ASSOS GEZİLECEK YERLER, ÇANAKKALE

Assos açık ara Çanakkale‘deki en beğendiğimiz kafa dinleme yerlerinden. Normalde denizi güzel olan yerlerin pek kafa dinlenecek yanı kalmıyor ama Assos, toplu taşıma ile gelmenin biraz meşakatli olması, İstanbul’dan 6 saatte ulaşılabilmesi, sit alanı olması sayesinde mayolu istilacılardan paçayı kurtarmayı başarmış. Ortaya deniz keyfi ve sukünetin sakin, nezih, bakımlı bir ortamda buluşabildiği ender yerlerden biri çıkmış.

Bütün bu güzellikleri ile birlikte, belki de biz biraz kurtlu olduğumuzdan, bize burada 2 günde kaşıntılar da basmıyor değil. 😀 Assos’ta gezilecek yerler az ama öz. Diyeceğimiz o ki, Assos’a 1 hafta sonu ayırmak hayli hayli yeter. Bir günlük Assos turu önerilerimizi aşağıda anlattık.

Assos‘u okurken Assos başlığı altında 3 farklı yer göreceksiniz. Kafanız karışmasın diye önden bir açıklamak istedik:

Antik Liman + Behramkale Köyü = Assos Antik Kenti Eskiden aynı yerleşiminin iki ucuyken, şu an birbirinden kopuk yerleşimler ama totaline Assos diyoruz. Antik Liman Assos’un deniz kıyısı, Behramkale de kartal yuvası konumundaki tepesi. İkisinde de güzel tarihi binalar ve tesisler var. Behramkale’de hala yerliler yaşıyor. Antik Liman’da zaten çok az bina var, onlar da sadece turistik tesis olarak kullanılıyor.

Kadırga Koyu – Kadırga Koyu ise hemen Assos’un yan koyu ama farklı karakterlerdeler. Assos daha butik bir yer, Kardırga ise daha, nasıl desem, hadi biraz yumuşak geçerek “kozmopolit” diyelim. Tam olarak aynı değilse de Alaçatı – Çeşme ikilisine paralel farklı profiller durumu söz konusu.

Assos Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Assos’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Assos’a uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Havalimanı. Buraya çeşitli havayolu firmalarının direkt uçuşları var. Uçak biletinizi almadan önce fiyat karşılaştırması yapmayı unutmayın. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Assos’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Assos’da büyük oteller yerine ağırlıklı olarak butik oteller, küçük oteller ve pansiyonlar var. Bazıları eski Rum taş konaklardan. Aynı zamanda Assos’ta rüya gibi kiralık villalar var. Günlük ya da haftalık tutabilirsiniz. Çoğu tepelerde nefes kesen manzaralara kurulmuş taş evler. İki kişi için pek ekonomik değiller ama kalabalık bir grupsanız hem hesaplı, hem de çok keyifli. Bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Barbarossa Hotel $$

Denize sıfır konumdaki Barbarossa Hotel, kendine ait plajı, açık havuzu ve A’la Carte restoranı olan 64 odalı bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Assos Kartal Yuvası Hotel $$


Kartal Yuvası Otel, Kazdağları eteklerindeki konumu ve yıl boyu açık olması nedeniyle Assos’daki popüler seçeneklerden. Yaklaşık 180 derece deniz görme açısına sahip. İncelemek için TIKLAYIN.

Muhteşem manzaralı villa $$


Assos’a 20 dakika mesafedeki Kayalar Köyü’nde, 5 kişi kapasiteli, 2 yatak odasında 5 yatak olan, 2,5 banyolu bir ev seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Taş Ev $$

Assos’a 20 dakika mesafedeki Kayalar Köyü’nde, 6 kişi kapasiteli, 3 yatak odasında 5 yatak olan, 2 banyolu bir müstakil taş ev seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Assos’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
Assos’daki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Assos’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Yukarıdaki işletmelerin fiyat karşılaştırmasını, kişi başı maliyetlere göre belirledik. Özellikle villa veya ev kiraladığınızda, kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Assos’da kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Burası Ayvacık’tan Babakale’ye birbirinden keyifli görülecek yerlerin olduğu, Adatepe ve Yeşilyurt gibi Kazdağları köylerine de yakın bir bölge. Geldiğiniz zaman hepsini deneyimlemek için altınızda araç olması en ideali olur. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Assos’ta Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Behramkale
  2. Assos Antik Kenti
  3. Athena Tapınağı
  4. Antik Liman
  5. Köy Kahvesi
  6. Murat Hüdavendigar Cami

Yeme-İçme

  1. Club Beyaz
  2. Etem İle Aslı
  3. Balıkçı Kahvesi
  4. Kartal Yuvası Hotel
  5. Sunset Butik Hotel
  6. Avlu 124 Coffee Bar

Plajlar

  1. Kadırga Plajı
  2. Liman Plajı
  3. Yeşil Liman Plajı
  4. Koruoba Plajı
  5. Sivrice Plajı
  6. Sokakağzı Plajı
  7. Akliman Plajı

1. Güne Berrak Sularda Yüzerek Başlayın


Assos’un denizi insanı tazeleyen, müthiş bir deniz. Antik Liman’da sadece ufak bir plaj var, daha çok iskelelerden denize giriliyor. Dibi taş olduğu için suyu pırıl pırıl. Assos’a gelenlerin yüzmek için gittiği diğer bir yer de hemen yan koyu olan Kadırga. Antik Liman’daki iskeleler özel işletmeyken, Kadırga Koyu halka açık olduğundan daha kosmopolit bir yer. Bunlara ek olarak arabanıza atlayıp gidebileceğiniz civarda bir sürü plaj var.
🏊 Tüm plaj seçeneklerini aşağıdaki Assos Plajları kısmında listeledik.

2. Akşamüstü Behramkale’ye Çıkın

assos-behramkale
Gün batımından 2,5 saat önce Antik Liman‘ın hemen yukarısındaki Behramkale Köyü‘nde olun deriz. Öğlen sıcaklarını ekip ama gün ışığını da kaçırmadan bu güzel köyün sokaklarını görmek lazım. Yoksa hem güzel manzaraları, hem de yol kenarına dizdikleri tezgahlarda dokumaydı, hediyelik eşyaydı satan Yörükleri kaçırırsınız. Behramkale’yi gezdikten sonra gün batmadan hemen bitişiğindeki Antik Şehir ve Athena Tapınağı’nı da koşturmasınız gezebilmeniz için önerimiz gün batmadan 2,5 saat önce buraya gelmeniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

3. Gün Batımından Önce Assos Antik Kenti’ni Gezin

assos-antik-kenti
Antik Kent aslında Behramkale Köyü’nden denize kadar inen bir alan ama genellikle sadece zirve kısmındaki yapılar geziliyor. Kent hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki Assos Antik Kenti başlığının altında bulabilirsiniz. Giriş: 10 TL www.muze.gov.tr/assos Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez burayı ücretsiz gezebiliyorsunuz.

Antik Kent Ziyaret Gün ve Saatleri
Antik kentin yaz ve kış açılış saati 08.00 ama kapanış saatleri değişiyor. Kapanış saati yazın (Nisan-Ekim) güneşi batırma noktası burası olduğundan 20.00’lere kadar uzuyor. Ama kışın (Kasım-Mart) 17.00’de kapanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

4. Athena Tapınağı’nda Güneşi Batırın

assos-gun-batimi
Antik Kent’in sembolü Athena Tapınağı Midilli Adası’na karşı müthiş bir manzaraya sahip. Güneş denizden batmasa bile 2500 yıllık tapınağın ayaktaki son sütunlarının yarattığı atmosferi ve manzarası ile burası bizim tüm Türkiye’deki favori güneşi batırma noktalarımızdan. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

5. Antik Liman’da Günü Noktalayın

Gözlere bayram manzarayla günü de batırdıktan sonra sıra geldi mideleri hoş tutmaya. Liman boyunca sıra sıra restoran seçenekleri var. Biz de bu restoranlardan öne çıkanları aşağıda yeme-içme bölümünde sıraladık. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

6. Assos’un Tarihi Dokusunda Denize Nazır Evlerinde Konaklayın

Fotoğraf Kaynak: www.airbnb.com.tr

Assos’un en güzel yanı, nerede konaklarsanız konaklayın, her yerin denize bakıyor oluşu. Burada yapılacak en mantıklı hareket, bu efsane manzaranın hakkını verecek, tamamen size ait olacak, doğanın kucağında, bölgenin mimari dokusu ile uyumlu, müstakil ev seçeneklerinden birini değerlendirmek olur. Biz de oturduk, Assos ve çevre köylerden en güzel, en keyifli, en şirin kiralık tatil evlerini sizler için Assos’ta Kiralık Villa ve Tatil Evleri yazımızda derledik. Umarız faydasını görürsünüz. İşte o zaman bir teşekkürünüzü alırız.

7. Bir Gününüz Daha Varsa…

İkinci gün için denize doyamayanlar aşağıdaki bolca plaj önerimiz var. Bir diğer alternatif ise, biraz yol yapmaya gocunmazsanız güneye doğru ilerleyerek Akçay, Zeytinli, Adatepe gibi yerleri gezmek olabilir.

Assos Plajları

Assos merkez yakınlarında, en uzağı 27 kilometre en yakını 2 kilometre olmak üzere mavi bayraklı, sessiz sakin, kimisi bakir kimisi full hizmetli harika plajlar var. Güne aklınıza yatan herhangi birinde deniz keyfi ile başlayın. Hepsini yukarıdaki haritada işaretledik. Aşağıda da ayrıca anlattık.

Assos Merkezdeki Plajlar

 🏊  Kadırga Koyu: Assos’un sadece 2 kilometre güneyinde. Sahil boyunca otelden kamplara her çeşit konaklama olanağı ve çeşit çeşit yeme içme yerleri gibi işletmeler de mevcut. Tesislerin önlerindeki alanlarda kendine ait şezlong ve şemsiye gibi servisleri var. Ama maalesef biz gittiğimizde iskeleler toplanmıştı. Burada 29 Ekim’e bile kalmıyor yaz sezonu. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Club Beyaz koydaki en güzel işletmelerden. Hem konaklama hem yeme-içme açısından hoş bir yer. Zeytin ağaçları içinde bungalowlar, çadırlar ve bez odaları var. Adres: Assos Behramkale Köyü kadırga koyu no:13, 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale Tel: +90 532 466 19 66 Web Sitesi: www.assosclubbeyaz.com Konum için tıklayın.
🏊  Assos Liman: Assos liman bölgesi de denize girmek için uygun. Fakat burada Kadırga Koyu’nda olduğu gibi geniş ve uzun keyif yapmalık bir plaj alanı yok. Daha çok denize sıfır butik otel ve işletmelerin önündeki özel iskelelerden denize girilebiliyor. Denizi hafif taşlık. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Assos Çevresindeki Plajlar

🏊  Assos Yeşil Liman: Bu koya, Assos merkezden Babakale yönüne doğru giderken solda 4 kilometrede karşınıza çıkan sapaktan 2 kilometre içeri girince ulaşılıyor. Burası tamamen bakir bir koy. Yani hiçbir turistik işletme veya hizmet yok. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

🏊  Koruoba Koyu: Assos merkeze 7 kilometre mesafede, Midilli Adası manzaralı olan bu koy da Yeşil Liman gibi bakir koylardan. Tek farkı burada az da olsa butik otel ve motel tarzı konaklama olanaklarının da olması. Koya ulaşmak için Yeşil Liman tabelasını gördüğünüz yoldan değil de ondan sonraki 2. yoldan sapıyorsunuz. Çakıllı kumlu bir sahili var. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

🏊  Sivrice Koyu: Babakale yolu üzerinde, Assos merkeze 9 kilometre mesafede, taşlık plajı olan bir koy. Yol üzerinde Bektaş Köyü tabelasından sapıp 3 kilometre denize doğru içeri giriyorsunuz. Bir sonraki koy olan Sokakağzı’ndan daha sessiz sakin bir yer. Çevrede restoranlar ve pansiyonlar var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

🏊  Sokakağzı Koyu: Assos merkeze yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Koyunevi Köyü’ne bağlı Sokakağzı Koyu’nun kumluk, geniş bir sahili var. Otel, pansiyon ve kamping alanları açısından da zengin. Her tesisin şemsiye ve şezlong gibi plaj olanakları var. Buraya gelmek için Koyunevi tabelasını takip ediyorsunuz. Koyunevi köyünden sonra da 3,5 kilometre kadar daha denize doğru iniyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

🏊  Babakale Akliman Koyu: Bu plaj Assos merkeze en uzak plaj. Yaklaşık 27 kilometre mesafede. Denizi sığ, plajı kumlu olduğundan daha çok çocuklu ailelerin tercih ettiği bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Behramkale Köyü

assos-behramkale-koyu-sokaklari

Burası tarihi dokusu iyi muhafaza edilmiş köylerimizden. Zaten sit alanı kapsamında koruma altında. Eskiden burada şehiri çevreleyen bir kale, içinde de evler varmış ama kale büyük ölçüde yıkılmış. Farklı medeniyetler yüzyıllarca katman katman izlerini bırakmış, zaman zaman yerleşim planı, zaman zaman sakinleri değişmiş ama her yeri beton yapma akımına yenilmeden Rum tarzı taş evleri, Arnavut sokakları ile günümüze kadar gelmiş. Şimdilerde o evlerde köyün sakinleri, bir iki ufak işletme, bir iki de butik otel var. Buraları turlamak, köyün manzaralı kahvesinde bir sakızlı kahve içmek için güneş batmadan 3 saat önce burada olun.

Aslında Antik Kent döneminde, Behramkale diye bir yer yokmuş. Kale duvarları ile çevrili Assos Antik Kenti en tepeden tapınak alanı olmak üzere, teras teras denize kadar inen planda bir şehirmiş. Yani yerleşim daha çok yamaçlara ve sahile kuruluymuş. Ama Osmanlılar bölgeye yerleşince, yerleşim deniz tarafında değil tam ters yönde gelişmeye başlamış ve tapınağın olduğu bölge yerleşim alanı olarak Behramkale ortaya çıkmış.

Behramkale’de Buralara Uğrayın:

Köy Kahvesi – Taşa oyulmuş masalarda manzaraya nazır bir sakızlı kahve iyi gider. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Murat Hüdavendigar Cami –  14.yy’da, 1. Murat tarafından yaptırılan cami  bölgedeki Osmanlı’dan kalan en önemli yapı. Caminin en dikkat çeken özelliği, kapısının kendinden yüzyıllar önce kurulan Cornelius kentinin şehir kapısından devşirme olması. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
Antikacılar & Sanat Atölyesi – Pelin İnal Cam Tasarım, Leleg Resim Seramik Atölyesi ve Camcana Cam Dostları Sanat & Tasarım Atölyesi bunlardan bazıları.
Yörüklerin Tezgahları – Sokaklarında köylüler el emeklerini satıyorlar. Aşırı ısrarcı olmaları biraz tatsız ama tabii.
Assosyal Otel – Tarihi bir evin içine kurulan bu sanat kokulu otel gözleri okşuyor. Bir de galiba okçuluk eğitimi ayarlıyorlar ama emin olamadık.
Hediyelik Eşya & Antika Dükkanı – Assosyal’in az ilerisinde 5 numarada isminin ne olduğunu bilmediğimiz tatlı bir dükkan var. Evin bahçesini dükkana çevirmişler.

Assos Antik Kenti

assos-antik-liman
Antik Liman işte bu kadar ufak

Bir yerleşim yeri olarak Assos’un 3000 yıllık bir tarihi var. MÖ. 6.yüzyılda karşı komşu Midilli’den (Lesvos) buraya gelen Yunanlar tarafından denizden 236 metre yükseklikteki sönmüş bir volkanik tepe üzerine kurulmuş. Bu nedenle sert ve dayanıklı bir volkanik bir taş olan andezit bazlı şehrin temel yapıları bu günlere kadar ayakta kalabilmiş. Roma dönemi antik tiyatrosu, Athena Tapınağı, agora, nekropol (mezarlık) ve M.Ö. 4. yy’da inşa edilen, kenti çepeçevre saran 3200 metre uzunluğunda 20 metre yüksekliğindeki surlar görülebiliyor.

Amfi tiyatro Assos amfi tiyatrosu, her ne kadar orijinalinde 2500 kişi kapasiteli bir Roma amfi tiyatrosu olsa da neredeyse tamamen yıkılmış. Daha sonra restorasyonlarla aslına uygun şekilde yeniden yapılmış. Gerçekten güzel bir çalışma olmuş.

Athena Tapınağı Kentin en yüksek noktası. Bu tapınağın özelliği, ende 6, boyda 13 olmak üzere Antik Çağ’dan kalma Anadolu’nun ilk ve tek dorik sütunlu tapınağı olması. Tapınak ismini Zeus’un kızı, 12 Olympos tanrısından biri, sanat, strateji ve barış tanrıçası, Assos’un koruyucusu Athena’dan alıyor. Her ne kadar amfi tiyatro gibi Athena Tapınağı da aslına uygun şekilde tekrardan canlandırılmış olsa da bizce ortaya çıkan sonuç çok başarılı bir restorasyon örneği.

Antik Kent’e ilk kazı kafilesi 1881-1883 yılları arasında Amerika’dan gelmiş. Bu dönemde Athena Tapınağı’nda bulunan heykeller ve bazı frizler Amerikalı arkeloloji ekibi ile birlikte gitmiş. Ardından kazılar 80’lere kadar durmuş. 1981’de ilk olarak nekropol bölümü ortaya çıkmış. Hatta bu bölüm ortaya çıktığında lahitlerden çıkarılan tarihi buluntular tarihi eser kaçakçılarına kurban gitmekten kurtulamamış. Antik kentten çıkarılan eserler Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde görülebiliyor. Tapınak sütunlarının üzerindeki frizlerin bir kısmı da İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde saklanıyor. Bir kısmı diyoruz çünkü geri kalanı Boston Müzesi ve Louvre Müzesi gibi dünyanın bir ucundaki yerlerde.

Kadırga Koyu

assos-kadirga-koyu
Fotoğraf Kaynak: static.panoramio.com 

Zamanında Osmanlı donanmasının merkezi Midilli Adası’ymış. Midilli’den sefere çıkan kadırgalardan savaş dönüşü hasarlı olanlar Midilli’nin karşısına denk düşen bu koya çekilip tamir edilirmiş. İşte Kadırga Koyu’nun ismi bu fonksiyonundan geliyor. Şimdilerde bu koy tüm Assos ve çevresini mavi bayraklı, berrak denizi ve tertemiz, geniş ve taşlık/kumluk sahil şeridiyle popüler denize girme noktası. Konum için tıklayın.

Assos’ta Tüplü Dalış

Fotoğraf Kaynak: Özgür Şahin

Assos, özellikle tüplü dalışa yeni başlayacaklar için uygun dalış noktalarından biri. Burada bire bir eğitim alabileceğiniz (CMAS 1*, 2*, 3* dalıcı eğitimleri) bir dalış okulu var. SEA – Sualtı Eğitim Akademisi Behramkale’ye 20 kilometre yarım saat mesafedeki Sokakağzı Koyu’nda günübirlik dalışlar gerçekleştiriyorlar. Büyük ve küçük resif olmak üzere 2 ana dalış noktası var. Hiçbir dalış eğitiminiz olmasa bile kısa bir oryantasyon sonrası eğitmenler eşliğinde dalış yapabiliyorsunuz. Deneme dalışları maksimum 5 metreye kadar yapılıyor. Kendinizi güvende hissettiren işinin ehli insanlar. Tüm sorularınız için okulun deneyimli eğitmeni Atilla Bey ile iletişime geçebilirsiniz. Tel: 0532 635 14 49. Konum için tıklayın.

Assos’ta Yeme-İçme

assos-behramkale-cafe

Assos Club Beyaz ♡

Kadırga koyunda masmavi denizin yanında oturabiliceğiniz restoran-bar. Buranın bungalovları da var geceyi geçirebileceğiniz onun bilgileri de oteller kısmında mevcut. Yemekler lezzetli. Adres: Behramkale Köyü Kadırga Koyu No:13 Ayvacık Çanakkale   Tel: 02867217391 – 05324661966 Websitesi: www.assosclubbeyaz.com Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Etem İle Aslı (Rezervasyon Gereklidir) ♡

Assos’a arabayla 20 dakika mesafede ama gitmeye değecek kadar beğenilen bir restoran. 6-7 masası var. Rum cacığı, humus, asma yaprağında sardalya başta olmak üzere mezeleri yıkılıyor. Assos’a kadar gittiyseniz listenizde bulunsun. Sahipleri İstanbul’dan kaçıp yerleşenlerden. Arabayla ulaşmanız gerekiyor. Adres: Sivrice Koyu No:44 Ayvacık Çanakkale Tel: 02867234242 – 05323456718 Websitesi:  www.etemileaslininyeri.com Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Balıkçı Kahvesi

İnanılmaz salaş ama lezzetli yemekleri olan bir restoran. Ev yapımı bütün yemekleri ve özellikle zeytinyağlıları çok güzelmiş. Tam bir aile yeri. Fiyatlar uygun. Assos’a yarım saat mesafede bu yüzden gelirken ya da dönerken gitmek daha iyi bir fikir olabilir. Adres: Sokakağzı Assos Çanakkale Tel: 05324451374  Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Kartal Yuvası Restaurant

Manzarası çok güzel, neredeyse bütün Assos’u tepeden görüyor. Yemeklerinde çok özel bir şey olmasa da balık için güzel bir seçenek olabilir. Adres: Sazlı Köyü Altı Mevkii Çanakkale Tel: 02867640032  Websitesi: www.kartalyuvasibutikotel.com Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Assos Sunset Hotel Cafe

Şahane bir günbatımı manzarası olan, ismini de buradan alan hem hotel hem café. Yemekten ziyade aperatiflik bir mekan. Adres: Behram Ayvacık Tel: 0 535 354 80 88   Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Avlu 124 Coffee Bar

Ayvacık’ın Kayalar Köyü’nde, yeşillikler içinde, harika bir manzaraya karşı kahve ve tatlı ikilisi yapabileceğiniz şirin bir cafe-bar. irin, güzel bir Cafe. Pazartesi günleri kapalılar. Civarda mola vermek için ideal. Instagram Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

ASSOS KAMP ALANLARI

assos-antik-liman-2
Önemli not: Önerdiğimiz kampların değil, mevcut olan tüm kampları listeledik. Ayrıca bu kampların bazıları Assos’a yakın sürüş mesafedeler. Lütfen konumlarına ve websitelerine bakarak karar verin.

Serenay Camping

Plaj, şezlong, restaurant, çay bahçesi, büfe gibi her ihtiyacınıza yönelik imkan var burda. Kış aylarında da açık. Deniz kenarında salaş bir yer. Adres: Assos Yolu 8. Kilometre Ahmetçe Altı Ayvacık-Çanakkale Tel: 05457802317  Websitesi: www.serenaycamping.com  E-mail: bilgi@assoskampalani.com Konum için tıklayın.

Athena Kamp

Denize sıfır bir kamp. Çadırları, bungalow evleri, piknik yerleri ve plajı var. Şemsiye ve şezlonglar ücretsiz. Yemekleri çok lezzetli. Adres: Kadırga Koyu Assos/Ayvacık/Çanakkale   Tel: 02867217110 / 05439333218 Websitesi: www.assoscadirkamp.com  E-mail: mujdatbayram_17@hotmail.com  Konum için tıklayın.

Neverland

Assos’daki en sevilen kamplardan biri. Çadırınızı getirip rahatlıkla kurabileceğiniz, merkeze yakın ferah kamp yeri. Denizi de çok güzel. İçinde restoran ve arabalarınız için otopark da var. Adres: Nusratlı Köyü Sahil Yolu No:158 Ayvacık Çanakkale Tel: 02867660022 – 05325275684 Websitesi: www.neverlandcamping.com Konum için tıklayın.

Öz Camping

Denizi acayip berrak. Bungalov, çadır veya pansiyonda kalma seçenekleriniz var. Samimi, şeker bir yer ve içinde restoran da var. Tam kafa dinlemelik. Adres: Behramkale Assos Antik Limanı  Tel: 02867217217  Konum için tıklayın.

Gargara Kamp

Doğayla tam anlamıyla iç içe huzurlu bir yer. Denizi pırıl pırıl, çadırları da çok güzel. Kampın geneli çok temiz ve yemekler de lezzetli. Terasında oturmak keyifli. Adres: Arıklı Köyü Altı Mevki 17980 Tel: 02867525857 / 05322232120 Websitesi: www.gargarakamp.com  E-mail: iletisim@gargarakamp.com  Konum için tıklayın.

Yelken Kamp

Deniz kenarında limanda huzurlu bir yer. Yemekler çok çeşitli ve samimi bir ortam. Fakat tuvalet ve duşların temiz olmadığıyla ilgili şeyler de okuduk, seçim size kalmış. Adres: Behramkale Köyü İskele Mevki Ayvacık/Çanakkale Tel: 02867217433  Websitesi: www.yelkenkamp.com Konum için tıklayın.

Şamata Çadır Kamp

İçinde restoranı, önünde berrak denizi olan yeşiller içerisinde bir kamp alanı. Giden çoğu insan çok memnun kalmış. Adres: Kayalar Köyü Ayvacık Çanakkale  Tel: 05427891024  Konum için tıklayın.

ASSOS TARİHİ

assos-behramkale-kapak
Assos’un ilk kimlere ev sahipliği yaptığına dair net bir bilgi olmasa da araştırmacılar, yapılan çalışmaların çoğunda burasının yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarından beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı konusunda hemfikirler. Assos’un ilk gelişim süreciyse Yunanistan’ın Lesvos yani türkçe adıyla Midilli Adası’ndan gelen Aiol isimli kolonilerin yerleşim yeri olmasıyla başlamış. Yaklaşık M.Ö. 6’ıncı yüzyılda Lidya Krallığı’nın egemenliği altına giren Assos sonra sırasıyla Persler, Galatlar, Pergamon Krallığı, Roma İmparatorluğu egemenliği altına girmiş. Özellikle Roma yönetimi altında olduğu dönemde tarım alanlarının verimli olması Assos’u  bilinir yapmış.

Zamanında birçok medeniyet tarafından ele geçirilmeye çalışılmış olsa da Assos, en nihayetinde 1080 yılında Selçuklu Devleti ile Türklerin etkisine giriyor ama bu etki çok da uzun sürmemiş. Zamanla tekrar Bizans hakimiyetine giren bölge 1330’da Osmanlı beylerinden Karesioğulları Beyliği‘ne geçiyor. Daha sonra Çanakkale ve çevredeki yerleşim yerleri 1359’da 1. Murad’a satılınca bölgenin Osmanlı Devleti’nin egemenliği altındaki serüveni kesin olarak başlamış oluyor.

Aristo ve Assos

Aristotales, Assos’a burada bir felsefe okulu kurması için Assos Kralı Hermias tarafından davet edilir. Okul açmak için geldiği Assos’a 3 yıl kalan Aristo ve kralın üvey kızı Pythias birlerine aşık olup evlenirler. Daha sonra  Büyük İskender’e hocalık yapmak için buradan ayılırlar. Daha sonra Assos Perslere yenik düşer. Aristo’nun İskender’i ittirmesi üzerine, Büyük İskender Assos’a girer ve Persleri püskürterek geri alır.

ASSOS NEREDE?

assos-harita
Adını günümüzde Behramkale olarak da duyabileceğiniz, Çanakkale’de Ayvacık ilçesine 17 kilometre uzaklıkta bir köy Yunanistan’ın Midilli adasının tam karşısında kalıyor. Çanakkale’de olsa da şehir merkezine oldukça uzak.

Çanakkale Assos arası, merkezden 86 kilometre ve yaklaşık 1 saat 11 dakika,
Balıkesir Assos  arası 150 kilometre ve yaklaşık 2 saat 18 dakika,
İzmir Assos arası 252 kilomete ve yaklaşık 3 saat 53 dakika,
İstanbul Assos arası Beşiktaş’tan 407 kilometre ve yaklaşık 5 saat 42 dakika.

ASSOS’A NASIL GİDİLİR?

assos-antik-liman-sandal

Belirtmekte fayda var ki Assos’a ulaşım kendi aracınız yoksa biraz meşakatli. Çünkü Assos konum olarak çok ara bir noktada kalıyor.

Arabayla

Eğer İstanbul’dan kendi arabanızla gidecekseniz;

Ben yola vurur giderim araba kullanmayı seviyorum feribota gerek yok derseniz İstanbul-Assos arası 462 kilometre ve yaklaşık 6 saat 34 dakika gibi uzun bir zaman alıyor.

Eğer feribot kullanıp yolunuzu biraz kısaltmak isterseniz kullanabileceğiniz 3 tane feribot ve 1 tane de hızlı feribot seçeneğiniz var.

Gelibolu-Lapseki arası feribot 20 dakikaEceabat-Çanakkale arası feribot 15 dakikaKilitbahir-Çanakkale arasındaki feribot da 7 dakika sürüyor.

Detaylı bilgi için göz atmayı unutmayın: www.gdu.com.tr

Bunun dışında Yenikapı-Bandırma arası günde 2 tane sefer var. Bu da işinizi kolaylaştıracaktır. Bilgi için: www.ido.com.tr/tr

Çevre illerden kendi araçlarıyla Assos’a gelecekler için yol;
İzmir Assos arası 252 kilometre ve yaklaşık 3 saat 53 dakika,
Balıkesir150 kilometre ve yaklaşık 2 saat 18 dakika,
Çanakkale merkezden86 kilometre ve yaklaşık 1 saat 11 dakika sürüyor.

Otobüsle

Eğer otobüsle gidecekseniz Assos’a direk otobüs çoğu yerden bulunmuyor bu yüzden yakınındaki şehir ve ilçelere gitmeniz gerekir.

Gidebileceğiniz şehir ve ilçeler Çanakkale, Ayvalık, Küçükkuyu, Edremit veya Ayvacık olabilir. Buralardan da mutlaka minibüs bulabilirsiniz veya taksi bir seçenek olabilir. Çok kısa olmayan birkaç şehri de yazmak istedik çünkü belki bir taşla birkaç kuş vurup bir iki yeri görme fırsatı yakalarsınız.

Edremit Otogarı’ndan Assos, 63 kilometre ve arabayla yaklaşık 1 saat 15 dakika,
Ayvalık Otogarı’ndan Assos, 103 kilometre ve arabayla yaklaşık 1 saat 53 dakika,
Küçükkuyu’dan Assos, 27 kilometre ve arabayla yaklaşık 36 dakika,
Ayvacık Otogarı’ndan Assos, 18 kilometre ve arabayla yaklaşık 19 dakika sürüyor.

Uçakla

Uçakla gitmeyi tercih ediyorsanız en yakın gidebileceğiniz iki havalimanı var. Biri Çanakkale Havalimanı diğeri de Balıkesir Havalimanı. Buralardan Assos’a gelebilmek için birkaç seçeneğiniz var: otobüs, minibüs, taksi, shuttle veya özel araç kiralamak.

Çanakkale Havalimanı’ndan Assos85 kilometre ve arabayla yaklaşık 1 saat 7 dakika,

Balıkesir Havalimanı’ndan Assos ise 71 kilometre ve arabayla yaklaşık 1 saat 23 dakika sürüyor.

HAZIR ASSOS’TAYKEN BURALARA DA BAKIN

Assos’un yaklaşık 27 kilometre kadar ilerisinde Babakale adlı, Osmanlı’dan kalma şirin bir balıkçı köyü var. Burası Asya kıtasının en batı ucu olarak geçiyor. Ege mezeleri ve Balık yiyebilir, burada çok yaygın olarak üretilen kapari turşusundan alabilirsiniz. Hatta mevsiminde gitseniz kendiniz bile kapari toplayabiliyormuşsunuz. Ayrıca Babakale’de ilgilenenler için tüplü – tüpsüz dalış ve zıpkınla balık avlama gibi olanakların da olduğunu duyduk.

Dönüş yolunda Direksiyonu Kadırga Koyu’ndan Altınoluk’a doğru kırıp yolun tadını çıkarın. Sahil boyunca balık-meze restoranları var. Hepsi birbirinin muadili. Yukarıdaki yeme içme yerlerinden mekan bilgilerini bulabilirsiniz. Yol üzerinde sahilde terk edilmiş bir de zeytinyağ fabrikası var.

adatepe-ev

Eğer ki vaktiniz varsa, ya Assos’a gelmeden önce olmadı dönüş yolunda kesinlikle Kazdağları’nın en güzel köyleri Yeşilyurt ve Adatepe‘ye uğrayın deriz. Garanti veriyoruz asla pişman olmazsınız. Özellikle Adatepe’deki Zeus Altarı ve Zeytinyağı Müzesi’ni mutlaka görün. Hatta tatilinizi biraz daha uzatıp Yeşilyurt Köyü’ndeki butik taş otellerde konaklayın. Garanti veriyoruz, bu iki dağ köyü bol oksijenli havasıyla havanızı değiştirecek. Adatepe ve çevresi hakkında daha fazlasını ADATEPE REHBERİ yazımızda anlattık.

GEZE GEZE ASSOS’A GİTMEK İSTEYENLER İÇİN ROTA ÖNERİSİ


Dimes GO 2016 şeftali rotası da tam buralardan geçiyor. Tarihi Bursa’dan, iskenderin alasına, Assos’ta kafa dinlemekten Susurluk’un en iyi tostçusuna 3 – 4 günlük bir kaçamak:  Dimes GO Şeftali Rotası 2016

45 Comments

  1. Merhaba, yazınızı dikkate alıp kamp yapmaya neverland kamp alanına gittik. Gidecek arkadaşlar için yazıyorum, mutfak kısmı çok kullanışsız bir tane tezgah alanı var. Sürekli beklemek zorunda kalıyosunuz yemek hazırlarken, meyve sebze yıkarken, bulaşık yıkarken çok acele davranmanız gerekiyor. Banyo duş sayısı 2 adet ama sadece 1 tanesinden sıcak su akıyo orada da sıra beklemeniz ve acele etmeniz gerekiyo ‍♀️ Bide mutfak alanı açık, rüzgar esen biryer olduğundan tüp sürekli sönüyo bişeyler pişirmeniz çok zor. Masadaki herşey uçuyor. Tüpü yanınızda yakmanıza izin verilmiyo, yemek hazırlamak için 2-3 saati gözden çıkarın. Tüpümüz bitti 3 günde Onun dışında sakin evet kafa dinlemelik bi ortam.

  2. Yemek icin Behramkale deki Mavi Kapı Kafe’i de siddetle tavsiye ederim.Zeytinyaglilar ve ana yemekler cok guzeldi ama asil personeli ve sahibi olan hanim cok tatli insanlar.
    Bir de biz gunesi batirirken sarap icilebilecek bir mekan bulamadik.tedarikli gidecegiz bugun.
    Bir de burdaki otellerin cogu pet friendly sanirim,bugune kadar bir tatil beldesinde bu kadar ev kopegi gormemistim.

    1. Sena Hanım
      Sizin tavsiyenizle zeytinyağlılar var diye gittik.. Başımıza geleni aynen aşağıda yazıyorum:

      Yemeklerin lezzeti bir mekanı mekan yapmaya yetmiyor maalesef. Zeytinyağlıları var diye bebeğimize iyi-temiz yemek yedirmek amacıyla gittik. Ama bin pişman olduk. İlk olarak gelip karşılayan hoş geldin diyen olmadı. Biz dış kapıdan girip iç kapıdan merhaba biz geldik dediğimizde zahmet edip ilgilendiler. Sonra oturduğumuz masada minik bir yapay çiçek vardı. Bebeğim onu eline aldığında plastik çiçek saksının içindeki beyaz köpüğün içinden çıktı. Görevli kadın arkadaş tühh ya naptın sen bozdun çiçeği diye 1 yaşındaki çocuğa söylenmeye başladı. Kaldı ki çiçeği içine sokunca eski haline geldiğini söyledik ancak yok o yapıştırılmıştı yine yapıştırmak zorunda kalacağız diye cevap verdi.. Burada anlamalıydık aslında ne kadar saçma sapan bir mekan olduğunu.. Daha sonra lavabonuz nerede diye sorma gafletinde bulunduk. Bize aynen şöyle bir cevap verdiler: Sizin gibi bebekli gelen misafirlerimiz sağolsun tuvaletimizi tıkadılar, usta çağırdık gelmedi ve şuan kullanım dışı.. Bu nasıl bir cevaptır arkadaş_??? Tabi biz de herkesi bu şekilde itham edemeyeceğini, her bebekli ya da bebeksiz misafirin bir olmayacağını, bu şekilde bir konuşmayı kabul etmediğimizi ilettik arkadaşa. Herhalde kırdığı potun farkın vardı ki ben öyle demek istemedi falan filan mevzusuna girdi ancak ağır saçmaladı bi kere.. Bebeğin yemek saati olmasaydı zaten bir saniye bile durmazdık mekanda… Ben bu güne kadar bu kadar PATAVATSIZ, bu kadar REZİL, misafirine bu kadar SAÇMA SAPAN DAVRANAN, bir işletme olmaktan uzak bir yerle karşılaşmadım.. Eğer azar işitmek, fırça yemek istiyorsanız gidin. Yemekleri lezzetli ancak fırçası, azarı acı.. Haa bu arada KREDİKARTI da geçmiyor.. Bilgilerinize….

  3. Merhaba,
    Biz her yeri sizinle geziyoruz:) balkanlar hele ki o kadar işimizi gördü ki anlatamam Allah razı olsun.
    Öyle zamanlarda ödümün koptuğu oldu ama eşsiz anlatımlarınızla yolumuzu bulduk hep❤️
    Eğer siz ve sizin gibi yardımseverler olmasaydı asla cesaret edemezdim tursuz gitmeye ama tek kelimeyle kusursuz geçti çoook şükür
    Teşekkürü size borç bildim, yorum yazmadan geçemezdim.
    Allah yolunuzu da bahtinizi da acik etsin.

  4. Eger gezecegimiz sehri siz daha onceden gezmisseniz mutlaka sizin rotanizla gezeriz. Biz Assost’a da oyle yaptik ve yine cok verimli bi gezi oldu. Aam şunu belirtmeliyim ki Balıkçı Kahvesi gerçekten, kötü kelimesini kullanmak istemiyorum ama, yemek için onerilecek bi yer degildi. Ne temizligi, ne yemekleri. İlk kez önerilerinizden denediğim bi restoran kotu cikti da hemen yazmak istedim.

    1. Ruhan selamlar,
      Assos’un güzel geçmesine sevindik. Balıkçı Kahvesi’nden mi bahsediyorsun? Hiç şimdiye kadar şikayet almamıştık burasıyla ilgili. Acaba el mi değiştirdi? Sen yazında biraz Google, FS yorumlarına bakayım dedim. İnsanlar memnun görünüyor. Acaba size bir aksilik mi denk geldi? Çok teşekkürler haber verdiğin için.

  5. Merhabalar,

    Öncelikle sayfanızı çok severek takip ediyorum, çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz ☺️ Ben Temmuz’un ikinci haftası, hafta sonu Assos’ta kamp yapmayı planlıyorum ama camping alanında değil. Assos Yeşil Liman’ın bakir bir koy olduğundan bahsetmişsiniz, bu tarz insandan ve yapılaşmadan uzak yerleri tercih ediyorum ama kamp yapmak yasak mıdır acaba, bir porblem ile karşılaşır mıyım burada?

  6. Eşimle sürekli sizi takip ederek gezmeye çalışıyoruz biz şubat ayında canakkaleye gitmek istiyoruz şubatta da gezebileceğimiz yerler var mi acaba yaz gb olmayacağını biliyoruz ama en azindan bir kısmını kisin gezmek istiyoruz nereleri tavsiye edersiniz şimdiden teşekkürler

  7. Çok başarılı bir site yapmışsınız. Emeğinize sağlık. Ekim ayının ikinci yarısında tatil yapmak için deniz ve hava koşullarının uygun olup olmadığı hakkında bir bilginiz var mı?

  8. Merhaba,
    Ben ailemle Şarköy’den 1 gecelik kalmalı gitmek istiyorum bayram sonrası.
    Acaba annem ve babam için yorucu olur mu oralarda gezmek. Ya da onların hoşuna gidecek tarzda bir yer var mı önerebileceğiniz.

    Şimdiden teşekkürler.

  9. Mrhb..yolu virajlı ve tehlikeli bir yol mu acemi şöförler için sıkıntılı bir durum var mı?Bir taraf dağ,bir taraf uçurum çift yön gibi mesela?

  10. Merhabalar biz 3 gün Assos’a gitmek istiyoruz ancak aracımız yok. Assos’a gitmek sorun değil ama içeride arabasız gezebilecek miyiz ? antik liman tarafında kalıp burada bahsettiğiniz yerlere minibüs gibi ulaşımlar var mı ?

  11. Gerçekten harikasınız. Bir yere gideceksem mutlaka önerilerinize bakıyorum. Çok çok gezin hep gezin.. Sevgiler

  12. Bodrum Antik Tiyatro veya Aspendos gibi yerlerin eğlence yeri olduğu için isyan ediyor, bu durumu kabullenemiyor siz de, assos antik tiyatro konser alanı olsa diyorsunuz. konum olarak bi kere uygun değil ve de eğlence yeri yapacak başka yer mi kalmadı?

    İstiyorsanız kır düğünü de yapılsın..

    1. Eylülcüm,
      Canın mı sıkkın? Spor yap, meditasyon yap, yoga yap, arkadaşlarınla dertleş. Negatif enerjini öyle boşalt.

      Dünyada birçok yerde antik yerlerde minik akustik dinletiler var. Ya hep ya hiççi olmak kimseye fayda etmez. Ayrıca bu kadar sığ bakma, yaşatılan yerler ayakta kalırlar, anca öyle sahip çıkılıyor.

      Son olarak iğnelemeli mübağla sanatını başka yerde icra et lütfen. Bi de kır düğünününe bizi de çağır.

  13. Assosta kalınacak yer ararken sizi keşfettim bayıldım anlatımlarınıza çok açıklayıcı biz üç çocukla bayram sonrası gitmeyi düşünüyoruz çocuklar için akliman plajını onermissiniz araştırırken Altınkum moteli buldum kalmak için sizden fikir almak istiyorum küçük çocuklarla denize girip gezebilirmiyiz

  14. Hocam guzel bir yazı fakat esimle lebi deryaya gittik gaza geldik. Fiyatlat pek ucuz değil. mezeler 10 tl.cupra 35 tl. Yani alkolsuz 2 kisi 120’lik olduk. cok da ucuz değil. cupranin kilosu 30 tl dusun. Bu arada barbun porsiyon 50 tl. porsiyona 6 tane veriyorlar

  15. Hocam guzel bir yazı fakat esimle lebi deryaya gittik gaza geldik.fiyatlat pek ucuz deil.mezeler 10 tl.cupra 35 tl. Yani alkolsuz 2 kisi 120 lik olduk cokda ucuz deil.cupranin kilosu 30 tl dusun.

    1. Selam Ozan,
      Assos standartlarında yine yine/fiyat performans olarak en makul yerlerden. İyi gezmeler

  16. Merhabalar ,
    Yazılarınız çok aydınlatıcı ,çok derli toplu olmis.tesekkurler
    Yeme içme ile ilgili konuma tıkladıgımda yine sayfa açılıyor.

  17. Merhaba, çanakkalede hangi aydan itibaren denize girilir peki bilginiz var mı ? Mayıs ayında girilebilir mi mesela?

  18. Merhabalar öğrenciyim ve kız arkadaşımla gitmeyi planlıyorum yemek olarak hem uygun hemde normal görünüme sahip restoran önerebilir misiniz ?

  19. “Gelibolu-Lapseki arası feribot 20 dakika, Eceabat-Çanakkale arası feribot 15 dakika, Kilitbahir-Çanakkale arasındaki feribot da 7 dakika sürüyor.” demişsiniz.
    3-4 saat feribot kuyruğunda beklemek önemsiz bir ayrıntı sanırım.
    Özellikle İstanbul’a 3. köprü yapıldıktan sonra her nedense feribot kuyruklarında TIR ve kamyonların sayısı en az 10 kat arttı.

  20. Merhaba. Sayfanizi cok begendim. Emeginize saglik.
    Sizden fikir almak istiyordum. Esim ve 3 yasindaki oglumla sakin bir yere gidelim diyoruz. Asos guzel bir secim diye dusunuyoruz fakat 25 eylul ve 30 eylul arasi. Yani soguk olur mu ki. Denizi nasil olur. Yanlis bir tercih mi dersiniz..
    Tesekkur ederim simdiden yorumunuz icin.

    1. Akşamları kesin soğuk olur, Kuzey Ege’de sezon erken bitiyor
      bi de Bu sene yaz erken bitti… Geçen sene biz eylül sonu yüzmüştük ama bu sene zor olabilir

  21. merhaba , ben Assos´da bir havuzlu villa kiralamak istiyorum . Bana bu konuda kiminle irtibat kurabilecegimi veya hangi bölgede bunun mümkün olabilecegini söyleyebilir misiniz.
    tesekkür ederim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir