KARDA BİSİKLET – DONANIM & HAZIRLIKLAR & SÜRÜŞ TEKNİĞİ

İki bisiklet aşığı olarak karda downhill (yokuş aşağı) bisiklete binme fikri bizi hep heyecanlandırmıştır. Ölmeden önce yapmak istediğimiz şeyler listemizden bu maddenin üzerini ne zamandır çizmek istiyorduk.

Sarıkamış’ta kayak sezonunun açılışı için buraya show yapmak üzere bisikletçilerin geleceğini Sarıkamış Kış Oyunları’nın programında yazıyordu. Güzel bir tesadüf oldu, Sarıkamış otobüsünde onlara denk geldik. İyi olacak hastanın ayağına doktor meselesi. 🙂

Biraz otobüse 5-10 adet bisiklet, bizim snowboardlar ve geri kalan tüm yolcuların eşyalarını tetris gibi yerleştirme çabası, sonra Sarıkamış’ta biraz ateş başı muhabbetleri derken, sağolsun arkadaşlar bizi tepeden indirmeyi teklif ettiler.

Attık bisikletleri telesiyeje, çıktık tepeye. Pistler de iyice boşalmış… Önce temkinli temkinli inerken, yavaş yavaş parmaklar freni boşlamaya başladı. Bu ne kadar süper bir şeymiş, biz neden beklemişiz bunca zaman…

Listeden bunun da üzerini çizmesine çizdik de, tekrar tekrar çizesimiz var.

Bizim gibi bunu listesinden çizmek isteyen bir sürü Evde Yok olduğu için, konuyla ilgili, açılış showunu yapan ZeroGravityCrew‘dan Emrah Özbay‘dan tavsiyelerini istedik:


 

Karda bisiklete nasıl bisiklete binerim?

kis-bisikleti
Herkese selamlar,

Karda bisiklet sürüşüne iki tür yaklaşım olabilir:

1. Karda Bisiklet Sürmeyi Denemek İsteyen ama Devamlı Sürmeyi Düşünmeyenler İçin Öneriler

Oturduğunuz yere kar yağdı. Ne güzel etraf bembeyazken bisikletime atlayayım dediniz. Yani şartlar ne öyle Sarıkamış gibi ekstrem, ne de bisiklete yeni donanım alacak kadar bu işe uzun vadeli bakıyorsunuz. Mevcut bisikletinizle karın tadını nasıl çıkartırsınız?

Bisikletimi kar sürüşü için donatmadan, yakındaki ormanlık alanlarda karın keyfini sürmek istiyorum diyenlere küçük tavsiyelerim olabilir:
– MTB ile yola çıkıyorsanız, lastik havanızı 25-30ps arasına indirebilirsiniz. Böylelikle lastik yumuşak olacak ve yayılacaktır. Hızlı sürmenize olanak vermez ama tutuşunuz lastiğin kesiti arttığı için bir miktar artar.
– Frenlerinizi ve mekanik aksamınızı kontrol ederek yola çıkın. Az çok hepimiz bisikletlerimize hakimiz, zincir aktarıcı takımı, fren seti derken hareketli aksamların alabileceği hasarları göz önüne getirdiğimizde bir kaç basit kontrolle kendimizi güvenceye alabileceğimizi de biliyoruz. Aktarıcı takımının aktarma özelliklerini her zaman kontrol etmenizde yarar var. Gerginlik ve baskı anında vites geçişlerinde problem yaşamamak için her zaman viteslerinizin durumunu kontrol etmeyi unutmayın. Frenleri kontrol ederken (tel gergili sistemler) telin durumu, gerginliği, bağlantı vidalarını kontrol etmekte yarar var. Telin ömrünü uzatmak için, ilk bağlantı anında tele gress yağıda sürmek iyi olacaktır. Hidrolik frenler için, eğer uzman değilseniz dönemsel olarak servise göstermenizi önereceğim, servislere bulunduğunuz veya bulunacağınız koşulları anlatmanız durumunda gerekli düzenlemeleri yapacaklardır. Lastik havanızı kontrol etmeyi unutmayın, bisiklet üzerindeki bütün vida aksamınıda her zaman gözden geçirin, bazı durumlarda vidalar sarsıntıdan etkilenerek aşınıyor ve açılıyorlar. Bu durumda hem bisikletinize hem size zarar verecek olaylar yaşayabilirsiniz. Temkinli olup bisikletinizin baştan aşağı kontrolünü yaptıktan sonra iyi yolculuklar dilemek düşer bana da. =)
– Kask, eldiven, bazı koşullarda dizlik vb korumalarıda kullanmayı unutmayın.. Size çok önemli bir cümle kuracağım, Kask ve Bisikletiniz ne kadar kullanışlı, kaliteli ve size uygun ise, o kadar çok keyif alır ve sağlığınızı o derecede korursunuz.
– Giyim kuşam ve sürüş tavsiyelerini aşağıdaki Karda Bisiklet Sürerken Nelere Dikkat Etmeli? kısmıdna bulabilirsiniz.

2. Karda Bisiklete Binmeye Devamlı Yapılacak Bir Hobi Olarak Bakanlar İçin Öneriler

Ben buna uzun vadeli bakıyorum, dolayısı ile bisikletimi kar koşulları için donatmaya hazırım diyenlere önerdiğimiz donanımları aşağıda bulabilirsiniz:

Karda Bisiklete Binmek İçin Gereken Teknik Donanım

karda-bisiklet-kis

CycloCross, Tur bisikletleri, MTB (CrossCountry, AllMountain, Enduro, Downhill) bisikletinizin türü ne olursa olsun karda sürüş keyfini deneyimleyebilirsiniz.

Lastik:
Öncelikle Tur ve CycloCross hakkında konuşacak olursak, belirli firmaların hazırladıkları çivili kar lastikleri mevcut, bu lastikleri temin ederek bir tura çıkabilirsiniz.

MTB serileri içinde bu lastikler aynı şekilde mevcut, bisikletinizin jant ölçüsüne uygun çivili lastiği seçebilirsiniz ve birinci aşamayı geçmiş olabilirsiniz. Tabi ki de bazılarımız (İleri derecede teknik ve sürüş bilgisi olanlar) kendi çivili lastiklerini üretebiliyorlar, ama başlangıçta dışarıdan temin etmeniz daha garantili bir sürüş yapmanıza ve lastiği tanımanıza yardımcı olacaktır.

Zincir ve Aktarıcı takımları:
Bisikletin hareketli aksamları olarak çok önemli yer tutan aktarıcı, zincir takımları bizi yolda bırakacak kadar işimizi zorlaştırabilirler. Bu sebeple hangi bisikleti kullanıyor olursanız olun, kış şartlarına (özellikle kar ve eksi derecelere) uyumlu lube adını verdiğimiz zincir yağları ile aktarıcı takımlarınızı yağlayın. Ve yağın zincir ve takımla kaynaştığından emin olun. (Zinciri yağlamadan önce köpüklü su ile yıkamak, yağlandığında toz vs parçacıkların arada kalmamasına yardımcı olur)

Yağların donması ile ilgili durum aslında, çok karmaşık gözükebilir ama sıfırın altında (hatta 0 dereceye yaklaştıkça), zincir ve dişli aksamı metal özelliklerinden dolayı çok soğuk olacaklardır, bu da üzerindeki yağın donmasına yada işlevini tamamlamamasına sebep olabilir. Ama söyleidğim gibi önceden yapılacak iyi bir temizlik ve yeni yağlama işlemi ile bisikletiniz kusursuz çalışır. Burada hatırlatmak isterimki, asla bisikletiniz için VD40 gibi çok akışkan yağlar kullanmayın. Bisikletler daha bal kıvamında yağlar ile çalışırlar, tutunma dereceleri yüksek yağlar aşınma süresini uzatır ve malzemenizin ömrü uzar.

Fren:
Her bisikletin kendine göre fren aksamları var, ama tabikide kış koşullarında uyum problemleri yaşamanız normal. Bu sebeple eğer pabuçlu frenler kullanıyorsanız kışa uygun ve donma yapmayan, suya dayanıklı pabuçlar seçmenizi öneririm. Disk fren kullanıcılarının ise durumu daha farklı, disk belirli bir ısı aralığında performans sağladığı için sürüş öncesinde frenleri ısıtmak (sıcak bir yerde bisikleti muhafaza etmek) geçerli bir çözüm olacaktır. Yola çıkmadan öncede hidrolikleri biraz pompalayarak, içerisindeki yağın yoğunluğunu ayarlamayı unutmayın. soğukta hacimler değişken olduğundan, yağ istediğiniz sonuçları, yada alışık olduğunuz sonuçları vermeyebilir.

Pedal:
Pedal seçimi tamamen kullanıcıya kalmış bir durum ama ben buzlu vb zeminlerde kilitli vb pedalları tavsiye etmediğimi söylemek isterim. Tabi ki de alışkanlığınız hangisine öncelik veriyorsa onu kullanmanız en doğrusudur.

kis-bisikleti-kar

Karda Bisiklete Sürerken Nelere Dikkat Etmeli?

Karda bisiklet kullanmak, teknik açıdan diğer ortamlardan farklıdır. Kumda saplanma hissi ve buzda kayma hissini aynı anda yaşarsınız. Pedal çevirme performansınız (kadans) düşer ve çekişiniz düşecektir. Çivili lastikleri takarak hakimiyetinizi biraz arttırabilirsiniz.

Doğru fren kullanımını çok önemli: Asla ama asla panik freni sıkmayın (yani sonuna kadar basıp lastikleri kitlemeyin). Kar gibi kaygan bir zeminde frenleri sonuna kadar sıkma hali düşmelere ve incinmelere sebep olabilir.

Karda bisiklet sürerken, sakin olun ve normal zamanlarda sürüş yaptığınız gibi davranın. Böylece konforunuz artacaktır. Hiç bir zaman gidonu çok sıkmayın, hakimiyet kurmak için gidona yaptırdığınız çok sert hareketler de size kötü bir geri dönüş sağlayabilirler. Hızınızı kontrol etmeyi unutmayın, en önemlisi kar körlüğü yaşamamak için güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin.
Karda bisiklet sürerken en önemli konulardan biriside kıyafet. Hiç bir zaman sizi terletecek kıyafetler giymeyin, hava alan kıyafetler tercih etmeye çalışın. Çok katlı giyinirseniz vücudunuz hava almaz ve terleme yapar, durduğunuzda aldığınız soğuk sizi hasta etmeye yetecektir.

karda-bisiklet-sarikamisZeroGravityCrew’dan Emrah Özbay

Bu bilgiler ilk deneyimleriniz için yeterli olacaktır, yola çıkarken bol bol C vitamini, su almayı unutmayın. =)
Karda bisiklet binmek ile ilgili aklınıza gelenler varsa paylaşmanız yeterli =)

9 Comments

  1. Güzel bir paylaşım olmuş, Şunu belirtmeden geçemeyeceğim, bilinenin aksine wd40 bir yağlayıcı değildir. Ortamdaki suyu ve ya yağı oradan uzaklaştırır: Norm Larsen isimli bir Amerikalı, San Diago, Kaliforniya’da, taa 1953 yılında Rocket Chemical Company diye bir şirket kuruyor ve iki işçi ile paslanmayı önleyen ve havacılık ve uzay sanayii için bir yağ çözücü geliştirmeye koyuluyor. Kırk’ıncı denemeden sonra su ile yer değiştiren ( Water Displacement ) bir madde bulmayı beceriyorlar.

    1. Selam Teo!
      Yapıcı yaklaşımın için çok teşekkürler! Herkes böyle tuğla üzerine tuğla koysarsa ortaya bir fayda çıkar zaten.

      Ayrıca, tarihine kadar konuya hakim olmandan etkilendik doğrusu! Merak ettik, ne iş yaparsın, hayatının ne kadarı bisiklet üzerinde geçer vs..

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir