BODRUM KALESİ VE SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ

Bodrum Kalesi hiç şüphesiz Bodrum’un en önemli ikonu. New York için Özgürlük Anıtı, Paris için Eyfel Kulesi neyse, Bodrum için Bodrum kalesi de o. Deniz kenarında yılları, dalgaları dimdik göğüsleyen kale Bodrum’da gezilecek yerlerin ve Bodrum’un en güzel manzaralarının liste başında.

Bodrum Kalesi aynı zamanda ülkemizin en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin de evi. Kendisi dünyanın en eski sualtı batığından çıkartılanların sergilenmesi ile de dünya çapında önem taşıyor. Kaleyi ve sualtı müzesini gezerken faydalanabileceğiniz bazı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Şimdi tarihti, kültürdü gibi ulvi meselelerden bahsederken suyu bulandırmak istemezdik ama söylemezsek içimizde kalacak. Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek gibi olması ama en romantik Bodrum yaramazlıklarından biri gece kalenin üzerine oturtulduğu karanlık kayalıklardan Bodrum’u seyretmek. Uzakta barların ışıkları yanıp söner, müzikler yükselir, ama siz her şeyden uzak, kaleye arkanızı yaslamış, tüm kargaşadan korunuyorsunuzdur…

Öhö öhö, ne diyorduk? Hah, Bodrum Kalesi…

Bodrum Kalesi

bodrum-kalesi
Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

3 tarafı denizle çevrili olan Bodrum Kalesi’nin üzerine kurulu olduğu yer, antik çağda önce adaymış. Sonrasında karayla bağlanarak yarımadaya dönüşmüş. İki tarafında Bodrum’un kalbini oluşturan iki koca koy ve liman bulunuyor. Kale 1406-1523 yılları arasında St. Jean şövalyelerinin kalesi olarak işlev görmüş. Toplamda 5 tane kulesi var: En uzunları 47,50 metre yükseklikteki Fransız kulesi olmak üzere, İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, İngiliz Kulesi ve Yılanlı Kule.

Kalenin kara ile bağlantılı olduğu cephedeki duvarları çift kat örülmüş. Ancak denize bakan doğu duvarlarında bu kuvvetlendirme yapılmamış çünkü şövalyeler denizden gelecek bir saldırı karşısında donanmalarının iyi savunacağından eminmiş. Deniz savaşları konusunda iddialı oldukları için deniz surlarını kara surları kadar güçlündirmemişler. Yine bu sebepten, iç kaleye ulaşmak için 7 kapı koyarak daha kontrollü hale getirmişler. Kapıların bir tanesinde casusluk yapanların cezalandırılacağı hakkında 16 yüzyıldan kalma Yunanca bir yazı var. Ayrıca kalede 14 adet sarnıç bulunuyor. Kale kuşatma altındayken su ihtiyacı bu sarnıçlardan karşılanıyormuş.

1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos fethedilince, şövalyeler kaleyi terk etmeye zorlanmış. Sonrasında da kaleye bir cami eklenmiş. 1. Dünya Savaşı sırasında Fransız topçu ateşinde cami minaresi yıkılmış. 1997 yılında minare tekrar inşa edilmiş. 1960 yılında restore edilen kale bölgedeki batıklardan çıkarlan eserlerin sergilendiği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaya başlamış. Aynı zamanda zamanında deniz suyu doldurulan kale hendeklerinden biri bugün tiyatro oyunlarının sergilendiği bir festival alanı olarak da kullanılmakta.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

bodrum-sualti-arkeoloji-muzesi
Fotoğraf Kaynak: bodrum.bel.tr

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi alanında sadece Türkiye’de değil dünyada sayılı müzeler arasında yer alıyor. Çünkü dünyanın en eski batığı olan, bundan 3.300 yıl önce yani Genç Tunç Devrine ait Likya Ticaret Gemisi “Uluburun Batığı” bu müzede sergileniyor. 15 metre uzunluğunda 5 metre genişliğindeki gemi limana çok kısa bir mesafe kala alabora olmuş. Batık limandan 60 metre açıkta bulunmuş.

Bu batığın en önemli özelliklerinden biri de çıkış ve varış yeri bilinen bir gemi olması. Çıkış yerinin Mısır olduğu düşünülüyor çünkü gemide Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin mührü ve geminin burun kısmında altın kaplamalı Nefertiti heykeli bulunuyor. Bu da bize Mısır’ın önemli ticaret gemisi olduğunu gösteriyor. Gemiden çıkartılanlar da bunu destekler nitelikte. Ayrıca gemide 150’den fazla cam külçe bulunuş ki bu külçeler bilinen en eski ve eksiksiz cam külçeler oldukları için de oldukça önemli. Buna ek olarak batıkta fil dişleri, su aygırı dişleri, vazo ve müzik aleti yapımında kullanılan deve kuşu yumurtaları ve kaplumbağalar da bulunmuş. Hammadde olarak kullanılan bu malzemelerin dışında altın kadeh, altın takılar, altından fayanslar, kap kaçaklar, yiyecek tohumları da gemiden çıkanlar arasında. Bütün bunlar geçmişteki ticareti, kültürleri ve o zamanın özelliklerini bizim anlamamızı sağlıyor.

Bu arada geminin ahşapları geçen bin yıllar içinde çürüdüğü için orijinaline sadık kalınarak yapılan maketi de müzede sergilenmekte. Tabii ki tek batık Uluburun değil;

Finike Gelidonya Burnu batığı, Bodrum Yassıada batığı, Roma Tüccar gemisi, Şeytan Deresi Batığı, Marmaris Serçe Limanı batığı ve Tektaş Batığı. Bütün bu batıklardan çıkartılan eserleri Su Altı Arkeoloji Müzesi’nde görmeniz mümkün.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Çalışma Saatleri

Pazartesi günleri dışında her gün 9.00-19.00 saatleri arasında açık.

Nasıl Giderim?

Adres: Çarşı, 48400 Bodrum/Muğla Tel: (0252) 316 25 16 Konum için tıklayın. Arkeoloji müzesi de Bodrum Kalesi’nin içerisinde yer alıyor.

Bodrum Kalesi Manzarasına Doyacağınız En Güzel Yerler

Otel:
The Marmara Bodrum
Sadece en güzel kale manzarasına sahip olduğu için değil, mükemmel bir tasarım ve servis de vadeden otel kesinlikle favori Bodrum otellerimiz arasında. Konum için tıklayın.

Yemek:
Marina Yacht Club

Yemekleri ile yaz akşamları canlı müzik çalan gruplarıyla ve elbette kale manzarası ile Bodrum merkezdeki en klas, standartını senelerdir en iyi koruyan yerlerden. Dünya mutfağı sunuyor. Konum için tıklayın.

Bistro Marina 
Marina Yacht Club’ın üst katındaki Marina Bistro’nun uzmanlık alanını şalgamın yanına yakışan her şey olarak tabir edebiliriz. Kebapları ile nam salan restoran yukarıda olduğu için manzarası çok daha güzelse de biz yine de dünya mutfakçıyız. Ama bize aldırmayın siz, herkes parmaklarını yiyor. 🙂  Konum için tıklayın.

Kahve Molası: Denizciler Derneği Kahvesi
Kalenin hemen çıkışındaki çay bahçesi Bodrum’un direnen değerlerinden, bir Bodrum klasiği. Kale manzarası adına çok şey vadedemeyeceğiz ama nostalji yapmak için tatlı bir yer. Üstelik dernek işlettiği için fiyatlar da çok makul. Konum için tıklayın.

2 Comments

  1. Mrb.
    Siteniz gayet güzel ve bilgi amaçlı
    Eski bir bilgisayar programcısı olarak tasarım ve site özgürlüğü gayet güzel

    Tebrikler.
    Oyu çalışmalar.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir