DİMES GO KAYISI ROTASI 2017 🐼 ARTVİN – BORÇKA KARAGÖL – MENÇUNA ŞELALESİ

 

DİMES GO kutularının üzerindeki yeni rotaların Evde Yok rehberlerini çıkarmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta, kayısı kutusunun üzerindeki Artvin merkezden başlayan, Borçka Karagöl’den geçip Mençuna Şelalesi’nde sonlanan Kayısı Rotası‘nı keşfe çıktık. Elbette zaman zaman rota dışına çıkarak çevredeki diğer görülesi noktaları de es geçmemeye çalıştık.

Diğer rotaları öğrenmek isterseniz:

🍒  Vişne : Kaz Dağı – Ayvalık – Cunda Adası – İzmir
🐼  Kayısı : Artvin – Borçka Karagöl – Mençuna Şelalesi
🍑  Şeftali : Gaziantep – Rumkale – Halfeti – Şanlıurfa – Göbeklitepe
🍹  Karışık : Mersin – Kızkalesi – Cennet ve Cehennem Obrukları – Aynalıgöl Mağarası

İşte Türkiye’nin İsviçresi Artvin’de geçen DİMES GO Kayısı Rotası keşiflerimiz!

Yola çıkmadan birşey kaçırmamak için mutlaka ARTVİN GEZİLECEK YERLER yazımızı da okuyun deriz.

Cam Teras’ta Manzaraya Doyun / Artvin Merkez

2016’da hizmete açılan Artvin Hatila Vadisi Milli Parkı’ndaki camdan seyir terası, Türkiye’nin en yüksek cam seyir terası. Ayaklarınızın altında gürleyen derenin sesi, karşınızda yeşilin her tonu. 490 metre rakımdaki cam bir zeminden aşağı bakan ve yükseklik korkusu olanları bu terasta düşünemedik. Hani Karadeniz insanı hafif çılgın hafif gözü karadır ya tahmin edersiniz ki burada “Artvin’de nikah sonrası cam terasta 25 kişi horon teptiler” gibi şok haberler de eksik olmuyor tabi.  😀 Cam teras merkeze 16 kilometre, 45 dakika mesafede. Yol, git gide yükselen rakımda ve oldukça virajlı. Konum için tıklayın.

Dünya’nın En Büyük Atatürk Heykelini Görün / Artvin Merkez

Artvin merkeze bağlı Atatepe’de 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak, toplam 60 ton ağırlığında, 22 metre yükseklikte Atatürk’ün Dumlupınar’daki o meşhur düşünen pozunu tasvir eden bir Atatürk heykeli var ve bu heykel dünyanın en büyük Atatürk heykeli. Sıtkı Kahvecioğlu Vakfı tarafından 2012’de açılan devasa heykelin tasarımını heykel traş ve Tiflis Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Jumber Jiki yürütmüş, proje müdürlüğünü Suat Çelik yapmış. Artvin halkının da oldukça sahiplendiği heykel bugün Artvin merkezin en ilgi çeken noktalarından çünkü burası aynı zamanda açık ve kapalı atış poligonunun ve restoranın da bulunduğu işlek bir alan ve Artvin silüetini görmek için ideal konumda. (bu fotoğrafta belli olmuyor çünkü Artvin sırtımızda kalmış).

Heykele Artvin şehir merkezinden arabayla 4 kilometre 13 dakika yol yaparak, Yurttaş Saraç ve Yusufeli Caddeleri’ni geçerek kolayca ulaşılabiliyor. Konum için tıklayın.

Kampçıların Rüyası Karagöl’de Kamp Kurun / Borçka

Nihayet herkesin dört gözle beklediği ana geldik. İşte Artvin’in en meşhur simgesi Borçka Karagöl’deyiz. Dimes Go Kayısı rotasının 2. durağı olan gölün, kamp yapmak için değil Artvin’in tüm Türkiye’nin en güzel destinasyonlarından ama burada kamp keyfi bu seferlik bize yar olmadı. Pür heves gittik kamp kuracağız diye ama gölün kıyısına kadar araçla yanaşamıyormuşuz. E bizim çadırımız da “araç üstü çadır” tipi olduğundan arabadan ayrılamıyor. Otoparkta kalmanın da hiçbir espirisi olmayacağından göl kenarında keyif yapmakla yetindik. Nasıl içimizde kaldı, nasıl özendik gölün plajında ağaçların altına keyifle kamp yapanlara anlatamayız.

Yalnız karışıklık olmasın. Borçka Karagöl ve Şavşat Karagöl Artvin’de iki farklı göl. Borçka Karagöl, Şavşat Karagöl’e göre daha kalabalık çünkü hem daha popüler hem de göl çevresinde belediyenin işlettiği bir restoran ve piknik alanı da var. Haliyle günübirlikçi piknikçilerin mangalı ve gürültüsü de eksik olmuyor. Bu tantanadan kaçmak isteyenler için gölün karşı tarafında minicik bir plaj var. Her türlü dumandan kurtulsanız da müzik seslerinden kurtulamıyorsunuz o ayrı. Hava kararıp da günübirlikçiler gidince göl kampçılara kalıyor. Hele bir de hafta içi burdaysanız kendinize ait bir gölünüz bile olabilir.

Borçka Karagöl, Tabiat Parkı’nın içinde yer alıyor. Göle araçla ulaşım zor değil. Artvin merkezden en fazla 1 saat. Konum için tıklayın. Buraya kadar gelmişken biraz daha devam edip Türkiye’nin tek tescilli biorezerv alanı olması ile ünlü Macahel’e de çıkın. Asla pişman olmayacağınızı garanti ederiz.

Karagöl’den Macahel’e Devam Edin / Borçka

Macahel’in son yıllarda Türkiye’nin yurt içi turizminde ön plana çıkmaya başlamasının nedenini biraz da burada filizlenmeye başlayan ekoturizm faaliyetlerine bağlayabiliriz. TEMA tarafından desteklenen arıcılık faaliyetleri, Macahel Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nin bal festivali gibi bölgeyi hem ekonomik olarak kalkındırıcı hem de tanıtıcı çalışmaları, çıkarılan trekking rotaları gibi gibi. Hepsinden önemlisi tüm bu projelerin arkasında son derece bilinçli, eğitimli ve farkındalık seviyesi yüksek bölge sakinlerinin olması. Hepsi ekosistemin yardım çığlıklarına cevap veren projeler üstlenip, kendilerini konu hakkında sorumlu hissediyorlar. Bizce en değerlisi buraya geldiğimizde bunu kendi gözlerimizle görmek oldu.

Aşağı kısmı Gürcistan’a yayılan Macahel’in Türkiye’de kalan Yukarı Macahel kısmına Camili yöresi deniliyor. Aslında Camili yöresi, Camili Köyü merkez olmak üzere Düzenli, Efeler, Kayalar, Uğurköy ve Maralköy olmak üzere 6 köyden oluşuyor. Macahel’e gelmek için öncelikle Borçka’dan merkez köy Camili’ye gelmeniz gerekiyor. Buraya kadar yol komple asfalt yani ulaşım kolay ama Camili’den sonraki diğer köylerin yollarının geneli toprak yol. Konum için tıklayın. Buraya geldiğinizde;

  • Camili Köyü ve Maralköy’deki tahta camileri ziyaret etmek,
  • Bal almak,
  • Maral Şelalesi’ni görmek

mutlaka yapılacaklar listenizde olsun. Zamanınız varsa Gorgit Yaylası ve Anıt Orman’a da uğrayın.

 

 

Olimbera’ya Uğrayın / Arhavi

Mençuna Şelalesi yolunda, Olimbera Köy Evi’nde çay – kahve molası verip ağaç evden Arhavi manzarasına doyun. Burası aslında ağaç evde veya otantik köy evinde kalabileceğiniz bir konaklama noktası. Dilerseniz serpme kahvaltıya da gelebilirsiniz. Ancak fiyat/ performans dengesi bize biraz ayarsız geldi. Artvin genelinindeki konaklama fiyatlarının 2 katı seviyelerinde. Tel: 0545 820 75 35 Konum için tıklayın.

Artvinli Evde Yoklar’ın nokta atışı tespitleriyle hazırladığımız Artvin’den tüm mekan önerilerimiz için Artvin’de Ne Yenir Nerede Yenir ? yazımıza göz atmayı unutmayın.

 

Tarihi Ortacalar Çifte Köprü’yü Görün / Arhavi

Tarihi Ortacalar Çifte Köprü, Arhavi’de, Mençuna Şelalesi yolu üzerinde giderken Arılı ile Küçükköy yol ayrımında karşınıza çıkan, birbirine tıpatıp benzeyen sivri kemerli iki köprü. Her ne kadar 18. yüzyıl tarihli olarak resmi kayıtlara geçmiş olsa da aslında en az bir 600 yıllık oldukları düşünülüyor. Tamamen kesme taştan yapılmış iki köprünün toplam uzunluğu yaklaşık 80 metre. Harç olarak da kireç ve yumurta akı kullanılmış. Bunca depreme, rüzgara, yağmura rağmen dimdik ayakta kalabilmesi gerçekten de üstün bir mimarinin ürünü olması. Konum için tıklayın.

Mençuna Şelalesi’nde Serinleyin / Arhavi

Burası da Kayısı rotasının son durağı olan Arhavi’deki Mençuna Şelalesi. Dik bir patikadan yarım saat yürüyerek ulaşılıyor. Çok sevindik ki şelalenin yanına kadar çıkan araç yolu, piknik alanı gibi burayı katledecek “yatırımlar” yapılmamış. Umarız bu kadar az müdahale ile kalır. Bu 30 dakikalık yürüyüşün sonunda doğal olarak oluşan havuzcukta keyif yapabilirsiniz. Mayonuzu getirmeyi unutmayın. Konum için tıklayın.

BONUS: Gürcistan’nın İncisi Batum Sadece 1 Saat Mesafede!

Ayrıca Borçka merkez, Gürcistan ile sınır kapımız olan Sarp Sınır Kapısı’na sadece 56 kilometre ortalama 1 saat mesafede. Sarp Sınır Kapısı ise Gürcistan’ın Karadeniz’deki incisi Batum’a sadece 20 km mesafede. Üstelik Gürcistan pasaportsuz vizesiz sadece kimlik kartınızla giriş yapabileceğiniz az ülkeden birisi. Üstelik ne çipli ehliyete ne de yeşil sigortaya ihtiyacınız var. Ehliyet, ruhsat ve kimlikler kafi. Eğer vaktiniz varsa hafta sonu için ve günübirlik bir kaçamak yapıp Artvin gezinizi Batum ile taçlandırabilirsiniz. Bu akıl çelici kaçamak için nerede ne yenirden, nerede kalınıra ihtiyacınız olacak tüm bilgileri GÜRCİSTAN GEZİ REHBERİmizde bulabilirsiniz.

29 Comments

  1. Merhaba, bizim çadırımız da araçüstü. Nerede konakladınız aracınızla? Şehir merkezi yerlerde mi?

  2. Merhaba,
    Taze taze Karadeniz dönüş yolundan bildiriyorum 2017 Haziran ayında Borçka Karagöl de 2 gece kamp yapıp doyamamıs, bu sene 1 gece yine orada kamp yapmak üzere rotamızı olusturmustuk. Maalesef göl kıyısına kamp yasaklanmıs kamp alanları orman içine alınmıs (kesinlikle gölü görmüyorsunuz) göl kıyısı günübirlikçiler için hazırlanmış. Geç saatlerde çadırımızı atarız diye umutlansakta zabıta ekipleri sürekli kontrolde. Sevgiler

  3. Merhaba,
    Yarın Artvin’e gidiyoruz 4 günlüğüne; Borçka, Şavşat ve Maçahel planlıyoruz.
    Fakat rotayı kafamda bir türlü netleştiremedim, araç kiraladık ama 4 çekmez:)
    Rotayı nasıl oluşturmamıza tavsiye ederseniz? Yazılarınızı okudum ama güzergahı belirleyemedim.
    Çok teşekkürler:)
    sevgiler

    1. Merhaba Fatma,
      Borçka, Şavşat ve Maçahel bizce de en doğru rota olmuş.

      1. Tesekkurler.
        Rotayı bu sekilde gerceklestirdik ama Borcka Karagol’e gelen kitle tam bir hayal kırıklığıydı..Biz Savsat Karagöl u hem ısletmecıler hem de sakinligi acisindan daha begendik ..Ek olarak hala tam sonbahar gelmemis sanıyorum gelecek hafta Sonbahar tam hissedilecek.

  4. selam harikasınız bizde eşimle sıksık gezeriz önümüzde biletleri hazır tanzanya var
    yanlız şu çadırı nerde aldınız biraz bilgi lütfen
    uzun zamandır araştırıyorum

      1. Gerçekten dört gözle bekliyoruz bu yazınızı. Satın alıcaz tavsiye ve önerilerinize ihtiyacımız var

  5. Gezilerinize anlatiminiza secimlerinize diyecek söz yok çok güzel olmuş teşekkür ederiz.Arac üstü çadır çok dikkat çekici hakkında birşeyler yazabilirmisiniz .

  6. Her yıl memleketime giden biri olarak Arsiyan yaylasının ve göllerinin müthiş güzelliğini görmeden kimse ölmemeli:)Çok başarılı bi tanıtım olmuş,teşekkürler..

  7. Borçka’daki Beyazsu yaylasına da bekleriz çok şey kaçırdınız diyebilirim saklı cennet sadece 41 km uzaklıkta seneye yolunuz düşerse misafir edebiliriz bu güzel görsel ve tanıtımlar için teşekkür ederiz

  8. Artvine gidip sırt yaylasını çıkıp orda o oksijeni şifalı sularını içmeden dönmeyin :)) Zor olan yerler her zaman daha güzeldir

  9. Olimbera’daki kubbeyi bir günaydın hikayesinden hatırlıyorum sanırım… bayram tatilini sizin bu rotayı gezeceğiz insallah rehberlerimiz gayet sağlam keyifli ve güzel bir rota olacağına inanıyorum… ayaklarınıza sağlık bize öncülük ediyorsunuz,elinize sağlık öncülük ederken rotamızı çiziyorsunuz ( Heyecanla şeftali rotasını bekliyoruz)

    1. Soner yarın FB hesabımızda videosunu yayınlayacağız bu rotanın.
      Ama biz tabi bu rotada olmayan Artvin’deki başka yerlere de gittik, onları da eklediğimiz tam takım Artvin gezi rehberimizi henüz bitmedi ama çok az kaldı!

      1. 21 Ağustos ta Kaçkarın en güzel ve özel yaylasında festivalimiz var. Sizleri bu eşsiz doğal güzell cennet köşesine bekleriz.
        Rize çamlıhemşin KOÇDÜZÜ yaylası

  10. neredeyse her sene gidip gezdiğim karadenize sizin yüzünüzden tekrar gidesim geldi (daha nisan ayında yaylaları gezip dolaştım) bir tarafta adrasan kaş bir tarafta uzun uzuna karadeniz arada kaldım 🙂

  11. Kastettiğim bunlar değil bazı gezilerinizde başkalrından rica mı ediyorsunuz yoksa çekim için biri yanınızda bulunuyor mu?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir