DİMES GO KARIŞIK ROTASI 🍹 İSTANBUL – ESKİŞEHİR – FRİG VADİSİ

DİMES GO kutularının üzerindeki rotaların Evde Yok rehberlerini çıkarmaya devam ediyoruz. Bu sefer, İstanbul’dan katlanan bisikletlerimizle hızlı trene atlayıp Eskişehir‘e geçtiğimiz oradan da Frig Vadisi‘ne vardığımız Karışık Rotası‘nı keşfettik.

Diğer rotaları öğrenmek isterseniz:

🍒  Vişne : Denizli – Serinhisar – Güney – Salda
🐼  Kayısı : (Kayısının emojisi yok!!) : Adapazarı – Erenler – Alikahya Fatih – Ballıkayalar
🍑  Şeftali : Bursa – Susurluk – Balıkesir – Assos
🍹  Karışık : İstanbul – Eskişehir – Frig Vadisi

İşte İstanbul’dan başlayan, Eskişehir üzerinden geçerek Frig Vadisi’ne ulaşan DİMES GO Karışık Rotası keşiflerimiz!

☞ Bunlar da ilginizi çekebilir:
ESKİŞEHİR’DE GEZİLECEK YERLER
ESKİŞEHİR NASIL BİR YER

ESKİŞEHİR’DE NE YENİR, NEREDE YENİR? 
FRİG VADİSİ

Bisikletleri Katla, Hızlı Trene Bin, Eskişehir’i Bisikletle Gez!

eskisehir-bisikletle

Bildiğiniz üzere Eskişehir bisikletli hayata geçmek için en ideal şehirlerimizden. Eskişehir en nihayetinde öğrenci şehri. Öğrenci ruhu ve şehrin düz coğrafyası birleşince ortaya pedalşör bir şehir çıkmış. Gençliğin olduğu yerde aktif şehir hayatının ve dinamik bir akışın olmaması da düşünülemezdi. Eğer buraya bizim gibi İstanbul’dan hızlı trene atlayıp katlanan bisikletlerinizle gelmediyseniz, Eskişehir’e ayak basar basmaz yapacağınız ilk şey bisiklet kiralamak olsun deriz. Emin olun şehrin keyfine bisiklet üstünde on kat daha fazla varacaksınız.

Odunpazarı Sokaklarını Arşınlayın

eskisehir-odunpazari
Bisikletleri altınıza çektiyseniz, şimdi pedallayın Eskişehir’in de en eski yerleşim yeri Odunpazarı bölgesine. Zaten Eskişehir’de yapılacaklar listemizin ilk üçlüsü belli: UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Odunpazarı Evleri, çibörek ve balaban kebap. 😉

Odunpazarı ismi, tahmin edilebileceği gibi odun ticaretinden geliyor. Bir zamanlar, ahşap süslemeli, bitişik nizamdaki cumbalı evleriyle Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinin olduğu zengin semti, zamanla kaderine terk edilmiş. Çok yakın bir geçmişte restore edilen rengarenk evleri, müzeleri, cafeleri, el işi hediyelik dükkanları, sanat atölyeleriyle tam anlamıyla Odunpazarı Belediyesi’nce kolundan tutulup tekrardan ayağa kaldırılan bir semt. Özellikle Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve eskiden kervansaray olan Atlıhan El Sanatları Çarşısı görülmeye değer.

Eskişehir’de gezilecek bir çok yer var. Önerilerimiz için: ESKİŞEHİR’DE GEZİLECEK YERLER

Çibörek, Balaban Kebap ve Met Helvasını Tatmadan Dönmeyin

eskisehir-papagan-ciborek

3 yerel lezzet var ki eğer denemediyseniz Eskişehir’den dönüş bileti kesmiyorlar:

1. Çiğ börek:
 Çibörek, Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek… İsmine ne derseniz deyin kıyma, soğan ve baharat karışımından oluşan bir iç harçla doldurulan yufkanın yağda kızartılmasıyla ortaya çıkan Kırım Tatar işi böreğin Türkiye elçisi Eskişehir. Her yerde klasik olarak bir porsiyonunda beş tane var ama insanı kesiyor mu? Bütün gün Eskişehir sokaklarında bir oraya bir buraya pedallayınca kesmiyor tabi 🙂

2. Balaban Kebap: Bonfile şiş, Eskişehir usulü köfte, salçalı tereyağı, yoğurt ve pideden oluşan Eskişehir’in imza kebabı balabanı da yemeden dönmek olmazdı. Bizce Balaban, Bursa’nın pideli köftesine bayağı yakın bir lezzet.

3. Met helvası: Met helvası, un, yağ, şeker, limon ve sudan oluşan klasik pişmaniyenin Eskişehir yorumu gibi ama bizce pişmaniyeden daha güzel. İki grup halinde çubuklar ve taşlarla oynanan eski bir sokak oyunu olan met (çubuk) geleneğinin bir ürünü. Oyunun sonunda, bir hayli meşakkatli olan Met helvasını yapmak da oyunu kaybeden tarafa kalırmış. Bu nedenle ismi de met helvası kalmış.

Bu üç Eskişehir lezzetini tadabileceğiniz en baba yerleri ve Eskişehir’in en gözde mekanlarını, Eskişehirli Evde Yoklar rehberliğinde toparladık ve ESKİŞEHİR’DE NE YENİR, NEREDE YENİR?  yazımızda listeledik. Gelmeden mutlaka bir göz atın deriz.

Sazova Parkı’nda Bir Günlüğüne Peter Pan Olun

eskisehir-sazova-park

Eskişehir, gerçekten de bir belediyecilik harikası. İçinden nehir geçen yemyeşil parklarıyla bizi ortadan ikiye çatlatması bir yana, hem çocuklara hem de bizim gibi Peter Pan ruhlulara şehir içinde Disneyland atmosferini yaşatmayı başarmış olması Eskişehir Belediyesi’ne şapka çıkarttırıyor. Bahsettiğimiz park, içinde gerçek boyutlarda bir şato ve korsan gemisi, bilim deney merkezi, uzay merkezi, akvaryum, Miniatürk ve açık hava oyun alanlarının olduğu dev kompleks Sazova Parkı. Muhtemelen daha çok çocuklar için düşünülmüş ama biz ordayken parkın %90’ı yetişkindi. 🙂 Çocuğunuz varsa zaten tüm günü buraya ayırmayı göze alarak gelin deriz. Zira kısa bir turda çocuğunuzun aklının burada kalması kuvvetle muhtemel.

Gündüz Cafelerde, Gece Barlarda Hayat Var

eskisehir-varuna-gezgin-cafe
Eskişehir bir üniversite şehri olduğu için genç nüfus çok yoğun. E haliyle bu Anadolu şehrine diğerlerinde olmayan apayrı bir dinamizm hakim. Sadece dinamik de değil aynı zamanda medeni, Avrupai ve yenilikçi. Gündüz yeni dalga cafeleri, akşamında da pub ve barları full çekiyor. Üçüncü dalga kahve kültürü buraya da sıçramış. Ana akım kahve zincirleri yerine çeşit çeşit butik ve konsept cafelerde hem kaliteli kahve hem de hoşça vakit geçirebilecek ortam bulabiliyorsunuz. Akşam içinse Porsuk Nehri kıyısındaki Adalar Bölgesi ve Eskişehir’in Karaköy’ü eski Fabrikalar Bölgesi diye de geçen Hoşnudiye Mahallesi yeme-içme, pub, bar, canlı müzik mekanları açısından zengin yerler. Seçenekler bol. Mutlaka gözünüze kestireceğiniz bir yer çıkacaktır.

Eşek Kulaklı Kral Midas’ın İzinde Frig Vadisi’ni Gezin

frig-vadisi-10
Eskişehir merkezi geride bırakıp geçiyoruz Frigya’nın meşhur Eşek Kulaklı Kralı Midas’ın toprakları olan Frig Vadisi’ne. Burası anlatılmaz yaşanır bir coğrafya. Kapadokya kadar özel ve otantik. Sadece yeni yeni turizme kazandırılmaya başlandığından çok bilinmiyor. Aslında Frig Vadisi sadece Eskişehir’le sınırlı değil. Bu alan Kütahya, Afyon ve Eskişehir’in bazı bölümlerini içine alan bir kesişim alanı. Frigler’in kaya oyması yerleşim yerleri ve anıt mezarlarına, üstüne bir de Roma ve Bizans’tan kalma yapılar da eklenince ortaya her yerinden tarih fışkıran bir coğrafya çıkıyor. Aslında Frig Vadisi’nin hakkını en iyi şekilde vermek için burayı 4-5 gün ayırarak, kamp kura kura bisikletle ya da trekking yaparak gezmek gerek. Ama vakti dar olanları bu seferlik arabayla turlamalarını mazur görüyoruz. 🙂 FRİG VADİSİ yazımıza tıklayak buradaki önerilerimizi okuyabilirsiniz.

2 Comments

  1. Çok imreniyorum size lütfen hiç bitmesin rotalarınız Karadeniz rotası yapmanızı dört gözle bekliyorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir