14 YAŞINDA YELKENLİYLE 2 SENE DÜNYAYI TEK BAŞINA TURLAYAN LAURA DEKKER

Laura Dekker’ın, henüz 14 yaşındayken, tek başına 11 metrelik yelkenlisiyle dünyayı turlaması, hem başarısı, hem sebep olduğu ebeveynlik tartışmaları, hem de devletin bireyler üzerindeki söz hakkının sınırlarını sorgulatması büyük yankı buldu.

Tartışmalar dünyayı tam anlamıyla ikiye böldü: Bir yanda  “14 yaşında bir kızın bunu denemesine ne ailesi, ne de devlet izin vermeli”ciler, diğer tarafta da  “Helal olsun, bu kadar yetkin ve becerikli bir kız yetiştiren ve kızının kalıplara takılarak önünün kesilmesine engel olan ailesine”ciler. Bakalım siz ne diyeceksiniz.

Laura 2010’da tura başladığında bir ergendi. Şimdi 30 yaşında bir genç kadın. Bizim onun hikayesine tekrar merak salmamıza sebep olan da tam olarak bu oldu:
Daha 14 yaşında dünyayı turlayan bir kızın acaba yetişkinliği nasıl olur?
Bu süreç daha sonraki hayatını nasıl şekillendirmiştir?
Kapasitesinin ne kadar üstün olduğunu görüp, sürekli fethedebileceği yeni ünvanlar, yarışlar mı kovalar? Ya da bunları çok mu aşmıştır?
Artık uçların insanı olmuştur ve sıradan hayatlar ona dar mı gelir? Ya da sıradanlığı mı özlemiştir?
Kimseye ihtiyacı olmadığını fark edip, aile, eş, dost kavramlarından uzaklaşır mı? Ya da ömrünün yalnızlık kotasını yalnız başına denizde olduğu 2 yılda çoktan doldurmuş mudur?

Buyrun dünyanın etrafını bir yelkenli ile turlayan en genç kişi olan Laura’nın hikayesi ve şimdiki hayatı…



maidentrip
Fotoğraf kaynak: www.maidentrip.com/landing/img/fbimage.jpg

Laura Dekker Denizciliğin Kelimenin Tam Anlamıyla İçine Doğmuş

Babası, Hollandalı bir tekne yapımcısı olan Dick Dekker ve annesi Alman bir sokak performansçısı olan Babs Müller’in çıktığı 7 yıllık tekne turunun ikinci yılında 1995‘te Yeni Zelanda‘da dünyaya geliyor. Dolayısı ile Laura’nın hayatının ilk 5 yılı tekne üzerinde geçmiş. Böylece, Almanya ve Hollanda vatandaşlığına ek olarak, bir de Yeni Zelanda vatandaşlığı olmuş.

7 senelik dünya turundan sonra Dekker çifti 2002 yılında, Laura 7 yaşındayken boşanmış. Boşanma sonrası, Laura babasıyla, kız kardeşi Kim ise annesiyle kalmış. Boşanmanın ardından Laura’nın babası ile kalması hayatının dönüm noktası olmuş: İşi tekne yapmak olan babasıyla Hollanda’da şehir şehir yelken açarak tekneler konusunda çok şey öğrenmiş.

Laura-Dekker-anne-babaAnnesi ve Babasıyla, Foto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Zaten, Laura daha 6 yaşındayken tek başına denize açılabiliyormuş. İlk zamanlarında babası Laura’ya bir rüzgar sörfü ile eşlik ederek göz kulak oluyormuş. Boşanmanın ardından babasının yanında günden güne kendini geliştiren Laura, önce filika yarışlarına sonra da offshore yarışlara katılmaya başlamış.

Hayatına yön veren bir diğer şey de, 8. yaş gününde hediye edilen Tania Aebi’nin Maiden Voyage kitabı olmuş. Tania Aebi, 18-21 yaşları arasında dünyayı yalnız başına bir tekne ile dolaşmış. Böylece dünyanın etrafını yalnız turlayan en genç kişisi ve dünyayı yalnız dolaşan ilk kadın Amerikalı olmuş. Anılarını derlediği kitabı okuyan Laura çok etkilenmiş.

2006 yazında, Laura 10-11 yaşındayken, açık denizcilik için uygun bir tekne olan Hurley 700 ile alıştırmalar yapmaya başlamış. Henüz bir Hurley’si yokmuş ama 24 saat yarışlarına Hurley’si ile katılan babasının bir arkadaşını kafalamayı başarmış. Laura, teknenin bakımını ve temizliğini yapması karışılığında onu tekneyi istediği zaman ödünç alabilmesi için ikna etmiş. Hollanda’da 16 yaşın altındakilerin 7 metreden büyük tekne kullanmasına izin verilmiyor. Tekne tam 7 metre olduğu için ucundan yırtmış.

laura-dekker-ingiltere

12 Yaşında, 6 Hafta, Köpeği ile Baş Başa Yolculuk

2007 yazında, 12 yaşındayken, bu tekne ile, yanına köpeğini de alıp Wadden Denizi’ne 6 haftalık yalnız bir yolculuğa çıkmış.

Aynı kış, biriktirdiği paranın üzerine babasından borç alıp ekleyerek kendine 7 metrelik bir Hurley 700 almış. Bundan önceki tüm tekneleri gibi adını Guppy koymuş.

2008 yazını Hollanda yakınlarına yelken açarak geçirmiş.

laura-dekker-yelken-turFoto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

14 Yaşında İngiltere’ye Denizcilerin Korkulu Rüyası Manş Tüneli’nden Gidiyor

2009 yazında, 14 yaşındayken, artık dünyayı turlamayı iyice kafaya koyan Laura, babasının da yönlendirmesi ile açık deniz tecrübesi edinmek için Hollanda’dan İngiltere’ye gitmeye karar veriyor. Geçmesi gereken Manş Tüneli, denizciler arasında güçlü akıntıları, zor hava şartları, büyük gemi trafiği ile yelkenliler için acımasız zorluğuyla meşhur. Daha sonra Hollandalı yetkililer ve dünya basını aileyi böyle bir maceraya kızını nasıl teşvik ettiği ile ilgili sıkıştırdığında babası buna izin vermekteki asıl amacının Laura’nın gözünü korkutmak ve dünya turundan caydırmak olduğunu söylemişti.

İngiltere, Laura Dekker’ın Ülkesine Dönmesine İzin Vermeyince

12 günlük okul tatilinde, babasına tam olarak nereye gittiğini söylemeden Hollanda’dan İngiltere’ye yelken açıyor. İngiltere’ye vardığında 14 yaşında bir kızın bir yelkenli tek başına İngiltere’ye vardığını görünce çocuk koruma kurumu babasını arayıp, gelip kızını almasını söylüyor. Babası cevap olarak kızının tek başına Hollanda’ya dönebileceğini söyleyince yetkililer Laura’yı koruma kurumuna yerleştiriyorlar.

Ama Laura’ya inancı sonsuz olan babası, oraya gidip, onu kurumdan çıkardıktan sonra, kızını teknesine teslim ediyor ve karşılamak üzere Hollanda’ya geri uçuyor.

Laura-Dekker-Guppy-ileFoto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Laura: Tek Başıma 2 Sene Dünyayı Turlamaya Gidiyorum!

İngiltere yolculuğundan hemen 5 ay sonra bir Hollanda gazetesine verdiği röportaj ile, 11,5 metrelik bir Jeanneau Gin Fizz Ketch ile, 2 sene sürecek bir solo dünya turuna çıkacağını duyuruyor. Babası da kızının planlarını desteklediğini açıklıyor.

Planladıkları rota planı Portekiz’den başlıyor, Karayipler’e devam ediyor, Panama’dan geçerek Endonezya’ya varıyordu. Oradan Avrupa’ya geri gelme kısmını yolda duruma göre karar vermek üzere açık bırakmışlardı: Birinci şık; Somali ‘den geçerek Süveyş üzerinden geri dönmekti. Somali’de korsan tehlikesi olması durumunda, ikinci şık devreye giriyordu: Afrika’yı dolaşmak. Ancak ileride anlatacağımız üzere, yasalar gereği planın biraz değişmesi gerekti.

Laura toplam 26 noktada durmayı planlamıştı, bu da aşağı yukarı denizde geçen her 3 haftadan sonra bir mola anlamına geliyordu (Ama daha sonra Laura fikir değiştirdi ve Avustralya’dan sonra 5-6 haftada bir durmayı tercih etti).

laura-dekker-dunya-turu

Foto kaynak: 02varvara.wordpress.com

Dünya Turuna Devlet Hop! Dedi

Gelin görün ki; devlet Laura ile pek de aynı heyecanı paylaşmadı. Sosyal hizmetler yetkililerine göre 14 yaşındaki reşit olmayan bir kızın tek başına böylesine bir yolculuğa çıkması birçok açıdan riskliydi ve engellenmesi gerekiyordu: 1. 14 yaşında bir çocuk böylesi tehlikeli bir yolculuğa hazır mıydı? (Sadece denizclik olarak değil, aynı zamanda göğüslemesi gereken yalnızlık, psikolojik güç, sağduyu vs gibi diğer zorluklar açısından) 2. Bu çocuğun ruhsal gelişimini nasıl etkilerdi? 3. Eğitimi ne olacaktı? vb…

mahkeme-Foto Kaynak: nydailynews.com

Dünya Tartışıyor: Bir Çocuk Üzerinde Devletin Ailesinden Çok Yetkisi Var Mı?

Böylece tüm dünyayı karıştıran, bir seneye yakın süren mahkeme süreci böylece başladı. Tüm dünya bu soruların cevaplarını merak ediyordu ama, hepsinden çok, devletin bir çocuk üzerindeki söz hakkının ailesi karşısında nerede başlayıp, nerede bittiği tartışılıyordu.

Babası, Laura’nın hem denizcilik, hem de karakter gelişimini tartmak açısından Laura’yı devletten çok iyi tanıyordu ve kızını bu iş için yetkin buluyordu. Bu durumda devlete müdahale etmek düşer miydi? Bunun sınırı neydi?

Laura daha sonra yayınladığı kitabında Hollanda Hükümeti ile girdiği hukuksal savaş ile ilgili olarak, açık denizlerde karşılaşabileceği korsanlar, siklonlar, fırtınalar, alaboralar gibi potansiyel tehlikelerden çok, Hollanda Sosyal Hizmetler Bürosu’nun onu denizlerden alı koymasından korktuğunu anlatmıştı.

Laura-Dekker-kitap One Girl One Dream ( Bir Kız Bir Hayal ) adlı anılarından oluşan kitabı
Foto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

14 Yaşında Laura Evde Kaçıyor

Mahkemenin onu engellemesinden korkan Laura, 18 Aralık 2009’da bir not bırakarak evden kaçmış. Kısa bir süre sonra onu dünya turuna başlayacağı yer olan Sint Maarten‘de yakalayan yetkililer Temmuz 2010’a kadar polis gözetimine almış ve takibinde mahkeme, Laura’nın bir sonraki Temmuz’a kadar Çocuk Bakım Kurumu’nun bakımında kalmasına karar vermiş. Neyse ki ailenin itirazları hızlı bir şekilde kabul olmuş ve Laura ailesine teslim edilmiş. Bir yandan da Laura’nın dünya turunun kaderini belirleyecek mahkeme devam ediyormuş.

Mahkemeden Yeşil Işık

Nihayet çok tartışmalı bir sürecin sonunda mahkeme, sosyal hizmetlerin açtığı davada Laura’nın lehine karar vermiş. 1 senedir bu anı bekleyen Laura hemen 2 hafta içinde yola çıkmaya karar verse de, Portekiz’in kanunları da 16 yaş altındaki bir kaptanın o büyüklükte bir tekneyi kullanmasına izin vermediğinden planda biraz oynamaları gerekmiş.

laura-dekker-teknedeFotoğraf kaynak: 02varvara.wordpress.com/tag/laura-dekker

2 Senelik Dünya Turu Nihayet Başlıyor!

Önce babasıyla birlikte Birleşik Krallık’a bağlı ada olan Cebelitarık’a kadar gelmişler. Orada babası ile vedalaşıp, Laura tek başında Sint Marteen adasına geçiyor. Aslında Cebelitarık itibariyle solo dünya turu başlasa da, bir yerden başlayıp, aynı yere geri dönderek tam bir tur yapması açısından turun başlangıç noktası Sint Marteen olmuş.

Laura 20 Ocak 2011‘de Sint Marteen’den dünya turuna başlamış. Aşağıda Laura’nın dünya turu rotasını inceleyebilirsiniz.

laura-dekker-dunya-turu-2

Foto Kaynak: 02varvara.wordpress.com

Laura tek başına dünya turu yapan en genç denizci oluyor!

Böylece 21 Ağustos 2010’da, 38 ft (11,5m) bir Jeaneau Gin Fizz Ketch olan Guppy ile çıktığı dünya yolculuğunu, Kanarya Adaları, Cape Verde, Atlantik Okyanusu, Panama, Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu, Ümit Burnu’ndan geçip 21 Ocak 2012’de 27.000 mil yol yaptıktan sonra başladığı yer olan Sint Maarten’e dönerek tamamlamış. Geri döndüğünde teknesinde en ufak bir hasar yokmuş. Tedbirli davranıp korsanlar ve siklonlar gibi tehlike potansiyeli olan bölgelerden uzak durmuş. Gittiği yerlerde karaya çıkıp bölgeyi gezme ve yeni insanlar tanıma fırsatını da kaçırmamış.

Seyahati boyunca bol bol kitap okumuş, gitar çalmış hatta flüte başlamış. Günbatımından gündoğumuna, yıldız kaymasından mehtaba, kaç birbirinden büyüleyici manzaraya denk geldiğini artık siz tahmin edin. Ufuk çizgisinde günlerce tek bir gemi bile görmediği yalnızlığı çok derin yaşadığı zamanlar da olmuş, yeni insanlarla tanışıp hızlıca can ciğer olduğu zamanlar da.

Laura-Dekker-cocuklarlaDünya turunu bitirip, Sint Marteen’e vardığında ailesi karşılıyor
Fotoğraf kaynak: 02varvara.wordpress.com/tag/laura-dekker

Guiness Rekorlar Kitabı ve Hollanda Basının Elini Taşın Altına Koymayışı

Ne yazık ki dünya turu yapan en genç denizci olmasına rağmen bu girişimi yaşı nedeniyle tescilli olmadığından Guiness Rekorlar Kitabı’na ismini yazdıramamış.

Laura’nın yolculuğunu geçtiği yerlerin yerel medyası dahil tüm dünya basını ilgiyle izlemiş. Her ne kadar denizcilik dünyası olaya başlarda sıcak bakmadıysa da yolculuk sorunsuz bir şekilde geçinde tavır değiştirip, turun bitmesine yakın desteklemeye başlamış. Laura, Ümit Burnu ve Hint Okyanusu gibi zorlu etapları geçtiğinde kendisini tebrik etmiş ve övgüyle söz etmişler.

Dünya basını bu genci alkışlasa da, Hollanda ulusal basını yolculuğa pek yer vermemiş hatta Laura dünya turunu tamamlayana kadar hakkında destekleyici tek bir haber bile yapmamış.

Laura-Dekker-araba-yolculuguFoto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Peki Ya 14 Yaşında Dünyayı Turlayan Biri Sonraki Hayatıyla Ne Yapmak İster?

Dünya turunu tamamladıktan sonra da Laura yerinde durmamış ve Pasifik Okyanusu’nu ikinci kez turlayarak seyahat notlarını blogunda yayımlamaya devam etmiş. Böylece Guppy adını verdiği teknesiyle toplamda 36.000 mil yol katetmiş. 2 Şubat 2012’de 16 yaşında doğduğu yer olan Yeni Zelanda, Whangarel’e varmış.

laura-dekker-yeni-zellandaFoto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Tutukaka’da bir süre dalış alanında çalıştıktan sonra doğduğu ama daha önce keşfetme fırsatı bulamadığı Yeni Zelanda’yı keşfetmek için arabayla yollara düşmüş. Bu sürede hem Yachtmaster Ocean Sertifikası’nı almış, hem de yat teslimatı (yatları sahipleri için bir yere ulaştırma işi) yaparak hayatını kazanmış. Elbette Yeni Zelanda’da da Guppy ile küçük maceralara çıkmış. Ayrıca Uzak Doğu’dan New York’a birçok yere Guppy ve erkek arkadaşı Daniel ile gitmiş.

laura-dekker-yelken-dunyaFoto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Mart 2013’te, Jillian Schlesinger yönetmenliğinde, Laura’nın dünya turu boyunca kendi çektiği görüntülerin de bulunduğu, 82 dklık Maidentrip adlı belgesel çekilmiş. Belgeselin ilk gösterimi Southwest Film Festivali, ABD’de gerçekleşmiş. Belgeselin fragmanını aşağıda bulabilirsiniz.

Mayıs 2015’de 20 yaşındayken de Daniel Thielmann ile evlenmiş.

Laura-Dekker-evlilikFoto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Laura şimdi 21 yaşında ve hala doğduğu yer olan Yeni Zelanda’da eşi Daniel ile Whangarei Limanı’ndaki yol arkadaşı sevgili teknesi Guppy’de yaşıyor. Hayatını yat teslimatı yaparak ve yolculuğu hakkında sunum ve konuşmalar yaparak kazanıyor. Blogunda açıkladığı üzere bu aralar biricik teknesi Guppy’i satmak ve yerine bir Formosa 51 veya Hudson 50 almak niyetindeymiş. Tabi çok sevgili eski yol arkadaşı Guppysini de öyle herkese satmak istemiyormuş haliyle.

Laura-DekkerFoto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Guppy’nin Teknik Özellikleri

Laura’nın yola çıkacağı teknenin tüm güvenlik ve teknik detaylarını elbette bu konuda usta olan babasının elinden geçmiş. Teknenin iç donanımını ve dekorasyonu da Laura’ya ait.

Uzunluğu: 12.30 m (bu Laura tarafından su tankı, güneş paneli gibi bazı eklemelerle uzatılmış versiyonu. Orijinal Gin Fizz’in uzunluğu 11.40 metre)

Direk: 3.76 m
Su çekimi: 1.90 m
Ağırlık: 11 ton
Üretim yılı: 1978
Yelken genişliği: 82 m²
Deplasman: 8 ton
Su Hattı boyu: 9.15 m

Guppy

Foto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html 

Yelkenler

3 Ana yelkeni, 3 genoa (öndeki küçük yelkenler), 3 staysails (direkler arasında istiralyalar üzerine açılan üçgen yelken) ve bir Code-Zero yelken (hafif havalarda rüzgara daha yakın seyredebilmek için kullanılan genoa ve spinmaker arasında bir yelken) varmış. Zaten tüm bunların birleşiminden oluşan bir tekne her hava şartına uyum sağlayabiliyormuş.

Laura-Dekker-Guppy-kamara

Foto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Kamara
Klasik bir ergen odası nasıl olursa öyle! Fotoğraflar, posterler, dergilerden kesilmiş küpürler duvarda, okul kitapları etrafta. Yemek pişirmek pek de ona göre bir şey değilmiş. Zaten en sevdiği yemek pratikliğin kare ası domates soslu makarnaymış. Yolculuk aralarında karaya çıktığında da bol bol konserve yiyecek stoğu yapıyormuş.

Laura-Dekker-Guppy-mutfak

Foto kaynak: www.lauradekker.nl/English/Home.html

Enerji

Teknedeki elektrik enerjisi 70-wattlık 3 güneş paneli ve 2 alternatörden geliyormuş. Onun dışında hiçbir jeneratör, rüzgar tribunü veya hidrojeneratör yokmuş. Laura yolculuğu boyunca enerjisiz kaldığı kritik bir durumda karşılaşmamış. Seçtiği güzargahta bir dünya turu için güneş paneli seçeneği zaten çok uygunmuş.

Laura-Dekker-limanda

Fotoğraf kaynak: 02varvara.wordpress.com/tag/laura-dekker

Rakamlarla dünya turu

Hiç karaya ayak basmadan yaptığı en uzun yolculuk: 47 günde 10.742 km yol yaparak kotardığı Darwin-Durban yolculuğu.
24 saat içinde katettiği en uzun mesafe: 359 km
24 saat içinde katettiği en kısa mesafe: 74 km,
Karşılaştığı en yüksek akım: 5 knot / 9 km/s – Güney Afrika’nın güney kıyılarında
En yüksek hız: 11-12 knot / 20-22 km/s
İçme suyu: 250-300 lt

Laura’nın Adım Adım Dünya Turu Rotası

Laura-Dekker-yolFoto kaynak:en.wikipedia.org/wiki/Laura_Dekker

• 21 Ağustos Cebelitarık’dan çıkış.
• 25 Ağustos Lanzarote’ye varış.
• Birkaç hafta Kanarya Adaları’nda Atlantik’teki fırtına sezonunun geçmesini beklemesi.
• 10 Kasım’da Kanarya Adaları’ndan Cape Verde’ye doğru yola çıkış.
• 2 Aralık- 19 Aralık Cape Verde’den Sint Maarten’e doğru Atlantik Okyanusu’nu geçiş.
• 20 Ocak Sint Maarten’den çıkış (1 tam turun başlangıç noktası)
• 11 Nisan Panama Kanalı’nı geçiş.
• 25 Nisan Ekvatoru geçiş.
• 26 Nisan Galapagos Adaları’na varış.
• 7 Mayıs Galapagos Adaları’ndan ayrılış ve 18 gün hiç karaya çıkmadan 5.480 km yol yaparak 25 Mayıs Marquesas Adaları’na varış.
• 1-8 Haziran arası Marquesas Adaları ve Tahiti arası geçiş.
• Moorea ve Bora Bora Adaları’na uğrayarak sonrasında 12 günde 2530 km yol yaparak 8 Temmuz’da Tonga’ya varış.
• 17 Temmuz’da Fiji’ye varış. 30 Temmuz’da Vanuatu’ya varış.
• 8-25 Ağustos arası Vanuatu – Darwin, Avustralya yolculuğu.
• 25 Eylül Durban, Güney Afrika için yola çıkış ve 47 günde kesintisiz 10.260 km yaptıkta sonra 12 Kasım’da Durban’a varış.
• 18 Kasım, Port Elizabeth’ varış.
• 27 Kasım Ümit Burnu’ndan geçiş ve Cape Town’a varış.
• 12 Aralık, Cape Town’dan kuzeye doğru yelken açış.
• 20 Aralık, Hollanda’ya varış.
• 21 Ocak 2012’de, tekrar Sint Maaten’e varış.

 

17 Comments

  1. İlham verici fakat kişinin kendi potansiyelini bilmesi gerekir. Laura da potansiyelinden eminmiş bence..

  2. merhaba arkadaşlar..,Laura hikayesini bir belgeselde izledikten sonra yıllarca deniz ve tekne işini aceba bende yapabilirmiyim sorusunu o an kafamdan sildim..ve şimdi bir yelkenli tekne sahibiyim..teşekürlerler Laura…dünya turu atamasamda sayende denizlerdeyim artık

  3. bazen sonuç önemlidir. bu kız bir yerlerde ölüp gitseydi aynı yorumları (helal olsun ne cesurmuş) yapabilir miydik?

  4. Ne heyecan verici bir yazı! Çok iyi noktalara değinmişsiniz. Buraya nasıl geldiğimi bile anlamadım, ancak bu gönderinizi keyifle okudum. Kim olduğunuzu bilmiyorum ama kesinlikle çok iyisiniz.

  5. Mükemmel bir yazıydı. Emeğinize sağlık. Laura’yı araştırmaya başladım bile. Ben de 15 yaşında yelkenciliğe ve denizlere merak sardım.(çok fazla başarılı olmasamda) Yaşıtım olan kadın ne yapıyor ben ne yapıyorum diye düşünmeden edemedim.
    Bu arada sizin yaşadığınız hayatıda gerçekten takdir ediyorum. Sizi seviyorum. Takipteyim.

  6. Her satırını büyük bir zevkle okudum çok az insanın cesaret edebileceği bir durumu 14 yaşında üstlenmesi gerçekten takdire şayan ‘Bir Kız Bir Hayal’ kitabını en kısa zamanda temin edeceğim. Ayrıca sitenizi çok beğendim gezip görmekle yetinmeyip bizi de bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.

  7. Bu nasıl bir emek hırsızlığı anlamış değilim. Siz o kadar araştırıp kurcalamışsınız tahminim onedio’da her hafta şu kadar haber çıkaracaksınız diye patronundan baskı yiyen birisi buradan almış az biraz kesip kopyalayıp yapıştırmış. Bu tarz insanları gerçekten anlamıyorum. Ülkemizin neden gelişmediğinin diğer bir örneğidir bu. Başarılarınızın devamını diliyorum.

  8. hayranlıkla okudum. kitapları nasıl temin edebiliriz acaba internette epey uğraştım sonuç alamadim.

  9. 14 yaşında devşirmeleri kılıç kuşandırıp padişah yaparken de bu kadar düşünmüşler miydi çocuğun hayata karşı beklentisini ve bakış açısını!

  10. Belgeseli bu yaziyi okumadan once izlemistim ve Laura Avustralya’ya vardiginda teknesinin bayagi hasarli oldugunu, bunun icin babasinin Avusturalya’ya uctugunu ve tekneyi birlikte tamir ettiklerini hatirliyorum. Turu bitirdiginde teknede hicbir hasar bulunmamis olabilir ama ortasinda ciddi hasar olmus. Pek cok insana ilham olmasini dilerken, Laura gibi uzman biri icin bile zorlu bir yolculuk oldugunu akildan cikarmamak gerektigini dusunuyorum 🙂

  11. Evet 14 yaşında birini çocuk olarak görebiliriz belki ama bu çocuk kendi teknesiyle dünya turu yapmak isteyen ve bunun için gerekli bilgiye, donanıma sahip biriyse ona hala çocuk diyebilir miyiz?Yaptığı şey 24 yaşında olan benim bile cesaret edemeyeceğim bir şey.

    1. Kendini defalarca bu alanda kanıtlamış bir kız. Artık çocuk gözüyle bakılabilir mi? Kesinlikle haklısınız biz de aynen öyle düşünüyoruz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir