MOTOSİKLET AKSESUARLARI

Ehliyetimizi ve motosikletimizi aldık. (Eğer henüz almadıysak, MOTOSİKLETE BAŞLANGIÇ REHBERİ ve MOTOSİKLET ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ yazılarımız size yardımcı olmak için hazırlar.)

Fakat işler burada bitmiyor. Gerek ölmemek, gerek daha konforlu şekilde sürüş yapabilmek için edinmemiz gereken çeşitli motosiklet aksesuarları var. Önce kendimize yapacağımız yatırımlardan başlayalım.

 MOTOSİKLET KIYAFETLERİ

Ata binip kılıç kuşanmakla şövalye olduk dememek gerek. Zırhı olmayan bir şövalyenin ömrü çok da uzun olmaz zaten. Hele ki demirden bir ata biniyorsak zırh konusunda titiz olmak zorundasınız. “Aman ne olucak, atın ölümü arpadan olsun” demeyin. Tahtalı köye sizi alacaklarının bir garantisi yok, işin ucunda yatalak kalmak ya da engelli olmak gibi riskler de var. O yüzden motosiklet kıyafetleri konusunda paraya kesinlikle acımayın, gerekiyorsa alacağınız motorun bütçesinden çalın, ama ekipmanınız tam olsun.

Kask

Foto: sportsmansguide.com

Bildiğiniz üzere beyin en kritik organımız ve kafa bölgesi motor kazalarında en sıklık yaralan yer. Başka bir değişle, vücudumuzun en iyi korumamız gereken parçası ve dolayısı ile motosiklet aksesuarları içinde en mühim (ve en tuzlu) yatırım. O yüzden doğru kaskı seçmek çok önemli. Bizim için en doğru kaskın ne olduğunu nasıl bileceğiz peki? Bu iyi incelenmesi gereken bir konu, zira dikkate alınması gereken rengi, malzemesi, ağırlığı, suratınıza oturuşu tarasımı gibi bir sürü konu var. Mesela bazı kasklar güvenlik açısından iyi olsa da sürat yapacak sürücüler için ideal değildir, çünkü rüzgar kask içinde uğultu yapar! O durumda aerodinamik tasarım önemli bir faktördür. Gelin bu konuyu buraya sıkıştırmayalım, MOTOSİKLET KASKI yazımızdan sizin içn en doğru, en uygun kaskı bulalım.

Korumalı Eldiven

wholesale-offers.com

Kazalarda yere temas etmesi en muhtemel uzuvlarımızdan biri; ellerimiz. Çocukluğumuzda bisikletten düştüğümüz zamanları bir hatırlayın. Ya dizlerimiz ya da ellerimiz darbe alırdı. Peki, motosiklette durum ne? Kuru bir zeminde 100km/h bir hızla giderken düştüğünüzde asfaltla sürtünmeden ortaya çıkan sıcaklık 770 derece. Elimizin derisi bir kenara kemiklerimizin bile 700 derecede eridiğini düşünürsek deri, kas ve kemik kaybı yaşamamız oldukça olası.

Peki, ne yapacağız bu felaketten korunmak için? Tabi ki bu işin çözümü içinde kafa yoranlar olmuş ve yüksek ısıya dayanıklı kumaşlarla (cordura, deri, kevlar..) dikilip ekstra korumalarla güçlendirilen kıyafetler üretmişler. Hatta bazılarının içinde özellikle serçe parmakğın kırılmasını önlemek için demir atel bulunuyor.

İhtiyacımız olan korumalı eldiveni alırken nelere dikkat etmeliyiz acaba? Gelin ona birlikte bir göz atalım.

  • Eğer sadece yazın motor kullanmayacaksanız eldivenin 4 mevsimliğinden, baharlığından sakının. Bu tarz eldivenler yazın terletip, kışın üşütecektir. En güzel kışlık ve yazlık olarak 2 çift edinmek.
  • Parmaksız, bilekte bitecek uzunlukta vb. eldivenler elinizin yalnızca bir kısmını korur. Parmağın tamamını kaybetmektense yarısını kaybetmek daha mı iyidir? Orası size kalmış. Ama benim oyum bilek korumalı, elin dış kısmında ve parmaklarda koruması tam olan, avuç içi çarpma alanları ekstra güçlendirilmiş bir eldivenden yana olacak.
  • Bazı eldivenlerin koruyucu yerlerinin sırf kumaş içerdiğini göreceksiniz. Bunun asfaltta sürtünme esnasında ne kadar yetersiz olacağını söylememe gerek yoktur herhalde? Bizim önerimiz bari en minimumda mafsalları, yani hangi ayın kaç çektiğini hesaplamak için saydığımız eklemleri, kalın plastikle koruyan eldivenleri tercih etmeniz..
  • Tüm kumaş çeşitlerinde ki korumalı eldivenler belirli bir düzeyin üzerinde koruma sağlasa da çok soğuktan koruyamama veya terletme gibi dezavantajlarına rağmen deri eldivenler ısıya en dayanıklı kumaş türüdür.

Korumalı Pantolon

Kullanması en zahmetli motosiklet aksesuarlarından birisine geldi sıra. Günlük yaşamda motosikletten iner inmez tüm ekipmanları çıkarıp atabilirken pantolonla yolumuza devam etmek zorunda kalıyoruz. Son zamanlarda bu sıkıntıyı görüp çok başarılı alternatifler üreten bazı firmalar olsa da hala biraz eksikler var bu konuda. Bu konuya direk kumaş türleri üzerinden bakmak en iyisi sanırım.

Cordura Pantolonlar

Genelde eşofman görünümünde olduklarından sürücünün giyimini fazlasıyla kısıtlarlar (Gömlek giymeye hasret kalırsınız örneğin). Ayrıca yaz aylarında motordan inince fazlasıyla terletmesi ve temizliğinin zor olması pek de cazip kılmıyor bu kumaşı. Güvenlik olarak en iyisi olduğunu söylemek de zor.

Deri Pantolonlar

www.leatherup.com

Görsel olarak çok beğenebilir veya aman Allah korusun diyebilirsiniz. Koruma olarak da iyi bir deri pantolonun tartışmasız iyi performans gösterdiğini inkâr edemeyiz. Ancak, yazın sıcak bir havada deri pantolonla gün boyu dolaşmanın ciddi bir pişik sorununa yol açması kaçınılmaz. Ee kışın giysek dersek de derinin rüzgârı geçirmeyeceğini ama soğuğu içeri almakta oldukça cömert olacağını baştan hesaba katmak lazım.

Kevlar Pantolonlar

www.compacc.com

Bence teknolojinin geldiği en iyi nokta. Günlük giyimim bozulmasın diyene düz renk, renkli, kot, kanvas, spor, klasik her türlü alternatifi sunuyor bu kumaş tipi. Koruması nasıl dersek, deriden bile daha yüksek ısıya dayanıklı ve daha sağlam olduğunu söylüyor üretenler. Yazlık modelleri öyle aman aman terletmiyor da ayrıca. E daha ne isteyelim ki? Bi de olmuşken yerli üretim markalar olsun paramız ülke içinde kalsın diyorsanız. Yamaha’nın lisanslı kevlar kotlarını dahi üreten Tech90 markası da Türkiye’de ona rakip olacak kalitede ürünler üreten RiderDenim’de. Bu iki markanın kalitesi sadece Türkiye için değil dünya için gayet iyi seviyelerde.

Korumalı Ceket

revzilla.com

Bir diğer hayat kurtarıcı. Kumaş tipi, yazlık kışlık ayrı kullanım gibi konularda diğer ekipmanlardan ayrılan bir yönü yok ceketlerin de. Bütçe ayırıp bir tam yazlık fileli model, bir de tam kışlık model almak uzun vadede sizi daha büyük masraflardan kurtaracaktır.

Ceketlerde marka etiketi fiyatı çok etkilese de aynı kumaş kalitesine sahip iyi korumalar içeren iki ceket arasında fiyattaki kadar büyük bir fark olmayabiliyor. Tabi mont alırken de dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var:

  • En az beş koruma olmalı. İki dirseklerde, iki omuzlarda ve bir sırtta koruma mutlaka olmalı. Siz buna ek olarak ayrıca sırt koruma satın alıp kullanırsanız ne ala.
  • Bu korumalar kesinlikle CE onaylı olmalı. Sünger dolguyu da koruma diye satmak isteyen markalar, mağazalar var elbet. Ama CE standartlarına uygun bir koruma değilse siz ona koruma gözüyle bakmayın.
  • Açık renk olmalı. Şık görünmekte önceliklerinizden olabilir tabi ama önce bir diğer araç sürücülerine görünelim indiğimizde iyi görünmeyi sonra düşünürüz.
  • Reflektör kumaşlar içermeli. Ceketin birkaç bölgesinde geceleri araç farlarıyla parlayacak ve görünürlüğünüzü artıracak reflektör eklemeler mutlaka olmalı.

 

Motosiklet Botu

pi.roostin.com

Genelde motosiklet aksesuarları içinde en son alınan parça olsa da önemli bir yatırımdır. Motosiklet kazası atlatıp ayaklarından darbe almayan insan oldukça azdır. Günlük kullanımda pek pratik olmasa da zahmetine katlanmaya değecek bir ekipman motosiklet botu. Almışken içimiz rahat olması için kısa bir bot yerine uzun ve tam korumalı bir motosiklet botu almak en iyisi. Arazi sürüşü yapan sürücülerinse arazide kullanımına özel üretilmiş cross botları kullanmaları gerek.

 


 

MOTOSİKLET EKİPMANLARI

Motosikleti ve korumalı kıyafetlerimizi aldık. Artık yola çıkabiliriz. Çıkabiliriz de kendimize bu kadar yatırım yapmışken motorumuz kıskanmaz mı? Elbet o da biraz masraf çıkaracaktır bize. Bu masraflar daha keyfe keder harcamalar olsa da işimizi kolaylaştıracak çok fazla detay içeriyor. Gelin o detaylara birlikte göz atalım.

Motosiklet Çantası

Üzerimizdeki onca ekipman kask, mont, eldiven vs. motorumuzu park ettiğimiz anda bize yük olmaya başlayacaktır. Hele birde uzun yola gidiyorsak çanta masrafından kaçış yok. Peki, o kadar çeşit çanta içinden hangisi bizim işimizi görecek olan? Gelin önce çantaları biraz tanıyalım.

1. Monte Edildiği Yere Göre Çantalar

Arka Çanta/Topcase

www.ebay.com

Birçok motosiklette standart olarak bulunan arka çanta demirine monte edilen çanta tipidir. Doğru boyut seçimiyle motosiklete ekstra bir genişlik kazandırmadığı için şehir içi kullanıma en elverişli çanta tipidir.

Artçı selesinin iki tarafında egzoz hizasından yukarıya doğru monte edilen çantalardır. Hem önden gelen rüzgâra daha açık oldukları için hem de yanlara doğru ekstra bir genişlik katacağı için motosikletin aynalarının hizasını geçmeyecek genişlikte olmalıdırlar. Ki en doğru seçimde bile yakıta ve düşük güce sahip motorlarda performansa etkisi kaçınılmaz olacaktır.

Yan Çanta

www.amazon.com

Artçı selesinin iki tarafında egzoz hizasından yukarıya doğru monte edilen çantalardır. Hem önden gelen rüzgâra daha açık oldukları için hem de yanlara doğru ekstra bir genişlik katacağı için motosikletin aynalarının hizasını geçmeyecek genişlikte olmalıdırlar. Ki en doğru seçimde bile yakıta ve düşük güce sahip motorlarda performansa etkisi kaçınılmaz olacaktır.

Depo Üstü Çantalar

www.motoruma.com

Tam da adında belirtildiği gibi hemen benzin deposu kapağı ile sürücü selesi(Koltuk) arasına sabitlenen çantalardır. “Oraya ne sığacak ki?” diye düşünebilirsiniz. Ancak bu çantaların amacı taşınacak yükü üstlenmekten ziyade motosiklet üzerinden inmeden ulaşmak istediğimiz malzemeleri taşımaktır. Benzinlikte veya polis çevirmesinde durduğumuzda cüzdanımıza, ruhsatımıza ulaşabileceğimiz gibi uzun yolda fotoğraf makinemizi veya navigasyonumuzu da taşıyabiliriz bu çantalarda. Tabi bu pratik çantalar deponun konumlanması sebebiyle scooterlara pek uygun değiller.

2. Yapı Malzemesine Göre Çantalar

Hemen her çanta tipinin farklı malzemelerden alternatifi bulunuyor. Her malzemenin de farklı avantaj ve dezavantajları var elbet. Önce nedir bu malzemeler bir ona göz atalım. Sonra da avantaj ve dezavantajlarına bir bakalım;

– Kumaş Çantalar
– Plastik Çantalar
– Alüminyum Çantalar
– Deri Çantalar

 

  Kumaş Çantalar Plastik Çantalar Alüminyum Çantalar Deri Çantalar
 

 

Avantajları

 

-Hafiftirler

-Genelde en uygun fiyatlı çantalardır

 

-Motorun bir parçası gibi hareket ederler

-Artçıya iyi bir sırt dayama olurlar

-Kullanımı pratiktir

-Nispeten ucuzdurlar

-Motorun bir parçası gibi hareket ederler

-En sağlam çanta türüdürler ve darbeye fazlasıyla dayanıklıdırlar

-Şık görünümlüdürler

-Bazı motosiklet türlerine en çok yakışan çantalardır

-Plastik ve alüminyuma göre hafiftirler

 

 

Dezavantajları

-Kilitlenemedikleri için motor üzerinde çantalarla birlikte aklınızda kalır

-İyi bağlanmadıkları takdirde yolda dans etmeye meyillidirler

-Daha kısa ömürlüdürler

>-Alüminyum çantalardan daha az dayanıklıdırlar

-Büyükleri trafikte zorlanmaya sebep olabilir

-Pahalıdırlar

-Her motosiklet türüne yakışmazlar

-Ağırdırlar

-Bir de çok pahalı olduklarını söylemiş miydim?

>-Bunlar da genelde kilitlenemeyen çantalar

-Genelde yalnızca cruiser motosikletlerde kullanılırlar

-Dayanıklılıkları düşüktür

 

Lastik

www.jpcycles.com

Lastik kadar motorun ana parçalarından olan bir şeye motosiklet aksesuarı demeye dilim yanaşmıyor ama hem keyfe keder hem de motor kullanımı için değiştirilebildiği için değinmezsek olmaz. Ne kadar pahalı bir motosikletiniz olursa olsun motosikletinizin yere değen tek yeri lastikleri olacak. E hal böyleyken en kaliteli motosikletin sürüşünün dahi kötü bir lastikle vasat bir hal alabileceğini söylemek pek de yanlış sayılmaz.

“İyi bir lastik kullanmak çok önemli onu anladık da neye dikkat edeceğiz o zaman lastik alırken?” dediğinizi duyar gibiyim. Gelin birlikte bir bakalım dikkat etmemiz gerekenlere;

Lastik Boyu

Motosikletinize uygun lastik boyutunu kullanın. Daha incesi veya kalını size avantaj sağlamayacaktır.

Yol Şartları

Motosikleti kullanacağınız yol şartlarına uygun lastik kullanınız. Arazide yumuşak asfalt lastiği veya asfaltta dişli arazi lastiği iyi performans göstermez.

Lastik Markası

“En iyi lastik markası şudur” diyen satıcıdan lastik alınmaz. Her motosiklet ve yol türüne göre farklı ebatlarda farklı lastik seçenekleri bulunur ve bu da 100’lerce farklı lastik anlamına gelmektedir. Her türde, ebatta, koşulda iyi iş yapan lastik de haliyle farklılık gösterecektir. Her koşulda tek markanın en iyisi olduğunu iddia eden satıcı size en iyi kar ettiğini veya dağıtıcısı olduğu markayı satmaya çalışıyordur.

Lastik Hamurunun Yumuşaklığı

Çok sık duyacağınız bir tabir olan ‘lastik hamurun yumuşaklığı’. Alacağınız lastiğin hamurunun ne kadar yumuşak olursa o kadar iyi olacağını söyleyen çok fazla sürücü olacaktır. Ancak piste girmeyecekken gidip en yumuşak hamurdaki lastiği edinmek size faydadan çok zarar sağlayacaktır. O lastiği hiçbir zaman yeteri kadar ısıtamayacağınız gibi lastiğin performansının neredeyse yarısını bile zorlayamayacaksınız. Bunun yanı sıra daha hızlı bir şekilde eskiyecek olan lastiğinize verdiğiniz fazladan paralar da düşük lastik ömrüyle birlikte size ekstra bir maliyet sağlayacaktır. Böyle bir seçim yerine aynı lastiğin sizin kullanımınıza daha uygun hamurda (cadde kullanımı vs.) bir türünü kullanmak hem daha az maliyet hem de daha uzun süreli güvenli sürüşe sebep olacaktır.

Sübap Değişimi

Her lastik değişiminde mutlaka sübap değişimi yapınız!! Çok ucuz fiyatlara satılmasına rağmen sırf ustalar uğraşmak istemediği için genelde subapları değiştirmezler ancak lastiğimizin içindeki havayı muhafaza eden bu parça hayati öneme sahip.

Raf Ömrü

Raf ömrü dolmamış lastik satın alınmalıdır. Evet, lastiklerinde tıpkı kasklarda bahsettiğimiz gibi bir raf ömürleri bulunmakta. Bu ömür saklanma koşullarına göre değişiklik gösterse de alacağımız lastiği güvendiğimiz profesyonel bir yerden ve maksimum 1-2 yıllık bir lastik almakta fayda var.

Önemli Not: Hangi lastiği kullanırsanız kullanın mutlaka fabrikanın önerdiği hava basınçlarını lastiğinize basın ve en az iki haftada bir lastik hava basınçlarını kontrol edin.

Kilit

www.cyclegear.com

Motosikletimizi yarın, koyduğumuz yerde bulamayacaksak diğer tüm motosiklet aksesuarlarının ne önemi var ki? Maalesef motosiklet hırsızlığı ülkemizde epeyce fazla. Bahçesinden, kapısının önünden motoru çalınan o kadar çok sürücü var ki böyle bir sorunu göz ardı etmek imkânsız. Eğer kapalı, kilitli bir garajınız varsa ne ala. Peki ya yoksa?

Motosikletlerde bulunan gidon (direksiyon) kilidi maalesef hırsızlar için oldukça kolay çözülebilen bir problem. Hatta bir disk kilidiyle lastiğinizi bile kilitleseniz motoru kaldırıp bir kamyonet kasasına atmaları 20-30 saniye sürüyor. Bu yüzden motorunuzu sabit bir yere (duvar, direk vs.) sağlam bir kilitle kilitlemekte fayda var. Eskiden bisikletlerimiz için kullandığımız kilitler biraz eski teknoloji kaldı ve korumada yetersizler. O kilitler yerine yeni nesil, alarmlı, bilindik bir markanın (Oxford, Abus gibi) kilidini kullanmak oldukça faydalı olacaktır.

Koruma Demiri

shop.touratech-tr.com

“Motoru korur diyeni de çok, “Bağlandığı yere göre daha fazla zarara yol açar” diyeni de. Ama genelde makul hızlardaki kazalarda ayağınızı ve motosikletinizi daha büyük hasarlardan koruduğu kesin. Riskleri göz önünde bulundurarak, motoru nasıl kullancağınızı ve yapacağınız hızları da öngörerek siz karar verin. Yaptırmaya karar verirseniz, iyi tasarlanmış ve güvenilir bir usta tarafından montajı yapılan bir koruma demiri en sağlıklısı olacaktır.

Çanta Demiri

www.ebay.com

Birçok motorda arka çanta demiri orijinal olarak bulunuyor ancak bu demir, ihtiyacımızı karşılayacak çantayı taşıyabilecek güçte olmayabiliyor bazen. Sadece arka çanta için değil eğer yan çanta bağlamak isterseniz motorunuza onun için de bir yan çanta demiri edinmeniz gerekecektir.

Baştan uyarmak gerek bu çanta demiri işi ederinden çok daha pahalı fiyatlara pazarlanıyor. Örneğin bir Honda Cbf 150 çanta demiri 100 – 150tl aralığındayken, aynı işi gören, aynı malzemeler kullanılarak yapılan Yamaha X-max arka çanta demiri 350 – 400 TL‘lere satılıyor. Sanayide bu işi yapabilecek tanıdıklarınız varsa hazır ürünlere hiç bulaşmadan daha ucuza getirmek mümkün. Ancak tanıdığınız yoksa veya uğraşmak istemiyorsanız, bu işi iyi işçilikle ve piyasadan çok daha makul fiyatlara yapan Aydın Chrome Accessories firmasının ürünlerine bir göz atabilirsiniz.

Yağlar Ve Bakım Ürünleri

fortnine.ca

Eğer motosikletinizi daha çok sevmek ve sorunsuzca uzun yollar yapmak istiyorsanız dostunuza ilgi göstermeniz gerekecek. İlgi göstereceksiniz ki sizi yarı yolda bırakmasın. Kaşı beni, kaşıyayım seni yani. Yol arkadaşınız için fabrikanın önerdiği değerlerdeki en kaliteli yağları seçip kullanmak motorun ömrünü ciddi anlamda uzatacaktır. Yani özellikle motorunuzun markası ve modeli için üretici firmanın önerdiği yağları kullanmaya çalışın. Unutmayın; yağ motosikletinizin kanı, bu yüzden 10 lira daha az vermek için daha az kaliteli bir yağ kullanmak veya yağ değişim aralıklarını aksatmak uzun vadede size bol sıfırlı masraflar açacaktır.

Eğer elinizden geliyorsa motosikletinizin tüm bakımlarını kendiniz yapmanız çok keyifli bir iş. Ancak o kadarını yapmasanız bile motosikletinize biraz vakit ayırmanız çok şeyi değiştirecektir. Peki, nedir yapabileceğimiz bu 1 – 2 iş?

  • Gaz yağı veya zincir temizleme spreyi kullanarak zincirinizi belirli aralıklarla temizleyip daha sık aralıklarla uygun yağlarla yağlamanız, zincirinizin ömrü ve sürüş zevkiniz maksimuma çıkacaktır.
  • Bir hayat kurtarıcı olarak Wd 40. Hemen hemen tüm hırdavatçılarda bulabileceğiniz bu sprey, pas sökücü ve yağlayıcı özelliğe sahip. Spreyin 20 000’den fazla kullanım alanı olduğu söylense de bizim işimize yarayacak kısmı elektronik aksamları koruma ve motosikletimizin sökülmeyen paslı vidalarını yumuşatmak olacak. Motorunuzu yıkadıktan veya yağmurda sürdükten sonra kontak, far-sinyal anahtarları, oynar bağlantılar (aynalar vb.) gibi noktaları wd 40 la temizlersek pas tutmalarını engelleriz ve çalışmalarını kolaylaştırmış oluruz.

Elbette keyfinize ve beklentilerinize göre çeşitli aksesuar ve ekipman ihtiyaçlarınız doğacaktır. Ancak bu ihtiyaçları kendi ürettiğiniz çözümlerle karşılamanın hazzı her zaman satın almaktan çok daha yüksek olacaktır. Bu yüzden ihtiyacınız ne olursa olsun önce forumlarda çeşitli çözüm yöntemlerini araştırıp yaratıcı bir çözüm bulunabilir mi diye bir bakmanızı şiddetle öneriyoruz.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir