TAYLAND GEZİLECEK YERLER – EN İYİ 10: ADALAR, GECE HAYATI, AKTİVİTELER

Tayland seyahatimizin güzel geçmesini tamamiyle klasik turist duraklarından (Bangkok, Pattaya, Phuket) uzak durmamıza ve çok özel deneyimler bulmaya yoğunlaşmamıza borçluyuz. Turist istilasından sokaklarında yürünmeyen, kumsalında havlu atacak yeri olmayan, tropik ormanların yerine resortların dikildiği versiyonunu deneyip Tayland’a küstüyseniz, Biz Evde Yokuz versiyonu iyi bir ara bulucu olacaktır.

Not: Biz kendi çizdiğimiz rotaya göre önerilerimizi dizdik. Sayılar sadece bizim durak sıramızı ifade ediyor.

1. DURAK: CHIANG MAI

Deneyimler: Fil Bakıcılığı, Yemek Kursu, Thai Box, Çiçek Festivali

Chiang Mai bir aktivite cenneti! Üstelik, hem ucuz, hem de kıyılar kadar turistik olmamakla birlikte, turistleri memnun edecek her türlü alt yapı ve eğlenceye sahip olmasıyla bizce Tayland’ın en güzel yeri.

Chiang Mai’de o kadar çok sizi davet eden opsiyon var ki Tayland gezimizin tümünü burada keyifle geçirebilirdik. Konaklamanın, yemenin içmenin diğer destinasyonlara göre ucuzluğu, tarih ve kültür olarak ülkenin de en zengin yerlerinden biri olması buradan ayrılmayı baya zorlaştırıyor. Biz 5 gün geçirmemize rağmen bir sürü şeyi bir sonraki gelişimize bırakmak zorunda kaldık.

Buraya gelecekseniz Chiang Mai Gezi Rehberi yazımız sağ kolunuz olmaya aday.  😉

➜  Gönüllü Fil Bakıcılığı

tayland-gezi-rehberi-chiang-mai-fil-bakıcılığı

İşin doğrusu şu ki, genel olarak Tayland’da filler sömürülüyorlar. Turistlere tur yaptırmak için bütün gün çalıştırılıyorlar ve bunun için kırbaçlanıyorlar. Durum vahim. Tayland’da 60 yıl insana hizmet ettikten sonra fillerin özgür bırakılması yönünde bir uygulama var. Ancak bu kadar zaman doğasından koparılmış bir hayvanın doğaya adapte olması mümkün olmadığından şanslılarsa ömürlerini iyi bir rehabilitasyon merkezinde tamamlıyorlar. Biz de, Tayland’a gittiğimizde bu rehabilitasyon merkezlerinden birinde gönüllü olduk.

Aslında rehabilitasyon merkezlerinin iş gücüne ihtiyacı yok, ama günde herbiri 130 kg yiyen bir fil ailesini beslemek için gelire ihtiyaçları var. Bu sebeple fillerin bakımında gönüllü çalışmak için para ödemeniz gerekiyor. Yoksa filler kendileri yiyeceklerini kazanmak için işçilik yapmak zorundalar. Onların sırtını kaşıyarak, yemeklerini getirerek, banyo yaptırarak işçiliğe zorlanmalarını engellemek süper bir his.

Doğru tesisi seçmek burada kritik. Adı her rehabilitasyon merkezi olan yere aman güvenmeyin, kendinizi filleri köle gibi çalıştıran bir yerde bulabilirsiniz. Mutlaka Lonely Planet ve Trip Advisor’dan müessesenin hayvanlara nasıl davrandığı hakkında bilgi alın. Şu an en doğru görünen yer sadece esaretten kurtarılmış ve yaralı hayvanların getirildiği ve doğal ortamlarına yakın şartların sağlandığı Elephant Nature Park.

➜  Tay Yemekleri Kursu

tayland-gezi-rehberi-yemek-kursu-kucuk-versiyon

Çin ve Japon restoranları ülkemizde popüler olmasına rağmen dünyada Asya’nın en güzeli seçilen Tay mutfağı pek de bilinmiyor. Tatil boyunca o rüya gibi körileri yedikçe eve dönünce onsuz kalma fikrini hazmedemeyip, bir yemek kursuna yazıldık. Bir kaç tane okul var, hangisine yazılsak diye iyice araştırdık. Hepsinin formatı aynı: otelinizden alınıp pazara götürülüyor ve malzemeleri tanıyorsunuz. Ardından mutfakta yemek dersi ve tekrar otellere dağıtılmaca. Ama kursların içerikleri ve öğrettikleri yemekler farklı.

İyice araştırıp, denedikten sonra en ideal okulu bulduğumuza karar verdik. Tesis & kursun içeriği & menü gerçekten şahane. Tavsiyemiz olan Thai Farm Cooking School ve yemek kursları hakkında  Tay Yemekleri Kursu yazımızdan öğrenebilirsiniz!

➜  Thai Box

tayland-gezi-rehberi-tay-boksu-tayland
Thai box izleyecekseniz doğru yer Bangkok ama öğrenmek için Chiang Mai daha elverişli: Bangkok kadar kalabalık değil ve kayda değer miktarda daha ucuz. Biz eğitim almadık ama demo yaptık. Lonely Planet ve Trip Advisor’dan araştırmadan okula karar vermekte fayda var. Ya da sadece izlemekle de yetinebilirsiniz.

➜  Flower Festival (Çiçek Festivali)

tayland-gezi-rehberi-chiang-mai-flower-festival-floats
Chiang Mai’nin Rio Kanavalı! Şehir sokaklarını dolaşan şaşalı geçit araçların alayı, onların tepelerinden Miss Chiang Mai olmak için yarışan ve topluluğu selamlayan güzel kızlar, gezici bandoların getirdiği coşku, patlayan renkler ve tabi ki yerin göğün çiçek olduğu bir haftasonundan bahsediyoruz. O geçidi mutlaka yakalamalısınız. Çiçek gibi narin ve kısa ömürlü bir şeyle nakış gibi işlenmiş olan araçlara verilen emekten ve ortaya çıkardığı şaşalı görüntüden etkilenmemek mümkün değil.

Daha fazla bilgi için: Chiang Mai Flower Festival (Çiçek Festivali)

2. DURAK: CHIANG MAI’DEN MAE HONG SON’A

Deneyimler: Motorsiklet Turu ve Long Neck Kabilesi

Mae Hong Son, Myanmar (eski adıyla Burma) sınırında yer alıyor. Şehrin pek bir olayı yok ama Mae Hong Son – Chiang Mai arasındaki yol, dünyanın en meşhur ve görülesi yollarından biri ve yol üzerinde mutlaka durulması gereken yerler var. Özellikle motorsiklet camiasında oldukça popüler.

Ayrıca yol üzerindeki duraklarda çok özel deneyimler sizi bekliyor:

➜  Dünyaca Meşhur Mae Hong Son Rotası:

tayland-gezi-rehberi-mae-hong-son-motorsiklet

Yolun özelliği, dik dağların ve tropik ormanların içinden akan nehirlerin yarattığı şahane manzaralar ve yolun sadece 349 km’sindeki 1864 viraj!!! Bu yolun tamamını motorsikletle yapmak için en az 4 gün ayırmak gerekir ama o da anca, hiç bir yer görmeden yol yapmaya yeter. Biz size yazımızda en kolay ve verimli şekilde bu efsane yolu nasıl yapacağınıza dair bilgiler ve tüyolar paylaştık.

Asya’nın En Meşhur Motorsiklet Rotalarından Mae Hong Soon Loop yazımızda bu turu yapmak için gereken her türlü bilgiyi bulabilirsiniz:
1) Motoru nereden kiralamalı? / Nasıl bir motor kiralamalı?
2) Motor ehliyeti lazım mı?
3) Kısa ve uzun rota seçenekleri
4) Yol bilgisi, benzin, asfalt durumu, vb…
5) Yol üzerinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler
6) Ne zaman gitmeli?
7) Ne götürmeli?

➜  “Long Neck” (Uzun Boyun) Kabilesi – Ban Mai Nai Soi Mülteci Kampı Ziyareti

tayland-gezi-rehberi-longnecks

Long Neckler yani Padonglar boyunlarına halka takması ile bilinen aslında Burma’ya özgü bir etnik azınlık. Ancak Burma’daki darbeden kaçıp Tayland’a gelen çok sayıda Long Neck olduğu için onları son 30-35 yıldır Tayland’da görmek mümkün. Padongları görebileceğiniz özellikle Chiang Mai civarında birçok yer var ama bunları gerçek bir Padong köyü görmek isteyenlere buraları tavsiye etmiyoruz çünkü buralar işin ticari kaygılarla performansa döküldüğü yerler. Şöyle ki, aslında çoktan asimile olmuş olsalar da geleneklerini her gün gelen turistlerin getirdiği para akışını sürdürmek için bir performans gibi sahneliyorlar.

Eğer bu kültürü gerçekten tanımak ve otantik bir Padaung köyüne gitmek isterseniz Burma sınırındaki Ban Mai Soi Mülteci Kampı’na gitmeniz gerekiyor. Burma’dan kaçıp bu mülteci kampına sığınan Padaunglar 35 senedir ne Tayland’a girebiliyorlar, ne de Burma’ya geri dönebiliyorlar. Bu izolasyon kültürlerini korumalarını sağlamış. Siz kampa giremiyorsunuz ama devlet kampın hemen bitişiğinde 10-20 hanelik bir köy kurmalarına izin vermiş. Buradaki okuldaki derslere, evin önüne yakılan ateşte pişirilen yemeklere konuk olduk. Bu otantik köyde çok samimi ve sıcak bir gün geçidik. Eğer sizde gerçek bir Padong köyü görmek istiyorsanız adres burası.

(Burası yukarıda bahsettiğimiz Mae Hong Son rotası üzerinde. Bir taşla iki kuş: Hem Long Neckleri görüp, hem de bu efsane rotayı yapabilirsiniz)

Daha fazla bilgi için: Padong (Long Neck Kabilesine Ziyaret)

3. PAI

Deneyimler: Hippiler & Tropik ormanlar & Sirk Okulu & Alternatif Kültür

tayland-gezi-rehberi-pai-river-view

Pai Tayland’daki diğer hiç bir yere benzemiyor, bambaşka bir ruhu ve bambaşka bir kitlesi var. Sanki Tayland’a 1960’larda gelen hippiler burada bir köy kurup, onlarca yıldır dünyadan izole bir şekilde burada yaşadıktan sonra birileri 5-6 yıl önce bu sırrı öğrenmiş. Şimdilerde bu sır baya kulaktan kulağa dolaşır oldu ama hala Tayland’ın klasik turist rotalarının dışında kalıyor.

Bizse o Pattaya’lardan, Phuket’lerdense bin kere Pai’ya gelmenizi öneririz. Burası Phuket ve Pattaya’nın antitezi: deniz yerine tropik orman havası, resortlar yerine ağaç evler ve bungalowlar, seks ticareti yerine hippilerin el örgüleri/ dokumaları satışı, gece pole dance yerine, reggae ya da bir canlı jazz eşliğinde poi showu. Herkesi kucaklayan misafirleriyle 60’ların Woodstock’unun 2010’larda köy olmuş hali.

Pai’a gelmişken gelmişken başka ne yapılır?

Pai Gezi Rehberi – Neden Pai’ya gitmeli / Nerede kalınır (ağaç evde tabi ki!) / Ne, nerede yenir / Ulaşım
Pai’da Ne Yapılır – Pai’ın altını üstüne getirme rehberi : Spor & Eğlence & Aktivite

➜  Pai Circus School

tayland-gezi-rehberi-pai-circus-school
Poi’ye ilk adım. 1 hafta kalsak baya ateş çevirebilecek kadar hızlı öğreniliyor.

Hiç öyle ben sirk becerilerini ne yapacağım demeyin. Zaten olay o değil, olay buradaki ortamı koklamak çünkü Pai’in ruhunun burnunuza en buram buram geldiği yer burası. Süper bir özgürlük ve yaratıcılık ortamı var (ayrıca Pai manzarası da 😛 ).

Gün batımından sonra okulu bir festival havası alıyor. Birileri kafasına göre müzikler yaparken, başkaları rastgele ona dans ediyor ya da o gün derste öğrendiği becerileri çalışıyor…

Pai’ı yukarıdan gören tesiste aynı zamanda hostel var. Backpackler arasında baya popüler opsiyonlardan biri.

Şaka maka, bir günde bile insanın elinden baya şey gelmeye başlıyor. 😀

Daha fazla bilgi için Pai Sirk Okulu‘na tıklayın.

4. DURAK: PHI PHI ADASI

Deneyimler: The Beach (Kumsal) Filmindeki Ada & Plankton Turu

tayland-gezi-rehberi-ko-phi-phi
Fotoğraf Kaynak: www.gulgasht.com

Koh Phi Phi Tayland’ın en popüler duraklarından. Normalde biz bu kadar turistik yerle gitmeyi tercih etmeyiz ama burada harika bir deneyim olan plankton turu olduğundan önermeden geçemedik.

Az aşağıdaki Maya Bay Sleep Aboard’un videosunu izleyin. İşte orası Ko Phi Phi Lee. Leonardo Di Caprio‘nun The Beach filminin çekildiği efsane ada.

Filmi izleyen herkesin tropik fantazisi haline gelen adaya o gün bugündür turist yağıyor. Ko Phi Phi Lee ve Ko Phi Phi Don iki kardeş takım ada. Lee imara kapalı ve koruma altında. Sadece gündüz ziyaret edilebiliyor. Don ise Lee’nin yükünü tek başına sırtlanan kocaman bir yerleşim olmuş. Bu takım adalara birlikte kısaca Phi Phi deniyor.

tayland-koh-phi-phi

Ko Phi Phi Lee’de imar olmaması sebebiyle Ko Phi Phi Don’da kalınıp, Lee’ye günübirlik turlarla gidiliyor. Günübirlikçilerin uğradığı koyların akıbetini bilirsiniz. Üzülerek söylüyoruz ki adanın halk plajına dönmesi sebebiyle birçok insan hayal kırıklığına uğruyor. Koh Phi Phi Lee’nin bakir ve güzel hallerini görmek için tek şansınız aşağıda anlattığımız sleep aboard turlar.

Koh Phangan’daki Full Moon Party gibi, Ko Phi Phi Don, 20lerin ilk yarısındaki particiler için mükemmel bir yer. Binlerce gece boyu dans edip, sahilde sabahlamak isteyen isteyen gençle dolu. Çok sayıda otel, restoran ve bar var. Ortam çok sosyal. Öte yandan, otantik bir Tayland deneyimi arayanlar içinse pek bir şey vadetmiyor. Yine de günübirlik gelmek isteyenler için buraya güzel bir tur önerisi bırakalım: Maya Bay ve Phi Phi adalarına uğrayan yarım günlük Phuket çıkışlı tekne turuna bilet almak için tıklayın.

Koh Phi Phi’ye gelmişken başka ne yapılır?
Gidecekler için harika aktiviteler bulduk ve kalabalıkları atlatmak için tüyolar derledik. Koh Phi Phi’de yapabileğiniz klasik rehberlerin yazmadığı en Evde Yok deneyimleri ve önerileri Koh Phi Phi Rehberi yazımızda derledik.

Bu adadan Tayland’ın en güzel deneyimleri listemize giren iki harika deneyim var:

➜  Mavi Planktonlarla Yüzün (Plankton Tour)

Bu video Maldivler’den, ama plankton deneyimi aynı deneyim

Planktonlar suya dökülmüş sime benzeyen mavi ışık saçan büyüleyici organizmalar. Gecenin karanlığında denizdeki bu mavi ışıkların içinde yüzmek unutulmaz bir deneyim!

Güneşi denizde batırıyorsunuz. Havanın kararmasıyla planktonlar görülmeye başlıyor. Bazı günler çok daha yoğun plankton olabiliyor. Ay ışığı da etkileyen faktörlerden. Eğer aysız bir güne denk geldiyseniz güzelliği karşısında aklınız çıkabilir! Erken rezervasyon tavsiye edilir. Phi Phi Adaları’nda gece plankton turuna katılmak için tıklayın.

➜  Maya Bay Sleep Aboard (Maya Bay’de Güvertede Uyuyun)

Günübirlikçiler olmadan, yukarıdaki bakir ada gibi Koh Phi Phi Lee yaşamak istiyorsanız bunun tek yolu bir sleep aboard tura katılmak.

Ko Phi Phi Lee’yi görmenin tek güzel yolu geceyi Maya Bay’e demirleyen gemilerde geçirmek. Bu turlar da saat 15’te Phi Phi Don’dan kalkıyor, ertesi sabah 10’da geri dönüyor. Akşam yemeği, sabah kalvaltsı dahil. Bütün günübirlikçiler gittikten sonra vardığınız için ada size kalıyor. Saat 23’e kadar sahilde ateş başında duruluyor, sonra turun tahsis ettiği uyku tulumlarında güvertede uyunuyor. Sabah kimse gelmeden bir kez daha sahile çıkılıp, sonra geri dönülüyor.

Adayı korumak için, gece adaya ayak basan insan sayısını otoriteleri limitli tuttuğundan ve buna karşılık talep yoğun olduğundan turda 1 hafta önceden yer kalmayabiliyor. Yine erkenden rezervasyon yapmakta fayda var.

Koh Phi Phi’ye gelmişken başka ne yapılır?
Tayland’ın o dillere destan tropik fantezi adaları ve plajları buraya çok yakın. Tayland’ın En Güzel Adaları ve Plajları rehberimizi okuyun.
Planlama Notu: 4 & 5 & 6 nolu yerler birbirine çok yakın.

5. DURAK: RAILAY

Deneyimler: Dünyanın En Popüler Kaya Tırmanışı Yerleri Arasında

➜  Kaya Tırmanışı

Dünyanın her yerinden insanların tırmanmak için tatile geldiği, dimdik yamaçların altında bembeyaz kumların ve palmiyelerin serildiği, herkesin sportif ve backpacker ruhlu olduğu bir tatil yeri hayal edin. Railay aslında anakaraya bağlı olmasına rağmen dik yamaçlar nedeniyle ulaşımın denizden sağlandığı bir yer. Her seviyedeki tırmanışçı opsiyonlar mevcut. Çok sıkı tırmanışçılar da var, hayatında ilk defa orada denemeye gelen de.

İddialı tırmanışçılar için Deep Water Solo turları da var. Denizin üzerinde bir kayanın 20 metre yükseklikte “^” şeklinde bir taç yaptığını düşünün. Emniyet ipi olmadan, ve sürekli negatif eğimde tepeye tırmanıyorsunuz, tırmanabilirseniz. Düşerseniz ayakkabılar, elleriniz kaymasın diye kullandığınız toz magnezyum ıslanıyor ve perte çıkıyorsunuz. Tırmanmayı başardıysanız da ıslanmak kaçınılmaz çünkü ordan inmenin tek yolu suya atlamak. 😀 Dilerseniz Railay’de yarım günlük tırmanışlar düzenleyen turlara da katılabilirsiniz. 4 saat süren kaya tırmanışı eğitmen eşliğinde yapılıyor ve tüm ekipman size sağlanıyor. Kaya tırmanışına bilet almak için tıklayın.

Koh Phi Phi’ye gelmişken başka ne yapılır?
Tayland’ın o dillere destan tropik fantezi adaları ve plajları buraya çok yakın. Tayland’ın En Güzel Adaları ve Plajları rehberimizi okuyun.
Planlama Notu: 4 & 5 & 6 nolu yerler birbirine çok yakın.

6. DURAK : KRABI

Deneyimler: Kanoyla Adalar Turu (Island Hopping) ve Mangrove Ormanları

➜  Kanoyla Adalar

tayland-gezi-rehberi-krabi
Fotoğraf Kaynak: theendlessadventures.blogspot.com

Tayland’ın kartpostalları süsleyen plajları ve adaları işte hep buralar. Krabi ve çevresinde Andaman Denizi’ne serpiştirilmiş 130 küçüklü büyüklü ada var. Bu adaları gezmenin ve kimsenin olmadığı plajları bulmanın en iyi yolu da kanoyla gezmek. Yarım gün / tam gün ya da birkaç günlük, gece varılan plajlarda kamp atmalı turlar var. Tahmin edebileceğiniz üzere insanlar çoğunlukla yarım ya da tam günlük turları tercih ettiklerinden, daha ıssız bir ada deneyimi arıyorsanız daha uzun bir tura katılmakta fayda var. Sadece süre değil, bolca rota opsiyonu da var. Ao Thalane’de yarım günlük rehberli Mangrove Ormanları kano turuna veya Ko Lanta Mangrove Ormanları rehberli kano turuna bilet almak için tıklayın.

Eğer Railay’de kalıyorsanız, Krabi’ye gelmenize gerek yok, oradan başlayan da turlar var.

➜  Blue Lagoon

blue-lagoon-krabi-tayland
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Rushen

Eğer Krabi’deyseniz ve vaktiniz varsa masmavi suyuyla meşhur olan Blue Lagoon’a uğramayı düşünebilirsiniz tabii sırf burası için Krabi’ye gelmeyin ama! Hatta sadece Blue Lagoon’da uğramayıp civardaki diğer görülecek yerler olan Tiger Cave Tapınağı ve Emerald Pool’u da kapsayan yarım günlük tura katılabilirsiniz. Turu incelemek ve bilet almak için tıklayın.

Koh Phi Phi’ye gelmişken başka ne yapılır?
Tayland’ın o dillere destan tropik fantezi adaları ve plajları buraya çok yakın. Tayland’ın En Güzel Adaları ve Plajları rehberimizi okuyun.
Planlama Notu: 4 & 5 & 6 nolu yerler birbirine çok yakın.

7. DURAK: KOH PHANGHAN ADASI

Deneyimler : Kite Surf & Full Moon Party

➜  Kite Surf

tayland-gezi-rehberi-koh-phangan-

Burası da Tayland’ın en popüler 2. adası. Ama kitesurf için Hua Hin’a iyi bir alternatif olduğundan listemize aldık. Rüzgarı bol, kıyısı uzun ve Bangkok’a yakın oluşu sebebiyle kite okulları daha çok Hua Hin’de kümelenmişler. Ancak bazı mevsimlerde kıyıya deniz anaları vurduğunda sevimsiz de olabiliyor. Ayrıca Hua Hin gökdelenleriyle tam bir şehir. Biz bu sebepler ve daha sonra dalış yapmaya gideceğimiz yere yakın olması sebebiyle Hua Hin’de değil, Ko Phangan’da kitesurf yapmayı tercih ettik. Sea Love adında Muazzam şirin bir bungalov köyünün içinde Tayland’a yerleşmiş Fransız asıllı Nico’nun okulundan eşyalarımızı kiraladık. Hua Hin betondan bir orman. Ko Phangan’nın hissiyatı ise çok daha güzel. Ayrıca Nico’nun okulu da, Hua Hin’dekiler gibi, dünyanın en büyük kitesurf okul zincirlerinden biri olan KBA’e bağlı. Kendi ekipmanınızı satın almayı düşünenler için Tayland çok avantajlı. Türkiye’den satın alacağınız full kit (Sörf tahtası, bar, ve uçurtma, kemer) fiyatına full kit artı uçak biletini çıkarabilirsiniz.

➜  Full Moon Party (Dolunay Partisi) –  7 Kıtada Dillere Destan Parti

Full Moon Party genelde üniversitelilerin geldiği dev bir plaj partisi. Ne zaman dolunay vakti gelse koca adada kafanızı sokacak oda kalmıyor. Sırf Full Moon party için Tayland’a gelenler bile var. Bir o kadar da beğenmeyen var. Bu kadar meşhur olunca merak ettik tabi. Zaten yolumuz komşu adası Ko Tao’ya dalış için düşecekti, biz de dolunayda Koh Phangan’da olup yakalamaya karar verdik.

Özetle, Full Moon Parti herkesin içip dağıtma ve takılacak birilerini bulmaya geldiği bir oyun alanı. “Full Moon Party’de olan, Full Moon Party’de kalır!”

Beyaz kumlarda kopmuşca dans eden insanların bardaklarından dökülen rengarenk kokteyllerle, katılan herkesin vücudunun fosforlu boyalarla boyadığı, müziğin binlerce kişiyi fişeklediği inanılmaz bir coşku var ama sevmek için 20’lerin başında olmak lazım. Yaş 30 gibiyse, müzikler Marmaris vari çıstak çıstak, ucuz olsun diye minik kovalarda satılan içecekler keyifsiz ve etrafınızdakiler de fazla küçük gelecektir.

Sırf partiyi görmek için uzak bir yerlerden Ko Phanghan’a geliyorsanız bizce değmez. Biz umduğumuzu hiç bulamadık, o net. Ama yolunuz adaya zaten düşecekse, neymiş şu dillere destan parti bir görün deriz.

8. DURAK: KOH TAO ADASI

Deneyimler: Dalış Cenneti

➜  Scuba diving

tayland-gezi-rehberi-dalış
Tayland dünyanın en popüler dalış noktalarından birkaçına sahip. Yani Tayland’a gelmişken, hiç dalmamış ya da tecrübeli bir dalgıç olun, dalmadan dönmek düşünülemez. Hatta Tayland’da turist ve köriden bol bir şey varsa, o da dalıştır. O zaman ne tatilde, ne de evde oturmak yok, meceraya devam.

Surin & Similan Islands ve Ko Tao tropik dalış meraklılarının dünyadaki en favori yerlerinden. Özellikle Koh Tao adasının civarları dalış için en çok tercih edilen yer. Burada hayal kırıklığına uğramak imkansız. Büyük uskumru sürüleri, orkinoslar, koca koca turnalar ve dev muranalar, kral balıkları mütemadiyen suyun altında dalgıç beklemedeler. Şanslı olanların arada balina büyüklüğünde olmasına rağmen zararsız olan köpekbalığı whale sharklara, dev manta raylere ya da kaplumbağalara denk gelmesi de mümkün.

Ko Tao’nun mercan kayalıklarının zengin bioçeşitliliği, sığ denizi, berrak ve sıcacık suları burayı özellikle acemi dalgıçlar ve henüz dalış brövesini almamış kişiler için ideal öğrenme yeri yapıyor. Bu sebeple 21 km2’lik adada 40 adet dalış okulu bulunuyor. Güzel haber şu ki Ko Tao’da dalış ülkenin diğer yerlerine nazaran daha ucuz ve 3,5 günde brövenizi alabiliyorsunuz.

Tayland’ın neredeyse tüm kıyılarında dalış imkanı var. Ancak akın akın gelen turistler ve bu turist istilasını darphaneye çevirmeye niyetlenen patronlardan şimdilik paçayı kurtarmayı başarmış Ko Tao’ya kendinizi saklayın deriz. Ko Tao’da dalış deneyimi yaşamak için tıklayın.

9. DURAK: BANGKOK

Deneyimler: Metropolitan Tayland

tayland-gezi-rehberi-buddha
Foto Kaynak: Flickr /Thomas Ballandras

Bangkok aslında herhangi bir metropolden çok da farklı değil. Listemize almamızın nedeni şiddetle önermemizden ziyade, merak edilen bir yer olması. Ama bizce, burayı en hızlı şekilde görüp, diğer yerlere daha çok vakit ayırmak en doğrusu.

Size de önerimiz, Bangkok’a olabildiğince az zaman ayırıp veya hiç zaman ayırmayıp, yerine yukarıda önerdiğimiz yerleri keşfetmeniz olur. Bangkok ile ilgili bilgiye ulaşmak zaten çok kolay olduğundan burada detaylıca yer vermedik. Eğer Bangkok’ta kalacaksanız da, Tayland’ın en ünlü tapınağı olan Wat Phra Kaew’i ve yatan altın Buddha’nın olduğu Wat Pho’yu ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda Floating Market (Yüzen Pazar)’da görülesi yerler arasında. Bangkok’un genel atmosferini yakalamak için birkaç saatiniz varsa Bangkok’un en simge tapınaklarını ve marketini gezdiren bu rehberli yürüyüş turu aklınızda olsun.

Buraya gelmişken başka ne yapılır?
Biz Bangkok’ta yapılacak en güzel şeyleri sizin için derledik. Bangkok Gezi Rehberi yazımıza bakarak plan yapabilirsiniz.

10. DURAK: KHAO SOK NATIONAL PARK

Deneyimler: Yağmur Ormanlarında Safari

tayland-gezi-rehber-khao-sok
Foto Kaynak: Flickr / Hassan Humayun

Burası Tayland’ın en büyük sulak alanı ve 160 milyar yaşıyla dünyanın en eski yağmur ormanlarından biri ve dolayısıyla büyük memeli görmek için harika bir yer. Ayı, yaban domuzu, gaur (bizona benzeyen bir hayvan), tapir, fil, hatta kaplan görme ihtimaliniz bile var!

Burada turlara katılarak yaya ya da kanoyla safariye çıkabilirsiniz. Khao Sok Milli Parkı’nda hiking ve kano turuna bilet almak için tıklayın.

Gece de bu resimdeki gibi yüzen evlerde, kabak gibi gökyüzünün altında doğayla kucak kucağa kalabilirsiniz.

BONUS!

SUKHOTHAI & ÜLKE GENELİNDE  – Loi Krathong Festivali

➜  Loi Krathong Festival – Tayland’ın En Büyük ve Büyülü Festivali

tayland-gezi-rehberi-chiang-mai-festival.jpg
Fotoğraf Kaynak: Flickr / John Shedrick

Işık yada fener festivali olarak da bilinen Loi Krathong, Tayland’ın en ama en güzel festivali! Gecenin karanlığında gökyüzünde binlerce fenerin süzüldüğü, göz kırpan mumlarla, çiçeklerle ve tütsülerle bezenmiş minik sepetlerin nehire salındığı büyülü bir atmosfer var.

Festival de adını bu yüzen sepetlerden alıyor: Loi yüzen, Krathong sepet demek. Tam yağmurlu sezonun bitimine denk gelen festival, su tanrılarına şükranlarını sunmak için gelişmiş bir gelenek. Tayland’ın birçok yerinde kutlanan festival en coşkulu Sukhothai’da geçiyor. Ama Bangkok ya da Chiang Mai gibi budist şehirlerden birisindeyseniz orada da kutlamalara katılabilirsiniz. Hemen kendinize bir krathong hazırlayıp nehire salın!

Festival Tay ay takvimine göre planlandığı için her sene zamanı biraz oynamakla birlikte genelde Kasım’a denk geliyor. Kutlamalar 5 gün sürüyor. Geleneksel dans ve havai fişek gösterileri de bekleyebilirsiniz.

Not: Muz yaprağı gibi doğada çözülür maddelerden yapılmış krathongları tercih edin. Doğada çözülemeyen madde kullanımı sebebiyle her festival sonrası ciddi ekolojik sıkıntılar yaşanıyor.

➜ Yüzyıldan Kalma Sukhothai Krallığını Bisikletle Keşfet

tayland-gezi-rehberi-Sukhothai
Foto Kaynak: Flickr / Los Viajes Del Cangrejo

Eğer Loi Krathong için zaten Sukhothai’ya geldiyseniz, Sukhothai’yı da bisikletle bir turlayın deriz. Burası Tay medeniyetinin en parlak zamanından 8 yüz yıllık 45 km2’ye yayılan dev bir kompleks. Yarım günlük rehberli bisiklet turuna katılmak için tıklayın.

Bununla birlikte, şunu da söylemek isteriz, bizce sırf burayı görmek için yolunuzu değiştirmeyin çünkü hem Chiang Mai’de (Wat Phra Kaew), hem de Bangkok’ta (bkz. no: 9) göreceğiniz burası kadar etkileyici tapınaklar var. Ama zaten Loi Krathong için buradaysanız da es geçmeyin deriz.

Tayland hakkında daha fazla bilgi için Tayland Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

32 Comments

  1. ” Dünyaca Meşhur Mae Hong Son Rotası” nda, uzun boylu kabileleri olduğu rotayı aracımızla yapabilir miyz? yani araç kiralayarak gidilebilir mi?

  2. Merhabalar, harika rotalarınız için teşekkür ediyoruz. Kasım ayında eşim ile birlikte Tayland rotanızı takip etmeyi planlıyoruz. 3 haftalık seyahatimiz için uçak biletlerimizi nasıl planlamamızı önerirsiniz? Bangkok gidiş ve aynı yerden dönüş gibi mi? Ara duraklar için de biletleri şimdiden planlayalım mı? Bangkok- Chiang Mai, Phuket- Koh Samui mi yapmalıyız?

  3. Merhaba,

    Temmuz ayı içinde gitmeyi planlıyoruz ama önerirmisiniz?
    Yoksa temmuz büyük riskmidir?

  4. Merhaba. Ağustosta gidilir mi acaba ?kışın gitme imkanımız yok.gidilmezse ağustosta nerelere gidilebilir?

  5. Merhabalar, Elephant natura park’taki gonullukle ilgili sitelerini inceledim de : Haftalik bir secenek var yada 1 gunluk gonulluluk secenegi var. Arasi yok gibi gozukuyor. 1gunluk olanin programinda da sanki daha cok uzaktan gosteriyorlarmis gibi gozukuyor. Siz haftalik olani mi yaptiniz acaba ? Cok tesekkurler.

    1. Selam Orhan,
      Biz tek günlük yapmıştık ama değişmiş olabilir, bence email atıp onlara sor

  6. Merhaba,
    8 günlük phuket gidiş dönüşlü bir seyahat ayarladik. Sizce krabi ve phi phi adalarında konaklama gerekli mi yoksa tüm aktivitelere phukette kalarak da ulasilabiliyor mu?

  7. Merhabalar
    Ben eşim ve 4 yaşındaki çocuğumla taylanda gitmeyi düşünüyorum güzel sahili ve denizi havuzu ve ortamı düzgün olan bı bölge söyleyebilir misiniz Eylül’de gitmeyi düşünüyoruz.

    1. Mustafa bu çok kişisel bir konu. Yerleri tek tek araştırmanı öneririm. Ama genelde resort isteyenler Phuket’e gidiyor

  8. Sevgili Duygu ve Bilgehan,
    Yine süper bir rehber olmuş. Elinize sağlık.
    Plankton turu ve sleep aboard için hangi turları seçtinşz acaba? Çok seçenek var. Karar veremedik.

    1. Malesef firma ismi hatırlamıyoruz 🙁

      Ko Phi phi rehberimizde yazmış olabiliriz

  9. Merhabalar ocak 2018 mart sonuna kadar tayland da kalmak istiyorum ilk 14 gun tayland vietnam ve kombocya turuna katılacagız sonra ben yalnız 25 ocaktan itibaren kho samui adasında 2 ay kalmak istiyorum sizce dogru. Adamı onereceginiz baska ada varmı uzun süre kalmak için .bu kalacagım adada 1 odalı ev kiralamak istiyorum en ucuz nerden kiralayabilirim çok soru oldu diger soruları sonra sorarım .cok tesekkürler

  10. Merhaba,
    khao sok national park ile ilgili görüşlerinizi paylaşmışsınız, öncelikle teşekkürler, fakat bende araştırırken daha başka bir çok ulusal park olduğunu gördüm, merak ettiğim hepsine gittiniz ve en görülmeye değer olduğu için mi khao sok’u incelediniz yoksa sizde tavsiye ile sadece khao sok’a mı gittiniz. Şimdiden teşekkürler. Saygılar.

  11. merhaba ben temmuz ayında gitmeyi düşünüyorum,mükemmel zaman olmasa da uzunca bir zaman kalmayı(1 ay kadar) düşündüğümden çok sorun olmaz diye düşündüm. En kötü zamanlar derken gezilemeyecek kadar da değildir sanırım değil mi? :)Neyi kastediyorsunuz kötü zamanlamadan?

  12. Merhabalar,
    Ucus bacaklarini nasil cikardiniz? Tatilinizin ilk duraklari ülkenin kuzeyi, diger kismi güneyinde gözüküyor. İstanbula gidis-dönüs biletlerini farkli sehirlerden almayi düsünüyoruz, siz hangi sehirlerden aldiniz? ve duraklar arasi gecislerinizi neyle yaptiniz?

    1. Selamlar,
      Biz de İstanbul’dan Bangkok’a uçtuk.
      Sorunun geri kalanını anlayamadım ama :=)

      1. evet biraz karisik olmus 🙂 istanbula hangi sehirden dönüs yaptiniz? gittiginiz yerler birbirine cok uzak bir de. kuzeyler, güneyler, adalar 🙂 bu yerler arasi hangi tasima türünü sectiniz?

        1. Bangkok- Chiang Mai
          Chiang Mai – Phuket (sonra krabi, phi phi tekne ile)
          Krabi’den – Surat Thani otobus ile
          Surat Thani – Koh Phangan (otobüs)

  13. Selamlar

    Öncelikle temmuzun sonu veya ağustos ayında sizce taylanda gidilir mi? Tek başıma gezi planlamaya çalışıyorum da, filipinlerle tayland arasında kaldım 🙂

    Diğer bir sorum, 15-20 gün gezecek ve bu aktivitelerin çoğunu yapmak istiyorsak(konaklama uygun olsun diye hostellerde kalmayı planlıyorum) yol hariç minimum ne kadar bütçemiz olmalı?

    Teşekkürler

  14. Ücretleri harcamalarınız hakkında daha ayrıntılı bilgi verseniz daha iyi olurdu eksik kalmıs. Fil bakımı için 2500 baht gerekiyor mesela bunları yazar mısınız. nerede ne kadar harcadıgınızı

    1. Fiyatlar her sene güncelliğini yitirir, ama bilgiler sabittir. İlgili kurumlara email atıp fiyatlarını öğrenebilirsiniz

  15. Verdiğiniz bilgiler ve yönlendirmeler çok çok güzel. Gezmelerinize sağlık, kaleminize kuvvet :).
    Bir kaç sorum var.Bilet için hangi firmayı önerirsiniz? Nerelerde kaldınız? Şubat ayında 12-13 günlük bir tur için mutlaka gidin dediğiniz yerler neresi? Ve yaklaşık 12-13 günlük sizin önerilerinizle gezilen bir Tayland turu için ne kadar harcanır?

    1. Özel bir önerimiz yok bilet için. Biz genelde en ucuza giden havayolu neyse onu tercih ediyoruz.

      Otel için de aynı şekilde booking.com’dan en ucuz nereyi bulursak oraya çöküyoruz. 🙂 Zaten tesislerin puanları da belli. Hem ucuz, hem yeri merkezi, hem de notu iyiyse hemen tutuyoruz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir