VİZESİZ GİDİLEN EN GÜZEL ÜLKELER VE NEDENLERİ

Bordo pasaportluların, vize başvurusu ile uğraşmadan, kafasına estiği anda bavulunu toplayıp gidebileceği kolaylıkta, 102 ülke var! Vizesizden kastımız bir başvuru ve değerlendirme sürecinin olmaması. Yoksa bazıları “vize” uyguluyor ama bu daha çok ülkeye girmek için form doldurmak ve harç ödemek gibi kolay bir işlem. Öyle Shengen ya da Amerika vizeleri gibi başvuru & kabul ya da red süreçleri yok. 5-10 dakikada işlemler bitiyor ve işlemleri tamamlayan herkes ülkeye giriş yapabiliyor.

Bazıları bu işlemi online yapmanızı isteyebiliyor, bazılarında uçaktan inince vize gişesinde yapıyorsunuz, bazılarına da hiçbir şey yapmandan elinizi kolunuzu sallaya sallaya giriyorsunuz. Aşağıdaki “Vize İstemeyen Ülkeler” linkine tıklayarak mutlaka gitmeden kontrol edin.

Bu vizesiz girilen 102 ülkelenin 102’si de tatil için ideal değil tabi. Sizden sıkça gelen nereye gitsek soruları üzerine, vizesiz gidilen ülkeler arasında en beğendiğimiz ve size de öncelikli olarak görmenizi tavsiye ettiğimiz yerleri yazık.

Avrupa’daki önerilerimiz Avrupa birliğine girerlerse Schengen vizesi istemeye başlayabileceklerinden elinizi çabuk tutun deriz. Zaten yakın olmaları sebebiyle gitmek de çok kolay.

Kapak fotoğrafındaki yer Karadağ’daki Sveti Stefan’dır.

VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER – Tüm 102 ülkeyi görmek için tıklayın. Ayrıca, aşağıdaki ülkelerin sizden istediği bir şey var mı mutlaka bu listeden kontrol edebilirsiniz.
YEŞİL PASAPORTA VİZE İSTEMEYEN ÜLKELER – Yeşil pasaport sahiplerinin vizesiz gidebileceği ülke sayısı ise 169. Görmek için tıklayın.
➤ SCHENGEN VİZESİ BAŞVURU İŞLEMLERİ & SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR Gideceğiniz ülke burada vizesiz ülkelerde listelenmemişse o zaman muhtemelen Schengen Vizesi’ne ihtiyacınız olacak.
➤ İlk defa yurt dışına gidecekseniz mutlaka okumanız gereken bir yazımız var: İLK DEFA YURT DIŞINA ÇIKACAKLARA TAVSİYELER
EN İYİ BALAYI YERLERİ – Balayına çıkacağınız ay, bütçeniz ve vize durumunuz göz önünde bulundurak en doğru seçim hangisi öğrenmek için tıklayın.


 

AVRUPA’DAN VİZESİZ ÜLKE ÖNERİLERİMİZ

1. BOSNA HERSEK

bosna-mostar
Fotoğraf kaynak: Bert Kaufmann / Flickr

Kardeş ülke Bosna. Bosna’da mimari ve doğanın müthiş harmonisi konuşuyor. Ortaçağ köyleri, içinden akan derleri, Türkiye’den geldiğimizi duyunca etrafınızı saran sıcak insanları ile insana kendini çok iyi hissettiren bir yer. 1990’lardaki savaşın izlerini hala taşıdığı için derin bir duygusallık da var. Mostar ve Saraybosna’nın güzelliğini kendiniz görün deriz. 2022’de yapılan karşılıklı anlaşma ile artık pasaportsuz çipli kimlik kartı ile girişler de başladı.

2. KARADAĞ (videoyu mutlaka izleyin)

Karadağ mı? Evet, Karadağ! Bosna’nın komşusu Karadağ Avrupa’da gidebileceğiniz en güzel vizesiz yerlerden. Şahane Adriyatik kıyıları, otel olarak işletilen ve şaşırtıcı uygunluktaki şatoları, denizden dimdik yükselen yemyeşil dağlar, Ortaçağdan kalma güzel kasabaları ile bir yaz gecesi rüyası. Özellikle Kotor’a bayılacaksınız. Uçuş 2 saat sürüyor ve fiyatlar ekonomik.

Karadağ’a gidecekler için bayılacakları önerilerimiz var:
– Öncelikle gezinizi planlamaya Kotor Körfezi yazımızdan başlayın. Nereye ne kadar  zaman ve bütçe ayırmalı gibi gezinizin temel hatlarını belirlemeye yardımcı olacaktır.
– Kotor ve Perast burada öncelikli görmeniz gereken yerler. Oralarda nerede kalınır, nerelere gidilir anlatan gezi rehberleri için tıklayın: Perast ve Kotor Gezilecek Yerler

3. SIRBİSTAN

Belgrad
Fotoğraf kaynak: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons

Sırbistan’da son yıllarda inanılmaz bir genç enerji var. Çünkü burası artık bir Berlin ya da Budapeşte gibi Avrupa’da gençliğin nabzının attığı yer oldu. Tüm Avrupa gençliği, günübirlik de olsa Belgrad’a gelip Sava ve Tuna nehirlerinin kıyılarındaki duba üstü gece klüplerinde sabaha kadar partiliyor. Bu genç trafikte her yaz Novi Sad’da düzenlenen dünyanın en prestijli müzik festivallerinden, ödüllü EXIT Festival’in de payı büyük. Hazır vize sorunu da yokken Türkiyeli festivalcilerin kesinlikle ne yapıp ne edip bu organizasyonu görmesini tavsiye ederiz. Sırbistan’a gelmişken Subotica, Niş, Yeni Pazar gibi sevimli ve tarihi şehirleri de es geçmeyin deriz. 2022’de yapılan karşılıklı anlaşma ile artık pasaportsuz çipli kimlik kartı ile girişler de başladı diye haberler çıktı ancak henüz halen daha tamamlanmış ve karşılıklı imzalanmış bir protokol yok. (2023 Mart)

4. MAKEDONYA

Makedonya rotası, Balkanların ideal hafta sonu rotalarından biri. Biz de bu rotayı yaptık da oradan biliyoruz 🙂 3, bilemediniz 4 günde rahat rahat tüm ülkeyi boydan boya geçersiniz. Başkent Üsküp’ten başlayan, ülkenin en ünlü doğal güzelliği Matka Kanyonu’ndan, Tetovo’dan (Kalkandelen), Sturga’dan geçerek Ohri Gölü kıyısında, ülkenin en görülesi şehri Ohrid’e varan, Ohrid’den de günübirlik ülkenin en önemli tarihi yapılarından biri olan Sveti Naum’a ve Atatürk’ün askeri eğitimini aldığı okul olan Manastır Askeri İdadisi’ne uğrayan rotamızın tüm detayları için MAKEDONYA’DA GEZİLECEK YERLER – İDEAL ROTA & SÜRE yazımıza göz atabilirsiniz.

5. GÜRCİSTAN

gurcistan-kapak-foto

Öncelikle Gürcistan’nın doğası o kadar güzel, o kadar güzel ki, hala nasıl doğa turizminde bu kadar az biliniyor anlamış değiliz. Ama buraya kalp vermemizi sebebi, yurt içinde tatile gitmekle aynı kolaylıkta olup (çok yakın, nüfus kağıdı ile gidiliyor), bir yandan yurt içinden daha ekonomik, daha farklı bir deneyim olması. Daha önce Batum ile ilgili duyduklarınızı unutun, onlar Batum’u yaşamayı bilmiyorlar. Batum’da felekten unutulnaz bir hafta sonu çalabilirsiniz. Mutlaka Batum’da Hafta Sonu Programı‘nı okuyun!


 

 ASYA’DAN VİZESİZ ÜLKE ÖNERİLERİMİZ

6. ENDONEZYA

17 bin tropik adadan ve sayısız volkandan oluşan Endonezya’nın görselliği hakkında pek fazla bir şey söylememize gerek yok herhalde. Ülke hem doğa, hem de kültürel açıdan çok zengin bir yer. 300 farklı dil konuşuluyor. Müslümanı, Hristiyanı, Budisti, Hindusu, bir ülkeyi paylaşıyor. Bali buranın popüler turizm noktası. Balayına çıkacaklar, dalışa meraklılar, tropik yerleri sevenler için ekonomik maliyetleri ile Endonezya oldukça cazip bir yer. Güncel Not: İnternetten ve kapıda vize var. Fiyatı 10 dolar kadar. lovebali.baliprov.go.id sitesinden veya Bali Love App’i indirerek ödeme yapıp maille bir kod alacaksınız. O kodu telefonunuza indirip kapıda scan ettiriyorsunuz.

7. FİLİPİNLER

filipinler-kapak

Bizce dünyada gidebileceğiniz en güzel yerlerden birisi Filipinler. Palawan’da kendinizi tropik bir cennette hissedeceksiniz. Asya’daki benzer tropik destinasyonlar bozuladursun, Filipinler hala naif, el değmemiş bir yer. Boracay gibi çok turist çeken, daha ticari yerleri bile hala güzel. Balayı ve kışın soğukları atlamak isteyenler için ideal yer. Çiftler için daha uygun olduğunu söylememiz lazım. Dalış meraklılarının aklını kaybedeceği bir deniz altı dünyası da var.

8. İRAN

iran-kapak-foto

İran’a dair koskoca bir rehber hazıladık ama her türlü anlatmakla bitmeyecek bir yer. Hakkında kulağınıza gelen olumsuz duyumlar bir yana, İran çok güzel. Güzel derken kelimenin tam anlamıyla güzel, yani müthiş estetik bir yer. Tarihi binaların güzelliği insanı kahreder seviyelerde. Her ne kadar yeni yapılar çirkin olsa da kesinlikle İran’nın eskiden kalan görkemini gölgeleyemez. Ayrıca, insanlarının misafirperverliği ve içtenliği de benzersiz. Kültürü ve tarihi, insanları, Yezd, Kashan gibi benzersiz şehirleri, bizce İran’ı ölmeden önce görmeniz gereken yerlerden biri yapıyor. Biz İran’da Gözaltına Alındık ve ona rağmen hala bu kadar beğendiysek bir sebebi var.

İran programı yapmadan önce mutlaka İran Gezi Rehberimize bir göz atın deriz.

9. KAMBOÇYA

kambocya-kapak

Dünyanın eski ve yeni 7 harikasını seçenler kör müydü, Kamboçya’ya mı gitmemişlerdi bilmiyoruz ama dünyada gördüğümüz en güzel 2 yapıdan biri olan Angkor Wat kesinlikle büyüleyici. Tropik ormanların yuttuğu, 400 km2’lik bir alana yayılan ve dünyanın en büyük tapınağı olan Angkor Wat, insanlarının sempatikliği, hala turist istilasına uğramamış olması burayı keyifli bir destinasyon yapıyor. Ayrıca antik tarih, politik tarih meraklıları da buradan çok etkilenecek.

10. GÜNEY KORE

guney-kore-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: www.llf.or.kr/eng

Asya kıtasının en gelişmiş, en iddalı yerlerinden biri de bizce Güney Kore. Burası şehir kaçamaklarını sevenler için bolca gastronomi, kültür ve sanat cenneti vaad ederken, 5000 yıllık tarihiyle tarihi gezileri sevenleri, bir yandan da ulusal parklarındaki aktivitelerle aktif tatil sevenleri aynı anda mutlu edebilen bir yer. Dağlarında yazın hiking, kışın kayak yapmaca, balıkçı kasabalarının salaş mekanlarında deniz mahsülleri tatmaca, sessiz sakin gözlerden uzak adalarına yelken açmaca, çeltik tarlalarıyla çevrili köylerinde geleneksel ahşap evlerinde konaklamaca, Seul’un bol renkli bol görsel şölenli festivallerinde kalabalığa karışmaca, Gwangju Bienali’nde sanata doymaca gibi…

11. LÜBNAN

lubnan-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: Omar Chatriwala / Flickr

Lübnan oldukça yakın ve ufak olduğu için ideal bir haftasonu kaçamağı. Beyrut hem çok renkli, hem de farklı bir yer. Gece hayatı, tarihi, kültürü ile cazip bir kaçamak destinasyonu. Ayrıca %40’i Hristiyan,  %54’ü Müslüman ve % 6’dı da Dürzi olan Lübnan kültürel çeşitlik anlamında da zengin bir yer. İç savaş sıradında delik deşik olmuş binaların arasında şimdi gürül gürül bir hayat var. Lübnan Mutfağı da burayı cazip kılan ayrı bir konu. Onlarca meze çeşidi arasından seç seçebildiğini! Falafel, babaganuş, humus, tabule, fettuş… Yazarken bile ağzımızın suyu aktı doğrusu 🙂

12. MALDİVLER

maldivler-kapak-foto

Rüya gibi palmiyeli adaları, bembeyaz sahilleri ve mavinin her tonunu göreceğiniz atollerinin fotoğrafları illa hepimizin karşınına çıkmış ve acilen oraya ışınlanma isteği yaratmıştır. Evet, Maldivler insanı kahredecesiye güzel ama eğer şişkin bir cüzdanla gelmediyseniz biraz canınız sıkılabilir. Maldivler bir ada devlet ve kalacağınız otel muhtemelen etrafını 20 dakikada yürüyebileceğiniz minnacık bir adanın üzerinde kurulu olacak. Adalar arası ulaşım çok zor. Turistler tüm zamanlarını otellerin bünyesinde geçiriyor. Otellerde yapılacak harika şeyler olabiliyor ama çok pahalı. Örneğin, bir dalış Tayland gibi bir yerde 40-50 dolarken burada 150 dolar. Dolayısı ile bütçeniz müsaitse harika bir tatil geçirebilirsiniz ama değilse, ucuz bir tur bulup giderseniz 7 gün minnacık bir adada denize bakmak çok da eğlenceli olmayabilir. Ama 7 gün orda kitap okumak bile bana yeter diyorsanız, dükkan sizin. Maldivler’den daha fazlası için sizi Maldivler’i bir balayı destinasyonu olarak ele aldığımız BALAYI YERLERİ ÖNERİLERİ (HANGİ AYDA NEREYE GİDİLİR / GİDİLMEZ) yazımıza alalım.

13. MALEZYA

malezya-kapak-foto
Fotoğraf kaynak:Ah Wei (Lung Wei) / Flickr

Günaydoğu Asya gerçekten görülmesi gereken yerler açısından çok zengin bir coğrafya. Buradaki ülkeler bir yandan birbirlerine benzerken, bir yandan da hepsi birbirinden apayrı hissiyatlar yaşatıyorlar. Malezya deyince ilk alka gelen tropik adaları. Gerçekten de henüz Tayland adaları kadar turistik olmadıklarından bakir ve güzeller. Ama aslında bizim size buradan şiddetle tavsiye edeceğimiz bir şeyler varsa; Borneo’nun Malezya tarafı. Burada dünyanın en yaşlı yağmur ormanları içinde birkaç gün süren trekler yapıp, her gece köylülerin evinde kalarak ve orangutan rehabilitasyon merkezine giderek unutamayacağınız bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ayrıca yine Borneo’daki Sipadan Adası her sene dünyanın en iyi 10 dalış noktası arasında gösteriliyor.

Malay, Çin ve Hint mutfaklarının karışımından oluşan Malezya Mutfağı da başlı başına bir gastronomi macerası.

14. MOĞOLİSTAN


Kendinizi dünyada tek kalmış gibi hissetmenin nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız, sizi Moğolistan’a alalım. Uçsuz bucaksız düzlükleri, göz alabildiğince uzanan yemyeşil çayırları aslında fantastik filmlerde izlediğiniz sahnelerin çekildiği yerler. Buralarda doğa sporlarını sevenler için inanılmaz manzaralar eşliğinde hiking rotaları var. Göçebe kültürünü yerinde deneyimleme fırsatı da Moğolistan’ı çok özel kılıyor.  Gerçek yurtlarda konaklamak, ata binmek, koyunların kırpılmasına el atmak, kısacası doğaya ve”otağıya” dönmek…

15. SRİ LANKA

sri-lanka-kapak
Fotoğraf kaynak:…your local connection / Flickr

Sri Lanka, tarihseverler için 2000 yılı aşkın tarihi ve Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tapınaklarıyla, doğaseverler için trekking yapabilecekleri yağmur ormanları ve çay plantasyonları, filler, leoparlar, bufalolar, maymunlarla burun buruna gelebilecekleri safari ve balina gözlem olanaklarıyla, sporseverler için sörf ve dalış yapabilecekleri sahilleriyle, yemekseverler için de köri bazlı aromatik mutfağıyla inanılmaz zengin bir destinasyon. Ayrıca hem fiyatlar ucuz hem de mesafeler kısa olunca tatilinize bunların hepsini sığdırmak bir o kadar da kolay. Bizce Anuradhapura şehrindeki Mahamewna Bahçesi’ndeki dünyanın yaşayan en yaşlı ağacını dünya gözüyle görmek için bile Sri Lanka’ya gelinir.

16. TAYLAND

tayland-2-wp

Ucuz, dinamik, egzotik, genç, canlı…Burası bizce deniz tatili denince dünyadaki en doğru adreslerden biri. Belki de en güzel yanı hem deniz keyifcilerine hem de aktivite meraklılarına uygun adalarının ve plajlarının olması. Phi-Phi Adaları, Ko Pha-Ngan, Ko Samui, Ko Tao, Ko Lanta, Phuket…Bazıları dalış için, bazıları lüks tatil için, bazıları da partilemek için idealler. Rafting, treking, ulusal parklarda safari, kano, kayaking, ziplining, dalış, kaya tırmanışı, su sporları, macera parkları, Muay Thai… Yok yok. Kültür ve tarih desen UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Sukhothai ve Ayuthana kalıntıları, Chiang Mai ‘de ve başkent Bangkok’ta budist mimarinin en güzel örnekleri var. Ayrıca bazı Türkler zorlanabiliyor biliyoruz ama bizce Thai mutfağı, Japon mutfağı ile birlikte dünyanın en iyi 5 mutfağı arasına girer. Bizi bıraksanız sabaha kadar anlatırız ama Tayland maceranız öncesi daha ayrıntılı bilgi için Tayland Gezi Rehberimize göz atmayı unutmayın. Bizi bilirsiniz, Biz Evde Yokuz usulü Tayland, diğerlerine benzemez. 😉

17. ÜRDÜN

Ehlen ve Sehlen! (Arapça merhaba demek ;)) Ürdün, Orta Doğu’nun malum keşmekeşinden tamamen izole, Romalılardan, Bizanlılara, Haçlılardan, Araplar ve Osmanlılara buradan gelip geçen halkların bıraktığı çok zengin bir tarihi mirasla harika çöl manzaraları vaad eden gerçekten özel bir destinasyon. Özellikle Indiana Jones’tan Mumya’ya birçok filme set olmuş, Enbad Krallığı’nın başkenti, UNESCO koruması altında Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Petra Antik Kenti’nin gece mumlarla aydınlatılmış büyülü atmosferinin fotoğrafı eminiz bir yerlerde mutlaka karşınıza çıkmıştır. Dünyanın ender güzellikteki dalış alanlarından biri olan Kızıl Deniz’in iki önemli körfezinden biri olan Akabe Körfezi’nde dalış ise anlatılmaz yaşanır.
Ürdün’de güvenlik ve gitmeden önce bilinmesi gerekenler için: ÜRDÜN,
Nasıl bir rota çizilmeli & kaç gün ayırmalı gibi seyahat planı için ÜRDÜN’DE GEZİLECEK YERLER yazılarımız var.


AFRİKA’DAN VİZESİZ ÜLKE ÖNERİLERİMİZ

18. BOTSVANA

botswana-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: Samarth Vallabh / Flickr

Öncelikle bir vahşi doğa deneyimi yaşayacaksanız Botsvana’da yaşayın deriz. Çünkü burası tüm dünyanın en iyi safari destinasyonlarından. Kenya’dan bile iyi olduğu söyleniyor. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde buradaki kadar bereketli bir vahşi doğa ekosistemi yok. Kalahari Çölü’nde serbestce dolaşan filler, aslanlar, zürafalar, antiloplar, gergedanlar…İster turla gelin ister bireysel her türlü memnun kalırsınız.

19. FAS

fas-kapak
Fotoğraf kaynak:Sherpas 428 / Flickr

Fas, bir yanda Atlas Dağları, bir yanda Sahra, bir yanda da Cebelitarık Boğazı’na hakim Akdeniz ve okyanus kıyılarıyla çevrili coğrafyasıyla belki de tüm Afrika’nın en kontraslı yeri. Burası tüm Güney İspanya’yı etkisi altına alan Mağribi Mimarisi’nin kaynağı olan yer. Fas aynı zamanda eski bir Fransız sömürgesi. Ülkenin başkenti Rabat olsa da, Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman’nın oynadığı, zamanında dünyayı sallayan Casablanca filmini sayesinde en popüler durak yıllardır Kazablanka. Fakat bizce Fas Sultanlığı’nın eski başkenti, binbir daracık sokaklı Fes, kızıl şehir Marakeş, mavi şehir ChefchaouenMeknes, çölün başlangıcı Varzazat Kazablanka’dan çok daha güzel, görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca tatlı ve tuzlunun mükemmel uyumla kullanıldığı Fas Mutfağı da akıllara zarar.

20. KENYA

kenya-kapak-foto-2
Fotoğraf kaynak: Colin J. McMechan / Flickr

Evet bildiniz! Burası o meşhur göz alabildiğince uzanan savanada tek başına güneşi batıran ağacın olduğu yer. 😛 Yani tam olarak kafanızda canlanan o Afrika fotoğrafı. Kenya’nın olmazsa olmazı tabii ki safari. Çünkü buradaki Masai Mara bölgesi büyük kedileri yakından görmek için dünyadaki en uygun yerlerden. Üstelik oldukça sıkı konservasyon ilkeleri benimseniyor. Ayrıca Kenya sadece çöllerden ve kızıl manzaralardan ibaret değil. Palmiyeli Hint Okyanusu sahilleri ve mercan kayalıkları, vadiler, karlı dağlar, yağmur ormanlarının bir arada olduğu aktivite açısından çok zengin bir ülke. Buranın yerel kabileleri (özellikle Masaileri duymuşsunuzdur?) ile bir araya gelerek ve onların halen sürdürdükleri geleneksel yaşam biçimlerine, kültürlerine ve var olma çabalarına tanık olmak paha biçilemez.

21. MAURİTİUS

mauritius-kapak
Fotoğraf kaynak: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons

Ünlü yazar Mark Twain bir keresinde demiş ki “Önce Mauritius yaratıldı, sonra da cennet. Cennet Mauritius’tan kopyalandı”. Gerçekten de burası öyle bir yer ki bağımsız bir ada cumhuriyeti olana kadar Portekiz’den Hollanda’ya Fransa’dan Birleşik Krallık’a hatta korsanlara kadar zamanında herkes bu cennet köşesini kapmak için resmen sandalye kapmaca oynamış. Mauritius, dünyadaki en çok kuş türünün olduğu yer. Ama burayı asıl önemli yapan yunuslar ve balinalarla zengin denizaltı hayatı. Balayı için alternatif yerler arayanlar için bire bir. Çünkü lüks resort otelleri ile ünlü bir yer. Bizim gibi tüm günü plajda öldürmek istemeyenler için seçenekler de bol: Dalış, şnorkel, kitesurf, bot turları, paddling, hiking, golf, binicilik…Ayrıca deniz mahsülü sevenler Mauritius’ta kendilerini kaybedebilir.

22. SENEGAL

senegal-kapak
Fotoğraf kaynak: Jeff Attaway / Flickr

Paris’ten başlayan dünyaca ünlü Dakar Rallisi’nin son durağı olan başkent Dakar’da Afrika’nın en canlı metropol hayatına tanık olabilirsiniz. Burada tarihseverler için Afrika tarihi ve kültürü üzerine önemli müzeler var. Müzikseverler ve festivalciler içinse gerçekten şaşılacak derecede zengin, tüm yıla yayılan bir konser, dans, film festivali akışı var. Sokaklarında ve sahil kesiminde de gece hayatı oldukça canlı. Diğer aylarda çok sıcak olduğundan Senegal için en uygun zamanlar Kasım, Aralık, Ocak.

23. SEYŞELLER

seyseller-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: Jean-Marie Hullot / Flickr

O hayalinizdeki talk pudrası kumlu, hindistan cevizi dolu palmiyeli sahilleri arıyorsanız tam adresine geldiniz. Burası da balayı tatili için harıl harıl yer arayanlara can simidi niteliğinde bir yer. Her şey dahil ultra lüks resort otellerden daha bütçe dostu lokal misafirhaneler ve pansiyonlara geniş konaklama seçenekleri var. Turkuaz sularında dalış yapıp dev su kaplumbağlarıyla yüzme fırsatı hayatta bir kez ele geçen fırsatlardan. Seyşeller’den de anladığımız üzere bizce tanrı dünyayı yaratırken Hint Okyanus’u çevresine baya baya torpil geçmiş 🙂

24. TANZANYA

tanzanya-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: Diana Robinson / Flickr

Tanzanya’nın en meşhur 3 şeyini sayınca zaten biletinizi alacaksınız: 1) Serengeti’de safari,  2) Zanzibar’ın turkuaz plajları, 3) Dünyanın en yüksek dağları arasında yer alan Kilimanjaro. Afrika’nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro Dağı’na, buzul manzaraları eşliğinde, önce çamurlu yamaçlardan, sonra kayalık rotalardan en sonunda da sert yamaçlardan geçerek tırmanmak ve Afrika’nın zirvesinden gün doğumunu izlemek, bizce kendinize armağan edebileceğiniz en eşi benzeri bulunmaz deneyimlerden. Ama antrenmanlı olmak gerekiyor! Kilimanjaro size göre değilse, dünyanın en büyük vahşi yaşam alanı Serengeti’de sıcak hava balonu ile safari veya Zanzibar’da deniz tatili yapabilir, Darüsselam’da şehir hayatına karışabilirsiniz.

25. TUNUS

tunus-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: Usaid / Flickr

Tunus’a bu kalbi vermemizin sebebi, hızlıca gezebilecek olmanız. Kafanızda bir haftasonu kaçamağı olarak konumlayabilirsiniz. Akdeniz’in keyfini farklı bir açıdan çıkarmanızı sağlayacak sahilleri de deniz tatilcileri için bire bir. Aynı zamanda deve ile ya da atv üzerinde gezebileceğiniz çölleri, kurumuş tuz gölü ve Bedevi kültürüne tanıklık edebileceğiniz ev ziyaretleri ile özel bir yer.

26. MADAGASKAR

madagaskar-kapak
Fotoğraf kaynak: Rod Waddington / Flickr

Madagaskar, anakaradan izole bir şekilde evrimleştiğinden bioçeşitlilik açısından çok özel bir yer. Buradaki bitki örtüsü ve faunanın dünyanın hiçbir yerinde bir eşi yok. Denilene göre tüm dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin %5’i sadece burada! Özellikle Lemurlar, Baobab Ağaçları, Ravinala Palmiyeleri buranın imza türleri. Sainte Marie’de batık korsan gemilerine dalış yapabilir, Masoala Ulusal Park’ında hayatınızda hiç görmediğiniz canlı türlerine tanık olabilir, Tsingy de Bemaraha Ulusal Parkı’nda kalker taşların yarattığı fantastik manzaraları fotoğraflayabilirsiniz.

27. GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ

Sömürgecilik ve ayrımcılığın yaralarının ardından küllerinden doğan Güney Afrika etkileyici tarihi, manzaraları, kumsalları, denizlerinden bozkırlarına hayranlık uyandıran yabani hayatı ile tüm bordo pasaportlular için bir müjde. Güney Afrika’ya gitmek için en iyi zamanın ne olduğunun ise tek bir cevabı yok çünkü her mevsiminin sunduğu ayrı bir hediye var. Kışı ekip 25 derecelerde seyreden bir Afrika yazının sefasını nefis plajlarında sürmek için kasım – şubat arası dönem, balinaları izlemek için eylül ve ekim ayları, ülkenin asıl ziyaretçi mıknatısı olan safari içinse tam bu sıralar, mayıstan eylüle ideal dönem. Üstelik her pasaport türüne ilk 30 gün vizesiz.


GÜNEY AMERİKA’DAN VİZESİZ ÜLKE ÖNERİLERİMİZ

28. ARJANTİN

arjantin-kapak
Fotoğraf kaynak: Nicolas Penna / Flickr

Buenos Aires, Latin Amerika’da São Paulo’dan sonra en haraketli şehir hayatının olduğu yer. Buraya kadar gelmişken gece hayatını deneyimlemek olmazsa olmazlardan. Avrupai geniş caddelerinde çeşit çeşit cafeler, barlar, canlı müzik yapan yerler, sokak sanatçıları ve elbette tango klüpleri…Córdoba, Salta, Mendoza gibi diğer şehirlerinin de kendine has tatları var. Arjantin Mutfağı’nın neredeyse tamamen etoburlara hitap ettiğinin de altını çizmek gerek. Çünkü bu ülke dünyanın önde gelen et üreticilerinden. Arjantin şarabı da et yemeklerinin yanında iyi gider tabi!

29. BOLİVYA

bolivya-kapak
Fotoğraf kaynak: Mikel / Flickr

Bolivya’nın belki denize kıyısı yok ama bu onun görülmeye değer bir yer oluşundan hiçbir şey eksiltmiyor. And Dağları’nın, Amazon Yağmur Ormanları’nın, kristal göllerinin, karnaval ve festivallerinin, mutfağının, multietnik kültürünün, bioçeşitliliğinin yanında varsın denize kıyısı olmasın! Burası gerçek maceralar arayanlara da bire bir. “Gerçek” diyoruz çünkü dünyanın en tehlikeli yolu olarak kabul edilen, bir yanı uçurum diğer yanı sarp dağ “Ölüm Yolu” Yungas burada. Yol La Paz’dan Chulumani’ye 64 km sürüyor. Özellikle dağ bisikletçilerinin her yerde bulamayacakları bir atraksiyon. Tuichi Nehri’nde rafting ise Latin Amerika’nın en önemli rafting deneyimlerinden.

30. BREZİLYA

brezilya-kapak
Fotoğraf kaynak: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons

Brezilya sadece Sambacı Rio’dan ve Güney Amerika’nın Chicagosu São Paulo’dan ibaret değil. Aslında Brezilyayı Brezilya yapan asıl unsurlar Amazon yağmurormanları, vahşi doğası, bioçeşitliliği, kırmızı kayalı kanyonları, gürleyen şelaleleri, mercan zengini tropik adaları…Tabi Brezilya denilince akla ilk Rio geliyor net! Şarkılara filmlere konu olmuş, Brezilya’nın en ünlü plajları Copacabana ve Ipanema, şehrin sembolü haline gelmiş devasa Kurtarıcı İsa Heykeli ve Tijuca Milli Parkı…Hepsi mutlaka görülmesi gereken yerlerden ama buraya kadar gelmişken Maracana Stadyumu’nda bir futbol maçı izlemek, Favela turu yapmak, Rio Karnavalı’na katılmak aslında Rio’nun hakkını verdirecek asıl deneyimler.

31. PERU

Machu-Picchu-da

Bizce Peru’yu hakkıyla gezmek için kesin 1 ay ayrılması gerekir. Bu bir aya, buzullar, göller, cloud forestlar ve tropik ormanlar geçe geçe İnka Uygarlığı’ndan tüm insanlığa en ikonik kültür mirası, dünyanın yeni 7 Harikası’ndan biri Machu Picchu’ya ulaşacağınız Salkantay Trek, Koloniyal İspanyol mimarisinin en güzel şehri Cusco, çölün ortasında devasa hayvan figürleri ve çizgilerden oluşan uzaylı! işi Nazca Çizgileri, çölde sandboard ve başkent Lima’da Amazon & And & İspanyol ve Çin mutfaklarının füzyonundan oluşan Peru Mutfağı deneyimlerinin sığdırabildiğiniz kadar sığdırın deriz. Nasıl sığdırabileceğiniz konusunda yardım isterseniz Peru Gezi Rehberimize göz atabilirsiniz.

32. ŞİLİ

sili-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: Mijaeus / Flickr

Şili doğasever aktiviteciler için bulunmaz Hint kumaşı gibi bir yer. Çünkü Burada fantastik manzaralarıyla ünlü Patagonya bölgesinin en güzel kesimini kapsayan Torres del Paine Millî Parkı yer alıyor. Burası trekkingciler, dağcılar, botanik meraklıları için tam anlamıyla bir cennet. Bisikletli gezginlerdenseniz sizi Carretera Austral rotasına alalım. Burası tıpkı Romanya’da Çavuşesku emriyle yapılmış Transfagaraşan yolu gibi Şili’de de diktatör Pinochet emriyle yapılmış bir otoyol. Ama ne otoyol! Şili’yi boydan boya harika manzaralar eşliğinde geçiyorsunuz. Elbette Şili şarabından da bahsetmeden geçmek olmaz.


KUZEY AMERİKA’DAN VİZESİZ ÜLKE ÖNERİLERİMİZ

33. KOSTA RİKA

kosta-rika-kapak
Fotoğraf kaynak: Arturo Sotillo / Flickr

Burada tüm yollar şelalelere, krater göllerine, tropik ormanlara ve ismi gibi “zengin sahillere” çıkıyor. Yağmur ormanlarında trek, volkanik dağlarında tırmanış, şelalelerinde rafting, sahillerinde surf, zip line…Burası outdoor sporların membası. Ülkenin yüzölçümü o kadar küçük ki burası resmen bir eğlence parkı gibi. Zaten o kadar huzurlu bir ülke ki 1948’den beri düzenli ordusu bile yok! Sürdürülebilirlik konusunda dünyada bir numaralar ve ülkelerin içinde yaşayan vatandaşlarının mutluluğunu ölçen Happy Planet indeksinde 140 ülke arasından 1. sıradalar! Daha ne diyelim 🙂 Burası huzurun baş ülkesi.

34. MEKSİKA

meksika-kapak-foto
Fotoğraf kaynak: BORIS G / Flickr

Burası Aztekler, Mayalar gibi dünyanın en kadim medeniyetlerinin mirasçısı, kaktüslü çöllerin, acı soslu yemeklerin, tekilanın, kanı kaynayan insanların ve tabi ki Frida’nın ülkesi Meksika! Tekilanın etkisinden midir bilinmez, bu ülkenin gerçekten de baş döndürücü bir etkisi var. Burası dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. O yüzden özellikle Teotihuacan Piramitleri en az Machu Picchu kadar değerli bir arkeolojik alan. Balta girmemiş ormanların bölgesi Yucatan’nın cennet plajlarıyla Cancun ve Tulum, şnorkellilere inanılmaz manzaralar sunan Karayip Denizi kıyıları, tarih ve sanatın kalbi başkent Mexico City, Frida’nın şehri Coyoacan, Pasifik kıyılarından Acapulco, Meksika’nın neden dünyanın en çok ziyaret edilen ülkelerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

35. JAMAİKA

jamaika-kapak
Fotoğraf kaynak: Chris Ford / Flickr

Burası dünyanın en hızlı atletlerinden efsanevi Usain Bolt’un, Reggae’yi tüm dünyaya mal etmiş Bob Marley’in ülkesi, Karayiplerin incisi Jamaika! Fakat burası sadece ünlü müzisyenlerden ve sporculardan ibaret değil. Jamaika adeta “keşfet beni!” diye bağıran bir yer. Özellikle yer altı mağaraları ve su altı resiflerinin güzellikleri kesinlikle atlanmamalı. Blue and John Crow Mountains National Park’ın UNESCO koruması altındaki endemik türlerle dolu doğası ve ünlü Jamaika kahvesinin yetiştiği Mavi Dağlar hikingcilere, Karayip Denizi kıyıları da deniz tatilcilerine Karayip Mutfağı da egzotik tatlar arayanlara klasik olmayan yeni deneyimler vaad ediyor.


BONUS: BHUTAN

bhutan-kapak
Fotoğraf kaynak: Aymaan Ahmed / Flickr

Bhutan’a aslında sınırda vize uygulaması var. Fakat gelmeden önce Bhutan Dışişleri Bakanlığı’nın onayını almak gerekiyor. Yani işlemler, internetten vize veya kapıda vize isteyen ülkeler için olduğu kadar kısa ve kolay tamamlanmıyor. Bhutan’a turizm amaçlı geleceklerin vize başvuruları mutlaka Bhutan ile anlaşmalı seyahat şirketleri tarafından yürütülüyor. Ülkemizde Bhutan konsolosluğu olmadığından tüm işlemler seyahat edilecek turizm acentası aracılığıyla yapılıyor. Önce ödeme yapılıp (Bhutan gezisi baya maliyetli çünkü ülkenin turizm konseyinin belirlediği günlük turistik harcama paketleri var. Ayrıca ülkeye sadece resmi havayolu şirketi olan Druk Air ile giriş yapabiliyorsunuz. Haliyle biletler sınırlı ve oldukça pahalı) ve sizin adınıza online vize başvuru formu dolduruluyor. Bhutan’dan onay geldiği zaman, Druk Air’e ve seyahat acentasına bir onay numarası gönderiliyor. İşte bu onay numarası ile uçak bileti alabiliyorsunuz. Druk Air’in Türkiye’ye seferi olmadığından Katmandu, Yeni Delhi, Bangkok veya Kalküta’ya geçmeniz gerekiyor.

Bhutan minicik bir krallık ve dünyadaki EN özel ülkelerden! Şuradan başlayalım Bhutan, Barışçıl Ejderhanın Ülkesi demek. Bu ülkede gayrisafi milli hasıla ölçülmüyor, yerine gayrisafi milli mutluluk ölçülüyor, çünkü kazancın hayat kalitesini yansıttığını düşünmüyorlar. Ayrıca en çevreci ülkelerden: yasa gereği ülkenin %60’ı her zaman orman kalmak zorunda (şu an %70’i orman). Ülkede monarşiye karşı derin bir sevgi var ve kralları da halkına aşık bir adam. Ayrıca ülke Himalayalar’da olduğu için müthiş manzaralar, dumanlı dağlara kurulmuş tapınaklar, unutulmaz trekler sizi bekliyor.

166 Comments

  1. Merhaba oncelikle bu bilgilendirici yazi icin tesekkurler. Biz temmuz ayinda tailand a gidecektik ama muson yagmurlari varmis. Cok sik mi olur yagmurlar hic gunes acmiyor mu? Bir de orasi gibi guzel sahilleri beach leri ve dogal guxellikleri olan nerleleri onerirsiniz temmuz ayi icin ?

    1. tropik yerler için yaz ayları ideal değil. Bali için uygun ama yüzmek için gililer’ geçmeniz lazım

  2. Merhaba sırbistan’a gideceğim airbnb den rezervasyon oluşturdum o rezervasyon ile ülkeye girebilir miyim kabul ederler mi

  3. Merhaba Sırbıstan yazınızda çipli kimlikle girişler başladı yazılmış fakat henüz bu resmi bir şekilde yürülüğe girmedi hala pasaportla giriş yapılıyor bilginize. 3 gün önce ordaydım. 🙂

  4. merhaba ekim sonunda balayı planımız var ama ilk kez yurtdışına çıkmış olucaz bu yüzden biraz plan yapmak için yetersiz hissediyoruz. 1 haftalık ekim ayı için uygun denize girebileceğimiz balayı konseptine uygun bir hafta geçireceğimiz yer neresi olmalı sizce veya 1 haftada iki farklı konum olur mu sizce?

    1. Merhaba Ekim ayı için Karadağ’ı tercih edebilirsiniz elbette bir yaz gibi olmasa da halen daha denize girilebilecek sıcaklıklar oluyor ayrıca turist kalabalıkları da azalmış oluyor. Fakat 1 hafta az bir süre iki yer görmek için. Bizce 1 haftayı Karadağ’ın Kotor, Budva, Perast, Tivat gibi her yerini gezmeye harcamanız daha doğru olur. Yorumu vizesiz yazımıza bıraktığınız için vizesiz bir yer düşündüğünüzü tahmin ederek yanıtladık. Eğer vize almayı da düşünüyorsanız Ekim ayının Yunan adaları için harika bir dönem olduğunu da söyleyebiliriz.

  5. Merhabalar,
    Ne zaman bir yer hakkında fikir edinmek istesek sizlerin sayfasına uğramadan edemiyoruz. Haziran sonu temmuz gibi Balayı planımız var ve yurt içindeki pahalılık sebebiyle vizesiz yurt dışı seyehati yapmak derdindeyiz. Sizlerinde bu konuda fikirlerini almak istedik. Deniz ve kumsalda takılmayı aynı zamanda tarihi yerlerini gezmeyi seven çiftiz. önceliğimiz ekonomik olmasını açısından 5/6 gecelik yer önerebilir misiniz. Çok teşekkür ederiz.

    1. Merhaba Avrupa’da balayılık yer arıyorsanız Karadağ’a gidin deriz. Budva gibi turistik noktalarında değil Kotor gibi daha keyifli ve nispeten uygun fiyatlı yerinde kalıp araba da kiralayıp tüm Karadağ’ı gezer, denizinize girer, tarihe doyarsınız. Euro 20 olduğu için eskiye göre biraz daha pahalı olacaktır ancak yine de hem yeni bir yer görmüş olacak hem de Türkiye’de harcayacağınız paraya çıkacaksınız. Balayı için Bali gibi daha tropik yerler de uygun fakat orada da tarihi bir şeyler bulmayı beklemeyin. Daha çok deniz ve kültür turu gibi düşünün. Fakat fiyatlar da en uygun orada diyebiliriz. Bali’ye de uçak biletini verdikten sonra daha büyük bir harcamanız olmayacaktır.

  6. Merhabalar, öncelikle her şey için çok teşekkür ediyorum, hem kendi adıma hem bir çok arkadaşım adına, sayenizde gittiğimiz yerlerde rahat ettik..
    Bir sorum olacak; ?Bu ay sonu (Ocak sonu )zamanımız var, Avrupa’ya gitmek istiyoruz, vizemiz yok, nereye gidelim ? Bosna, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Arnavutluk ? Hangisine gidelim? Çok teşekkürler

    1. Merhaba öncelikle çoook teşekkür ederiz güzel sözleriniz için :))) Bizce Karadağ’ı eleyin çünkü orası çok yazlık denize girmelik bir yer. Onu bu mevsimde harcamak istemeyebilirsiniz. Makedonya, Bosna ve Arnavutluk ise daha çok sonbaharlık veya baharlık bir destinasyonlar. Çevrelerinde çok güzel doğa harikaları var. Tam araba yolculuğu yapmalık o nedenle oranın da mevsimi kaçtı diyebiliriz. Sırbistan’ın yani Belgrad özelinde ise mevsimi yok. Belgrad tıpkı İstanbul gibi her mevsim yaşayan bir başkent. O nedenle de kışın da tercih edilebilir.

  7. Merhaba öncelikle çok teşekkür ederim baya bir yardımcı oldunuz sitenizden çok güzel bilgiler edindim 19 yaşındayım,öğrenciyim yaz tatili için hem çalışıp hem gezebilecegim vizesiz ülkelerden önerebileceğiniz var mı?

    1. Merhaba çalışma konusu biraz sıkıntılı çünkü turistik vize alıp bir ülkede çalışmanız imkansız kaçak olmadığınız sürece tabii o nedenle de sizi bu şekilde yönlendirmek istemeyiz. Ancak gezmek isterim derseniz yazın Karadağ’ı öneririz vizesiz ülkelerden.

    2. Merhaba çalışma konusu biraz sıkıntılı çünkü turistik vize alıp bir ülkede çalışmanız imkansız kaçak olmadığınız sürece tabii o nedenle de sizi bu şekilde yönlendirmek istemeyiz. Ancak gezmek isterim derseniz yazın Karadağ’ı öneririz vizesiz ülkelerden.

  8. Sizi örnek alıp ilk gezilerimize başladık eşim ile 🙂 Kıbrıs , Bangkok , Phuket ve Pattaya olarak ilk adımlarımızı attık şuan ki turumuz 15 günlük balkanlar turu olarak devam edeceğiz sizin önerdiğiniz yerler ile başlayacağız size sonsuz sevgiler diliyoruz aramıza katılan küçük evde yok için de sağlık ve huzur dileyerek sahalara dönüşünüzü bekliyoruz 🙂

    1. Merhaba ne güzel haberler :))) Çok sevindik yollara düşme planlarınıza gidin bol bol gezin görün sonra burada tekrar bize yazın :)) Şimdiden harika vakit geçirmeniz dileği ile…

  9. Merhabalar yillardir arkadaslarimin yol gostericisiniz. Benim de bir sorum olacak. Makedonyaya giris cikis yapmam Shengen vizesi almamda yardimci olur mu? Avrupa ülkesi olmasina ragmen bildigim kadariyla shengen bolgesinde degil… bu konuda bana yardimci olur musunuz? Simdiden tesekkur ederim.

    1. Merhaba, Schengen vizesine dahil olmayan ülkelere giriş çıkış yapmış olmak daha kolay schengen vizesi verilmesinde ne yazık ki bir etken değil.

  10. Yorumların geneline baktım ve pek meksika ile ilgili yorum görmedim…Gitmek istediğim bir ülke ve fazla güvenmediğim bir kaynaktanda bilgi almak istemiyorum bu yüzden bir makale veya en azından bir yorum yazarsanız sevinirim. Eğitim sistemine de (Kız kardeşim için) değinirseniz sevinirim, iyi günler/geceler

    1. Merhaba Meksika şu an Türk vatandaşlarını reddediyor çünkü ABD’ye Meksika üzerinden kaçak giden son yıllarda çok kişi olmuş. Meksika şimdilik sorun çıkaran ülkelerden.

  11. Merhabalar,
    Öncelikle paylaşımlarınız ; emeğiniz için çok teşekkürler. Tek başıma 1 ay kadar uzak bir ülkede kalmak istiyorum. Ancak hangisi güvenli olur, tek başıma hangisinde daha rahat ederim emin olamanıyorum. En önemlisi güvenlik olmakla birlikle; elbette yapılacak şeyler ve fiyatlar da ayrı bir değerlendirme unsuru. Çalışma saatleri avrupa saatine (yaklaşık da olsa) olması gerektiği için sanıyorum afrikanın bazı ülkeleri olabilir?İ onun harici ne önerirsiniz. 1 ay hem çalışmak hem de keşif, uzaklaşmak, vs.. vs. her şey için:) çok teşekkürler.

    1. Aslında sana hiç düşünme Bali’ye git derdik ama saat farkı olmamasını tercih ettiğin için aynı ya da yakın boylamdaki yerleri düşünmek gerek. Afrika’da Güney Afrika ve Tazmanya’nın Zanzibar ve Cape Town gibi turistik yerlerinde çok sıkıntı çekmezsin diye düşünüyorum. Avrupa’da Karadağ olabilir ama Eylül’den ortasından sonra sezon bitince sıkıcı olabilir 1 ay için. Gürcistan’da Tiflis güzel.

  12. Tebrik ederim arkadaşlar sizi. Sitenizden sıkça faydalanıyorum. Videolarınız ve yazılarınız rehber niteliğinde. Üsenmeden tek tek cevap yazıyorsunuz. Sadece teşekkürlerimi iletmek ve iyi ki varsınız demek istedim.

    1. Merhaba çok teşekkür ederiz Yasin güzel yorumlarınla motivasyonumuzu körükledin 🙂

  13. Merhaba. Fikirlerinize çok güvendiğim için size sormak istedim. Güney Amerika’da bir ülke seçme hakkınız olsa hangisini gezmeyi secerdiniz? Eşimle karar veremedik. Çok fazla bütçe ayırma şansımız da olmadığı için gittiğimizde en memnun olacağımız yer olsun istiyoruz. Önerinizi dört gözle bekliyorum

    1. Merhaba Gözde,
      Peru, Meksika ve Arjantin arasından seçerdik biz mevsime ve bütçemize göre.

      1. Finlandiya ya bile vizesiz yazmışsınız. Aslında vizeli olacak. Tekrar gözden geçirmenizi öneririm. Ve bir iş yapıyorken lütfen daha dikkatli olun. Size güvenerek Finlandiya elimde patladı.

        1. Finlandiya’yı nereden çıkardınız hiçbir yazımızda Finlandiya vizesizdir diye bir şey yazmıyor. Tamamen kendiniz uydurmuşsunuz. Yeşil pasaport sahibi iseniz vize almadan giriş yapabiliyorsunuz o kadar. Nereden ne okuyarak plan yaptınız anlam veremedik.

        2. Siz Filipinler ile karıştırmış olmayasınız çünkü Finlandiya vizesiz olarak hiçbir yerde geçmiyor

  14. Merhaba, sizleri severek takip ediyorum. Eşimle birlikte Karadağ’a Haziran’in ilk haftasında gitmek istiyoruz. Yalnız Haziran başında orada denize girmek mümkün olabilir mi emin olamadık. Siz ne dersiniz 🙂

    1. İklim olarak aşağı yukarı İstanbul dengi. Ona göre düşünebilirsiniz. Şimdiden iyi gezmeler

  15. Merhaba sizi severek takip ediyoruz. Ben 21 eşim 25 yaşında. Birkaç ay önce evlendik ve yurt dışına çıkmak istiyoruz. Vizesiz Nisan sonu Mayıs ilk haftasına kadar 1 haftalık bir vaktimiz var. İlk defa yurt dışına çıkacağız ve çok aşırı bir bütçemiz yok. Tavsiyeniz hangi ülkeler? Teşekkürler.

    1. Öncelikle çok tebrik ederiz sizleri. 🙂 İlk defa yurt dışına çıkacaksanız, fazla da vaktiniz yok ise vizesiz olarak ilk Karadağ’ı ikinci olarak da Gürcitan’ı öneririz. Karadağ bizce çok güzel bir balayı destinasyonu da olabilecek bir ülke. Biz çok seviyoruz.

  16. Merhaba
    Öncelikle bu muhteşem tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler 🙂

    Nisan sonu, Mayıs başı gibi hafta sonu için önerebileceğiniz bir lokasyon var mıdır?
    2 gün dolu dolu:)

  17. Merhabalar
    Tek başıma ilk defa yurt dışına çıkmak istiyorum. İngilizcem inanilmaz basit seviye de. Bir kadın olarak bana nereyi onerirsiniz? Arnavutluk,Karadağ cok aklımı çeliyor ama bir de ilk defa ülke dışına çıkma korkusu var tabi.

    1. Merhaba Birsel,
      Hiç korkma. Gözünde büyüdüğü gibi değil hiç bir şey. İnsan her yerde insan. Ama gitmeden şu yazmızı kesin oku: https://www.bizevdeyokuz.com/ilk-kez-yurt-disina-cikmak-tavsiyeler-havalimani/

      Balkanlarda ve Gürcistan’da genel olarak yabancılık çekmeden gezersin. Karadağ’ı 4-5 günde gezersin. Eğer yalnız gezmek gözünde büyürse şöforlü araç ayarla. O hem işlerini çözer, hem gezdirir, hem de araba kullanır. Bizim Karadağ yazılarımızdan birinde Miroslav diye bir adamın teli var. O yardımcı olur

  18. Merhabalar. Yazilarinizi ve sizi severek takip ediyorum Yilbasinda 3 gunluk gidilebilecek Turkiye’ye yakin onerebileceginiz hangi ulkeler var?

    1. Merhaba yılbaşı için Sırbistan ve Ukrayna hem vizesiz hem de uygun fiyatlı olması ile tercih edilebilir 🙂

  19. Merhabalar,
    Deneyimleriniz çok keyifli
    Ocak ayı için ve Türkiye’ye yakın hangi ülkeleri önerirsiniz acaba ve düşük maliyetli

    1. Merhaba Ukrayna hem uygun fiyatlı hem de nüfus cüzdanıyla bile gidilebildiği için avantajlı bir destinasyon. Kiev ve Lviv şehirleri pastel tonlarındaki gösterişli yapıları ve rengarenk kiliseleri ile çok hoş yerler. Sırbistan Doğu Avrupa’nın Eskişehir’i. Daha genç bir enerjisi var. Gürcistan’ın başkenti Tiflis de güzel bir yer.

  20. Merhaba Bosna’ya gitmek istiyoruz ama hava şu an cok sıcak. 1 eylülde gitsek acaba uygun mudur? Fikriniz varsa seviniriz

  21. merhaba biz bu yaz hem güzel bir deniz hem sabaha kadar eğlenebileceğimiz, hareketli ,bol keyifli bir yurtdışı tatili yapmak istiyoruz . Deneyimlerinize göre nereleri önerirsiniz.

      1. Benim yabancı dilim olmadığından dolayı yurtdışı için tedirginim ama eşlik eden olursa tabikide yurt dışına çıkmaya başlayacağım, 27 yaşındayım, maddi hiç bir problemim yok, sadece vize falan uğraşmak istemiyorum, o yüzden kolayca gidebileceğim güzel yerlere, parasını verip hiç düşünmeden mental olarak rahatlamış bir şekilde TÜRKİYE’me dönmek istiyorum.

  22. Sadece fotoğrafları incelerken bile her kelime tanesini içimde hissettim.Umarım Dünya yolculuğuna bu sene başlarım.

  23. bir şey merak ediyorum. belki bilgisi olan birisi bana yardımcı olmak ister. vize politikaları elbette ülkeye göre değişir ama merak ettiğim konu şu: örneğin 90 gün vizesiz ziyaret edilebilen bir ülkede çıkış giriş yaparak ne kadar uzun süre konaklanabilir?

  24. Merhaba
    Temmuz yada agustos ayinda vizesiz turkuaz denizi olan ancak maldivler gibi otele bagli kalinmayan uygun fiyatli bir kac turizm cenneti onerebilir misiniz (muson kasirga firtina vs yerine piril piril gunes olsun) tesekkurler

  25. Merhabalar yazınız harika paylaşımlarınızı okuyunca çok heves ettim yurtdışı balayı fikri harika.. temmuz ayı için nereye gidebiliriz? birde çok pahalı bir yer olmasa iyi olur ! normalde türkiyede yapılabilecek bir balayı fiyatına yurtdışına çıkabilir miyiz

  26. Merhabalar‍♀️öncelikle sıcak kanlılıgınız yaptıgınız yorumlardan anlasılıyor insanlarda kendini size rahat ifade edebiliyor siteniz gerçekten cok aydınlatıcı.❤️bizde nişanlımla balayı İçin 6 7 günlük bi tatil plan planlıyoruz gerçi izin süremiz 15 20 gün olur heralde ama biz tek biyere o kadar uzun bi süre bağlı kalmak istemiyoruz.Dügünümüz ya Ağustos yada eylül ayında olucak öyle planlıyoruz. Herşeyi kendimiz yaptığımız İçin balayı İçin ayırdığımız bütçe haliyle düşük 3 bin ₺ falan. Ben gece eğlenmesi olsun istiyorum gecede renkli sokaklar olsun rahatça dans edelim şarkı söyleyelim v.s kısacası kafamı dağıtmak istiyorum nişanlımda denize girmeyi seviyo.bize agustos ve eylül aylarında rahatça eglenebilecegimiz ve bütçemizi sarsmıycak olan bi Öner’iniz varmı yada bi turlamı cıkmalıyız?? ilk kez tatil yapıcagım bu deneyim benim için hem heyecan veriyor hem endişeleniyorum. dolu dolu geçmesini istiyorum Aklımda Hep iyiki olarak kalsın istiyorum şimdiden tavsiyelerinizi dört gözle bekliyorum ❤️

  27. İyi günler. Cevabını bir türlü bulamadığım bir sorum olacak. Bordo pasaportum var. Daha önce farklı zamanlarda Sırbistan ve Bosna Hersek e vizesiz olarak gittim. Şimdi yine vizesiz olarak Makedonya ve Karadağ a gitmeyi planlıyorum ama peşpeşe. Türkiye ye giriş yapmadan Makedonya dan Karadağ a ya da tam tersi şekilde de olabilir, farketmez, direkt geçiş yapabilir miyim?

  28. İyi günler,

    Hiç bir yerde cevabını bulamadığım bir soru soracağım. Bordo pasaportluyum. Daha önce Sırbistan ve Bosna Hersek e farklı zamanlarda vizesiz olarak gittim. Şimdi Karadağ ve Makedonya ya peşpeşe gitmek istiyorum. Ve vize istemiyorlar. Ancak Karadağ a gittiğimde Türkiye ye giriş yapmadan Makedonya ya geçebilir miyim? Ya da Makedonya dan Karadağ a farketmez.

  29. Sizi 2 sene önce keşfetmiştim. Buradaki listeyi kendimize tatil rotası olarak belirledik.
    Şimdi her sene sıra ile buradaki ülkeleri dolaşıyoruz. Ben, eşim ve kızımız Nilsu.
    2017’de Bosna-Hersek ile başladık. Çok güzeldi. Özellikle Mostar kalınacak ve ailece gezilecek bir yer.
    Blagaj Tekkesi ve Kravice Falls harika yerler. Mutlaka gidin ve Şelalede muhteşem bir yüzme deneyimi yaşayın.
    2018’de ise sıra 2 numarada. Yarın yani 2 Temmuz 2018 sabahı Karadağ’a uçuyoruz. Dilerim Bosna-Hersek kadar eğlenceli geçer.
    Bu listeyi sakın kaldırmayın buradan. Çünkü bundan sonraki 20 yıllık yurtdışı planlarımız buradan yapıyoruz.
    Tabii yeni eklenen Vizesiz ülkeler olmazsa.. Ah İtalya ah :))

  30. merhabalar;sizi geç keşfettiğime inanıyorum:) ve bunu için üzülüldüm:)uzun sürededir gezemeyen ben bu sene için vizesiz kasım aralık gibi evlilik yıl dönümümüz için nereyi önerirsiniz.

  31. merhaba
    sitenizden cok iatifade ediyorum. cok teşekkürler.

    deniz turizmi yerine sehir gezisi yapmayi seven 4 kisilik bir aile icin haziran temmuz aylarinda hangi ulkeleri tavsiye edersiniz?
    mesela tayland, fas, srilanka, endonezya olabilir mi, yagmur sezonu cok sorun olur mu?

    1. TAYLAND DA GİDEN BİRİ OLARAK TAVSİYEM TEMMUZ AGUSTOS AYLARINDA GİTMEMENİZ YONUNDE. O DONEMLERDE DAHA FAZLA YAGIS ALDIGI ICIN RAHAT GEZEMEZSINIZ. EKİM-MAYIS AYLARI ARASI DAHA RAHAT VE GÜZEL HAVA KOSULLARI ILE GUZEL TATİL GECIREBILIRINIZ.

  32. Merhaba jamaika ya gitmek istiyorum veyahutta farklı bir ülke ama arkadaşlarla izinler ters günlerde olduğu için yalnızım turda geç kesim ne denli oluyor diye soracaktım 20 li yaşlar

  33. Merhabalar,

    25 Mart’ta düğünüm var. O tarihte önereceğiniz sıcak ve gezilmesi keyif veren bir avrupa ülkesi var mıdır?

    1. Öncelikle Tebrikler!!! Bizce o tarihte Güney Avrupa dışında hiçbir yer çok sıcak olmaz 🙂 Yani Güney İtalya, Güney İspanya, Portekiz gibi tercihler yaparsanız ideal olur. Mesela İtalya’da Sicilya, İspanya’da Endülüs bölgesi harika 😉

  34. Eylül ayında iznim var 1 haftalık eşim ve 4 yaşındaki oğlumla yurtdışına çıkmak istiyorum vizesiz gidebileceğim bi yerler bakıyorum yemek kültüründe yenebilecek bişeyler olursa sevinirim nereleri önerirsiniz.ulaşım konaklama ve gezi konusunda nereleri önerirsiniz.

  35. Nasıl tatlı insanlarınız…
    sizi tanıyalı 3-5 ay olmuştur sosyal medya da çıktınız karşıma. şimdilerse ise yazılarınızı sanki o ülkeye gitmiş heyecanı ile okuyorum..
    çok şanslı insanlar olduğunuzu düşündüğümden de size imreniyorum desem sanırım bir çok kişinin tercümanı olurum.
    umarım yolla hep açılır size yeni keşiflere doğru..
    avrupa ülkelerinin çoğuna gittim belli başlı yerleri gezdiğim klasik bir turdu, ama avrupa bana istediğim hazzı vermedi.
    yılbaşından sonra vizesiz iki kız olarak rahat edeceğimiz hangi ülkeyi tavsiye edersiniz. iş yeri izinleri bizim hayatımızı engellediğinden ise iznimiz 1 hafta sadece. bu arada tavsiyesini müslüman olarak üzerime düşen görevleri yerine getiren insanları göz önüne olarak yaparsanız çok sevinirim ( aman bunu kimse yanlış anlamasın, nasıl ifade edeceğimi bilemedim 🙂 ))

    1. Merhabalar
      O mevsimde en iyi olan yerler Güneydoğu Asya ve latin Amerika ülkeleri.

      Fas’ın en iyi zamanı değil yine de değerlendirilebilir. Tanzanya için de süper vakit. İkisi de müslüman nüfusa sahip olduğu için ihtiyaçlarını gidermekte sıkıntı yaşamazsınız. Ancak Fas’ta erkekler kızlara laf atarak rahatsızlık verebiliyor.

      Umarım yardımcı olabilirmişizdir biraz

  36. Selam ben kislik yillik izne cikiyorm kabin memuru oldugum icin dunyanin yarisini gezdim fakat yakin yerlere gtmedim diyeblirim bi arkadasmla 3 4 gunluk araligin 15 inde bi yerlere gitmek istedik vizemiz de yok bu mevsimde eglenebilcegmiz gezebilcegmz nereyi onerirsiniz 🙂 sımdiden teskkur ederim

  37. İyi akşamlar dilerim.Öncelikle yollarınız bol olsun diyeyim.Eşimle ocak ayında bir haftalığına Avrupa’da vizesiz bir yere gitmek istiyoruz ama karar veremedik hangi ülkenin kışını görmeliyiz sizce? Bazı ülkeler kışın, bazı ülkeler de yaz aylarında büyüleyici oluyor malum.Fikrinizi almak istiyoruz 🙂

  38. bir haftadan kısa ve hemencik bir tatil için zamanımız var japonya brezilya , hong kong ülkelerini görmedik. kasım ayı için öneriniz ne olurdu bilmeyi çok isterim teşekkürler

    1. Kasım’a bırakmadan giderseniz Japonya’da muhteşem renkler göreceksiniz

  39. Biz Evde Yokuz rumuzlu çift Merhaba 🙂

    Öncelikle sizi tebrik, takdir ve teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Birbirinizi çok iyi bulmuşsunuz Maşallah diyeyim, sonrasında yaşantınızı bu denli gezme sevdalısı olarak sürdürmeyi başarmanız çok iyi ve benim gibi gezmek isteyen insanlara da burada yardımcı olmanız çok güzel 🙂 Ben eşim ve oğlumla (1,5 yaşında) birlikte bir seyahat düşünüyorum. Haftasonu 2 günlük bir seyahat edecek olursak ve vize gerektirmeyen ülkerlerden biri desek bunları da Avrupa ülkeleri olarak kısıtlasak zamanı da Kasım olarak baz alsak he bide “ekonomik” diyelim 🙂 tavsiyeniz neresi olur acaba? Haricinde bir de şöyle bir sorum olacak:
    Kendimiz mi gezsek daha iyi olur yoksa Turlara katılmamız mı?

    Tekrar teşekkürler,
    Sevgiler…

    1. Merhaba Ömer,

      Biz her zaman kendi başımıza gezmeyi daha çok seviyoruz.
      Yazın Avrupa’daki favorimiz Karadağ, kışın da Sırbistan.

      Sevgiler

  40. merhabalar

    siteniz gerçekten mükemmel tamda ben yurtdışını araştırırken gözüme ilişmesi harika oldu:) daha önce fas,tunus mısır isviçre ve hong kong’a gittim (iŞ DOLAYISI İLE)
    şimdi ise eşimle haftalık bir tatil için gitmek istiyorum eşim ilk kez gidecek bu nedenle yurtdışını tam olarak hissetmesi değişik yerler görmesi ve aynı zamanda dogasıda güzel bir yer tabikide bizlere vizesiz tavsiye edebileceğiniz hangi ülkelerdir…
    teşekkürler

  41. MERHABA

    SRİ LANKA İÇİN SORUM OLACAKTI HAVASI NASIL NEM ORANI NASIL ÇOK MU
    SICAK NEMİ ÇOK FAZLA BU KONUDA BİLGİ VERİRSENİZ MEMNUN OLURUM

    SYG

    ÜMİT

  42. Merhabalar, günaydın,
    Ben eşim ve yakın arkadaşım güzel doğa harikası gece hayatı da olan uygun bir ülkeye gitmek istiyoruz 2018 yılı için plan yapıyoruz şimdiden ki ucuz olsun diye neresini önerirsiniz nerelere gidelim bizim için amaç farklı bir yer görebilmek seyahat edebilmek, ama en önemlisi çok bütçemiz yok hatta şimdiden para biriktirmeye başlayacağız 🙂
    Sevgiler
    Elif

  43. Merhaba ekim ayında 3-4 günlüğüne çok ütopik paralar dökmeden eşimle nereye gitmemizi önerirsiniz ikimizin de ilk yurtdışı deneyimi. Çok istekliyiz ama korkuyoruz da:( vizemiz de yok.

  44. A-bayo.. sanırım gezginin merhabası rüzgâra kapılıp gider, bu da japonca elveda’lardan biri.

    Benim en çok merak ettiğim şey ise yolculuklarda ikili ilişkiler..
    Siz iki sevgi tablosu dünyanın altını üstüne getiriyorsunuz, ne güzel. Ancak ilişkilerde ne gibi sorunlar çıkabiliyor?

    Aslında bu sori kendini ve sevdiğini bilmeyenlerin soracağı bir soru.. farkındayım. Ancak ben sevgilimle ben 19-20 lerimizdeyiz. Ben bikaç şey yaşadım ve kendimi bilirim diyebilirim ancak o kendisinden emin mi? Yoksa gezdikçe değişir mi?
    Jack london’un Yıldız gezgini adlı kitabındaki 181. Sy 21. Satırdaki yazıda biz insanların dünyayı aşırılık ve açgözlülükle gezdiğimizi belirtir bir denizci elbisesince.
    Ki kanımca da öyle. Sanki ufak yağmalamalar bizi daha özgür kılıyor.

    Aynı şekilde duygular için de.

    Soracağım soru buydu;
    İnsan muzipçe avareleştiğinde dünyayı göreceğı kadar, duyguları da değişecektir tahminimce.

    Sizce uzun süreli yurtdışı hayatında hele ekonominiz hayattan daha fazla zevk almanıza yardım edeceği kadar düşükse; ikili ilişkiler nasıl tahribata uğrayabilir? Veya tam tersine birleştirici bir yanı ağır mı basar?

    Geçmişi yağdederek okuyacağınızı düşündüğüm için değerlendireceğinize inanıyorum, samimi yazılara bir de başlık eklerseniz başkaları da yararlanır hem.

    Bonusundan Güzel zamanlar ^-^

    1. Merhaba!
      Öncelikle yazım tarzına da, soruna da, ne kadar farkında bir insan olduğuna da bayıldım. Zaman zaman benzer sorular alıyoruz. Bir kısmını daha önce verdiğim ver cevaptan kopyalacağım.

      Öncelikle bu sorunun sabit bir cevabı olamaz. İnsandan insana değişebliecek şeyler. Ama çoğunluğun özgürleştikçe “iplerinden kurtulma” hissiyatına kapılabileceğine katılıyorum. Hele hele 20 tamamen keşfetme ve deneme yaşları olmalı diye düşünüyorum hem bir kadın, hem de bir erkek için.

      Bizim için doğru bir soru değil aslında. Çünkü bizim amacımız hiç bir zaman gezmek olmadı, haliyle biz de beraber gezen bir çift değiliz, biz hayat ve hayal ortağı insanlarız. Bence bu çok ama çok önemli bir fark. Biz birbirimizi bulduğumuzda 30’larımızda, 20’leri zaten keşfederek ve hayattan ne istediğini arayarak geçirmiş insanlardık. Dünayayı keşfetme evresinde karşılaşsaydık bu bir yoldaşlığa dönemeyebilirdi. Hayatta ne yaparsan yap yeri ve zamanı en baskın kriterler.

      Bizim hayallerimiz ve hayattan beklentimiz aynı. Gezmek bunun içindeki küçücük bir konu aslında. İkimiz de aynı hayal için var gücümüzle seferberiz. Bunun için hayatımızı tamamen birbirimize ördük: işte, tatilde sürekli beraberiz. Bi de üzerine bizim evimiz de minicik, hiç mahremiyetimiz yok. Her türlü öksürük tıksırığı bile paylaşıyoruz :)) Ama inanır mısın 5 yılda hiç kavgamız olmadı. Elbet tartışıyoruz ama sadece iş ile ilgili konularda pürüz çıkıyor. Onun dışında birlikte bu yola baş koyduğumuz için biribirimize çok kenetleniyoruz.

      Alışılmış gibi hayat yaşamadığımız için çok efor vermemiz gerekiyor. Normal bir işte, normal bir hayata ulaşmak birlikte çalışsaydık eminim çok zedelerdi ilişkiyi ama biz bir hayale ulaşmaya çalışıyoruz ve o insanı birbirine çok yaklaştırıyor, her türlü pürüzü hafifletiyor. Ama bununla birlikte ikimizde çok yumuşakbaşlı ve vicdanlı insanlarız, yani doğamız zaten harmoniye müsait. Ayrıca zevklerimiz, görüşlerimiz de aynı. Böyle bir yola çıkacaksanız çok çok iyi anlaşmanız, hoşgörülü insanlar olmanız ve ilişkinin doğal seyirinde % 95 ahenk olması lazım.

      Çok garip bir yazıya bu yorumu yazmışsın. Umarım geri gelip bulabilirsin.

  45. EVDEN EKMEK ALMAK İÇİN DIŞARI ÇIKMAYANA BİLE DÜNYA TURU ATTIRIRSINIZ SİZ 🙂 HARİKA OLMUŞ ELLERİNİZE SAĞLIK TESPİTLER ÇOK GÜZEL VE YERİNDE…

  46. MERHABA,
    2 Arkadaş Makedonya OHRID gezisi yapmak istiyoruz, ama! güzel ve eğlenceli tatil olur mu diye endişeliyiz, siz Ohrid gezen birileri olarak bana Ohrid hakkında yardımcı olur musunuz ?
    30 Ağustos gidiş 2017
    kötü bir şey sölemeyin bak 🙂 şaka neyse onu söleyin :):)

  47. Çok aydınlatıcı bir blog hazırlamışsınız . Tebrik ederim. Her soruya cevap vermeniz büyük bir incelik. Eleştirilere bile saygı çerçevesinde verdiğiniz cevaplara bayıldım.Sizden Sırbistan , bosna hersek ve karadağ hakkında bilgi almak istiyorum. Temmuz ayında ailecek gitmek istiyoruz.
    Tavsiye eder misiniz?

  48. Selamlar sevgili biz evde yokuz sahiplerii :),

    istanbulda yaşamaya başladıktan sonra bu tarz çılgın isteklerim daha da fazla oluşmaya başladı ve sanırım dünya turu adı altında ülkemizi terkedeceğim 🙂 çeşitli gezgin arkadaşlarımızın bloglarınada göz attım ve çoğu kişinin ortak görüşlerini kafamda oluşturmaya başladım. sizde hak veriyor musunuz yazacağım şeylere? :
    -ilk yapmamız gereken kesinlikle kendimize güvenmemiz.
    -bu tarz turlar için çok paraya ihtiyacınız yok. (hatta bazı kişiler gidiş biletleri dışında neredeyse hiç paraları yokmuş :D)
    -parasız tabi olmaz peki nasıl kazanıcaz? (bileklik yapıp satarak, konaklama ve yemek karşılığı çalışarak vs..)
    bu listeyi burada daha fazla uzatmak istemiyorum. Eğer sizde bunlara hak veriyosanız bende rotamı oluşturmaya başlayacağım sevgili Duygu & Bilgehan çifti :)))

    1. Hahaha 🙂 “Dünya turu adı altında ükeyi terk” lafına çok güldük.
      – Cesaret konusunda haklısın. Kesinlikle en önemli kısım bu; karar verip ilk adımı atmak. Ama işin ilginci aslında cesaret gerektiren bir konu değil, çünkü yola çıkınca göreksin ki korkulacak bi konu değil. Günün sonunda diş çektirmeye dgitmiyorsun ki, hayatının en güzel anılarını yaşamaya gidiyorsun. 🙂 Ama ilk defa yapılan herşey bir stres konusu olur, ilk defa çorba pişirken bile bilmediğin birşey yaptığın için gerilirsin ki bu çok normal. 🙂 Yolda olmanın tabi ki zorlukları var kendi çapında ama keyifler o kadar ağır basıyor ki, o zorluk dediğimiz şeyler maceranın sadece parçası oluyor ve ileri de hep neşeyle anıyorsun. Biz ömrümüz de başnına ne gelmiş olursa olsun gezmeye çıkıp da pişman olan görmedik. Herkes hep en güzel zamanları olarak anar.
      – Para lazım dostum. İnsanlar bizce bu kısmını fazla pembeye boyuyorlar. Evet, günde 3 euroya gezmiş insanlar var, ama tabi ki onlar istisnalar. Bu mümkün mü tabi ki mümkün, ama standartlarını çok çok düşürme fikriyle barışman gerekiyor. Nerede kalacağını bilmeden geçirdiğin, parklarda, garlarda yattığın bir süreç demek. Bu kötü birşey mi? Hayır, sadece herkesin keyif alabileceği birşey değil ama başkası için de heyecan verici olabiliyor. Biraz kararter meselesi.
      – Yolda para kazanamanın bir sürü yolu var. Yakında internetten nasıl para kazanılır diye bir yazı yayınlayacağız, mutlaka takip et. Ayrıca yolda yapabileceğin bileklik satmaktan kaçak garsonluğa bir sürü iş var. Girişimci ve açık göz bir insanın yolda aç kalması çok zor.
      – Bizim EKONOMİK VE KONFORLU SEYAHAT yazımızı da mutlaka hatım et yola çıkmadan.
      – Genel olarak en büyük bariyer insanın kafasında, sen de onu aşmışsın gibi, hadi yolun açık olsun.

  49. Merhabalar, yazınız çok güzel kafat seçim yapmak çok zor.. Şahsen uzun yıllar manevi nedenlerden dolayı tatil yapmamış biri olarak, iki yıl içinde 7, 8 defa tatile çıktım, O dünyayı gezeceğim kişi ile karşılaşamadığımdan tatilerimi ablamla yapıyorum vede çok eğlenceli geçiyor .) yurtiçi tatillerim dışında Kıbrıs’a gittim ve bu yaz ablamla birlikte vizesiz olacak yurtdışı düşünüyoruz, beş / yedi günlük bir tatil planlıyoruz, tatillerde kişibaşı 2.000 tl harcadığımızı düşünürsek benzeri bütçeyle gidebileceğimiz turlar var gibi görünüyor.. Biz iki çılgın kardeşe .) ilk tavsiyeniz hangi ülke/ülkeler olurdu..

  50. Merhabaaaa 🙂 yaziniz cok guzel universite ogrencisiyim cikmak istiyorum fakat sıkıntım ortadaki hayvanlar gitmeden once igne falan oldunuz bide bileti alip direk gidebiliyormusuz kapıda vize istemeyen ulkelere

  51. Merhaba üniversite öğrencisiyim. Yıllardır hayalim yurt dışına çıkmak. Bu yaz ağustos ayında bu hayalimi gerçekleştirmek istiyorum. Fakat kafamda sorular var. İlk olarak arkadaş olarak kimse gelmiyor benimle tek çıkmaya karar verdim. Güvenlik açısından çok tedirginim. Sizin yazılarınızı okuyup güç aldım ve sizden öneri istiyorum sizce hem ucuz hem güvenli bir yer olarak nersini önerirsiniz. Bir de acaba tek başıma çıkmak iyi bir fikir midir? Çok sıkılır mıyım? Şimdidenteşekkürler:)

    1. Merhaba Eylül,
      Ben de (Ben Duygu) üniversitedeyken yalnız gezdim ve çok keyif aldım. Zaten hostellerde kalınca illa bir arkadaş ediniyorsun, istesen de yalnız kalamıyorsun. 🙂 Canada ucuz değil ama çok insanları içine alan, çok kolay arkadaş edineceğin bir yer. İkinci önerim İspanya olur. Hem Avrupa’nın daha ucuz ülkelerinden biri, hem de yine insanlar çok sıcak, hem de güzel.

      Ucuz yerlerden Tayland da süper ama malesef Ağustos kötü bir mevsim orası için

  52. Ellerinize sağlık harika yazı için. Bizim eylülde düğünümüz var. Öneri yapabileceğiniz vizesiz ve çok pahalı olmayacak bir ülke var mı. Eşim denizi çok seviyor ben bu yüzden filipinler veya brezilya düşünüyorum. Sizce uygun mudur?

    1. Filipinler mükemmel ama Eylül ayında havasını nasıl olur kontrol edin. Sezonu kışın gibi hatırlıyorum. El Nido tarafları özellikle tavsiyemiz olur

  53. Merhaba;
    Blogunuz çok güzel ve bilgilendirici…Kasım ayında düğünüm var yurtdışı balayı düşünüyorum.O ay da hangi ülkede balayı yapmamı önerirsiniz. Bunun dışında beklentim büyüleyici bir doğa veya şehir olması (iz bırakan yani nevşehir de bunu yaşamıştım) ve tabiki ekonomik bir destinasyon olmalı. Güney kore bu şartlara uygun mu? Cevabınızı merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkür ederim.
    Kolay Gelsin…
    Başarılar

    1. Tuna selam,
      Kore çok ekonomik bir yer sayılmaz. 🙂
      Filipinler, özellikle El Nido ve Boracay çok hoş. Eylül’de havasını nasıl olur bilmiyorum

  54. Ben bir dahaki yaz inşaallah şuan yaşadığım hayatımın anlamı olan haticeyle evlenebilirsem yurt dışı tatili düşünüyorum hayatım çok renkli olmasada ben rengi farklılıgı seviyorum siz cok güzel yerler gezmişssiniz bir öncelikle maldivler sonra taylant için ne kadar bir bütce toplamam gerekiyor orada rahat tarilimizi yapmamız için 1 haftalk dişünüyorum ve yazın cevap verirseniz minnettar olurum iyi eglenmeceler size

  55. Merhaba, 3 kız arkadaş mümkünse vizesiz en fazla 4 günlük olabilecek tatil planımız var. Eylül -Ekim ayı gibi.. Tabi bütçe ekonomik 🙂 Nereleri tavsiye edersiniz? Çok teşekkürler

  56. merhaba inanılmazetkilendim ve bir sorum oolacak
    ucuz konaklama+büyüleneciğm yer + turistik yerler + gezmek için kısıtlı bütçe=?
    neresi dir lütfen merak ediyorum
    sizi çok sev,iyorum

  57. Merhaba. öncelikle tebrikler böyle güzel bir site açtığınız için gerçekten güzel ve yararlı olmuş. Ben yakın diye Tunus a gitmeyi düşünüyorum. Bilgi verebilir misiniz acaba genel olarak ? Parasal olarak ne kadar para almalıyız ne zaman gitsek??

    1. en düşük bütçe: yatakhane, ayaküstü yemek, otobüsle ulaşım şeklinde : günlük 30 dolar
      orta bütçe: sade bir oda, sade restoranlar, arada taksi : günlük 40-70 dolar

  58. MERHABA BENDE İLK DEFA YURTDISINA CIKMA PLANLARI YAPIYORUM.HERZAMAN FIRSATIMIZ OLMUYO TABİKİ BUYUZDEN TURKİYEDEDE VAR DİYEMIYECEGİM FARKLI KULTURLER GÖREBİLECEGİM VE DOĞASIYLA FARKLI YERLERİYLE EN COK ETKİLEYECEK OLAN YER NERESİ SİZCE

  59. Ehlen ve Sehlen! (Arapça merhaba demek değil “Hoşgeldin( welcome) ” demektir. siz emek çekip bu güzel yazıyı bizlerle paylaştığınız için ben de küçük bir düzeltme yapmak istedim zira merhaba kelimesinin bizzat kendisi arapça merhaba=merhaba aynı telaffuzla.

    1. Senin tatlı dilin yılanı deliğinden çıkartır. O nasıl tatlı bir uyarı öyle 🙂

  60. Slm. Vizesiz ülkeler arasında geçiş yapabilirmiyim. 1. Örnek. Tayland başlayıp Filipinler geçip ordan brezilya dan istanbul dönebilmek için ne yapmam gerek?
    2. Tayland başladığım için en başa Tayland dönmek zorundamıyım?
    3. Biletlerimizin tamamını aynı anda tura çıkmadan mi alayım? O ülkelerden de alabilirmiyim?
    Cevap yazarsanız çok sevinirim. Teşekkürler

  61. selamlar postunuz çok iyi olmuş tek kelime ile harika. Bende parasız dünya turuna çıkacağım otostop falan filan derken bana masraf olacak tek dert uçak ile gidebileceğim yerler olacak. Onları da youtube kanal açıp vlog çekip yazılarımı da blog dan paylaşıp uçak parasını çıkarmak istiyorum. Tabi belli bütçe ile başlayacağım orası ayrı bilgisayar kamera lens derken. ayrıca memurum istifa edeceğim sanırım 🙂 hayata bir kere geliyoruz sonuçta yazılarınızı okuyup oralardan selam göndereceğim size 🙂

  62. Gerçekten çok teşekkürler en doğru bilgiler sizde.Biz 4 kişilik bir aile olarak vizesiz bir yere seyahat etmek istiyoruz.Uçak parası önemli değil ama gittiğimiz yerde konaklama ve yiyecek giderlerinin çok ekonomik olması gerek.Tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler,iyi ki varsınız…

  63. Merhaba yazılarınızı keyifle okudum sizden bir tasviye almak istiyorum. 2yaşında bir bebekle bu gezdiğiniz ülkelerde ulaşım + konaklama + gezi bakımından rahat tatil yapabileceğimiz neresi olabilir? Simdiden teşekkürler

  64. merhaba severek takip ediyoruz.Harikasınız:)
    Biz 3 kız arkadaş ağustos ayında dubai abu dhabi yada fas a gitmek istiyoruz.Ama ağustos ayında nasıl olur gidilir mi bilemedik.Şirket tatilimiz malesef Ağustos ayında oraları da çok görmek istiyoruz.Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda ?
    şimdiden teşekkürler

    1. Selamlar,
      Ağustos ayının sıcaklarına burnunuzdan gelir. Fas için ideal mevsim Nisan ve Ekim. Dubai’de hayat hep kapalı AVMlerde döndüğünden çok fark etmeyebilirsiniz.

  65. Öncelikle yazılar bizi bu konularda bilinçlerdirmeniz şahane olmuş Ellerinize yüreğinize sağlık.
    Fakat öncelikle size Maldivler hakkında gezi planlaması ve Maldivlerde kısa süre bir tatil için uygun bir bütçe ile geçirebilmek mümkün mü? Rehber aracılığıyla gitmek mantıklımı? Değerli yorumunuzla birlikte memnuniyet duyarım..

    1. Hiç rehberle gidilecek bir yer değil Maldivler
      Aslında biraz da sıkıcı bir yer çünkü minicik bir adaya tıkılıp kalıyorsunuz. 2 günde kalsanız yeter

  66. Merhaba öncelikle bu samimi ve güzel anlatımınız için size çok teşekkür ederim.22 yaşındayım .Yazılarınızı okuduğumda ‘İşte yaşamak istediğim bu ‘ diyorum.Ama gelecek kaygısı nedeniyle bu hayatı yaşayamamaktan korkuyorum.Daha önce üniversite ile görev için İngiltere ve Hollanda’ya seyahat ettim.Gezmeye yeni başlayacak birisi olan bana ne gibi tavsiyeleriniz olur .Tekrar yazdığınız harika yazılar için teşekkür ederim .Her zaman takipte olacağım.

    1. Fatihcim selamlar,
      Hangi şehirdesin? Bizim konuşmalarımızdan birisine gelebilsen çok güzel olur, orada tam da bunları anlatıyoruz.
      Aslında bunları oturup da kaleme almamız lazım bi yazıda. Aklımda da yetişemiyorum 🙁

      1. İstanbul da okuduğum için yılın büyük kısmında İstanbul da ikamet ediyorum.Konuşmalarınıza katılmayı gerçekten canı gönülden isterim.

        1. Konuşmalardan haberdar olmak için Instagram’dan ve Facebook’tan takip ediyor musun? Sadece takip etmek yetmiyor, Instagram’da bildirimleri aç seçmen, FB’ta da Öncelikli gör seçmen gerekiyor.

  67. Bu kadar ülkenin arasında bana ucuz dinamik genc olan bi ülke söyleyebilir misin? Cok ani oldu benim için Ögrenciyim bu arada

  68. Ya ben bu konularda yeniyim de hedefim 10 yıllık pasaport almak bu haziran lise bitiyor 18 oluyorum ve 18 olduğum gibi ilk işim pasaport çıkarmak. Acaba vizesiz gidiş nasıl ve orada çalışma izni felan bide kalabilme süresi hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen bu bilgilere çok ihtiyacım var

    1. Selamlar Muhammed
      Vizesiz gitme hakkı sadece turistik ziyareti kapsar. Oralarda yaşamaz ya da çalışamazsın. Çalışma ve yaşama izni alman gerekir. Çalışma izni iki türlü alınır. Ya orada şirket kurarsın, ya da önce bir şirkette iş bulursun, o senin için izini çıkartır.

      Tabi bu durum yasal yollarla yapanlar için geçerli. Kaçak çalışan bir sürü insan da var. Ama yakaladıkları zaman direk sınır dışı ederler ve belli bir süre o ülkeye gelme yasağı alırsın. Bir çok öğrenci yazın gittikleri yerlerde garsonluk, barmenlik vs yaparak harçlık çıkartıyor. Genelde bu kadar ufak çaptaki şeylere devlet çok takılmıyor; daha çok oraya yerleşme niyeti ile gelenlerin peşine düşüyorlar. Ama yine de tabi ki yazlık işler de yasa dışıdır ve risk taşır

  69. biz evde yokuzlar anlattıklarınız o kadar harika ki büyülendim anlatımlarınızla kendimi
    orada hissettim kendimi

  70. Merhaba, size bayılıyorum yaşamak istediğim hayatı görüyorum, o yüzden hep böyle devam edin!

    Mart-nisan gibi, ilk kez tek başıma yolculuğa çıkmak istiyorum. 3 farklı ülke var aslında aklımda olan. Morocco, jordan, sri lanka. Güvenlik, tek gezmenin getirceği bütçe dezavantajı, yeni insanlarla tanışmak, bir de havasını göze alırsak hangisine gitmek daha mantıklı olur?

    Şimdiden teşekkür ederim!

    1. Selamlar
      Sri Lanka derim 🙂
      Morocco’da tek kadın olmak biraz yorucu olabiliyor malesef
      Ürdün ise çok pahalı! Şaşarsın.
      Sri Lanka hem çok güzel, hem ucuz, hem de Asya’ya gidince bambaşka bir dünya var. Kesinlikle Sri Lanka!

  71. O kadar güzel anlatmışsınız ki bütün ülkelere gidesim geldi su an 16 yaşındayım ama daha üniversitede harçsız pasaport alıp özellikle güney kore ,bosna hersek,Fas a gitmek istiyorum.üniversiteyi bitirdikten sonra da güney korede master yapmak istiyorum…yazınız için çok tesekkur ederim 🙂

  72. Birkaç hafta öncesine kadar hayatından bıkmış yaşama isteği kalmamış biriydim. Her gün aynı şeyleri yapmak, her gün samimi gibi görünen sahte gülümsemelerle karşılaşmak bana çok acı veriyordu. Bir gün bir arkadaşım bana bir film önerdi “Into the wild” . Büyük ihtimalle izlemişsinizdir . Eğer izlemediyseniz tavsiye ederim. O filmi izledikten sonra hayata bakışım değişti. İnsanlardan uzaklaşıp doğayla iç içe olmanın hayalini kurarak araştırmaya başladım. Sonra sizi buldum . O kadar güzel o kadar yararlı bir şey yapmışsınız ki size çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar insanlardan uzaklaşmayı istesemde bir şeyi hiç aklımdan çıkarmıyorum ; mutluluk sadece paylaşıldığında gerçektir. Birlikte yollara düşeceğim kişiyi bulmayı ve bir an önce yollara düşmenin hayalini kuruyorum.Sevgiler…
    (Başınızı ağrıttıysam kusura bakmayın :))

    1. Evet, biz de o kitabın ve filmin hastayız. 2 saatlik bir film, bi satır kelime bile insanın üzerine ne kadar büyük ve sürükleyici güce sahip olabiliyor, değil mi… İnsanlar zor olsa da yien de hayat paylaşınca güzel. Nolur hiç bir olumsuz tecrübenin seni insanlara küstürmesine izin verme. Bırak doğa, gezmek, hobilerin kurtarıcın olsun sıkıştığın durumlarda. Git nefesini, kafanı topla, ihtiyacın olduğu kadar kop ama sonra yine aramıza dön. Yanlızlık kadar büyük ömür törpüsü yok

  73. Siz harikasınız !!! hep takipteyim ve çantamı alıp gideceğim an bir an önce gelsin diye her sabah kalktığımda o gün bugün mü diyorum 🙂 İyi araştırmak lazım sizden çok şey öğreniyorum ve gerçekten yerinizde olmayı çok isterdim. Her yerin ne kadar da hesaplısını bizlerle paylaşsanız da, belli bir bütçe ayarlamak lazım tabii. Kafam takılmadan gideceğim ve durmayacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. Fotoğraflar ayrı, anlatımlarınız ayrı güzel. Kıskanmamak elde değil ama iyi anlamda :))) Yolunuz açık, paylaşımlarınız çok olsun. O zaman her neredeyseniz keyfini çıkartın .
    Sevgiler

    1. Asıl siz harikasınız! Bizi öyle motive ediyorsunuz ki sabah akşam yazıyoruz. Herşeyin en güzeli senin olsun.

  74. İçe kapanık ve karamsar birisiydim, Sizleri tanıdığım andan itibaren şuna canı gönülden inanıyorum ki Hayat Gerçekten Yaşamaya Değermiş.Sizleri çok seviyorum, İyi ki varsınız ve anılarınızı bizlerle paylaştığınız için sizlere minnettarım..

    1. Enes günaydın,
      O kadar içten, o kadar samimi yazmışsın ki sarılasım geldi sana. Hayat yaşamaya değmez olur mu hiç? İnsanlar, şartlar, sorumluluklar çok hırpalayabiliyor adamı ama dünya bütün bunları göğüslemeye değer bir yer. Ve inan, kendini daha iyi hissettiğin alanlar var hayatta, ama bulmak için çabalamak ve önce bol bol hayal kırıklığına uğramak lazım. Gerçek şu ki, hayatta her ne yapıyorsak umutla ve azimle başlamamız lazım; işten aşka, ocağa koyduğun yemeğe kadar bu böyle. İlla birçoğu günün sonunda emek ve zaman israfı çıkacak; yemek tarifi berbat çıkacak ya da sen belki yakacaksın, kız seni geri sevmeyecek, işte öküzler ilerlerken sen yerinde sayacaksın ama önemli değil. Hepsi seni bir sonraki daha tuttuğunu koparan versiyonuna hazırlıyor. Gün gelecek bi bakacaksın öpülen kurbağalar harbiden prens/ prenses oluyor ya da artık o kadar tecribe sahibisinki 40 metre öteden kendisi kurbağa hangisi değil öpmeden anlıyorsun… Bunun içinse önce doğru kurbağayı bulana kadar, için kalka kalka bir sürü kurbağa öpmek gerekiyor. Hayat böyle işte, herşeyi bol bol dene, insanları, işleri, hobileri, şehirleri… Bol bol gez, bir aktiviteye katıl, spor yap, kendi mutluluğunu ellerine al. Hayat yaşamaya değer ve senin gibi samimi insanlar bunun en çok hak ediyor. Tüm güneşli günler senin olsun.

      Bütün güneşli günler senin olur diliyorum

  75. Moğolistan’da Orhun yazıtları var farkındasınız değil mi ? Hani şu bilinen en eski yazıtlardan kendileri tarihsel ve edebi olarak bizim için çok önemli eserler. Diğer bütün ülkelerin medeniyetlerini ve eserlerini atlamadan yazarken, Moğolistan’a gelince değinmemek çok manidar. Kasıtlı yapıldığını düşünüyorum.

    1. Yahu için de ne fesatmış arkadaş. Aklın ne garip çalışıyor… Bakıp da düşündüğün şeye bak. 10 yıl aklıma gelmez bu şekilde fesat aramak. Yazı kaç zamandır internette, bir kişinin de aklına böyle birşey gelmedi. Bence bizimle ilgili değil de, senle ilgili bayağı bir manidar bir durum bu.

      1. Siz gezin tozun gezin buralara bizim için yazın durun millet de gelsin altına salak saçma şeyler yazsın.Bizim olayımız bu işte 🙂 Yukarıda ki arkadaş kısacası diyo ki kıskandım lan ben sizi ben neden böyle olamıyorum? çünkü ben bir eşşeğim

        1. Merhabalar 6 aylık bebeğimizle 5-7 günlük bir seyehat yapmak istiyoruz Fas için bulaşıcı hastalık çok çocukla uygun değil diyorlar sizce? Ve bize nereyi önerirsiniz

          1. Merhaba Fas’a gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz Afrika da olsa kıtanın en turistik ülkesi. Marakeş ve mavi şehir Şafşavan önceliğiniz olsun.

        2. Merhabalar. Öncelikle bu kadar güzel yazılar ve paylaşımlar için çok teşekkürler. Şimdi biz yıllardır biriken millerimiz ile normal şartlarda gidemeyeceğimiz bir yere gitmek istiyoruz. Japonya ve Bali arasında kararsızız. Sizin bu iki yerden birine hakkınız olsaydı hangisini tercih ederdiniz?

          1. Merhaba, bu biraz nasıl bir tatil arayışında olduğunuza göre değişir. Çünkü iki destinasyon da bizce müthiş. Balayı modu bir yer arayışında iseniz, denize gireyim ve yeni deneyimler yaşayayım diyorsanız Bali, daha deniz kum güneş tatili değil kültür tatili yapayım derseniz Japonya. Japonya’ya gidecekseniz bizce mutlaka Sakura mevsimini yakalayın. Bali için de yağmurlu sezondan kaçının.

  76. Niye Arnavutluk guzelikleri yok burda? Isterseniz iletisime geçin, resimler yollayacagim. Tesekkur ederim

    1. Selam Avdil,

      Sen de bizim gibi neden Arnavutluk’a gitmek lazım, orada ne güzellikler var buraya detaylıca yazar mısın lütfen?

      Sevgiler,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir