BALAT’TA KAÇIRILMAMASI GEREKEN 12 ŞEY

İşte Balat’ın son senelerdeki yükselişinin özeti: Tarihi kabuğun içindeki süper tatlı ve özgün mekanlar!

Bu yazımızda Balat’ı son senelerde parlatıp, bir cazibe merkezine çeviren mekanları bulacaksınız. Balat’ın tarihi ve gezilecek yerleri ile ilgili bilgi almak için Balat Gezilecek Yerler yazımıza bekliyoruz.

Sahi, Balat nasıl bu kadar “tuttu”?

Üç büyük dine (Müslümanlık, Hristiyanlık ve Yahudilik) mensup camaatin burada yüzyıllarca birbirine komşu yaşadığını, şu an eski İstanbul diye tabir ettiğimiz bölgede şehir suları içinde kaldığını ve UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamında korunduğunu anlatırdım ama eğri oturalım doğru konulaşım, Balat zaten hep böyleydi ama pek de ilgi görmüyordu. Ne zaman Beyoğlu bitti, Balat’a (keza Bomonti & Moda’ya) bir nevi beyin göçü yaşandı, hipster mekanlar, tasarım dükkanalar, artizanal cafelerle bir soylulaştırma süreci başladı, o zaman Balat kıymet gördü. Balat anca o zaman “Ben de varım” demeye başladı.

Bu bölgede sürdürülen kentsel dönüşüm projelerinin beraberinde getirdiği soylulaştırma ile özellikle Fener ve Balat, bir Karaköy gibi çekim merkezi oldu. Ama faturası gittikçe artan kiraları ödemekte zorlanan küçük esnafa çıktı. 🙁 Yerlerini butik cafeler ve vintage mağazalara bırakmaya, yıllardır buraya gelmemiş olanların ağzını açık bıraktıracak şekilde, birbiri ardına açılmış cafelerle, tasarım dükkanlarıyla, gastropublarla ve modern antikacılarla dolu bir yer haline geldi.

Yine de büyük ölçüde Balat’ın eski sahipleri hala buradalar ve yeni komşuları ile yüz yıllarca olduğu gibi harmoni içinde yaşıyor ve çok kendine münhasır bir semt.

Sizce  bu değişim iyi mi oldu, kötü mü yorumlara bekliyoruz.

1. 1890’dan Beri Agora Meyhanesi


Agora Meyhanesi yaşan efsane. Neredeyse 140 yıldır her sevenin muhakkak geldiği, kemikleşmiş müdavimleri olan, meyhane gibi meyhane. Balat’ın sönük günlerinde bile semtin parlayan mekanıydı.

Bizim de İstanbul’daki favori meyhanelerimiz arasında yer alan Agora Meyhanasi ve semtin diğer meyhanelerini buraya sıkıştırmadık, Balat Meyhaneleri yazımızda anlattık.

2. Antkacılar Ve Mezat Evlerinde Define Avı


Antikacılar = Yetişkinler için define avı! 😀 Bayılmayan var mı antikacılara?
Peki hiç açık arttırma heyecanı yaşadınız mı?

Balat’ın en karakteristik özelliklerinden biri, burada kümelenmiş olan antikacı, mezatçı ve ikinci el eşyalar satan eskicileri. Kimisi eski kimisi yeni, kimisi son zamanlarda moda olan açık arttırma satışlar düzenliyor, kimisi insanı çocukluğuna ışınlayan oyuncaklar ve elektronik eşyalar gibi belli başlı alanlarda uzmanlaşıyor. Hepsinin tek bir ortak noktası var o da insana damardan nostalji vermesi.
Bu heyecana dahil olmak isteyenleri buraya alalım: Balat Antikacıları

3. Balat’ı Parlatan Konsept Kafeleri


Balat hep güzeldi. Bilen bilir, yine gelinirdi ama gençlerin çoğunlukla radarının dışında kalırdı. Balat durdu, durdu, açılan konsept mekanlarla birlikte eski Cihangir ve Galata müdavimlerinin yeni adresi olmaya başladı. Haftasonu arkadaşlarla Balat’a kahvaltı akımı, sadece bir kahve içmek için ta Sarıyer’den buraya kalkıp gelmeler başladı. Balat’ta artık her köşebaşi, her cumbalı renkli Balat evi, samimi ve ilgili işletmecilerin işlettiği, şirin konsept cafeler, kahvaltıcılar, 3. dalga kahveciler, modern antikacılar, vintage dükkanları ile dolu.

Artık o kadar çok konsept yer var ki buraya sığdıradamayıp, ayrı bir liste oluşturduk: Balat Kafeler

4. Balat Semt Turları


İstanbul’dan uzaklaşmadan bir kaçamak yapmak isteyenlerin favori aktivitelerinden biri semt turları oldu. Belki de bir Beyoğlu, Galata ya da Kadıköy gibi insanların sıkça yolunun düştüğü yerlerden biri olmayıp gizemini koruduğundan, belki de gerçekten İstanbul’un en içerikli semtlerinden biri olduğundan Balat turları çok sevildi. Kendi başınıza tüm semti kolaylıkla gezebilmenizi sağlayan rota ve haritalı Balat turu için tıklayın.

5. Hafta Sonu Kahvaltılarının Adresi Balat Mekanları

Hafta sonu kahvaltısı deyince Boğaz hattı, Karaköy vs gibi alışılmış mekanlardan sıkılmış, yeni yerler arayan İstanbullular üşenmeyip 30-40 dakika yol tepip bir bir açılan Balat kahvaltıcılarına gelmeye başladılar. Gerçekten de önce buranın butik kahvaltıcılarında bir şampiyon kahvaltısı yapmalı, üzerine de Balat’ı dolaşmalı programa rakip hafta sonu programı azdır. Favori Balat Kahvaltı mekanlarımız için tıklayın. Burada da tüm İstanbul’dan önerdiğimiz semt semt kahvaltı mekanlarını bulabilirsiniz: İstanbul Kahvaltı Mekanları

6. Hipsterların Cenneti Vintage ve Tasarım Dükkanları

Kulis Vintage

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/kulisvintage

Vintage kıyafetler ve aksesuarlar satan bir dükkan. Özellikle harika broşlar ve nostaljik klipsli küpeler bulabilirsiniz. Adres: Vodina caddesi 91/A, 34087 Fatih. Konum için tıklayın.

7. Sanatçı Ruhluların Balat’a Taşınması İle Açılan Birbirinden Tatlı Atölyeler

Klasik Tabela Atölyesi Balat

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/klasiktabelabalat

İşletmenize eski usul, klasik bir tabela tasarlamak, markanızın brandingini veya logonuzun grafik tasarımında vintage dokunuşlarla değişiklik yapmak isterseniz doğru adrestesiniz. Başta Balat’taki çoğu cafe ve antikacının tabelaları Grafik tasarımcı Bürkan Özkan’ın Balat’ta açtığı bu dükkandan çıkma. Adres: Balat Mahallesi, Vodina Cd. No:96, 34087 Fatih. Tel: 0532 748 70 49 Konum için tıklayın.

Atölye Kafası

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/atolyekafasi

Hem bir ahşap tasarım atölyesi, hem üretilenlerin satıldığı bir dükkan, hem pazar kahvaltılarınıza alternatif bir mekan, hem Balat turunuzda mola verebileceğiniz bir cafe hem de akustik konserlerin, sinema gösterimlerinin olduğu, workshopların düzenlendiği, yoga seanslarının olduğu bir etkinlik alanı. Kapısının önünden geçerken, sandalyeden masaya, sephadan peynir kesme tahtasına adeta dışarı taşan ahşap tasarımlar o kadar albenili ki kendinizi bir anda içeride buluyorsunuz. Arkaya doğru uzayan devasa bir yer. Siz de bir tahtası eksiklerdenseniz burayı çok seveceksiniz. Kadir Has Üniversitesi’ni biraz geçince hemen yol üstünde. Kahvaltı ve organizasyonlar için rezervasyon gerekiyor. Haftaiçi 10.00 – 00.00, haftasonları 10.00 – 00.30 saatleri arasında açık. Adres: Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Kadir Has Kavşağı 75/D, 34083 Fatih. Websitesi Tel: 0 (532) 274 26 08 Konum için tıklayın.

1200 Derece Cam Atölyesi

1200 Derece Cam Atölyesi, hem açık alevde işler yapabileceğiniz, camın öyküsünü dinleyip cam yapım teknikleri hakkında bilgi edinebileceğiniz günübirlik atölyelerin gerçekleştiği bir cam atölyesi hem de kahve molası verebileceğiniz bir cafe. Burada gerçekleşen tüm atölyelerin programına buradan ulaşabilirsiniz. Adres: Balat, Vodina Cd. No:60, 34087 Fatih Tel: 0549 300 12 00 Konum için tıklayın.

Balart Sanat Evi

Fotoğraf Kaynak: Yeliz Cidiroğlu / Foursquare

El emeği, seramik objelerin yapıldığı, Balat’daki ilk atölyelerden. Atölyenin sahibi Beyhan Hanım, katılımcılara kurs da veriyor. Duvara asılabilen versiyonlardan mıknatıslara, genellikle klasik Balat evlerini bire bir model alıyorlar. Adres: Balat Mahallesi, Hızır Çavuş Köprübaşı Sk. No:36, 34087 Fatih. Websitesi Tel: 0532 703 62 99 Konum için tıklayın.

Balat Monologlar Müzesi

Fotoğraf Kaynak: instagram.com

Eskiden Yuvakimyon Kız Lisesi’nde olan fakat sonrasında Mürselpaşa Caddesi’ndeki yeni yerine taşınan Monologlar Müzesi, son yıllarda, İstanbul tiyatro ve performans sanatı sahnesine yeni bir soluk getiren harika bir iş. İsmi sizi kandırmasın, burası bir müze değil. Üç katlı eski ve cumbalı bir Balat evinin yeniden restore edilmesiyle oluşturulmuş bir tiyatro. Her katında, her odasında 15 dakikalık ayrı bir monolog performe ediliyor. Toplam 7 oyun var ve hepsi de dört kez baştan başlıyor. Siz de elinizde oyun ve oyunculara dair bir rehberle odalardan odalara gezinerek, yere oturarak veya duvara yaslanarak monologları izliyorsunuz. İster bir odada monologun başından sonuna kadar kalın ister 7 monologun hepsine azar azar girin çıkın. Yalnız bunun için toplam 1 saat kadar bir süreniz var. Yani 7 monologun 7 sini de baştan sona izlemek için yeterli vaktiniz yok. Aralarından 4 ünü belirlemeniz gerek. Her monolog farklı konularda ve farklı tiyatrocular tarafından sahneleniyor. Fakat hepsinin ortak nokatası Balat. Balat’ın geçmişi, multi etnik ve multi kültürel yapısı, göç ve kimlik gibi temalar monologlara konu oluyor. Monologlar Müzesi’nin bazı seansları ise gece mum ışığında gerçekleştiriliyor. Bizce o versiyon kaçmaz. Instagram hesaplarından oyunları ve programı takip edebilirsiniz. Monologlar Müzesi’ne bilet almak için tıklayın. Rezervasyon: 05354130150 Adres: Ayvansaray, Mürselpaşa Cd. 163a, 34087 Konum için tıklayın.

Popstel Balat

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/popstelbalat

Cooklife Balat’ın yıllarca evi olan köşenin yeni sakini Popstel, hem bir hostel, suit ve atölye hem de bütün tarihi yarımadayı ayağınızın altına seren keyifli terasa sahip bir cafe. Popstelde her cumartesi saat 11.00’de yoga dersleri olduğunu ve her şekilde gitmeden önce rezervasyon yapmanız gerektiğini de not düşelim. Adres: Balat, Akçin Sk., 34087 Fatih Tel: +905354454516 Konum için tıklayın.

Olmadık Projeler Atölyesi

Klasik ve sıkıcı ofislere, ruhsuz plaza hayatına alternatif olarak açılan ortak çalışma alanlarından bir tane de Balat’ta var. İsmi Olmadık Projeler Atölyesi. Yaratıcı iletişim üzerine, düşünen ve üreten insanların bir araya gelip beraber üretip beraber düşündükleri bir yaratıcı hub. Pazartesileri kapalı. Bulut ofis olarak kullanma olanağı da var. Böylelikle hukuki olarak bu çalışma alanını resmi ofis adresiniz olarak gösterebiliyorsunuz. Adres: Tel: (0212) 635 70 60 Konum için tıklayın.

8. İçinde Kaybolmalık Tasarım Dükkanlar

Mah-Roc

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından atık kumaşları toplayarak sürdürülebilir üretim yapan butik bir çanta atölyesi. Özellikle rengarenk mini boy çantalarını biz de severek kullanıyoruz. İnternet sitesinden de alışveriş yapabiliyorsunuz. Websitesi Adres: Balat, Şair Niyazi Sk., 34445 Fatih/İstanbul Konum için tıklayın.

Bazen Açık Dükkan

Bez çantalardan, anime karakterlerinin rozetlerine, el yapımı defter ve kartpostallardan, takılara tasarım ürünler bulabileceğiniz bir dükkan. Adres: Ayvansaray Mahallesi, Hızır Çavuş Köprübaşı Sk. No:38, 34087 Fatih. Tel: 0850 885 0411 Konum için tıklayın.

Rawcrafts

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/rawcraftsbalat

El yapımı, dizayn ev objeleri, doğal ve organik yağlar, vücut ve güzellik ürünleri, vintage takılar ve antika hediyelik eşyalar bulabileceğiniz bir dükkan. Adres: Balat Mahallesi, Vodina Cd. 106A, 34200 Fatih. Tel: 0537 520 50 25 Konum için tıklayın.

ManuMundi

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/ManuMundi.handmadeworld

ManuMundi, ismi gibi el işi ürünler satan bir el-işi dünyası. Geleneksel sanatlardan ilham alan objeler, gündelik hayatta kullanılabilecek peştemal, seramik kap-kacak, bardak altlığı ve seramik takı gibi işler yapıyorlar. Adres: Balat Mahallesi, Yıldırım Cd. No:31, 34087 Fatih. Websitesi Tel: 0532 793 23 24 Konum için tıklayın.

9. Instagram’ı Sallayan Meşhur Renkli Evler


Evet, kapak fotoğrafımızdaki renkli evlerden bahsediyoruz. Aslında Balat bozulmamış mahelle dokusuyla her anı, her köşesi fotograf karesi olan bir yer ama insanlar özellikle bu renkli evleri fotoğraflamak istiyor. Peki bu renkli evler nerede? Konum için tıklayın.

10. Semtin Fotojenik İkonlarından Merdivenli Yokuş


“Hah, evet o!” dediğinizi duyar gibiyim. Balat’ın bir bayrağı olsa üzerine ya Mervidenli Yokuş, ya renkli evler olurdu diyebileceğimiz kadar semtin simgesi ve en merak ediken yerlerinden birisi olan Mervidenli Yokuş’un konumu için tıklayın.

11. Instagram Harikası Meşhur Yuvarlak Evli Sancaktar Yokuşu


Balat son zamanlarda en az bir Karaköy bir Moda kadar, İstanbulluların pazar kahvaltılarını yaptıkları, sokaklarını karış karış gezip fotoğrafladığı, yeni mekan keşifleri yaptıkları yerlerden biri oldu. Bunda elbette, üç dini ve üç kültürü bir arada elinde tutan çehresi ve otantikliğini koruyan tarihi sokaklarının payı büyük ama bloggerların ve Instagramerların Balat’tan yaptığı paylaşımların da hakkı yenecek gibi değil.

Balat Gezilecek Yerler yazımızda buranın ve yukarıdaki bu 3 popüler fotoğraf noktasının haritalı yerini göreceksiniz.

12. Ve Son Instagram Noktası Renkli Merdivenler

Ve geldik son iki Instagram noktasına. Biri, İncir Ağacı Kahvesi’nin de bulunduğu, Kırmızı Mektep’e çıkan renkli merdivenler diğeri de hemen onun yanındaki, renkli şemsiyelerle süslü Dimitrie Cantemir Parkı. İkisi zaten yanyana. Konum için tıklayın.

Youtube’a Da Bekleriz!

17 Comments

  1. Biz 30 yıl önce gördük bu günü. 3.dinin mabedi aynı yerde. Böyle bi yer Roma’da yok.

  2. Geziye Kariye Müzesi ve mahallesinden başlamanızı,oradan Molla Aşkı Cafe’den yokuş aşağı inerek devam etmenizi tavsiye ederim.Yokuş aşağı yürüyerek, yorulmadan ve denizi görerek gezmesi daha keyifli.
    Sıkı bir takipçinizim,geziye gitmeden mutlaka sizin rotanızı çıkarıp giderim.Sevgilerimle..

  3. Renklerin özgürce kullanıldığı tarihi evleri, sokakları, antikacıları, açık artırmaların yapıldığı şirin dükkanları ile işyeri alanları dar ancak gönülleri geniş esnafların bulunduğu harika bir alan, farklı bir atmosferde yürümeyi seven herkese önereceğim bir mekan.
    Bizi gezdirip bilgilendirenlere teşekkür ediyorum.

  4. Merhaba

    Büyükada ve Balat önerileriniz ne kadar işimize yaradı bilemezsiniz. Çok güzel bir haftasonu geçirdik.
    Değerli bilgiler ve güzel anlatımınız için çok teşekkür ederim…

    Çok sevgiler
    Dilşat YÜCEL GÜVEN

    1. Sevgili Dilşat,
      Çok ama çok mutlu olduk faydamızın olduğuna. Buraya yazarak bizi mutlu ettiğin için teşekkürler

  5. Yillar sonra Balat’a tekrar gidecegim ve bakalim nasil bir Balat gorecegim.Resimler muhtesem ama gercek bambaska olabiliyor.Biliyorsunuz hersey INSAN ‘la degerlenir.Ozellikle temizlik ve calisanlarin kalitesi bunun bir gostergesidir.Benim ailem 250 senedir istanbulda yasiyor.Cok degisik donemler yasadik ve bugun bambaska bir istanbul yasiyoruz.Galata cok guzel oldu ve dahada olacak umarim..Balat Kadikoye cok uzak ama inat ettim gidecegim,Bence en guzel ayvansaraydan asagiya inis gibi.O yonu tercih edecegim.Dusuncelerimi yazarim sayfaniza saygilar.On bilgileri aldim ve tesekkur ederim.

  6. Valla ellerinize sağlık, direk şu an kafadan 10 bölge hazır kafamda 🙂
    Güzel vakit geçirmek, yürümekten sıkılmayanlar için gayet eğlenceli geçebilecek mekanlar ve sokaklar ile doluymuş meğer, bu kadar da beklemezdim.

  7. Bayıldım, nefis bir yazı dizisi, elinize gönlünüze sağlık…

    Gidelim gezelim şu Fener Balat’ı ama neresi bu kadar meşhur olmuş derken okuduğum gezi yazıları arasında sizinki parladı vallahi, herşeyi düşünüp yazmışsınız, bize gezmesi kaldı 🙂

  8. istanbul’da sokak aralarında dolaşmayı sevenler için balat harika bir yer. Tarihi dokusu, mütevaziliği, sıcaklığı insanı etkisi altına alıyor. Bu bölgenin soylulaşmasına olumlu bakıyorum. Tarihi dokuyu kullanarak günümüze getirme adına. tabi doğru bir şekilde korunursa. Bu arada bizim de mütevazi sıcak bir sanat atölyemiz var. Atölye Kürün.. Sanata tarihi dokuya fotoğraf çekmeye ilgili iseniz balat’ı tavsiye ederim.

  9. İstanbula gelip gezmeden gidilmemesi gereken bir yer Balata bir kere girdimiydi o güzel sokaklarında kaybolmak çok güzel her köşesi ayrı güzel değişik bir havası var

  10. Küçüklüğüm bu sokak aralarında geçti. Değişim gerçekten inanılmaz. Ayrıca sondaki o yuvarlak ev gün geçtikçe berbat bir hâl almaya başladı. İyi olsun diye neye el atsak daha kötü oluyor.

  11. Umarım bu evler korunmaya alınır gerçi korunduğu söyleniyor ama yinede tedbirli olmakta fayda var ayrıca şu an o bölgelerde kiralar çok yükselmiş durumda bunun nedenini anlayamadım.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir