TRİLYE’DE GEZİLECEK YERLER – BURSA

Trilye Bursa’nın en güzel sırlarından. Hatta İstanbul’un bile sayılır, ne de olsa gitmek çok kolay. Bu eski Rum balıkçı köyünün yakın zamanda İstanbulluların popüler kaçamaklarından biri olma potansiyeli yüksek, bizden söylemesi…

Alaçatı’nın bi 20 sene önceki halini hatırlayanlar parmak kaldırsın! Hani Alaçatı’da renove olmuş bir tane bile  binanın olmadığı, sadece İzmirlilerin bildiği ve haftasonları sıkça gittiği, ününün İzmir il sınırlarınından dışarıya taşmadığı, kimilerine göre izbe, kimilerine göre bohem bir hali vardı. Kapı önüne sandalyelerde teyzeler muhabbet eder, git gide yıkıntıya dönen bakımsız tarihi evlerde ailelerin ocakları tüter, ama biz şehirli çocuklara herşey tatlı bir masal gibi görürdü. İşte Trilye de öyle biraz dökük, biraz bohem, biraz masal.

trilye-6

Tirilye’de tarih var, manzara var, deniz var ama biz en çok sizi hamakta sallanırmış gibi dinlendiren, yavaşlatan yanını sevdik. Artık sonbaharın getirdiği dinginlik midir (Ekim’de gittik) yoksa Trilye’nin her zamanki halleri midir, nedir, bizde Pasiflora etkisi yaptı; gevşedik. Üzerine bir de Trilye’nin alamet-i farikası balık keyfi yapıp, o huzurunu içimize iyice mühürledik.

Trilye Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Trilye’ye Ne Kadar Zaman Ayırmalı

İnzivaya çekilme modunda olanlar genelde tüm hafta sonunu burada geçiriyor ama bizce yarım gün buraya yeter. Biz Mudanya ile Trilye’yi aynı gün gezmeyi öneriyoruz. Mudanya önerilerimiz için tıklayın.


Uyarılar

Tirilye = Trilye = Zeytinbağı
Bu üç isim de aynı yer için kullanılıyor. Tabelalarda farklı farklı görürseniz kafanız karışmasın.
Trilye’nin adı 1909’da süikaste kurban giden Mahmut Şevket Paşa’nın anısına MahmutŞevketPaşa olarak değiştirilmiş ama halk Tirilye demeye devam etmiş. Bunun üzerine 1963 yılında “Zeytinbağı” olarak ismi tekrar değiştirilmiş. Bu isim de benimsenmeyince 2011’de tekrar Tirilye olmuş.
Diğer Uyarılar
– Yazları ve güzel havalarda haftasonları her yer gibi burası da tatsızca kalabalıklaşabiliyor.
– Trilye yazın çok turist alıyor ancak esnaf buna hazırlıklı değil. Servis aksamaları yaşamanız muhtemel.


Trilye’de Seçtiğimiz Oteller

Trilye’de çok fazla her bütçeye göre otel alternatifi bulunmuyor. O nedenle de daha çok otel seçeneğinin bulunduğu, Trilye’nin komşusu Mudanya’dan da öne çıkan bir otel seçeneğini aşağıda veriyoruz.

Trilye Bay C Konak $$

Trilye’de, 3 farklı kategoride toplam 7 odası olan bir konak otel seçeneği. Oda-kahvaltı hizmet sunuyor. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Montania Special Class Hotel $$

Montania Special Class Hotel, Mudanya Sahili’nde, tarihi dokusu korunarak yenilenen 165 yıllık bir tren istasyonunda hizmet veren bir otel seçeneği. Fiyatlara kahvaltı dahil değil. İncelemek için TIKLAYIN.

– Mudanya’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Trilye’ye kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Çünkü Trilye ve çevresi, başta Mudanya olmak üzere Cumalıkızık, Gölyazı, Uludağ gibi birbirinden keyifli görülecek yerlerin ve doğa aktivitelerinin olduğu bir bölge. Geldiğiniz zaman hepsini deneyimlemek için altınızda araç olması en ideali olur. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Trilye’de Ne Yapılır?

① Tarihi Trilye Sokaklarınında Salının

tirilye-evleri
Tirilye kesinlikle o bohem ruhunu kapı önlerinde tın tın öten rüzgar süslerinden, bir kısmı restore edilmiş, bir kısmı zamana yenik düşmüş evlerinden alıyor. Tam avare avare turlamalık.

Genelde 2 – 3 katlı, ahşap veya taş 150 – 200 yıllık geleneksel evler Osmanlı – Rum sentezi. Araya malesef beton binalar da karışmış ama yine de çok güzel. Fotograf makinalarınıza şenlik görüntüler yakalayabilirsiniz. Dolanırken özellikle atlamamanız gereken yerleri aşağıdaki Gezilecek Yerler bölümünde bulabilirsiniz.

② Trilye’de Kahvaltı Çamlı Kahve’de Yapılır!

tirilye-6

Çamlı Kahve, Trilye’yi yukarıdan gören bir falezin üzerine kurulmuş, bir yanında uçsuz bucaksız deniz, bir yanında Trilye çatıları, harika manzaralı bir yer. Her ne kadar kahvaltı çeşitleri pek envai olmasa da, bizce (ve bize yazan Bursalı Evde Yoklarca) Tirilye’de kahvaltı yapılacak en güzel yer. Biraz menü olarak kısıtlı, mesela gözleme olarak ıspanaktı, kıymaydı gibi şeyler yok, tostun gözlemeleştirilmiş hali var: Sucuklu, kaşarlı, karışık gibi. Yemekler çok özel olmasa da hafta sonları insanlar buraya serpme kahvaltı yapmak için yığılıyorlar çünkü konumu, ambiyansı gerçekten hoş. Saat 10’dan sonra denize nazır masaları kapmakta zorlanabilirsiniz. Kahvaltı için başka planlarınız olursa da en azından bir çay kahve keyfi için uğrayın.
Tirilye’nin girişinden itibaren sizi Çamlı Kahve’ye götürecek levhaları takip ederek ve kısa bir yokuş çıkarak buraya ulaşabiliyorsunuz. Arabayla gelecekler için ücretli otoparkı da var. Mekan hakkında daha ayrıntılı bilgiyi yeme-içme bölümünde verdik.

③ Zeytin ve Zeytin Ürünlerini Deneyin

tirilye-zeytin-urunleri
Gemlik gibi, Tirilye’nin de zeytini meşhur. Bir zamanlar Trilye zeytini olarak dünyada bilinirmiş. Özellikle de sofralık zeytini. Trilyeliler de büyük oranda zeytincilikle geçimlerini sağlıyorlar. Hatta ve hatta bölgenin ismi, sırf buradaki zeytin ekonomisine ithafen 60’larda Zeytinbağı olmuş (Şimdi yine Tirilye). Zeytinden yapılmış hediyelik eşyalar satan tatlı dükkanlar var. Kesinlikle zeytin kolonyasını denemeden gitmeyin deriz.

④ Homini Barbun 🐟

tirilye-balik-restorani
Burası eski bir balıkçı köyü, ve balığın her türünü de harika yapıyorlar, lafımız yok. Ama özellikle barbun diye ısrar ediyorsak da bir sebebi var. Tarih boyu buraların barbunu öyle meşhurmuş ki, Trilye ismi barbunun Rumcası olan “trigliya”dan alıyor. Favori balık restoranlarımızı da ağaşıdaki Yeme – İçme bölümünde listeledik.

Not: Tirilye isminin kökenine dair bir diğer varsayım da Rumca 3 rahip kelime bütününden geldiği. Hristiyanlığa freski sokmak istedikleri için afaroz edilen 3 rahibin buraya yerleştiği biliniyor. O yüzden aklınız levrekte kaldıysa, buyrun. 🙂

Trilye ve Çevresinde Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Fatih Cami
  2. Avlulu Hamam
  3. Taş Mektep
  4. Dündar Evi
  5. Kemerli Kilise
  6. Trilye Kültür Merkezi
  7. Aya Yani Manastırı
  8. Tabut Ev
  9. Postane

Yeme-İçme

  1. Çamlı Kahve
  2. Vedat’ın Yeri
  3. Bağ Evi
  4. Mahur Restoran

Öncelikle Rumlardan kalan dini ve kültürel yapıların hepimizin ortak mirası olduğunu, devlet himayesinde korunmak yerine özel mülk olarak satılmasından duyduğumuz üzüntüyü  belirtmek isteriz.

👣 Fatih Cami ve Avlulu Hamam

tirilye-fatih-cami

Tirilye ve çevresinde Rumlardan kalan önemli dini yapılar var. Üç manastır, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks Rum mezarlığı. Tirilye gibi küçük bir yerde bu kadar yoğun dini yapının görülmesi buranın dini öneme sahip bir yer olduğunun göstergesi. Burası aslında eski ismi Hagios Stephanos olan, 7. yüzyıl Bizans’ından kalma eski bir kilise. 1560’de kiliseye minare ve mihrap eklenerek ismi Fatih Camisi olmuş. Tirilye limana tepeden baktığınızda dikkat çeken yapılardan çünkü her ne kadar camiye çevrilmiş olsa da bütünlüğü bozulmamış yapılardan. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Fatih Cami yanında, Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış olan Avlulu Hamam da önemli tarihi yapılardan. Burasının da kültür merkezi olması planlanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

👣 Trilye Taş Mektep

tirilye-tas-mektep

Tirilye’nin en ikonik binası olan 4 katlı Taş Mektep, Neo Klasik tarza 1909‘da yapılmış. 1839 Tanzimat Fermanı sonrası batı tarzı düzenlemeler yapmaya yönelen Osmanlı Devleti’nin eğitim alanındaki reformlarının hala ayakta olan örneklerinden biri olması açısından önem taşıyor. Trilye metropoliti Chrisostomos tarafından yaptırılan okul, mübadele sonrası 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından önce öksüzler evi olarak tekrardan kullanıma açılmış 1928’de de ilkokul olarak kullanılmaya devam edilmiş. 1988’de bina çatısındaki ve cephesindeki sorunlar nedeniyle çürüğe alınarak tamamen boşaltılmış. Ta 2000’lere gelinene kadar kaderine terk edilen bu güzelim yapı, son yıllarda Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi’nin yakın markajına girmiş. Şimdilerde ise Mudanya Belediyesi’nce yapılan açıklamalara göre restorasyonu tamamlandıktan sonra kültür – turizm merkezi olarak halka açılması planlanıyormuş. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

👣 Trilye Dündar Evi

trilye-dundar-evi
Dündar Evi de aslında Yuannes Kilisesi adında bir 19. yüzyıl kilisesi. Duvarlarında taştan oyma Bizans işlemeleri var. Mübadele sonrası özel mülk olan yerlerden. O dönemde Giritli bir ailenin yaşadığı bina, daha sonra burayı bir apart otel haline dönüştürmek isteyen bir iş adamına satılmış. Ancak bürokrasi yüzünden işler umduğu gibi gitmeyince o da vazgeçip satılığa çıkarmış. Bugün burası kullanılmadığı için biraz atıl bir durumda. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

👣 Kemerli Kilise (Başmelekler Kilisesi)

trilye-basmelek-kilisesi
Fotoğraf Kaynak: www.bursa.gov.tr

13. yüzyıldan kalma yapılardan olan Kemerli Kilise‘nin dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğuna dair bazı iddialar ortaya atılmış ancak bunun doğru olmadığı düşünülüyor. Kesin olarak bilinen bir şeyse Bakire Meryem’e adanmış olduğu. Aslında Tirilye’de değil, ona 5 kilometre mesafedeki Kumyaka’da. Freskolarının geçmişi ise 14. ve 18. yüzyıl aralığına denk geliyor. Burası günümüzde özel mülk. En son satışa çıktığında Bursa Metropolitliği Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alınmış. Halen Rumlar burayı yılda iki kez yortu ve paskalya günlerinde ziyaret ediyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

👣 Trilye Kütlür Merkezi (Aziz Vasil Kilisesi)

trilye-kultur
Fotoğraf Kaynak: arkitera.com

Mübadele sonrası öksüzler evi olan Taş Mektep öğrencilerinin yemekhanesi olarak kullanılan bu kilise, sonraki dönemlerde de sinema ve düğün salonu olarak kullanılmış. 2009’da restorasyonu tamamlandıktan sonra da kültür merkezine dönüştürülmüş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

👣 Medikion Manastırı ve Aya Yani Manastırı

Burası da Tirilye ve Tirilye’yi batı yönünde geçtikten sonraki belde olan Eşkel arasına bulunan, aslında 8. yüzyılda Anadolu azizleriden Aziz Sergios’a adanmış ama 11. yüzyılda ismi Medikion Manastırı’na evrilen bir manastır. Fakat günümüze o zamandan bu zamana sadece giriş kapıları ve duvarları kalmış durumda. Bir diğer Bizans mirası Aya Yani Manastırı da 709 – 1922 yılları arasında aktif bir şekilde işleyen ama günümüze sadece yıkılmış duvar kalıntıları kalan tarihi yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

👣 Tabut Ev

trilye-2

Bu eve girenlerin bir hafta içinde açıklanamayan sebeplerle ortadan kaybolmasından ötürü yeraltından güçlerce yönetildiğine inanılıyor. Şaka, şaka! Yerlile sadece ince uzun tipinden ötürü böyle bir isim koymuşlar. İki sokağın arasına sıkışmış, 200 yıllık çok tatlı bir yapı. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

👣 Postane

postane
1902’de postane olarak yapılan bu binanın ilk katı taş, üzerindeki 2 katı ise ahşap. Şu an özel mülk olan binayı sahipleri çok güzel renove etmişler.

Buraya gelmişken alt katındaki Zeytinci isimli dükkana kesin uğramalısınız. Tirilye’nin en şen, en şen şakrak insanı olan Adnan Abi‘nin zeytincisi burası. Kendisi ile yoldan geçerken tesadüfen tanıştık. Deli deliyi bulur diye boşuna dememişler. Fear Factor’a falan katılmış enerji bombası bir insan. Bizden mutlaka selam söyleyin. Bizi kesin hatırlayacaktır. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Planlama Önerisi

tirilye-2

  • MUDANYA MERKEZ – Mudanya Merkez ve Zeytinbağı rotalarını birbirine bağlanabilecek paket bir günübirlik program şeklinde düşünebilirsiniz. Zira birbirlerine sadece 11 kilometre 15 dakika mesafedeler. Bizce gündüz Mudanya merkezi bitirip, öğle ve öğleden sonrayı Tirilye’ye ayırıp, akşam yemeği için tekrar Mudanya merkeze geçmek en ideal program olur. Sonrasında ister geri dönersiniz, ister burada konaklayarak aşağıdaki diğer seçeneklerle devam edebilirsiniz:
  • GÖLYAZI –  Tirilye’ye güney yönünde 39 kilometre 50 dakika mesafedeki, Uluabat Gölü üzerinde yüzermişçesine süzülen balıkçı yarımadası Gölyazı‘ya uğramanızı tavsiye ederiz.
  • CUMALIKIZIK – UNESCO Dünya Mirası listesindeki, Osmanlı sivil mimarisinin en ama en güzel örneklerini göreceğiniz Cumalıkızık Köyü için de 2-3 saat ayırmanız kafi olacaktır.
  • BURSA MERKEZ – Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu yer olarak UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi‘nde olan Bursa Merkez Trilye arası 42 kilometre yaklaşık trafikle 1 saat. Hazır buradayken merkeze inip iskender yemek isteyebilirsiniz diye Bursa’da İskender Nerede Yenir? yazımıza bakabilirsiniz.

Trilye Restoranları

tirilye-balik

Çamlı Kahve

Çamlı Kahve Trilye’nin en popüler yeri. Denize karşı manzarası ve serpme kahvaltısıyla meşhur. Ama burayı asıl meşhur eden şey Canan Tan’ın Yüreğim Seni Çok Sevdi kitabında geçmesi. Serpme kahvaltı 25 TL
Web Sitesi: www.camlikahve.com Tel: 90 224 563 2625 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Vedat’ın Yeri

Mezeleri acayip lezzetli, Trilye’de gidebileceğiniz en iyi birkaç meyhaneden biri. Giderseniz ciğer denemeniz tavsiyemiz olur. Adres: Trilye Mevkii İskele Caddesi Yalı Sokak Zeytinbağı Mudanya Tel: 02245632086 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Trilye Bağ Evi Kahvaltı ve Restaurant

Trilye’de kahvaltının en keyifli adreslerinden biri. Manzarası şahane, şehrin gürültüsünden uzak. Haftasonu epey dolu olduğundan haftaiçi gitmenizi öneririz. Adres: Zeytinbağı Mahallesi Trilye Mudanya 16190 Tel: 02245632525 Websitesi: tirilyebagevi.com Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Mahur Restaurant

Balıkları, mezeleri için gitmeye değer. Ama sipariş vermeden fiyatlara dikkat etmenizi öneririz.
Adres: İskele Cad./çeşme Sok. No:1, Mudanya/Bursa Tel: 02245632667 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Trilye Nerede?

tirilye

Tirilye, Bursa, Mudanya’ya bağlı, Maramara Denizi’ne kıyısı olan bir sahil kasabası.
Mudanya Trilye arası 11 kilometre 15 dakika,
Bursa Trilye arası, 42 kilometre 52 dakika,
Cumalıkızık Trilye arası 60 kilometre, 1 saat,
Gölyazı  Trilye arası 41 kilometre, 50 dakika mesafede bulunuyor.

Tirilye’ye Nasıl Gidilir?

tirilye-3

İstanbul’dan gelecekseniz en kolayı kendinizi

İstanbul’dan geliyorsanız, Yenikapı’dan İDO veya BUDO‘nun deniz otobüsü seferlerinden birine atmak. 95 dakikada kolayca varıyorsunuz. Ancak hafta sonu trafikleri ile birlikte sürenin uzaması kuvvetle muhtemel. Yayaysanız hemen iskelenin önünden geçen ana yola çıkıp dolmuş bekleyebilirsiniz. Ama bazıları çok gıcık, boş olsalar da durmayabiliyorlar. Ayrıca Trilye-Bursa Organize Sanayi arası sefer yapan Zeytinbağı Belediyesi Özel Halk Otobüsleri de 6:30-18:30 arası yarım saatte bir Mudanya’ya uğruyor. 18.30’dan sonra sefer sıklığı azalıyor.

Tabii hiç denizyolunu karıştırmayıp tamamen karayoluyla şahsi aracınızla gelmeyi de tercih edebilirsiniz. Böylece yol sizin için 179 kilometre 2 saat 48 dakika sürüyor. Şehirlerarası özel otobüs firmalarının seferleriyle Bursa merkeze gelip buradan her 30 dakikada bir kalkan Trilye – Kumyaka – Mudanya – Bursa hattı Zeytinbağı Belediyesi Özel Halk Otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Seferler 6:30-18:30 arası yarım saatte bir akşam ise sefer araları uzuyor. Tüm otobüs seferleri için tıklayın.

Ayrıca Bursa’dan Mudanya’ya karşılıklı minibüs seferleri de bulunuyor. En fazla iki aktarma yaparak da Trilye’ye geçebilirsiniz.

İstanbul’dan Deniz Yoluyla Mudanya

Budo

İstanbul’dan Mudanya’ya en kolay ulaşımı budo deniz otobüsü seferleri ile yapabilirsiniz. Yolculuk 1 saat 50 dk sürüyor. Eminönü’nden yapılan günlük seferler var. Budo sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Deniz Otobüsü (İDO)

İstanbul – Mudanya arasında İDO’nun Beşiktaş-Kadıköy-Yanikapı-Bursa deniz otobüsü hattı var. Yolculuk yaklaşık 95 dakika sürüyor ve günde ortalama karşılıklı iki sefer var. Deniz otobüslerinin sadece yolcular için olduğunu hatırlatmakta fayda var. Keza 2022 itibariyle Yenikapı’dan Bursa’ya İDO’nun arabalı vapur (feribot) seferleri sona erdi. Yine de İstanbul’dan feribot ile geçecekseniz, İDO’nun Yalova’ya feribot seferleri devam ediyor. İdo sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Trilye’nin Tarihi

trilye-manzarasi
Tirilye tarih boyunca Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslar ve 1320-30 itibariyle de Osmanlılar’a ev sahipliği yapmış. Osmanlıların buraya gelişinden sonrada burada Rum nüfusu ipekçilik, şarapçılık, balıkçılık ve zeytincilik yaparak yaşamaya devam etmiş. Özellikle zeytin ve zeytinyağının büyük coğrafyalarda ünlü olduğu biliniyor. 14oo’lerin ikinci yarısında buraya 30 hane Türk ailesi yerleştirilmiş. 1923’teki mübadeleye kadar burada yoğun olarak Rumlar yaşıyormuş. Hatta 1908 yılında yapılan sayıma göre burada 3657 Rum, 109 Türk varmış. Mübadele sonrası buradaki Rum halkının önce bir bölümü sonra da tamamı Yunanistan’a göç etmiş. Şimdi ise bir tek Rum bulunmuyor.

Giden Rum nüfusun evleri aynı Mudanya’daki gibi çoğunlukla Girit‘ten gelen Türklere verilmiş. Şimdilerde kasabanın temel geçim kaynağı ağırlıklı olarak turizim ve zeytincilik. Bu nüfus değişimi Tirilye’nin mimarisini de etkilemiş. Trilye’de eski camilerin yanı sıra kiliseler, manastırlar, hamamlar, hatta kiliseden devşirilen camiler var.

63 Comments

  1. 7 Kasım 2021 tarihinden bildiriyorum. Tirilye tarihi dokuyu mahvetme konusunda zirveye oynar. Taş Mektep restorasyon sonrası rezil bir hal almış. Bembeyaz, yapay bir görünüm. Tabut ev iyice virane olmus. En kötüsü de Aya Yani Manastırı. Manastır yolu zaten kötü gitmek için epey yol yaptık ama ne görelim yolun sonuna yakın yol demir bir kapıyla kapatılmış ve kapısında kilit var. Sonra öğrendik ki ozel bir mülk alanı içindeymiş baya baya Manastıra giden yol kapalı yani. Bir şekilde girenler de içerisinin hayvan pislikleri ile dolu atıl bir halde olduğunu söylediler. Kötü onca şeyin içerisinde guzel bir şeyden bahsetmek gerekirse Manastıra giden yoldan devam edince Tirilye kapanca limanı var. Gayet sakin güzel, kamp yapanların da bulunduğu bir bölge. Tavsiye ederim.

    1. Evet Hazim bey çok haklısınız.02/11/2023 te oradaydım.Maalesef taş mektebin halini ben de gördüm.Resmen Tarihin üzerini kaplamışlar.

  2. Biz de Eskişehir’den sık sık Tirilye’ye gider ve her zaman da Şekerev’de leziz kalamar ve taptaze balıklarını yer ve çok keyifli zaman geçiririz.

    Boykot yazısını görünce çok üzüldüm ve olayın aslını astarını bilmeden bir yorum üzerine sizin buradan böyle bir boykot çağrısı yapmanızı ve de özür yazısına rağmen herhangi bir güncelleme yapmamanızı hayal kırıklığı ile takip ettim.

    Yorum ve yazılarınızı beğenerek takip etmeme rağmen bu konudaki subjektif bakış açınız sizler hakkında da bende soru işaretleri doğurdu açıkcası.

    Bundan sonra sizi özenle takip edeceğimi ve sevdiğim dostlarımla önereceğimi sanmıyorum.

    Size iyi gezmeler…

    1. Ceyda Hanım nerede bir boykot var biz anlamadık. Böyle bir olay yaşanmış. Mekan da cevap vermiş. Olayın aslını astarını anlatmış. Kabul etmiş yaşananları. Biz de hem olaya şahit olanların yorumuna, hem de mekanın cevabına yer vermişiz. İsteyen okur ona göre kararını verir, gider ya da gitmez. Ne yapalım yani, sansürleyelim mi yorumları, yaşanmamış gibi mi yapalım? Mekan da olayın yaşandığını kabul etmiş zaten kendi cevabında, gerekli açıklamayı yapmış, özrünü dilemiş. Biz ne mekanı tanırız, ne de mekandan şikayetçi olanı. Gittik yemek yedik, beğendik, ödedik hesabımızı, geldik, yazdık. Sonra böyle bir olay yaşandı. Biz de hem olayı yaşayanlara hem de mekana söz hakkını verdik. Ne bekliyorsunuz daha bizden? Neymiş subjektif olan? Açıkçası mekanın yazdırdığını düşündüğümüz bu tarz yorumlardan artık bıktık. Komple çıkarmamıza ramak kaldı.

  3. Merhabalar, öncelikle blogunuz çok faydalı ve özenle hazırlanmış verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Gölyazı rehberinizde kalma yeri tavsiyelerinizde bir detay dikkatimi çekti, otel ve pansiyonların nikah şartı koştuğunu belirtmişsiniz, bu durum acaba Trilye için de geçerli midir? Yani yıl olmuş 2019 böyle bir saçmalığa anlam veremedim, tavsiyenize göre haftasonu destinasyonumuzu değiştirmeyi planlıyoruz. Yardımcı olursanız minnettar olurum. Saygılar…

    1. Selam Cihat, emin değilim Trilye’de nasıldı. Odamax ile görüşün tutmadan önce.

  4. bayılıyorum size, bizde kendimizce vakit buldukça eşimle Türkiye’yi geziyoruz. turlarımıza çıkmadan önce sizin sayfanız dan notlar alıyorum. harikasınız.

  5. Bir Bursalı olarak ben de sizden yardım alıyorum. Öğrenciyim ve bu yıl son seneme gireceğim yani mezun olacağım ve yoğun bir sene olacak. O yüzden yaz tatilimi olabildiğince verimli geçirmek istiyorum. Ders çalışmaya devam tabiki ama haftada enazından bir gün gezmek, “evde olmamak” gerçekten terapi gibi. Bursa’yı bu kadar güzel gezip bu kadar güzel tanıttığınız için teşekkür ederim.

  6. I love Tirilye and I visit this place frequently. I enjoy staying at Tirilya and walking around. I also enjoy food.
    My father was born in Tirilye in 1912. I also have some photos of the old Tirilye.
    In your text you write “In fact, according to the census made in 1908 there were 3657 Rum, 109 Turks”.
    Is there any way to have a copy of the 1908 census for Tirilye? Where is this census?
    Thank you
    Basil

    1. Wow! I would love to see those photos! I gather that you live in Greece and come for a visit once in a while?
      It’s been a while since I wrote that article, so I can’t remember I found that info but try checking the references mentioned in the Wikipedia articles about Trilye.

  7. Merhaba bende sizi takip edenlerdim ve önerleriniz çok yol gösterici oluyor Şeker Ev Baliga ben de gittim harika bir yer hayvanlara kötü davrandiklarini görmedim, yazinizin altina özür yazisi yazmişlar, boyle tatsiz bir sey yasanmasi elbetteki cok kötü ama hala orda calistigi bile belli olmayan bi garson icin önerinizin altinda boykotun devam etmiyor olmasi daha güzel olurdu, biz de cok memnun kaldik, ilgilerinden, meze ve baliklarindan, sohbetlerinden, ve boykot yazisi olarak kalmasi haksizlik olurmus gibi geldi sizin takdiriniz tabiki ama önerilerinizin içinde yer almasini gerçekten hak ediyor
    Tesekkurler

  8. Planlama onerisiniz diger gezi sitelerinin onune gecirdi sizi benim gozumde. Cunku bu sitelere goz atanlar, bu yerlere gelmek isteyenler zaten gunubirlikciler ve gezi sayfasi yazdikca yazmis. Hepsi yapilsa zaten 2 gun orda kalinilmak zorunda. Planlama onerisi illaki gereken bir durum. Tesekkur ediyorum.

  9. Bizlerde cift olarak tavsiyelere uyduk ve seker ev balik rest geldik. Mezeler gercekten harika. Lezzet cok yerindeydi… rakilarimizi keyifle yudumlarkan mekan garsonunun sadece kapi girisine gelmis olan kediye olanca gucuyle tekma atisina sahit olduk ne yazik ki… durumu belirttik… anladilar mi sanmiyorum… garsonun kendisine “ne yapiyorsun” dedigimde ki bana bakisi adeta nefret ve “ne yapsaydim baska” cevabi tasiyordu… bir yandan aile mekani olan burada bebekler uyutulmaya calisilirken , diger yanda hayvanlari nedensiz ve amacsizca tekmeleyen tesis garsonlari… tercih sizin. Burdan ayrilirken ne yazik ki yedigimiz muazzam yemekleri degil, huzurlu sohbetimize canavarca dalan bu garsonu hatirlayacak ve bir daha bu mekana ayak basmayacagiz… sevgiler…

    1. Merhabalar, bloğunuzu takip edemediğimiz için doğal olarak da yorumları göremedik ve durumu düzeltmek adına bir yorum yazma fırsatını ancak buluyoruz…

      Öncelikle çalışanımızın hayvanlara karşı tutumunu kesinlikle onaylamıyor, böyle bir durumla karşılaştığımız zaman çalışanlarımızı özellikle uyarıyor ve bu konuda kendilerini eğitmeye ve bilinçlendirmeye çalışıyoruz…

      Tirilyemizin birçok turizm ve tanıtım sorunları yanında, işletmelerde çalıştıracak nitelikli eleman bulabilmek de büyük bir sıkıntı bizler açısından…

      Tirilyede kendi evinin önünde sokaktaki onlarca kedi ve köpeği beslemek adına hergün birer kap yemek ve su koyan bizler için, böyle istisnai bir hadise içinde görülmüş olmak oldukça üzücüdür… Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması adına, yukarda da belirttiğimiz üzere, geçmişte olduğu gibi, yarınlarda da daha da hassas olmaya gayret edeceğimizi bildirir, yaşanan tuhaflığın gözlerinizin önünde cereyan etmesinden ve keyifli dakikalarda ağzınızın tadının kaçmasından dolayı işletmemiz adına özür dileriz…

      Şekerev Balık Restoranı

  10. Mudanya ve Trilye ile ilgili yazılarınızı okudum. Internetim her zaman olmadığı için kaydettim. Teşekkür ederim. Çok güzel hazırlanmış

  11. Merhaba. Sabah 10 dan akşama kadar Cumalikizik, Ulucami, trilye ve Gölyazı gezilebilir mi.. bu bölgede ücretli çadır kampı yapılabilir mi

    1. ne kadar detaylı gezmek istediğine bağlı. Ben olsam Gölyazıyı çıkartırım. Çadır konusunu bilmiyorum

  12. merhaba 3günlük2gecelik bir gezi ayarlamak istiyoruz. İstanbuldan yola çıkacağız. Arabayla seyahat edeceğiz. Mudanya, iznik, tirilye, gölyazı ve cumalıkızık gezisi için hangisinden başlamalıyız? Rotamız nasıl olmalı, konaklamaları hangilerinde yapmalıyız bilemedik. Yardımcı olursanız çok seviniriz. Teşekkürler 🙂

  13. Şeker ev balık restoran çok pahalı 4 kişi gittik 175 tl hesap ödedik içeçek yok bunun içinde ve ahım şahım bir lezzette yoktu gidecek olanlar bunu hesaba katsınlar. Yarım günde mudanya -tirilye ve gölyazı yaptık çok çok yetti

  14. Sevgili dostlarım; Bu gün güzel İznik’imizi tanıtan kısa filminizi muhteşem duygularla izledim. Size şahsım adına çok teşekkür ederim. Muhteşem olmuş, İznik’i bu kadar güzel tanıtan ikinci bir filim olamaz diye düşünüyorum. Saygılar, sevgiler. “Adnan Abi”

  15. Merhaba kalmak için önerileriniz neler…uygun fiyata günlük daireler evler yok mu..Teşekkürler

  16. Tirilye aman aman bir yer değil. Bana biraz abartılmış geldi. Bir kere, tarihi eserler çok kötü durumda. Sivil mimari örnekleri de çirkin yapılaşmalar arasında kaybolmuş. Tirilye zeytinine ve zeytinyağına gelince, bunların lezzetlerini de abartıyor insanlar. Çok ayrı bir lezzetle karşılaşmadım ben. Belki eskidendi o lezzetler… Ayrica Tirilye’de fiyatlar biraz yüksek, hizmet kalitesi ise o oranda yüksek değil…. Benim şahsi kanaatim, Tirilye’yi görmek için özel bir yolculuk planı yapıp gitmeye hiç gerek yok… Yolu buralara düşen 1 saat içinde her yerini görüp yoluna devam edebilir.

  17. Sevgili dostlarım, iyi ki sizinle tanışmışım, selamlarınızı alıyorum, inanın çok mutlu oluyorum, yeniden buralara yolunuz düşerse lütfen yine uğrayın. Size özel SEMAVER ÇAYI demleyeceğim.

  18. Selam
    Bence faydalı bir planlama olmuş elinize sağlık!
    Biz de haftasonu çocuklar ile gitmeyi planladık

    Sevgiler

  19. Merhabalar yukarıdaki yorumları okudum biz bir günde Gölyazı ve trilye yapmak istiyoruz.size şunu sorsam kahvaltı trilyemi yoksa gölyazımı dersiniz.Kalabalık aileyiz .Bu arada sitenize bayıldım bence çok faydalı olmuşTakipteyim

  20. Merhabalar;

    2 günlüğü kafa dağıtmak için güzel bi yer olduğunu düşünüyorum. Denize girilcek sahil var mı acaba ? Teşekkürler

  21. Biz bu yil 6.yasinda kizim ve esimle sizin blogunuzu okuyarak yola ciktik. Tirilye ye vardik. 1 haftalik rezervasyon yaptirdik.Kaldigimiz yer verdigimiz paraya gore normaldi. Yanliz esnafin duyarsiz, aksama kadar oturup bulunduklari mekanda sandalyelerini bir saga bir sola cevirerek oturmalari, yasadiklari mekanı ,doğayı ve tarihi acimasizca yok ederek günlerini oraya gelen bizim gibi misafirlere tuttura bildikleri rakamlarla kalmış, beklemiş, dondurulmuş, yıkanmamıs, pis masalarda servis ederek elleriyle gelen misafirleri geri ceviriyorlar. blogda yazdiginiz her yeri gezip degerlendirme firsatimiz 1 haftada oldu. Esnaf biraz daha özenirse misafirlerine ve tarihlerine iyi olacak. Dikkat edin… Sadece doğayi ve tarihi güzellikleri görün. Sıra İznik de. Görüsmek üzere…

    1. Merhaba Sibel,
      1 hafta çok uzun bir zaman, biz yarım gün öneriyoruz diye yazmıştık, umarım çok sıkılmamışsınızdır.

      Tirilyeliler turist ağırlamaya hala hazır değiller. Aslında potansiyeli olan bir yer ama turizm kafası ile işletilmediği için kıyıda köşede kalıyor.

      1 haftada çok şey görmüşsünüzdür; varsa eklemelerin seve seve güncelleriz

  22. Merhabalar,
    Tirilye’de denize girilecek güzel yerler ve/veya önünde plaj olan otel-pansiyon var mıdır?

  23. Trilye …çok güzel ama sinek çokluğu felaket Belediye yi göreve davet ediyorum saygılar.

  24. Merhabalar ben aya yanni manastirina aracimizla ulasabilirmiyiz bunu ogrenmek istiyorum ve kamp icin uygunluk varmi bilenler bilgilendirirse sevinirim

  25. Merhabalar ben gezdim çok beğendim küçük şirin bir yer• tek pişmanlığım almış olduğum zeyrin bu yaz tekrar gidicem ama alışveriş yapmayı düşünmüyorum çünkü zeytinin içi resmen sinek doluydu ve çöp oldu o konuda esnaflar hassasiyet gösterirse iyi olur

  26. Selamlar,

    Alternatif olarak Çamlı Kahve’nin hemen altında -dolayısıyla aynı manzaraya sahip- Tirilyeli Kadınlar Kooperatifi’ni önerebilirim. Hem yerli kadınlar kazanmış olur. 🙂

  27. 5 senedir eşimle her yaz bir iki kere gideriz. Bizim bile bilmediğimiz yerleri bulup yazmışsınız! Harika bir rehber olmuş, ellerinize sağlık.

  28. Gittiğime pişman olduğum bir yer, İstanbul dan oraya kadar git ama pislik karmaşa her yerde. Bilmişiz bir gözleme her yer de yağ kokusu fiyatlar almış başını gidiyor. Zeytinyağ, zeytin için dükkan dükkan dolaşmaya gerek yok. Çünkü biz oradayken bir toptancı gelip her dükkana aynı malzemeyi dağıtırken gördük. Orijinal hiçbir şey yok. Keşke gitmeden önce yorumları okusaydık dedim. Bunun için dönüşte yazmak ihtiyacını hissettim.

  29. Sayın Biz Evde Yokuz,
    Niye bu kadar kızdınız ki; yalnızca biraz özen biraz daha dikkat lütfen diye yazdım. Zira Sanat Tarihi ve dinsel açıdan önemli bir merkez/ beldeyle ilgili bilgi verip insanları hem bilgilendirmeye hem de yönlendirmeye çalışıyorsunuz. Teşekkürler ama sizin yazdıklarınızı okuyan birçok insan yazdıklarınızın söylediklerinizin doğru olduğunu varsayarak plan program yapıyor ve beldeye geliyor. Sonra da biz böyle bilmiyorduk, şu böyle yazmış, bu böyle söylemiş deyince düzeltmek bizlere düşüyor. Örneğin, fotoğrafının üstüne Kemerli Kilise(Başmelekler Kilisesi) dediğiniz yer; Kemerli Kilise yani( Panto Basilissa) Tirilye’de, Aya Taksiyarsis(Başmelekler Kilisesi) ise Tirilye’de(yani beldemizde) olmayıp Tirilye’ye gelmeden önceki Siği Köyü’nde yer almaktadır. Yani Kemerli Kilise ile Başmelekler Kilisesi iki ayrı yapı olup iki ayrı yerde bulunmaktadır. vs. vs.
    Ayrıca bilime/sanata/ kültür/turizmde gerçeklere inanmak konusunda duyarlı olsanız eleştiriye de açık olurdunuz ki şahsıma karşı öyle süslü imza, bağcı dövmek vb. ifadeler kullanmak suretiyle karşı saldırıya geçme yolunu seçmezdiniz; herhalde bir kompleks durumu var ki minicik bir eleştiriye dahi katlanamıyorsunuz.
    Uygun görürseniz de yayımlayın lütfen
    Saygılar
    Ayhan Salman

    1. Ayhan Bey,
      Eleştiriye kapalı olsak sizin yorumunuza cevap vermemeyi bırakın, yayına bile almayabilirdik. Ne de olsa burası bizim şahsi sayfamız, istesek, bu lüksümüz var.
      Kiliselerin farklı olduğunu yazmışsınız sağolun. Tek bu konu ile ilgili midir bütün bu yaygara? “Madem öyle, buyrun yazıyı iyileştirin” dememize rağmen hala detaylı bir ekleme yapmak yerine, bağcı dövmeye devam ediyorsunuz.
      Hala teklifimiz geçerli, eklemek istedikleriniz varsa yineliyoruz buyrun dükkan sizin. Kiliseler ile ilgili bekliyoruz bilgilerinizi.
      Ama onun dışında, bu konun diğer boyutları ile ilgili yazışmak yerine dünyaya katabileceğimiz çok daha fazla şey var. Hem siz, hem biz başka şeyler üretiriz daha faydalı olur.
      Kompleks örneği için de attığınız imzanın üstünde yazdıklarınıza bakabilirsiniz.

      1. Sayın biz evde yokuz,

        Mesele anlaşılmıştır; teşekkürler, kolay gelsin, başarılar dilerim. Sizi biraz üzdüm belki ama.

        Ayhan SALMAN
        (Arkeolog/Sanat Tarihçisi)
        Emekli Müze Müdürü

  30. Mmerhaba, biz Trilye’ye gitmek istiyoruz da bir sorum vardı. Acaba Taş Mektep ve Kemerli Kilisenin içine girebiliyor muyuz?

      1. Yahu bir de kulaktan dolma bilgileri büyük büyük laflarla anlatıyorsunuz; yazıyorsunuz ve insanlar sizin yazdıklarınızı okuyarak yol yordam bulmaya çalışıyorlar….Ancak Tirilye’nin en önemli yapısını Kemerli Kilise’yi( Panto Basillissa) anımsamıyorsunuz bile… Lütfen biraz özen, bilgi, biraz başkalarına saygı.(Kusura bakmayın)

        Ayhan SALMAN
        Emekli Müze Müdürü
        (Sanat Tarihçisi)
        Tirilye Mahallesi, Karacabey Caddesi Numara: 12
        Mudanya-Bursa

        1. Ayhan Bey,

          Bağcı dövmekle olmuyor bu işler. Yazın buraya eksik gördüklerinizi, herkes faydalansın. Burası bizim kendi deneyimlerimizi yazdığımız ve yorumlarda da herkesin katkı yapabildiği bir mecra. Devletin turizm sayfası veya insanların ücret ödeyip faydalandığı bir yer değil. Kusura bakmayın ama gelip, eleştirip, üzerine de hiçbir katkı sunmadan, sıfatlarla süslü imza atmak kolay. Amacınız bağcı dövmek değil de Tirilye’yi doğru tanıtmaksa burası herkesin katkılarına açık. Madem eksik buluyorsunuz bahsettiğiniz yerler ile ilgili buraya yazabilirsiniz. Uygun görürsek yazımıza da ekleriz katkılarınızı memnuniyetle.

          Saygılar…

  31. Merhaba, memleketim Tirilye ile ilgili övgü dolu yorumlarınızı görmekten çok memnun oldum, çok Teşeklürler.
    Ben Tirilye’nin yerlisiyim, adım Murat. Butik bir zeytin ve zeytinyağı işletmemiz var. Sağlık kaymağı ürünlerimizi cam ambalajlarda misafirlerimize sunuyoruz. Tirilye ye yolunuz tekrar düştüğünde sizlerle tanışmak ve sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyacağız. Görüşmek umuduyla.
    Teşeklürler
    Trigleia zeytin ve zeytinyağları….

  32. Merhaba
    Istanbuldan araçla gezmek istesek ve bu 4 yeride gezsek nasıl bir rota yapmalıyız nerden başlamalıyız 2 gece konaklamak yeter sanırım.
    Tesekkurler

    1. Ne kadar zaman ayırmalı bölümünde yarım gün yeterli diye yazmıştık zaten. Başka birşeyi mi sormuştunuz?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir