İZNİK GEZİLECEK YERLER

– Alo, İmdat Beton hattı mı?
– Evet, buyrun efendim.

444 – BETON henüz yok, ama kafayı çizmekte olan İstanbullular için İznik var. Yenikapı’dan (ya da Pendik’ten) daha feribota binerken şalterleri indiriyorsunuz. Leb-i derya adalar manzaralı kahvaltınızı yaparken bir de bakmışsınız Yalova’dasınız. 1 saat de yol yaptınız mı, karşınızda İznik Gölü.

İznik’in en güzel yanı gün batımı manzarası. İznik’in diğer tüm vaadleri gün batımının yanında sönük kalıyor. Az biraz tarih (ama açıkçası o muazzam geçmişine yakışır bir tarihi doku kalmamış, çarpık kentleşme hat safada), biraz doğa (yaylaları, zeytin ve meyve bahçeleri) ile ortaya karışık cinsten, tip top günübirlik bir kaçamak.

İznik Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

İznik’e Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Bizce bir günden fazla zaman ayırmaya gerek yok. O-hoo, bir güne neler neler sığar: Çini yapar, kanoya biner, tarihi surları gezer, meşhur yayın şişinden yer, hatta yaylalara bile çıkarsınız.


Uyarılar

– İznik mimari anlamda malesef güzel bir yer değil. Tarihi doku kalmamış.
– İznik merkez doğa içinde değil. Doğaya ulaşmak için İznik merkezden araçla ya da bisikletle uzaklaşmanız lazım.
– Yaz aylarında kalabalık olabilir.


İznik’te Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Eleia Hotel İznik $


İznik merkezde, 22 standart odası olan bir konaklama seçeneği. İznik Gölü veya zeytin bahçesi manzaralı odalar sunuyor. Kahvaltı dahil. İncelemek için TIKLAYIN.

Limnades Hotel $$


İznik Gölü kıyısında, 23 standart odası olan, açık havuzlu, kahvaltı dahil hizmet veren bir otel seçeneği. Biz tasarımını beğenmedik ama çok beğenen de var. İncelemek için TIKLAYIN.

Göl Manzaralı Kır Evi $$


İznik merkezde değil ama ona yukarıdan bakan bir konumda, 6 kişi kapasiteli, 3 yatak odasında 3 yatak olan, 4 banyolu bir kır evi. İçinde wifi yok fakat mutfak, şömine, tv mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Lake House $$

İznik’te, terich edebileceğiniz en keyifli işletmelerden.doğa içinde, 12 odalı, çok hoş bir butik otel. Otel 12 yaş üzeri müşteri kabul ediyor. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan İznik’teki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

– İznik’teki tüm KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– İznik’teki tüm OTELLER için TIKLAYIN

Fiyat karşılaştırmalarını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

İznik, İstanbul’a çok yakın bir şehirden kaçış noktası. Şahsi aracınız yoksa, araç kiralayarak da kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Zira uzunluğu 33 kilometre olan İznik Gölü çevresinde turlamak için bile araca ihtiyacınız olacak. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

İznik’te Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. İznik Gölü
  2. Explore İznik
  3. Adilcan-Nursan Sanat Atölyesi
  4. Lefke Kapısı
  5. İstanbul Kapı
  6. Zeytin Tarlası
  7. İznik Rıhtımı
  8. Sansarak Kanyonu
  9. Keramet Ilıcası

Yeme-İçme

  1. Çamlık Restaurant
  2. Şarlo Mustafa Balık ve Pide Salonu
  3. Rahmi Baba Restaurant
  4. Karacakaya Restoran
  5. Köfteci Yusuf
  6. Seyir Cafe

① İznik Gölü’nünde Ressamlara Havlu Attıran Gün Batımı  ♡

Programa tersten başladık ama bu gün batımı sona konmaya gelmez güzellikte. İznik Gölü’de gün batımı Picasso’ya, Van Gogh’a mesleği bıraktırır cinsten, ayarsızca, fütursuzca güzel.
Gün batımı o kadar güzeldi ki nadir görülen bir şeye denk geldiğimizi düşündük. Sorduk; “Çok mu ballıyız?” Dediler; “Ekinoksa yaklaştıkça gün batımı harika bir hal alıyor ama burada gün batımı her gün güzel”.

Bilirsiniz, Mayalar, İnkalar, Mısırlılar gibi bir çok eski medeniyet Ekinoks’u ilahi bulmuş ve tapınakların pencerelerini Ekinoks günlerinde güneş bir camdan girip diğerinden çıkacak şekilde ayarlamış. İznik Gölü’ünde ise doğal bir ekinoks penceresi var: Gölü çevreleyen Katırlı Dağları ve Samanlı Dağları Karsak Boğazı’nda kısa bir mola veriyor ve Ekinoks vakti güneş tam da oradan gölün içine batıyor. Bu tarihlere +/- 7 gün civarında giderseniz sadece minik bir sapma olacaktır. Yine o destansı gün batımını yakalarsınız. Ancak daha sonra gün batımı boğazdan dağların arkasına doğru kaymaya başlıyor. Ekinoks vakti gidemeyenler üzülmesin, hava açık olduğu sürece burada gün batımı her şekilde legen-dary.

Bu sene (2017) ekinoksun tam tarihleri 20 Mart ve 22 Eylül. Gitmeden önce mutlaka hava durumuna bakın. Hava çok bulutlu ve kapalıysa o güzel manzaraları göremeyebilirsiniz. Haritada 1 numara.

② İznik Gölü’nde Kano İle Gezin, Batık Şehri Keşfedin ♡

İznik Gölü’nde genelde insanlar gün batımını iskelelerden ya da sahil boyunca uzanan çimenlikler dizilmiş banklardan izliyor ama bizce gün batımında kano ile gölde, ışıkların içinde olmak daha etkileyici bir deneyim. Bir de İznik’in altında bir antik şehrin yattığının düşünülmesinin büyüsü var tabi. İznikli balıkçılar arasında yüzyıllardır şöyle bir söylenti varmış: Ağlar, oltalar batık şehrin minarelerine takılıp kopuyormuş. İşin enteresanı bunun bir şehir efsanesinden öte olması çok mümkün, buluntular öyle gösteriyor!

1500’lerde yaşayan Hoca Saadettin Efendi’nin söyledikleri de gerçekten insanın merakını azdıran cinsten: “Yılın en kurak aylarında su çekilince ortasında bir takım büyük yapılar meydana çıkar.” Suyun altından nice lahitler, eserler çıkartılmış. Şu anda da Hristiyanlar için çok büyük önem taşıyan bir bazilikanın su altı kazısı gerçekleşiyor. Etrafı dubalar ile çevrili, üzerinde kürek çekemiyorsunuz ama yakınlaşabiliyorsunuz. Batık bir şehrin üzerinde kürek çektiğini düşünmek bizce çok gizemli ve büyülü bir şey.

Kano kiralama: Kanoları Explore İznik kiralıyor. Rehberle birlikte suya çıkıyorsunuz. Günlük kano kirası 100 Lira. Kalabalık bir grupsanız indirim almanız mümkün. 6 adet sit on (üzerine oturulan), 4 adet çiftli sit in (içine girilen) 1 adet de tekli sit in kano kiralanabiliyor. Haritada 2 numara.

③ İznik Antik Kenti ve Köylerine Pedallayın ♡

Diyeceksiniz herhalde Biz Evde Yokuz bu rehberleri oralara gitmeden yazıyor, ezbere her yerde bisiklete binin diyor. Napalım, bisiklete insan nerede binerse binsin sanki hipofiz bezinin üzerinde birileri zıplarcasına endorfin salgılıyor. 🙂 Hele bi de siz İznik’te zeytinliklerin, antik şehir surlarının kenarında, gölün kıyısında pedallayın… İnsana hayat bir başka güzel görünüyor.
Nereden kiralanır? Kaskından, eldivenine her şeyi Explore İznik ‘ten temin edebiliyorsunuz. Sitedeki formdan ayarlamanızı yapabilirsiniz. Haritada 2 numara.

Bisikletle ilgili tüm içeriklerimizi görmek için tıklayın: Bisiklet

④ Kendi Çininizi Kendiniz Yapın

Bahse gireriz ki; İznik’in çinisinin meşhur olduğunu bilen Türk genci yerini bilenden daha fazladır. 😀 Portakal kabuğu ve fıstık çöpü içinde geçen yerli malı haftalarının beynimize kazıdığı altın bilgilerden olsa gerek. Ancak yöneticiler İznik’in çinisini benim ilkokul hocam kadar sahiplenmiyor olacak ki, koskaca çini şehrinde bir çini müzesi yok. Onu geçin ne Yeşil Cami dışında mimaride bir çini uygulaması görebiliyorsunuz, ne de dandirikten de olsa çiniye basılmış sokak ismi panoları. Gördüğünüz göreceğiniz kağıda basılmış çini deseni ile kaplı çöp kutuları, o da şansınız yaver giderse.

Neyse ki, İznik’in mirasını tek başına sırtlanmış bireysel çini atölyeleri var da, onların çabasıyla yerli malı haftasında yiyip içtiklerimiz boşa gitmiyor.

Hadi bir öğrenmişiz İznik’in çinisi meşhur da, neyi meşhur, neden meşhur gibi gerçek bilgi gerektiren sorulara gelince tırt.. Hem çini nedir, İznik çinisi neden farkıdır öğrenmek, hem de hayallerimizdeki çini kaplı sehpayı yapmak için gittik Adil Can Nursan Sanat Atölyesi’ne.

Adilcan Bey, eşi Nursan Hanım ve 2 oğulları ailecek geleneksel İznik çinisi yapıyorlar. Ayrıca 13 dönemin farklı çini üsluplarını araştırıp, o dönemlere özgü tekniklerini, geleneksel malzemelerini ve motiflerini kullanarak 13 farklı döneme ait çini üretiyorlar. Bu işin duayenleri.

1 saati 25 liraya gelen ders boyunca hem kendi çininizi boyuyor, hem de çini nedir, dönemler nasıl farklıdır, seramikten farkı nedir, onları öğreniyorsunuz. Ancak çini boyamak öyle göründüğü kadar kolay iş değilmiş. Bir saatte anca minicik bir karo boyayabilecek kadar ilerleyince hayallerimizi bardak altlığına küçülttük. 🙂

Kısa/ uzun ders almak ya da atölye ve dükkanları ziyaret etmek isterseniz 7 gün atölyedeler. Biz gitmedik ama bir diğer ünlü çini atölyesi de Eşref Eroğlu Sanat Atölyesi. Bu iki atölye dışında da bir çok atölye mevcut. Programınıza göre tercih edebilirsiniz.

Adres: Adil Can Nursan Sanat Atölyesi, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Orhan Gazi Caddesi., Aziz Sürük Sokak No:1, 16860 İznik/Bursa Tel: (0224) 757 65 29 Web Sitesi: www.adil-can.com Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

⑤ Tarihi İznik


Üzülerek söylüyoruz ki İznik’in o muazzam tarihinden geriye kalan nadir şeyler var . İnsan sokak aralarında, ne bileyim, bir eski konaktı, bir tarihi belediye binasıydı görmeyi umuyor ama her yer pek de güzel olmayan beton binalarla örülü. Nostaljik bir havası yok. Eski Nicea’dan geriye bir tek şehrin ızgara şeklindeki yerleşimi kalmış, yanlış hatırlamıyorsam, Romalılardan. Şehrin sokaklarında o umduğumuz tarihi doku olmamakla birlikte, büyük önem taşıyan birkaç yapıya ev sahipliği yapıyor.  Mesela tüm Hristiyanların tanıdığı tek ayakta kalan kilise burada (tek konusunda emin değiliz gerçi). Vatikan İznik’i 3. kutsal şehir ilan etmiş. Buraları görmeden olmaz tabi. İznik, ufak, 1-2 saatte yürüyerek hepsini rahatlıkla gezersiniz. İznik’in tarihini, neden önemli olduğunu ve gezilmesi gereken İznik’in Tarihi Yerleri‘ni okumak için tıklayın.

⑥  İstanbul Kapı ve Lefke Kapı’yı Görün ♡

Lefke Kapı

Şehir surları ve kapıları da aralarında en etkileyici olanı. Lefke Kapı ve İstanbul Kapı, İznik surlarının dört kapısından en önemli iki tanesi. Sırasıyla Bithynia, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok dönemden izler taşıyan şehir sularının şehre doğu yakasından giriş yaptığınız kapısı Lefke kapısı. Adından da anlaşıldığı gibi bu kapı şehrin Lefke’ye (şimdiki Osmaneli) açılan kapısı. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Şehrin İstanbul’a açılan yol ayrımı yönündeki kapısı olan İstanbul Kapısı ise şehrin kuzey kapısı. Aslında bu kapıları tek bir kapı olarak değil iç içe 3 geçiş olarak düşünmek daha doğru olur. Bunun nedeni elbette ki daha güçlü bir kale savunması. İki kapıda da Eski Yunanca yazılmış yazılar, Yunan Mitolojisi’nden çeşitli sahneler ve Roma zafer takı formu göze çarpıyor. Çünkü zamanında savaşlarda zarar gören surları onarmak için malzeme gereksiniminden antik tiyatrodan sökülen taşlar surların yapımında kullanılmış. İstanbul Kapı’da bulunan Medusa’yı andıran maskların şehri kötü ruhlardan koruduğuna inanılıyormuş. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

⑦ İznik’in 88 Yaşındaki Fıçı Zanaatkarı İsmail Amca’nın Atölyesine Uğrayın ♡

İznik’te bizi çok etkileyen bir şey de 88 yaşındaki fıçı zanaatkarı İsmail Amca oldu. Kendini bildiğinden beri eski usul, çivisiz, yapıştırıcısız fıçı yapıyor. Kimi diz boyu, kimi benim kadar. Malum oldukça fiziksel zorluğu olan bir iş; tahtayı kaldır, kes birleştir, 4 yıl kurut, sonra birleştir, demirini tak… Yaşı ilerlemiş, ufak adımlarla yürüyebiliyor, ancak ne hafta sonu, ne bayram dinlemeden, her şeyi atölyesinde hala tek başına yapmakta. Çocukları emekliye ayrılsın istiyor ama İsmail Amca işine o kadar aşık ki gücü yettiğince fıçı yapmaya devam etmekte kararlı. Muhtemelen de ülkemizde bu zanaatle uğraşan son kişilerden.

İsmail Amca’nın yaptığı fıçılar sirke ve şarap saklamada kullanılıyor. İsmail Amca, bizim gibi meraklı ziyaretçileri olduğunda çok mutlu oluyor, yaşama sevinci buluyor. İznik’teyseniz mutlaka siz de ona uğrayın, hem fıçı yapım sürecini deneyimleyin, hem de belki bir fıçı katkıda bulunmak istersiniz. Tel: 0224 757 20 21

⑧ Meyve Bahçelerinde Dalında Meyve Toplayın

Haziran’dan Ekim’ kadar İznik bahçeleri dile benden ne dilersen; kiraz, erik, armut, şeftali, elma, salatalık… Kasım – Aralık kivi ve zeytin hasadı. Kışın şanslıysan brokoli ve Brüksel lahanası. Nisan ile birlikte dalları çiçek basıyor. Toplayacak birşey henüz yok ama görüntü harika. İznik’i çevreleyen meyve bahçelerinde bahçe gezileri yapabiliyorsunuz. Yerel üreticilerin meyve bahçelerinde meyvelerin yetişme süreçleri hakkında bilgi alıyor daha sonra da dalında meyvelerin tadına bakıyorsunuz. Ziyaret ücretsiz, sadece topladığınız meyveyi tartıp onu ödüyorsunuz. Yine Explore İznik üzerinden organize edebilirsiniz.

⑨ Zeytin Bahçelerinde Gezin, Zeytin Tadımı Yapın ve Salamura Atölyesine Katılın


İznikliler en iyi siyah sofra zeytininin burada yapıldığını iddia ediyor. Ne Gemlik’ten, ne de Edremit’ten itiraz eden de yok. 🙂  İznik ekonomisindeki katkı payı büyük olan zeytin ve zeytinyağının tadımı için ise zeytin üreticilerinin toptan ve perakende dükkanlarına uğrayabilirsiniz. Siz de bizim gibi kahvaltıda zeytinsiz kahvaltıya kahvaltı demeyenlerdenseniz İznik merkezdeki Zeytin Tarlası’na uğrayabilirsiniz. Adres: Yeşilcami Mh. Maltepe Cd. Karanfil Sk. No:74 Web Sitesi: www.zeytintarlasi.com Tel: 0 224 757 40 01  Gsm: 0532 509 96 30 Haritada 1 numara.

Salamura Atölyesi içinse sonbaharda gelmeniz lazım.

Zeytin bahçeleri her yerdeler. Ama biz özellikle Dikilitaş’a gitmenizi öneririz.

⑩ Çini Galerilerini Gezin

İznik’te yapılacak şeyler arasında favorimiz çini atölyesine katılmanız ama eğer bunun için kısıtlı zamanınız varsa en azından sokaklarda bolca göreceğiniz atölyelere uğrayın deriz.

⑪ Göl Balıklarını Tadın

İznik Gölü ve bu gölden çıkan balıklar, İznik mutfağının bel kemiği. Elbette her balığın lezzetinin maksimumda olduğu bir pişirme yöntemi var. Nasıl ki küçük deniz balıklarının buğlaması, büyük deniz balıklarının ızgarası makbulse, İznik Gölü’nden çıkan yayının şişi ve sarı balığın da kızartması makbul. Göl kenarındaki restoranlarda, bu balıkları deneme şansınız var. Aşağıdaki İznik’te ne yenir – nerede yenir? bölümünden bilgi alabilirsiniz.

⑫ Gölde Tekne Turu Yapın

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi İznik’te harika bir gün batımı oluyor ve gün batımının keyfi de en iyi göl üzerinden çıkıyor. Her ne kadar favorimiz İznik Gölü’nde kano ile turlamak olsa da İznik’e kalabalık gelecekler veya suyla pek de arası olmayanlar için, gölde tekne turu tavsiyemiz olur. İznik limanına gittiğinizde balıkçılar ile ayak üstü konuşup İznik Gölü’nde tekne turu ayarlayabilirsiniz.

⑬ İznik Limanı’nda Fener Manzarasına Karşı Çay – Kahve İçin

Yok ben illa da karadan güneşi batırmak istiyorum diyenler için İznik rıhtımında, balıkçı tekneleri ve deniz feneri manzarasına karşı çay-kahve içebileceğiniz çay bahçeleri var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

İznik Etkinlikleri

⑭ Kano Festivali (Nisan)

İznik’in bu sene nurtopu gibi bir festivali oldu: Kano Festivali! Festival 31 Mart – 2 Nisan tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Festival ekibi kanosu olmayanlar için kiralama seçenekleri oluşturmaya çalışıyor fakat maalesef kanosu olmayanlar için olanaklar limitli. Etkinliklere supboard yada paddleboard ile katılım mümkün. Rotalardaki mesafeler grup içinde sürüş yapılacağı ve takip tekneleri olacağı için yeni başlayanların dahi başarabileceği kadar uygun. Elbette rota, su, rüzgar ve dalga durumuna göre daha zor ya da daha kolay hale gelebilir ama ilk elden aldığımız bilgiye göre danışman antrenörler genel kullanıcıya uygun bir planlama yapmışlar. Bir de mesajları var: “Kervan yolda düzülür. Fit olmayı beklerken macerayı ertelemeye gerek yok” diyorlar.  Kanosuz katılım alamıyoruz maalesef.

Festival, 31 Mart Cuma günü başlıyor, kanolar Karsak Boğazı’nda suyla buluşuyor ve hep birlikte güneşin sanki suya batıyormuş gibi olduğu an yakalanıyor. 1 Nisan’da ise İznik Kayıkhane Tesisleri’nden başlanarak, sırasıyla İznik Gölü suları altındaki baziklika, liman, Darka Tatil Köyü’nden geçerek İznik Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’ne (DSİ) kadar kürek çekiliyor. Toplam rota yaklaşık 5 kilometre. Festivalin son günü de rota, DSİ’den başlayıp, İznik merkez ve İznik Gölü sazlıklarından geçiyor. Bölgede kuş gözlemi yapılıyor. Rota toplam 12 kilometre sonra Çakırca Köyü’nde bitiyor.

Festivalde bu sene, küreksiz kano yarışı, kano üzerinde dengede durma, kanoları birbirine bağlayıp ip çekme yarışı, göl üzerinde kanolarla İznik yazısı yazma, baharın ilk dondurmasını (meşhur manda dondurması) kanonun üzerinde yemek, martılara simit atmak gibi etkinlikler olacak. Ayrıca dünyada 3 okyanusu da kürek çekerek geçen ilk insan olan Erden Eruç hem 1 Nisan’daki programa katılcak hem de aynı akşam, kas gücü ile devrialem konulu bir de söyleşi yapacak. Festival hakkındaki tüm detaylar birkaç gün içinde web sitelerinde olacak.

⑮ Ekinoks (21 Mart ve 23 Eylül)

Bkz: Madde 1

⑯ İznik Ultra’da Halk Koşusuna Katılın (Nisan)


2012 yılından beri İznik’te bayağı da katılım alan İznik Ultra Maratonu düzenleniyor. Her sene Nisan ayında 2 gün olarak gerçekleştiriliyor. Özelliği Türkiye’nin tek seferde gerçekleştirilen en uzun maratonu olması. Sporcu olmayanlar için de ister yürüye, ister koşabilecekleri bir Halk Koşusu var. Maraton bu sene 22 – 23 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kayıtlar şu an açık ve Nisan 17’ye kadar da açık kalacak.

Maratoncular için: Maraton’da çeşitli parkurlar var bunlardan biri İznik Gölü’nün turlandığı 130 kilometrelik parkur. Orhangazi’den başlayan 80 kilometrelik parkur, Narlıca’dan start alan 42 kilometrelik bir dağ parkuru ve İznik merkezden başlayan 10 kilometrelik bir halk koşusu parkurları var.

Biz Yetişemedik Ama Bunlar Da Var

⑰ Evliya Çelebi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu

İznik gibi küçük ama doğasıyla zengin yerleri keşfetmenin bisiklete alternatif diğer yolu da trekking yapmak. İznik’in en ünlü trekking rotası Evliya Çelebi Yolu denilen Evliya Çelebi’nin 1671’de Mekke’ye hacca giderken izlediği güzergahın izinden giden bir rota. Aslında bu tam 22 gün süren ve at sırtında yapılan opsiyonu da olan çok geniş kapsamlı bir rota ama yolun İznik’ten geçen kısmı meyve bahçeleri, patikalar ve köyler içinden geçen çok keyifli bir rota. Explore İznik, trekking yapacaklara gps, telsiz, rota haritası, yürüyüş batonu, çanta, matara, termos gibi yürüyüş boyunca ihtiyacınız olabilecek ekipmanı size sağlıyor.

Bisikletle ilgili tüm içeriklerimizi görmek için tıklayın: Bisiklet

⑱ Sansarak Kanyonu

İznik’in bir diğer gizli kalmış cevheri de Sansarak Kanyonu. Burası da doğa yürüyüşü ve sonrasında yüzme için harika yerler. İznik’e bağlı Sansarak Köyü içinde bulunan kanyon, toplamda 7 kilometrelik içinde yaz aylarıda yüzülebilecek havuzcukları ve 1,7 kilometrelik çok da kolay olmayan orta seviyede bir parkuru olan orman içinde bir kanyon. Kanyonun içinden geçtiği Sansarak Köyü de 500 yıllık bir Osmanlı köyü. Bu köyden geçerken geleneksel olarak odun ateşinde pişen çaydan içmeden yola devam etmeyin deriz. Haritada 8 numara.

⑲ Keramet Ilıcası

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Keramet Ilıcası, aslında Orhangazi’ye bağlı ama İznik’e de 25 kilometre 30 dakika mesafede yani oldukça yakın. Kükürtlü suyunun şifalı olduğu söyleniyor. Hafta sonları çok kalabalık ve sosis festivali oluyormuş, şansınız varsa hafta içini tercih edin. Kaplıca çevresinde Orhangazi Belediyesi’nce işletilen tesiste, bir çadır kampı alanı, piknik alanı, oturma alanları, park yeri, soyunma odası, tuvalet, tost – gözleme tarzı şeyler için büfe gibi hizmetler var. Giriş ücreti 3 TL ama çocuklardan ve engellilerden ücret alınmıyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

İznik Gölü

Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5. büyük gölü olan İznik Gölü, tektonik yani depremden kaynaklanan bir çöküntünün içinin dolması ile oluşmuş tatlı su göllerimizden biri. Toplamda 310 kilometrekarelik bir alana yayılan elips şeklindeki gölün uzunluğu 33 kilometre, genişliği 12 kilometre, çevresi ise 95 kilometre. Gölün en derin yeri 30 metreyi buluyor ama öyle bir nokta var ki burada bulunan çukurun derinliği 65 metre. Yaz aylarında bazı kesimlerinde yüzmeye de elverişli olan İznik Gölü, bölge ekonomisi için hayati önem taşıyor. Çünkü zeytin bahçeleri, bağlar, sebze bahçeleri su ihtiyacını gölden karşılıyor. Ayrıca gölde yaşayan sazan, alabalık, yayın gibi tatlı su balıkları, göl çevresindeki ticari işletmeler ve turizm bölge ekonomisi için artı değer sağlıyor. Göldeki gün batımı manzarası ise gerçekten görülmeye değer güzellikte. Son yıllarda yapılan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkan bazilika ile gölün altında batık bir şehrin olabileceği tezleri gündemde. Ya şu suları altındaki kayıp kent Atlantis İznik Gölü’ndeyse? Siz aldırmayın bana, birşey bilerek konuşmuyorum, hala kuruyorum sadece.

İznik’ye Yeme-İçme

İznik’in meşhur lezzetlerini sıralayacak olursak, balık çorbası, yayın şiş, çizik (kızarmış sarı balık), kerevit (ama maalesef artık pek bulunmuyor) ve zeytin geliyor. Aslında baktığınız zaman hiçbirisi hadi kalk İznik’e şunu yemeye gidelim dedirtecek yıkılan lezzetler değil. Ama madem ki illa karnınızı bir yerde doyuracaksınız, o zaman neden yerel lezzetleri denemeyesiniz? Bunlar nerede yenir ise cevaplaması zor bir soru çünkü her yönüyle içimize sinen bir restoran bulamadık.

Çamlık Restoran

Porsiyonlar çok büyÜk değil ve diğer yerlere göre daha pahalı ama bahçesinde oturması diğer yerlerden daha keyifli. Aynı zamanda göl manzaralı ve çok merkezi. Gittiğimiz yerlerin içinde en eli yüzü düzgün olanı burasıydı. Adres: Selçuk Mahallesi, Sahil Yolu Çamlık Motel, 16860 İznik/Bursa Tel: (0224) 757 13 62 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Şarlo Mustafa

Aşırı salaş bir yer, hatta bazıları döküntü bile diyecektir ama yerlilerin favorilerinden. Ambiyans olarak noksan ama fiyatlar da bütçe dostu. Balık sütü (sazan erkeğinin yumurtalığı) ve kızarmış sazan havyarı da bazı sezonlarda bulunabiliyor ama bizce çok şey kaçırmıyorsunuz. 🙂 Adres: Çakırca Köyü İç Yolu, Çakırca Mahallesi, 16860 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Rahmi Baba ♡

İznik’ten bi yarım saat yol tepmeniz lazım, feribot ile dönüyorsanız yolunuzun üzerinde sayılır. Buralardaki en iyi balıkçı Rahmi Baba. Yayın şiş ve tereyağında kereviti deneyebileceğiniz en iyi adres. Adres: Gölyaka Mahallesi, Dutluca Köyü Yolu, 16825 Orhangazi/Bursa Tel: (0224) 582 22 82 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Karacakaya

İznik Gölü’ne sıfır, Rahmi Baba gibi ünlü değil ama daha az kişinin bildiği lokal bir işletme. İznik merkezden 10 dakika mesafede. Adres: Aydınlar Mahallesi, 16860 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Köfteci Yusuf

Bursa sınırlarında bir Köfteci Yusuf Cumhuriyeti kurulmuş; her yerde şubesi var. O kadar büyük ve her zaman o kadar kalabalık ki insan merak ediyor. Valla biz jet hızında ve ilgili servis dışında pek tatmin edici bulmadık. Özellikle köfta hayal kırıklığıydı ama etler daha iyi. Fiyatlar gayet uygun. O kadar insan gidiyorsa belki de bizde bir  gariplik vardır… Adres: Selçuk Mahallesi Atatürk Caddesi No:73 İznik-Bursa  Tel: 4446162 Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Seyir Cafe

Eğer göl balığı sevdasından vazgeçerseniz Seyir Cafe İznik’in yerlilerinin en çok tercih ettiği yerlerden. Makarna, köfte, tiramisu gibi şeyler var… Kahvaltı için en iyi alternatif. Bol çeşitli ve lezzetli bir açık büfe kahvaltısı mevcut. Adres: Eşrefzade Mahallesi, Kılıçaslan Cd. No:5, 16860 İznik/Bursa  Tel: 0538 827 39 47 Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

İznik’te Kamp

Kırıntı Köyü


Kırıntı ilkbahar ve yaz aylarında enfes bir görüntüye kavuşan bir Gürcü Köyü. 1800’lerde peyderpey buraya yerleşen Gürcüler, gelirken tohumlarını da getirmişler. Hala genetiği bozulmamış tohumları üreterek tarım yapıyorlarmış. Bir de bu köyde bir su değirmeni var. İsterseniz bu değirmende bu tohumlardan üretilmiş mısır ve buğdaylardan çektirip eve götürebilirsiniz. Yol üzerinde “Ayştayn Camping” diye bir yerin tabelasını da gördük ama nasıl bir yerdir bilgimiz yok. Bilenler yorumlarda düşüncelerini paylaşırsa harika olur.

Doğa Muhit Camping

İznik Gölü devasa bir göl ve gölün çevresindeki farklı farklı kesimlerde birkaç kamp alanı var. Ama aralarıdan en organize olanı Doğa Muhit Camping. Burası, göl kenarında çok sakin bir yer.Çadır kampı hizmetleri arasında, sıcak su, otopark, kafetarya, çadır kiralama, çadıra elektrik, karavan alanı, wifi, restoran, market, çamaşırhane, bulaşıkhane, wc gibi servisler var. Ayrıca kamp hayvan dostu bir işletme.
Adres: Göllüce Köyü İç Yolu 16860 Göllüce İznik/Bursa Tel: 05315674141 Konum için tıklayın.

İznik Nerede?

İznik, Bursa’nın İznik Gölü kenarındaki ilçesi.

İznik – Bursa merkez arası 70 kilometre 1 saat 15 dakika,
İznik – Yalova merkez arası 57 kilometre 1 saat,
İznik – İstanbul arası Yenikapı – Yalova feribotuyla 1 saat 15 dakika + 1 saat,
İznik – İstanbul
arası Pendik – Yalova feribotuyla 45 dakika + 1 saat 

İznik’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan özellikle de Avrupa yakasından geliyorsanız hiç trafiğe bulaşmayın, enerjinizi İznik’e saklayın. En rahat ve hesaplı yöntem İDO‘nun Yenikapı ve Pendik’ten kalkan Yalova feribotlarını yakalamak.
Yenikapı’dan yolculuk 1 saat 15 dakika, Pendik’ten ise 45 dakika sürüyor. Yalova – İznik ise 1 saat. Yani İstanbul’dan aracınızla taş çatlasa 2 saatte İznik’e varıyorsunuz. Seferleri inclemek için tıklayın.

Diğer şehirlerden gelecekler için ise otobüs ve kendi aracınız olarak iki opsiyon var.

Yayalar için toplu taşıma: 
Öncelikle imkanınız varsa arabalı gelin deriz, İznik’in çevresini gezmek için hareket özgürlüğünüz olur. Mümkün değilse de feribottan Yalova’ya indiğinizde toplu taşıma şöyle: Yalova İDO iskelesine 40 metre mesafede minibüs durağı var. Buradan Yalova 303 Minibüs Kooperatifi’nin saat başı seferleri var. Yol yaklaşık 1 saat sürüyor.
Sefer Saatleri: 07.30, 09.10, 10.10, 11.10, 12.10, 13.10, 14.10, 15.10, 16.10, 17.10, 18.10, 19.30, 21.15

Hazır Buraya Gelmişken

Yürüyen Köşk

Hazır Yalova’ya gelmişken, Yalova limanına 2 dakika mesafede, Atatürk’ün Anadolu’ya geçerken mola vermek ve çalışmak için kullandığı köşk olan nam-ı diğer Yürüyen Köşk’ü ziyaret edin. Evet yanlış duymadınız. Koca köşk olduğu gibi kelimenin tam anlamıyla “yürütülmüş”. Köşkün çatısına zarar veren ağacın dalının kesilmesine razı gelemeyan Atatürk, Köşk’ün 4 metre kaydırılmasını emretmiş.

39 Comments

  1. Merhaba, bir süredir sizi beğenerek takip ediyorum. İlk bizevdeyokuz gezimi ailecek İznik ile yaptım. Hepimiz çok beğendik.
    Böyle güzel anlatımlı ve bilgi veren bir sayfa yaptığınız için teşekkürler. Hayırlısıyla şu an için Bursa ve Frig vadisi de planımda.

    1. Merhaba, bu güzel yorumlarınız için çooook teşekkür ederiz. Rehberlerimizin böyle ailecek yapılmış keyifli gezilere vesile olmasına çok sevindik. Daha nice rotalarda buluşmak üzere 🙂

  2. iznik elbeyli gurbuzlu kırıntı uzerinden aytepeye yol varmı .aytepe kırıntı arasındaki yol kac km ve nasıl arac trafigi varmı.
    güzergahta gorulecek cografya tarih Alısveris ve tarih varmı.

  3. Selamlar, ben de İznik’i sonradan keşfedenlerdenim. istanbulluyum doğma büyüme ama burası artık bitti. Emekliyimi İznikte İhsaniye Köyü’nde bir yer aldım. Ev inşaatına başladım çok şükür bundan sonraki hayatımı inşallah orada geçirmeyi düşünüyorum. Herkese iyi sağlıklı günler saygılar…

  4. Ben İznik’e defalarca gittim fakat sadece göl kenarında oturup dönmüşümdür (kısıtlı zamanım olduğu için). Ama hep merak ederdim cunku araba ile geçerken tarihi kalıntıları görmek mümkün. Hatta bir tepe var göle kuş bakışı baktığımız yani her şekilde çok güzel bir yer olduğunu gösteriyordu. Ben sizin yazınızı gayet açıklayıcı buldum ve diğer yazılarıniza da baktım.epeu dolu dolu yaşamışsıníz. İznik tarihini pek bilmem ama gölü gerçekten enfestir. Suyu çok berraktır. İcindeki balıklar ve kum çok net gözükür.gölün etrafında birçok kamp alanı bulunuyor . Gerçekten manzarası da muhtesemdir ama İznik Gölü’nú keşfetmek için sadece İznik ge gitmek yeterli değil çunku bir çok yeri İznik’in dışında ama bence iznik’i bir okura çok iyi yansitmişsiniz
    Şu ana kadar İznik hakkında okuduğum en iyi yazıydı…

  5. Merhaba..sıkı takipçinizim.. iznik’i bildiğim halde gene de sizi okuyarak gidicem tekrar oraya..gezginsiniz ama sadece o kadar değilsiniz..mutluluk saçıyorsunuz..maşallah

  6. O kadar güzel anlatıyorsunuz ki hiç bir şeyin imkansız olmadığını gösterir şekilde cesaret veriyor yazılarınız. Sizi yeni tanıdım ve çoook sevdim sıkıldığım her an yazılarınızı okuyup kendime bu yıl için bi sürü rota belirliyorum. Emeğinize sağlık çoook teşekkür ederim <3

  7. Merhaba,
    Öncelikle eksiksiz, fazlasız çok etkili ve faydalı bir gezi yazısı yazmışsınız teşekkir ederim.
    Bu hafta sonu cumartesi sabahı eşimle hiç alışık olmadığımız bir şekilde ani bir kararla İstanbul dışında bir yerlerde bir gün geçirmeye karar verdik. Kararımızı ne kadar hızlı versek de evden çıkmamız akşam 8’i buldu. Nereye gideceğimizi bilmeden Tuzla’ya kadar geldik. İnternetten alternatiflere baktık ve İznik’e gitmeye karar verdik. İznik’e geldiğimizde göl kenarında ilk rastladığımız Askania otele girdik (Şehir merkezine 20 km kala) müsait oda yoktu. Şehir merkezinde İznik gölü kenarı boyunca oteller var. Alkolsüz tesis olmasını istediğimiz için uygun bir yer bulamadık. Yine o otellerden biri bize Seyir Cafeyi tavsiye etti. Göle yaklaşık 50-60 mt mesafede, bahçe içinde, bahçenin kapalı bir bölümünde akşamları cafe olarak hizmet veriyorlar. Oda kahvaltı 150-200 TL odalar var.
    Sabah kahvaltıda işletmeci İhsan bey ile tanıştık. Onun yönlendirmeleri ile bu mevsimde olabilecek en iyi İznik gününü geçirdik diyebilirim. İlk defa İznik’e gidecek olanlara iki tavsiye verebilirim. Seyir Butik Cafe’de kahvaltı ve Adil Can Nursan Sanat Atölyesi’nde bir saatlik çini boyama atölyesi. Muhabbete doyamadık bizimki 2 saat falan sürdü.
    Mayıs’ta çocuklarla birlikte gelmek üzere ayrıldık İznik’ten, çok güzeldi.

  8. doyasıya geziyorsunuz ve dolu dolu anlatıyorsunuz. Helal size.
    tarihimize umarız bir gün önem veririz.

  9. Biz Bursa Adapazarı arası sürekli gittiğimizden Iznik’te mola vermek gelenek haline geldi. Molalarin değişmez adresi ise yol üzerindeki Müşküle köyündeki Müşküle Çay Bahçesi. Şiddetle tavsiye edilir

  10. Merhaba, satırlarınızın bir çoğunu üzülerek okudum..
    İznik dendiğinde o kadar kısa ve öz geçmişsiniz ki,
    -Osmanlının İlk Camii olan Hacı Özbek Camii,
    -Hristiyanlık dünyasının önemli konsüllerinin İznik’te yapıldığı,
    -Orhan Camii (Ayasofya) ,
    -Abdulvahhap Sancaktari Tepesinden şehrin kuşbakışı ve turkuaz renkteki manzarasının izlenmesi,
    -kalıntıları olsa da Ayatrifon ve Koimesis Kiliseleri,
    -Osmanlı döneminin ilk aşevi olan Nilüfer Hatun İmarethanesi (şuan müze olarak hizmet vermektedir)
    -Mimari yapılardaki Selçuklu mimarisini,
    -Hpojeyi,
    – Dikilitaşı,
    -Böcek Ayazmasınıyer altı mezarını,
    -Osmanlı Müderrislerinden Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi
    – Bölgenin en büyük Antik Tiyatrosunun İznik’te olduğunu (Roma Tiyatrosu),
    -Btinya Kral Mezarı kalıntıları…

    ve daha sayamadığım bir çok yer. Aslında bir güne sığdıramayacağınız kadar geniş bir tarihi yelpazesi olmasına karşın rehberlik hizmeti anlamında şehrin eksiğinin olması sizin bu kadar az ve öz yer görmenize ve kentin tarihinin bu kadar az lanse edilmesine yol açmış. Dört medeniyetin başkenti olan, Selçuklu ve Osmanlı döneminin ilklerini taşıyan bir kentin yüzeysel geçilerek anlatılması daha da üzücü oldu.
    Tarihi dokunun korunamaması ve koruma altına alınıp gerekli asli mimarisine özgün olarak restore edilememesi kentin makus talihidir ama İznik bugün dünya üzerinde en çok tarihi doku barındıran kentlerden bir tanesidir.
    Ve umarım hakettiği değeri de görecektir.

    1. Ah ah…
      Keşke önce yazıyı okuyup sonra yorum yazsanız. O zaman görüdünüz ki İznik’in Tarihi Yerleri isimli br yazımız var ve bu yazı da ilgili yerlerde oraya yönlendirme yapıyoruz.

      Ayrıca biz bir gezi rehberiyiz, ansiklopedi değil. Türkiye’deki tüm tarihi yerlerin bir listesini çıkarmak gibi bir niyetimiz yok, tersine seçmece yerler alternatifler sunuyoruz ki gelen insanlar sınırlı yerlerini en keyifli şekilde geçirsinler

      1. Başlığınız “İznik Gezilecek Yerler” fakat içinde Ayasofya Cami yok. Bunu yazmanız için ansiklopedi olmaya gerek yok. “Gezi rehberiz” diyorsanız temel noktaları zikretmek zorundasınız. Zira Ayasofya Cami’nin “Salamura Atölyesi”nden ya da diğer yazdıklarınızdan önemli olduğu şüphesiz. Tık alma kaygısıyla yazılmış bir yazı. Kolay gelsin.

        1. Bakınız: Madde 5.

          Bu yazının 5. maddesinde demişiz ki: “İznik’in tarihini, neden önemli olduğunu ve gezilmesi gereken İznik’in Tarihi Yerleri‘ni okumak için tıklayın.” İlgili yazıda da Ayasofya detaylı olarak var. Biz site sahibi olarak tarihi yerler geniş bir konu olduğu için ayrı bir yazıda ele almayı seçmişiz.

          Bu yazıyı düzgünce okuyanlar ve okuduğunu anlama kapasitesine sahip olanlar için çok açık ve net. Bu arada herhangi bir iddiamız yok. Eksiklerimiz de çoktur. Burası da bizim ve yorumlarıyla katkı sağlayan herkesin. Gelip de o kadar emek verilmiş, zaman harcanmış, para harcanmış ve herkesin kullanımına ücretsiz olarak açılmış yazılara, üst perdeden sallayanların hayatta işi daha zor. Asıl size kolay gelsin.

  11. Gercekten bayıldım yazınıza, herseyi detayiyla vermissiniz, umarım siz daha cok yer gezersiniz ki bizde baska yerleri daha rahat gezeriz

  12. Doğduğum ve büyüdüğüm yer..Çocukluğumda daha güzeldi. Ama şimdi malesef betonlaşma ile yok olma sürecine girdi..Yakında hiç bir şey kalmayacak…Sizin o gezdiğiniz zeytinlikler şimdi düşman gibi görülüyor malesef..Eskiden çok üzüm bağı vardı o da yok oldu…Mazilerde kalmamalı bu güzel doğal yer..

  13. Siz hiç güneşli havada, yağmur yağarken,göl kenarında,deniz üzerinden(Gemlik) batan güneşi izlerken şarap yudumladınız mı…? işte İznik…..

  14. İznik 5 yıl içresinde özellikle İstanbul un arka bahçesi diye tabir edilen mükemmel ilçemiz kısa bir sürede İstanbul halkının yaşam merkezi haline gelecek lüks oteller butik oteller tesisler ticaret merkezleri avm ler olacak son bir kaç yıl tadını çıkarın derim.

  15. Sizi hemen hemen takip ediyorum insan dunyaya bu guzelliklerin kesfi ve seyri icin gelmis her sehir ayri guzel ve tarihi kokan mekanlari neden bu ulke topraklarin bu kadar degerli oldugunun bir gostergesidir.

  16. Merhaba;
    İznik yazınızı okuduktan sonra cumartesi günü İstanbul’dan günü birlik İznik’e kaçtık biz de. Önce Askania’da (ki çok güzel bir yermiş) kahvaltımızı ettik sonra sizin adımlarınızı takip ettik. Seyir Otel’de İhsan Bey ile tanıştık ki kendisi çok yardımcı oldu bize. Bisiklet kiralayıp çevreyi dolaştık. İznik kapılarından geçtik, çini çarşısını dolaştık vs. Hava şartlarından dolayı kürekleri alıp gitmemize rağmen kano yapamadık gölde. Buna çok üzüldük ama tekrar kano için gitme sözü verdik. Sayenizde yeni bir yeri keşfetmenin mutluluğu ile dolduk taştık:)
    Teşekkürler

    1. Süpersiniz Nilay sizin gibi bizim adımlarımızı takip eden Evde Yoklar olunca biz de çok seviniyoruz ve yaptığımız işe daha sıkı sarılıyoruz 😉 İznik aktivite bakımından oldukça bereketli bir yermiş. Biz de gidince gördük. Yapılacaklar zaten günübirliğe sığmıyor mutlaka tekrar gitmek lazım 🙂

  17. Merhaba. Guzel bir rehber hazirlamissiniz tebrik ederim cok donanımlı buldum ayrica yazı işi de çok akıcı olmuş. Sıkılmadan okunuyor. Keyifli olmuş gercekten. Ufak bi duzeltme yapmanizi rica edecektim. Çini konusunda çini müzesi yok evet. Ama iznik muzesinde bir çok eski cini örneği mevcut. Tabi kapalı olduğu için goremediniz. Bir de dikkatinizden kaçan bi nokta var.ciniye basılmış sokak ismi panolari yok ama butun binalarin ciniden kapi numaralari mevcut. Esrefzade camii içinde gunumuz ustalari tarafından yapılmış cini panolar var. 2.gelisinizde gormenizi tavsiye ederim. Guzel İznik imiz hakkinda hazirladiginiz bu rehber için tekrar tebrik eder,esenlikler dilerim

    1. Çok teşekkürler Emrah eklemelerin için 🙂 dediğin gibi gözümüzden kaçmış çini kapı numaralarını

    2. iznik ne yazık ki güzel değil. büyük hayal kırıklığı yaratan ve ancak bir zamanlar güzelmiş dedirten bir ilçe. yani, türkiye’nin herhangi bir yeri gibi. tatsız, ruhsuz, şekilsiz bina sürüsü. emin olun abartmıyorum. ve bu, o güzel doğası ve elde kalan tek tük ama önemli tarihi eserlerine rağmen böyle (özellikle iznik yeşil cami görülmeli). muhtemelen pek çok kişinin dikkatini çekmeyecektir; bence, şehrin pek çok sokağında görülebilen (sayıları maalesef çok değil) 50’li ve 60’lı yıllardan kalma müstakil evler, sade ama olgun tasarımlarıyla iznik’in korunması gereken mimari değerleri (örneğin, seyir pansiyon’un olduğu caddede birkaç tane var). ötesi bina keşmekeşi. ama, son söz olarak; şehrin fiziki yapısının bütün nahoşluğuna rağmen, aslında duygusu olan ve içinde bir güzellik potansiyeli barındıran bir yer olduğunu da ekleyelim. bu potansiyeli umarım gelecek nesiller ortaya çıkarır. bu açıdan da, türkiye’nin herhangi bir yeriyle ortak bir kaderi paylaşıyor.

      1. Katılıyoruz biz de 🙁
        İnsan gerçekten acıyor koskoca mirasın çirkin çarpık binalara döndüğüne

  18. Nisan sonu gibi İznik gezisi planlamıştık ve yazınızı merakla bekliyordum. O kadar ayrıntılı ve güzel hazırlamışsınız ki artık işimiz çok kolay! Teşekkürler…

  19. Cocuklugumun gecdigi yer iznik sen ne guzel bir yersin iki orda yetismisim iyiki orda okumusum iyiki orda gencligim gecmis keske gene cocuk olsam orda olsam gezsem kossam gonlume taht kuran iznik

  20. Yine harika hazırlanmış bir gezi yazısı.Teşekkür ederiz hiç aklımızda olmayan rotaları keşfetmemize olanak sağladığınız için.

  21. Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü, derinliği en fazla 80 m. olan tektonik bir tatlı su gölüdür.

    30 km. derinlik yazmışsınız. Magmaya epey yakın oluyor. :))

    1. Selamlar

      Resmi kurumların açıklamasında 30 metre olarak geçiyor. K’si fazla olmuş, o ayrı mesele 😀

      1. Gölün ortalama derinliği 30 metre dir karaca kaya tarafında 84 metre derinliğinde çöküntü ler vardır ayrıca son dönemde köylerde yeni konaklama ve vakit gecire bileceğiniz tesisler kurulmakta candarlı köyü sızmari doğa evlerini tavsiye ederim

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir