TÜRKİYE’DE ÖLMEDEN ÖNCE YAŞAMANIZ GEREKEN 10 ŞEY

Biz EvdeYokuz olarak, hep zamanı, hayatımıza unutulmaz anlar katmaya ya da bizi zihinsel ya da fiziksel olarak geliştirmeye hizmet edecek şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.

Keza, tatiller de böyle yaşanmalı bizce. Çoğunlukla bir önceki izni tekrarlayan rutinlere dönüşüyor tatiller. Oysa, her tatili birbirinden ayıran deneyimlere yönelip, her birini ömrünün farklı bir “EN”i olarak hatırlayacağı ve iyi ki yapmışım diyeceği şekilde yaşamak da var.

Bizim, şimdiye kadar Türkiye’de deneyimlediklerimiz içinde ilk 10’a giren “EN”lerimiz bunlar oldu. Hayat ilerledikçe yeni “en”ler de yayınlamayı umuyoruz. Yanına gitmişken oralarda neler yapılır onu da not ettik.

Bizim size önereceğimiz Ölmeden Önce Türkiye’de Yaşanması Gereken 10 Deneyim işte bunlar. Sizin “en”lerinizi de çok merak ediyoruz ve yorumlarda bekliyoruz. Şimdiden teşekkürler :).

En romantik : Kapadokya’da Balon Turu / Nevşehir

Günün doğuşunu izlemek zaten tek başına bile romantiktir. Ama bir de buna, peribacalarının üzerinden, bütün şehir uyurken, bir balonun içinde rüzgara karışıp esmek ve bunu yaparken 100’lerce balonun sessiz bir serenad yapar gibi etrafınızı sarması da eklenince insan şair oluyor. 😀

Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
Kapadokya’da Balon Turu

Hazır buradayken başka neler yapmalı?
Tarihseverler kesinlikle Kaymaklı, Derinkuyu, Mazı, Tatlarin yeraltı şehirlerini ve Zelve Açık Hava Müzesi’ni gezmeli. Doğal güzellikleri sevenler Kızıl Vadi ve Ihlara Vadisi’nde atlı safari (binicilik tecrübenizin olması gerekmiyor) ya da trekking yapabilir. Buradan meşhur testi kebabını ve buranın meşhur şarabını denemeden gitmeyin deriz. Ayrıca size çok az kişinin bildiği güzel bir gurme sır verelim: Kapadokya’da mevsimine denk gelirseniz bolca trüf mantarı yetişiyor! Nam nam nam…Tüm bunlar için de Kapadokya Gezi Rehberimiz var.


En faydalı : Hayatta Kalma Kursu / İstanbul & İzmit

İhtiyacınız olmaz sanmayın. Bu bilgilere arabayla giderken tipide mahsur kalırsanız da, piknikte kaybolursanız da ihtiyacınız var.

Bir çok hayatta kalma branşının harmanlanması ile oluşmuş bir eğitim ve aynı zamanda çok farklı bir kaçamak: Komando eğitimi, hayatta kalma sertifika programı ve havacılara verilen hayatta kalma eğitimi yoğurularak, hem eğlenceli, hem de faydalı bir kursa evrilmiş. 2-3 gün sürüyor. Teorik eğitimi aldıktan sonra programın tamamı doğanın kucağında geçiyor. Bütün öğrenilenler (barınak yapma, yeme içme, yön bulma vs) gibi konular uygulamalı işlenerek kamp yapılıyor. Kendi yaptığınız barınakta uyuyabilirsiniz! Bu, kamp ateştinde sucuk keyfinden mahrum kalacağınız anlamına gelmiyor tabi 😉

Temel hayatta kalma eğitiminden sonra çölde, suda, soğuk havalarda gibi eğitimlere de katılabilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
Hayatta Kalma Okulu

Hazır Kocaeli – Kartepe’deyken başka neler yapmalı?
Maşukiye’de doğa ile baş başa bir gün tam da ihtiyacınız olan şey olabilir. Su sporlarına meraklılar, Kerpe’de dalga surfü öğrenebilir hatta dalış bile yapabilir. Islanmadan suyla haşır neşir olmak isteyenler balık tutabilir ya da hazıra konup Kefken’de Çinekop’tan Kalkan’a, İstavrit’ten Palamut’a en taze balıkları yiyebilirler. Eğer günlerden pazarsa organik köy yumurtası ve ev yapımı ürünler bulabileceğiniz sahildeki köy pazarını da atlamayın deriz. Ayrıca ilginç bir jeolojik oluşum olan Pembe Kayalar da bu bölgenin kendine has doğal güzelliklerinden. Kocaeli’de Gezilecek Yerler önerilerimiz için tıklayın.


En matrak : FormuLaz Yarışı / Rize

Lazların kıvrak zekası, yaşama sevinci ve gözü karalığının manifestosu kıvamında bol şamatalı ve adrenalinli bir yarış. Herkes kendi tahta arabasını yapıyor. Bu arabalarda FREN YOK ve bir yanı uçurum olan bir yoldan yokuş aşağı yarışıyorlar ! İnsanlar ayaklarını yere sürerek yavaşlıyorlar ama çılgın Lazların ayaklar havada gidiyor o ayrı.:D Ve sıkı durun, bu arabalar saatte 75km basıyorlar!

Siz de bir marangozhaneye gidip araba yapabilir (ya da sipariş edebilir) ve yarışabilirsiniz.  Amaç sadece deneyimlemekse, illa bizim uşaklar gibi 75 basmaya gerek yok. Siz arabaya fren de yaptırabilirsiniz.  Sakin sakin de inebilirsiniz.  Ya da izleyici olarak bulunup, önce horon ile coşan Lazların, sonra arabaya binince virajları nasıl yanlaya yanlaya gittiğini izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
Red Bull Formulaz

Hazır Rize – Ardeşen’deyken buralarda başka neler yapmalı?
Rize’ye uçakla gidecekseniz Trabzon’a iniş yapıyorsunuz. Tabi Trabzon’a gitmişken de Sümela Manastırı’nı görmeden, hamsi, kuymak ve Hamsiköy sütlacı yemeden Trabzon’dan ayrılmak olmaz. Rize’ye geçtiğinizde en popüler yerlerinde başında Ayder Yayla’sı geliyor. Doğa yürüyüşleir için burada kolayca rehber bulabilirsiniz.  Burası heliski için de çok uygun bir lokasyon. Adrenalin ve doğa tutkunları için ise Fırtına Deresi, Rafting başta olmak üzere yılın her ayı aktivite dolu (aşırı yağmurlu günler hariç). Ayrıca ünü dünyaya yayılmış Anzer balı, Laz Böreği, hamsi pilavı, rize pidesi, muhlama gibi Karadeniz lezzetlerini de tatmayı unutmayın.


 

Yazın En İdeal : Akyaka’da Kitesurf / Muğla

Akyaka gerçekten kitesurf öğrenmek için optimum yer: 11 gibi çıkan rüzgar gün batana kadar ideal sertlikte esiyor ve istisnai durumlar hariç sezon boyunca hep esiyor. Deniz geç derinleşiyor. Bu sayede düşünce kalkmak kolay oluyor. Denizin dalgası ufak olduğundan boardu kontrol etmek çok kolay. Ve son olarak uzuuuuuuuun bir koy olduğundan keyfinizce kayabiliyorsunuz.
Ayrıca kitesurf dışında da yapılacak çok şey var. Bunun için Akyada’da neler yapılır videomuzu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
Kiteboard Akyaka

Hazır buradayken başka neler yapmalı?
Akyaka süper bir yer ve yapılacak çok şey var. Biz de gidip, en favori 10 Akyaka aktivitelerimizini özetleyen bir video çektik. Kesin göz atın:

Videodaki aktivitelerin detayları için buradan bilgi alabilirsiniz: Akyaka’da Ne Yapılır?


 

En İdealist : Gönüllülük

(1.İztuzu / 2. Tüm Türkiye / 3. Kars / 4. Kaş)

Kendine ayırdığı zamanı hem kaliteli, hem de topluma faydalı geçirmek, bir yandan da sıra dışı bir deneyim edinmek isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanından önerilerimiz var! Gönüllülük demeye dilimiz varmıyor çünkü daha ziyade bir servis değiş tokuşu & deneyim: emeğinizi veriyorsunuz ve  karşılığında yemek, yatak, aile ve ilgili konularda eğitim alıyorsunuz.

Yaban hayat, ekolojik tarım, engelli ve sosyal dezavantajlı bireyler olmak üzere 3 farklı alanda çalışan 5 kar amacı gütmeyen kuruluşta çalışarak hayatınızın deneyimini yaşabilirsiniz. Mesela yaralı bir kurtun ya da caretta carettanın tedavisine yardımcı olabilir ya da engellilerle Kaş’ta dalabilir, ya da Lisinia Doğa‘da ekolojik tarım yapmayı öğrenebilirsiniz.

gönülülük-derneksiz

Daha fazla bilgi almak için:

1. Doğa (Caretta Caretta): Dekamer
2. Ekolojik Tarım: TaTuTa’lar
3. Doğa (Yaban Hayat): Kuzeydoğa Derneği
4. Engelli ve Sosyal Dezavantajlı Bireyler: Düşler Akademisi
5. Doğa: Lisinia Doğa


 

Ailece En Keyifli : Kaş’ta Kano ile Safari / Antalya

Hem spor, hem eğlence, hem tarih, hem de manzara, hem de macera! Daha ne olsun.  Üstelik günübirlik rotalar 7’den 70’ye herkesin katılabileceği kolaylıkta. Başlangıç noktasına transfer, ekipman, rehber, öğle yemeği dahil paket turlar var.

Lahitlerin içinden, batık şehrin üzerinden, bazen Caretta Caretta ve ördekler eşliğinde kürek çekmeli ve en turkuaz yerlerde yüzme molalı süper bir aktivite.

Ayrıca, isteyen kişiler için gece çadırda konaklamalı birkaç günlük rotalar da var.

kas-kano-kayaking-kayakoy-7Lahitin etrafına kano

kas-kano-kayaking-kayakoySadece deniz yoluyla ulaşılabilen ve enfes bir yer olan Kaleköy


kas-kano-kayaking-kayakoy-5

 

Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:

Hazır buradayken başka neler yapmalı?
Öncelikle efsane bir Kaş rehberimiz var hemen şuraya bırakıyorum: Kaş

Doğa sporları meraklıları için Türkiye’de yamaç paraşütünün yapıldığı sayılı yerlerden olan Adrasan’da atlayış, Kalkan’da dalış, Manavgat ve Düden Şelaleleri’nde Rafting, Geyikbayırı’nda kaya tırmanışı, Likya Yolu’nda Trekking gibi birçok alternatif var. Antalya’nın bol engebeli dağlık bisiklet rotaları da dağ bisikletçileri için biçilmiş kaftan. Bisiklet rotalarına http://www.bisikletrotalari.com/cat/antalya/ adresinden ulaşabilirsiniz. Keyifçiler için ise Olimpos, Çıralı’da ağaç evlerde konaklayıp, Olimpos Dağı’nda tanrıların hiç sönmeyen ateşi eşliğinde zirvede şarap keyfi yapmaları şiddetle tavsiye edilir. Antalya, tarihseverler için de adeta bir zaman tüneli. Aspendos’tan, Patara Antik Kenti’ne, Beldibi Mağarası’ndan Noel Baba Klisesi’ne dünyaca ünlü tarihi yerler var.


 

En manzaralı : Ölüdeniz’de Microlight ya da Yamaç Paraşütü / Fethiye

Fethiye’nin ne kadar güzel bir doğası olduğunu biliyorduk ama havadan görünce daha önce bilmediğimize karar verdik. 😀
Bunun için iki opsiyon mevcut: ya kağıttan bir uçağa benzeyen microlight ile uçabilirsiniz, ya da Babadağ’dan yamaç paraşütü ile atlayabilirsiniz. Biz ikinsini de denedik. Manzara aynı olsa da ikisi de birbirinden çok farklı deneyimler.  Arasında seçemedik, ikisini de şiddetle öneriyoruz.
Microlight:

Yamaç Paraşütü:
https://www.youtube.com/watch?v=UwqZ1-DBMpU
Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
Microlight

Hazır buradayken başka neler yapmalı?
Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu’nda kamp, Saklıkent Kanyonu’nda trekking, Likya Yolu’nda doğa yürüyüşleri, Sedir Adası’nda deniz keyfi, Bodrum’da windsurf, Dalaman Çayı’nda Rafting, Gökova Bisiklet Turu, Karya Sahilleri’nde bisiklet turu, Dalyan İztuzu Plajı’nda Caretta Caretta’lar için gönüllülük gibi çok fazla seçenek var. Bunların yanı sıra tarih severler için Muğla’da birbirinden önemli antik kentler ve kaya mezarları var. Tabi ki envai çeşit deniz mahsülünün ve Çökertme Kebabı’nın hası da yine Muğla’da yenir.


 

En ikonik : Doğu Expresi / Ankara’dan Kars’a

Mükemmel bir haftasonu kaçamağı. Hiç yorulmadan, üstelik cebini de yormadan, güzel manzaralara doya doya, günlük rutininden tamamen uzaklaştıran, 62 saatte (Gidiş 24 saat – Dönüş 24 saat – Konaklama 14 saat) tamamlanması mümkün ve bir kaç sinema bileti maliyetinde başka ne var?

Masal gibi bir yolculuk. Özellikle kara kışın ortasında, sıcacık vagondan karlı manzaraları izlemek gibisi yok. Arkadaşlarla bir kuşetliye doluşarak yapılınca gırgır, sevgili ile yapmak için süper romantik, çoluklu çocuklular için de son derece pratik. 

Yola çıkmadan Doğu Ekspresi’ne binmeden MUTLAKA bilinmesi gerekenler bilgiler yazımızı okuyun: https://www.bizevdeyokuz.com/dogu-ekspresi-onemli-bilgiler

Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
 Dogu Ekspresi Maceramiz

Hazır buradayken başka neler yapmalı?
Burası farklı deneyimler madeni. Hepsini derleyip, şahane bir liste yaptık: Kars Gezilecek Yerler


 

En heyecanlı : Selçuk’ta Serbest Paraşüt / İzmir

O kadar gezdik, bin türlü şey denedik, insanı bu kadar “hayatta” hissettiren ve başını döndüren bir deneyim daha bilmiyoruz. Çok acayip, o adrenalin patlaması nasıl bir şeyse, insan bildiğin karaciğerinindeki midesindeki hücrelerinin zıpladığını hissediyor.

Hayatınız boyunca hep geri dönüp tekrar yaşamak isteyeceğiniz bir duygu patlaması için kesinlikle ne yapın edin, buraya gelip atlayın.

Daha fazla bilgi almak & nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
serbest parasut

Hazır buradayken başka neler yapmalı?
Atlayış sırasında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Efes Antik Kenti‘ni her ne kadar tepeden görseniz de, içinden mutlaka bir gezmek lazım. Zaten atladığınız yere 10 dakika mesafede. Tarihe doyamadıysanız Bergama ve Foça Antik Kentleri de baya görülesi yerler.

İzmir şehir merkezini gezebilirsiniz ama biz daha az bilinen yerlerini tercih ettiğimizden size de önerilerimiz o yönde: Karaburun, Urla, Seferihisar komşuları Çeşme’ye oranla bir hayli sakin ve dingin Ege kasabaları. Zaten bir “Cittaslow” (yavaş şehir) olan Seferihisar huzurun baş adresi. Buralarda geçireceğiniz bir gün bile şehir hayatının size kaybettirdiklerini hatırlatacak cinsten. Buralarda taze Ege otları ve Ege balıkları ile bir akşam yemeğini kesinlikle atlamayın. Tabi ki merkezde kumru, midye dolma, pide, boyoz gibi sokak lezzetlerini de es geçmeyin deriz.

Alaçatı’da rüzgar sörfü de iyi gider.


 

En Benzersiz : Donmuş Çıldır Gölü’nde Balık Avı / Kars, Ardahan

Türkiye’den değil, bu dünyadan olmayan bir deneyim donmuş Çıldır Çölü. Manzaralar Game of Thrones (Taht Oyunları) gibi fantastik bir bilim-kurgudan fırlama.  Şöyle düşünün, dünya topu topu 2 renkten oluşuyor; ufuk çizgisine kadar her yer bir vakum gibi göz alabildiğine beyaz, çizgiden sonra da masmavi kristal bir gökyüzü. Ve siz yerle gök arasıda bir yerde aslında suyun üzerinde yürüyorsunuz.

Az sonra o buzu testere ile yarıp (tabi ki yerli balıkçılar eşlinde), balık tutacaksınız. Sonra o balığı kızartıp yiyeceksiniz. Bunların hepsi buzlar imparatorluğunun ortasında olacak. Çok ama çok fantastik, sürreal, gördüğünüz ya da yaptığınız başka hiçbirşeye benzemiyor.

 

Daha fazla bilgi almak &  nerede, nasıl yapılır gibi pratik bilgiler & tüyolar için:
cildir’da buzda balık avı

Hazır buradayken başka neler yapmalı?
Kars’a kadar gitmişken ıskalamamanız gereken diğer önerilerimiz:Kars Gezilecek Yerler

Bonus : Nemrut’ta Gün Doğumu


Nemrut, tanrıların dağı olarak da biliyor. Anadolu’nun en barışcıl ve kapsayıcı uygarlığı Kommagene Krallığı tarafından yaptırılmış, çok büyülü bir yer. İnsanın üzerinde mistik bir etki bırakıyor.

Aslında Adıyaman’a bağlı ama Malatya üzerinden de gidiliyor. Biz Antep ve Hatay gibi sağlam bir yeme içme destinasyonu olan Malatya’da gurme bir tur yapıp, oradan Nemrut’a geçmeyi tercih ettik. Size de parmak yediren Malatya gezi rehberimizi öneririz.

Nemrut Hakkında Bilgi ve Gezi Notlarımız da burada.

26 Comments

  1. Akyaka favorilerimin arasından en çok sevdiğim tatil yerlerinden birisidir umarım en yakın zamanda giderim.

  2. 5 numara ailece en keyifli tatil hakkında daha detaylı bilgi alabileceğimiz en azından paket turlar ya da konaklamalar hakkında bilgi alabileceğimiz bir adres telefon herhangi bir şey var mıdır tam isteyeceğim gibi bir tatil çünkü hepsini bir arada yapmak mümkün mü lokasyonlar birbirinden uzak gözüküyor çünkü hazır oraya gitmişken dediğiniz yerleri de görmek ve bahsettiğiniz şeyleri de yapmak isteyeceğim için biraz daha bilgi almam mümkün müdür acaba ?

      1. Çok teşekkür ederim geri dönüşünüz için. sizler hakkında okurken sanki sizlerinde organizasyon tarzı şeyler düzenlediğinizi okudum diye anımsıyorum ama, onları yayınladığınız bir yer var mıdır yoksa konuyu tamamen mi farklı anladım acaba : DDD

        1. Onları yayınlamıyoruz çünkü Biz EVde Yokuz’dan ayrı bir müessesa şirketimiz.

  3. yamaç paraşütünü kaş ta deneyimlemek istiyoruz.önerebileceğiniz uygun bir site acente vb rezervasyon yapabileceğimiz biyer varm?

    şimdiden teşekkürler.

  4. Listedeki birkaçının bende yaptığım için şanslı hissediyorum kendini. Çıldır gölünde balık avı ve Yamaç paraşütünü bir an önce yapmalıyım 🙂 Ne de olsa evde oturan erken ölür 🙂

  5. Yamacparasutuyle atlanmaz uculur biz bu kelimeye ozen gosteririz atlarsak kaza yapariz lutfen guncelleyin 🙂

  6. Sabah uyandığımda sayfanıza denk gelip önerilerinizi hiç sıkılmadan okudum. Sonra dedim ki “biz yaşıyor muyuz yeaaa”… Bende Kapadokya balon turunu yapmak istiyorum. Bu güzel listeyi hazırladığız için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.

  7. Harika liste. Artvin-Macahel’de trekking ekleyeyim ben, Rize-Fındıklı’da derede yüzme, üstüne baklava off bilimum Karadeniz macerası çok süper.

  8. Hemen bu listeye pamukkale ve Dunyanin hayatta kalan en eski mezarligi olan hierapolis nerede behey gezentiler! Ordan da parasutle atlanip traverten manzarasinda uculuyor ne var yaniöö :atarlıemoji

  9. Benim eklemem; En Tarihi: Gökçe Adada bir Rum köyü olan Tepeköyde güneş battıktan hemen sonra köy meydanında köy sakinlerinin bulusmasina katilmak ve suan kullanilmayan Rum okulunu gezinmek.

  10. Ben bu kadar güzel, yaratıcı ve makul tatil alternatifleri görmedim. Çıldır’da balık, microlight ve dogu expresini mutlaka denemek istiyorum. Web sitesinde bölgelere göre kategoriler olursa çok harika olur. Sonuçta ofiste otururken sizin sitenize girip gaza gelmek var ama karar verilmiş bir tatilde, orada neler yapabilirim konusu var. Evden çıktık, kalakaldık 🙂

    1. Haklısın Taha 🙂 Tema değişikliği yapacağız. O zaman harita opsiyonu da olacak 🙂 Şimdilik “Site İçi Arama” kısmından kolayca ulaşabilirsin gideceğin yerlerle ilgili yazılarımıza ve videolarımıza.

      O konu içinde çok sağol, ekledik hemen 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir