SNOWBOARD MALZEMELERİ NASIL SEÇİLİR?

Şimdi izleyeyeceğiniz  VIDEO’da size snowboard malzemelerini (board, bot, bağlama, kıyafet, gözlük, kask) tanıttık ve bunların seçimiyle ilgili tüyolar verdik. Bu yazı ise sadece snowboard hakkında. Snowboard ile ilgili derinlemesine bilgi verdik. Size, board çeşitlerini ve doğru board seçimi yapabilmeniz için bilmeniz gerekenleri anlattık. Konuya tam hakim olabilmek için hem videoyu izlemenizi, hem de yazıyı okumanızı öneririz.

Yukarıdaki videomuza vesile olan n11.com‘a teşekkür ediyoruz. Kayak ve Snowboard ile ilgili tüm malzemeleri n11.com’un Kış Sporları sayfasında bulabilirsiniz. Ayrıca spor ve doğa sporları ile ilgili tüm malzemeler de Spor & Outdoor bölümünde mevcut.

Eğer bilgi almak istediğiniz konu kayak malzemesi ise sizi buraya alalım: KAYAK MALZEMELERİ NASIL SEÇİLİR?


Sizin için doğru olan snowboardu belirleyen birçok faktör var.
1. Hangi Seviyede Snowboard Kayıyorsunuz ve Seviyenize Uygun Snowboard Nedir?
2. Kaydığınız Zemin ve Tarza Göre Snowboard Çeşitleri
3. Snowboardun Şekli (Kavislerinin Tasarımı)
4. Hangi Boy Snowboard Size Uygun?
5. Cinsiyet veya Yaşa Göre Snowboard Çeşitleri

Hem yeni başlayanlar için, hem de snowboardunu ilerletmiş olanlar için, snowboard seçiminin ana kriterlerini anlattık ve sizin için ideal olan boardu kafanızda netleştirmenize yardımcı olmaya çalıştık. Bunun için board türleri, ölçüleri ve tasarımlarını aşağıda açıkladık. Çok kriter var gibi görünmesi gözünüzü korkutmasın. Okudukça kafanızda iyice netleşecektir.

Doğru bir snowboard, kaymayı tercih ettiğiniz arazi için tasarlanmıştır. Basılmış pistte kaymak mı sizin önceliğiniz yoksa bol karın üzerinde süzülmek mi? Ya da raylardan mı kaymak istiyorsunuz? Bunların hepsi farklı snowboard çeşitlerinin uzmanlık alanları.

 

1. Hangi Seviyede Snowboard Kayıyorsunuz ve Seviyenize Uygun Board Nedir?

Başlangıç Seviyesi Snowboard

Daha önce snowboard yapmayı hiç denemediyseniz ya da tarihin tozlu sayfalarında bir iki gün bir denemişliğiniz varsa, başlangıç seviyesindesiniz demektir. Aslında her snowboardla öğrenebilirsiniz ama hatayı tolere edebilen bir board tercih ederseniz hem daha hızlı ilerlersiniz, hem de daha motive olursunuz.

Önerilen Snowboardlar:
Bu aşamadaki bir snowboardcunun zamanının tümü pistlerde geçecektir. Belki ileride başka zeminlere açılmak da isteyebileceğini de düşünerek, her şarta uyumlu olan all-mountain boardlardan almayı düşünün deriz. Yeni başlayanların ilk öğrenmesi gereken manevra yapabilmek olduğundan dönüşleri kolaylaştıran ve hataları kolay affeden bir tasarım olan rocker şekilli bir board ile daha hızlı öğrenirsiniz. Rocker boardlarla ilgili aşağıda snowboardun şekli kısımından bilgi alabilirsiniz.

Orta Seviye Snowboarcu

Her sene kaymak için 1 yada 2 hafta ayırabiliyor ve genel olarak pistlerde sıkıntı yaşamıyorsanız orta seviye bir snowboardcusunuz. Üzerinde rahat ettiğiniz ama aynı zamanda sizi bir sonraki seviyeye taşıyacak bir board seçimi doğru olur.

Önerilen Snowboardlar:
Bu aşamada hala daha çok pistlerde kaymak istemeniz çok normal. All-mountain bir snowboard hem sizi pistte rahat ettirir, hem de pistten çıkmaya yüreklendiğinizde boardunuzdan hala güzel randıman alırsınız. Pistlerde artık sıkıntı yaşamadığınıza göre artık dönüşlerinize asiste eden rocker snowboardlar yerine camber boardları düşünebilirsiniz.

Konuyu daha iyi anlamak için mutlaka 4. madde olan Snowboard Çeşitleri’ni ve 6. madde olan Snowboardun Şekli’ni (Kavislerinin Tasarımı) okumalısınız.

Deneyimli Snowboardcu

Her zorluktaki pistte ve her kar tipinde (buz, sıkıştırılmış kar, toz kar vb.. ) rahatça kayabiliyorsanız ve snowboarda her kış zaman ayırabiliyorsanız deneyimli bir snowboardcusunuz demektir.

Deneyimli ve usta snowboardcular süratli kaydıklarından yere daha güçlü basınç uygularlar. Pistte kaymak için sert ve sarsılmayan bir snowboard onlar için idealdir. Öte yandan, artık klasik pistten aşağı kaymak yerine bol kar ya da akrobasiye merak sarabilirsiniz. Bunlar için farklı özelliklerdeki snowboardlar idealdir. Snowboard çeşitleri kısmından amacınıza en uygun olan snowboardu öğrenebilirsiniz.

Önerilen Boardlar:
Artık başlangıç seviyesi gibi pistlere mahkum değilsiniz. O yüzden karar vermeniz lazım: Sadece pistte mi kayacaksınız yoksa bol karda da mı? Akrobasiye meraklı mısınız? Bunlar için kendi alanında en iyi performansı vermek için geliştirilmiş birkaç snowboard mu düşünürsünüz ya da hepsine yeten ama hiç birinin ustası olmayan bir snowboarda mı ihtiyacınız var? Buna göre aşağıdaki snowboard çeşitleri ve şekilleri bölümlerinden sizin için ideal olan snowboardu bulabilirsiniz.

Konuyu daha iyi anlamak için mutlaka 4. madde olan Snowboard Çeşitleri’ni ve 6. madde olan Snowboardun Şekli’ni (Kavislerinin Tasarımı) okumalısınız.

Usta Snowboardcu

Usta seviyede kayan bir snowboardcunun beklentisi performanstır. Dolayısıyla tatmin olabilmesi için her alanın kendi uzmanı olan snowboard ile kayması gerekir.

Önerilen Kayaklar:
Aşağıdaki snowboard çeşitleri ve şekilleri bölümlerinden hangi alanın uzmanı hangi snowboarddur öğrenebilirsiniz.

Konuyu daha iyi anlamak için mutlaka 4. madde olan Snowboard Çeşitleri’ni ve 6. madde olan Snowboardun Şekli’ni (Kavislerinin Tasarımı) okumalısınız.

sarikamis-palandoken-wp

2. Kaydığınız Zemin ve Tarza Göre Snowboard Çeşitleri

Yeni başlayanların ve orta seviye kayanların sadece all-mountain ve free-style hakkında bilgi alması kafi. En yaygın olarak kullanılanlar onlar. Diğer çeşitler çok niş snowboardlar ve üst seviye becerileri olan insanlara yönelik.

All-mountain

Farklı snowboard çeşitlerinin ihtisaslaştığı farklı alanlar var. Örneğin, bol kar için optimize edilmiş bir board, arazide harikalar yaratırken, piste geçtiğinizde size gereksiz hantal gelebilir. Ne yardan, ne de serden vazgeçmek isteyenler için her türlü koşulda ihtiyaçlarınızı karşılayabilen snowboardlar da var, işte bunlar all-mountain snowboardlar. Ama tabi all-mountain boardlardan, o koşular için mükemeleştirilmiş snowboardlardaki performansı bekleyemezsiniz.

Tek yönlü (sadece bir burnuyla yokuş aşağı gidebilirsiniz) ya da ikiz burunlu (iki burnuyla da yokuş aşağı gelebilir) gibi çeşitleri vardır.

En yaygın tercih edilen board tipi all-mountain boardlar. Çok yönlülüğü sebebiyle henüz öğrenme aşamasında olanlar için veya henüz tercih ettiği bir zemin çeşidi olmayanlar için idealdir.

Aşağıda anlattığımız freestyle ve freeride boardların karışımıdır.

Freestyle

Snowparkta ve pist dışında bol karda aksiyonlu bir sürüş için tasarlanmıştır. Freestyle snowboardları hafif, kısa ve her iyi yöne de gidebilmeniz için ikiz uçlu ve esnektir. Akrobasi, ya da pist dışında kaymayı seven boardcular için ideal olsa da, öte yandan, sarsılmayan tok bir sürüş arayanlar ya da sert karda (pistte) hızlı bir kayış arzulayanlar tarafından pek tercih edilmez. Genelde trabzanda ya da merdivende akrobatik hareketler yapan snowboardcuların ayağında bu görülür.

Freeride

Freestyle boardlardan biraz daha uzun ve biraz daha sert (orta – sert sertlikte) olurlar. Freeride boardların aksine genel olarak ikiz burunlu değillerdir, yani yokuş aşağı bakan ayağınızı değiştiremezsiniz. Çok geniş bir kullanım alanı var: All-mountain boardların meziyetlerine ek olarak, orman içi bol kar koşullarında ve ekstrem dağ inişlerine de elverişlidir. Sıkıştırılmış karda da, bol karda da iyi performans gösterir.

Splitboard

Splitboard, ikiye ayrılarak cross-country (kayaklı koşu yada kayak krosu) kayağına dönebilen bir board türü. Daha çok doğada (backcountry) bir ekspedisyon yapmak için kullanılır. Bu doğal dağ yamaçlarını keşfetmek isteyen bilgi, beceri ve güvene sahip maceracı pist dışı hayranları için harika bir tasarımdır. Genellikle cross-country kayağı hali tırmanışlar için, snowboard hali inişler için tercih edilir.

Park/Jib:

Skateboardcuların parklarına benzeyen snow parklar için tasarlanırlar.Karakteristik özellikleri esnek olması ve kısa-orta uzunlukta olmaları.

Powder (Bol Kar):

Bol karda karın üzerinde yüzmeleri için tasarlanırlar. Bu amaçla kuyruğu burnundan daha geniş tasarlanır.

Alpinist/ Yarış:

Slalom ve giant slalom yarışları için geliştirilen uzun, dar ve sert bir tasarımdır. Yarışçılar sert plastik botlarla kullanırken, eğlence amaçlı kullananlar klasik boardları tercih ediyor.

Dual snowboard:

Ortadan ikiye bölünmüş gibi görünen bir snowboard tasarımı. Her ayakta birbirinden bağımsız hareket edebilen minik boardlar var. Snowboardcuların pistlerde yürüyebilmesi ve yeni numaralar yapabilmeleri için geliştirilmiş.

kayak-secimi-kayak-malzemeleri-secimi

3. Snowboardun Şekli (Kavislerinin Tasarımı)

Snowboardun kavisleri  boardun yüzeyle temas ve karı kesme şeklini etkiler. Buna göre farklı arazi şartları ve kayış tarzları için farklı kavis tasarımları geliştirilmiştir.

Snowboardun Şekli: Kavislerinin Tasarımı

1. Camber

snowboard-cesitleri-camber

Camber-kavis (aynı zamanda normal ya da pozitif kavis olarak da bilinir) canlı, istikrarlı bir sürüş sağlar. Sert veya ezilmiş pistlerde özellikle dönüşlerde uygulanan güce hızlı tepki verir. Deneyimli ve hız odaklı board binicileri Camber board tercih ederler.

2. Rocker (⏑ şekilinde kavisli)

snowboard-malzemesi-nasil-rocker

Rocker (ters kavis) kalkık uç ve kuyruk yaratır. Özellikle toz karda artistik kayış için tasarlanmıştır. Ters kavisli boardlar kavisli boarda göre daha yumuşaktır ve dönüşler daha kolay öğrenildiği için genellikle acemi board binicilere hitap eder. Deneyimli board binicileri de güçlü sürüş yapabilirler.

3. Flat  (Düz)

snowboard-malzemesi-secimi-flat

Düz (nötr kavis). Hızlı dönüş ve kayış sırasında maksimum his sağlar.

4. Mixed Camber (Karışık Kavis)

snowboard-malzeme-karisiksnowboard-secimi-

Karışık kavis modellerin son yıllarda popülaritesi artmıştır. Üreticiler bu çok özel performans özelliklerini karşılayan birçok ters kavis varyasyonları geliştirdiler. Burada iki tanesini örnekledik ama aslında kadar çok çeşit var ki hepsini anlatmamız imkânsız. Alacağınız markanın özelliklerini okumanızı öneririz.

snowboard-malzemesi

4. Hangi Boy Snowboard Almalısınız?

Eğer seviyenizi ve hangi tip snowboardun size uygun olduğunu belirlediyseniz artık almanız gereken snowboardun boyu ve esnekliği üzerine kafa yorabilirsiniz.

Boy: Board boyunu belirlemek için önce kiloya bakılır. Her snowboard üreticisinin kendi markası için önerdiği farklı uzunluklar var. Mutlaka alacağınız markanın kilonuz için ne uzunluk önerdiğine bakın. Genelde bu değer, boardu önünüzde yere diktiğinizde, burnunuz ile çenesiniz arasında bir yere tekabül eder. Aşağıda fikir vermesi için bir markanın kendi boardları için önerdiği uzunlukları paylaştık:

Yaklaşık Ağırlık Yaklaşık Snowboard Boyu
50-55 kg 128-136 cm
50-60 kg 133-141 cm
55-60 kg 139-147 cm
60-65 kg 144-152 cm
65-70 kg 149-157 cm
70-75 kg 154-162 cm
70-80 kg 159-167 cm
80-95 kg 167 cm üstü

Ama markanın size önerdiği boy üzerinde kendi ihtiyacınıza göre oynama yapmak isteyebilirsiniz: Hızlı, agresif board binicileri genellikle daha uzun bir board tercih ederler. Freeride ve freestyle (aşağıdan okuyabilirsiniz) binicileri ise atlama ve dönüş yapmak istediklerinden daha kısa bir board tercih edebilirler.

Esneklik: Bir board iki şekilde esneyebilir. Boylamsal esneklik board boyu boyunca olan esnekliktir. Bu çoğu binici için en önemli şeydir. Bir de burulma esnekliği vardır, o da board genişliğinin esneme kabiliyetini ifade eder.

Yumuşak boardların tercih edildiği 3 durum vardır:
1. Yeni başlayanlar: Çünkü yumuşak boardlar hatayı tolare eden ve kolay dönülen boardlardır.
2. Boyuna göre zayıf olan kişiler: Çünkü zaten hafif oldukları için boardu esnetecek kadar kuvvet uygulayamazlar
3. Snowparkta kayanlar.

Sert boardlar dönüşlerde iyi tutuş sağlar ve yumuşak boardlara göre hızı daha iyi korur. Hızlı inişlerde kenarlar daha iyi tutunur.

5. Cinsiyet veya Yaşa Göre Snowboard Çeşitleri

Kadınlar için Snowboard

Kadınların omuz genişliği ve duruşu erkeklerinden farklı. Bu fizyolojik farklar göz önünde bulundurularak tasarlanan boardlar var. Bu tasarımlarda bourdun bel genişliği, kadınların küçük ayaklarına göre daraltılıyor, kavis özellikleri (camber) değiştiriliyor ve kadınların daha hafif olmaları sebebiyle daha esnek tasarlanıyor. Bu şekilde kadınlar güçlerini daha kolay boarda aktarabiliyorlar.

Çocuklar için Snowboard

Çocuklar hızlı büyürken, ebeveynler çocuklarının büyüdüklerinde de giyebilecekleri bir board satın almaktan kaçınmalıdırlar. Çocuk, büyük boy bir boardu yönetemeyebilir ve bu becerisinin gelişmesini yavaşlatabilir.

snowboard-secimi-malzemeleri

Nerede kaymaya gideceksiniz?

SARIKAMIŞ VE PALANDÖKEN KAYAK MERKEZLERİ – ÖNEMLİ BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMASI

10 Comments

  1. Merhabalar ben usta olarak snowboard sporu ile ilgileniyorum. Ancak kendime göre bir snowboard araştırması hiç yapmadım. Ne denk geldiyse kaydım. Şimdi iyi bir snowboard almak istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Hem pistte hem bol karda ormandaki ağaçlar arasında kaymayı seviyorum. Küçük tepelerden kendimce atlayıp(50cm)düşmeyi seviyorum. Slolom yaparken zorlanmak istemiyorum. Yaşım 36.

    Hangi marka ve model almalıyım? Düşüncenizi yazarsanız çok sevinirim.

  2. merhaba

    neredeyse 2-3 haftadır board almak için uğraşıyorum aklım artık çok karıştı ancak 2 model arasında kaldım yardımcı olacak sihirli sözlere ihtiyacım var artık 🙂 Öncelikle ben 178 cm uzunluğunda kilosu 83-84 olan (kilomu azaltmaya çalışıyorum ideal kilom 78-80 olacak) 41,5 numara bot giyen birisiyim seviyem ise orta diyebilirim Baktığım boardlar için salomon huck knife 2020 ve capita doa 2020 arasında kaldım bu ikisinden birini alacağım ve başka board bakmıyorum (aklım iyice karışmasın diye) Ve ikisinin arasında 500-600 tl kadar fark var, capita doa pahalı olan board. Ancak bu iki board için capitaya 500 tl daha fazla vermeye değer mi değmez mi bilemedim aradığım şey beni orta seviyeden ileri seviyeye taşıyacak ve uzun süre kullanabileceğim ayağımın altında istediğim manevraları yapabileceğim ve yapamadıklarımı öğrenebileceğim bir board olması açıkçası Freestyle ve freeride tarzı ortalama bir şey istiyorum, burada siz olsanız hangi boardı tercih edersiniz huck knife kullanan varsa özellikle tecrübelerini öğrenmek isterim

  3. Merhaba , malum sezon sonu indirimleri ile bir lib tech skate banana sipariş ettim şimdi sıra geldi bağlama almaya. Libtech kendi sitesinde bu board için medium flex bağlamalar tavsiye etmiş ancak bazı youtuber arkadaşlar bu board ile daha stiff bağlamalar tercih etmişler. 1 sezon snowboard tecrübem var ve merak ediyorum bu bağlamalar arasında sertlik ilişkisi hayatımızı ne kadar değiştiriyor? Yani ben muhteşem board uma orta kalite bağlama alırsam , ferrarime ucuz lastik mi takmış olup board u ziyan etmiş mi oluyorum? Teşekkürler.

    1. Selam Okan
      Bu spesifik bağlama modeli ile de alakalı. Bir keresinde bağlamam nedeniyle kabus gibi 1-2 sezon geçirdim. Botu bastırdığı yerden kemiğime çok baskı yapıp, dokularımı eziyordu. Ben nedense bunun bağlama kaynaklı bir sorun olduğunu anlamadım, sanki uzun kaydığım için bacağımda yer etmesi normalmiş gibi gelmişti.

      ama sen daha başlangıç seviyesisin diye anlıyorum? O yüzden çok pahalı birşey almadan kendini geliştirmeye bak derim

  4. Güzel bilgiler emeğinize sağlık. Benim şahsi seçimlerin board konuusnda genelde libtech ve gnu markası, şimdiye kadar kullandıklarım içinde en memnun kaldığım markalar.

    Bir de bot seçimi konusunda şu videoya denk geldim, baya iyi anlatılmış, Bot en zor konu bence, çok çektim bottan! bakmakta fayda var

    https://youtu.be/rXUCgO2OwYw

    1. Cep telefonunuzdan değil, bilgisayardan denerseniz açılacaktır. Hata verirse lütfen haber verin

  5. Snowboard öneri tablosunda bir hata var sanırım 81 kg birinin 167cm ve üstü board alması önerilmiş yazı hatası olduğunu düşünüyorum.

    1. Yazıda yazdığı gibi her markanın kendi kullandığı malzeme ve dizayna göre farklı boy önerisi var. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu tablo farklı markaların belirtilen kilolar için önerdiği uzunluk ortalamasını yansıtır. Snowboard alırken mutlaka ilgilendiğiniz markanın kendi tablosuna bakmanız gerekir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir