BALİ GEZİLECEK YERLER – 28 KAÇIRILMAYACAK ŞEY

Bali’nin ada olmasına bakıp, “1 haftada bitiririz” diye düşündüyseniz YANILIYORSUNUZ. Bu adada sizi haftalarca oyalayacak kadar çok şey var. Bali’de gezilecek yerler denizinde boğulmamanız için bu yazıda Bali’de kaçırmamanız gereken en güzel şeyleri listeledik.


Bali Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Bali’ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Bali’ye uçakla gelecekseniz zaten Denpasar Havalimanı’na ineceksiniz. Fakat uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Denpasar Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Nasıl Bir Bali Planı Yapmalıyım?

Burada bahsettiğimiz yerleri bile bitirmeniz en aşağı 2 haftanızı alacaktır. O zaman hangilerini önceliklendirmelisiniz? 1 haftası/ 2 haftası/ 3 haftası olanlar için ideal rota nedir?
Nerede ne kadar kalmalı? Bali’e gitmek için en doğru zaman ne? İşte tüm bu kafa karışlıklıklarına ilaç gibi gelecek, size Bali’ye ayırdığınız zamanı, olabilecek en ideal rota ile değerlendirmenizi sağlayacak bir rehberimiz var: Bali Hakkında Her Şey (Rota & Bütçe)


Bali’ye Ne Zaman Gidilir / Gidilmez

En iyi Bali deneyimi için, Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarını hedefleyin. Bu aylar dışındaki zamanlar yağışlı mevsime denk geliyor. Yeni Yıl ve Noel zamanları da Bali çok kalabalık ve pahalı oluyor.


Bali’de Seçtiğimiz Oteller & Villalar

Dünyadaki en özel otellerden bazıları Bali’de sizi bekliyor. Bali’ye balayı veya romantik bir kaçamak için gelecekseniz kesinlikle birkaç gecenizi bu seçeneklerden birine ayırın. Yalnız dünyanın her yerinden on binlerce çift de sizin sizin gibi düşüneceği için rezervasyonunuzu aylar öncesinden yapmanız gerekiyor. Ayrıca aşağıda anlatacağımız gibi Bali’de kendinizi şımartmanın en iyi yollarından biri de sadece size özel bir villa kiralamak. Biz de öne çıkan birkaç yeri aşağıya bırakıyoruz.

Bambu Indah $$$

Ubud’un hatta tüm Bali’nin en özellikli otellerinden biri. Tamamen doğal malzemelerle harika tasarımlar yapan bir firmanın Bali’deki birkaç işinden biri. Her odası kendine has, havuzundan bahçesine hepsi doğal. İncelemek için TIKLAYIN.

Alila Ubud $$$

Ubud’da, Ayung Nehri kenarında bulunan, geleneksel Bali mimarisi ile modern mimariyi bir araya getiren klimalı odalar sunan Alila’nın en önemli özelliği, ormana bakan sonsuzluk havuzu ve spa alanı. İncelemek için TIKLAYIN.

River Studio $$

Canggu’da yer alan, modern Bali mimariyi Bali mimarisi ile birleştiren The River Studio wifi, klima, açık yüzme havuzu ve teras içeren konaklama birimleri sunuyor. Villada özel havuz, bahçe, mutfak, tv gibi donanımlar bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Hideout Bali $$

Selat’ta, Gunung Agung volkanının dağlarına kurulu, nehir kenarında, pirinç tarlaları manzaralı beş tane bambu evden oluşan bir işletme. Daha çok Bali’nin rustik yanının keyfini çıkarmak üzerine bir konaklama deneyimi olarak düşünebilirsiniz. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Bali’deki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Bali’deki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Bali’den daha detaylı otel önerilerimizi Bali’de Enfes Balayı Otelleri ve Villaları yazımızdan inceleyebilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Bali kesinlikle küçük bir ada değil. Ubud, Uluwatu, Seminyak, Canngu gibi görülecek çok yeri var ve hepsi de adanın bambaşka yerlerinde. O yüzden eğer ki kullanabiliyorsanız mobiliteniz için scooter kiralamanızı öneriyoruz. Çünkü Bali’de araba kiralamak pek mantıklı bir seçim değil. Nedeni şu ki adada araba sayısı çok az ve kiralanan arabalar da genellikle şoförlü kiralanıyor. Çünkü araçları sizin kendinizin kullanmasına müsaade edilmiyor. Bu da maliyetleri uçuruyor. O nedenle de bizim tavsiyeniz eğer k scooter sizin için bir seçenek değilse Bali’nin belli başlı merkezlerini kendinize mesken edinip oralardan günübirlik turlarla adanın altını üstüne getirmeniz. Çok uygun fiyatlara çok keyifli turlar yakalayabilirsiniz. Volkanlardan tapınaklara, pirinç tarlalarından Luwak kahvesi tadımına birçok Bali aktivitesini bir arada bulabileceğiniz günübirlik Bali turunu incelemek için tıklayın.

Gelelim Bali’de gezilecek yerlere.

Bali’de Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Tegallalang Pirinç Terası
  2. Jatiluwih Pirinç Terası
  3. Alila Ubud
  4. Hanging Gardens of Bali
  5. Jungle Fish Bali
  6. Lempuyang Tapınağı
  7. Tirta Gangga
  8. Nusa Penida
  9. Ulun Danu Beratan Tapınağı
  10. Handara Kapısı
  11. Selfie Parkı
  12. Tanah Lot Tapınağı
  13. Uluwatu Tapınağı
  14. Bambu Indah
  15. Permata Ayung Private Estate
  16. Monkey Forest
  17. The Yoga Barn
  18. The Practice
  19. Mount Batur
  20. Sukawati Art Market
  21. Sky Bike

Yeme-İçme

  1. Single Fin
  2. The Lawn
  3. Finns
  4. Potato Head
  5. Cabina

1. Pirinç Tarlaları, Ubud

Bali deyince ilk akla gelen şeylerden birisi hiç şüphesiz pirinç taraçaları. Bali’nin ana besin kaynağı pirinç olduğu için adanın her yerinde pirinç tarlaları var ama aralarından en ünlüleri, vadiyi merdiven şeklinde bir tarlaya çeviren UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki, Ubud’daki Tegalallang ve Jatiluwih pirinç terasları. Aşırı sıcaklardan ve turist kalabalıklarından kaçmak için sabahın erken saatlerinde oraya olmalısınız. Daha fazla bilgiyi Ubud rehberimizde bulabilirsiniz: Ubud’da Gezilecek Yerler.

Eğer altınızda scooterınız varsa Ubud’daki her yere ulaşım sağlarsınız ama motosiklet ve scooter’ı herkesin kullanamadığını da bildiğimizden sizlere bir alternatifle geldik. Monkey Forest, Tegalallang Pirinç Terasları, şelaleler ve tapınaklar gibi Ubud’daki en güzel deneyimlerini birleştiren Ubud’un en iyileri turu incelemeye değer. Bir diğer alternatifiniz ise Jatiluwih pirinç Terasları’na götürürken Banyumala’ya, Beratan Gölü’ne, Handara Kapısı’na ve Bedugul’a da uğrayan Bali’nin Kuzeyi: Banyumala Waterfall Trek, Bedugul ve Lake Beratan turu.

– Tegalallang Pirinç Terasları Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Jatiluwih pirinç Terasları Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

2. Ormana Bakan Sonsuzluk Havuzları

Kaynak: Booking.com / Alila Ubud

Bali’de birçok sonsuzluk havuzu var ama Ubud’dakiler en efsane olanları. Çünkü başka hiçbir yerin manzarası ve verdiği huzur Ubud’unki ile boy ölçüşemiyor. Fakat ormanın en güzel köşesine bakan manzaralı havuzların çoğu, resort otellerin bünyesinde.

Eğer karşılayabilecek bütçeniz varsa, tavsiyemiz kesinlikle bunlardan birinde kalmanız olur. Zaten Ubud’un merkezi de oldukça kalabalık ve keşmekeşli bir yer. İnsanı boğabiliyor O yüzden şehir merkezinden izole bu tip kaçış noktalarından birinde kalmak çok daha akıllıca. Bizim Ubud’daki favorilerimiz Alila (Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.) ve Hanging Gardens. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Bali’deki favori balayı otellerimizin hepsini bir arada görmek için Bali’deki En İyi Balayı Otelleri yazımıza bakabilirsiniz.

Eğer bütçeniz, buralarda kalmaya el vermiyosa, üzülmeyin. Yine Ubud’da, Jungle Fish adlı bir beach bar var. Aslında ortada beach adına ne deniz ne kum var ama barın, yemyeşil ormana bakan harika bir sonsuzluk havuzu var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

3. Lempuyang Tapınağı

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)

Lempuyang Tapınağı, hem Bali’deki en kutsal yerlerden, hem de Instagram çılgınları için en popüler noktalardan. Ne yazık ki tapınağın içine giremiyorsunuz çünkü turistlerin kutsal yerlerdeki uygunsuz davranışlarından (artistik yoga pozları da dahil) çok rahatsız olan yereller çareyi turistlerin girmesini yasaklamakta bulmuşlar.

Yine de içine girilemiyor olması, ikonik kapısınıda fotoğraf çektirmek için gelen turist akının önüne geçmiş değil. Bazı günlerde birkaç saat süren kuyruklar oluşabiliyor. Şansınıza hava açıksa, kapının tam ortandan bir Agung Dağı beliriyor ve fotoğraflara harika bir etki de katıyor.

Siz de bizim gibi dağ ve havuzla birlikte fotoğraf çektirmeye heves ettiyseniz, hiç etmeyin. Meğer havuz mavuz yokmuş. İki tane tip, ellerinde makinanın altına yerleştirdikler bir ayna, bahşiş karşılığında yansımalı fotoğraf çekiyor. 😀 Son olarak, fotoğraf sırası uzun olsa da alana giriş oldukça hızlı.  Zorunlu “bağış”ı yapıyor ve bir de kadın ya da erkek olmanız fark etmez “sarong” (yerel etek) ödünç alıyorsunuz.  En güzel fotoğraflar ve daha az kalabalıklar için günün erken saatlerinde alanda olmaya çalışın. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Eğer kendi imkanlarınız ile gelemeyecek gibiyseniz, buraya gelmenin en uygun ve pratik yolu Besakih Tapınağı, Lempuyang Tapınağı, az sona bahsedeceğimiz Tirta Gangga’yı tek bir günde ziyaret edebileceğiniz Cennetin Kapıları turu ve ona alternatif olarak Besakih Tapınağı yerine Tegalallang pirinç tarlalarını gezdiren En Güzel Instagram Fotoğrafı Noktaları turu.

4. Tirta Gangga (Su Sarayı)


Lempuyang ve ona sadece 10 kilometre mesafede olan ve Su Sarayı olarak da bilinen Tirta Gangga, güzel bir günübirlik tur ikilisi. 1948’deki bir volkanik patlama ile yerle bir olmadan önce, Karangsem Hanedanlığı’nın kraliyet rezidansı olan kompleks, tüm ihtişamı ile yeniden inşa edilmiş.

Bahçesindeki, heykellerle süslü, havuz labirenti kesinlikle görülmeye değer. Burada yapılacak en güzel şeylerden biri de havuzun üzerindeki yolda yürürken etrafınızı saran Koi balıklarını beslemek. Saray kompleksinin kapısının önündeki standlardan yem alabilirsiniz. Ayrıca, bi girip çıkmak isterseniz, içeride ayrı bir yüzme havuzu da var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

5. Nusa Penida Adası


Nusa Penida, Bali’ye yakın küçük bir ada. Ama ne ada! Eğer gerçekten doğal güzellik neymiş görmek istiyorsanız burası doğru adres. Öyle efsanevi, bozulmamış, kafa dinlemelik sahilleri var ki her biri kartpostallardan fırlamış gibi…

Burası aynı zamanda dalış yapmak, Manta Ray’ler ve Mola Mola gibi büyük deniz canlılarını gözlemlemek için de ideal noktalardan. Bali gibi gelişmiş ve turistik bir yer değil. Bu da onu çok daha maceraya açık bir yer yapıyor.

Çoğu Instagram fenomeni ve seyahat blogger’ı, paylaşımlarında bolca Nusa Penida’ya yer vermeye başladığından, burası da artık radara girdi. Çok uzun böyle devam etmez. Kesinlikle 3 gününüzü Nusa Penida’ya ayırmanızı tavsiye ederiz. Nusa Penida önerilerimizi detaylı olarak Nusa Penida rehberimizde bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Nusa Penida’daya kendi çabanızla da geçebilirsiniz ama böylesi ancak soförlü araç kiraladıysanız ideal olur. Çünkü Nusa Penida’nın yolları odukça dar ve scooter kullanmak için de biraz tehlikeli. O nedenle de en güzel deneyimlerin bir paket program halinde sunulduğu, gidiş dönüş ulaşımın dahil olduğu turları tercih etmek daha pratik, konforlu ve güvenli olabilir. Nusa Penida’da yapılacak en güzel aktiviteleri içeren tur için tıklayın. Dilerseniz Nusa Penida’ya ve onun komşusu, balayı adası olarak da bilinen Nusa Lembongan’ı birbirine bağlamayı da düşünebilirsiniz. Bali çıkışlı 2 günlük Nusa Penida & Nusa Lembongan’ı birleştiren turu incelemek için tıklayın.

6. Pura Ulun Danu Beratan Tapınağı


Ulun Danu, diğer adıyla Pura Bratan, Bratan Gölü kenarında, Bedugul Dağları’nın yakınlarında olduğundan, Bali’deki en güzel manzaraları vadeden tapınaklardan biri. Bulunduğu yükseklik nedeniyle, burada Bali’nin geneline oranla daha serin oluyor. Yani diyeceğimiz o ki; giderseniz üzerinize kalın bir şeyler almayı unutmayın.

Balililer yüzyıllar önce, dağlardan gelen kaynak sularının daha alçak bölgelere ulaşabilmesi için “subak” adı verilen bir sulama sistemi kurmuşlar. Bugün hala kullanıluyor. İşte Pura Bratan da bu subak sistemi üzerinde bulunan, hem ibadetin yapıldığı hem de suyun kontrollünü sağlanlayan birçok su tapınağından biri. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

7. Şelaleler

Banyumala Twin Falls

Hangi blog’u okursanız okuyun, Bali şelalerinin buz gibi sularına dalıp çıkmak listenin ilk 10’unda göreceksiniz. Bali’de çok sulak bir yer ve sayısız şelale var. Aling Aling, Git Git, Sekumpul, Tukad Cepung, Banyumala, Tegenungan en popülerleri.

Yok o şelaleyi görün, yok bu şelaleyi görün diye her kafadan bir ses çıkıyor. Bu kafanızı karıştırmasın. Öncelikle hepsi güzel ama 1-2 tane görmeniz yeterli. Hangi şelale derseniz, her biri zaten nefes kesici güzellikte olduğundan, planınızdan şaşmadan çizdiğiniz rotaya hangisi uyuyorsa ona gidin.

Bedugul bölgesi, şelalelerin en çok kümelendiği yer. Çoğu tur şirketi de buraya günübirlik turlar düzenliyor. Aralarından en popüleri de Banyumala’ya, Beratan Gölü’ne, Jatiluwih Pirinç Tarlası’na, aşağıda bahsedeceğimiz Handara Kapısı’na ve Bedugul’a götürerek aynı anda görülecek yerler listenizden birçok maddenin üzerini sildirecek olan Banyumala Waterfall Trek, Bedugul ve Lake Beratan turu.

8. Handara Kapısı


Her sarayın, her tapınağın girişlerini süsleyen bu tarz anıtsal kapılar, Bali mimarisinin alamet-i farikaları. Gel gör ki Lempuyang’dan sonra en popüler kapılar pek de anıtsal bir önem taşımayan Handara Golf Resort’unkiler.

Kapılar Instagram’da fenomen olunca ve resort bunu hemen bir iş modeline dönüştürmüş. Kulağa komik gelebilir ama bu alanda fotoğraf çektirmek istiyorsanız, gişeye ödeme yapmanız gerekiyor. Hatta işi öyle ileri bir seviyeye taşımışlar ki, öğle yemeği + fotoğraf bileti şeklinde paketler çıkarmışlar. Bali’nin Instagram ile kafayı yediğini düşünüyorsanız; asıl aşağıdaki maddeyi dinleyin. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

9. Wanagiri Road’daki Selfie Parkları

İsminden de anlayacağınız üzere burası, insanların fotoğraf çekmesi için tasarlanmış devasa kuş yuvası veya bambu salıncak gibi dekorların olduğu bir selfie parkı. Başka da hiçbir fonksiyonu yok. 🙂

Wanagiri Road da sunduğu harika göl manzaralı fonla, Bali’deki selfie parklarının en babası. Giriş bileti 50,000 IDR ve salıncak için bir 100,000 IDR daha ödemeniz gerekiyor. Bali’deki Instagram çılgınlığının ne boyutlarda olduğunu Handara Kapısı ve bu selfie parklarından anlamışsınızdır. Size enteresan bir şey daha söyleyelim, Bali’de bütün gün arabayla sizi gezdirip fotoğraflarınızı çekmesi için bir adam tutmak hiç de alışılmışın dışında bir şey değil. Fakat tahmin edersiniz ki bu en pahalı seçenek. Onun yerine selfie parkını Handara Kapısı ile birleştiren üzerine çevrede görülecek Banyumala İkiz Şelaleleri ve Bratan Gölü’nü de bonus olarak ekleyen günübirlik bir tura katılmanız çok daha karınıza olur. Handara Kapısı, Bratan Gölü, Wanagiri salıncakları, Banyumala şelalelerini içeren turu incelemek için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

10. Tanah Lot Tapınağı


Tanah Lot, Tabanan bölgesi kıyılarını süsleyen birçok deniz tapınağından bir tanesi ama en ünlüsü. Hatta tüm Bali’nin en ikonik tapınağı desek yalan olmaz. Tapınak bir buruna inşa edilmiş ama her gece gelgitle su yükseldiğinde bir adaya dönüşüyor.

Sular çekildiğinde, tapınağa yürüyerek ulaşabiliyorsunuz ama diğer tapınaklarda da olduğun gibi, turistlerin içeri girmesi yasak. O yüzden sular çekildiği saatlerde gelmenin pek bir anlamı yok. Sular yükseldiği zaman ise adaya dönüşüp çok hoş görüntüler veriyor. Suların yükselip ada olduğu hali, sizin bulunduğunuz günlere denk gelirse chartlardan gel gitlerin saatlerini takip edebilirsiniz. Tabanan bölgesinde bulunan Tanah Lot adanın bir ucunda kaldığından ulaşım konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Kendi çabalarınızla gelmek yerine size hem ulaşım hem de rehberlik hizmeti veren, armut piş ağzıma düş bir tur ile gelmeyi tercih edebilirsiniz. Tanah Lot gün batımı turu için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

11. Uluwatu Tapınağı & Single Fin’de Gün Batımı


Harika falez manzaralarına sahip Uluwatu Tapınağı da Bali’nin ne popüler noktalarından. Uluwatu bir Tanah Lot ya da Lempuyang gibi etkileyici bir tapınak değil ama manzarası, falezin kenarında oluşu ile ayrı bir havası var. Uluwatu’ya kadar gelmişken uğramaya değer. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Uluwatu Temple aynı zamanda, geleneksel ateş dansı olan Kacak dansını izleyebileceğiniz yerlerden. Performanslar, her akşam 19.00’da başlıyor ama siz yine de gittiğinizde sorun. Ama Uluwatu’ya sadece 1 akşamınız varsa, Kecak dansını boşverin, hakkınızı Bali’nin en ünlü gün batımı barı olan Single Fin’den yana kullanın. Ne de olsa Kecak dansını izleyebileceyiniz başka bir sürü yer var. Yazının devamında bilgi bulacaksınız. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

12. Ekolojik Mimari Harikaları

Photo: Permata Ayung by Ibuku

Ekolojik ve sürdürülebilir mimari ile ilgilenenler için Bali müthiş ilham verici bir yer. Yerel halk zaten doğal malzemeyi kullanmakta engin tecübeye sahip. Yanı zamanda Bali’de herkes zanaatkar. Bu yerel know-how ve el becerisi batılıların getirdiği modern mimarinin estetik aynı potada eriyince ortaya da işte böylesine mükemmel, tropikal esintiler taşıyan masalsı mekanlar çıkıyor.

Aralarından en ünlü olanları, Elora Hardy ve babası John’un bambu tasarım firması Ibuku‘dan çıkma tasarımlar: Bambu Indah hotel (Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.), Permata Ayung Private Estate spa. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara. Elbette kendi aramalarınızla siz de çok güzel keşifler yapabilirsiniz.

13. Maymun Ormanı

Bildiğiniz gibi, Hinduizm‘in en önemli prensiplerinden biri, doğa ve insan arasındaki uyumu yakalamak. Maymun Ormanı (Monkey Forest) da Ubud’un ortasında içinde 3 tapınak olan ve içinde 1000 maymunun yaşadığı kutsal bir yer. Orman, tapınaklar çok güzel ama insanlar en çok da maymunlar için gdiyorlar.

Maymunlar çok tatlılar ama eğer yüz verirseniz size rahat vermemeye başlıyorlar. O yüzden onları beslemeye kalkmayın. Gözlerine bakmayın çünkü bunu agresif bir davranış olarak yorumluyorlar ve saldırıya geçiyorlar. Bir de şapkalarınızı, gözlüklerinizi, küpe gibi parlak eşyalarınızı saklayın çünkü aşırı meraklılar. Çalıp götürüyorlar. Bizce monkey forest tek başına bir gün ayıracak kadar dolu bir program vadetmiyor. Onu Ubud’daki diğer ikonik noktalarla birleştirmek gününüzü daha efektif bir şekilde değerlendirmenize olanak sağlayacaktır. Özellikle de Monkey Forest, pirinç tarlaları, şelaleler ve tapınaklar gibi Ubud’daki en güzel deneyimleri birleştiren Ubud’un en iyileri turu incelemeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

14. Yıkılan Cafe ve Barlar

Motel Mexicola

Bali yemekleri efsane mi? Bence değil ama Bali’deki mekanlar yıkılıyor, “ben buradayım” diyor. O kadar çok cazip mekan var ki inanır mısınız, Bali’de yaşadığımız en büyük zorluk, “hangi birine gitsek?” oldu. 🙂 Ne kadar fazla mekan görürseniz, bir o kadarını daha görmek için can atar hale geliyorsunuz çünkü ortamlar, tasarımı, sunumlar insanı harikalar diyarında gibi hissettiriyor.

%90’nının sahibi Avustralyalı. Tasarım, ortamlar, konseptler onlardan, malzemeler, know-how ve iş gücü Bali’den. Dediğimiz gibi, çok fazla iyi mekan var ama aralarından mutlaka dediklerimizi Bali’de Ne Yenir – Yemekler Trendy Mekanlar yazımızda bulabilirsiniz.

15. Özel Villa Kiralamak

Bali’de kendinizi şımartmanın en iyi yollarından biri de sadece size özel bir villa kiralamak. Elbette her villa aynı değil. Bizim kastettiğimiz özel havuzlu, özel tasarım, ferah, tropikal evler.

Bazı villalar bir kiralık villa kompleksine dahil oluyor. Bunların avantajı içinde  günlük temizlik hizmeti, aşçı, hatta masöz gibi hizmetlerin olması. Siz sabah yatağınızda mışıl mışıl uyurken, aşçı mutfağınızda girip kahvaltı hazırlıyor, golf arabası ile şehirde gitmek istediğiniz yere bırakıyor, vb…  Sakın tatil köyü gibi düşünmeyin, alakası yok. Daha çok lüks bir site gibi düşünebilirsiniz.

Bir komplekse dahil olmayan villalar ise genellikle klasik AirBnB mantığı ile işliyor. Hizmet yok, sadece mekanı kiralıyorsunuz. Daha lüks segment olanları ise içinde benzer servislerle gelebiliyor. Biz Bali’ye balayı için geldiğimizden, kiralık villaları çok iyi araştırdık, en iyileri bulduk. Favorilerimize Bali’deki En İyi Balayı Otelleri yazımızdan göz atabilirsiniz.

16. Güneşi Batırmak İçin Dünyanın En İyi Beach Bar’ları

Bali’de günün en büyük olayı güneşi batırmak. Gün batımına yakın herkes en iyi manzarayı yakalayabilmek için sunset bar’larda kendine yer bakmaya başlıyor. Denize karşı sonsuzluk havuzlarında içeceğiniz elinizde, harika DJ performansları eşliğinde dans ediyorsunuz.

Ortamın Bodrum ya da Çeşme’deki beach barlar ile alakası yok. Bi kere kop kop değil, kimse öyle parçalamıyor. Kimse kasmıyor, çok rahat ortamlar. Acayip keyifliler. Hatta bizce Bali, dünyanın en iyi  sunset barlarının olduğu yer. Bali’de her günü, farklı bir bara uğurlayacak kadar fazla seçenek var. Eğer en iyileri ile başlamak isterseniz önerilerimiz:

The Lawn, Canggu Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Finns, Canggu Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Potato Head, Kerobokan Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Single Fin, Uluwatu (havuz yok, yamaç barı) Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Diğer popüler seçeneklerden bazıları da La Brisa, Como Beach, Ulu Cliffhouse, Como Beach Club ve Omnia Dayclub. Daha fazla seçenek için Bali’nin En İyi Beach Clubları yazımıza göz atın.

17. Yüzen Kahvaltı

Öncelikle şunu bir kesinleştirelim. Bali’de nasıl lüks bir tatil keyfi yaptığınızı Instagram’da belgelemek dışında yüzen kahvaltının pek de bir esprisi yok. Çoğunlukla size sunulan kahvaltı, yumurta ve meyvelerden oluşan standart bir Bali kahvaltısı oluyor. Aradaki tek fark, tüm bunların, yüzen kahvaltıda bir nebze de olsa daha iyi sunuluyor olması.

Aslında yüzen bir tepsi üzerinden yemesi zor, zaten sık sık insanlar tepsiyi havuza deviriyormuş. Sizden önce bin kişinin tepsiyi havuza devirdiği havuzda bacon ve yumurta parçaları içinde yüzüyor olma düşüncesi de biraz tat kaçırıyor. Bu yüzden de çoğu otel- her ne kadar karlı olsa da (kişi başı 70 dolar) yüzen kahvaltı servisine hiç girmek istemiyor.

Yine de insana cazip geliyor mu? Geliyor. 😀  Bazı oteller bu hizmeti sunuyor ama konaklama yerinizi floating breakfast sevdası peşinde seçmek istemeyebilirsiniz. Bu durumda, Kerobokan’daki havuz restoran / bar Cabina‘yı tercih edebilirsiniz. Burada, bütçenize göre seçebileceğiniz 3 farklı yüzen kahvaltı menüsü var. Fakat çok da geç gelmeyin çünkü kahvaltı 15.00’de bitiyor. Ayrıca kesinlikle önceden rezervasyon yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

18. Yoga

Photo: The Practice, Canggu

Bali Hakkında Her Şey yazımıda şöyle anlatmıştık:

Bali tam bir yogini mabedi. İster ruhani bir aydınlanma peşinde olun, ister işin sadece bedensel egzersiz kısmı ile ilgilenin, her şekilde beklentilerinizi sağlıyor. Hinduizm sağolsun, tinsellik zaten Bali’nin hamurunda var. Aynı zamanda adada vegan mutfağının yaygın olmasının da başlıca sebebi.

Adanın neresine giderseniz gidin, karşınıza yoga yapabileceğiniz bir yer çıkıyor ama hiç şüphesiz Ubud yoganın Mekkesi. Adadaki en büyük yoga komünitesi ve adanın en büyük yoga okulları burada konumlanıyor. Özellikle Ubud’daki Yoga Barn, yoga eğitimi almak için en ideal yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara. Fakat siz de benim gibi tatilden ana beklentisi yoga yapmak olmayan, daha çok ara serpiştirilmiş yoga seanslarını sevenlerdenseniz Canggu’daki The Practice‘i tercih edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Ubud’un çok özel bir enerjisi olduğu söylüyorlar ama ben Ubud’un kaosunda pek moda giremedim. Bence Canggu, çok daha güzel ve pozitif.

19. Volkanda Hiking

Photo by Richard Ha /Flickr

Bildiğiniz üzere, Bali, volkanik aktivitenin en sık yaşandığı coğrafya sınırları içinde kalıyor. Bali’deki en popüler günübirlik aktivitelerden biri, volkanik bir dağ olan Batur Dağı’na çıkıp gün doğumunu izlemek. Aslında eskiden bu tip hiking turlarının en sık düzenlendiği yer Agung Dağı’ymış ama volkanın yakın zamanda faaliyete geçmesi sebebiyle artık Batur Dağı tercih ediliyor. Batur’a da tırmansanız volkanik aktivite riskine karşı yerel bir rehber ile tırmanmak zorundasınız.

Bu noktada devreye turlar giriyor. Batur Dağı Gün Doğumu turu aralarından en popüleri. Tur sizi otelinizden alıyor. Oteliniz Seminyak’ta ise sabahın 01.45’i civarında, Ubud’da ise 02.15 civarında yola çıkıyorsunuz. 1,5 – 2 saat kadar bir yol yapıyorsunuz. Daha sonra 2 saat kadar, karanlıkta el feneri ile hiking yapıp 5.30 gibi güneşin doğuşunu izlemek için tepeye varıyorsunuz. Aşağı yürümek de 1,5 saat sürüyor.

Biz bu turu yapmayı çok istedik ama aynı ay bileğim burkulduğu için yapamadık. Fakat büyük ihtimalle yukarı çıktığınızda karşınıza çıkacak olan manzara nefes kesici olacaktır. Ayağınızın altında bulutlar, karşınızda Agung Dağı ve yeni doğan güneş… Hiking kısmına geri dönersek, parkur çok zor seviye değil ama ayağınızda, yürüyüş botu veya arazi ayakkabısı olması şart. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

20. Denizlerin Amazon’una Dalış Olanakları


Bali’de dalmak için dünyanın en iyi yerlerinden biri. Bio çeşitlilik bakımından denizlerin Amazon’u diye geçen Mercan üçgeni bölgesinde yer alıyor. İyi ekipman ve eğitmenlere sahip birçok dalış okulu var. En popüler 5 dalış noktası: Tulamben, Amed, Pemuteran, Menjangan ve Nusa Penida. Menjangan, West Bali Ulusal Parkı sahillerine yakın bir ada. Bu yüzden burayı programınıza eklemek biraz zor olabilir.

Pemutaran da Menjangan kadar olmasa da çok yakın sayılmaz. Bu nedenle, çoğu amatör dalışçı, Tulamben ve Amed’i tercih ediyor. Yine de bizim favorimizi soracak olursanız, Nusa Penida deriz. Çünkü burada, aşağıda bahsedeceğimiz, Manta ray’lerle yüzme şansınız var. Dalış bröveniz yoksa üzülmeyin. Deneme dalışı yapabiliyorsunuz.

21. Manta Ray’lerle Dalış

Nusa Penida sahillerinin müdavimleri olan Manta rayler, kanat uzunlukları 8 metre uzunluğa ulaşabilen, denizlerdeki en büyük canlılardan. Crystal Bay ve Manta Point parazitlerini balıklara yedirmek için sıklıkla uğradıkları temizlenme istasyonlar. Buralara yapacağınız herhangi bir dalışta manta rayleri görme ihtimaliniz %90 kadar yüksek. Ayrıca dediğimiz gibi, bröveli bir dalgıç olamanız falan da beklenmiyor, deneme dalışı da yapabiliyorsunuz. Detaylı bilgiyi, Nusa Penida Rehberi’mizde bulabilirsiniz.

Eğer kendinizi dalış okulları ile dalışa gidecek kadar tecrübeli bulmuyor ve deneme dalışına sıcak bakmıyoranız şnorkel yapmak da bir seçenek. Bunun için Bali’den çıkmalı ve mantalarla yüzmeli, günübirlik turlar var. Üstelik içinde gidiş dönüş ulaşım ve yemek de var. Nusa Penida’da mantalarla yüzme turunu incelemek için tıklayın.

22. Kecak Dansı (Ateş Dansı)


Bali’de, dini mitlerin ve ritüellerin çoğunun sanatla vücut bulduğunu Bali Hakkında Her Şey (Balayı & Rota & Bütçe) yazımızda anlatmıştık . Kecak Dansı yani Bali’nin geleneksel ateş dansı da bunlardan biri. Oldukça teatral bir performans olan ve Hintlilerin milli destanı Ramayana’dan sahnelerin canlandırıldığı dansa, bir rahip eşlik ediyor.

Bali kültürünü biraz daha yakından tanımak için güzel bir fırsat olsa da gösterinin oldukça yavaş ilerleyen bir akışı olduğunu ve çoğu izleyicinin ilk 10 dakikadan sonra sıkılmaya başladığını da söyleyelim. Erken sıvışacaklar için bir tüyo verelim, gösterinin en iyi bölümü sonu. Zaten ateşte yürüme seramonisi de gösterinin sonunda oluyor. Kecak Dansı’nı izleyebileceğiniz yerler: Ubud, Uluwatu veya Tanah Lot. Ubud rehberimizde saat ve yerlerine dair bilgi bulabilirsiniz: Ubud

23. Bali Masajı


Bildiğiniz üzere Bali, masajı ile dünyaca ün yapmış bir yer. Burada en uyduruk spa’larda bile 5-7 dolara kendinize çok iyi bir masaj jesti çekebiliyorsunuz. Kendinizi daha çok şımartmak isterseniz de burada muhteşem güzellikte lüks spa’lar da olduğunun müjdesini de verelim. Her iki şıkkı da denemiş biri olarak, masaj kalitesi anlamında sokak aralarındaki spa’ların, lüks spa’lardan aşağı kalır yanı olmadığını söyleyebilirim. Diğer taraftan masaj ruha da hitap etmeli diyorsanız sokak arası spaları hiçbir şey vadetmiyor.

24. Luwak Kahvesi (“Kaka Kahvesi”)

Photo: Flickr / J.J.Darboven

İşte dünyanın en pahalı kahvesi! Asya kediler ailesinden olan Misk kedisi, kahve ağacının meyvelerini yiyor. Kedinin sindirim sisteminden geçen kahve meyvesi ve kahve çekirdekleri, fermante oluyor ve bu ona bir aroma katıyor. Daha sonra bu kahve çekirdekleri, hayvanın dışkısının içinden ayıklanıyor, öğütülüyor ve ortaya dünyanın en pahalı kahvesi çıkıyor. Eğer denemeyi düşünürseniz, kahveyi etik üretim yapan çiftliklerden temin eden bir yere gidin. Çünkü Luwak altın değerinde olunca, çoğu üretici hayvanlara zorla çekirdek yedirip sağlıklarını bozuyormuş.

25. Sörf Cenneti

Bali, sörf tatili için çok popüler bir destinasyon. Canggu ve Uluwatu gibi yerlerde, geleneksel Bali kültüründense sörf kültürü hakim. Bondi Beach’te, Los Angeles’ta  sörfe ve sörf kültürüne dair dev mağazalardan smoothie bowllara, ne varsa burada fazlasını bulabilirsiniz. Zaten  sörfçüyseniz doğru yerdesiniz. Eğer sörfçü değilseniz de, Bali’nin sahili yüzmeye çok elverişli olmadığından, eninde sonunda kendinizi sörf öğrenirken bulabilirsiniz. Hem Bali’de sayısız sörf noktası var ama en fazla öne çıkanlar:

– Kuta, yeni başlayacaklar için ideal.
– Canggu, başlangıç ve orta seviye için uygun.
– Uluwatu ve Keramas, daha deneyimli sörfçülere uygun.
– Son olarak Padang Padang işin experleri için. Her sörf noktasının, eksileri ve artıları var o yüzden karar vermeden önce okumalarınızı iyi yapın.

26. Alışveriş


Hazır olun, Bali’de gördüğünüz her şeyden almak isteyeceksiniz.

– Bunların başında makul fiyatlı sanat eserleri geliyor. Piyasadaki  çoğu sanat eseri, ünlü Bali eserlerinin replikası. Replika sevmeyenler sanat galerilerine giderlerse daha eşsiz parçalar bulabilirsiniz. Hatta sanatçını kendisinin atölyesine gidip bizzat size özel bir eser siparişi verebilirsiniz.

-Eğer dekorasyon ve iç mimariye özel bir ilginiz varsa, burada aklınızı oynatmanız garanti. Hem Balili zanaatkarlık çok iyiler, hem de yabancı turistin zevkine göre ürünler üretiyorlar. Mobilya beğenirseni ürün siparişi veriyorsunuz, onlar yapıp dünyanın neresindeyseniz oraya kargoluyorlar. Ubud’dan Tegalalang Pirinç Tarlaları’na kadar olan yol üzerinde, bu tarz alışveriş yapabileceğiniz yerler var. Eğer daha valize sığar dekoratif objeler peşindeyseniz, adresiniz Sukwati Market. Burada en uygun fiyata bulabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

– Eğer tekstil ürünleri arıyorsanız, Canggu ve Seminyak’taki dükkanlar tam size göre. Çoğunun sahibi, Avustralyalı ve koleksiyonları oldukça trendy ama uygun fiyatlı olmalarını beklemeyin.

-Eğer sörf ekipmanınızı yenilemek isterseniz de, Canggu, Seminyak, Kuta ve Uluwatu’da birçok ünlü markanın ürünlerini bulabileceğiniz dükkanlar var. Buralarda kendinize özel sörf tahtanızı bile tasarlatabilirsiniz.

27. Bali Salıncağı


Elbette Bali salıncağı olamayan bir Bali’de yapılacaklar listesi düşünülemezdi. Bilmeyenler için hemen özet geçelim, bu salıncağı çok uzun ipleri olan ilkel bir salıncak olarak düşünebilirsiniz. Nerede sallandığınıza ve sizi sallayan kişinin ne kadar hızlı salladığına göre korkutuculuk oranı değişiyor ama eğlenceli yönde.

Şunu da baştan söyleyelim, sizi salıncakta tutan sadece bir koşum takımı. Öyle tam teşekküllü güvenlik önlemleri bulmayı beklemeyin. Eğer yükseklik korkunuz yoksa, bu salıncaklarda sallanmanın, Bali’de yapılacak en güzel şeylerden olduğunu söyleyebiliriz. Adanın her yerinde bu salıncaklara rastlıyorsunuz ama en ünlü iki tanesi, Tegalallang Pirinç Tarlası ve Wanagiri Road Selfie Parkı’nda olanlar. Bali Swing adada nerelerde var öğrenmek için: Bali Salıncakları (Bali Swing)

Eğer altınızda aracınız veya scooterınız yoksa üzülmeyin çünkü sizi otelinizden almalı geri otelinize bırakmalı, uygun fiyatlı, salıncakta sallanmaya ek olarak pirinç tarlalarını ve civardaki şelaleleri de gezdiren keyifli turlar da bulabilirsiniz. Böylece bir taşla birkaç kuş vurmuş da olursunuz. Pirinç tarlaları manzaralı salıncak turuna rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

28. Sky Bike

Bali’nin en yeni gözdesi Tegalallang Pirinç Terasları üzerinde uçan bisiklete binmek. Pirinç teraslarının ana yerinde değil, biraz daha içerilerde kalıyor, o yüzden mutlaka buradaki konumdan faydalananın. Ayrıca buradan da pirinç tarlalarına iniliyor, tekrar ana girişe gitmenize gerek yok. Yani bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Instagram’a Da Bekleriz

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

20 Comments

  1. Bali’yi prolarından biliyoruz evlenirsem ve o zaman dolarda biraz düşmüş olursa baliye balayına gitmek isterim 🙂 çok güzel anlatmışsınız bu arada

  2. Merhaba öncelikle yazınız gerçekten bana Bali’de tatil planı yaptırdı. Biz ocak ayında gitmeyi planlıyoruz, yağmurdan dolayı gezmemizde bir problem yaşar mıyız? Baika boş zamanımız yok çünkü. Bir de 1 haftalık gidip sadece 1 otelde kalmayı düşünüyoruz. Sizin haritadaki konumlara ulaşımı nasıl yapabiliriz yağmur durumunda

    1. Merhaba yağmur durumunda turlara katılarak programınızı oluşturabilirsiniz çünkü onlar sizin için tüm transfer süreçlerini yönetiyor olacaklar. Sizin sadece programa katılmanız yetecek 🙂

  3. Merhaba,
    Öncelikle, Bali hakkında yaptığım araştırmalarda sizin kadar detaylı ve güzel anlatanı görmediğimi belirtmek isterim.
    Yalnız, gözden mi kaçırdım bilmiyorum ama bali safari hakkında hiç yazmamışsınız. Bildiğim kadarıyla elephant safari park ve bali safari&marina park diye iki tane seçenek var. Bu hususta bir öneriniz var mı? Bali safari& marina parktan bilet almayı düşünüyorum da..

    1. Fatoş Hanım merhaba;
      Biz esir hayvanların acısı üzerinden ticaret yapan işletmleri desteklemiyoruz. Sizin de bu zulme ortak olmamanızı bekleriz.

  4. Merhaba, Bali blogunuzda bilgiler çok detaylı ve faydalı. Teşekkürler. Merak ettiğim şey; acaba Bali’de drone ile ilgili bir kısıt var mı? Yani burada uçurmayın vs. gibi.

  5. Merhaba. Öncelikle paylaşımlarınız çok bilgilendirici oldu teşekkür ederiz. Balayı için 4gece Seminyak, 4gece Ubud bölgesi ve 2gece Nusa Penida konaklamayı düşündük. Sizce mantıklı olmuş mu önerir misiniz?

  6. Bali ile ilgili her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız , yaklaşık 3 aydır plan yapıyorum ve önerileriniz çok yardımcı oldu. 2 haftalık bir tatil planı yaptık ve Nusa Penida’ya 4 gün ayırdık bu süre içerisinde Gili Adaları’nı da görmek istiyoruz ama günübirlik gezi programı malesef uymuyor feribot seferleri yüzünden. Bu konu ile ilgili tecrübeniz var mı ??

  7. Slm bizevdeyokuz,bir sorum olacak agustosta Iki haftaligina Bali’ye gidecegiz. Nusa adalarindan birini gunu birlik etmek istiyoruz (ben esim ve iki cocugumuz 9-11 yas) Hangi ada gunu birlik gitmek icin ideal birde snorkeling yapmak istiyoruz adalarin birinde yapmak mumkunmu? Cocuklar icin uygunmu yoksa ada turundan vazgecelimmi?

  8. Severek takip ediyoruz sayın evdeyoklar 🙂 biz de bali’ye balayına gitmek istiyoruz ve eksik rehberleri sabırsızlıkla bekliyoruz. düğünümüz mart başında, orada tam mevsim geçişi gibi. ıslak mevsim de kuru mevsim de yazanlar var. sizin fikriniz nedir?

  9. Merhaba sevgili Duygu&Bilgehan , bali rehberinizi ve balide yapılacaklar listenizi keyifle ve çok beğenerek okuduk 🙂 biz de balayı için Bali’yi tercih etmeyi düşünüyoruz, çok faydalı oldu yazılarınız. Sadece yazılarda mesela Ubud rehberimize,Nusa penida rehberimize bakabilirsiniz yazmışsınız fakat biz o rehberlere ulaşamıyoruz. Eğer yayınlanmış reheberlerse linklerine nasıl ulaşabiliriz ? Şimdiden teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir