EZBER BOZAN BODRUM ÖNERİLERİ

Bodrum’da yapılacak en güzel şeyleri Bodrum Gezilecek Yerler yazımızda anlatmıştık. Henüz görmediyseniz mutlaka o bi göz atın deriz.  Listeyi tamamlayanlar içinse 6 taze önerimiz var! Bodrum’un pek bilinmeyen, insanın suratına bir gülücük konduran yanlarını var. Şezlongundan kalkıp biraz daha yerel takılmak isteyenler için derledik.

Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA)

bodrum-sualti-arkeoloji-enstitusu
Foto Kaynak: blog.iae.org.tr

1958 yılında bir dalgıç bu bölgeyi ziyaret ederken sünger dalgıçlarından bir gemi batığı olduğunu öğreniyor. Bundan 2 yıl sonra George Bass önderliğindeki ekip Gelidonya batığına kazısını yaparak dünyanın ilk bilimsel sualtı kazısını yapmış oldular. Bu projeyle birlikte George Bass Texas Üniversitesi bünyesinde Sualtı Arkeoloji Enstitüsü kurmuş ve enstitü o zamandan bu yana birçok gemi batığı kazısı yaparak deniz altındaki gizemleri ortaya çıkarmıştır.

Aslında burası için Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin mutfağı demek daha doğru olur. Batıklardan çıkartılan eserler burada yıllar süren işlemlerle restore edililerek, su altında kalmanın verdiği tahribattan kurtarılarak sergilenecek şekle getiriliyor. Ardından eserler müzeye teslim ediliyor. Sizin de arkeoloji ve sualtı arkeolojisine özel ilginiz varsa batıkların nasıl çıkarıldığını öğrenmek, bilgi almak isterseniz Enstitüyü ziyaret edebilirsiniz.

Burada Ne Yapabilirsiniz?

  1. Öncelikle herşey bir yana bu kampüsü, özellikle de kütüphanesini görmenizi isteriz. Bizce Bodrum’un en güzel binası
  2. Burası müze değildir. Bu sebeple hiçbir eser burada sergilenmemektedir. Ancak, su altı batıklarına özel ilginiz varsa size, müzede sergilenme aşamasına gelene kadar enstitüde neler yaptıklarını anlatabilirler.
  3. BuranıAyrıca enstitüdeki kütüphanede sualtı arkeolojisi ve arkeoloji alanında çok eski zamanlara ve eski bulguların yer aldığı kıymetli kitaplar var. Bu alanda araştırma yapan ya da özel ilgisi olan herkes kütüphaneden ücretsiz olarak faydalanabilir. Ya da buradaki kitaplardaki biri size lazım oldu fakat gelemiyorsunuz enstitü size kitabın pdfini mail olarak gönderebiliyor sadece onlardan bunu rica etmeniz yeterli. Kütüphane haftaiçi 09.00-12.00 ile 13.00-17.00saatleri arasında açıktır.
  4. Arkeoloji ya da seramik öğrencisi iseniz burada staj imkânı da bulabilirsiniz.

Adres: Sualtı Sokak No:2 Bodrum-Muğla 48400 Tel: (979) 845-6694 Konum için tıklayın.

Zeki Müren Evi

zeki_muren_bodrum
Fotoğraf Kaynak: www.bantmag.com

Bodrum denince akla gelen önemli isimlerden biri de tabi ki ‘’sanat güneşimiz’’ Zeki Müren. Kendine has tavrıyla, duruşuyla, düzgün Türkçesiyle hepimizi kendine hayran bırakmış ölümünün üzerinden onca yıl geçmesine rağmen dilimizden düşürmediğimiz sesiyle kulaklarımızın pasını sildiğimiz, şarkılarıyla kah hüzünlenip kah mutlu olduğumuz güzide sanatçı. O da Bodrum aşığı. Hayatının son 6 yılını Bodrum’da inzivaya çekilerek, ruhunu dinlendirerek geçirdi. Ölümünün ardından ise Kültür Baklanlığı Zeki Müren’in Bodrum’daki evinin müzeye dönüştürdü. Sağlığında evin sadece alt katını kullandığı için o dönem yaşadığı şekliyle at kat düzenlenmiş üst kat ise müze yapılarak eşyaları, döneminde çok fazla dikkat çeken kıyafetleri, kendi yaptığı tabloları burada sergileniyor ve yılda çok fazla turist tarafından ziyaret ediliyor.
Bir de buraya Zeki Müren’nin bir şarkısının linkini bırakayım bu satırlarda size sesiyle eşlik etsin.

Giriş Ücreti ve Çalışma Saatleri

Müzeye giriş: 5 TL
Yazın açılış- kapanış saatleri: 08.00- 19.00
Kışın açılış-kapanış saatleri: 08.00-17.00

Adres: Kumbahçe, 48400 Bodrum/Muğla Tel: (0252) 313 19 39 Konum için tıklayın.

Bitez Bit Pazarı

bodrum-bitez-bit-pazari
Bitez bitpazarına girdiğinizde hemen tezgâhlar dikkatiniz çekiyor. Birbiriyle alakasız eşyaların bulunduğu tezgâhlar, ağaçlar arasına çekilmiş iplerde sergilenen kıyafetler, renkli duruşlarıyla göze çarpan satıcılar… Ne tarafa bakacağınıza önce karar veremiyorsunuz. Sonra kendinize gelip başlıyorsunuz tezgâhlar arası seyahate. Seyahat diyorum çünkü bir kapı açılmış da oradan geçip geçmişte yolculuk yapıyormuş gibi hissediyorsunuz.

Bir tarafta ikinci el kıyafetler, kıyafetlerin insanların hangi anlarına şahitlik ettiklerini o an mutlu bir anda yoksa üzüntülü bir an mı olduğunu düşünüyorsunuz. Sonra diğer tarafa geçiyorsunuz kitaplar, satır araları çizilmiş, üzerine notlar alınmış. O satılar okunurken neler hissedildi, aklından neler geçirdi, hayatında neleri değiştirdi diye aklınızdan geçiriyorsunuz. Biraz ilerliyorsunuz, eski telefonlar; teknolojinin yaygın olmadığı zamanlara gidiyorsunuz, gözünüzün önüne sevdiğinin sesini duymak için telefonun başında saatlerce bekleyen kız geliyor, gelen telefonla gülen yüzünü hayal edince de sizin yüzünüz de gülüveriyor.

Ne zaman gelinir?

E sadece yazıyı okumakla olmaz yerinde deneyimlemek lazım diyorsanız, her pazar Bitez adliyesinin alt tarafında sabah 6’dan öğlen saat 3’e kadar bu pazarı gezebilirsiniz.

Ne yapılır?

Kıyafetlerin fiyatı 1-2 liradan başladığını gördüğünüzde şaşırmayın yanlış görmüyorsunuz gerçekten fiyatı o. Ayrıca 5 liraya pantolonlar, elbiseler bulabilirsiniz ama burada devreye itinayla tezgâhı eşelemek gerekiyor ki gözden hiçbir şey kaçmasın. Daha bitmedi takılar, tokalar, eski kap kacaklar, tepsiler, el işlemesi havlular, örtüler yani istediğiniz istemediğiniz her şeyi bulabilirisiniz burada.

Bitez Kadınlar Kahvesi


İşin içine kadın girince her şeyde olduğu gibi kahve kültüründe de güzel farklılıklar ortaya çıkıyor. 3 kadın tarafından işletilen kahvede, kadınlar evde tek başına verimsiz geçirecekleri vakitleri, birlikte birbirlerine bir şeyler öğreterek, hobilerini yaparak, kitaplarını okuyup birbirleriyle sohbet ederek geçiriyorlar.

Siz de buradaki sohbete dâhil olup kadın elinin değdiği kahvede oturup çayınızı yudumlamak isterseniz, Konum için tıklayın.

Bodrum Tohum Derneği

bodrum-tohum-dernegi
www.facebook.com/bodrumtohumdernegi 

GÜNCELLEME:  Sizden şöyle bir haber geldi: Doğal pazar kapandı. Orada tezgah açan bazı çiftçiler cuma pazarında tezgah açmaya devam ediyor. Bu arada mumcular pazarında da doğal ürün temin etmek mümkün.

Hem doğal ürünler satın alabileceğiniz hem de keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer var sırada. Ama aklınıza organik diye haddinden fazla para vererek o kadar da organik olmayan ürünlerle kandırılmak gelmesin. Bodrum tohum derneğinin gösterdiği çaba sadece doğal bir Pazar değil. Aslında onlar çok büyük tehlikenin farkına varan ve bu tehlikeyi önlemek için çanla başla çalışan, büyük AVM’lere, GDO’lu ürünler üreten büyük şirketlere kafa tutan tohum kahramanları. Sadece onlara kafa tutmakla kalmıyorlar çiftçiyle tüketiciyi bir araya getirip birbirlerini anlamalarını ve desteklemelerini sağlayıp, toprağımızın kıymetini anlatmaya çalışıyorlar. Aslında yaptıkları sadece bugüne değil geleceğe sahip çıkmak. Peki, bunu nasıl yapıyorlar?

Artık sağlıklı ve DNA’sı bozulmamış tohum bulmanın neredeyse imkânsız olduğu, herkesin doğal ürün bulduğunda hazine bulmuşçasına sevindiği bu dönem de ‘’Tohum Kahramanları’’ köyleri tek tek dolaşmış. Evlerden, köyün ninelerinin sandıklarında sakladıkları, gözü gibi baktıkları tohumları almak tabi ki o kadar da kolay olmamış. Ama onlar aldıkları tohumları çoğaltacaklarına, zarar vermeyeceklerine ikna etmişler. Ardından Mumcular civarında bu tohumları, hiçbir kimyasal kullanmadan yetiştirecek çiftçilerle anlaşarak doğal meyve ve sebze üretmeye başlamış. E peki nerden bileceğiz kimyasal kullanmadıkları diyeceksiniz? Biz de aynı soruyu sorduk. Aldığımız cevap ise sürekli tahlillerin yapıldığı ve eğer küçücük bir kimyasalla karşılaşırlarsa hemen o çiftçiyi, tolere etmeden dernek bünyesinden çıkarttıkları oldu. Ve bir daha o çiftçiyle asla çalışmadıklarını söylediler. Tabi çiftçilerde bu durumu yaşamak istemedikleri için çiftçilerde özenli ve dikkatli davranıyorlar.

Tohum kahramanları sağlıklı tohumun önemini anlatabilmek ve farkındalık yaratabilmek için yıl içerisinde festivaller ve etkinlikler düzenliyorlar.

Burada Ne  Yapabilirsiniz?

1. Buzdolabınızı donatabilirsiniz! Doğal Pazar her Çarşamba Bodrum Kapalı Pazar yerinde kuruluyor. Buradan gidip % 100 yerli tohumdan yetiştirilmiş sebze ve meyveler alabilirsiniz.
2. Çiftçilere yardım edebilirsiniz! Nasıl mesela? tezgahın arkasında satışla mı, tarlada mı, ne yardımı bu bahsettiğimiz? 
3. Çocuğunuz varsa, çocukla gelmek için de çok eğlenceli bir yer.

Not: Tohum derneğinin etkinlik ve faaliyetlerini takip etmek isterseniz facebook sayfalarının linkini bırakayım.

Karia Yolu

Fotoğraf Kaynak: www.kariayolu.com

Trekking sevenler buraya, sizin için güzel bir önerimiz var. Likya yolunun bir benzeri olan Karia yolu keşfedilmeyi bekliyor. Karia yolu Muğla ve Aydın illerini kapsayan 820 km’lik bir trekking rotası ve 4 etaptan oluşuyor. Adını da antik çağda bu bölgede yaşamış Karia medeniyetinden alıyor. İlk etap, Dalyan’dan başlıyor Sarnıçta bitiyor ve 38 km. 2. Etap, Gerga antik şehrinden başlayıp Ören’de son buluyor ve 36 km.’’ E hani Bodrum nerde?’’ derseniz, müjdemi isterim son etaplar (3. ve 4. rota) Bodrum sınırlarında.

Parkur Önerileri

Bodrum’ a geldiniz ve bir gününüzü de trekkinge ayırmak istediniz. O zaman yazıyı okumaya devam.

Karia yolunun bu etapları Bodrum’da yüzülecek yerler yazısında uzun uzun bahsettiğimiz bakir koylardan biri olan, Mazı’dan başlayıp Torba’ya kadar devam eden birkaç rotadan oluşuyor.

İlk rotamız; Mazı-Kisse Bükü-Çiftlik arası 27 km’lik rota. Bu rota üzerinde birçok bakir koy göreceksiniz. Yemyeşil meşe ve zeytin ağaçları yol boyunca size eşlik edecek hatta bazı yerlerde ağaçlardan gökyüzünü göremeyeceksiniz. Sıcaktan bunalıp yorulduğunuzu hissettiğinizde karşınıza Kisse Bükü koyu çıkacak ve kendinizi suya atmak için sabırsızlanacaksınız. Bu ferahlama molası sizin yolun geri kalanında dinç tutacak ve daha çok keyif almanızı, yeşilin tadını çıkarmanızı sağlayacak. Günün sonunda ise hem yeşile hem de denize doymuş hissedeceksiniz.

İkinci rotamız ise; Çiftlik-Kızılağaç-Bodrum arası 21 km’lik rota. Yemyeşil çam ve badem ağaçlarının, rengârenk bitkilerin olduğu bu rotada mis gibi çiçek kokuları size eşlik edecek. Yolda yürürken etraftaki güzellikleri seyretmekten zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Yorulduğunuzu fark ettiğiniz de ise zeytin ve çam ağaçları gölgeliğiniz olacak. Bu keyifli yürüyüşün sonunda da kendinizi ister Bodrum’da denizin serin sularına bırakarak ister Bodrum Kalesi’nde gün batımını seyrederek ödüllendirebilirsiniz. Tercih sizin.

Başka bir rota da, Bodrum –Pedasa-Gebe Kilisesi-Torba arası, 12 km süren yol da hem antik kent görüp, hem de deniz seyrine doyabilirsiniz. Bodrum’dan başlayan rota da yürüyüş sırasında Turgutreis, Yalıkavak koylarını seyredebilirsiniz. Bu güzel manzaradn sonra kendiniz Pedasa Antik Kentinde bulucaksınız. Antik kenti gezdikten sonra yanında Gebe Kilisesine ulaşacaksınız. Kilise denildiğine bakmayın aslında kilise değil Leleglere özgü kümbet benzeri büyük uapıların birbiri üzerine koyularak yapılmış Türbe şeklinde mezarlar. Bu mezarın içerisine de girip çıktıktan sonra Torba’ya devam edebilirsiniz. Ama bu rotada şöyle bir sıkıntı var Gebe kilisesinden sonra yoğun makiler patikaları kapatmış ve inmeyi zorlaştıracak durumda olabiliyorlar. Bu sebeple Torba’ya iniş kısmı sizi biraz yorabilir. Ama Torba’ya geldiğinizde bodrum yüzülecek yerlerdeki Torba başlığımızda bahsettiğimiz yerlerde denize giripi belediye tesisinde yemek yiyip soluklanabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Rotalar üzerinde su sıkıntısı çekebilirsiniz bu sebeple yanınızda minimum 2 litre su bulunsun.
  • Bazı yollarda oynak taşlar olabilir özellikle kızılağaç-çiftlik arasında ayak burkulması yaşamamak için dikkat etmek de fayda var.
  • Rotalar da kırmızı beyaz işaretlemeler var size onlar yardımcı olacaktır.
  • Güzergâhınız üzerinde eğer çadır kampı yapacaksanız su kenarlarında yapmamaya özen gösterin ki yabani hayvanlarla karşılaşmak zorunda kalmayın.
  • Ateş yakmayın çünkü çam ağaçları ve kozalaklar olduğu için çok hızlı alev alabilir ve birden yangın çıkabilir.

Nasıl Giderim?

Karia yolu Koordinatlarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bodrum sadece ‘’deniz kum güneş’ ’den ünlü ‘’ Bodrum Geceleri’’den ibaret değil. İçinde doğayı sevenler için ayrı, tarihi sevenler için ayrı, müziği sevenler için ayrı, film izlemeyi seveler için, yürüyüş sevenler için ayrı, kısacası herkes için keyifli alternatifler barındırıyor.

Yalıkavak’ta Bir Hayalet Köy: Sandıma Köyü

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/NurisSanatevi

Sandıma Köyü’nün adını belki de daha önce hiç duymadığınız ama burası 600 senelik, tarihi bir Türkmen köyü. Yalıkavak mevkiindeki köy bir zamanlar 160 haneli bir yerleşim yeriymiş. Hatta Yalıkavak’taki ilk yerleşim yeri Sadıma Köyü’ymüş. Köy sakinleri yavaş yavaş Yalıkavak’ın sahil kesimine yerleşmeye başlamış, 1940’tan 1965’e kadar süren göçün ardından köy boşalmış ve kaderine terk edilmiş. Köyde şu an yıkık dökük evler ve ikisi de ressam olan bir çiftin birlikte yarattıkları ütopik sanat evleri var. Nuriş Sanat Evi. Nurten Hanım ve İsmail Bey yıllar önce bu terk edilmiş köye gelip yerleşmişler ve buradaki bir evi sanat merkezine dönüştürmüşler. Felsefesi olan çok şirin bir dünya yaratmışlar. Konum için tıklayın.

Yakın zamana kadar çevredeki çobanlar tarafından işgal edilmişken, alınan yeni kararlarla Sandıma Köyü’nün kaderi değişeceğe benziyor. İşgalci çobanlar ve sürüleri 1. ve 3. derece sit alanı olan Sandıma Köyü’nde keçilerini otlatıp harabe olan evlere yerleşmiş, burayı hurda deposu olarak kullanmış, yarattıkları plastik çöp atıklarıyla çevreyi iyice kirletmeye başlamış. Yapılan şikayetler sonunda yerini bulmuş ki sonunda köydeki 80 ev bir inşaat firması tarafından satın alınarak restorasyon çalışmalarına başlanmış. Harap durumda olan bu 80 evin aslına uygun olarak restore edilerek kültür turizmine açılması bekleniyor. Biz de merakla son gelişmeleri takip ediyoruz.

Leleg Yolu

Bodrum’daki antik yürüyüş yolları Karia ile sınırlı değil. Bodrum yarımadasının ilk yerleşik halkı olan Lelegler’in kullandığı yol da bugün levhalandırılmış, işaretlenmiş ve düzenlenmiş bir şekilde arşınlanmaya hazır. İlk kez 2016’da başlatılan düzenlemeler ile bugün Leleg Yolu’nun Etrim köyünden başlayıp Turgutreis Sabancı Parkı’na kadar uzanan, ara yollarla birlikte toplam 185 kilometre uzunluğunda olan yürüyüş rotasının 22 kilometrelik ilk etabı yürüyüşe açık. Konacık’tan başlıyor ve Pedesa Antik Kenti’nde son buluyor. Burayı yürümek 4 saat 50 dakika sürüyor. Tüm rotayı yürümek ise 5 günü alıyor.

Kim Bu Lelegler?

Lelegler, Bodrum yarımadasının ilk yerleşik halkı. Troya Savaşı’nda Truvalıların yanında yer alan Lelegler, Truva düştükten sonra kaçarak kendilerine yeni bir yurt arayışına girmişler ve yollarını Bodrum’a düşürmüş ve yerleşmişler. Burada güvende olmak için de dağlık yerlere yerleşimler kurmuşlar. Bugün Bodrum yarımadasında toplam 8 Leleg kentinin kalıntıları var. Bunlar Torba’daki Pedasa Antik Kenti, Etrim Köyü yakınlarındaki Theangela Antik Kenti, Gürece tepelerindeki Telmissos Antik Kenti, Gölköy tepelerindeki Madnasa Antik Kenti, Akyarlar ve Aspat’a hakim Termera Antik Kenti, Çiftlik yakınlarındaki Syangela Antik Kenti, Karadağ’daki Sibda Antik Kenti ve Geriş Köyü’ne yakın Uranion Antik Kenti. İşte bu şehirlerden geçen Leleg Yolu’nun zamanında Karya bölgesinin en önemli ticaret yollarından biri olduğu biliniyor.

9 Comments

  1. Aracı olmayanlar için diger yerlere olduğunca kolay ulaşımı olan bir yerde kalmak isteriz oneriniz nedir?

  2. Merhabalar, bir bilgi notu olması amacıyla yazıyorum. Doğal pazar kapandı. Orada tezgah açan bazı çiftçiler cuma pazarında tezgah açmaya devam ediyor. Bu arada mumcular pazarında da doğal ürün temin etmek mümkün.

  3. merhaba, biz eylul sonu gibi 4-5 gunluk bir bodrum turu planliyoruz ve 3 yasinda bir kizimiz var. sizin yazilarinizi kalem kagit esliginde okudum ve not aldim ama yazinizin 2017 oldugunu gorunce yeni bir guncellemeniz var mi diye merak ettim. ayrica ben pazarlari cok sevdigimden bit pazari disinda diger pazarlarla ilgili bilginiz var mi diye ogrenmek istedim☺☺

  4. Koy önerilerinize ve rest vs hepsine baktm ancak planı yapamıyorum konaklama için. Kargı koyu mazı koyu otaraflarda denize girmek istiyoruz ama mesela konaklasakmı krr veremiyorum.

    1. Selam Ecenur!
      Haklısın valla, Bodrum çok dağınık bir yerleşim, herşey farklı bir yerde. Bence de en zor soru nerede kalacağız… Tabi bunu cevabını göre bütçeye göre vermek lazım. Instagram’da konuştuğumuzda arabalı olduğunuzu ve her yere gitmek istediğinizi yazmıştınız. O zaman Ortakent gibi merkezi bir yerde konaklayın derim. Herşeye eşit mesafede olursunuz ama her gün yine de 40 dakika git, 40 dakika gel şeklinde yol yapmanız gerekir. Ama Bodrum’da malesef böyle… Yolda çok vakit geçiyor.

  5. Bahsettiğinz hemen hemen her yere gitmek istiyorum bodrumda.: mesela gümüşlük teki tel dolap da bi akşam yemeği planlıyorum o halde nerde klmalıyız kendi aracımız olucak.. lagün restatanta başka bi akşam yemek yiyelim diyrm rakı balık için.. peki ozmn konaklamayı nasıl seçmeliyim..

    1. Ecenur, aynı soruyu birkaç yazının altına yazmışsın, tek bir yazı altında toplayalım mı?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir