ACARLAR LONGOZU – SAKARYA LONGOZ ORMANLARI

Dört duvar arasında geçen ömrü haftasonları yeşil kaçamaklarla renklendirmek isteyen birçok insan kendilerini longoz ormanlarına atıyor. İğneada İstanbullı doğaseverlerin en popüler firarlarından. Daha az bilinen Acarlar Longozu’nu duyunca atlayıp keşfe gittik.

İstanbul’dan çıktıktan 2,5 saat sonra Sakarya‘daki Acarlar Longozu’na vardık. Suyun içinde yüzen ağaçları, gür bitki örtüsü ve göçmen kuşları ile Acarlar Longozu hoş bir yer ama bizce ta uzaklardan kalkıp sırf burayı görmek için gelirseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü longoz güzel olmakla birlikte sadece ufakcık bir parçası gezmeye açık. Longozun korunması için alınan önemler nedeniyle yürüme alanını sadece 750 metre kadar uzanan tahta bir platforma sınırlamışlar. Yani longozun içinde geçirdiğiniz zaman sürse sürse, en fazla 20 dakika kadar sürüyor. Sonra da, burada yapabileceğiniz şeyler bitiyor ve mangalcılarla burun buruna kalıyorsunuz. 🙁 Sırf 20 dakika ahşap bir platformda yürümek için 3 saat yol gelirseniz hayal kırıklığına uğrarsınız.

Güzel haber şu ki; etraftaki güzel yerleri aynı günün programına dahil ederek hoş bir gün geçirmek mümkün!

Organik çiftlikte başlayan, zamanında Fransızların işlettiği eski bir maden ve longoza uzanan bir plan kulağa nasıl geliyor? Aşağıda hepsini anlattık. Ama az sabredin, baya aşağıda, Günününü Böyle Planlayın kısmında.

Biz burası yarım saate  görülür dedik ama aslında longozun içindeki su yatağının kıyısında birkaç tesiste yeme – içme, konaklama imkanı var. Ama biz ne lezzet olarak ne de ortam olarak tatmin edici bir yer bulamadığımız için önermek istemedik. Sizin şansınız yaver gider de bir yerler bulursanız, yorumlara yazarak bizimle de paylaşın lütfen.☺

O zaman başlıyoruz!

acarlar-longozu-3

Dünyanın En Nadide Oluşumlarındn Longoz Ormanları

Aslında longoz ormanları ender rastlanan oluşumlar değilmiş. Ancak insanların doğaya müdahalesi sonrası, o da birçok şey gibi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış. Düşünün, durum o kadar vahim ki; şu an dünyada Amazonlar ve Kongo Havzası dışında büyük longoz ormanı kalmamış. Avrupa’dakilerin çoğu insan eli ile yok edilmiş.

Longoz ormanları nerelerde var? Türkiye’de de Kırklareli’ndeki İğneada, Sakarya’daki Acarlar Longozu başta olmak üzere 4 yerde longoz ormanları var. Diğer ikisi Sinop’taki Sarıkum ve Samsun Kızılırmak Deltası’nda. Bursa’daki Karacabey Longozu gibi başka yerlerde de küçük longoz kalıntıları var ama bunlar yeterli büyüklük ve kapalılığa sahip olmadıkları için longoz ormanı niteliği taşımıyorlarmış.

acarlar-longozu-6

Longoz Ormanları Nedir?

Longozun bir ağaç türü olduğunu düşünen çok ama aslında longoz, bu ekosisteme verdiğimiz ad. 🙂

Longoz ormanları şöyle oluşuyor: Akarsuyun içindeki kil, kum, çakıl gibi ufalanmış parçalar bulunan çamurlu tortu; yani alüvyon, zamanla suyun denize döküldüğü yerde birikip bir set oluşturuyor. Böylece, suyun denizle buluşmasını engellemeye başlıyor. Akarsu kendi oluşturduğu seti aşamayınca arkasında kalan alanı su basıyor. Burada zamanla batalıklılar, göller, kumullar ve subasar ormanları oluşuyor. Ve biz bu ekosistem bütününe longoz ormanı diyoruz.

acarlar-longozu-4-01

Son Longoz Ormanları Da Yok Olmasın!

Devletin su politikaları, çevre kirliliği, yerel halkın bilinçsizliğinden küresel ısınmaya kadar birçok faktör longoz ormanlarını var olma savaşına sürüklüyor. Ama şu an longoz ormanları üzerindeki en büyük tehdit su politikaları.

Longoz ormanlarının varlığını devam ettirebilmesinin temel koşulunu bol suyun devamlı varolması. Son senelerde İğneada Longozu ile ilgili endişelerin artmasının sebebi de bu longozları besleyen sulara yapılacak olan barajlar.

Ayrıca longoz ormanları oluşumları gereği alüvyon bakımından zengin topraklar olduğundan, tarım için çok verimli alanlar. Hal böyle olunca da, bu havzada köylüler tarım yapmaktan vazgeçmiyor. Tarımda kullanılan ilaçlar ise buradaki kırılgan ekosistem için tehlike arz ediyor.

acarlar-longozu

Acarlar Longozu

Yukarıda çıtlattığımız gibi bizce Acarlar Longozu’na yarım saat ayırmak yeterli. Longozun eni 250 ile 1250 metre arasında değişiyor. Uzunluğu ise 7,5 km. Yani baktığınızda taş çatlasa 7,5  km2‘lik bir alanı kaplıyor. Bu alanın hepsini de gezemiyorsunuz. Devlet, Acarlar Longoz Ormanları’nı korumak için yürüyüş yolunu sadece 750 metre ile sınırlı tutmuş.

Yürüyüş yolu dediğimiz tahta bir platform, bir nevi 750 metrelik bir iskele aslında. Su seviyesi mevsimden mevsime değiştiği için bazı aylarda suyun üzerinden, bazı aylarda suyun kenarından yürüyorsunuz.

Eskiden burada sandal ve deniz bisikleti kiralamak mümkünmüş ama 2014’te yasaklanmış. Muhakkak harika bir deneyimdir longozun içinde küreklemek ama insan müdahalesini en aza indirmek açısından bizce iyi olmuş.

Acarlar Longozu’na Ne Zaman Gelmeli?

Mayıs’tan Kasım sonuna kadar olan zaman longoza gelmek için en güzel zaman Foliage (renk değişimi sevenlerin Ekim & Kasım gibi burada aklı çıkıyormuş. Ağaçlar kırmızından sarıya çalıyor, pembeleşmiş nilüferler de suyu kaplıyormuş. O yürüyüş yolununda da sarı yapraklar önünüze halı seriyormuş.) İlkbahar ve yaz ise en yeşil, en hayat dolu zamanları. Bir de, ziyaret saatlerinizi mutlaka 9 ila 15 arasına denk getirmeye çalışın, yoksa yukarıda gördüğünüz beyaz nilüfer çiçekleri kapanır ve kaçırırsınız. Gelecek olursanız Mayıs’tan Ekim ortasına kadar nilüferler 9 – 15 arası çiçek açmaya devam ediyormuş. Bu arada, ufak bir bilgi sıkıştıralım: Lotus olarak da bilinen nilüfer çiçeği, kökleri bataklık bir zeminde olup, içine hiç çamur kaçmadan pırıl pırıl suyun yüzüne gelip açtığı için Budizm ve Hinduizm’de kutsal sayılıyor.

acarlar-longozu-2

Acarlar Longozu’nun Ekolojik Önemi

Bu kadar sulak bir alanda her ağaç yaşayamıyor. Suyla arası iyi olan meşe, kızılağaç, dişbudak, burada yaygın olarak yaşayan ağaçlar. Acarlar Longozu ülkemizden geçen kuşların iki göç yolundan birinin üzerinde. Longozda yıl boyunca 200’e yakın kuş türü ya konaklıyor ya da kuluçkaya yatıyor. Ayrıca tilkisinden tavşanına bir sürü hayvana ev sahipliği yapıyor.

Acarlar Longozu, başta su sever türler ve su ekosistemi canlıları olmak üzere birçok ender canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Örneğin, su içinde yetişen zarif bir bitki olan su menekşesi Türkiye’de sadece Acarlar Longozu ve çevresindeki birkaç sulak alanda yaşıyormuş. Yine ülkemizin nadir su bitkilerinden göl soğanı ve bataklık eğreltisi de bu alanda yetişiyor. Çocuk felci tedavisinde kullanılıyor.


 

Acarlar Longozu’nda Konaklama

Bizce aşağıda bilgilerini bulacağınız Narköy’de konaklamak buralardaki tüm seçeneklerden daha iyi ama illa burada kalacağım diyorsanız Ormantik Park‘ın longozun içinde, suyun kenarıdında bungalowları var. Biz bungalowları için görmediğimiz için yorum yapamıyoruz. Aynı zamanda piknikçiler için suyu manzaralı tahta terasları var. Buraya mangal ya da çay servisi alabiliryorsunuz. Tel: 0535 228 4007, 0538 642 6467

Yeme – İçme

Eve dönmeden Sakarya’nın icadı olan ıslama köfteyi mideye yollamak isterseniz doğru adresler için Islama Köfte Nerede Yenir? yazımıza bakmayı unutmayın.

Acarlar Longozu’na Nasıl Gidilir?

Aşağıda Acarlar Longuzu Nerede kısmında özel araç ile gidecekler için yol bilgileri var. Toplu taşıma ile gelecekler için Karasu’dan Acarlar Longozu’na 108 numaralı özel halk otobüsü var.
Karasu –  Longoz saatleri: 9.20, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30
Longoz – Karasu saatleri: 8.00, 9.20, 10.20, 11.20, 12.20, 13.20, 14.20, 15.20, 16.20, 17.20, 18.20, 19.20
Ama ne olur ne olmaz arayıp bilgi almakta fayda var: 0535 601 2473

Acarlar Longozu Nerede?

acarlar-longozu-nerede
Acarlar Longozu, Sakarya’nın Karadeniz kıyısında, Karasu İlçesi’nde. Karasu – Kaynarca yolu üzerindeki longoz ormanı;
Taksim, İstanbul‘dan 189 km ve yaklaşık 3 saat sürüyor.
Sakarya
merkezden 64 km ve yaklaşık 1 saat sürüyor.
Konum için tıklayınız.

Gününüzü Böyle Planlayın

Dediğimiz üzere longozun içinde geçireceğiniz zaman en fazla yarım saat. Hemen longoz kenarındaki gözlemecilerde ya da restoranda yemek isterseniz süre biraz daha uzar. Aynı gün birkaç yeri ard arda gezmek daha güzel bir gün olacaktır. Aşağıda önerilerimizi yazdık. Bir güne hepsini sıkıştırmak mümkün ama biraz iki ayağınızı bir pabuca sokabilir.

Not: Longoz yakınlarında, yine Karasu’da, Sakarya’nın denize döküldüğü yer olan Yenimahalle‘nin tavsiye edildiğini okuyabilirsiniz. Biz tavsiye ETMİYORUZ. Hayatımızda bu kadar çöp için de bir kıyı görmedik. Ne Türkiye’de, ne dünyada. O kadar korkunç bir çöp yığını uzanıyordu ki plaj boyunca dehşete düştük.

Maden Deresi – Karasu

maden-deresi
Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Acarlar Longozu’ndan sadece 10 km, yani 15 dk mesafedeki Maden Deresi Sakaryalıların tavsiye ettiği yerlerden. Karasu’ya bağlı Maden Deresi, ismi gibi gerçekten de madenlerin olduğu bir yer. Zamanında Fransızlar’ın işlettiği madenlerden kurşun, boraks, çinko, altın gibi madenler çıkarılırmış. Buraya geldiğinizde, kayaların içinden maden ocaklarına giden geçitler halen görülebiliyor. 1. Dünya Savaşı sonrası kaderine terk edilen madenler, şimdi içinden sular akan yemyeşil bir kanyonda doğa yürüşleri, pikniklerin ve kampların yapıldığı turistik bir şehirden kaçış noktası.

Narköy

narkoyrestoran-1200x580
Fotoğraf Kaynak: lifekocaeli.com

Narköy Kandıra’da bir ekolojik yaşam merkezi. İçinde hem bir çiftlik, hem otel, hem de çeşitli eğitimler barındırıyor. Beyaz yakalıları çok “hırpalamadan” doğa ile buluşturuyor.  Son derece modern, bakımlı ve güzel bir çiftlik içinde, şehirlilerin çiftlik hayatına yumuşak geçiş yapabileceği bir yer.
Tesis kendi güneş panellerinden kendi enerjisini kendi üretiyor, yağmur sularını geri dönüştürüyor, organik tarım yapıyor, yerel tohumları üreterek genlerinin devam etmesini sağlıyor. İçinde bir de ekolojik otel var.

Acarlar’dan Kerpe tarafına 50 dakika kadar yol yapmanız gerekecek ama bizce değer.

Narköy’de ne yapılır? 
Yemek yenir! Özellikle kahvaltısı popüler. Sofradaki gıdaların %80’ini kendileri üretiyorlarmış. Malzemeler bahçeden, yemekler anne şeflerden.
Kurslarına katılanilirsiniz: Permakültür, Ekmek yapımı, Reçel yapımı, Kompost atölyesi, Kerpiç atölyesi, Doğada olmak (doğa bilincini arttırmaya yönelik bir çalışma), Roket Soba Atölyesi
Çocuklar için: Çocuklara özel sürdürülebilir yaşam haftasonu atölyesi, Ailece doğada olmak, Çocuklar için sürdürülebilir yaşam kampı
Ücretisiz aktiviteler: At bakımı, Süt sağımı, Tavuk yemleme, Kümesten yumurta toplama, Ürün toplama, Aromatik bitkiler toplama ve bitki çayları hazırlama, Mevsimine göre fındık, kestane, ıhlamur, böğürtlen toplama, Soğan ve patates sökme, buğday hasadı…
Ücretli aktiviteler: Rehber eşliğinde orman yürüyüşü, Rehber eşliğinde eski Kerpe’ye gezi, Ata binme, Dalga sörfü
Konaklama: Ekolojik otellerinde geceleyebilirsiniz.
Gönüllülük: TaTuTa tarzı çalışma karşılığında konaklama & yemek değiştokuşu yapmak mümkün.

Adres: Kıncıllı Köyü, Yayla Mevkii, Kerpe Caddesi, No: 13/A Kandıra / KOCAELİ, Konum için tıklayın
info@narkoy.com, Tel: 0 549  529 54 49

Kerpe

kerpe-sahili

Narköy’e geldikten sonra zaten Kerpe’de sayılırsınız. Buraları da görmek isteyebilirsiniz.Kerpe’de Gezilecek Yerleryazımızda önerilerimizi bulabilirsiniz.

17 Comments

  1. Çok yararlı bilgiler, emeğinize sağlık 🙂 Hâlâ duruyor mu bilmiyorum ama longozun sol tarafına doğru kavak ağaçlarının oluşturduğu bir topluluk var, orada çok rahat, sakin bir şekilde oturup gözleme alabiliyorsunuz. Sadece bankların oluşturduğu insansız, işletmeden bağımsız bir yer. Yolunuz düşerse tavsiye ederim

  2. Longoz tadilatta tahta yol uzatılıyor ve 15 metre yüksekliğinde bir seyir kulesi yapılıyor tekrar gelmek istersiniz diye bilgilendirmek istedim

  3. Blogunuz ve instgram sayfanız oldukça doyurucu, bir yer gitmeden önce mutlaka tavsiyelerinizi okuyup gidiyoruz artık. Ama doğma büyüme karasulu olarak yenmahalle diğer adı ile ihsaniye yani sakarya nehrini denize döküldüğü o muhteşem manzaranın enginliğin olduğu bölgeye ne zaman gittiniz anlayamadım, yıllardır gidip gelirim ama bahsettiğiniz o pis ve kirli sahili hiç görmedim bazı kirlilikler zaman içinde plmuş olabilir ama bahsettiğiniz kadar kirli bir duruma bugüne kadar asla rastlamadım bu nedenle gelip görecekler için tavsiyemdir bu kadar yol geliyorsanız sakaryanehrinin denize döküldüğü yer llan yeni mahalleyi yani ihsaniyeyi mutlaka görün çevresinde çay için bir şeyler yiyin o ummanda bie kez kaybolun bşr yanda deniz diğer tarafta nehrin muteşem geçişine şahit olun.

  4. Merhaba, longozun içerisinde veya çevresinde karavan ile kamp için uygun bir yer var mıdır?

      1. Akçakoca kışın da güzel.Hafta sonları Tarihi Mahallede kurulan yöresel ürünler pazarında bir çok ürün bulabileceğiniz gibi, mekanlarında da hoş vakit geçirebilirsiniz.Coğrafi işaretli iki tane ürünü var, Mancarlı pide ve Melengüççeği tatlısını yemenizi tavsiye ederim.Pişman olmazsınız.Burada Eski ile yeniyi bir arada yaşayacaksınız.

  5. Merhaba biz evde yokuz ailesi sizleri severek takip ediyor imkan buldukcada eşimle birlikte gittiğiniz yerlere gitmeye çalışıyoruz. bir öz eleştirim olacak, gittiğiniz yerlerde fiyat bilgisini de paylaşır mısınız. Bu sileri takip edenler içinde faydalı olacaktır…

    1. Çok teşekkür ederiz.
      Fİyat bilgisi paylaşıyoruz aslında. BU yazıda yok çünkü ücretli bir servis yoktu longozda. Ama Narköy için eklenebilir, haklısın

      1. Narköy’de konaklama ve yemek hizmeti almak ateş pahası. Herhalde orayı köyün ağası işletiyor olmalı ki fiyatlar ağalara özel olmuş :)) selamlar sevgiler

  6. Gece gece bana çok iyi geldiniz. Tüm bilgiler için teşekkürler. Havalar ısınıyor artık. Yakındaki gezilecek yerlere çok ihtiyacımız var. 🙂

      1. ne mi ne demek? nasıl yani anlamadım?
        O değil de Biz de evde yokuz. Tesadüflere inanır mısınız? Bu bir tesadüf mü acaba?
        Cevabınızı merakla bekliyoruz. Eve varmadan önce cevaplarsanız seviniriz.

  7. Haftasonu yakınlara nereye gitsem diye dolanırken rastladım yazınıza. Sayenizde Narköy’den haberim oldu. Güzel anlatım ve resimleriniz için çok teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir