BALLIKAYALAR TABİAT PARKI REHBERİ – GEBZE, KOCAELİ

Dünyanın sonunun geldiğine inandıran Gebze sanayi bölgesininin hemen arkasından, insanda şok etkisi yapan Ballıkayalar Tabiat Parkı başlıyor. İstanbul’a 1 saat mesafede ve Gebze Sanayi Bölgesi ile dip dibe olmasına rağmen, bir şekilde varlığını sürdürmeyi başaran bu 1. derece doğal sit alanı, tam haftasonları kaçıp gelmelik. Biz de bir cumartesi kaçıp, DİMES GO kayısı rotamızın son durağı olan Ballıkayalar’a kaya tırmanışına geldik.

Her ne kadar Ballıkayalar’ın fotoğraflarını daha önce görmüş, yemyeşil bir yer olduğuna ikna olmuş olsak da, Gebze Sanayi Bölgesi’ne varınca yine de bir umutsuzluğa kapıldık. Tam gezegen bitmiş, dünya dev bir baca olmuş derken, pat diye ağaçlı, dereli, yemyeşil bir kanyona çıkıverdik. Keliminin her anlamıyla, dünya varmış!

Oh be! demek isteyen İstanbullu ve İzmitliler sıkça buraya geliyor. Kimisi pikniğe, kimisi yürüyüş yapmaya… Öyle işaretli bir parkur yok ama ortasından dere aktığı ve iki tarafından yükselen kanyon alanı sınırladığı için rota kendi kendine çıkıyor zaten.

ballikayalar-9

Göletin kenarındaki tahta masalarda piknik, dere kenarında yürüyüş iyi hoş ama burada yapılacak en güzel şey, açık ara, kaya tırmanışı. 👌 Bir Geyikbayırı sayılmaz ama Türkiye’nin en çok tercih edilen tırmanış noktalarından biri. Ama illa bir tercih yapmak zorunda değilsiniz, hepsi birbirine 10 dakika mesafede olduğu için 1 taş ile 3 kuş yapmak mümkün. 😉

Önce 2-3 saat tırmanış yaptık, sonra da kanyonda yürüyüşe çıktık. Aşağıda hepsiyle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Ballıkayalar Tabiat Parkı Nerede?

ballikayalar-tabiat-parki-harita

Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli, Gebze‘ye bağlı Tavşanlı Köyü sınırında bulunuyor.
Burası İstanbul Beşiktaş‘a 67km 1 saat 20dk,
Gebze’ye 10 km 15dk, İzmit’e 50 km 45dk uzaklıkta.
Konum için tıklayın.

Ballıkayalar Vız Vız Vız 🐝

ballikayalar-7

Ne kadar doğru bilmiyoruz ama bir rivayete göre, zamanında bu vadi, arıların mesken tuttuğu bir yermiş. Tüm vadi içindeki mağara ve kayalıkları kovan olarak kullanan arılar burada oldukça fazla bal üretirlermiş. E hal böyle olunca da gel zaman git zaman ismi Ballıkayalar olmuş. Yani anlayacağınız ismindeki bal mecazi anlamda değil 🙂

Arı hobisi olanlar çekinmesin, biz bir tane bile görmedik. Artık kanyon vızırdamıyor.

Ballıkayalar, 1995 yılında Tabiat Parkı statüsü kazanıyor. Çünkü bölge, hem atmaca, alaca karga, hüthüt tarla kuşu, bülbül kuşu, çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebek gibi birçok canlının yuvası hem de yer şekilleri açısından oldukça önemli.

Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda Ne Yapılır?

İçinde kendimizi o kadar doğada, o kadar şehriden uzak hissediyorduk ki, kayalara tırmanıp tepeden uzaktaki binaları görünce bir şaşırdık. Ballıkayalar unutturmuş bize etrafımızı saran dünyayı.

Bu kadar ayrı dünyaların bu kadar dip dibe var olması ne enteresan… (Aslında bir o kadar da pratik; şak diye varıyorsun). Tırmandığımız kayanın tepesinden, ipte sallanırken ileriye baktık; karşımızda apartmanlar, fabrikalar, aşağıya baktık; uzayıp giden bir vadi, içinden akan bir dere, kenarına atılmış çadırlar, içinde yüzen ördekler… Çok acayip bir his. Soğuk ve sıcağı aynı anda yemek gibi. 😀

Neyse, kanyonun içinde gürle doğadasınız. Burada yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin başında kaya tırmanışı ve trekking, miskin aktivitelerin başında da piknik geliyor.  😀

– Ballıkayalar’da Trekking

ballikayalar-2

Kolay – 0rta seviyeli yürüyüşler yapmaya müsaitliği sayesinde kondisyonsuz ve amatör trekkingcilerin tercih ettiği yerlerden. Trekking rotaları boyunca ufak şelaleciklerin döküldükleri yerde açtıkları minik göletlerden geçe geçe güzel manzarlar eşliğinde yürüyorsunuz. Şelale diyince öyle yüksekten dökülen bir şey beklemeyin ama. 🙂 Buraya trekking için günübirlik veya kamplı turlar düzenleniyor. Çeşitli firmaların çeşitli programları var.

En popüler rota, park girişinden başlayan ve kanyonun üstünden geçilen rota. Bu rotada kanyonun aşağısında kamp kuranları ve kaya tırmanışçılarını üstten görüyorsunuz. İkinci popüler olan da yine park girişinden başlayan ve kanyonun içinden dere boyunca ilerlenen rota. İkinci rotada yer yer yükseltilerden, şelale ve göletlerden geçiş yapılıyor, aynı yoldan geri dönülüyor. Bu rota yaz mevsimi için daha uygun çünkü rota üzerinde 2 şelale var. İlk şelale küçük ama bir sonrakinde içinde yüzülebilecek kadar geniş alan var. Tüm tur yaklaşık 2 saat sürüyor.

Ayakkabı seçimi olarak spor ayakkabı değil, trekking botu tercih edin deriz. Çünkü, dere yatağında yürürken suyun cilaladığı kayalarda zemini iyi tutan bir tabana ihtiyacınız olarak. Dere yatağından yürümeyecekseniz de yine zemini iyi tutan bir ayakkabıya ihtiyacınız olacak çünkü toprak bastığınız zaman dökülen, kayalar ufalanan cinsten. Ayakkabıların suya dayanıklığı da bu parkurda önemli. Ama aslında pikniğe gidiyorum,  şöyle yarım saat yürümek için de mi bot almam lazım derseniz, spor ayakkabılarınızla gayet idare edebilirsiniz.

Aslında dere zaten size yol gösteriyor, yani gözünüz derede olduğu sürece kaybolmak zor ama eğer doğada tecrübeniz yoksa bir tura katılmak sizin için daha uygun olabilir. Son olarak, hiçbir doğa sporunun tek başına yapılmaması gerektiğini tekrar hatırlatalım.

Ballıkayalar’da trekking turları düzenleyen firmalardan bazılarını aşağıda verdik:
www.geziciyak.com
www.folklorik.com
www.tamzaratur.com
www.prometheustour.com.tr
www.pirpila.com

– Ballıkayalar’da Kaya Tırmanışı

ballikayalar-5

Burası aynı zamanda Türkiye’de kaya tırmanışının başladığı yer olarak kabul ediliyor. İlk kez 1970’li yıllarda kullanılmaya başlanan tırmanış rotaları, bugün de pek çok üniversite ve dağcılık klüplerinin hatta arama kurtarma ekiplerinin antrenman yaptığı yerlerden.

Vadinin uzunluğu neredeyse 2 km ve bu 2 km boyunca genişliği 40 ile 80 metre arasında değişiyor. Yüksekliği de kuzeyde 5 ile 10 metrede başlayıp güneyde 80 – 100 metrelere kadar çıkıyor. Vadi’nin ortasından, kireçtaşı kayaları kuzeyden güneye aşındıra aşındıra yaran Ballıkaya Deresi geçiyor. Zaten kanyonu oluşturan da bu dere ve fay hatları. Vadinin doğu yamaçları batıya göre %5 oranında daha eğimli. Dik ama güvenli çatlaklardan oluşan kireç taşı kaya blokları sayesinde tırmanışa uygun 100’e yakın tırmanış rotası var. Burası için Marmara Bölgesi’nin Geyikbayırı diyebiliriz. 🙂

ballikayalar-1

Kaya tırmanışı yapmak için daha önce herhangi bir tecrübe edinmiş olmanız gerekmiyor. Ama yalnız yapabileceğiniz bir şey değil. İlla eğitmen eşliğinde yapmanız gerekiyor. Farklı zorluk derecelerinde açılmış bir sürü tırmanış rotası var. Eğitmeniniz sizi seviyenize göre yönlendirecektir. Biz orta zorlukta bir tırmanış yaptık.

Gitmeden önce eğitmeninizi ayarlamış olmanız lazım. Orada bir kulübede bekleyen bir dağcılık okulu falan yok. 🙂 Yani yola çıkmadan önce bir organizasyon yapmadıysanız tırmanış yapamazsınız. Günübirlik tırmanış turu yaptıran şirketler mevcut. Bunlarla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Biz katılmadık ama bir arkadaşımız Kocaeli Dağcılık Kulübü’nü önerdi.

Ballıkayalar’a kaya tırmanışı turları düzenleyen firmalardan bazılarını aşağıda verdik:
www.bukla.com
www.tatileli.com
www.bluebox.com.tr
www.gezintur.com.tr
hikeist.com

– Ballıkayalar’da Piknik

ballikayalar-8

Ballıkayalar, trekking ve dağcıların olduğu kadar doğaseverler ve piknikçilerin de uğrak yeri. Minik bir gölet etrafındaki bu tahta masaları haftasonları ve özellikle bahar-yaz aylarında boş bulmak için erkenden gelmek gerekiyor. Milletçe sanki madamlarla büyümüş gibi arkamızı toplayan varmışcasına çöpleri atıp atıp gezdiğimizden, insanın yoğun olduğu dönemlerde etraftaki çer çöp oranı da doğru orantılı şekilde artıyor. O yüzden bizce piknik için en uygun zamanlar haftaiçi ve sonbahar ayları. Alanda yakın bir zamana kadar bir de yeme-içme tesisi varmış ama belediye kaldırmış ve yerine yenisini de açmamış. Hani ne iyi olmuş da sit alanının içindeki beton yapıyı yıkmış diyeceğiz ama beter edip gitmiş: Yıkılan binanın tüm molozları öyle yığılı duruyor!

Alanda sadece wc var. Hijyen beklentilerinizi minimumda tutun. Piknik malzemesi, yiyecek, içecek temin edebileceğiniz herhangi bir yer yok. Her şeyi yanınızda getirmeniz gerekiyor. Buraya en yakın köyler de Tavşanlı Köyü veya Demirciler Köyü. Araba ile 5 dakikada hemen varılıyor. Oralarda alışverişinizi yapabileceğiniz küçük bakkallar var.
https://www.instagram.com/p/BK5GDX4jcRi/

– Ballıkayalar’da Kamp

Burada otel pansiyon gibi işletmeler yok ama parkın giriş kısmında kamp kurabileceğiniz ücretli alanlar var ama piknikçilerle malesef iç içesiniz. Alanda sadece tuvalet ve su var. Ateş yakmak serbest ama elektrik çok sıkıntılı. Kamp, yeme-içme, mangal, piknik her türlü malzemenizi yanınızda getirmelisiniz.

Yok ben malzemelerimi taşırım, yeter ki kalabalıktan izole olayım diyorsanız, kanyonun iç kısımlarına da kamp atabilirsiniz ama kamp alanı olarak belirlenmiş bir bölge, tesis vs. yok. Bu opsiyonu tercih edeceklere ufak bir hatırlatma: Dere kenarına kamp atmak her ne kadar cazip olsa da her zaman tehlikelidir. Çünkü sizin bulunduğunuz yerde hava günlük güneşlikken, başka bir yere yağan yoğun yağış bir anda sel olacak dere yatağını basabilir. Daha yüksekleri tercih etmekte fayda var.

Ballıkayalar Tabiat Parkı Giriş Ücreti, Ulaşım ve Tüyolar

ballikayalar-10

Ballıkayalar’a Nasıl Gidilir?

Buraya özel aracıyla gelecekler, İstanbul – İzmit istikametinde D–100 kara yolundan ilerleyip Gebze’yi geçtikten hemen sonra Tavşanlı Köyü tabelasını takip etsinler. Ballıkayalar Tabiat Parkı, Tavşanlı Köyü’nü 1km geçtikten sonra solda kalıyor.

Gebze’ye İstanbul’dan toplu taşıma ile gelecekler için iki seçenek var: Otobüs veya tren. Pendik’ten hızlı tren’e binip 1 durak sonra inip veya otobüse binip Gebze otogarda inip, Gebze merkez Mopaş’ın arka sokağındaki cadde üzerinden Demirciler Köyü ve Gebze Center Alışveriş Merkezi önünden Tavşanlı Köyü’nden geçen minibüslere veya yine Tavşanlı Köyü’nün içinden geçen 399 Tepecik – Gebze otobüsüne binebilirsiniz. Yol maksimum 10-15 dk sürüyor. Araçlar sizi Ballıkaya tabelasının önünde indiriyor. Buradan da 5 dk yürüyerek vadiye iniyorsunuz. Yakın mesafe olduğundan Gebze merkezden taksiye binmek de bir diğer opsiyon.

Ayrıca çeşitli tur şirketlerinin de buraya günübirlik veya kamplı turları oluyor. Yani gidiş dönüş ve program konusunda kafam rahat olsun diyorsanız o şekilde gelmek de bir opsiyon.

ballikayalar-bd

Ballıkayalar’a Gidecekseniz Bunları Bilmekte Fayda Var

✔ Pazar günleri çok kalabalık olabiliyor. Hafta içleri özellikle piknik için daha uygun.

✔ Trekking için en uygun mevsimler yaz ayları.

✔ Burası bir vadi olduğundan, yaz sıcaklarında bile gölgede kalan yerler var. Bu nedenle yazın bile kaya tırmanışına uygun.

✔ Ama piknik ve kamp için en güzel mevsimler sonbahar ve kış ayları. Yılın bu zamanları park hem daha tenha oluyor.

Yanınıza Alın

✔ Alanda yakın bir zamana kadar bir de yeme-içme tesisi varmış ama belediye kaldırmış ve yerine yenisini de açmamış. Alanda sadece wc var. Bu yüzden piknik malzemesi, yiyecek, içecek temin edebileceğiniz herhangi bir yer yok. Her şeyi yanınızada getirmeniz gerekiyor.

✔ Buraya en yakın köyler de Tavşanlı Köyü veya Demirciler Köyü. Oralarda son alışverişinizi yapabileceğiniz küçük bakkallar var.

✔ Kamp yapacaksanız sırtçantası, yağmura ve suya dayanıklı bir outdoor ayakkabı, lamba, gece serinliğine karşı kalın kıyafetler, eğer mangal veya kamp ateşi yakacaksanız kendi kömürünüzü getirin deriz çünkü burası bir orman olmadığından yakacak odun bulmak zor olabilir.

✔ İkinci trekking rotası için su geçirmez ayakkabı öneriliyor. Çünkü yol boyunca sulu alanlardan geçiliyor. Eğer yazsa mutlaka yanınıza mayo da alın deriz çünkü rota üzerindeki 2. şelalede suya girilebiliyor.

Yeni rotalar ve keşifler için DİMES GO Keşfe Başla sitesini de ziyaret edebilirsiniz.

 

26 Comments

  1. Ballıkayalarda kamp yapmak için araştırma yaptığımızda bu yazı ile karşılaştık, bize çok yardımcı oldu. Emeğiniz için çok teşekkürler 🙂

  2. Merhab.. piknik alanının dışında epey dışında kamp yapmak ve yerde ates yakmakta problem olur mu?

  3. instagramda sizi takip ediyorum, blogunuzda da böyle bir yazıyı görmek beni mutlu etti. Tavşanlı köyünün yerlisiyim ve belki yüzlerce kez ballıkayalarda bulundum ama sizin gibi güzel anlatamam belki de 🙂 emeğinize sağlık, yeniden bulunursanız karşılaşmak dileğiyle :):)

  4. Merhabalar, yazınız çok bilgilendirici olmuş… Ancak tırmanış için yazdığınız firmalar hep tur paket satıyorlar. Biz buraya bireysel olarak kamp yapmaya gideceğiz. Ve bu şekilde tırmanış yapmamız nasıl mümkün olur? Eğitmenler sadece sizin için mi geldiler oraya yoksa grup etkinliğine mi katıldınız… Ben bu şekilde eğitim veren bir yer bulamadım… Beni yönlendirebilir misiniz…

  5. Öncelikle yazı için çok teşekkürler. Sorum şu olacak.
    Kamp yapacagim para vermeden çadır atabilirmiyim, yoksa denetleniyormu ?

  6. Karavan ile konaklamak istiyoruz; 3 Yıl önce gitmiştik; Girişte bulunan solda bir gözlemeci vardı; Orada konaklamıştık;

  7. Bir sefer gittik; 3 yıl önce ; Girişte gözleme kahvaltı veren bir işletme vardı; Oranın yanına karavanları çekmiştik ; Ama zemin kötüydü ; Karavan ile gitmek için ne dersiniz

  8. MRB
    AİLECEK RAHATCA PİKNİK, MANGAL YAPABİLeCEĞİMİZ ALANLARI VARMI VE ÜCRETLİMİ. GİRİŞ ÜCRETİ VAR AMA HERHANGİ MASA ÜCRETİ DE VARMIYDI. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER BİLGİ İÇİN.

    1. Biz 1,5 ay önce gittik. Giriş ücreti yok ama araç park ücreti olarak 20 TL vermek zorundasınız. Çok kızsam da gelmişken mecburen verdim. İçeride bir kafe, mescit, WC ve şebeke suyu çeşmeleri var. Oldukça kalabalık olduğundan tabiat alanında boş masa bulmakta zorlanılıyor. Kanyonda yürüyüş için kaymayacak bir ayakkabınız olursa rahat edersiniz. Piknik ve mangal yapılacak alanlar var, ama kalabalık olma ihtimaline karşı kendi örtü, seyyar masa ve sandalyelerini getirirseniz sürpriz yaşamazsınız.

  9. Merhaba. sadece belirli yerdemi kamp yapabiliyoruz. ücretsiz kafamızın estiği yerde (işletme bölgeleri dışında) kamp yapılmasına izin varmıdır

  10. Merhaba. Buraya kopek ile gelmek mumkun mu acaba? Bende bir labrador var, bu kadar guzel yurunecek yer varken, onu evde birakmak ayip olur – tam ona gore bir doga! Sizce? Guvenli mi?
    Sevgiler,
    Zehra

    1. Ben kendi köpeğimi götürürdüm. 🙂
      Labradorlar da genelde çok laf dinleyen, dost canlısı köpekler zaten.

  11. Tşkler 40 yıllık istanbulluyum sayenizde belgrad ormanından başka alternatif bir yer keşfetmiş oldum bilgi len dirme çok iyi Tebrikler kolay gelsin.

    1. Hele ki İstanbul’daysanız kesinlikle bu haftasonu kaçamağını kaçırmayın deriz 😉

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir