LİMA GEZİ REHBERİ, PERU – 2 GÜNDE LİMA’NIN ALTINA ÜSTÜNE GETİRİN

Yeni Dünya fatihi İspanyol Francisco Pizarro 1535’te Lima’ya “Tanrı ve İspanyol Kralı” adına yerleşim kurmaya geldiğinde zaten Lima civarlarında 200.000 İnka yaşıyormuş. O zamanki adıyla Ciudad de los Reyes (Kralların Şehri) bir müddet İspanya’nın Latin Amerika kolonilerinin yönettiği merkez olmuş.

Diyeceksiniz, İnka mirasının üzerine, bir de kolonyal miras eklenince Lima dünyanın tarihi dokusu en güzel olan başkentlerinden biri olmuştur. Ama maalesef depremdi, İspanyol yağmasıydı derken Lima’nın antik tarihinden geriye çok da şey kalmamış. Hatta açık söylemek gerekirse bizce, Latin Amerika’da çok daha güzel tarihi şehirler var. Görsel olarak çok birşey beklememek lazım.

Ama buradaki metropol hayatına ağzımızın suyu aktı: İnsanlar işten çıkıp sörfe gidiyor, sabahın 6’sında tüm park ve bahçeler spor yapan insanlarla dolu,  gece barlar tıklım tıklım, sokak arası tezgahlarda yediğiniz yemekler bile insana parmaklarını yedirtiyor.

lima-gun-batimi-cimlerde

Lima Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Lima’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Lima ile Türkiye arasında direkt uçuş bulunmuyor. O yüzden sizi Jorge Chavez Uluslararası Havalimanı’na doğru aktarmalı bir yolculuk bekliyor. Zaten bu şekilde aktarmalı uçarak ulaşımı daha uygun fiyata getirebilirsiniz.

– Jorge Chavez Uluslararası Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Lima’ya Ne Zaman Gitmeli?

Aralık’tan Mart’a Lima’nın yazı oluyor. Bu nedenle şehri gezmek sıcakta azap olabiliyor. Tabi hedefiniz güneş, kum, deniz, sörf ise o ayrı. Ağustos sonunda buradaysanız da şehrin en rekli festivali Santa Rosa de Lima Festivali’ni yakalarsınız. Yılın geri kalan zamanları ise ılık ve kuru hava olduğundan şehri gezmek için oldukça ideal. Gurme gezginler de genelde Eylül ayında gerçekleşen Mistura Yemek Festivali’ni atlamasın. 9 günlük festival her sene yurt dışından yarım milyon insan çekiyor!


Lima’ya Kaç Gün Ayırmalı?

Bizce Lima’da en fazla 2 gün geçirmeli. Zamanınızın darlığına göre tamamen atlanadabilir. Sonuçta gerçek Peru Lima’dan sonra başlıyor. 10 günden az kalıyorsanız, Lima’yı atlayın deriz. Önceliğiniz programınıza Huacachina, Cusco, Lake Titikaka ve Puerto Maldonado’yu sıkıştırmak olsun. Zaman kalırsa Lima’yı da gezersiniz.


Lima’da Seçtiğimiz Oteller & Evler

En kritik konularından birisi Lima’da nerede kalınır. Şehirde her bütçeye uygun bolca seçenek var. Biz klasik olarak önden hiç bir rezervasyon yapmadan geldik. Nereyi ne kadar seveceğimizi ve nerede kalmak isteyeceğimizi önden bilmediğimiz için böyle kararları son dakika vermeyi tercih ediyoruz.

Güvenlik açısından bazı bölgeler sıkıntılı olduğu için daha çok Miraflores bölgesini öneriyorlar. Downtown olarak bilinen tarihi bölge için hava kararınca sokakta gezmek tehlikeli olabilir diyorlar.
Miraflores ise İstanbul’a gelip Nişantaşı’nda kalmak gibi. Biz herkesin Miraflores demesine kanıp Barranco’da kalmadığımıza çok pişman olduk. Kadıköy gibi daha gerçek ve bohem olan bir mahalle olan Barranco en sevdiğimiz yer oldu. Gece hayatının ve güncel sanatın kalbi burada atıyor. Ama ana caddelerindeki bir oteli tercih etmekte fayda var. Derinlerdeki sokaklar tekin olmayabiliyormuş.

Biz de sizlere şehrin sevdiğimiz bölgelerinden birkaç öneri getiriyoruz.

Hotel B $$$

Lima’nın en lüks otelleri arasından bir seçenek. Gerçekten elegant bir otel. İncelemek için TIKLAYIN.

Hotel Antigua Miraflores $$

Hotel Antigua Miraflores, tüm odalarında el yapımı mobilyalar, tv, wifi, süitlerinde ise spa küveti ve mini mutfak bulunan bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

3B Barranco’s – Chic and Basic – B&B $$

Burası Lima’nın daha bohem bölgesi Barranco’dan bed and breakfast bir seçenek. WIFI ücretsiz, banyolar ortak kullanım değil. Ücrete kahvaltı da dahil. Etrafında birçok sanat galerisi, restoran ve bar var. Gece hayatının canlı olduğu Larcomar’a yakın. İncelemek için TIKLAYIN.

Pucllana Lodge $

Biz Miraflores’teki Pucllana Lodge’da kaldık çünkü vardığımız tarihte en ucuz oteldi. Cici, temiz, minnacık bir pansiyon. Biz çok sevdik ama sıkıntıları var: Toplu ulaşım metrobüsle yapılıyor (adı La Metropolitana) ve en yakın durak 10 dakika mesafede. Miraflores merkez 20 dakika mesafede. Fiyat avantajı da buradan geliyor. Bir de burada kalırsanız, üst kattaki odalardan birini kapmak için önden yazılarak yerinizi garantiye alın. Alt kat çok ayak altı, sizi mutsuz eder. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Lima’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Lima’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.


Lima’da Araç Kiralamak Gerekir mi?

Eğer Lima’da şehir içinden ayrılmayacaksanız metrotobüs ve metro ile idare edebilirsiniz ancak şehrin çevresini de plana dahil etmek olmazsa olmazlardan olduğundan bizce kesinlikle araç kiralayın. Yoksa çok şey kaçırırsınız. Lima Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Lima’da Yapılacak En Güzel Şeyler

1. Lima Falezleri Boyunca Bisiklete Binmek

lima-bisiklet

Bizce bir şehri bisikletle gezmenin daha mutlu bir yolu olamaz. (Bize kalırsa her şey bisiklet üzerinde daha güzel gerçi :D)

Okyanusun kenarından yükselen bir falezin üzerine kurulmuş Lima’yı pedallarken ağzımızın suyu aktı. Böyle bir metropol hayatı yok: Falez boyunca uzanan ve sehrin içinde de kilometrelerce devam eden bisiklet yolları var. Şehir, çölün ortasına kurulmuş ama her yer yemyeşil park…

Biz falezin üzerinde pedallarken hemen altımızda sörf yapıyorlardı. Çoluk çocuk da denizde yüzüyor. Olduğumuz yer de üstelik tüm Peru’nun Taksim’i olan Miraflores! Bir yandan da üzerimizden sürekli yamaç paraşütçüler geçiyor. Falezden uçan uçana… Yanımızdan geçen kaykaycılar, patenliler… Saksafonunu, gitarını kapan parkta. Biz pedalladık, arkamızdan Girl From Ipanema kovaladı.

Miraflores ve Barranco semtlerinin kıyılarını pedallamak harikaydı. Yolu bir kısmı aşıklar parkı olarak da bilinen gün batımında çok romantik bir hal alan Parque Amore’den de geçiyor. Sadece falez boyu değil, aynı zamanda merkezi yerlerinde de bisiklet yolu var. Buralar hep düz, bisikletle gezmek için bire bir.
Bike Tour Lima: Miraflores & Barranco: Bisikletli turlar da düzenleniyor. Kiralama da var. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Dilerseniz kendi rotanızı çizmek yerine hazır turlara da katılabilirsiniz. Hem bu turlarda size eşlik eden rehberler de oluyor böylece gezdiğiniz yerler daha bir kafanızda anlam kazanıyor.

Miraflores ve Barranco bölgelerini gezdiren üç saatlik bisiklet turuna bilet almak için tıklayın.

Lima’da bisikletle akşamüzeri turuna bilet almak için tıklayın.

2. Novoandina Akımını Güzel Bir Restoranda Test Etmek

causa

Novandina Peru geleneksel mutfağının modern yorumlanması akımına verilen isim. Müthiş bir şey!  Zaten modern Peru mutfağı, geleneksel Amazon ve And Dağları’mutfaklarının, İspanyol ve Çin’in etkisiyle bir tencerede birleşmesinden oluşuyor ve son derece iddaalıydı. Bu mükemmel harmanı yıldızlı şefler bir daha elden geçirerek Novandina’yı yaratmışlar. Dünya bu mutfağı konuşuyor.

Yani ne yapın edin, gerekiyorsa bütçenizi başka yerden kısın ama bu restoranlardan birinde yemeden Lima’dan dönmeyin. Dünyanın en iyi 50 restoranı arasında Lima’dan 2 tane Novoandina restoranı var. Bu restoranları ve şehirdeki diğer yeme içme önerilerimizi öğrenmek için  “Lima Dünyanın Yeni Gurme Başkenti – Peru Mutfağı” yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Museo Larco’yu Bir Rehberle Gezmek

lima-muze

Peru’nun en meşhur müzesi. Bununla birlikte küçücük bir müze. İnka mirasının zamanında kıymeti bilinmemiş. Her şey eritilerek ham madde olarak İspanya’ya götürülmüş. Kalan az şey de burada sergileniyor. Kesinlikle harika bir müze. Ayrıca müzecilik olarak da dünyada gördüğümüz en iyilerinden. O nedenle de buranın hakkını rehberli turlar gezin deriz. Larco Müzesi rehberli turuna bilet almak için tıklayın.

Dilerseniz hem müzeyi rehberle gezdiren hem de yarım gün kolonyal Lima sokaklarını rehberle yürüten turu da tercih edip bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Larco Müzesi’ni kolonyal Lima ile birleştiren tura bilet almak için tıklayın. Müzeye hediyelik eşya için ve öğle yemeği için de uğrayabilirsiniz. Harika bir restoranı var ama tuzlu mu tuzlu. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

4. Kolonyal Lima’yı Keşfetmek

lima-sokaklari

Akşam 5’ten önce ama! Akşam sokaklar tehlikeli olabiliyormuş. Bu sebeple beklenenin tersine turistlere tarihi bölgede konaklamaları önerilmiyor. Saat 5’ten sonra sokaklar tehlikeli olabiliyormuş. Gündüzse Taksim gibi, cıvıl cıvıl… Gönül rahatlığıyla gezebilirsiniz. Biz de saat vurup her şey balkabağına dönmeden bütün sokaklarını yürüdük.

11.30’dan da önce gelin. Çünkü 11.40’ta hayatımız da gördüğümüz en renkli asker değişim seramonisi başlıyor! 11.30’da Plaza Mayor’da olun ki  Hükümet Sarayı’nda (Palacio del Gobierno)’daki asker değişimi seremonisini kaçırmayın.

Aşağıda Lima Tarihi Şehir Merkezi kısmında gezip görmeniz gereken yerleri yazdık. Vaktinizin bolluğuna göre bir tam gün yada yarım gün ayırabilirsiniz. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz Larco Müzesi’ni kolonyal Lima ile birleştiren tura katılarak da ilerleyebilirsiniz.

5. Çikolata Yapım Atölyesine Katılmak

lima-cikolata-atolyesi

Çikolata Müzesi’nin (Choco Museo) şehirin farklı bölgelerinde butikleri var. Bu butiklerde ve müzenin kendisinde çikolata atölyeleri oluyor. Çikolatayı Meksika’da Astekler icat etmiş ama kakao dünyaya Peru’dan yayılmış. Yani Çikolatası ile meşhur Belçika / İsviçre gibi ülkeler daha olaydan bir haberken İnkalar Peru’da çikolata yiyorlarmış 😀 Yeni dünyanın keşfiyle Avrupalılar çikolata ile tanışmışlar ve müptelası olmuşlar. Peru’dan Avrupa’ya dönenler kakao fidanı götürmüşler ama Avrupa’da tutmamış. Bunun üzerine iklimi daha Peru’ya benzer Afrika kolonilerine ekmişler. 7 çeşit kakao ağacından 2’si burada tutmuş. Daha sonra Asya kolonilerine ekmişler. Bazı türler orada da tutmuş. Velasıl, kakao dünyaya Peru’dan yayılmış.

Tayland’da başlattığımız yemek kursu geleneğini, çikolatanın ana vatanı Peru’da çikolata yapım atölyesine girerek devam ettirdik. Kurs hem eğlenceli, hem bilgilendirici, hem de gurme. Bizim tavsiyemiz müzenin kendisinde verilen 2 saatlik atölyeye katılmanız. Butiklerdekiler 1 saat sürüyor ve çikolata yapma kısmı biraz yalan dolan. Hazır çikolatayı kaplara döküyorsunuz. Müzedeki 2 saatlik olanda ise kakaoyu bitkiden elde etmesinde kadar kendiniz yapıyorsunuz. Buradan atölyelere önceden online kayıt da yaptırabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Çikolata yapımını deneyimledikten sonra halen daha gastronomik açıdan keşfe açıksanız, şehirde birbirinden harika yemek turları ve kursları olduğunu da hatırlatalım. Favorilerimizi aşağıda bulabilirsiniz:

Lima’da Yerel pazarları gezdiren tur için tıklayın.

Peru yemeklerini yerinde tadabileceğiniz tur için tıklayın.

Lima’da Peru yemekleri kursuna katılmak için tıklayın.

6. Barranco’da Konaklamak ve Bir Barrancolu Gibi Takılmak

lima-gitarli-cocuk
lima-sokaklari-kapak
Bizce konaklamak için en güzel mahalle. Hem daha ucuz, hem de daha çok ruhu var. Gece hayatı ve sanatın da merkezi. Sadece Barranco’ya ayrılmış turlar da var aklınızda olsun. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

7. Falezden Yamaç Paraşütü Yapmak & Parque de al Muralla’da Gün Batımını İzlemek

Peşin peşin söyleyelim; Ölüdeniz’in yanında burada yamaç paraşütü yapmak çok dandik kalır. Yine de farklı bir olayı var. Şehrin merkezinden atlıyorsunuz ve şehrin okyanus kıyısı boyunca uçtuğunuz için baya şehrin üzerinde uçuyorsunuz. 10 -15 dakika sürüyor. Miraflores’in kıyısındaki Parque de al Muralla’dan atlıyorlar ve aynı yere iniyorlar. Bir de San Miguel’den atlanan ve Costa Verde’yi yukarıdan gören bir program var. İncelemek için tıklayın.

lima-1
Lima çölün ortasında kurulmasına rağmen yemyeşil bir yer. Kahire’den sonra en kurak 2. metropolmüş. Çok takdir ettik (ve özendik) yeşil şehire verdikleri önemi. Parklar 7/24 yaşayan yerler. Sabahın 5’inde de insan gördük, gece 2’de de. İster atlayın, ister atlamayın Parque de al Muralla’ya gitmelisiniz, özellikle güneşi batırmalısınız. Bisikletten kaykaya, toplanmış müzik yapan gençlerden çocuğunu gezdirenleriyle çok güzel enerjisi olan, sürekli yaşayan bir yer. Falezin üzerinden denizin ardındaki gün batımını izlemek müthiş romantik. Yamaç paraşütü için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

8. Surf Öğrenmek

Diyoruz ya buranın metropol hayatına bayıldık… Lima’da sahil boyunca surf yapan insanlar göreceksiniz. Eğer niyet ederseniz, yıl boyunca surf için ideal dalgalar var. Öğrenmeye soyunacaksanız ayıracak en az bir haftasınız olsun deriz ama yoksa da ucundan tadımlık bir sörf dersi alabilirsiniz. Miraflores’te tadımlık sörf dersine katılmak için tıklayın. Öte yandan, bir hafta sadece surf için ayıracaksanız dünyada çok daha ideal noktalar var. Yani Lima’ya surf için gelinmez, ama 1 hafta burada bir nedenle kalmak zorunda kalırsanız da aklınızda olsun.

Lima’da Gazilecek Yerler Haritası


Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Bike Tour Lima
  2. Larco Museum
  3. ChocoMuseo
  4. ChocoMuseo
  5. Parque La Muralla
  6. Lima Meydanı
  7. Lima Katedrali
  8. Hükümet Sarayı
  9. La Posada del Angel III

Yukarıdaki haritada şehirde en çok zaman geçireceğiniz 3 mahalleyi işaretledik.
Centro Historico – Lima’nın kolonyal & tarihi merkezi
Miraflores – Lima’nın şehir merkezi (Taksim gibi bir yer) Cafeler, barlar, alışveriş, oteller hep burada. Ama bize kalırsa Barranco daha güzel.
Barranco – Favorimiz. Daha fakir bir mahalleyken dönüşüm geçirip, sanatın, gece hayatının ve alternatif kafaların merkezi olan mahalle.

Lima’da Gezilecek Tarihi Yerler

Tarihi merkezi deyince şehrin şu an kalbi burası sanılmasın. Orası Miraflores.

Francisco Pizarro’nun 1535’de Krallar Şehri’ni kurmasından beri burası Lima’nın tarihi ve ticari merkeziymiş. Otantikliği ve Lima’daki İspanyol etkisindeki dönemden kalma yapıların yoğunluğu nedeniyle UNESCO bu bölgeyi 1988’de Dünya Kültür Mirası Listesi’ne almış. Dar sokaklar, sömürgecilik mimarisi balkonlu evler, İspanyol Barok tarzı süslü tarihi yapılar buranın alamet-i farikası.

1. Plaza de Armas (Plaza Mayor)

lima-meydanda

Bu meydan tarihi Lima’nın kalbi. Hatta sadece Lima’nın da değil, İspanya’nın kıtalar arası hakimiyetinin de kalbi. Çünkü burası Francisco Pizarro’nun Krallar Şehri’ni tam olarak kurduğu nokta. 1523’te, İspanya Kral’ı 1. Charles’ın taa İspanya’dan buraya “Yeni Dünya’da Şehir İnşaası Prosedürleri” yollamış. 18 Ocak 1535’de Francisco Pizarro, yeni kuracağı şehrin temelini oluşturacak yer olarak burayı seçmiş. Talimatlar doğrultusunda kare düzenlenen meydan, onu ızgara planı kesen caddelerle büyütülmüş. Meydanı çevreleyen alan kilise, yönetim ve konut olarak bölümlere ayrılmış.

Etrafı, sömürge döneminden kalma Mağribi (Fas’ait) balkonlarlıyla ünlü 1924 tarihli Başpiskoposluk Sarayı (Palacio Arzobispal), Belediye Sarayı (Palacio Municipal de Lima), Union Sarayı (Club de la Union), Peru Başkanı’nın yaşadığı yer olan 1937 tarihli görkemli Hükümet Sarayı (Palacio del Gobierno) ve 1538 tarihli Lima Katedrali gibi önemli tarihi yapılarla çevrili 140 metrekarelik meydan, zamanında sadece birkaç dükkanın olduğu ticaret alanıymış. Ayrıca engizisyon mahkemelerince yargılanıp suçlu bulunanların da ceza aldığı yer ve boğa güreşlerinin düzenlendiği yermiş. Meydanda o günden bugüne kalan tek orijinal parça bronz çeşmeymiş.

1821’de José de San Martín Peru’nun bağımsızlığını burada ilan etmiş. 1855’de Başkan Ramón Castilla, şehre gaz lambası sistemini getirdiğinde açılışı meydanın ışıklandırılmasıyla yapmış. İlk kez 1860’da meydana tramvaylar için demiryolu döşenmiş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

lima-asker-degisim-seramonisi

Eğer öğle vakti bu alanı geziyorsanız,

  • Plaza Mayor’da Hükümet Sarayı’nda (Palacio del Gobierno)’da asker değişimi seremonisini kaçırmayın. Saat 11.40 gibi başlıyor ve yaklaşık 40 dakika sürüyor. Gördüğümüz en güzel asker değişim seremonisiydi. Önden askeri bando uluslararası klasikleri çalıyor. Meydandaki kilise çanları senfoninin bir parçası olup ritim tutuyor, askerler turluyorlar.
  • Seramoniyi izledikten sonra öğle yemeği için Palacio de Gobierno’nun tam karşı sokağındaki restoranlara bakabilirsiniz. Bu bölgedeki turistik restoranları atlatıp yerlilere karışmak için birebir. İki yemekli set menüler 18 sol (2016). Üstelik ön yemek olarak bizim favorimiz ceviche seçebiliyorsunuz. Porsiyonlar büyük. 2 kişi bir menüyü paylaşabilirsiniz.
  • WiFi çok yaygın değil. Olan yerde de aşırı yavaş. Her ne kadar böyle bir yerde Starbucks’ta takılmak önereceğimiz bir şey olmasa da eğer acil internet ihtiyacınız varsa Starbuckslara sığınabilirsiniz.
  • Bu tarihi yerleri birkaç saatlik bir yürüyüş turu veya araçlı turla gezmek daha anlamlı olabilir. Yarım günlük küçük guruplu şehir turuna bilet almak için tıklayın. Lima’nın en önemli yapılarını gezdiren rehberli yarım günlük turu incelemek için tıklayın.

2. Lima Katedrali

lima-katedrali
Fotoğraf kaynak: BORIS G / Flickr

Plaza Mayor’da, Başpiskoposluk Sarayı’nın hemen yanında bulunan katedral,  zamanında Pizarro, yeni kuracağı şehir için kiliseyi nereye inşaa etmeyi düşündüyse şu an da orada bulunuyormuş. Her ne kadar depremler üstüne depremler, renovasyonlar üzerine renovasyonlar geçirdiyse de ön cephesindeki süslü Barok özellikleri yitirmemiş. Fakat katedralin içi diğer tüm kiliseler gibi 18. yüzyıl neo-klasisizm akımından nasibini alarak tüm Barok özelliklerini kaybetmiş. Birkaç eşsiz parça kurtulmayı başarmış. Bunlardan biri 17. yüzyıl heykel ustası Pedro de Noguera tarafından yapılan şatafatlı rokoko tarzdaki ahşap koro alanı.

Katedralin ana girişindeki şapelde Pizarro’nun kemikleri bulunuyor. 1977 yılında katedral görevlileri gizli bir depo, birkaç iskelet ve üzerinde “Peru Krallığı’nı bulan ve fetheden Marki Don Francisco Pizarro’nun kafası buradadır” yazılı mühürlü bir kutu bulmuşlar. 1980’lerde yapılan testler sonucu Amerikali adli tıp uzmanları, kilisenin şapelindeki iskeletin aslında Pizarro’ya değil sıradan bir askere ait olduğunu, sonradan keşfedilen, vahşice bıcaklanmış bedenin ve kutudan çıkan kafatasının da Pizarro’ya ait olduğunu kanıtlamışlar vePizarro’nun gerçek bedenini şapele transfer etmişler. Bugün mühürlü kutu da şapelde görülebiliyor.

Katedral Pazartesinden Cumaya 09.00-17.00, Cumartesi günleri de 10.00-13.00 arası ziyarete açık. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

3. Hükümet Sarayı (Palacio del Gobierno)

lima-hukumet-sarayi
Fotoğraf kaynak: Dennis Jarvis / Flickr

Palacio de Gobierno yani Hükümet Sarayı, Peru Hükümeti’nin Beyaz Sarayı. Hem Peru Cumhurbaşkanı’nın konutu hem de en önemli devlet kararlarının alındığı yönetim binası. 1535 yılında Francisco Pizarro tarafından yapılan bina, birçok kez renovasyon geçirmiş. Binanın Palacio Caddesi’ne bakan cephesi 1920’lerin ne0-kolonyal tarzındayken, meydana bakan cephesi Fransız etkisinde 1930’ların neo-barok tarzındaymış.

Sarayın aslında oldukça kanlı bir hikayesi var. 1536’da Pizarro konağı tam bitirdim derken Lima, Güney Amerikalı yerlilerden oluşan bir isyan ordusuyla kuşatılmış. Hükümet Sarayı da Pizarro ve çevresindekiler için kale olmuş. Kuşatma 12 gün sürmüş. Fakat isyancılar amacına ulaşamamış. Ama asıl olay, isyancılar arasında Pizarro’nun zamanında Peru’yu beraber fethettiği silah arkadaşı Almagro’nun da bulunmasıymış. Almagro, isyan sırasında yakalanmış ve öldürülmüş. Bu sefer de aralarındaki düşmanlığı Almagro’nun oğlu devam ettirmeye başlamış. Pizarro, her ne kadar çevresi tarafından kin dolu genç Almagro ve arkadaşları hakkında uyarılmış olsa da o bu uyarılara aldırış etmemiş. Beş sonra bir pazar akşamı yemek vakti genç Almagro önderliğinde kendilerine “Pelerin Şövalyeleri” diyen bir grup asker “tirana ölüm” sloganları eşliğinde binaya girmiş ve Pizarro’yu odasında öldürüp katedralin içine – bu olaydan yıllar sonra 1977 keşfedilecek olan yere – gömmüşler. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Diğer

Yukarıda en çok önerdiğimiz şeyler listesini yaparsanız aşağıdakilere zamanınız kalmayacaktır ama aklınızda olsun:

Başpiskoposluk Sarayı (Palazio Arzobispal), Aziz Domingo Klisesi (Iglesia de Santo Domingo), San Francisco Manastırı (Monasterio de San Francisco), Malikaneler, Müzeler, Şehir Surları (Parque de la Muralla), San Martin Meydanı (Plaza San Matin)

Lima’nın Tarihi ve Lima Hakkında Genel Kültür

Lima’yı anlamak için ve gezilip görüecek yerlerine dair bir temel oluşturmak için Peru’nun Başkenti Lima’nın Anatomisi yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Lima’da Ulaşım

lima-4
Favori mahellemiz Barranco

Şehirler Arası: Şehirde Callao bölgesinde Jorge Chávez Uluslararası Havaalanı (LIM) var. Burası tüm ülkenin en gelişmiş ve en çok hava trafiğine sahip havaalanıymış. Lima’da tek bir tane büyük ana otobüs terminali var. O da şehrin kuzeyindeki Merkez İstasyon. Deniz yoluyla ulaşım için daha önce de bahsettiğimiz gibi Latin Amerika’nın en büyüklerinden Callao Limanı var. Demiryolu ulaşımında en aktif hat Lima’yı Huancayo, La Oroya, Huancavelica ve Cerro de Pasco’dan geçerek Orta And Dağları bölgesine bağlayan Ferrocarril Central Andino hattı.

Şehir İçi: 2012’de yapılan bir araştırmaya göre Lima popülasyonunun sadece %12 si araba, motorsiklet gibi kişisel araçlarını şehir içi ulaşımda kullanıyormuş. Geri kalan %75 toplu taşımacı. Şehir içi ulaşımda metro 2012’den beri varmış. Lima Metro’nun 26 durağı var ve şehir içi ulaşımda çok kolaylık sağlıyor. El Metropolitano adlı metrotobüs ağı da şehir içi ulaşımda doğal gazla çalışan araçlarla yeni geliştirilen çevre dostu bir sistem ama daha çok ayak dostu : O kadar balık istifi ki ayaklarınızı kaldırsanız havada asılı kalırsınız. Bunlar dışında Colectivos denilen otobüsler ve taksi seçenekleri de var. Ama taksi konusunda bir küçük hatırlatma yapalım, ucuz olsalar da binmeden önceden soför ile pazarlık yapmak ve fiyatta anlaşmak gerekiyor. En yoğun saatlerde İstanbul gibi trafik çilesi yaşayan Lima’da 2012’den beri belediyeler çareyi bisiklet yolları yapmakta aramaya başlamış. Şimdi şehirde neredeyse 1,5 milyon kişi bisikletle ulaşım sağlar olmuş.

Lima’da Yeme-İçme

Peru’da mutlaka tatmanız gereken 9 yemeği “Peru Yemekleri Neler? – 9 Milli Peru Yemeği” yazımızda ayrıntılı olarak anlattık. Ayrıca Lima’dan mekan önerilerimizi “Lima Dünyanın Yeni Gurme Başkenti – Peru Mutfağı” yazımızda bulabilirsiniz.

Lima Gece Hayatı

lima-5

Valla biz jetlagi atlatana kadar Lima bitiverdi. Dolayısı ile konuya el atamadık. Ama Barranco’da çok tatlı bir cafede gece canlı müziğe denk geldik. Ortam, dekor çok hoştu. Gidince fotoğraftakinden daha güzel olduğunu göreceksiniz. Bunlardan 3 tane varmış. Biz no 3’ü gördük.

Cafe Cultural La Posada del Angel III
Av. Prolongación San Martín 157 – Barranco. Tel: 247-5544 Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Peru hakkında daha fazla bilgi için Peru Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

10 Comments

  1. Merhaba, aşırı faydalı bir yazı olmuş! Okuduktan sonra hostelimi Barranco olarak değiştirdim 🙂

    Çok işime yaradı, elinize sağlık!

    Sevgiler..

  2. Merhaba ,

    Havaalanı- miraflores ulaşımını nasıl yaptınız ? Taksi ücretleri 25$ yazıyor . Farklı , ucuz bir alternatif var mı acaba ?

      1. Havalimani-Milaflores arasi Green Taxi ile $16 USD. Baggage claim ile ayni alanda. Otobus kis basi $8 USD.

    1. Merhaba biz 2 gün önce havaalanından miraflores geldik.taksicilerden kendinizi ustalıkla sıyırıp sağa dönün yol bitimine kadar yürüyün sol yapıp alanı terk edin daha dönün otobüsleri göreceksiniz mavi olan 18 numara 2 sol karşılığı miraflores geliyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir