BATUM NASIL BİR YER?
Bakıyorsunuz Ayşe Batum’da, Ahmet Batum’da. Hele Doğu Karadeniz’de oturan bir akrabanız varsa, her hafta sonu her hafta sonu Batum’dan attığı fotoğraflar Facebook’unuza düşüyor olabilir. Biz de mi gitsek diyenler için Batum nasıl bir yer hızlıca anlatalım istedik.
Gitmeye karar verirseniz bu yazıların çok faydasını göreceksiniz:
Batun’a Nasıl Gidilir?
Hafta sonunu geçirecekler için 2 Günlük Batun Programı
Ve tabii ki Batum’da Gezilecek Yerler
Batum Mimarisi
Son senelerde Gürcistan’n genelinde ama özellikle de Batum’da gözle görülür, elle tutulur müthiş bir yenilenme ve modernleşme var. Zaten Batum uzun seneler Avrupa mizaçlı bir şehirmiş. Karadeniz’in doğusundaki liman kentlerinden birisi olması sebebiyle Doğu ile ticaret yapan Avrupalılar burada ticaret kolonileri kurmuşlarmış. Osmanlı zamanlarında da bu böyleymiş ama Osmanlılar şehir silüetine camileri de eklemişler tabi. Daha sonra Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Batum’a en üst fotoğrafta görüldüğü gibi dev komünist apartman blokları da eklenmiş. Böylece Batum mimarisi, hem Osmanlı’dan, hem Avrupa’dan, hem de Bolşevikler’den miras kalan yapılarla karışık bir hal almış. Son olarak bu çeşitliliğe eklenen bir doku da gökdelenler. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının üzerinden seneler geçse de, Gürcistan bir süre toparlayamamış. Son senelerde ise Gürcistan inanılmaz ekonomik atılımlar yapıyor, öyleki Birleşmiş Milletler’in bile örnek kalkınma modeli olarak Gürcistan’ı göstermiş. Bu hızlı değişim şehrin çehresine de harika park & bahçe ve sahil düzenlemeleri, plazalar olarak da yansımış.
Bir tarafta Sovyet rejiminden miras kalan Sovyet mimarisi, öteki tarafta İtalya’dan feyz alınarak tasarlanmış Avrupai meydanlar, diğer tarafta modern zamanın tasarım yapıları, kamusal çağdaş sanat eserleri, otelleri, beach barları, cafeleri, restoranları ile Batum hem geçmişini sahiplenen, hem de geleceğe hazırlanan bir yer.
Batum Güvenli Bir Yer Mi?
Gürcistan zaten genel olarak şuç oranının nispeten düşük olduğu bir ülke. Batumlular da sokaklarda huzurla geziniyor. Batum gece de yaşan bir şehir. Hava karardıktan sonra da sokaklar gündüzüyle aynı rahatlıkta ve güvende. Liman bölgesinde bir iki Lari için etrafınızı saran küçük çocuklar ve fırsatçı taksi şoförleri dışında biz herhangi bir aksiliğe rastlamadık. Seni restoranını ya da işletmesine çekmek için seni çekiştiren ya da önünü kesen Antalyalı esnaf tiplemeleri de yok. Genel olarak çok huzurlu geldi bize ama yine de her zaman ihtiyatlı olmakda fayda var.
Batum’un Tarihi
Batum’un tarihi, Karadeniz’den komşumuz olduğundan bölge tarihi ile çok benzeşiyor. İlk çağdan bugüne Perslerden, Romalılara, Moğollardan Osmanlıya, İngiltere’den Sovyet Rusya’ya birçok imparatorluk ve devletin egemenliğinde kalan şehir 1564’te Kanuni Sultan Süleyman ile Osmanlı İmparatorluğu parçası olduktan 314 sene sonra hep tarih derslerinde ezberlediğimiz gibi Ayastefanos Antlaşması ve Berlin Antlaşması ile Rusya’ya bırakılmış. Fakat 1. Dünya Savaşı sırasında Brest-Litovsk Antlaşması ile 1918 yılında Osmanlı Devleti’ne geri verilmiş. Mondros ile de önce İngilizlere, en sonunda da Gürcistan’a kalmış. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından Batum’u diplomatik yollarla geri alma girişimleri olsa da 1921’de Moskova Antlaşması ve Kars Antlaşması sonucunda Batum kesin olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde kalmış. O dönemde Acaristan olarak geçen Batum, Sovyet Rusya’ya bağlansa da komünizmin çöküsüyle Gürcistan’ın 1991’de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra merkezi yönetimin bir parçası haline gelmiş. Aslında bakarsanız tarihlerinde ilk defa Gürcüler gerçek olarak kendilerini yönetiyorlar.
Batum’un Demografisi
Bugün Batum’da 152,839 kişi yaşıyor. Nüfus’un çoğunluğu (104.313) Gürcüler ve Acara bölgesinin yerel halkı olan Acarlardan oluşuyor. Acara bölgesi, Gürcistan’ın Türkiye sınırına denk gelen bölge olduğundan Acarların büyük çoğunluğu da haliyle Müslüman olmuş. Fakat nüfusun büyük kesimi Doğu Ortodoks Kilisesi’ne bağlı Hristiyan. Yani İstanbul Balat’ta bulunan Patrikaneye bağlılar. Ermeniler (7.517), Ruslar (6.300), Abhazlar (800), Ukraynalılar (770), Rumlar (587), Azeriler (301), Osetler (142) ve Lazlar da Batum nüfusundaki diğer etnik topluluklar. Bu durumda Ermeni Apostolik Kilisesi’ne bağlı hristiyanlar, katolikler ve yahudiler de azınlıktaki dinler.
Batum Gürcistan’ın Yazlığı
Batum Gürcistan’ın Bodrum’u misali yazın başkent Tiflis’ten ve çevredeki diğer şehirlerden insan çekiyor. Çünkü burası hem büyük şehir, hem denize kıyısı var, hem kültür-sanat hayatı hem gece hayatı, hem güzel restoranlar hem de etrafında müthiş doğa kaçamağı yerleri var.
Batum’da Fiyatlar
Yeme İçme: Batum’da özellikle yeme – içme ucuz. Bu da onun, bize Türkiye’den hafta sonu kaçamağı yaptırtan büyük kozlarından biri. 3 kişi yemek yiyip ortalama 45 Lira civarında ödüyorsunuz. Fiyatları örneklemek gerekirse; 3 ana yemek + 1 salata + 3 bira, 35 Lari (Tem 2016’da 45 TL) tuttu.
Alkol ve sigara: Türkiye’ye kıyasla bayağı daha ucuz.
Konaklama: Buna karşılık konaklama, yeme-içme fiyatlarına göre nispeten daha pahalı kalıyor. Yine de 150 -200 liraya kalacak orta karar yerler var. Hosteller 50 – 60 TL civarında.
Eğlence & Gezi Aktiviteleri: Batum’daki aktivite fiyatlarını BATUM’DA GEZİLECEK YERLER yazımızda detaylarıyla verdik.
Türkçe Konuşan Gürcüler
Batum’un en büyük artılarından birisi, hem Sarp Sınır Kapısı’na 20 dk uzaklıkta bir şehir olmasından dolayı, hem de Türkiye’den buraya hatırı sayılır bir oranda turist çekmesinden dolayı burada çok fazla Türkçe konuşan Gürcü’nün yaşıyor olması. Özellikle hizmet sektöründe çalışan Gürcülerin çoğu Türkçe çat pat da olsa konuşup konuşulanı anlıyorlar. Yani buraya bir hafta sonu kaçamağı yapmak için illa İngilizce bilmeniz de gerekmiyor. Denk geldiğimiz her 10 kişiden 1’i Türkçe konuşuyordu.
Elektronik Fiyatları
Burada elektronik fiyatları Türkiye’den daha ucuz! Zaten sınır bölgesinde yaşayanlar alışveriş için markete gider gibi Batum’a gidiyor. En çok merek edilen Batum’da iPhone fiyatları. Evet, Türkiye’den bir nebze daha ucuz ama öyle atla deve bir fark yok. Yine de son iki senede pasaportunuza işlenmiş telefon gözükmüyorsa az bir farkla daha ucuz olsa da buradan neden almayasınız? Genel olarak elektronik fiyatları için de aynı şeyi düşünebilirsiniz.
Batum’un Doğası
Batum’un ve çevresinin yemyeşil bir doğası var. Özellikle şehir içinde ve dışında park ve bahçeleri, üzüm bağları, dağlarla çevrili şehri daha da bir yeşil yapıyor. Özellikle Batum Botanik Bahçesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Tabi buraya bahçe demek komik kalıyor, koru desek sanki daha yerinde. Çünkü bir ucundan bir ucuna durmadan yürümek 1,5 saat alıyor. Ee, 6 kıtanın ormanlarını, 5 bin bitki çeşidini adımlamak biraz zaman alıyor tabi. Batum’un çevresinde de gidilesi dağ köyleri var. Özellikle Keda, Shuakhevi, Khulo Belediyelerine bağlı harika dağ köylerinden oluşan yürüyüş rotaları var.
Batum’un Plajları
Hem büyük şehir olup, hem de deniz keyfi yapılabilen bir avuç yer dünyada. Batumlular da şehirlerinin deniz kıyısında olmasının meyvesini, gündüz deniz keyfi yaparak akşamları da sahilinde partileyerek yiyor. Hem halk plajları, hem de beach clublar mevcut. Bir Ege’de yüzmenin keyfinin yanından geçmez ama yaz sıcağında şehirde olanlar için günü geçirmek adına ideal. Bu arada şaşırtıcı şekilde Batum’un durgun denizi hiç bizim bildiğimiz Karadeniz’e benzemiyor!
Peki en güzel deniz nerede? Batum merkeze ve Türkiye sınırı Hopa’ya 30dk ile aynı mesafede bulunan Kvariati Batumluların denize girmek için ilk tercihi.
Gürcü Şarabı
Gürcistan’ın dünyada en meşhur şeyi şarapları olabilir. Türkiye’in lokumu dünyada neyse, Gürcistan’ın şarabı da o. Şarabı Gürcülerin icat ettiği düşünülüyor. Buradaki şarapçılık tecrübesi tam 8000 yıllık! Gürcistan’da 600 çeşit üzüm yetişiyormuş. Bunlardan bazıları endemik bitkiler, yani sadece o topraklarda yetişiyor. Batum Gece Hayatı yazımızı da okumalısınız.
Batum Gece Hayatı
Bizce Batum’da gece hayatınından çok daha keyifli yapılacak şeyler olsa da Batum geceleri çok merak konusu. Gece kulüpleri, şarap evleri, casinolar ve festivaller olarak kategorize edebiliriz. Batum Gece Hayatı yazımızda her birine dair mekan bilgisi bulabilirsiniz.
Batum Otelleri
Batum’da her bütçeye göre konaklama seçeneği var. Buraya iş amaçlı gelenler için Business Oteller, bizim gibi hafta sonu için orta karar bir yer arayanlara pansiyon ve otel seçenekleri, daha düşük bütçeli seyahat edenler, backpacker tarzı gezenler ve öğrenciler için hosteller bulunuyor. Konaklamak içinse şu iki bölge öne çıkıyor:
Eski Bulvar: Ali ve Nino Heykeli’nin de bulunduğu sahil şeridini kapsayan bölge ise eski bulvar olarak adlandırılıyor. Şehrin en köklü otel zincirleri burada. Ayrıca bölgede birçok restoran ve gece kulübü de var.
Eski Bulvar otellerini incelemek için tıklayın.
Yeni Batum Bulvarı: Sherif Khimshiashvili caddesi boyunca ilerleyen bulvar ise yeni bulvar olarak adlandırılıyor. Buradaki oteller de deniz manzaralı.
Yeni Bulvar otellerini incelemek için tıklayın.
Batum’a Ulaşım
Batum’un, hem Türkiye’nin doğusundaki sınır komşusu olması hem de Türkiye’ye vize uygulaması olmaması onu hem ekonomik hem de kolay ulaşılır bir seyahat seçeneği yapıyor. Hal böyle olunca da bizim gibi eline nüfus kağıdını alan Türkler hafta sonları Doğu Karadeniz’den girip Batum’dan çıkıyor. Batum’a Nasıl Gidilir – Sarp Sınır Kapısını Havadan ve Karadan Geçmenin Yolları yazımızda detaylarıyla anlattık.
Daha fazla bilgi için: Go Batumi
Gürcistan hakkında daha fazla bilgi için Gürcistan Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.
Öncelikle Batum çok güzel bir şehir.Ancak dikkat etmeniz gereken şeyler var.Sokakta sizi görüp kalacağınız yer var mı?Akşama eğleneceğiniz yer yoksa tanıdıkların yeri var diyen Türklere kesinlikle dikkat edin.Size telefon numaralarını verip yardım bahanesiyle sizi clup görünümlü pavyona çekip,aklınızın almayacağı hesaplar ödetebiliyorlar.Tanıdık bilindik yerlere gidin.Lütfen dikkat edin.
Batum iki ayrı şehir. Acarya Caddesinin alt tarafı gökdelenler, patklar, resyoranlar, üst tarafı ruslardan kalma teneke kaplı gecekondular. New Boulward dahil boyunca yeni ve farklı mimaride binalatla parklarla, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla fonatılmış modern bir şehir görüntüsünde. Batumda herhangi bir avm, metro gibi modern bir tarzı yok. Batum’da özellikle Türklerden uzak durmalısınız. Burada devamlı kalan Türklerin neredeyse tamamı kanun kaçağı ve illegal adamlar. Genellikle gece klubü işletirler. Kazaen girerseniz çok korkunç faturayla karşılaşırsınız. Bir kahveye 15.000 ₺ ödeyen insanlarla tanıştım. Bu parayı dizden bir şekilde alıyorlat. Bu tehlikelu mekanlardan en tehlikelİsi BABYLON. Hepsi gangster. Batuma gittiğinizde Gürcü hattı alın. Hiç bir Türkle muhatap olmayın, ana cadde üzerindeki, Bar, Gece klubü gibi yerlere gidebilursiniz. Sokak arasındaki herhangi bir eğlence mekanına gitmeyin. Başınıza en küçük olay gelirse direk polisi ve konsolosluğu arayın arayın.
Selam batum ile ilgili olan içeriklerinizi bir youtube videosunda kullanmak istiyorum konu ile ilgili bana yardımcı olursanız çok memnun olurum
İyi günler 34 haftalık gebeyim Batum’a yakın oturuyorum doğum yaklaşınca günübirlik seyahatler yapıp batımda doğursam çoçuğum çifte vatandaşlık alır mı ab şartlarından faydalanır mı ilerde
batum avrupada değilki
Avrupa 🙂
Merhaba..genel olarak çok iyi bir makale yazmışsınız…fakat siyaset bakış açısından önemli hataları yapmışsınız…”O dönemde Acaristan olarak geçen Batum, Sovyet Rusya’ya bağlansa da komünizmin çöküsüyle Gürcistan’ın 1991’de bağımsızlığını ilan etmesinden sonra merkezi yönetimin bir parçası haline gelmiş. Aslında bakarsanız tarihlerinde ilk defa Gürcüler gerçek olarak kendilerini yönetiyorlar.” – yanlış…Gürcüler bu topraklarda M.Ö. 12. yüzyılda bile yaşamıştırlar ve bizim krallığı en güçlü M.S. 12/13. yüzyıllardamıştır. Vikipedi’de okuyabilirdiniz eğer yasaklanmadıysa…
Arkadaşlar bir Acaralı yanı Gürcü olarak size bir şey de söyleyeceğim…Acaralı ve Gürcü aynı bir şeydir ve arasında farkı hıç yok.
Benide aranıza alın lütfen 🙂
Merhaba, hafta sonu 2 gün Batum a gittik…Programımızı bizevdeyokuZun tAvsiyelerine göre yaptık. Kesinlikle tur şirketi ile gitmenize gerek yok. Türkçe ve az ingilizce ile çok rahat gezilebilir. İlk gün şehir merkezini gezdik( yürüyerek gezilebilir herşey toplu halde)
2. Gün botonik park( taksiye gerek yok merkezden 31 nolu minibüsler 1 lariye götürüyor, bahceye giriş 8 lari… içerde rahat bir spor ayakkabı ile yürüyerek gezilebilir en az 2 saat sürüyor;)) ayrıca denizi mükemmel değil ama yine de güzel, sürat teknesi eğlenceli,görece ucuz (yarım saati 40 lari) …akşam üzeri konserler, çocuklar için oyun alanı vs vardı. 2 gün fazlası ile yeter.
Ayrıca verdikleri bilgilerden dolayı biz evdeyokuza teşekkür ederim
Merhaba Tuğçe!
Çok sevindik güzel geçtiğine. Gelip buraya yazdığın için de çok teşekkürler!
Enerjinize bayılıyoruz.
hep böyle devam edin.
Çok çok teşekkürler
Gürcü değil, Gürmen
Bunu ilk defa duyduk
Çok güzel bir deneyim!