SALKANTAY TREK, PERU – NAT GEO’YA GÖRE DÜNYANIN EN İYİ 25 TREKİNDEN BİRİ!

Peru’yu Amazon ormanlarından, çöllerine karışladık. Burada yaptığımız en güzel şeyin açık ara, Machu Picchu’ya doğru 5 günlük Salkantay Trek olduğunu düşünüyoruz.

O kadar beğendik ki; deriz ki, Peru’da sınırlı zamanınız varsa bile Salkantay’ı mutlaka yapmaya çalışın. Zaman arttırırsanız başka yerleri de gezersiniz. Ama bizce, Peru’da yapacağınız diğer hiç bir şey sizi bu kadar etkilemeyecek.

Nat Geo Adventure Magazin Salkantay’ı dünyadaki en iyi 25 treki arasına göstermiş. Bizim Nat Geo kadar görüp geçirmemizin pek imkanlar dahilinde olmadığını düşürsek, galiba yaşadığımız ve yaşayacağımız hayatımızın en unutulmaz deneyimlerinden biri böylece geride kaldı… Ne mutlu Salkantay Trek hayali hala önünde olan herkese…

Salkantay’ı yapmak isteyenler ya da kararsız olanlar için tavsiyelerimizi, nasıl organize edeceklerini, fiyatını, gereken ekipmanları ve nereden tahsis edebileceklerini, nerede su bulacaklarına kadar tüm detaylarıyla rotayı ve bilmeleri gereken her şeyi bir yazıda toparlamaya çalıştık.

Salkantay-trek-yolda

Salkantay Trek Nedir?

Salkanay Trek Machu Picchu’ya doğru, And Dağları’nda, ilk 2 günü yüksek irtifada geçen 5 günlük bir trek. Buzullardan, cloud forestlardan (bulutların takıldığı zirve ormanları) ve tropik ormanlardan geçiyor. Machu Picchu’ya varan trekler arasında en meşhuru Inka Trail’a alternatif olmasıyla biliniyor.

Inca Trail’ı Mı, Salkantay’ı Mı Tercih Etmeli?

Inca Trail’da Inkaların ülke boyunca dağlarda ördüğü basamaklı yollardan Machu Picchu’ya varılıyor. Günde 500 kişinin bu yoldan geçmesine izin veriyorlar ve Machu Picchu’yu ziyaretle birlikte 4 gün sürüyor. Yalnız yapamıyorsunuz, illa turlara katılmanız gerekiyor. En az 3-4 ay önceden turlar doluyor. Günde 500 kişi kulağa az gelebilir ama geçtikleri yol dar. Ve turlar çok pahalı. Ama meşhur rota burası ve Machu Picchu’ya meşhur SunGate’ten giriş sadece bu trail ile oluyor. Yani trail 4. gün direk Machu Picchu’nun içine götürüyor sizi. Salkantay’da ise 4. günün sonunda herkesin Machu Picchu’ya çıkmak için geldiği Aguas Calientes kasabasına ulaşıyorsunuz ve Inca Trail’a gitmemiş herhangi bir ziyaretçi gibi normal giriş kapısından giriyorsunuz.

Salkantay, Inka Trail’a alternatif olarak biliniyor. Inka Trail’a nazaran daha tenha, daha manzaralı ve daha çeşitli coğrafyalardan geçiyor. Ve çok daha ekonomik.

Bu arada Inca Trail’ı yapan turistlerle tanıştık. Onlar da Inca Trail’i unutulmaz bir deneyim olarak anlatıyorlar. Yani Inca Trail’i değil Salkantay’ı yapın demek çok yanlış olur. İkisi de çok güzel deneyimler vaadediyor.

Bunu ayrıca belirtmek istiyoruz ki bu yazıyı kesinlikle Salkantay Trek’i Inca Trail’a tercih edin diye yazmıyoruz. Arada kaldıysanız Inca Trail’i da etraflıca araştırıp kararınızı verin. Biz Salkantay’ı gördük, Inca Trail’i duyduk. İkisi de harika. Bizim dağ rehberimiz iki rotaya da hakimdi ve onun oyu Salkantay’dan yanaymış. Bunu da ekleyelim.

Salkantay-trek-manzara

Salkantay Trek Zorluk Derecesi

Buna kendimiz karar vermeyelim, daha fazla kişiye danışalım dedik. Bizim gruptaki 7 kişiden 10 üzerinden zorluk derecesini notlamasını istedik (10 aşırı zor, 1 çok kolay). Neredeyse herkes 7 dedi. Ama unutmayalım ki, biz bunu turla yaptığımız için kendi günlük ihtiyaçlarımız dışında hiç yük taşımamız gerekmedi. Sırtımızdaki yükümüz 7 kilo civarındaydı her gün. Kamp eşyalarını ve yiyeceklerimizi de taşısaydık, kafadan 25-30 kilolara çıkardı yükümüz. O zaman zorlayıcılığı elbette 1-2 puan daha fazla olurdu.
Grup içinde hangi günün en zor olduğu konusunda fikir ayrılıklarımız var: Kimi diyor ilk gün öğleden sonra, kimi diyor 2. gün komple. Biz seçemiyoruz çünkü günlerdir yorgunluk biriktirdiğimizden, rotanın kendisi mi yorucuydu, bizim bedenler mi çok yorgundu ayırt etmek mümkün değil. 🙂

Salkantay Rotası Kaç Kilometre ve Ne Kadar Yürünüyor?

Salkantay Trek’in ilk günü 9, 2. gün 12, 3. gün 6, bugün de 9 saat yürüdük. Biz 80 hesaplamıştık ama kaynaklar rotanın 90 kilometre olduğunu söylüyor. Sırasıyla, buzul, cloud forest (bulutlardaki ormanlar), tropik ormanlar aştık. Önce 4.600’e tırmandık, sonra 2.000’lere indik.

Salkantay-trek-cicekler

Salkantay Trek Turları

Bilinmesi gereken iki şehir:
Cusco: 
Bölgenin başkenti. Tüm tur şirketleri burada. Turlara kalkışlar da buradan oluyor.
Aguas Calientes: Machu Picchu’ya çıkmadan önce gelmeniz gereken kasaba. Salkantay Trekle de gelseniz normal de gelseniz Machu Picchu’dan önce buraya gelmeniz şart. Otobüs, araba yok. Çünkü yol yok. Sadece tren ile veya yürüyerek gelebilirsiniz. Yolculuklar kısa ama tek yön en ucuz 60+ dolardan başlıyor. O kadar pahalı olmasının sebebi Peru hükümetinin bu demiryollarını işletmeyi 29 yıllığına Şili’li bir firmaya vermesi. Devlet anlaşmaya göre Auguas Calientes’e yol yapamıyor. Bu şirketler de turistleri resmen büyük kazıklıyor.
Turlara neler dahil? Salkantay Trek organize eden bir sürü firma var. Turlar paket servis veriyor:

  • Otelden yürüyüşün başlayacağı yere transfer
  • Tur boyunca rehber, asçı ve kamp hizmeti, eşyalarınızı taşıyan atçılar (Size bir çanta veriyorlar. Bunu dolduruyorsunuz. Bize max 8 kilo dediler ama tartmadılar), yemekler, atıştırmalıklar ve kamp eşyaları (çadır, mat, tabure, mutfak eşyaları – Uyku tulumu hariç)
  • Machu Picchu öncesi bir gün Aguas Calientes’te konaklama
  • Machu Picchu’ya giriş (128 Soles, Mayıs 2016’da 40 dolar civarında – Öğrenciye %50 indirimli)
  • Aguas Calientes’ten Ollantaytambo’ya dönüş tren bileti (En ucuzu 60+ dolar)
  • Ollantaytambo’dan Cusco’da otelinize transfer.

Fiyatlar? Turların fiyatları aşağıda saydığımız faktörlere göre 200 (Kalabalık gruplar) ile 450 (İki kişiye özel) dolar arasında değişiyor. Bizim gruptaki arkadaşlar 180 dolara bile bulmuşlar. ISIC Öğrenci Kartı olanlara Machu Picchu girişi 20 dolar indirimli. Turunuzu alırken söylemeniz gerekiyor.
Fiyatları etkileyen faktörler:

  • Tüm turlar Machu Picchu’dan önceki gün Aguas Calientes’te konaklatıyor. Kimi turlar yatakhane düzenli hostelde, kimi turlar otelde size ait odada konaklatıyor.
  • Dönüşte Aguas Calientes’ten Ollantaytambo’ya tren bileti tura dahil. Trenin saatine göre fiyatı değişiyor. Tek yön biletlerin en ucuzu 64 dolar. Tur fiyatları da sizi hangi trenle gönderdiklerine göre değişiyor.
  • Bazı turlar daha küçük, bazıları daha büyük. 4-5 kişiden 18 kişiye kadar farklı büyüklükte turlar var.
  • Malzeme kalitesi. Bazı tur operatörleri daha kaliteli kamp malzemesi kullanıyor. Bazılarında gece altınıza sünger verirlerken, bazılarında air matress (Şişme Mat) var. Öte yandan, malzememiz şöyle iyi, böyle iyi diye atıp tutmak kolay. Mesela bizimki, “Biz North Face çadır kullanıyoruz, izolasyonu süper, diğerlerinin çadırları Çin malı. Donarsınız.” diyordu. Günün sonunda kampa bi vardık, asıl Çin malı bizimkiymiş. Hem eskiydi, hem de havalanmadığı için sabah içi sırılsıklamdı. Özellikle üzerine basa basa malzemelerini sorun.
  • Yemekler tüm gruplarda yeterince iyi görünüyordu. Biz pek de büyük bir fark görmedik.
  • 1. gün başlangıç noktaları farklı olabiliyor. 2. günde turlar aynı rotayı izliyorlar ama 3. ve 4. günlerde rota farklılaşabiliyor.peru-lama

Rezervasyon? Teklif alırken yukarıda bahsettiğimiz tüm değişkenleri sorun deriz. Kalabalıksanız ayrıca pazarlık edebilirsiniz. Tur firmaları tur satmak için bazı şeyleri abartıyorlar. Duyduklarınız ile karşılaşacaklarınız biraz farklı olabilir. Beklentiyi yüksek tutmayın.
Turlara önceden rezervasyona gerek yok. Bilhassa, vardığınızda Cusco’da acente acente gezerek bilgi almanızı öneririz. Yüz yüze alınan fiyatlar e-mail üzerinden çekilen fiyatlardan farklı oluyor. Zaten acentelerin çoğu Plaza de Armas etrafındaki sokaklarda kümelenmiş vaziyette, kolayca bulursunuz. Katılacağınızı bir gün önceden haber vermeniz yetiyor.
Tur şirketinize parayı vermeden Trip Advisor’dan şirketin ilgili yorumları okuyun mutlaka. Bir çok şirket var.
Neler dahil değil?
– Uyku tulumunu kendiniz sağlıyorsunuz.
– İlk gün Mollepata Köyü’ndeki kahvaltı. Kahvaltı opsiyonel, 20 Soles tutuyor ama otelinizde kahvaltınız dahil ise bir gece önce söylediğiniz takdirde size paket kahvaltı hazırlıyor zaten.
– Kaplıca ve zipline girişleri.
– Machu Picchu günü öğle ve akşam yemekleri.
– Atçı, rehber, aşçı ve yamaktan oluşan 4 kişilik ekibin bahşişleri.

Salkantay-kamp-esyalari
Yük taşıyan atçılar

Salkantay Trek’i Tura Katılmadan, Kendi Başına Yapmak

Biz tura katılmayı tercih ettik, ama bunu kendiniz de yapabilirsiniz.
Yol bulma: Yollarda yönlendirme yetersiz ama kötü de değil. Bir grubun kuyruğuna takılmak çok kolay. 🙂 Zaten herkes aşağı yukarı aynı yollarda yürüdüğünden arada kaynarsınız, kimseye de rahatsızlık vermezsiniz.
Kamp Alanları: Tüm gruplar kamp alanlarında kalıyor. Siz de ufak meblalar karşılığında kamp alanına eklenebiliyorsunuz.
Yemek: Kamplarda genelde kamptan ödünç tencere bulmanız mümkün. Ama onların yemeğinden sonra kullanacağınızdan yemeğiniz geç vakte kalabilir. İnsan çok yorgun ve aç oluyor. Beklemek zor olabilir.
Zorluk: Kamp eşyası ve yemek taşıdığınız vakit çantanız çok 25-30 kiloyu bulacaktır. Yüksek irtifada oksijen azaldığı için efor çok yüksüzken bile zorlayıcı oluyor. Eğer kondisyonunuz yoksa bu topa girmeyin, kendiniz taşımayın deriz. Özellikle 2. gün 4.600 çıkışı zorlu ve bunu 25-30 kilo ile yapmak istemezsiniz. Özellikle 2. gün için ilk kamp alanı olan Soraypampa’dan eşyalarınızı zirveye çıkaracak at kiralamanızı tavsiye ederiz. Bu arada bu konu tamamiyle kondisyon meselesi. Atsız çıkanlar da vardı.
Su: Her yer su ama maalesef bu akarsulardan içmeniz önerilmiyor. Yanınızda ya filtre/ ya da iyodin tableti taşımanız lazım. Ayrıca kamplarda da şişe su satılıyor ama 2 ya da 3 katı fiyatına.
Lojistik: Trek başlangıcına bir şekilde ulaşmanızı, Machu Picchu girişini, dönüş tren biletini ve Aguas Calientes’te konaklamayı sizin ayarlamanız lazım.

Salkantay-Trek-yuruyus
Tropik orman

Bizce Salkantay’ı Turla Yapmak Mı, Kendiniz Yapmak Mı Daha İyi?

Kendiniz yapsanız da, turla gitseniz de değişmeyen bazı harcamalarınız var:

  • Dönüş treni (Aguas Calientes – Ollantaytambo)
  • Macchu Picchu bileti
  • Aguas Calientes bir gece konaklama

Bu sebeple treni ucuz tarifeden alırsanız bile (60 USD), Machu Picchu girişini de ekleyince (40 USD)  kafadan bi 100 dolar cebinizden çıkıyor. Bir gece de Aguas Calientes’te konaklamak zorundasınız. Burası çok kazık bir yer. Restoranından oteline herkes sizi bir daha görmeyeceğini biliyor ve ona göre müşteri memnuniyetinden bağımsız olarak fiyatları abartıyor. Burada da cebinizden iyi ihtimalle kişi başı 10-20 dolar çıkacaktır. Etti 120 dolar. Biraz rahat etmek için atçı tutmak isteseniz, adamlar tek atla gelmek istemiyor, en az 2 diye ısrar ediyor ve at başına günlük 80-100 soles (2016 kuruyla 25-30 USD gibi) istiyor. Tursuz yapacaksanız, ikinci gün yüksek irtifada yapacağınız yol için bir atçı kesin tutun deriz. Hem yükünüzü alır, hem yol gösterir. Hadi iki kişinin yükünü tek ata ikna ettiniz diyelim. Kişi başı 15 dolar da ordan bindi. Etti 135 USD.
Daha bunun yemek alışverişi, kamp yeri kirası, başlangıç noktasına ulaşımı, trenden sonra Cuscoya dönüşü, yanınızda yok ise çadır ve mat kirası var. Gelin, az daha verip ucuz turlardan birine katılın, ne organizasyonla uğraşın, ne kampta yemek yapmakla, ne de eşya taşımakla. Aradaki 65 dolar fark bizce bunların fiyatını kesinlikle karşılıyor. Bütçeniz varsa iki kişilik özel turları da düşünebilirsiniz.

Salkantay-Trek-kamp-alani
Andean Huts bunlar

Salkantay Turu Programı: Rota, Kamplar, Su Bulunan Yerler, Elektirik, Sıcak Su, Telefon Kapsama Alanı, Manzaralar

Turlar aşağı yukarı aynı rotayı yapıyorlar ama biraz farklılık gösterebiliyor. Bizimki şöyledi:
salkantay-trek-map
1.Gün: Mollepata – Marcocasa  Soraypampa
Sabah 5’te otelden hareket. Mollepata Köyü’nde kahvaltı molası. Burdan başlama noktasına olan Marcocasa‘ya devam. Saat 10 gibi treke başlayabildik. En ucuz turlar daha geriden (Mollepata Köyü) ile başlayabiliyor ve daha çok yürüyorlar. İlk gün uzun bir gün ve buzul gölüne giden yol yorucu ve yüksek irtifada olduğundan zorlayıcı. Eğer Mollepata’dan yürümeye başlarsanız kamp yerine geldikten sonra göle çıkmak için çok haliniz ve zamanınız kalmayabilir. Biz 6 saat sonra kamp alanı Soraypampa‘ya vardık. Yemek yiyip, eşyaları attık. İsteyenler Humantay Buzun Gölü’ne gidip geldi. Kamp – göl arası zorlayıcı baya ama kesinlikle günü kaçırmamak lazım. Göle gidip gelmek 3 saat sürdü. Gece Soraypampa‘da kampta Andean Hutların içine kurulan çadırlarda geceledik. Gece sıcaklık -5’e kadar düşüyor. Hatta şanssızsanız -15’e kadar inebiliyormuş. Kamp 3800 metrede, göl daha da yukarda. Yüksek irtifa hastalığı muhtemel.
🚶  9 saat yürüdük. Göl dahil (4270m).
📞  Telefon çekmiyor. Sıcak su yok. Elektrik yok.
💧  Soraypampa’da şişe su satılıyor. Ama normal fiyatının 3 katı kadar.
🗻  Humantay Dağı ve buzul gölü (4270m), Salkantay Dağı (6271m), buzullar…

2. Gün: Soraypampa – Chaullay ya da Collpapampa
Soraypampa’daki kamptan “zirveye” 6 saat tırmanış. Zirve dediğimiz 4650 metredeki High Pass’e yürüdük. Burası turun en yüksek noktası. Kar yağışı ihtimali var. 4650 metreden sonra full inişle geçiyor. Yemeğin olduğu Huayracmarchay’a varmak için zirveden sonra 3 saat daha yürümemiz gerekti. Açlıktan öldük. Yanınıza mutlaka doyurucu yiyecekler alın. Yemek sonrası kampa da 3 saat daha yürüdük. Akşam kampına geldik. Kamp ya Chaullay‘da ya da Collpapampa (3000m)’da yapılıyor. Yaygın olarak en zor gün bu diyenler var ama bazıları 4. gün de diyor.
🚶 12 saat yürüdük. Bizim grup 12 saatte tamamladı ama genel ortalama 9 saat.
📞  Telefon çekmiyor. Sıcak su yok. Elektrik var.
💧  Öğle yemeği için durduğumuz Huayracpunku’da, akşam kamp kurduğumuz yerde de şişe su satılıyor.
🗻  Salkantay Dağı, buzul ve cloud forest (bulutlarla kaplı ormanlar) manzaralı. Öğle yemeğinden sonra da tropik orman manzaraları başlıyor.

Salkantay-trek
3. Gün: La Playa – Lucmabamba
Kamptan çıktık, tropik ormanların kenarındaki bir toprak yoldan yürüyerek La Playa‘ya vardık. Hafif tempolu bir gün. İnmeli çıkmalı, eğimler hafif. La Playa’da öğle yemeği yedik ve burada kahve yetiştiren bir aile kahve üretim sürecini anlattı. Kahve turu kaçırılmayacak bir şey değil ama direk çiftçisinden organik kahve içme ve satın alma fırsatı güzel. Yemekten sonra atçılar Mollepata’ya geri döndüklerinden eşyalarla birlikte bir arabaya binip geceleyeceğimiz kamp alanı olan Lucmabamba‘ya ulaştık. Rehberiniz La Playa’daki kahvecilerin orda kalmanızı teklif edebilir, Lucmabamba yürüyerek 20 dk, arabayla 5 dk ve çok daha güzel bir kamp. Lucmabamba’da ısrar edin. İsteyenler 1 saat uzaktaki Santa Teresa Kaplıcaları’na gidebiliyor (Ücretli). 3. gün, daha turistik olan turlar grubu zipline yapılan bir parka ve kaplıcalara götürüyor. Ama buralara giriş tur ücretine dahil değil. Ayrıca ödeme yapmanız gerekiyor.
🚶 6 saat yürüdük.
📞 Telefon La Playa’da çekiyor ama 3G gösterse de internet çalışmıyor. Sadece arama yapılabiliyor. Sıcak su yok. Elektrik var.
💧 Öğle yemeği için durduğumuz La Playa bir köy. Bakkal var. Akşam kalınan kampta da bir bakkal var.
🗻  Tropik orman, şelaleler, tek tük köyler görüyorsunuz.

4. Gün: Llactapata veya Santa Teresa üzerinden Hidroelectrica – Tren Yolu – Aguas Calientes
Bugün iki rota alternatifi var. Ya Santa Teresa üzerinden ya da Llactapata üzerinden Hidroelectrica’ya varmak. Güzel olan yol Llactapata kesinlikle ama bir önceki günkü yağmur durumu belirleyici. Bazı turlar buraya hiç gitmiyor. Bizce gideni bulun. Llactapata için Lucmabamba’daki kamptan ayrıldıktan sonra hemen Inka Trail’ın bir parçası olan yola giriyorsunuz. Inka Trail’da geçen 3 saatlik tırmanış günün en zor kısmı. 3 saatin sonunda bir Inka kalıntısı olan Llactapata’ya vardık. İlk defa buradan uzakta Machu Picchu göründü!! Sonra 1,5-2 saat kadar inişin ardından nehire vardık. Nehir kenarından düz yolda 40-60 dakika arası yürüyerek HidroElectrica’daki tren istasyonuna ve yemek yiyeceğimiz yere vardık. Takibinde 3 saat tren raylarını  takip ederek Aguas Calientes‘e yürüdük. Yol düz ama mıcır olduğu için yorucu. Vardıklarında hala enerjisi olanlar Aguas Calientes’te kaplıcalara gidebiliyorlar.
🚶 9 saat yürüdük.
📞 Telefon genelinde çekiyor. Varış noktası Aguas Calientes koca yerleşim ve medeniyet var. Otelde ya da hostelde konaklandığından her türlü ihtiyacınızı kolayca giderebilirsiniz.
💧 Llactapata’nın hemen 5 dakika aşağısında bir lodge var. Yemek ve su satın alabilirsiniz. Ayrıca tren istasyonunda ve Aguas Calientes’e giden raylar boyunca yiyecek içecek satan yerler var. Dediğimiz gibi akşam varılan Aguas Calientes ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büyük bir yerleşim.
🗻  Tropik orman ve tren yolu manzaralı. Uzaktan Machu Picchu ilk kez görünüyor.

5. Gün: Aguas Calientes – Machu Picchu- Ollantaytambo – Cusco
Sabah yürüyerek ya da 12 dolar (tek yön) karşılığında otobüsle Aguas Calientes‘ten Machu Picchu’ya gidiyorsunuz. Güneş çıkmadan Machu Picchu’ya varmak için sabah 6’dan önce kapıda olmanız lazım. Kapılar 6da açılıyor. Dolayısı ile yürümeye 4.30’da başlamak gerekiyor. Otobüse bineceklerinse 5’te sıraya girmesi. Machu Picchu’da rehber 2 saat size eşlik ettikten sonra ayrılıyor. Tren vaktinize kadar serbestsiniz. İster Machu Picchu’da kalırsınız, ister trenin kalkış noktası olan Aguas Calientes’e gidersiniz. Aguas Calientes – Machu Picchu arası yine otobüs ve yürüme opsiyonları var. Tren Ollantaytambo‘da bitiyor. Oradan sizi arabalarla Cusco‘daki otellerinize bırakıyorlar.

Salkantay-Trek-Machu-Picchu-tabelasi
Yüksek irtifa hastalığı nedir?

Yükseklerde oksijen azalmasından ötürü vücudun duyduğu rahatsızlıklar.
Semptomları:
– Mide bulantısı
– İshal
– Kafanın ön tarafında baş ağrısı
– Hazımda zorlanma

Nasıl geçiyor?
1. Yüksekliğin daha az olduğu bir yere inebilirsiniz. Kısa mesafeler bile deli fark yaratıyor.
2. Kendi kendine geçmesini bekliyorsunuz. Vücud bir müddet sonra adapte oluyor. (Buna aklimatizasyon diyoruz)
3. Geçmesine yardımcı olan şeyler de var:
– Coca yaprağı çiğnemek (burada yetişiyor),
– Yüksek irtifa hapları. Glikoma haplarıyla benzer şekilde çalışıyor. Damarları genişlerek kan akışını rahatlatıyor.

Ne kadar sürüyor?
İnsandan insana değişiyor. Ender de olsa hiç etkilenmeyen de var.

Salkantay-Trek-bulutlar

Zorlanıp Bitiremezsem?

Zorlanırsanız ikinci günde zorlanırsınız. Baktınız 2. gün sabah hiç çıkabilecek gibi değilsiniz, ya da irtifa hastalığından haliniz yok, sizi yukarı taşıyacak bir at bulmanız mümkün. Ama bunu kamp yerinde ayarlamanız gerek. Yola çıktıktan sonra at bulamazsınız. Zaten tur operatörleri normalde bu gibi durumlara alışkın oldukları için size at ayarlarlar. Atlar yüksüzken bile yokuş aşağı inmekte zorlandıkları için sizin güvenliğiniz için sizi sadece zirveye çıkarıyorlar. Ama her şekilde zirveden sonra aşağı kolay inersiniz. Turu bir sebeple terk etmek isterseniz, 2. gün haricindeki günlerde sizi almaya gelecek bir araba için yola ulaşmak zor değil.

Salkantay Trek Kaç Gün Sürüyor?

En popüleri 4 gece 5 gün. 5 günlük turlardan her gün var. Ama 4 günde de yapılabiliyor. Genelde 4 gün yapmak isteyenleri, 5 günlük yapanlara ekliyorlar. Ya onlara turlarının ikinci gününde katılıyorsunuz ya da onlarla başlayıp 4. günü beraber yapmak yerine ayrılıp Machu Picchu’ya gidiyorsunuz. 5 günlük turu özellikle öneririz. İlla 4 gün yapacaksanız da sakın ilk günü atlamayın. Ayrıca  8-10 günlük turlar da var ama düzenli yapılan turlar değil. Sizin için özel ayarlamaları gerekebilir. 5 günlük turlar dışındakiler için önden temasa geçmenizde fayda var. 4 günlüğü muhtemelen birkaç gün önceden haber vererek ayarlayabilirsiniz. 4 günlük turlar için size ayrı rehber vb ayarlamak zorunda kaldıkları için daha maliyetli 5 güne göre.

Salkantay-trek-at

Salkantay İçin İdeal Mevsim?

Sene boyunca sıcaklıklar buralarda çok değişmiyor. Salkantay için en iyi zaman kuru sezon olan Nisan – Kasım arası. Avrupa ve Amerika’daki tatiller sebebiyle Haziran – Eylül arası dağ daha kalabalık oluyor. Mayıs ve Kasım ayları hem hava şartları, hem de sakinlik açısından en ideal iki ay.

Salkantay’ın 6271 Metredeki Zirvesine Nasıl Tırmanılır?

Turlar 4650 metredeki High Pass’e çıkıyor ama Salkantay zirvesi 6271 metrede. Oraya gitmek için buzullardan geçmek lazım, o da sadece belirli aylarda mümkünmüş ve sadece az bir sayıda grup yapabiliyormuş. Detaylı bilgi: Salkantay Zirve

Salkantay-Trek-ev

Ekipman? Ne Götürmeli? Nereden Bulunur?

Yanınıza alın:
– Uyku tulumu. Konfor limiti en az -5 derece bir tulum öneririz. İlk gece çok soğuk olacak çünkü!
– Hiking botu. Daha önce kullanılmış olmalı. Yoksa ayağınıza vurur.
– Günlük eşyalarınızı alacak sırt çantası.
– Panço. (Cusco’da her yerde 15 soles’e içi reflektörlü panço alabiliyorsunuz.)
– 1-2 adet treking pantalonu (Şort olabilenler daha kullanışlı)
– 2-3 t-shirt
– Kalın ve ince kıyafetler (ilk kampta hava 0 derece ile -15 arasında değişiyor. Diğer geceler 10 derece civarında. Gündüz çok sıcak olabiliyor. En iyisi üstüste giyebileceğiniz kıyafetlerinizin olması)
– En az %25 DDT (İngilizce: deet) içeren sinek ilacı
– Yüksek faktörlü güneş kremi
– Bere ve eldiven (Çok üşüyenlerdenseniz)
– Güneş gözlüğü ve güneş şapkası
– Tuvalet kağıdı
– Atıştırmalık (turlar veriyor ama özellikle istediğiniz birşey varsa)
– Matara ya da su şişesi (Biz 1 litrelik sulardan aldık)
– Para, pasaport
– Yürüyüş batonu almanızı şiddetle tavsiye ederiz.
– Fener
– Hiking çorabı (Normal çorap uzun yürüyüşlerde rahatsız eder)
– Vurmalara karşı yara bandı
– Termale gidecekseniz mayo
– İlaçlarınız. Küçük bir ilk yardım kiti, ağrı kesici, yüksek irtifa için hap, ishal ilacı…
– Fotoğraf Makinanız

Opsiyonel:
– Tur sağlamıyorsa şişme mat çok konforlu oluyor.
– Su arındırma tableti. Diğer opsiyonlar : 1. Turlar kaynamış su veriyorlar. Plastik şişeye koyamazsınız. 2. Su satılan yerleri yukarıda programın içinde yazdık. Oralardan satın alabilirsiniz.

İhtiyacınız olan her malzemeyi Cusco’da bulabilirsiniz. Ama kendi malzemeniz kadar kaliteli olmayacaktır. Turlar zaten size tüm kamp malzemesini sağlıyorlar, uyku tulumu hariç. Size bir tek şahsi eşyalarınızı getirmek kalıyor.

Nerden bulurum? Kıyafet dışında her malzemeyi (mat, sırt çantası, baton, uyku tulumu) Cuzco’dan kiralayabiliyorsunuz. Kıyafetleri satın almanız gerekir. Plaza des Armas etrafındaki sokaklarda bir sürü dükkan var. Özellikle Calle Plateros’a (Plateros Sokağı) bakın. Orada Camping Shop diye bir dükkan var. Biz en fazla çeşidi orda bulduk. Pazarlık yapmayı unutmayın. Ayrıca North Face’in sadece kıyafet satan iki dükkanı var. Onun dışında dükkanlarda gördüğünüz tüm North Face’ler sahte. %25 DDT içeren sinek ilacını da hiç Türkiye’de bulmaya uğraşmayın. Bu dükkanlardan alırsınız.

Salkantay-Trek-demir-yolunda
5. gün – Hidroelectrica – Aguas Calientes arası tren yolu

Önemli!!!

– Aman, sakın Cusco’ya vardığınız günün hemen ertesine Salkantay’ı planlamayın. Önce Cusco’da yüksek irtifaya aklimatize olun. En az 2 gün.
– Cusco’daki tüm eczanelerde irtifa hapı (İng: Altitude sickness pill) satılıyor. Bitkisel olan ve normal ilaç olarak iki türü var. İkisi de fayda ediyor. Cusco’dayken başlamanızda fayda var. Dağa giderken de yanınızda mutlaka bulunsun deriz. 1 ve 2. gün ihtiyacınız olabilir.
– Turun size verdiği çantalar su geçirmez değil. Ata yükledikten sonra üstlerini naylon kaplıyorlar ama ıslanan gayet ıslanıyor. Mutlaka valize koymadan eşyaları torbalayın.
– Kiralamacı bir kimliğinizi siz getirene kadar rehin alacak. Pasaport dışında bir kimlik olmalı. Pasaportunuza Machu Picchu girişi için ihtiyacınız var.
– 4. günün son 3 saati tren raylarından yürüyerek Aguas Calientes’e varıyorsunuz. Rayların yanında yürümek yerine trene binmeyi düşünebilirsiniz. Özellikle akşam Aguas Calientes’te termale gidecekseniz zamana ihtiyacınızı olacak. Mıcırda yürümek kolay değil ve raylar boyunca görecekleriniz başınızı döndürmeyecek. Ama saçma sapan fiyatlı tren biletleri yerine keyifli keyifli yürüyün deriz.
– 5. günün sabahında Machu Picchu’ya gitmenin 2 yolu var: Gün doğumunu ordan izlemek için ya sabah 4.30’da başlamak şartıyla 1,5 saat merdivenli, basamakların çok diz boyu olduğu bir yol tırmanacaksınız, ya da sabah 5’te otobüse bineceksiniz. Otobüs 12 dolar tek yön, 25 dakika sürüyor.
– Cusco’ya dönüş trenini mümkünse 4’ten sonraya bırakmayın. Trenin tavanı cam. Karanlığa kalırsanız manzaraları kaçırırsınız.

peru-tren

Ulaşım

Önce Cusco’ya varmanız lazım. Cusco’ya düzenli uçak seferleri ve otobüsler var ülkenin birçok yerinden. Cusco’da tura katılırsanız onlar sizi zaten otelinizden alıp, otelinize bırakacaklar.

Kendi başınıza tırmanacaksanız Cusco’dan Mollepata’ya taksi 60 soles tutuyor. Ya da Cusco’nun içindeki Arcopata’ya giderseniz minibüse binebilirsiniz. Minibüs kişi başı 15-20 soles. Bunlar Nisan 2016 fiyatları.

Peru hakkında daha fazla bilgi için Peru Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

31 Comments

  1. Bıkmadan, usanmadan cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim:)) Gezimiz bitince ben de belki yine yorum yazarım:) Türkiye’de böyle bloggerlar olması beni çok mutlu ediyor. Dünya çapında işler yapıyorsunuz. Keşke yazılarınız İngilizce de yayınlansa. Sizleri çok seviyorum, kalp, kalp, kalp 😉

  2. Merhaba Duygu ve Bilgehan,
    İnanilmaz bir yazı, harikasınız! Her seyahatimizden önce mutlaka blogunuzu kontrol ediyoruz ve eğer gideceğimiz yerle ilgili yazınız varsa hatim diyoruz 🙂
    Sizin sayemizde biz de Aralık sonu Ocak başı gibi Salkantay turunu yapmaya karar verdik.
    Benim sorum ekipmanlarla ilgili. Biz sırt çantasıyla yola çıkacağız. Siz uyku tulumunuzu Cuscoda bahsettiğiniz yerden mi kiraladınız?
    İkincisi montlarınız ve ayakkabılarınız hangi özellikleri taşıyor? Nelere dikkat etmeliyiz alırken? Önerdiğiniz/kullandığınız marka modeli paylaşır mısınız? Bizim gideceğimiz dönem muhtemelen daha soğuk ve yağışlı olacaktır diye düşünüyorum:( bu beni biraz tedirgin ediyor.

    1. Aralık’ta nasıl olur malesef hiçbir fikrim yok. 🙁
      Evet, uyku tulumunu oradan kiraladık.
      Aralık şartları kılık kıyafet için nasıl olur bilmiyorum, o yüzden bence ekipman sorusunu turu düzenleyen şirketlerden birine email ile sorun. Ama ilk geceler çok soğuk oluyor, mutlaka polar ve mont gerekir.
      Trekking botunuz yüksek biletli olsun. Günün ilerleyen saatlerinde ayağınız şişer. Ayağınıza vurmaması için şişmiş hali ile deneyin. Bir de mutlaka trekking çorabı ile deneyin.
      Çok teknik bir tırmanış olmadığı için çok teknik bir ayakkabı gerekmiyor. En önemlisi ayağınıza doğru oturması.
      Ve mutlaka gitmeden önce botu kullanın, ayağınıza alışsın. Yoksa vurur.

      çok şanslısınız Salkantay’ı yapacağınız için

      1. Cevap verdiğiniz için çok çok teşekkür ederim:)
        Rotayla ilgili genel bir sorum daha var. Belki blogta yazıyordur ama ben göremedim. Rota Lima’dan başladı, peki sırasıyla nasıl devam etti? Lima- Huacachina- Nazca- Cusco- Puerto Maldenado şeklinde mi? Örneğin Amazonlara hangi ulaşım aracıyla geçtiniz?
        Amazon’larla ilgili bir yazı da olsa ne güzel olurdu. Sizi biraz darlıyorsam kusura bakmayın:)

        1. Selam tekrar,
          Üzerinden zaman geçtiği için hatırlamakta güçlük çekiyorum ama aşağı yukarı öyle bir sıraydı.
          YouTube videolarının akışından tam rotayı çıkartabilirsiniz.

          Amazonlarla ilgili yazımız yok ama aşağıda yorumlarda Seda’ya uzunca anlatmıştım

  3. Merhaba Duygu ve Bilgehan 🙂 birkaç yıldır Ümit ile sizi takip ediyor, ilham alıyoruz 🙂 blog anlayışınıza ayrıca hayranız 🙂

    Machu Pikchu’yu ilk olarak bir belgeselde izlemiş İnka’lara hayran olmuştuk. siz gideli uzun zaman geçmiş ancak yine de oldukça fazla bilgiye sahip olduk yazdıklarınızı ve bir düzine videonuz ile :))

    İstanbuldan yola düşen iki kişi kaç lirayı gözden çıkarmalı Salkantay’lı Peru macerası için merak ediyoruz. Sizin gibi lokal bir tur şirketi ile gitmek istiyoruz Machu Pikchuya. Büyük tur firmaları ile hemfikiriz sizinle 🙂

    1. Selam Fundacım,
      Yazıda trekking turlarının ücretlerivar ama öalesef üzerinden zaman geçtiği için Peru’nı diğer yerlerinde günlük maliyetlerimizi hatırlamıyoruz.

  4. Merhabalar

    19-31 Ekim arasi Peru seyahati yapmayi planliyorum. Gezi notlariniz organizasyon yapmamda cok yardimci oldu, emeginize saglik. Bir konuda sorum olacak. Saklantay trekking ve Amazon turunu seyahat oncesimi satin aldiniz yoksa Cusco’ya vardiginizda ordaki tur sirketlerini mi dolasip karar verdiniz? Sonradan aldiysaniz tur tarihleri ve kontenjan konusunda sikinti yasadiniz mi? Su anda tur alip almama konusunda tereddut ediyorum. Vereceginiz bilgiler cok yardimci olacak. Tesekkur ederim.

    1. Biz oraya gittiğimizde hallettik. KOntenjan durumu tabi ki riskli ama bizim 1-2 gün bekleme şansımız vardı. İmkanınız varsa siz de öyle yapın, yoksa önde ayarlayın. Yerinde hem pazarlık şansınız oluyor, hem de 6 kişi deyip 10000 kişi tur yapanlardan mı değil mi yoklayabiliyorsunuz. kontenjan yoksa açılmasını bekleyemem derseniz önden yaptırın

  5. Merhabalar,
    Yazınız inanılmaz iyi ve kesinlikle yapma kararımızı netleştirmemize vesile oldu, elinize sağlık.
    Salkantay Trekking firmasını Trip Advisor’dan okuduğumda epey bir iyi yorumla karşılaşmıştım daha önce, ancak sizin haritada o firmayı paylaştığınızı görünce, ekipmanlarla ilgili sorunları da okuyunca kafam karıştı biraz. Haritayı temsili mi kullandınız acaba(bir ihtimal), yoksa onlar şikayetlere istinaden iyileştirmeye mi gittiler, ya da yorumlar yanıltıcı mı dersiniz:)

    Keyifli günler.

    1. Merhaba,
      Harika çok sevindim Salkantay’ı düşünmenize. Bizim YouTube kanalımızda videolarımızda var Salkantay’dan, mutlaka izleyin, kafanızda çok daha iyi canlanır.
      Haritay gelince, o sadece temsili, biz başka firma ile yaptık. 🙂

    2. Merhaba.Salkantaya trekking yapmak isterdim.Yalnizca su problemim var,isimle alakali her gun wi fi gerekiyor bana.Yol yuzeri berdeyse wi fi bula bilirmiyim?

      1. Her gün değil ama bazı günler telefon çekiyor. Yerel bir kart alabilirsin. WiFi biz gittiğimizde yoktu ama tur firmalarına sor, daha güncel bilgi verirler

  6. Yazınızı okudum. 2 gün sonra La paz dan Cusco’ya geçeceğiz. Gayet faydalı bilgiler çok teşekkürler. Bir sorum var. Cusco turistik olduğu için çok pahalı mı? Uyuni turumuz öncesi san pedro de atacama’ya gittiğimizde aşırı bir pahalılık gördük, alacaklarımızı ordan temin etmek zorunda kaldık. Aynı durumu Cusco’da da yaşar mıyız?
    Sevgiler.

    1. Selamlar,
      Bir Lima kadar pahalı değil ama tabi biraz daha yüksek diğer yerlerden. Ama ucuz yerler bulabileceğiniz kadar çok seçenek var.

      1. Evet bugün itibariyle vardık Cusco’ya. Yeme-içme konusunda oldukça uygun seçenekler gördük. Güney Amerika’da bulunduğumuz diğer şehirlere göre epey ucuz diyebilirim.Sizin verdiğiniz tüyolarla salcantay turu araştırıyoruz şuan. Fiyatlar biraz artmış haliyle. Macchu picchu da tam gün değil artık turlar. Yarım günlük bilet. Tüm gün kalmak istiyorsan 2 bilet almanız lazım dediler. Sizin tavsiyenizle gene air mattress leri sorduk neredeyse hepsinde ekstra. Günlük 5 dolar gibi. Bunlarda güncel bilgiler olarak burada bulunsun Teşekkürler, sevgiler.

        1. Ezgi cansın, süpersin bu güncelleme için. Lütfen yeni şey görürsen haberdar et bizi. Salkantay çok güzel geçecek!

      2. Tekrar selamlar Salkantay ı tamamlamanın haklı gururu içinde yazayım tekrar. Müthiiişti! Zordu ama tüm zorluklarına değdi. Maalesef firmalarla sıkıntı yaşadık. Verdikleri sözlerin çoğunu tutmadılar, zorlamamız gerekti. Pek çok firma müşterilerini birleştiriyor, başına 3 tane rehberi koyup aynı şeyleri yaptırıyor. Çok isim sahibi bir firma değilse hangisinin olduğunun bir önemi yok. Aynı yerde kamp, aynı yerde yemek. Çok para vermediğimize sevindik. Machu Picchu biletlerinin yarım gün olduğunun yalan olduğunu da orada gördük. Firma 15:00daki otobüse yetişilsin diye öyle birşey söylüyor sanırım. Çünkü içeri girdikten sonra çıkışı kontrol eden birisi yok. Dediğiniz kadar varmış. Açıkçası buralara gelirken aklımızda Salkantay falan yoktu, haberimiz bile yoktu. Machu Picchu için araştırma yaparken tabiki sizin videoları da izledik. İlham kaynağı olduğunuz için teşekkürler. Unutulmaz bir deneyim yaşadık.

        1. Çok sevindim güzel geçtiğine! Unutulmaz bir anı olarak hep sizinle kalacak.

          Bir iki ufak sorum var buraya gelenlere faydalı olabileceğini düşündüğüm, cevaplarsan çok seviniriz:
          Hangi firma ile yaptınız?
          Ne kadardı?
          Hangi rotayı izledi? Bizimki ile bireber aynı mıydı?

      3. Merhabalar, Peru Travel Company ile gittik( kesinlikle ve kesinlikle tavsiye etmiyorum) 170 dolar ödedik 4gece 5gün tur için. Bu ücretin içerisinde Machu Picchu da Montana’ ya giriş ücreti(25$) de dahil. Birde bizim uluslararası öğrenci kartımız vardı 20dolar indirim yapıldı(gidecek olanlardan öğrenci olan varsa mutlaka ISIC öğrenci kartını Türkiye’den alıp gitmeli. Güzel bir indirim sağlıyor). Bir de zipline dahildi ücrete.
        Rotamız genel olarak aynı. Farklı olarak 3.gün Santa Teresa da kamp yaptık. Ordan kaplıcalara gidildi. Ertesi gün Zipline yapıldı. Zipline yapmayanlar ise Hidroelektrica ya yürüdü. Ama yürüdükleri yol araçların da geçtiği bir yol. Llactapata yoktu turun içerisinde. Zipline yaptığımız için otobüs bizi Hidroelektrica ya götürdü. Oradan da Aguas Calientes e yürüdük. 4.gün biraz zorlama geldi açıkçası bize. Zipline a para kazandırma gibi. 4günlük katılan arkadaşlar vardı grubumuzda. Bizden bir gün önce ayrıldılar. Yapmadıkları tek şey zipline ve kaplıca oldu.
        Umarım faydası olur, sevgiler.

  7. Merhabalar!

    öncelikle peru gezinize ba-yil-dim! böyle gezmeye devam edin:)
    güney amerika dünyada en çok görmek istediğim yer sanırım. Brezilya Arjantin peru Şili hepsini görmek istiyorum. benim sorum ise şu olacak, bu ülkere giden büyük firmaların turları hakkında ne düşünüyorsunuz? kendi imkanlarinizla ve organizasyonu kendiniz yaparak mi gitmek daha mantikli yoksa zaten organizasyonu yapan bir şirketle mi? gerçi az çok tahmin edebiliyorum düşüncenizi ama yinede sormak istedim:) görüşmek üzere:)

    1. Selamlar Özgü!

      Nasılsın?

      Latin Amerika dipsiz kuyu. Giden dönemiyor ona göre 😀

      Biz genel olarak tur firmaları ile seyahat etmeyi çok tercih etmiyoruz çünkü yerel insanlarla temasınız da, macera faktörü de azalıyor. O yüzden biz en çok kendi başımıza keşfe çıkmayı seviyoruz, biz, bağlayan bir tur olmadan. Bir de turlar çok şablon şeyler yapıyorlar; içinde bi sandboading ya da Salkantay trek olmuyor. Biz de daha farklı şeyleri sevdiğimiz için çok tercih etmiyoruz.

      Öte yandan zamanı dar olduğu için turu tercih edenleri de anlıyoruz. Özellikle ulaşım ağının zorlu olduğu coğrafyalarda zaman kazandırabilir herşeyin önden hazırlanmış olması.

      Peru’ya gidersen Salkantay’ı kesinlikle tavsiye ederiz!

      Sevgiler

  8. Duygu cum ve Bilgehan
    Peru’daki geziniZden o kadar çok etkilendim ki
    Seneye Nisan Ayında 3 hafta Peru’ya gitme kararı aldık
    Oglumuzla beraber. Ege seneye 9,5 Yaşında olacak.
    Sizin yaptiğınız yürüyüşü yapmak istiyoruz ama
    Ege ile nasıl olur bilmiyorum.
    Sayfanızda çocuklu ailelerin orada neler yapacağından bahsederseniz
    Çok sevinirim.
    Hazır oradayken bizim içinde araştırın.
    Yazılarınız Yaptıklarınız inanılmaz güzel.
    Sizi kiskanclik Ve sizinle gurur duyarak okuyorum.
    Nisan Ay’ı güzel bir aymıdır. Yoksa Aralık dahamı iyidir.
    Umarım cevaplamak için vakit bulursunuz.
    Sizi çok öpüyoruZ
    Keep going

    1. Sedacığım,

      Nasılsın?

      Tabi ki sana her zaman vaktimiz var!

      Ne kadar acildir? Çünkü bir yandan da Peru’nun genel yazısını yapıyoruz. O yazı da herşeyi daha derli toplu ve detaylı anlatacağız. Muhtemelen sorularının bir çoğunu yanıtlar, eksik kalanları yazışarak tamamlarız.

      Salkantay’ı kesinlikle çok tavsiye ederiz!! Ama oğluşumuz Ege için çok yorucu olduğunu da düşünüyorum.

      Orada bir sürü operatör var ama özellikle 2 operatör hakkında iyi yorumları var. Bunlar diğer turlardan x 2 daha pahalılar.

      http://www.x-tremetourbulencia.com/
      http://www.terraquechuaperu.com/

      Bunlarla private tour yapabilirsiniz. Onlara bir yazıp çocuk konusunda alternatif çözümler sor derim… Her zaman at üzerinde yukarı çıkama seçeneği var. Onlar da bunu sunacaktır. Ama atlar çıkabiliyor, inemiyor. İnişleri Ege’nin yürümesi lazım. Bu da her gün en az 6 saat yürüyüş demek. Bu 4 gün 5 gece programı.

      Kesinlikle kolay bir rota değil ama yapılamayacak birşey de değil. Zaten yazıda herşeyi detaylıca anlattık. Hangi gün ne kadar kürünüyor, zorluk seviyesi gibi gibi..

      Diğer bir opsiyon da 7-8 günlük bir rota seçmek. Salkantay’ı yayarak da yapabiliyorsun. Rota bizim yaptığımızdan farkı oluyor ama hiç bir rotanın hayal kırıklığına uğratmayacağını düşünüyorum.

      Biz kamplı yaptık ama her yerde olmasa da konaklayabileceğiniz lodgelar da var yol üzerinde. Ege ile tercih ederseniz aklınızda olsun.

      Cusco’da en az 2 gün planlayın Salkantay öncesi. Hem oralar güzel, hem de aklimatizasyon şart dağ öncesi.

      Amazon’a gidecekseniz en iyisi Manu bölgesine gitmek ama minimum 5 gün istiyor. Yapabiliyorsanız ona tarafa bakın. Bizce Manu’ya gitmek için Nasca’yı, Lima’yı sallamaya değer.

      5 gün ayıramıyorsanız Puerto maldonada’da gidilecek en iyi yer http://www.perunature.com/
      Burası biologların araştırma için gittiği falan bir yer ama pahalı ve ulaşım biraz zaman alıyor.

      Orası olmazsa 2nd best:
      http://www.explorersinn.com/en/

      Diğer Peru notlarımızı yayınlayınca bana yine yazarsın sorularını.

      çoook öpüyorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir