GRİ PASAPORT (HİZMET PASAPORTU) BAŞVURUSU & GEREKLİ EVRAKLAR

Gri pasaport çıkartmak için bilmeniz gereken herşeyi aşağıda anlattık. Nasıl başvurulur, nelere dikkat edilmeli, gerekli evraklar nelerdir, hepsini adım adım anlattık. Sorularınızı yorumlara yazarak bize iletebilirsiniz.

1. Gri Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evrakları Hazırlayın

Gri (Hususi) Pasaport çıkarmak için gereken belgeler aşağıdaki gibi:

1. Hizmet Pasaportu talep formu
Gri Pasaport Talep Formuna buradan ulaşabilirsiniz.
Bu formu kurumunuzdaki yetkili kişinin bilgisayar üzerinden doldurması ve onaylaması gerekiyor. Islak imzalı ve damgalı olması şart. Üzerinde yazan tarihten sonraki 60 gün boyunca geçerliliği devam eder. Süreyi aşarsanız yeniden yaptırmanız gerekir. Devletin zorunlu tuttuğu bir husus da, bu iki sayfalık formun önlü arkalı olarak tek sayfaya basılması.
2. Nüfus Cüzdanı aslı (fotokopisini de bulundurmakta yarar var)
Ayrıca mutlaka üzerinde T.C. numaranız olmalı.
3. Varsa daha önceden alınmış pasaportlarınızın aslı,
4.  2 adet biometrik  fotoğraf,
Bütün fotoğrafçılar biometrik fotoğraf çekebiliyor. Belli standartları var, mesela gülümsememeniz, düz beyaz fonda olmanız gerekiyor gibi gibi. Sizin bunları bilmeniz gerekmiyor. Hepsine fotoğrafçılar hakimler, sizi yönlendireceklerdir.
5. Defter bedeli dekontu
Aşağıda dikkat edilecek hususları anlattık.

Eğer çocuklar ya da bakımınıza muhtaç engelli bireyler için de pasaport çıkartılacaksa;


6. Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname 
Noterlerde ya da İl Nüfus Müdrülükleri’ndeki pasaport bürolarında düzenletebilirsiniz.
Ebeveynler evliyse ikisinin de muvafakatnamesi gerekiyor.
Eğer boşanmışlarsa, sadece velayet sahibininki gerekiyor. Başvurusu dosyasına da mahkemenin verdiği velayet kararını eklemelisiniz.

Not: Ebevynlerden herhangi biri cezaevindeyse o kişinin muvafakatnamesi gerekmiyor. Fakat kişinin cezaevinde olduğuna dair cezaevi yönetiminden belge alınması gerekiyor.

7. Öğrenim gören çocuklar için öğrenim belgesinin aslı
E-devletten alınan ya da okuldan alınan öğrenci belgesi.

8. Bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda bulunan çocuklar için resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu. Ayrıca mahkemelerce verilen vasi kararının aslını da dosyaya eklemelisiniz.

2. Gri Pasaport Ücretlerini Ödeyin

Gri pasaport harç ödemez, ama yapmasın gereken bir ödeme vardır:
“Harç bedeli”, pasaportun geçerlilik süresine göre miktarı değişen ve sadece bordo pasaport çıkartmak isteyenlerin ödemekle mükellef olduğu bir tutardır. Gri pasaport için harç ödemesi yapmanıza gerek yoktur. Gri pasaportluların tek ödemesi gereken 2024 yılı için defter bedeli olan 790 TL‘dir.

Eskiden parayı anlaşmalı bankalara yatırıyordunuz ve işlem için nüfus kağıdınızın mutlaka yanınızda olması gerekiyordu çünkü dekont TC numaranıza kesiliyordu. Bu dekontu da başvuru dosyanıza eklemeniz gerekiyordu. Şimdi ise defter parası online olarak Vergi Dairesi’nden yatırılabiliyor: https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/main.jsp

3. İl Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alın

epasaport.gov.tr adresinden, seçtiğiniz İl   Nüfus Müdürlüğü’nün takvimini görüp size uygun olan bir zamana randevu alabilirsiniz. Gri pasaport başvurusu sadece İl Nüfus Müdürlüklerinden yapılabiliyor. Ama illa ikamet ettiğiniz şehir olması gerekmiyor. Bununla birlikte size kolay bir yer olmasını öneririz çünkü pasaport basılıp kargoya verildiğinde sizi evde bulamazlarsa 3 gün içinde başvuruyu yaptığınız İl Nüfus Müdürlüğü’ne geri yollanıyor.

Burada enteresan bir durum var. İl Nüfus Müdürlüğü geç başvuru yapmanızı istiyor. 😀 Yanlış duymadınız, erkenden gelmeyin diyorlar. Standartı da şu:
– Eğer gri pasaporttan vize istemeyen bir ülkeye gidecekseniz pasaport müracaatınızı gidiş gününüze 15 gün kaladan önce yapamazsınız.
– Eğer gri pasaporttan vize isteyen bir ülkeye gidecekseniz de gitmenize 25 gün kalmadan gitmeyin. Daha erken gelen başvuruları bildiğiniz almıyorlar.

Burada dikkat etmeniz gereken o ülkenin nokta gri pasaporttan vize isteyip istememesi. Örneklemek gerekirse; tüm Schengen ülkelerine gri pasaport vizesiz giriş yapabildiğinden, Fransa’ya gidecekseniz pasaport başvurunuzu gitmeden önceki 15 gün içinde yapabilirsiniz. Ama İngiltere, Amerika gibi bazı ülkeler gri pasaporttan vize istediğinden, Amerika’ya gidecekseniz gitmeden önceki 25 gün içinde başvuru yapabiliyorsunuz.

4. Pasaport Teslimat

Başvurunuz onaylanınca Ankara’daki Gölbaşı Pasaport Tanzim Merkezi’nde basılıp, postaya veriliyor. Postanın gönderildiği adresin illa ikamet ettiğiniz yer olması gerekmiyor. İl Nüfus Müdürlüğü’ne pasaport randevunuza gittiğinizde size yollanmasını istediğiniz adresi ve sizin dışınızda birileri teslim alacaksa isim ve T.C. kimlik numarasını soruyorlar.

Pasaportunuzun, Nüfus Müdürlüğü’ndeki başvuru sırasında belirttiğiniz adrese 5 iş günü içinde ulaşması vadedilse de genelde çok daha hızlı oluyor.

11 Comments

  1. Belediye Meclis üyesiyim 12’inci ayda Almanya’ya gitmek istiyorum gri hizmet pasaportuyla kurumun yurt dışı görevli evrakı yeterli oluyormu yoksa Almanya’dan kurum veya tanıdık birisinden davetiye gelmesimi gerekeriyor

  2. Formu kesinlikle bilgisayardan doldurun. Haziran 2019 itibariyle elle doldurulan formlar kabul edilmiyor.

  3. Saglik bakanligina bagli kurumda memurum erasmus kapsaminda yurtdisina gidicem nerelerden onay almam gerekiyor ust kurumlarin bilgisi yok gri pasaport konusunda bana yardimci olabilir misiniz

  4. Selamlar, bir kongreye katılmak için gri pasaport çıkarıyorum. kongre şehrine (Beyrut) gitmek için Atinadan aktarma yapacağım. Atinada yaklaşık 15 saatlik bir zamanım var bu zaman diliminde Atinayı gezmek istiyorum. Gri pasaportlar havalimanından çıkıp tekrar girebilir miyim?

  5. Merhaba, üniversitede göreve başladım ve bir ay içinde Almanya’da konferansım var. Başvuru evrakları arasında eski pasaportların aslı istenmiş ancak benim eski pasaportum ÜAK’ta denklik için gondermiştim. Denklik sonuclanmadıgı icin pasaportum da bana ulaşmadı. Bu durumda eski pasaportu vermeden başvuru yapsam risk almış olur muyum?

  6. Selamlar…
    Eylül ayında Almanya’da kongreye gitmek için hizmet pasaportu alacağım. Fakat Almanya’da gideceğim şehir İsviçre sınırında… Bu durumda Almanya için aldığım bu pasaportla Zürih’ten giriş yapabilir miyim? Hizmet pasaportunda giriş ve çıkış ülkeleri için bir kısıtlama var mı?

    Sevgiler 🙂

      1. Herhangi bir kısıtlama olmaz, istediğiniz ülkeden gidebilirsiniz. Sadece pasaportunuzun yanınızda olması yeterli

  7. Gri pasaport için başvuru esnasında parmak izi , önceden parmak izi var ise parmak izi teyit kağıdı da ayrıca isteniyor. Pasaport çocuk için çıkacak ise çoçuğunda pasaport başvurusunda bulunması gerekiyor. Anne yada baba muvaffakatname olsa bile çocuk olmadan parmak izi alınmadan işlem başvuru yapamıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir