GURME TAYLAND – TAY YEMEKLERİ KURSU

Tay Yemekleri Kursu ve müthiş Tayland Yemekleri tariflerine başlamadan önce;

Tüm Tayland’dan yapılacak en iyi 10 deneyimini listelediğimiz Tayland Gezilecek Yerler yazımıza danışmadan plan program yapmamanız konusunda ısırar ediyoruz! Rehberler çok basma kalıp önerilerle dolu, onlara kulak verirseniz efsane bir Tayland tatilini ıskalarsınız… 😉

Köri Aşkına

Tayland gezimiz boyunca o mükemmel körileri her gün aşkla yedik.  Tabakları parmaklayarak, çatal aralarında kalan damlaları vakumlayarak kalktık her yemekten. Bir aylık gezimizde de gün olmadı ki körisiz geçsin. Pad Thai- köri arasında zigzagladık her öğün.

Köri diyince aklınıza Hint körisi  ya da artık esnaf lokantalarında bile görmeye başladığımız köri baharatlarıyla sotelenmiş tavuk gelmesin sakın! Tayland körisi bambaşka bir şey. Hepsinden daha hafif ve leziz, parmak yedirten kutsal kitapların vaad ettiği ziyafet sofralarında fırmala bir lezzet.

Eve dönünce körisiz kalma fikri önce olanak dışı bir tatili uzatma sevdasına, sonra da bir yemek kursuna yazılıp işi kökünden çözme motivasyonuna döndü. Tek Tayland mutfağıyla devreleri yakan biz değiliz tabi. Ülkemizde çok bilinmese de dünyanın en sevilen mutfaklarından biri olduğu için, neredeyse ülkenin tüm turistik yerlerinde yemek okulları var. Evinin mutfağında anne işi Tay yemeği öğreteninden, şef boneli endüstriyel mutfaklara kadar büyüklü küçüklü işletme ne gözü, ve midesi doyan bizim gibi turistleri eğitiyor.

Kursun İlk Yarısı: Tayland’da Pazar Alışverişi

tayland-pazar
Yemek kursuna gitmeye zamanınız kalmazda bile Tayland’da yerlilerin alışveris yaptığı bir pazar gezin..

Bu kadar opsiyonun içinde nerede, hangi okula yazılsak diye iyice araştırdık. Genelde hepsinin formatı aynı: otelinizden alınıp pazara götürülüyor ve orada Tay mutfağının bildiğiniz bilmediğiniz malzemeleri ile tanıştırılıyorsunuz. Rehber tezgahlarda dura dura malzemeleri açıklıyor: “Şu pirinç bol nişastalı olduğundan tatlıya yakışır, öbürü tuzluya, şu pirinç çok su çekter, öbüründen de un yaparız” gibi…

Pazar kültürel açıdan da çok enteresan bir ziyaret. Bizim pazarlardan farklı olarak yeme içmenin yanısıra terzisi, takı/ayakkabı tamircisi de tezgah açıyor. Rehber malzemeleri tanıttıktan sonra fotograf çekmek ya da gezmek için  serbest zaman veriliyor.

tayland-yemek-malzeme
Önce… (sonra için  aşağıya bakın)

Pazar ganimetleri: Bizim mutfağımızda soğan, sarımsak ve domates nasıl neredeyse her yemeğe girer, Tay mutfağının ana sütunları kafir leaf (defne gibi aromatik bir yaprak), shrimp paste (karides macunu), fish sauce (balıktan elde edilen Tay mutfağında soya sosu işini gören tuzlu sos), galangal (zencefile benzeyen bir kök bitkisi), ve hindistan cevizi sütü. Evde Tay yemekleri yapmak için hazır gitmişken alışverişinizi de yapabilirsiniz! Ülkedeki son günümüzde biz bir marketten alışverişimizi yapıp döndük.

Nerede, Hangi Yemek Kursuna Gitmeli?

Chiang Mai’de! Chiang Mai’de! Chiang Mai’de! Bir de bizce Thai Farm Cooking School’a gidin ama onu zaten az sonra anlatacağız neden.

Bangkok’ta hem konaklama, hem de kurslar daha pahalı. Ayrıca, Chiang Mai, denizi olmamasına rağmen bizim Tayland’daki favori yerimiz oldu. Çok daha gezgin ruhunda bir yer. Kültür ve bol aktivite üzerine kurulu ortamı ile Tayland’ın diğer turistik yerlerinden ayrılan Chiang Mai’ye ayrı bir sevgimizin olduğu doğrudur. Ayrıca ülkedeki popüler turist yerlerine göre çok daha bütçe dostu bir yer.

Gelelim neden Thai Farm Cooking School’u tavsiye ettiğimize. Her zaman söylediğimiz gibi, TripAdvisor gibi sitelerdeki notlara aman kanmayın. Oralarda hem ilk kurulanların öne çıkmakta büyük avantajı var, hem notlama sistemi manipülasyona çok açık, hem de zevkine ne kadar güvenebileceğiniz bir kişinin notlandığını bilmiyorsunuz. En güzel örnek, Sultanahmet’te bizim asla uğramayacağı kebapçılara yabancıların TripAdvisor’da 10 vermesi. Kebabın neye benzemesi gerektiğini nereden bilsin ilk defa Türkiye’ye gelen turist 🙂 Ne bu konuda, ne başka konuda, düşmemek gerek bu tuzaklara.

Neyse, şimdi biz okulu nasıl seçtik?  Ülkedeki her kursun standart sabah programı yukarıda anlattığımız şekilde pazar ziyareti ile başladığından hangi okula yazılacağımızı belirleyici olan faktör menünün içeriği ve tesis oldu.
Bir çok okul haftanın her günü için değişen farklı set menüler yapmış, mesela pazartesileri Pad Thai + Mango Sticky Rice, salıları Curry (köri) + Bananas in Coconut Milk öğretiyorlar. Onları da Telekom paketleri gibi haince  yapmışlar, ya interneti mantıklı dakikası mantıksız, ya da interneti mantıksız, dakikası mantıklı. 😀 Birçok okul insanlar iki gün gelmek zorunda kalsın diye en popüler yemekleri mahsus bir menüde toplamamışlar.

tayland-yemekleri
Kendi köri karışımımızı kendimiz hazırlarken…

Bize bu konuda Thai Farm Cooking School‘un yaklaşımı çok daha iyi niyetli ve mantıklı geldi çünkü hem menünün içeriğini belirleme şansı veriyorlar, hem de daha fazla yemek işliyorlar bir çok okuldan. 3 çorba, 3 köri karışımı, 3 köri yemeği, 3 stir-fry (sote), 3 noodle, 3 tatlı arasından öğrenmek istediğiniz 1 çorba, 1 köri karışımı, 1 köri yemeği, 1 stir-fry (sote), 1 noodle, 1 tatlıyı kendiniz belirliyorsunuz. Bir de herkese ortak öğretilen papaya salatası ile birlikte toplam 6 çeşit yemek öğrenmiş oluyorsunuz! Biz 2 kişi olunca, özellikle farklı seçimlerde bulunarak 1 günde 11 çeşit yemek öğrendik.

Thai Farm Cooking School’un bizi cezbeden bir diğer artısı da yemeğe kullandığımız malzemelerin okulun üzerine kurulduğu organik tarladan geliyor olması. 😀 Hatta birebir kendiniz topluyorsunuz! Elinize bir sepet, kafanıza bir şapka veriyorlar ve bahçeden gidip hasat yapıyorsunuz. Pazarda sadece malzemeleri tanıtıyorlar. Böylece karpuz kadar jackfruit meyvesinin ağaçta yetiştiğini görüp, sonra da Tay patlıcanlarının cüceliğine keyifle şaşırabiliyorsunuz. Kes, at sepete, at sepete!

tayland-yemek-jackfruit
Jackfruit toplarken.

Ne kadar zaman ayırmalı?

Kurs 9.00 – 16.30 arası. Ama sarkması muhtemel 😀

Ne getirmeli?

Sadece kendinizi. Zaten size öğrediğiniz yemeklerin kitapçığını verdikleri için not almak için bir şeyler getirmenize gerek yok.

Önemli!

Kahvaltıyı çok hafif yapmakta fayda var çünkü bir ton yemek yapıyorsunuz ve kendinizi hepsini bitirmek imkansız! Zaten bir kısmını da paketleyip evde yemek üzere size veriyorlar. Yemeklerin sıcakken sefasını sürmek için mutlaka boş mide ile gelin.

Biz harika bir gün geçirdik, hem çok öğretici, hem de keyifliydi. Size de bir gününüzü ayırmayı çok tavsiye ederiz!

Türkiye’deki yemek kurslarını da aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Türkiye’nin Tüm Yemek Kursları – Aşçılık & Pastacılık Okulları

tom-yam-tayland-temek
Sonra! (Solda Tom Kao, sağda karidesli Tom Yam)

Bu Kursun Olduğu Chaing Mai’den Diğer Öneriler 😉

Şimdi, eğer Tayland Gezi Rehberimizi okuduysanız, sıra Chiang Mai civarındaki yerler ve aktiviteler hakkında fikir edinmeye gelmiştir.

Bunları da mutlaka okuyun:
Chiang Mai’nin Rio Karavalı Chiang Mai Flower Festival
Boyunlarına metal halkalar takmalarıyla meşhur Padong (Long Necks) Kabilesine Ziyaret
Tayland’ın Milli Yemeği Pad Thai tarifi için Bangkok’ta Tayland’ın Milli Yemeği Pad Thai Nerede Yenir?

Yemek Tarifi – Pad Thai & Bananas In Coconut Milk

Merak etmeyin, biz öyle tarif  saklayanlardan değiliz. Ne öğrendiysek yazdık 🙂

Tayland’ın Milli Yemeği Pad Thai tarifi için bu yazının en alt kısmına bakabilirsiniz!

Kursta öğrendiğimiz Bananas In Coconut Milk (hindistan cevizi sütünde muz) tarifini aşağıda paylaştık. Çok kolay ve hızlı. Tattıktan sonra Biz Evde Yokuz’u daha çok seveceksiniz 😀

Süre:
10 dak

Malzemeler:
1 su bardağı hindistan cevizisi sütü
1/2 su bardağı su *
1 çorba kaşığı esmer şeker
1,5 olgun muz ya da 2 küçük muz
1 tutam tuz

* Konservede satılan hindistan cevizi sütlerinden kullanıyorsanız su ekleyin. Ancak Alpro’nun kutuda satılan içime hazır olanlarından alıyorsanız su eklemeyin!

Hazırlanışı:
Hindistan cevizi sütüne suyu katıp kaynatın. İçine muzları ve şekeri ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişince tadı zenginleştirmek için bir tutam tuz atın. Sıcak tüketin. Servis esnasında keyfinize göre üzerine çok az daha hindistan cevizi sütü ekleyebilirisiniz ama azı bile çok kıvamını değiştireceğinden ittihatlı davranın.

(Duygu’nun getirdiği yorumu da ekleyelim: Sabah bunu yapın. Bi de içine yulaf atın. Mükemel bir kahvaltı oluyor!)

Hadi yumulun kaselere!

yemek-kursu-kori
Hindistan cevizi sütünde muz , söylemesi ayıp, enfes oldu! 🙂

Tayland hakkında daha fazla bilgi için Tayland Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

2 Comments

  1. Körili bir yemek tarifi de ekler misiniz? Ve oradaki köri, pazar fiyatları nasıl? Şimdiden çok teşekkürler, sizi bayılarak okuyor ve izliyorum! <3

    1. Selamlar,
      Çok teşekkürler.
      Kursun yemek kitabını bulursam oradaki tarifi yazarım 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir