KARAVAN ÇEŞİTLERİ: ÇEKME KARAVAN MODELLERİ & MOTOKARAVAN

Merhabalar,

Hayatımızın bir bölümünde evlerimizi kapatıp karavana yerleştiğimiz için, karavanlı hayat konusunda çokça soru alır olduk. Ne yazdı ama! Ege kıyılarını gezmek varmış, bi de karavanla gezmek varmış… Anlatılmaz yaşanır dedik, bir nebze daha sizi ortak edebilmek için efsane karavan yolculuğumuzun videosunu yaptık. Köpeğimiz Ve Karavanımızla Yaz Boyu Evde Yokuz ‘a tıklayarak videodan ve yazıdan siz de karavanımıza konuk olabilirsiniz. 🙂

Sorular biriktikçe biz de en temelden, karavan çeşitlerinden başlayarak size yavaş yavaş karavan tecrübelerimizi aktaralım dedik. Konunun uzmanı değiliz ama yolda alaylanarak bayağı birşeyler öğrendik.

Sizin de kendi tecrübenizden eklemek istediğiniz bilgiler varsa yorumlara ekleyebilirsiniz. Çok da makbüle geçer. Şimdiden teşekkürler!

ÇEKME KARAVAN MODELLERİ

Biz çekme karavanı tercih ediyoruz çünkü:
1. Daha ekonomik (hatta arada dağlar kadar fark var)
2. Daha özgür (Türkiye şartlarında motokaravan şehir içi dolaşım için biraz hantal kalıyor. Gittiğimiz yerlerde römork karavanı kampa atıp, arabayla rahat rahat dolaşabilmek çok işimize geliyor)

Ama karavan yaşam tarzımız olsaydı ya da uzuuuun süreli yolculuklara çıkıyor olsaydık, kesinlikle motokaravanı tercih ederdik.

Yazının en altında Türkiye’de hangi firma da hangi çeşidin üretimi var yazdık. 

1. Klasik Çekme Karavan (The conventional caravan)

cekme-karavan-klasikFoto Kaynak: candm.com.au

Karavanların çoğu tek aks üzerinde 3 ila 6,5 metre uzunluğundadır. İç düzenine bağlı olarak iki – altı kişi arasında kapasiteye sahiptir. Genellikle, klozet, lavabo ve duşun bulunduğu bir tuvaletle beraber lavabo, ocak ve tezgâhın bir arada bulunduğu mutfağa sahiplerdir.

Geleneksek römork karavanın bir çeşidi de ikiz akslı karavan (The twin axle caravan). Daha büyük ve ağır karavanlar ikiz aksla donatılmış olabilir. Bu onlara daha sabit bir yol tutuşu ve kolay çekiş sağlarken manevra kabiliyetlerini de azaltır. Bailey, Coachman, Elddis, Lunar, Swift Group bu modelin üreticileridir.

2. Küçük Gözyaşı Römorkları (Tiny teardrop trailers) – Bizim ki bu!

karavan-biz-evde-yokuz

Bu küçük, tarz römorklar daha küçük araçlar tarafından çekişe uygundur. Normal arabalar, spor arabalar hatta atvler tarafından bile kolaylıkla çekilebilirler. İçi iki kişinin rahatça yatabileceği bir yatak büyüklüğünde. Tuvaleti yok. Arka bagaj kapağıın altında minik bir mutfak var, dışarıdan ulaşılıyor. Ufak bir buzdolabı, lavabo ve 2 raflık dolaptan oluşuyor. 750 kilonun altında olduğu için ayrıca karavana ruhsat çıkarmak gerekmiyor. Türkiye’de Başoğlu Karavan üretiyor.

3. The Stylish T@B (Türkçe’sini bulamadık)

cekme-karavanFoto Kaynak: tinyhouseblog.com

Sanırım bu tasarımı ilk yaratan firmanın ismi olan T@B ile anılıyor. Bu karavanlar klasik çekme karavan ile gözyaşının bir kırması. Gözyaşından ebat olarak daha büyük ama içinde klasik karavanda olan herşey var: Tuvalet, duş, daha sonra katlanıp yatak olan bir oturma alanı. Mutfak yine karavanın bagaj kapağının altında ve dışarıdan açılıyor.  Daha fazla penceresi mevcut. Türkiye’de Pino Karavan üretiyor.

4. Tavanı Yükselen Karavanlar (Pop top caravans)

cekme-karavan-tavanFoto Kaynak: questrv.com.au

Bir zamanlar olduğundan daha az popular olmakla beraber, bu tarz karavanlar size ayakta duruşlarda kafa payı bırakmak için yükselebilen akordiyon bir tavana sahipler. Aracın küçük olması karavanı çeken aracın daha az benzin yakmasına yarar. Normal bir ev garajına sığarlar. Bu tip akordiyon tavanlı karavan seri üretimden kalksa da üretici ile konuşup yaptırabilirsiniz. Tabi ki ısı ve ses izolasyonunda performans kaybına sebep olacaktır.

5. Mini Karavanlar (Tiny GRP caravans)

cekme-karavan-modelleri Foto Kaynak: telegraph.co.uk

Genellikle fiberglas olarak bilinen bu karavanlar küçük ve ucuzdur. Tek parçadan oluşan plastik gövde üzerine cam takviyeli yapısı hem ufak ve hafif, hem uzun ömürlü bir tasarım. İçini yatak olarak tasarlatabilirsiniz ama uzadı uzadıya yatmak için çok ufakları. Ya da sadece içine tuvalet ve mutfak düzeneği koydurabiliyorsunuz. Tercihinize kalmış. Ülkemizde Emeksan ve Pino üretiyor ama tipi bu resimdekinden biraz daha farklı tabi.

6. Katlanan Karavanlar (Folding Caravans)

katlanan-karavanFoto Kaynak: huntingbc.ca

Katlanan karavanların araçlar tarafından çekilişi kolaydır ve hafif gövdeli oldukları için yakıttan tasarruf sağlar Aynı zamanda garajai otoparka sığdırması kolaydır. Fakat her seferinde tekrar kurulmaları gerektiği için geleneksel karavanlara göre zaman kaybettirici olabilir. Seyir halindeyken kapalı pozisyonda olması gerekir. Avantajlarının mı dezavantajlarının mı ağır bastığına sizin kararınıza kalmış. Bu karavanın da seri üretimi yok, ama sipariş üzerine yapılıyor.

7. Amerikan Airstream (The American Airstream)

karavan-3Foto Kaynak:tregib.co.uk/airstream.htm

Meşhur metal cepheleriyle Amerikan filmlerinin gözdesi bu stil sahibi karavanlar ülkemizde üretilmiyor. Daha çok Amerikan rüyası olarak televizyondan izlemelik.

8. Beş Tekerlekliler (Fifth wheelers)

karavan-5-tekerFoto Kaynak: cutlooserv.wordpress.com

Normal bir caravan yüksekliğinden daha yüksek olan bu karavanlar sadece kamyonet tarzı araçlarla çekilebilir. Geniş yaşam alanına hatta açılır-kapanır bölmelere sahiptirler. Emin olmamakla birlikte sanıyoruz ki Tako’nun bu ebatta çekme karavan üretimi var.

9. Ticari Çekme Karavanlar

ticari-karavan-cafeFoto Kaynak: littleblackcaravan.nz

Römork karavanlar sık sık stand, şantiye ofisi ya da yük taşıyıcı olarak kullanıyorlar.  Bu durumlarda çekme karavanlar da kullanım amacına göre modifiye ediliyor ya da ihtiyaca göre baştan tasarlanıyor. Mesela tadım aracı, cafe ya da yemek karavanı olarak kullanılacaksa büfe tarzında pencereler açılıyor, ya da nakliye için kullanılacaksa kapı ölçüsü daha büyük, ve penceresiz olacak şekilde ihtiyaca göre şekillendiriliyor.

ÇEKME KARAVANA ALTERNATİF: MOTOKARAVAN

karavan Caravan-World-1

Bildiğiniz üzere, bir de araba ve yaşama alanı entegre olduğu motokaravanlar var. Bu sayede arabanın klima, müzik gibi sistemlerinden faydalanabiliyor. Bu da bayağı konfor sağlıyor tabi.

 

ÇEKME KARAVANA ALTERNATİF: CAMPER VAN

karavan-10Foto Kaynak: davegifford.co.uk

Camper tarzı karavanların atası ve en tatlısı Vosvos T1. Ama artık üretilmiyorlar.
Yeni nesil camper karavanlar daha çok kapalı dorse okul servislerine benziyor. T1’ler kadar göze hitap etmeseler de neredeyse minik bir yat konforunda olabiliyorlar. Ayrıca motokaravan kadar büyük olmadıkları için de şehir içi kullanımı daha kolay. Bir avantajı da, otoparklarda geceleyebilmesi. Normal bir karavanı bir otoparka çekseniz gecelemenize izin vermeyebilirler ama bunlar park halindeki bir araç gibi durduğu için fark edilmeyebilirsiniz.

TÜRKİYEDE’Kİ KARAVAN ÜRETİCİLERİ

Bizim bildiğimiz karavan üreticilerini listeledik. Ayrıca bir de minibüs, van tarzı araçları karavana çeviren atölyeler var. Siz aracınıızı götürüyorsunuz, onlar projelendirip, uyguluyor. Onlar bu listede mevcut değil.

BAŞOĞLU KARAVAN – Bizim kullandığımız Caretta Karavan yani Tear Drop modeli, klasik çekme karavan, motokaravan ve ticari karavan üretiyor.

EMEKSAN KARAVAN – En geniş ürün yelpazesi burada: motokaravan, gözyaşı (tear drop) çekme karavan, mini karavan, klasik çekme karavan, motokaravan, camper van.

SALY KARAVAN – Motokaravan, klasik çekme karavan, camper van, yük römorku ve at taşıması için at karavanı üretiyor.

ERBA KARAVAN – Motokaravan, klasik çekme karavan, ticari karavan üretimi ve standart dışı özel imalatlar.

İMAJ KARAVAN – Sadece motokaravan üretiyor.

PİNO KARAVAN – Klasik çekme karavan, mini karavan, T@B, camper van, yük römorku, ticari karavan üretiyorlar.

DOLPHIN KARAVAN – Motokaravan, camper van, klasik çekme karavan.

AYSAN KARAVAN – Klasik çekme karavan, at karavanı, yük römorku, tekne römorku… Daha çok römork üzerine çalışıyorlar.

MODA KARAVAN –

SOYUT KARAVAN – Klasik çekme karavan imalatçısı

TAKO OTO RÖMORKLARI – Klasik çekme karavan ve römork çeşitleri.

 

 

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL KAMP ALANLARI

akbuk

Evde Yoklar sağolsunlar, en beğendikleri kamp alanlarını oyladılar. Biz de içine kendi favorilerimizi ekleyerek güzel bir kaynakça oluşturduk. Yola çıkmadan göz atın deriz. ☞ TÜRKİYE’NİN EN İYİ 25 KAMP ALANI

KARAVAN MALZEMELERİMİZ

Yanımızda neler götürüyoruz? Eşya seçerken nelere dikkat edilmeli? Öğrenmek için Favori Karavan Malzemelerimiz yazımıza tıklayabilirsiniz.

11 Comments

  1. Sevgili Duygu ve Bilgehan sizin gezi paylaşımlarınızı keyifle takip ediyor ve okuyorum. Emeğinize,elinize ve dilinize sağlık olsun diyor ve teşekkür ediyorum. Benim size izninizle bir sorum olacak.

    “Gerek çekme, gerekse motokaravanlar da yatak kapasiteleri işte 2 kişi 3-4 veya 6 kişilik yatak kapasitelidir yatabilir diye yazılıp çiziliyor, ancak gel gelelim karavan ruhsatında 1+1 veya 2+1 yolcu taşıma yazılıyor.

    Yani arka kısım da yolculuk yapılamıyor, herhangi bir trafik ve araç muayenesin de karavanın yaşam alanın da yolculuk yaptığınız tespit edilirse fazla yolcu taşıma yada emniyet kemersiz yolculuk yapmaktan hakkınız da ceza kesildiğini ve arka tarafta oturan kişinin araçtan indirilip ancak o şekilde gitmenize müsade edildiğine dair başka blog sayfaların da okuyorum.

    Sizin engin bilgi ve tecrübenize güvenerek bu konu da düşünceniz ve bilginiz nedir yazarsanız çok memnun olurum.
    Şimdi den teşekkür eder sevgi ve sağlıcakla kalın.

    1. Merhaba Tuncer,
      Çekme karavanlarda seyahat esnasında yolcu bulunmaması gerekiyor. Güvenli değil.
      Motokaravanlarda durum nedir bilmiyorum, ama filmlerde aile arkada takılıyor oluyor. 🙂 Tabi Hollywood’a bakmayıp, kaynağından öğrenmek lazım. Polise sorabilirsiniz. Ya da kiramala şirketleri ya da satın almayı düşünüyorsanız üretici firmalar da konu hakkında bilgi sahibidir.

  2. Merhaba nasılsınız hocam. Aydos çekme karavan navidof n 126 et hakkında ne düşünüyorsunuz . Biz iki kişiyiz . Bilgilerinizi paylaşırsanız mutlu oluruz .saygılar

  3. Eklemede ben yapıyım ..

    çekme karavanlarda malum 730 kilo sınırı var . bunun üstü plaka gerektiriyor buda parasal bir sürü ek gider muayene mevzuatta bir sürü karmaşık sıkıntılar demek.. mesela karavanı araçdan ayrı satıcaksanız tip onay belgesi falan gerekiyor.. yılda 10 gün 20 gün yada 2 ay kullanıcaksanız ve paranızda değerli ise çok zengin değilseniz fazla lükse giriyor türkiye standartlarında..

    sizin mini karavan denilen (tiny drop ) dediğiniz gibi tam amaca yönelik nokta atışlık bir karavan.. ne istediğinizi biliyorsanız sizi memnun eder.. ne üzücüdürki ama türkiyede bu karavanlar bile inanılmaz pahalı..

    En ideali bence sizin stylish dediğiniz bizim hybrid dediğimiz yani mini ile big size arası olan karavan. onların içi daha ev vari ferah ayakta durulabilir oluyor ve yaz kış temel ihtiyaçlarınızı içinde giderebiliyorsunuz.. bir nevi stüdyo daire gibi ..

    Motokaravanlar eğerki az kullanılıcaksa türkiyede vergisi trafik sigortası osu busu büyük gider ne yazık ki..

    camper van dediğiniz bizim mobil van dediğimiz karavanlar aslında türkiye standartlarında şahane çözüm ama ne yazık ki devletimiz aldığı ağır vergilerden sigorta primlerinden insanları soğuttular..

    mesele şu ki mobil van lar (camper van) zaten genelde ticariden çıkma araçlardan yapılıyor yani kullanım ömrü aslen bitmiş araçlardan yapılıyor bu bir katma değer bir nevi geri dönüşüm aslında.. araçlar yıllarca ticari olarak hizmet ettikden sonra mobil karavan olarak ikinci hayatlarına başlıyor..

    diğer türlü bu araçları alanda olmuyor ikinci elde kalıyorlar.. devletimiz özellikle karavana çevrilen ticarilerde ruhsata bireysel kullanıma uygundur diye işliyor sorunda burda başlıyor böyle oldumu trafik sigortası bir anda 4 bin tl lere 6 bin tl lere hatta 10 bin tl çıkan abimiz bile oldu bu rakamlara fırlıyor.. bunun dışında uzun yolda dışardan ticariye benzediği için her çevirmede durduruluyor ve tartıya girme zorunluluğu getiriliyor uzun yollarda.. anlıycağınız çok sıkıntılar var bu mevzuda..

    kısaca bu konuda en ideali baş ağrıtmıycağı cepden para çıkmadan caravan keyfini kendi hususi araçlarınızla yaşıycağınız karavan türkiye için en azından sizdeki mini caravan yada hybrid caravan … big size larda sağlam güçlü araçlar istiyor en az bir 3.0-4.0 ve üstü.. siz yazınızda belirtmemişsinizde bizde artık 1.6-2.0 pick uplar falanda var onlarda bu büyük boy big size karavanları çekerken bir hayli fazla zorlanır …

    En güzel karavan sizin ihtiyaçlarınız beklentileriniz doğrultusunda yapılıcak custom karavandır.. misal gördüğüm sizin köpeğiniz var.. karavanınızda köpeğiniz için özel bir mama kabı uyuması için ayrı bir alan falan yaptırmanız falandır.. tamamen örnek verdim.. yada ufak bir yeni bebeğiniz varsa ona özel bir alan oluşturmak olabilir falan.. tamamen ihtiyaç ve beklentiler yönünde..

    şuda bir gerçek ki ne yazık ki türkiyede kendiniz internetten bir proje indirerek kendi karavanınızı yapmak hazır profesyönel bir şirketten karavan almakdan çok çok daha düşük maliyetlere geliyor.. ne yazık ki diyorum çünkü ben profesyönel ellerde profesyönel şirketlerin bu tip şeyleri yapmasından yanayım ama şuda bir gerçek ki mini karavan yada hybrid orta boy karavanların fiyatları bile astronomik rakamlar isteniyor..

    umarım bu fiyat politikası normale döner herkes bir karavan sahibi olur karavan kültürü ve karavan camping place ler türkiyede sayısı artar..

    iyi günler dilerim ..

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir