ÜSKÜP’TE GEZİLECEK YERLER, (SKOPJE) MAKEDONYA

Üsküp, 3000 yıl başkalarının kontrolünde yaşamış Makedonyalıların nihayet bağımsızlığını inşa etmeye çalıştığı yer. Daha 1991’de kurulmuş bebek bir ülkenin başkenti olduğundan öncelikler normal olarak şehri nasıl bir cazibe merkezi yaparızdan çok, ülkeyi nasıl ayağa kaldırırız olmuş. Daha anca son senelerde ise şehire bir Avrupa başkenti havası katmak için hummalı bir çalışmaya girmişler. Dolayısı ile Üsküp için bir turizm merkezi diyemeyiz ancak ülkenin en büyük şehri ve ekonominin bel kemiği. İyi tarafından bakacak olursak, ticari merkez Üsküp olduğu için ülkedeki en güzel otel ve restoranlar burada.

Üsküp’e adım atar atmaz şehrin, devletin yeni soyunduğu şehiri güzelleştirme politikaları ile yenilenen ve dönüşen yüzüne tanıklık edeceksiniz. Şimdiden söyleyelim oldukça heykel içeren planlar bunlar. 🙂 Üsküp heykeller şehri olarak anılıyor. Şehrin işlek olan her yeri heykelle süslenmiş. Hatta burada şöyle bir espiri bile varmış; “Makedonya’nın %70’i Makedon, %20’si Arnavut, %10’u da heykel.” Özellikle Taş Köprü ve Makedonya Meydanı kimisi adam boyutlarında kimisi devasa boyutlarda heykellerle süslenmiş. Ayrıca bu yeni şehir planlarıyla Vardar Nehri üzerine yeni köprüler ve Arkeoloji Müzesi gibi şık yapılar da yapılmış. Bazıları hala yapım aşamasında ve iskelelerle çevrili. Bu hummalı çalışmanın en güzel ürünü bizce şehir ışıklandırması olmuş. Hava kararında şehre sihirli bir değnek değiyor ve pasta gibi yanan binaları, köprüleriyle birden şehir başka bir yer oluyor. Üsküp kesinlikle gecesi gündüzünden güzel olan yerlerden.

► Devam etmeden önce, bu yazıyı nasıl okumalı?
Bu yazı, MAKEDONYA TURU – GEZİLECEK YERLER & FİYATLAR & ÖNEMLİ BİLGİLER yazımızın alt başlıklardan biridir. O yazımızı okumadan kesinlikle plan yapmayın! Ayrıca, Makedonya’daki tüm önerilerimiz tek bakışta görmek için Makedonya Gezi Rehberi‘mize göz atabilirsiniz. ◄

Üsküp Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Üsküp’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Makedonya’nın başkenti Üsküp’e İstanbul’dan direkt olarak uçuşlar var. Fiyat karşılaştırması yapmak ve Skopje Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Üsküp’e Ne Kadar Zaman Ayırmalı?

– Eğer orada çaydı burada kahveydi gibi yaymadan gezerseniz yarım güne aşağıda yazdığımız herşeyi sığdırırsınız. (Matka Kanyonu hariç!)
– Matka Kanyonu’nu illa görün deriz. Bu durumda yarım gün şehir, yarım gün, toplam 1 gün şeklinde planlayabilirsiniz. Yaya yaya gezmeyi sevenler için 1,5 gün.
– Hiç zamanı olmayanlar için: Üsküp şehir ekspresini görmek: Makedonya Meydanı + Türk çarşısı + Destan Köfte (1,5 – 2 saat).
– Eğer Makedonya turundaysanız, 2 gün Ohri ve çevresine vakitinizin kalması mutlaka garantiye alın, gerekiyorsa Üsküp’ü görmeden havalimanından devam edin. Makedonya’da en beğendiğimiz 2. yer Manastır, 3. de Üsküp oldu.


Üsküp’ün Hangi Bölgesinde Konaklamalı?

Şehir Merkezi: Şehre ilk kez geliyorsanız kalmanız gereken bölge burası. Çünkü şehrin turistik yüzünü keşfedebileceğiniz, Makedonya Meydanı, Taş Köprü, Kale gibi önemli noktaların tümü burada kümeleniyor.

Üsküp şehir merkezi otellerini incelemek için tıklayın.

Tarihi Çarşı Bölgesi: Şehrin Sultanahmet’i veya Eminönü’sü niteliğindeki tarihi çarşı bölgesi de şehirdeki Osmanlı etkisini hissedebileceğiniz yer. Bize yakın hissiyatlı bir bölgede konaklamak isteyenlerin tercihi.

Çarşı bölgesi otellerini incelemek için tıklayın.

Debar Maalo: Şehrin barları ve restoranlarının kümelendiği bohem bölgesi. Şehrin yerellerine karışmak isterseniz de doğru adres.

Karposh: Vardar Nehri kıyısındaki Karposh bölgesi ise kalabalıklardan izole olmak isteyenler için ideal.


Üsküp’te Seçtiğimiz Oteller & Evler

Üsküp’te önceliğiniz, merkezde bir otelde veya kiralanabilir dairelerinde kalmak olsun. Bizim Üsküp’ten sizin için seçtiğimiz oteller ve evler şöyle:

Park Hotel & Spa $$$

Bu otele aşık olduk. Amerika’da öğrenim görüp gelen sahibi Üsküp’e Makedonya’nın ilk tasarım otelini açmış. Kesinlikle çok zevkle döşenmiş bir otel. Odaları ev büyüklüğünde ve kocaman balkonları var. Vardar Nehri’nin kenarında, inanılmaz bir nehir manzarasıyla tam keyif yapmalık. Fiyat / performans olarak mükemmel. İncelemek için TIKLAYIN.

Alexandar Square Boutique Hotel $$

Güzel dizayn edilmiş, temiz bir otel. Kahvaltısı da çok yeterli ve lezzetli. Süper bir terası var ister güneşlenebilir, ister şehir manzarasını izleyebilirsiniz keyifli olur. Makedonya Meydanı’na yaklaşık 200 metre uzaklıkta, konumu harika. İsterseniz otelden bisiklet kiralayabiliyorsunuz. İncelemek için TIKLAYIN.

Skopje Arch Residence $$

Üsküp Taş Köprü’ye 300 metre mesafede olan Skopje Arch Residence, içinde wifi, tv, klima, banyo bulunan daireler sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Luxury Skopje Apartments $$

Luxury Skopje Apartments, içinde klima, wifi, tv, oturma odası, banyo, yemek hazırlamak için mutfak bulunan daireler sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Üsküp’teki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Üsküp’teki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmalarını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için ev kiralamak daha avantajlı oluyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Makedonya yüzölçümü küçük bir ülke ama gezilecek yerler dağılmış durumda. Muhtemelen Üsküp ile sınırlı kalmayacaksanız ve sadece Ohrid çevresinde bile gezilecek çok yer var. Buna bir de Üsküp havalimanından şehir içine ulaşımı da ekleyin. O nedenle de altınızda aracınız olması çok büyük rahatlık sağlıyor. Havalimanından araç kiralamanız en ideali olur.

Üsküp Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Türk Çarşısı
  2. Kuzey Makedonya Arkeoloji Müzesi
  3. Taşköprü
  4. Makedonya Meydanı
  5. Makedonsko Selo Makedonya Köyü
  6. Üsküp Kalesi
  7. Millenium Cross Station
  8. Matka Kanyonu
  9. Kalkandelen

Yeme-İçme

  1. Destan Köfte
  2. Pelister
  3. Skopski Merak
  4. Kosmos Köfte
  5. Old City House

ŞEHRİN MERKEZİNDEKİ YÜRÜYEREK GEZİLECEK YERLER

1. Türk Çarşısı’nı Gezin

Türk Çarşısı olarak geçen şehrin tam göbeğindeki bölge, Türkiye’nin bir prototipi misali yöresel ürünler satan dükkanlar, Türk ve Balkan lokantları, Osmanlı’dan kalma hanlar, hamamlar, kervansaraylar, camiler ve türbelerin olduğu turistik bir yer. 12. yüzyılda Türkler tarafından kurulduğundan beri şehirin en önemli ticaret merkeziymiş. Bu bölgede hala Türkçe konuşulduğunu fark edeceksiniz. Aynısı Türkiye’de de var demeden buraya mutlaka bir iki saatinizi ayırın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Arkeoloji Müzesi

Makedonya Arkeoloji Müzesi 6 bin m²’lik 3 katlı bir binaya kurulmuş ve çok eski zamanlardan günümüze Makedonya tarihini aydınlatacak 6-7 bine yakın objeyi görebiliyorsunuz. Aslında arkeolojik ve tarihi anlamda Makedonya için çok değerli bir müze olsa da mazisi çok kısa. 2014 yılında bir proje kapsamında inşa edilmiş. Tarih öncesinden Ortaçağ dönemine kadar farklı dönemlere ait ve o dönemdeki yaşamlarını aydınlatan bir sürü kalıntı var müzede. Arkeolojik kalıntılar, balmumu heykeller, tablolar, eski paralar, mozaikler ve bu gibi objeleri açıklayan videolarla ciddi bilgi edinebilmeniz için iyi hazırlanmış bir müze olmuş. Hatta anlatımlar ve objeler kronolojik bir sıraya dikkat edilerek sergilendiği kafanızda tarihsel gelişim sürecini canlandırabiliyorsunuz. Ayrıca Büyük İskender Lahdi’nin bir kopyasını da görme şansınız olacak. Aklınızda bulunsun, müzenin içinde fotoğraf çekmek birçok müzede olduğu gibi yasak, bu konuda epey hassaslar. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Taş Köprü

Taşköprü Üsküp şehrinin simgesi desek abartmış olmayız, Üsküp’ün tam ortasından geçen Vardar Nehri’nin yakalarını birleştiriyor bu köprü. Yapımıyla ilgili bilgiler çok kesin olmasa da birçok kaynakta 1450-1470 yılları arasına tekabül eden bir zamanda ve Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edildiği söylenmiş. Diğer bir söylenti de Mimar Sinan’ın mimarlığında yapıldığı ama Osmanlı’dan izler taşıyan bir cami olduğu kesin bilgi.

Köprü bazı yerlerde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Vardar Köprüsü, Fatih Köprüsü diye geçiyor ama en çok kullanılan ismi tabiki Taşköprü. 12 kemerli, 6 metre genişliğinde olan köprü, seneler boyunca türlü nedenlerden tahribata uğrasa da sık sık yenilenerek hala korunmuş. Eskiden Üsküp’te bir yakadan bir yakaya ulaşım için kullanılıyormuş ama 1971 yılında başka köprünün inşa edilmesiyle Taşköprü sadece yayalar tarafından kullanılabilir duruma gelmiş. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Makedonya Meydanı

Makedonya Meydanı Vardar Nehri’nin yanında, Üsküp şehir merkezinde Taşköprü’nün dibinde. Makedonya’nın en büyük meydanı olduğu için de şehrin ulaşım ağının ana noktası demek yanlış olmaz, birçok otobüs ve minibüs hattı mutlaka buradan geçiyor. Ulaşımın dışında insanların eğlenmek için veya alışveriş için de tercih ettikleri bir yer; bir sürü kafe, restoran, sinema, mağaza var. Gelen turistlerin yolu bir şekilde kesin bu meydandan geçiyor, gidip özellikle görmeye değecek bir şey var mı derseniz bizce pek yok ama dediğimiz gibi yolunuz düştüğünde şöyle bir görmüş olursunuz. Meydanın tam ortasında büyük bir Büyük İskender Heykeli var. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Destan Köfte’de köfte hüpletin

Makedonya’da köfte yemeden dönmek olmaz, en iyi adreslerden biri de Destan Köfte. Köfteleri çok lezzetli, porsiyonlar da süper doyurucu. Genelde köfte sipariş ettiğinizde kızarmış biber ve soğanla getiriyorlar, yanında bol peynirli çoban salatasını da tavsiye ederiz. Bu arada Makedonya’nın güzel lezzetlerinden güveçte kuru fasulyeyi de lezzetli yapıyorlar. Fiyatları uygun. Son olarak şunu da eklemekte fayda var, Türkiye’nin farklı şehirlerinde farklı köfteleri tattıktan sonra burdakine ölüp bitmeyebilirsiniz, yine de tatmakta isterseniz şehirdeki en güzel yapanlardanlar. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

6. Üstüne de Balkanlar’da yani tam yerinde bir triliçe çekin

Hepimizin bildiği gibi son yıllarda Türkiye’de bir trileçedir yok gidiyor. Sanki Türk halkı oldu olası bu tatlıyı bekliyormuş. Hangi restoranda yeseniz finali hep trileçe yapar oldu. Tabi “tres leches” yani “3 süt” anlamına gelen bu bol sütlü kekin anavatanı Meksika ama okyanuslar aşıp da ülkemize gelmeden önce uğradığı son nokta da Balkanlar. Kimi kaynak Arnavut kimi kaynak genel olarak Balkan tatlısı diyor ama en nihayetinde Makedonya da bu tatlıyı yiyebileceğiniz en iyi yerlerden. Üsküp’te ne yapıp edip bir yemeğinizin finalini trileçe ile yapın.

7. Hanlar, hamamlar, camiler ve diğer Osmanlı mirası yapılar

Fotoğraf Kaynak: Diego Sáez Contreras / Flickr

Üsküp’te özellikle yapılarda ciddi bir Osmanlı etkisi var, bu yüzden Osmanlı Dönemi’nden kalan bol bol han, hamam ve camiye rastlayabiliyorsunuz. Kapan Han, Kurşunlu Han ve Sulu Han Üsküp’ün en eski ve en güzellerden. Osmanlı Dönemi’nde kalma camilerin sayısı ciddi fazla ama tarihi ve mimari açıdan en dikkat çekenleri: Sultan Murat Cami, Yahya Paşa Cami, İshak Bey Cami ve Mustafa Paşa Cami. Osmanlı etkisiyle Üsküp’te bolca kurulmuş bir diğer yapılar da hamamlar, bir zamanlar Osmanlı hakimiyetinde olan birçok şehirde olduğu gibi burada da çokça hamam inşa edilmiş. Yeni Hamam, 4. Murat Hamamı, Davutpaşa Hamamı ve Yahudi Hamamı günümüze kalabilenler.

ŞEHRİN ETEKLERİNDE
Buradaki şeyler arasında en ilginci Makedon Köyü. Diğerleri çok enteresan değil.

8. Şehre 20 dakika mesafedeki Makedonsko Selo (Macedonian Village/ Makedon Köyü)

Safranbolu’dayız desek inanırsınız di mi? 😀
Ülkedeki 19. yüzyıla ait geleneksel mimari tarzların örneklendiği Makedonsko Selo (Macedonian Village) isimli yer eski bir köy değil, son senelerde turizm amaçlı yapılmış. Şehrin 20 dakika dışında kalıyor. Vodno tepesinde Üsküp şehir manzarasına karşı, içinde hem restoranların hem de konaklama seçeneklerinin olduğu bir köy kompleksi gibi düşünebilirsiniz. Ufacık bir yer, görmek en fazla 20 dakikanızı alır, eğer yemeğe oturursanız daha fazla.  Web Sitesi: macedonianvillage.mk/en/ Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

9. Üsküp Kalesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

M.S. 6. yüzyılda yapıldığı söyleniyor Üsküp Kalesi’nin. Söylentilere göre Roma döneminde yapılıp 518 yılındaki bir deprem sonrası yıkılmış, sonralarda ise tekrar yapılmış. Kale Vardar’ın kuzeyinde kalıyor ve Üsküp’ün arması ve bayrağında da kalenin simgesi var. Bizce gitmeseniz de olur, bir numarası yok. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

10. Teleferikle çıkıp şehre tepeden bakın

Biz pek de etkileyici bulmadık ama atlamış olmamak için yazalım hadi: Bir de şehri tepeden gören bir teleferik var. Şehrin en yüksek noktası olan Vodno Dağı’nın şehir manzaralı bir tepesine çıkıyor. Panoramik şehir manzarası fotoğrafı için en doğru nokta. Bu tepede bir de dünyanın en büyük haçı var. Tam 66 metre olan haçın ismi Milenyum Haçı. Hristiyanlığın 2000. yılı için buraya dikilmiş. Gece olunca aydınlatılıyor ve Üsküp’ün her yerinden görülebiliyor. Bu mesire alanında piknik masaları ve cafeler var. İster kendiniz bir şeyler getirin ister cafeleri tercih edin. Fakat yazın inanılmaz kalabalık oluyor yer bulmak da bir o kadar zorlaşıyormuş.

Vodno Dağı’na Ulaşım

Üsküp merkezdeki otobüs garından kalkan otobüsler sabah 8 akşam üstü 3 arası her yarım saatte bir sizi teleferiğin kalktığı noktaya götürüyor. Yolculuk 20 dakika kadar sürüyor. Buradan da kişi başı 100 Dinar / 1,81 Dolar / 6,5 TL kadar bir ücretle teleferiğe biniyorsunuz. Teleferik için ilk sefer 10.00. ve yolculuk bir 10 dakika sürüyor. Dönüş içinse son sefer 16.45’de. Fakat sis ve mevsim durumuna göre değişiklikler olabiliyor. Siz yine de oradayken kontrol edin. İsterseniz teleferiğin olduğu noktadan yürümeyi de tercih edebilirsiniz ama bunun için mutlaka uygun ayakkabı giyinin. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

ŞEHİRDEN GÜNÜBİRLİK GEZİLER

Matka Kanyonu  ♡

Başkent Üsküp’e sadece 15 kilometre 30 dakika mesafede, tüm Makedonya’nın en popüler doğa kaçamağı olan Matka Kanyonu var. Bizce Makedonya’da görülmesi gereken yerlerde bir numara Ohrid ise iki numara da Matka Kanyonu. İçinden su geçen yemyeşil doğası bir harika. 5.000 hektarlık devasa kanyonda ister kano kiralayarak ister 14 kilometrelik yürüyüş yolundan keşif turu yapın. İsterseniz 1 saatlik şip şak tekne turu seçeneği de var. Eğer aracınız yoksa, kanyona gelmek için Üsküp’ten çıkmalı yarım günlük, gidiş dönüş ulaşım dahil rehberli Matka Kanyonu turunu da değerlendirebilirsiniz. Hatta isterseniz kanyonda bile konaklayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Tetovo (Kalkandelen)

Üsküp’ten Ohrid’e doğru güneye inerken, Üsküp’e 1 saat, 46 kilometre mesafede küçük bir şehir. İki Müslüman kızkardeş tarafından yaptırılmış şirin mi şirin Alaca Cami ile ünlü. Buraya Üsküp’ten günübirlik gelmeye değmez ama Ohrid’e geçerken yol üzerinde uğranabilecek güzel noktalardan. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Üsküp’te Yeme-İçme

Pelister ♡

Fotoğraf Kaynak: www.pelisterhotel.com.mk

Burası biraz Üsküp yemeği tatma amaçlı değil de, güzel bir yemek istiyorum İtalyan mutfağı da olur durumlarında iyi bir fikir olabilir. Özellikle pizzaları ve makarnaları çok lezzetli. Şık denebilecek bir yer ve menüsünde ciddi fazla seçenek var. Aynı isimli otele bağlı bir restoran. Adres: Boulevard Macedonia, Skopje Tel: +38923112482 Websitesi: www.pelisterhotel.com.mk Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Skopski Merak

Fotoğraf Kaynak: www.skopskimerak.mk

Zaman zaman canlı müzik olan, lezzetli yemek yiyebileceğiniz bir restoran. Fiyatları gayet makul. Menüsünde yerel yemekler ağırlıklı. Adres: Ul., Debarca 51, Skopje Tel: +38923212215 Websitesi: skopskimerak.mk Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Destan Köfte

Destan Köfte yukarıda da anlattığımız gibi Üsküp’teki en iyi köftecilerden. Bir porsiyonda 10 köfte var. Yanında kızarmış biber ve soğanla servis ediliyor. Güveçte kuru fasulyesi de meşhur. Fiyatları uygun. Tel: +38923224063 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Kosmos Köfte

Fotoğraf Kaynak:Sevda Yuzbasioglu / Foursquare

Kosmos Destan Köfte’nin rakibi diye geçiyor, biz ikisini de tattık ve bize göre açık ara Destan öndeydi. Yine de kötü bir köfte yemezsiniz burada, fiyatları uygun. Kuru fasulyesi de denenebilir. Köftenin yanında gazoz ya da cacık iyi gidiyor. Adres: Belgradska, 108, Skopje Tel: +38923211908 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Old House Restoran

Fotoğraf Kaynak: Greg S / Flickr

Fiyatlar Üsküp ortalamasının biraz üstünde olsa da yine de can acıtıcı derecede yüksek değil. Makedon yemeklerini tatmak için otantik ve güzel bir ortam. Haftasonları canlı müzik var. Adres: Boulevard Phillip the Second of Macedon 14, Skopje Tel: +38923131376 Websitesi: starakuka.mk Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Üsküp Nerede?

Başkent Üsküp, Makedonya’nın kuzeyinde, Vardar Nehri kıyısında, Vodno Dağı eteğinde bulunuyor.

Üsküp merkez – Üsküp havalimanı arası 23 kilometre 25 dakika,
Üsküp – Ohrid arası 172 kilometre, 2 saat 40 dakika,
Üsküp – Tetovo arası 46 kilometre, 1 saat,
Üsküp – Manastır arası 174 kilometre, 2 saat 40 dakika sürüyor.

Üsküp’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Üsküp’e Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları’nın Üsküp Skopje Havalimanı’na direk uçuşları var. Türk Hava Yolları’nın her gün 2 tane, Pegasus Havayolları’nın ise Çarşamba ve Cumartesi günleri hariç her gün 1 tane direk uçuşu var Üsküp’e. Havalimanından kiralayacağınız araba ile seyahatinizi çok daha kolaylaştırmış olursunuz.

Havaalanının giriş katında Avıs, Hertz, Europcar, Enterprise, Sixt, Inter, ACE gibi uluslararası ve MI-DA, Sharr Express, Bejron Dooel, Toto, Interways gibi yerel araç kirlama firmalarının ofisleri var. İster Makedonya’ya gelmeden internetten isterseniz de havalimanına vardığınızda işlem yapabilirsiniz.

Üsküp Tarihi

Üsküp’te yapılan arkeolojik kazılarda M.Ö. 4. yüzyıllara kadar dayanan kalıntılara bile rastlanmış. Neolitik Çağ ve Tunç Çağları da dahil olmak üzere Üsküp bölgesi yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Kesin bilgi olmasa da ilk yerleşim yeri olarak kullananların Triballi’ler, sonra Paionian’lar, sonra da Dardaniler olduğu söyleniyor. Üsküp’ün eski adı Scupi. Makedonya-Roma savaşları ardından bir süre Roma’lıların istilasına uğrayan Üsküp, uzunca bir süre Romalıların evi olmuş. Hatta bu dönem ciddi bir göç yaşanmış Üsküp’e. 395 yılında Scupi Bizans’ın hakimiyetine girmiş, Osmanlı’da olduğu kadar Roma İmparatorluğu döneminde de birçok saray, hamam, meydan yapılmış kente. Üsküp 1189’da Sırp’ların hakimiyetine geçmiş ve sonraki yüzyıllarda da konumunun önemi dolayısıyla sıkça değişerek başka başka imparatorluklara ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış.

Daha önceden adı Scupi olan Üsküp, 1392’de Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlı’nın hakimiyetine girdikten sonra “Üsküp” ismini almış. Birkaç yüzyıl Osmanlı’nın hakimiyetinde kalmış ve mimari, ekonomik, politik açılardan geliştikçe gelişmiş. Osmanlı-Avusturya Savaşları’nın yaşandığı dönemde Avusturya Osmanlı’nın topraklarını işgal ederken Üsküp de Avusturya tarafından işgal edilen şehirlerden olmuş, hatta bu sırada Üsküp tarihinin en talihsiz olaylarından “1689 Hadisesi” yaşanmış ve şehirde sayısız yer ciddi zarar görüp kullanılamaz hale gelmiş. Bu olay sonrası Osmanlı saldırıları geri püskürtmeyi başarmış ama verilen zararlar birçok insanın hayatını mahvedecek kadar kötü olmuş. 1913 yılında Balkan Savaşları sonrası Osmanlı Üsküp’teki hakimiyetini kaybetmiş ve Üsküp’ten diğer ülkelere ciddi göçler yaşanmış. Osmanlı’dan sonra Sırplar Üsküp’ü işgal etmiş ve ülke 1913’te Sırbistan’ın hakimiyeti altına girmiş. Sonradan Bulgarlar, Sırplar, Hırvatlar ve Sloven Krallığı’nın hakimiyetlerine giren Üsküp 1944 yılında Yugoslavya yönetimi altındaki “Özerk Makedonya Cumhuriyeti”nin başkenti olmuş. Çok eski değil, 1991 yılında ise Makedonya Cumhuriyeti bağımsız olmuş ve hala Üsküp Makedonya Cumhuriyeti’nin başkenti.

38 Comments

  1. Uç günlük Usküp gezisinden yeni döndük. Hem kendi
    çevremizden arkadaslardan, hemde buradan detayli bilgiler edinerek gidince çok güzel ve verimli bir tatil oldu. Üsküp, Ohrid ve Matka Kanyonu’nu bize Nedim bey gezdirdi. Her konuda cok yardim etti, ülkenin tarihi gecmisi, en uyguna nerde lezzetli yemekler
    yenir, nerden hangi hediyelik esya alinir ne sorsak hep nokta atisi, en güzel yerleri Nedim beyden ögrendik. Sayesinde tatilimiz sorunsuz ve cok rahat geçti. Üsküp’te hemen herkes Türkçe konusuyor, hic
    yabancilik cekmedik. Cok güzel bir tatil oldu, size ve Nedim beye çok tesekkur ederiz.

  2. Daha once bircok gezimde oldugu gibi yine cok faydali bilgiler dolu bir rehberlik oldu. Tesekkur ederim.

  3. Merhaba, üç arkadaş çıktığımız Üsküp-Ohrid gezimizde yazılarınızın bize çok bir faydasının olduğunu söyleyerek başlamak istiyorum. Üsküp ve ohrid halkından yazdığınız her bir cümleyi didik didik edip, neredeyse önerdiğiniz her yere gitmeye çalıştık. Ve sizin de yardımınız ile gezimiz tek kelimeyle harika geçti. Dört günlük kısa bir Üsküp-Ohrid gezisi anılarımıza eklenmiş oldu. Uçak bileti alırken kampanya olarak Priştine-İstanbul olduğu için Priştine bizim için bir durak oldu. Priştineden Üsküp’e taksi ile geçip, Üsküp’te geçirdiğimiz iki gün sonunda Ohrid’e geçtik. Üsküp-Ohrid arasında otobüs kullandık. Üsküp otogara gidip Ohrid bileti aldık. Buradan Ohride gidişin iki saatte bir kalktığını söylemek istiyorum. Biz 12 buçuk arabasına bindik ve 3 buçuk 4 gibi ulaşmıştık. Ohridde geçirdiğimiz iki muhteşem günün ardından gidiş yolu için harekete geçtik. Ohridde Üsküp’e dönüş için son otobüs 17.00. Daha önce 9.30 ve 11.30 araçları var. Maalesef başka bir saatte araç yok üç sefer düzenliyorlar. Üsküp’e indiğimizde saat 8 buçuk olmuştu ve geceyi Priştinede geçirmemiz gerekiyordu. Bunun için Ohridde tanıştığımız Erol amcanın bize verdiği numaradan taksici Nedim abiyi aradık. Kendisine buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum. Sayesinde güvenilir, konforlu ve uygun bir yolculuk yapmış olduk. Numarasını paylaşıyorum, gitmek isteyenlere bütün samimiyetimle tavsiye ediyorum. Nedim abimi numarası +389 71 774 236 . Üsküp içinde veya şehirler arası yolculuk yapmanız gerektiğinde gönül rahatlığıyla arayabilirsiniz. Ohrid ve Üsküp ile ilgili sorusu olan arkadaşlara yardım etmekten mutluluk duyarım. Sevgili biz evde yokuz size de teşekkür ederek yazımı bitiyorum. 🙂

  4. Bir günlük üsküp gezimizde sizin yazınızdan faydalandık, zamanımızı verimli bir şekilde kullanabildiğimiz için çok teşşekür ederiz. Şehri gezerken ya da üsküpten çevre şehirlere giderken güvenebilceğiniz taksi arıyorsanız gözüm kapalı nedim abiyi öneririm numarası +389 71774236 türkçe rahatça konuşabilirsiniz. Acıbadem kurabiyesi seviyorsanız türk çarşısında РИГАРА СЛАТКАРНИЦА adlı fırından almanızı tavsiye ederim bizdekinden farklı olarak arasında kaymak da var. İyi geziler şimdiden 🙂

    1. Merhabalar çok sevindik Üsküp gezinizin güzel geçmesine :))) Ayrıca verdiğiniz ek bilgiler için de teşekkür ederiz 🙂

  5. Dil olarak ingilizce biliyorlar mı? İngilizce olarak anlaşabilir miyiz? Bir de helal konusuna ben önem veriyorum. Sorsak söylerler mi? Emin olabilir miyiz helal yiyecekler konusunda?

  6. Merhaba..yılbaşı gecesi üsküpte olacağım ama en güzel nerede hangi mekanda yeni seneyi karşılayacağını bilmiyorum..bir öneriniz var mı acaba?

    1. Neşe Hanım selamlar. Bu sene de biz gideceğiz yılbaşı için. Rica etsem tecrübelerinizi ve mekan önerinizi paylaşır mısınız?

    2. Merhaba yılbaşı haftası ben de orada olacağım mekan ararken yorumunuzu gördüm bulabildiniz mi bir yer 🙂

  7. Merhabalar.
    Kasım aydında Üsküp’e gideceği biletlerimizi aldık tavsiyelerinizi de not aldık 🙂
    Sizlere sormaktan başka çarem kalmadı diyebilirim. Üsküpten Karadağ’a Kotor’a bir otobüs seferi var mıdır 🙂 Bu konuda internette bir bilgi bulamadım.
    Teşekkürler.

    1. Merhaba Üsküp’ten direkt olarak Kotor’a otobüs seferi bulamayabilirsiniz. Onun yerine önce Karadağ’ın başkenti Podgorica’ya sefer bulmayı deneyin. Oradan günün her saatinde Kotor’a otobüs bulabilirsiniz.

    2. Merhabalar, biz Üsküp e gelirken Kotor’dan geldik. Asıl amacımız önce Tiran a gelip 1 gece konaklayıp Üsküp e geçmekti ama maalesef Tiran otobüsü dolmuştu. Kotordan Üsküp e olduğu gibi Üsküp’ten Kotor a da günde 1 sefer vardır diye düşünüyorum ama bence Tiran da 1 gece konaklamalı gidin derim çünkü otobüs yolculuğu yaklaşık 11-12 saati buluyor ve gerçekten çok yorucu. Karar tabiki sizin ama bence Tiran aktarmalı gitmek çok daha keyifli olacaktır diye düşünüyorum.

  8. Merhaba, gittiğimiz yerlerde sizi takip ediyoruz öneriler çok güzel teşekkürler. Ek olarak köfte için Pçela’ya gittik ve çok memnun kaldık.

    1. Merhaba, çok teşekkür ederiz güzel yorumunuz için. Mekan tavsiyesi ile katkınız için de ayrıca teşekkürler.

  9. Merhabalar, kasım ara tatilinde Üsküp varış Belgrad dönüş uçak bileti aldım 5 günlük. Araç kiralasam aynı yere mi bırakmak zorundayım?

    1. Merhaba, araç kiralama şirketlerinin politikalarına bağlı olarak bir ülkenin havalimanında teslim aldığınız aracı başka bir ülkenin havalimanında bırakabiliyorsunuz. Eğer araç kiralama yaptığınız firmanın iki havalimanında da ofisi varsa sorun olmuyor.

  10. Destan’da bugün (24.06.2022 tarihinde) 4 kişi köfte, fasulye ve yoğurt yedik, sadece kapalı kapta gelen yoğurt güzeldi. Servis sıfır, temizlik hak getire, salata tatsız tuzsuz, yağsız, soğanlar hikaye, bıçak istiyorsun ne gerek var diyor hizmet eden kişi, köfteleri kafanıza atar gibi masaya bırakıyor. Ben asla tavsiye etmiyorum.

  11. Merhabalar. Yazınız için çok teşekkürler, emeğinize sağlık.
    Ben Mart ayı ortasında Üsküp’e gitmeyi planlıyorum. Ancak o tarihlerde hava şartlarından kaynaklı tam olarak nereleri görmeliyim diye size sormak istedim.
    2 günlük bir vaktim olacak. O yüzden tavsiyeleriniz benim için çok önemli. 🙂
    Şimdiden teşekkür ederim.

  12. Eğer Makedonya’ya gidiyorsanız kesinlikle Gostivara uğramalısınız Makedonya’da Türklerin yaşadığı ve Türk okullarının en çok olduğu Ufak bir şehirdir Gostivar. Avrupada Türkçe akredite ders veren Uluslararası Vizyon Üniversiteside burada bulunmakta ve bir çok Türkiye’den öğrencisi bulunmaktadır. Gostivara gelirseniz genelde herkes Türkçe konuşur. Gidilecek yer derseniz kesinlikle mavroro tepesine çıkmalısınız Gostivara yarım saatlik mesafede gölün çevresinde dağ evleri bulunun otelleri bulunan bir yer ve aynı zamanda kayak merkezi de bulunmaktadır. Zaten yazın bir çok avrupa klubu buradaki otellerde kamp yapıyor. Gölün çevresinde yemek yiyebileceğiniz bar tarzı cafeler bulunmakta. Gostivarın içinde ise Tarihi saç börekçisinden börek yemenizi tavsiye ederim….. (Kendim 5 senedir burada yaşıyorum ve okuyorum)

  13. Merhaba,

    Mayıs ayında Üsküp te nikah yapmayı planlıyoruz.Nikah sonrası arkadaşlarımızla yemek yiyip eğlenebileceğimiz yerel otantik (canlı müzik)sevimli bir mekan öneriniz olursa çok seviniriz.Üsküp,Ohrid ve Manastır da konaklama için nereleri tercih edebiliriz?

    Şimdiden çok teşekkür ederiz
    Selamlar

    1. Münevver Hanım merhaba,
      sizin sorunuza bir yanıtım yok ama benim size bir sorum var:) Üsküp’te nikah işlemleri ile ilgili bilgi vermeniz mümkün mü? Konsolosluk websitesinde randevu almak için başvurular var fakat tüm işlemler tek bir gidişte nikahla birlikte yapılabiliyor mu merak ediyorum…
      Ben de size teşekkür ederim
      Gönlünüzce olsun dilerim

  14. Tam da bugün Üsküp’e gelmiş bulunmaktayız. Sizin verdiğiniz bilgiler çok güzel , resimler harika çok teşekkür ederim.

  15. Merhabalar
    Öncelikle bizim için yazmış olduğunuz gezi yazıları için çok teşekkür ederiz.
    Yazılarınızı takip eden birisi olarak ilk defa Makedonya turu ile önerilerinizi uyguladım ve çok memnun kaldım.
    Ancak gördüğüm şeyi söylemek istiyorum; Makedon köyü gittiğimizde maalesef ziyaretçiye kapalıydı, ne zaman için açılır sorusuna da kimse cevap vermedi, belki yakın bir tarihte açılacaktır, ama ben yine de planını orası için yapacak olanlara hatırlatayım istedim

    1. Teşekkürler bilgi için 17 Eylül’de uğrayacaktık, planımızı revize ediyoruz.

  16. Bir yorumda Üsküp’ten “Adem abi”den bahsedip 0389 542 741şeklinde telefon numarası bırakmışsınız. Acaba bu telefon numarasında bir hata var mı, hata varsa doğrusunu 0532-294 8990 numaralı telefonuma whatsApp’tan veya maille yazabilir misiniz? Ayrıca elinizde İşkodra’da çadır campingi için tanığınız telefon numarasını veya adresini verebileceğiniz birisi varsa onun telefon ve adresini de yazabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler, saygılar…

  17. Merhaba, sayenizde Üsküp Makedonyada görülmesi gereken tüm güzel yerleri gördük hepsi gerçekten anlatğnız kadar güzeldi Matka kanyonu çok güzeldi dağların arasında çok ferah bir yer kayık turları çok güzeldi. Ohrid ve Manastırda çok güzeldi üsküpte araba kiralayıp gittik bizde Uskuper araç kiralamadan kiraladık sağolsun Emre bey çok yardımcı oldu tavsiye ediyoruz. Ohride mutlaka gidin bence çok seversiniz,çok güzel ohri incisi alabilirsiniz ohri gölünde tur attın mutlaka araba kiralarsanız Arnavutluğada geçebilirsiniz sınır çok yakın

  18. Uskupte Matka Kanyonuna gitmistim cok guzel bir yer benzer bir yerde Ohride’de gitmistik Azis Naum klisesi Matka Kanyonuna benzer ayni guzelikte cok guzeldi. Uskup havaalanindan uygun fiyatla arac kiralayip Uskup ve Ohridi gezdik, Uskup’te uygun fiyata arac kiralamak icin http://www.uskuper.com ziyaret edebilirsiniz yerli turk firmasidir cok yardimci oldular bize.

  19. Merhaba. Kullandığınız fotoğraf makinesi ve lensini (telefon,telefon lensi, aksiyon kamera vs.) öğrenebilir miyim ? Bayağı kaliteli fotoğraflar çekiyorsunuz bu arada :] Şimdiden cevap için teşekkür ederim 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir