BİŞKEK GEZİLECEK YERLER

Sizi gözlerinizi bağlayıp bir uçağa bindirip Bişkek’e yollasak, Rusya’ya geldiğinizi sanarsınız. Ülkenin geri kalanına pek benzemeyen başkent, SSCB’den kalma Lenin heykelleri, %20’lik sapsarı Rus nüfusu ve sokakta yaygın olarak Rusça duyulması sebebiyle insanı bir affallatıyor. Hatta Rusya ile ilişkiler ve kültür o kadar iç içe geçmiş ki şehirde bir Putin barı bile var! SSCB’den bugüne Amerika ve Rusya’nın yana yakına kendi saffına çekmeye çalıştığı Kırgızistan’da Putin barı olur da Obama barı olmaz mı? Elbette bir Obama Bar da var.

Şehir planlaması da geniş bulvarları ve şehir neredeyse boydan boya geçen parkı ile bir Orta Asya ülkesinden çok Avrupa’yı çağrıştırıyor. Ruslar şehirde kalıcı izler bırakmışlar. Sovyet tarihine meraklı olanlar için belki Rusya’dan daha çok bile vadediyor; ne de olsa Rusya kendi geçmişine ağır sansür uyguluyor. Kızgızlar ise o dönemlerin hafızalardan hiç çıkmaması gerektiğine karar verdiklerinden oraklardan propaganda duvar resimleri ve heykelerinine her şeyi muhafaza etmişler. Kırgızistan Hakkkında Bilgi almak için tıklayın.

Bununla birlikte turistlerin hızlıca teker değdirip, ülkenin daha otantik yerlerine gitmek üzere hızlıca ayrıldığı bir yer Bişkek. Bu çok da anlaşılır bir durum çünkü ülkenin geri kalanında yaşanacak o kadar sıradışı deneyimler var ki; insan sayılı vakitini onlara ayırmak istiyor. Kırgızistan Turu yazımızdan bu çok özel deneyimlere dair bilgi edinebilirsiniz.

Bişkek’e de bir şans vermeyi düşünenler için Bişkek’te gezilecek yerleri, en beğendiğimiz restoranları ve diğer faydalı bilgileri derledik.

Bişkek Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Bişkek’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

İstanbul’dan Kırgızistan’a direkt uçuş zaten bir tek Bişkek’e var. Bişkek’e direkt uçuşu olan havayolları Pegasus, Türk Hava Yolları ve Kırgızistan havayolu şirketi Avia Traffic. Bişkek’e uçakla geldiğinizde Manas Uluslararası Havalimanı’na ineceksiniz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz.

– Manas Uluslararası Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Bişkek’te Seçtiğimiz Oteller & Evler

Bişkek’te her bütçeye uygun bir konaklama opsiyonu var. Biz sizin için birkaç otel seçtik.

Ambassador Hotel $$$

Otel şehir merkezine 500 metre uzaklıkta ve Bişkek’te bulabileceğiniz en lüks seçeneklerden biri. Bu yüzden fiyatı da diğer otellere göre biraz daha yüksek. Önceden haber verip ekstra bir ücretle havalimanından alınmayı talep edebiliyorsunuz. Odaları temiz ve ambiyansı güzel. İncelemek için TIKLAYIN.

Garden Hotel $$

Wifi ve otoparkı ücretsiz. Otel Manas Uluslararası Havalimanı’na 25 kilometre uzaklıkta ve isterseniz belli bir ücret karşılığında otele önceden haber verip shuttle servisi isteyebilirsiniz. Şehir merkezine 2.5 kilometre uzaklıkta. Kahvaltısı oda ücretine dahil oluyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Futuro Hotel $

Uygun fiyatlı bir otel seçeneği olan Futuro’da wifi, klima, tv ve özel banyosu bulunan odalar mevcut. Her sabah açık büfe kahvaltı servis ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Silkroad Guesthouse $

Bişkek ana merkezin 2 kilometre kadar dışında kalan SilkRoad Guesthouse and Yurt Camp glamping mantığında işleyen yurt odaları sunuyor. Her sabah Asya kahvaltısı servis ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Bişkek’teki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Bişkek’teki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Ayrıca daha fazla Kırgızistan konaklama önerisi için KIRGIZİSTAN’DA KONAKLAMA yazımız da var. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.

Bişkek’te Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Açık olmak gerekirse Bişkek’te gezilecek yerler sınırlı. Bardağın dolu tarafından bakacak olursak, gezinizi hızlıca bitirip ülkenin diğer yerlerine vakit ayırabilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Ala-Too Meydanı
  2. Kırgız Ulusal Filarmoni Binası
  3. Bişkek Parlamento Binası
  4. Oş Pazarı
  5. Oak Park
  6. Zafer Meydanı
  7. Rus Ortodoks Kilisesi
  8. Tarih Müzesi
  9. Gapar Aitiev Güzel Sanatlar Müzesi
  10. Mihail Frunze Müzesi
  11. Ala Arca Milli Parkı
  12. Burana Kulesi
  13. Ata Beyit
  14. Dordoy Pazarı

Yeme-İçme

  1. Supara
  2. Yr Kese

1. Ala-Too Meydanı

Fotoğraf Kaynak: Twiga269 ॐ FEMEN / Flickr

Bişkek’in merkezindeki ana meydanı olan yer, sokak şenlikleri, toplantıları veya festivalleri için bir buluşma noktası gibi. Meydanın tam ortasında ulusal kahraman olan Manas’ın bir heykeli bulunuyor. Bişkek’in sembolü olduğundan oldukça temiz tutulan, hem mimari hem de tarihsel anlamda etkileyici bir yer. Ayrıca bağımsızlık hareketinin başladığı nokta da olmasıyla da önemli. Banklardan birine kurulup süs havuzlarındaki mini su şovlarını izleyin. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Fotoğraf Kaynak: Bruno Vanbesien / Flickr

Bişkek Caz Festivali gibi şehrin büyük çaplı etkinliklerinin düzenlendiği yer olan Kırgız Ulusal Filarmoni Binası da bu meydanda bulunuyor ve önünde o bahsettiğimiz Manas heykeli var. Filarmoni binası Kırgız tarihinde büyük öneme sahip olan şair ve müzisyen Akyn Toktogul Satylganov adına yapılmış. 1980 yılında kurulan bu bina iki konser salonundan oluşuyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Fotoğraf Kaynak: Matthias Buehler / Flickr

Bişkek Parlamento Binası da bu meydanda bulunuyor. Burası Sovyet döneminden beri hala ayakta ve kullanılır durumda. Mimari açıdan oldukça göz kamaştırıcı. Ayrıca dış yapısı beyaz olduğundan buraya Beyaz Saray’da deniliyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

2. Oş Pazarı

Fotoğraf Kaynak: neiljs / Flickr

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e gelince şehrin en büyük pazarını görmeden dönmek olmaz. Bahsettiğimiz Oş Pazarı! İsmi Oş Pazarı ama aslında Bişkek’te. Bu pazar o kadar ünlü ki şehrin simgesi haline gelmiş. Burada geleneksel renkli renkli Kırgız kıyafetlerinden tutun da sebze meyve türü her şeyi bulmak mümkün. Oş Pazarı, Bişkek modern anlamda bir başkent değilken bile varmış ve o zamanlar da en az şimdiki kadar renkliymiş. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

3. Oak Park (Dubovyi Park)

Fotoğraf Kaynak: Dan Lundberg / Flickr

Parkları kim sevmez!!! Her taraf yeşillik ve yaşını başını almış ağaçlarla doluyken kim kendini güvende ve huzurlu hissetmez! Asırlık meşe ağaçlarıyla kaplı, Bişkek’in en eski parkalarından biri olan Oak Park, Bişkek’te nefes almak için ideal kaçış noktalarından. Buradaki ilk meşe ağacı 1890 yılında dikilmiş, yani neredeyse şehirle aynı yaşta olan bir parktan söz ediyoruz. Park iki bölüme ayrılıyor; bir tarafında kocaman meşe ağaçlarının altında yürüyüş veya piknik yapabilir, adeta açık hava müzesi gibi olan diğer tarafında ise tarihi anıtlar ve heykeller arasında takılabilirsiniz. Biz kışını görmedik ama parkın kışın karlar altında, film karesi tadındaki ortamı da ayrı güzelmiş. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

4. Zafer Meydanı

Fotoğraf Kaynak: We Overland / Flickr

Dikkat duygusal öğeler içerir! Buradaki anıt 2. Dünya Savaşı sırasında tamamlanmış. Anıtın ortasında ‘’Sönmeyen Ateş’’ dedikleri ateşin üstünde duran bir kadın var. Bu kadın savaştan hiç dönemeyecek oğlunu veya eşini bekliyormuş 🙁 Anıt yurtları andıran 3 tane devasa granitler tarafından sarılıyor. Yani aslında burası hem geçmişi hem de bugünler için ödenen bedelleri en güzel şekilde yaşatan ve hissettiren bir nokta. Bu manevi hissiyatıyla da yeni evli çiftlerin en uğrak noktası. Bugünlerde düğün eğlencelerine ilk burada başlanıyormuş. Yeni evliler arasında, bir ömür boyu mutlu yaşayabilmeleri için anıta çiçekler bırakmak da gelenek haline gelmiş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

5. Rus Ortodoks Kilisesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bişkek’in güneyinde yer alan bu kilise 2015 yılında bitmiş ama özelliği Orta Doğu’nun en büyük kilisesi olması. Rus mimarisi özellikleri görülüyor oldukça hoş bir yapı. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

6. Tarih Müzesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kırgız tarihine dair merak ettiğiniz ne varsa burada var diyebiliriz. Geleneksel kıyafetlerinden tutun da yazılı taşlara, bronz çağına ait bulunmuş kalıntılardan milattan önceden kalma takılara kadar 90 bin çeşit Kırgızlara ait tarihi örnekler bulabilirsiniz. Burası da Orta Asya’nın en büyük müzelerinden birisi. Yani anlayacağımız, Kırgızlar tarihlerine sahip çıkmakla kalmayıp onu gerçek anlamda yaşatıp koruyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

7. Gapar Aitiev Güzel Sanatlar Müzesi

Fotoğraf Kaynak: https://www.facebook.com/Gapar-Aitiev-Kyrgyz-National-Museum-of-Fine-Arts-186169938189939

Hem Kırgız halkıyla ilgili hem uygulamalı sanatlarla ilgili hem de Rus / Sovyet dönemiyle ilgili sanatı merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Müze, geleneksel takılardan halılara ve işlemelere, siyasi anlam taşıyan heykellere ve tablolara geniş bir koleksiyona sahip. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

8. Mihail Frunze Müzesi

Bu müze Rus devrimci ve aynı zamanda da Sovyetler zamanında devlet adamlarından biri ve Kızıl Ordu’nun önemli askeri komutanlarından biri olan Mikhail Frunze anısına yapılmış. Mikhail Frunze aynı zamanda 1885 tarihinde Bişkek’te doğmuş. 1925 tarihinde ilk kez ziyarete açılan müzede, Frunze’ye ait kişişel eşyalardan, fotoğraflara, belgelere, resimlere özetle her katında ona ait özel olan şeylerle dolu. Eğer Bişkek’i ziyaret ederseniz buraya bir öğleden sonranızı ayırıp rahatlıkla gezebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Hazır Bişkek’e Gelmişken

Nevruz Kutlamalarına Katılın

Fotoğraf Kaynak: Dan Lundberg / Flickr

Doğu kültüründe ‘yeni gün’ anlamına gelen Nevruz, Kırgızlar gibi birçok kültür tarafından benimsenmiş, baharın gelişiyle kutlanan bir bayram. Her yıl ekinoks tarihi de olan 21 Mart‘ta gerçekleşen kutlamalara, Kırgızlar birkaç gün önceden hazırlıklar yaparak başlıyor ve nüfusun büyük çoğunluğu ilgi gösteriyor. Onlara göre Nevruz kutlamaları küslüğün bitmesi ve dostluğun yayılması anlamını da taşıyor. Bu yüzden de devletin hazırladığı hazırlıklar ve şenliklerin yanında kendi hazırlıklarını ve kutlamalarını da yapıyorlar. Hazırlıkların ilki temizlikle başlıyor. Kutlamalardan önce halk, ev ve bahçe temizliğini yapıyor, çiçeklerini ekiyor, caddeleri, sokakları ve kanallarını temizliyor.

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org – sümölök pişirilmesi

Temizlikten sonra en önemli unsur bu kutlamalar için hazırlanan yemekler! Ama bunu yanlış anlamayın, bu yemekler toplu şekilde ve özel olarak hazırlanıyor. Ayrıca kutlamalar için hazırlanmış çadırların içinde bu yemeklerin koyulacağı sofralar oluyor. Burada asıl değineceğimiz şey; sümölök! Ana maddesi buğday olan, Nevruz sabahı dev kazanlar içinde uzun süre kaynatılarak yapılan bir tatlı kendisi. Nevruz kutlamalarının da yıldızı. Yapımı oldukça uzun sürüyor ve emek istiyor. Yapım aşamasında da yardım eden herkes kazanın etrafında toplanıp dualar okuyor ve yapımında emeği geçenlerin dileklerinin kabul olacağına inanılıyor. Bunun dışında halk kendi arasında oyunlar oynayarak ve müzik eşliğinde dans ederek tüm gün eğleniyor. Eğer 21 Mart’ta Bişkek’teyseniz, Ala Too Meydanı’ndaki şenlikleri kaçırmayın.

Bişkek Jazz Festivali’ni Kaçırmayın

Fotoğraf Kaynak: i.ytimg.com

Müzisyenlerin ortak dili olan Jazz için Kırgızistan’ın başkenti Biskek’te her yıl Nisan ayında festival düzenleniyor! Bu festivale birçok farklı ülkeden gelen gruplar sahne alıyor ve insanları kültürel işbirliği ile bir araya getiriyor. Denk gelirseniz veya nisan ayında gitmeyi planlıyorsanız mutlaka ruhunuzun bunu tatmasına izin verin deriz!

Ala Arca Milli Parkı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kırgızistan demek doğa deneyimleri demek ama Kırgızistan seyahatiniz sadece Bişkek ile sınırlıysa doğa kaçamağı yapmak için en yakın yer Ala Arca Milli Parkı. Yüksek ve dağlık bir yerde olan Ala Arca Milli Parkı, başkentten 41 kilometre güneyde bulunuyor. Burada yapabileceğiniz birçok seçeneğiniz var; parkın içinde akan Ala-Arça nehrini görüp kıyı boyunca bulunan piknik alanlarında piknik, patikalarında doğa yürüyüşü ve kamp gibi. Yılın hangi tarihinde giderseniz gidin kafa dinleyip huzur bulacağınız bir yer olduğu kesin. Piknik ve kamp eşyalarınızı alıp gidin çünkü herhangi bir tesis yok. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Burana Kulesi

Fotoğraf Kaynak: Thomas Depenbusch / Flickr

Başkent’e Bişkek’e 1,5 saat, 83 kilometre mesafedeki Tokmok şehri yolundaki bu gözetleme kulesi, 9. yüzyıl tarihli ve Karahanlılar’dan kalma. Zamanında bu bölge Karahanlılar’ın başkenti Balasagun iken, bu kule de İpek Yolu güzergahı üzerinde bir gözetleme kulesiymiş. Aslında orijinal yüksekliği 45 metreymiş ama 15. yüzyılda gerçekleşen bir depremde kulenin 20 metre kadarı yıkılmış. Minare olarak da işlev gören kuleden geriye bugün 25 metrelik bir kısmı kalmış. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Ata Beyit

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bişkek’e 30 kilometre mesafede bulunan bu yer bir müzeden ziyade anıtsal bir yer olmasıyla önemli çünkü Stalin döneminde 137 kişi burada yargılanmadan kurşuna dizilmiş ve topluca gömüldükleri yer üstüne Ata Beyit yapılmış. Bu kişilerin arasında Kırgız edebiyatında önemli rolü olan yazar Cengiz Aytmatov’un babası da bulunuyormuş. Sovyet döneminde burası oldukça gizli bir yermiş o yüzden ancak 1990 yılında ortaya çıkabilmiş. Kazı ve kimlik tespit işleri yapılmış, ne kaderdir ki 2008 yılında da Cengiz Aytmatov’da buraya defnedilmiş. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Bişkek’ten Ne Alınır?

Dordoy Pazarı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kırgızistan’ın keçe el işleri ve halı kilim gibi geleneksel ev dekorasyon ürünleri meşhur. Şehir merkezinin bir 10 kilometre kadar dışında kalan bu pazar bizdeki çarşılar gibi beyaz eşyadan kıyafete, sebze meyveden baharatlara ve ev dekorasyon ürünlerine türlü türlü şeyler bulabileceğiniz devasa bir pazar. Buradan uygun fiyata el işi geleneksel kıyafetler, Kırgız keçe işleri bulabilirsiniz. Pazarın ithal ürünleri arasında büyük çoğunluğu Çin, Türkiye ve Güney Kore oluşturuyor. Şehir merkezinden kalkan bazı otobüsler bu pazara da uğruyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Bişkek’te Yeme-İçme


Mekan önerilerinden önce meşhur Kırgız Yemeklerini anlattığımız Kırgızistan’da Ne Yenir yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Supara Etnik Tesisleri

Doğanın göbeğinde, benimsenen göçebe yaşam tarzını her anlamda yansıtan, keçe ve taşlardan oluşan yurtlarla oluşturulan bu tesiste neredeyse her şey kil, ahşap ve samandan yapılmış lakin ününü bunlardan ziyade yemekleriyle yapmış. Kırgızistan’ın diğer bölümlerine göre birazcık daha pahalı olsa da yemekleri oldukça lezzetliymiş. Yemeklerin dışında da çayı ve ekmekleri çok güzelmiş. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Ir Kese

Kuurdak ve Beşparmak gibi Kırgız mutfağının en yöresel tatlarını deneyebileceğiniz bir cafe-restoran. Otantik bir atmosferi var. Akordeon ve kopuz eşliğinde folklorik canlı müzik de oluyor. Adres: 62, Orozbekova Cad. Tel: +996 (312) 97 95 55 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3 Comments

  1. çok teşekkürler bu detaylı emek ve bilgilendirme için
    15 gün sonra o coğrafyada olacağım
    ben de naçizane youtube kanalımdan anlatmaya çalışırım artık 🙂

  2. Yazınızda bir hata veya yazım yanlışı olmuş sanırım. Viktory meydanındaki yazınızda 1984 yılında 2. Dünya savaşı sırasında tamamlanmış yazıyor. 2. Dünya savaşı 1939-1945 yılları arasında oldu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir