BOSNA HERSEK’TE GEZİLECEK YERLER
Arabayla çıkılan Balkan turlarının, vizesiz çıkılan seyahatlerin ve kimimiz için köklere yolculuğun biricik adresi Bosna… Yeni bir yer görme heyecanını ve yabancılık çekmeyeceğini bilme rahatlığı bir arada sunması sebebiyle pek çok kişinin ilk yurt dışı tecrübesi için tercih ettiği alıştırma havuzu. Yakın zamanda yaşadığı savaş ve soykırımla hep pamuklara sarmak istediğimiz, hüznünü paylaştığımız bir bölge olarak ayağa kalkmaya çalışan bir cennet ülke…
Sakin köyleri, tanıdık yemekleri ve katman katman Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya döneminden farklı tarzlarda mimari stoğu ile ziyaretçilerine kur yapan Bosna’dan bizim aklımızda en çok güzel dağları, deli dolu rafting yapmalık nehirleri ve 1984 Kış Olimpiyatlar’ına ev sahipliği yapan mütevazi kayak merkezleri kaldı.
Bosna-Hersek’in başkenti Sarajevo, yahut bizim daha aşina olduğumuz haliyle Saraybosna, ülkenin kültürel ve ticari faaliyetlerin de merkezi konumunda. Zaten uçakla geliyorsanız direkt Sarajevo’da konuşlanacaksınız. Unutmayın, Mostar’ı görmeden dönmek olmaz. Ee tabi bu sefer de oraya gitmişken görülecek şelaleler, köyler var… 🙂 Siz iyisi mi üşenmeden tüyolarımızı ve planlama önerilerimizi satır satır okuyun, elinizdeki zamana göre neyi önceliklendireceğinizi daha iyi çıkarırsınız.
Girizgahı burada kısa kesiyor ve hemen bu güzel ülkede gezilecek yerler önerilerimize geçiyoruz.
Bosna Hersek Turu Planlaması – Tüyolar & Önemli Bilgiler
Ne Zaman Gidelim?
Bosna-Hersek’te her mevsimi sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Bir yüzü Adriyatik’e bir yüzü Dinar Alpleri’ne değen ülkede soğuk gerçekten titretip, sıcak da ciddi ciddi terletebilir. Eğer tercihiniz kışsa her türlü soğuğa hazır olun. Kışlar sert geçebilir fakat karda nehirler ve köprülerle örülü bu ülkede masal tadında anlar yaşanacağınıza şüphemiz yok.
Yaz mevsiminin de ülkeyi adımlamak için fazla sıcak olduğunun altını çizelim. Bu mevsimlerde rahatça denize girebileceğiniz, denize kıyısı daha fazla olan destinasyonları kovalarsınız diye düşünüyoruz. Keza Bosna Hersek’in denize sadece küçük bir kısmı değiyor onun da denizi pek matah değil.
Doğanın uyandığı ilkbahar ve renklerin kızıl kahverengiye döndüğü sonbahara ise gönül rahatlığıyla birer tik kondurabilirsiniz.
Bosna Hersek’te Sizi Nasıl Bir Gezi Bekliyor?
– Bosna Hersek tipik bir Balkan ülkesi. O nedenle de yemeklerinden insanlarına, mimarisinden geleneklerine bize benzer bir coğrafya bulacaksınız.
– Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça Bosna Hersek’te ana dil kabul ediliyor. İngilizce ile özellikle Saraybosna’da pek sorun yaşanmıyor. Boşnakça bir kelime yahut yer ismi söylerseniz mutlaka doğru telaffuz için elinizden geleni yapın. Esnaf arasında sadece otelde ve börekçide birkaç Türkçe kelime duyduk. Bunun dışında ülkede Türkçe bilen de Türk gezgin de oldukça fazla. Yabancı dili olmayanlar veya ilk kez yurt dışına çıkacaklar için kültürel benzerlikler sebebiyle seyahat etmesi kolay bir yer.
Ülkeyi Tanıyalım
Avrupa’nın Güneydoğu’sunda yer alan Bosna-Hersek’te insan yerleşimi Üst Paleolitik döneme kadar uzanıyor. Bu da dile kolay MÖ 50.000’lerden bahsediyoruz ki o gün bugündür Bosna-Hersek uygarlıkların, krallıkların ve imparatorlukların çekişmesine sahne olmuş bir yeryüzü parçası. İtalya’da Rönesans’ın hüküm sürdüğü günlerde Osmanlı bu topraklara gelip 19. yüzyıla kadar kalıyor. Ardından Avusturya-Macaristan Monarşisi ve Yugoslavya Krallığı’nın bir parçası oluyor. II. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti’nin içinde bağımsız bir cumhuriyet haline geliyor. Yugoslavya’nın çimentosu da denilen Mareşal Tito’nun 1980’de ölümünün ardından ülkeye çöken karanlık 1992’de yıkıcı bir savaşa dönüşüyor. Savaş Kasım 1995’te bittiğinde geride soykırımdan kurtulmayı başarmış kederli yüzler ve virane kentler bırakıyor. Günümüzde Bosna-Hersek taze bir savaş gazisi ve hala iyileşmeye çalışıyor.
Ulaşım
İstanbul’dan Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları’nın Saraybosna Havaalanı’na direk uçuşları var. Birden fazla şehir gezecekseniz, havalimanından kolayca araba kiralayıp halihazırda küçük olan ülkeyi gezmeye başlayabilirsiniz. Eğer araç kiralamadan birkaç şehir görmek isterseniz de tren ve otobüs seçeneklerine bakabilir veya sizlere aşağıda önereceğimiz turları değerlendirebilirsiniz. Bosna Hersek’te uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Bosna Hersek Türk Vatandaşlarından Vize İstemiyor
Bosna Hersek Türk vatandaşlarından bordo veya yeşil pasaport fark etmeksizin 90 güne kadar vize istemiyor. Şimdilik geçerli pasaportunuzun olması ülkeye giriş için yeterli ancak yakında yapılacak düzenlemeler ile Gürcistan’da olduğu gibi pasaportsuz çipli kimlik kartı ile girişler de başlayacak.
İdeal Rota ve Süre
– Önerdiğimiz rota Saraybosna – Konice – Mostar – Balagaj Tekkesi – Pocitelj – Kravitsa Şelalesi şeklinde. Bu ideal bir roadtrip rotası. Kendi aracınız yoksa Saraybosna havalimanından araba kiralayabilirsiniz.
– Sırasıyla Bosna favorilerimiz:
1. Mostar
2. Kravitse Şelaleleri
3. Savaş Çocukluğu Müzesi, Saraybosna
4. Galerija 11/07/95, Saraybosna (2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın en büyük katliamı olarak geçen Srebrenitsa’daki soykırımı anlatan bir galeri)
5. Saraybosna Belediye Binası
– Yukarıda bahsettiğimiz yerleri görmek için bizce 3-4 gün bizce yeterli. Elbette sadece 2 gün zamanınız varsa her şeyi unutup direkt Saraybosna ve Mostar yapın.
– Mostar’ı veya Saraybosna’yı kendinize üs edinin. Sadece buralarda konaklayıp, sağa sola buralardan günübirlik geziler yapmak veya bizim de yaptığımız gibi günübirlik turlara katılın.
– Mostar Saraybosna’dan sadece 1,5 saat, sakın atlamayın. Bosna-Hersek bir cennet demiştik, bunu başkentten uzaklaştıkça çok daha iyi fark edeceksiniz. Bir kere Bosna’ya gidildi mi muhakkak 16. yüzyıldan kalma köprüsüyle Mostar’ı programınıza eklemelisiniz. Yol boyunca ulu ağaçlar, ormanlar, köprülerle iki yakası birbirine kavuşan şehirlere ve köylere uğrayarak Mostar yolunda Bosna’yı daha yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca Saraybosna-Mostar tren yolculuğu da harika manzaralarıyla çok keyifli.
– Yavru Niegra olarak bilinen ve Bosna favorilerimizden olan Kraitse Şelaleleri Mostar’dan 55 dakika. Tabiatın doğal terapistleri şelaleler Bosna’da üşenmeden gitmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Kravitse Şelaleleri Trebizat Nehri’nin suyunun şelaleye dönüştüğü yer. Ağaçlar, suyun gümbürtüsü, suyun döküldüğü yerde oluşan gölet müthiş bir ferahlık hissi veriyor. Bu arada yazın buraya gelirseniz gerçekten ferahlayabilirsiniz. Kravitse yazın plaja dönüşüyor. Kano da kiralanıyor.
– Kravitse Şelaleleri’ne gidiyorsanız bi 10 dakika daha fazla yol yapın ve manzaralı bir Orta Çağ köyü olan Počitelj’i de görün. Yalnız yakın merkezlerden yürünür diyenlere aldanmayın. Bir tepeye kurulmuş, Dubrovnik sınırında bir köydesiniz ve tepedeki kalelere tırmanıp Adriyatik’le kucaklaşmaya can atan Neretva Nehri’nin maviden yeşile taşan ebruli manzaralarını görmenizi çok isteriz. Bunun için de enerjinizi yollarda çarçur etmeyin ve bize güvenin Počitelj’de ona çok ihtiyacınız olacak.
– Bi on dakika daha eklerseniz 600 yıllık Balagaj Tekkesi’ni de görebilirsiniz. Ülkenin en çok ziyaret edilen turist duraklarından ama bize pek olmazsa olmaz gelmedi açıkçası.
– Şelalelere ve tabiatın güzelliğine doyamayanlar listesine Una Milli Parkı’nı da ekleyebilir. Avrupa’nın en iyi doğal alanlarından biri kabul ediliyor ve bir kısmı da Hırvat sınırında kalıyor. Pasaportunuz ve vizeniz varsa bir parktan Hırvatistan’a geçiyorsunuz.
Ne Yiyelim?
Mutfağımızın bildik lezzetlerinin Bosna versiyonlarının damaklarda şenlik yaratmasının güzelliğine de değinelim. Et ve görüntü olarak Tekirdağ köftesinin ikizi gibi olan köfte (Cevapi) Balkanların tamamında olduğu gibi Bosna Hersek’te de mutfaklarda yerleşik birer öğe. İnce kıyılmış soğan, lepina denilen pide ve yoğurtla servis edilen köfteyi Bosna-Hersek’te her yerde bulabilirsiniz. Yoğurda bazı yerlerde kaymak diyorlar ancak köftenin yanında gelen kesinlikle yoğurt. Ayrıca yoğurdu ek olarak sipariş etmeniz gerekiyor. Yine pleskavitsada bu köftenin yuvarlak ve büyük olanı. Artık hangisini yemek istediğiniz tamamen size kalmış.
Nasıl ki bizde Akçaabat köfte, Tekirdağ köfte, İnegöl köfte, Tire köftesi gibi farklı bölgelere özgü köfteler varsa burada da aynı şekilde farklı bölgelerin kendine has köfteleri var. Bunlardan Saraybosna, Banja Luka, Travnik ve Tuzla köfteleri en bilindikler. Hepsinde etin bileşenleri farklılık gösteriyor. Örneğin Saraybosna köftesinde sadece dana eti kullanılırken Banja Luka köftesinde dana ve koyun eti karışımı, Tuzla köftesinde dana, koyun ve kuzu eti karışımı kullanılıyor. Travnik köftesinde ise dana, koyun ve kuzu etine bir de buzağı eti karıştırılıyor. Saraybosna ve Travnik köftelerinde tuzdan başka baharat yokken Banja Luka köftesine tuz, sarımsak ve karabiber, Tuzla köftesinde de tuz ve karabiber atılıyor. Hangisinden yerseniz yiyin, mutlaka bir öğünü Cevapi’ye ayırarak hakkını verin deriz. Begova supa, kuru et, ızgara sebze yatağında biftek de deneyebilecekleriniz arasında.
Öte yandan rejimleri bozduracak cinsten hamur işlerine karşı koymak da neredeyse imkansız. Boşnak böreği veya daha doğrusu bureği, ülkenin bir numaralı lezzeti. Boşnaklar için yeri çok ayrı. Ülkede “iyi börek yapan kadınla evlenilir” diye cinsiyetçi de olsa bir söz bile var. Oysa ki çoğu börekçide ustalar erkek. İncecik çıtır hamur ve içinde bol malzeme bu böreklerin karakteristiği. Üzerine yoğurt da koyunca mantı kıvamında bir öğüne dönüşüyor. Fakat köfteyi de böreği de biraz ağır bulabileceğinizi ekleyelim. Kullandıkları etin yoğunluğu yabancılara biraz fazla gelebiliyor gibi gözlemledik.
Her ne kadar özünde bir Meksika tatlısı olsa da Balkanlarda süt ürünleri başarılı olduğu için tatlı faslını da trileçe ile yaptınız mı klasikleri tattınız demektir.
Döviz Bozdurma
– Bosna Hersek’te para birimi Konvertibıl Mark yani KM. Saraybosna Uluslararası Havaalanı’nda döviz bürosu bulabilirsiniz. Ayrıca havalimanındaki Türk bankasının ATM’sinden de paranızı KM’ye dönüştürebilirsiniz. Her ikisi de komisyon alıyor ancak biz yoğun tavsiyeler neticesinde ATM’yi tercih ettik.
Nakit & Kredi Kartı
– Şehir içinde her yerde kredi kartı geçmiyor. Bu nedenle de biraz fazla parayı KM’ye çevirmekte fayda var. Her para değiştirişinizde komisyon ödeyeceğinizi unutmayın.
– Ayrıca havaalanından şehre ulaşırken ister otobüs, ister taksi tercih edin KM’nizin olması çok daha iyi. Zaten otobüste kredi kartı geçmiyor.
Bütçe
Bosna’da fiyatlar çok yüksek değil. Güzel bir akşam yemeği, müze ve ören yeri girişleri, kahve ile otobüs gibi giderlerle günlük kişi başı 60-70 KM harcayabilirsiniz. Taksi kullanırsanız bu oran artacaktır.
Konaklama
Bosna Hersek’in bizce konaklama için en uygun iki şehri Saraybosna ve Mostar. Bosna Hersek oldukça ufak bir ülke olduğundan Mostar ve Saraybosna’yı kendinize merkez edinerek neredeyse tüm ülkeyi otel değiştirmeden gezebilirsiniz. Elbette bu iki şehir dışında da ülkenin Banja Luka veya Tuzla gibi diğer irili ufaklı şehirlerinde de konaklama seçenekleri var ama bizce oralarda kalmak yerine bu iki şehirden birinde konaklayıp çevredeki yerlere günübirlik geziler yapmak en stratejik hamle olur.
– Saraybosna otellerini incelemek için tıklayın.
– Mostar otellerini incelemek için tıklayın.
Bahşiş
Bosna’da genelde servis ücreti gibi ekstralar hesaba yansıtılmıyor. Dolayısıyla özellikle Saraybosna’da kalabalık mekanlarda bahşiş beklentisi var.
İnternet
– Saraybosna’da her köşe başında var olan büfelerden turist hattı satın alabilirsiniz. Ancak genelde yerellerin de tercih ettiğini değil, en büyük ve en pahalı olan paketi öneriyorlar. Öyle olunca da Türkiye’deki hattınızın yurt dışı kullanımıyla benzer bir faturaya denk geliyor. Ayrıca büfelerin çalışanları ile dil konusunda anlaşmak biraz zor olabilir.
– Tüm bu nedenlerden dolayı eğer ki telefonunuz e-sim ile uyumluysa biz Airalo’dan bir Bosna Hersek e-simi almanızı ve kullandığınız kadar yükleme yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Bosna Hersek’ten Ne Alınır & Bosna Hersek’in Neyi Meşhur
– Kuru et: Boşnakların isle füme edilmiş, pastırmaya benzer meşhur bir kuru etleri var.
– Dibek kahvesi: Bosna’da kahve bakır cezvede pişirilip ve lokum eşliğinde özenle servis ediliyor. Elde öğütülen kahveden müdavimler paket paket alıyor.
– Genel olarak Saraybosna ve Mostar gibi şehirlerde, bizde olduğu gibi tarihi merkezde hep bir çarşı – pazar alanı var. Buralardan yöresel ürünler ve bakır hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Bosna Hersek’te Gezilecek Yerler
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
- Saraybosna
- Mostar
- Pocitelj
- Kravitse Şelaleleri
- Koniçe
- Blagaj Alperenler Tekkesi
- Una Ulusal Parkı
- Neum
- Jajce
- Tuzla
- Zvornik
- Visegrad
- Travnik
- Banja Luka
1. Saraybosna / Sarajevo
Bosna Hersek’i gezmeye başkent Saraybosna ya da uluslarası adıyla Sarajevo’dan başlamak gerek. Ülkenin kalbi olan başkent aynı zamanda seyahtinizde keşif üssü olarak değerlendirebileceğiniz bir konumda. Başkenti ikiye ayıran Miljacka Nehri ve nehrin çevresi mutalaka radarınıza girecek. Miljacka Nehri ipekli bir mendil gibi titreşirken, şehrin iki yakasını birleştiren meşhur Latin Köprüsü, Başçarşı, Hünkar Camii, Vijećnica Kütüphanesi, İnat Kuca, Kutsal Kalp Katedrali, Ebedi Alev, Saraybosna Sırp Ortodoks Katedrali, Ulusal Müze, Bosna Hersek Ulusal Galerisi, Umut Tüneli gezilecek yerlerin başında geliyor. Saraybosna planınızı daha detaylı yapabilmeniz için Saraybosna’da Gezilecek Yerler yazımız da var. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Saraybosna otellerini incelemek için tıklayın.
2. Mostar
Bosna-Hersek’in kraliçesi, Neretva Vadisi’nin en güzeli, savaşın gazisi, Hersek bölgesinin başkentini arıyorsanız Mostar’a “Zdravo” diyebilirsiniz. Saraybosna’dan Mostar sadece iki saatçik mesafede. İki saat de az değil farkındayız ancak Mostar için yol yapmaya kesinlikle değer. Zaten Boşnaklar Mostar’ı ziyaret etmeden Bosna-Hersek’ten ayrılırsanız, sizi Bosna’ya gelmemiş kabul ediyorlar. Üstelik ülkenin sembolü sayılan 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından yapılan o meşhur Mostar Köprüsü de bu şehrin kollarında. Eğri Köprü, Karagözbey Camii, Koski Mehmet Paşa Camii, Mostar Köprüsü Müzesi (Tara Kulesi) Mostar’da görülecek diğer yerler listesinde sıralanıyor.
Mostar için bir gününüzü ayırırsanız, 15 kilometre yakındaki Balagaj Tekkesi ile birlikte tadına vara vara gezebilirsiniz. Mostar’ı çok severseniz otel fiyatlarının Sarajevo’ya nazaran daha ekonomik olduğunu unutmayın. Ancak az sayıda konaklama opsiyonu olduğundan erken rezervasyon yapmalısınız. Mostar gezinizi de planlayabilmeniz için önerilerimizi ayrı bir yazıda derledik: Mostar’da Gezilecek Yerler. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Mostar otellerini incelemek için tıklayın.
3. Poçitel / Pocitelj
Şimdi malum melodiyle okuyoruz: Orda bir köy var uzakta, Neretva’ya tepeden bakan, o köy bizim köyümüzdür. Bosna-Hersek’te UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmiş Pocitelj’in kuruluşu 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Boşnakça “sınır” anlamına gelen Pecitelj, Dubrovnik’in komşusu. Dubrovnik o çağda Venediklilerin elinde, Venedik de zengin bir cumhuriyet. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun ileri hudut karakolu olarak varlığını sürdüren bir köydeyiz anlayacağınız. Köy, Neretva Nehri’nin kıyısından yukarı tırmanan bir yamaca sağlam taşlarla inşa edildiği için “Taş kent” olarak da anılmış. Osmanlı’nın bir sınır şehrine yaptığı tahkimatı görmek açısından da günümüze ulaşan en iyi örneklerden biri.
Pocitelj’e giderken en rahat ayakkabılarınızı giyiyorsunuz ve taş yollardan, yokuşlara, oradan merdivenlere tıknefes bir yürüyüş başlıyor. Şu sıralar restorasyonda olan hamam, tarihi konaklar, 1562’de yapılan Şişman İbrahim Paşa Camii, kale, surlar, yabani nar ağaçları ve mevsimlerden yaz ise yaseminlerin baygın kokusu Pocitelj’de sizi bekler. Zaten Pocitelj’e indiğiniz anda kurşun kubbesi ve minaresiyle Şişman İbrahim Paşa’nın adını taşıyan camiyi çarçabuk göreceksiniz. Yukarıya doğru tırmanırken girişi muhakkak önünüze çıkacak. Fakat muhtemelen görevli olsa bile içeri giremeyeceksiniz. En azından biz oradayken kimseyi almadı ki cemaat de yoktu. Yapı 1993’teki savaşta Hırvat bombardımanı altında ağır hasar almış yakın zamanda yeniden restore edilmiş.
Kondisyonunuza bağlı olarak gezi süreniz değişebilir. Kah fotoğraf çekerek, kah dinlenerek en fazla üç saatte Pocitelj’i rahat rahat gezersiniz. Toplu taşıma ile Pocitelj’ye gelinmiyor. Taksi ile ya da günübirlik turlara katılarak köye ulaşabilirsiniz. Mostar programına dahil ederseniz yorucu fakat çok güzel bir yolculuk olacağını düşünüyoruz. Biz de Pocitelj’ye bir tur programının içinde geldik. Kendi katıldığımız turun linkini de buraya bırakıyoruz. Günübirlik Saraybosna’dan çıkıp Mostar, Pocitelj, Kravitse Şelaleleri, Balagaj Tekkesi ve Konjic turu bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Poçitel otellerini incelemek için tıklayın.
4. Kravitse Şelaleleri
Bosna’da doğa o kadar güzel ki insan Heidi gibi şarkı söyleyip tabiatın içinde kaybolmak istiyor. Boşnakların Vodopad Kravice dediği şelaleler de kaybolmalık hatta ıslanmalık bir vaha. Mostar’a bir saat mesafede ve yolu biraz virajlı. Toplu taşıma bulunmuyor. Taksi veya günübirlik turlarla bir gezi planı yapabilirsiniz. Aracınız varsa girişinde otopark bulunuyor. Gişede kişi başı 20 KM ödüyorsunuz. Ayrıca otopark da saatlik olarak ayrı ücretlendirmeye sahip.
İçeri girdikten sonra çevre düzenlemesi yapılmış bir yoldan yaya olarak aşağı iniyorsunuz ve peri masallarındaki gibi bir doğa manzarasında nabzınızın yükseldiğini hissediyorsunuz. Trebizat Nehri’nin şelale olup 28 metre yüksekten döküldüğü Kravice Şelalesi 120 metre çapında bir manzara oluşturuyor. Her mevsimin tadı başka çünkü su seviyesi ve bitki örtüsü yıl boyu farklı kartpostallık manzaralar sunuyor. Fakat mevsim yazsa yanınıza mayonuzu almanızı tavsiye ederiz. Yazın burada plaj kuruluyormuş. Hatta kışın bile gitseniz kenarda sökülmüş bir köprü göreceksiniz. İşte o köprü yazın plajın bir parçası olarak şelalenin oluşturduğu gölün iki yakasını bağlıyor. Ayrıca yazın çok ama çok kalabalık oluyormuş. Bu nedenle erken saatleri kollayıp, Balkanlar’da serin suların teninize değmesine izin vermek en iyisi. Yukarıda bahsettiğimiz Günübirlik Saraybosna’dan çıkıp Mostar, Pocitelj, Kravitse Şelaleleri, Balagaj Tekkesi ve Konjic turu ile buraya da gelebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
5. Koniçe / Konjic
Goran Bregovic’in şarkılarındaki nağmeler gibi bir şehir Konjic. Neretva Nehri’nin mavi mavi aydınlattığı, Stara Cuprija’sı yani Eski Köprü’süyle Bosna ile Hersek’i birbirine bağlayan, 4.000 yıldır yaşama mesken olmuş küçük bir kent. Saraybosna’ya 50 kilometre mesafede yer alan Konjic’e ayrı bir güzellik katan taş köprü IV. Mehmet zamanında yapılmış. Bosna-Hersek’in köprülerinin makus talihi Konjic’te de kendini göstermiş. 3 Mart 1945’te Naziler 17. yüzyıldan kalan köprüyü havaya uçurmuş. Uzun yıllar şehir iptidai bir köprüyle idare etmiş. Derken 2009 yılında IV. Mehmet Köprüsü ya da Konjic Köprüsü aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Altı gözlü ve yedi ayaklı köprü bugün yalnızca yayaların kullanımına açık. Nehir kıyısını çevreleyen cumbalı evlerde Osmanlı çizgileri belirgin. Günümüzde çoğu kafe ve hediyelik eşya dükkanı olarak görülebilir. Konjic’e her ne kadar şehir dense de burası bir kasaba havasında. Bu nedenle de dükkanları her zaman açık bulamayabiliyorsunuz.
Konjic her mevsim güzel fakat yazın şehirde Neretva’nın muhteşem rengi içinde yüzmek, rafting yapmak gibi olanaklar da mümkün oluyormuş. Yüzmeye niyetlenenleri şimdiden uyaralım Neretva’nın suyu her mevsim bırrrrrr yaptıracak kadar soğuk. Nehirde serinlemek gibi niyetleriniz yoksa Konjic’i bir saatte turlayabilirsiniz. Zaten gelmek isterseniz yukarıya linkini bıraktığımız tur buraya da getiriyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Konjic otellerini incelemek için tıklayın.
6. Balagaj Tekkesi
Bosna-Hersek’in 1001 Gece Masalları’ndan ödünç alıp, Buna Nehri’nin kaynağına kondurduğu Balagaj Tekkesi Saraybosna’dan bir saatlik mesafede. Hiç üşenmeden yoluna düşün ve onu görün. 550 yıl önce dervişler, derin düşüncelerini, ulvi duygularını almışlar ve dünyadan uzak bir dağın eteğine varmışlar. Buna Nehri’nin turkuaz sularının kaynağıyla dağların birbirine dokunduğu noktaya tekkelerini yapmışlar. Su kaynağının çıktığı mağaranın kenarında kayaların sertliğine sırtını vermiş yapayalnız bir yapı Balagaj Tekkesi. Yalnız derken etrafta kuş uçmaz kervan geçmez sanmayın; bugün burada tekkeye hakim birçok restoran ve kafe bulabilirsiniz.
Osmanlı mimari çizgilerini yansıtan tekke Bektaşi dervişlerinin hoşgörüsünün Balkanlar’a yayılmasına vesile olmuş yüzyıllarca. Zamanında tekkenin bir bölümünde dervişler hayatına devam ederken ölen dervişler de yine buraya gömülmüş. Sarı Saltuk ve Şeyh Açıkbaş’ın türbeleri de tekkenin bir parçası. Evliya Çelebi’nin de meşhur seyahatnamesinde söz ettiği Balagaj, gerçekten mistik etkisi yüksek bir mekan.
İçeri girerken bilet alıyorsunuz. Kadınlara girerken başlarını örtmeleri için şal veriliyor. Hassasiyetiniz varsa yanınızda kendi şalınızı bulundurmayı unutmayın. Yukarıda katıldığımız tur buraya da uğruyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
7. Una Milli Parkı
Bosna’da tabiatın insanı mest edecek kadar güzel olduğunu söylemiş miydik? Adını içinden geçen Una Nehri’nden alan milli park Avrupa’nın en güzel doğal alanları listesinin gediklisi. Parkın bir bölümü Hırvat sınırında kaldığı için vizeniz yoksa sadece Bosna tarafını gezebileceğinizi hatırlatalım. Una’nın sınırları içerisinde onlarca kuş ve balık türüyle tanışabilir, tilki, ayı, kurt gibi vahşi hayvanların da izlerine rastlayabilirsiniz. Birçok şelalenin olduğu parktaki en görkemli şelale 25 metreden dökülen Strbacki buk. Una Nehri ve koruma altındaki alan rafting, kano ve doğa yürüyüşleri için de iddialı bir parkur sunuyor. Ancak bölge Saraybosna’ya yaklaşık beş saat mesafede ve yol oldukça meşakkatli. Günübirlik turlarla ya da araba kiralayarak gelmek gibi seçeneklerin yanında milli park dahilindeki köylerde konaklamak da alternatif bir plan olarak aklınızda bulunsun. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
8. Neum
Bosna-Hersek’in Adriyatik’e açılan penceresi Neum, yaz sıcaklarında deniz düşkünlerine biraz olsun teselli olabilir. Ülkenin denize kıyısı olan tek şehri olduğundan kalabalık olacağına şüphe yok. Toplu ulaşım yoka yakın, aracınız varsa aşırı virajlı yollardan gidildiğini unutmayın. Şehir küçük olmakla birlikte konaklama seçenekleri de var tabii ki. Neum, 24 kilometrelik bir sahil şeridine sahip, bu da bütün Bosna’nın tek sahil şeridi. Eğer burada yüzmek istiyorsanız sahile çok erken gidip yer bulmanızı tavsiye ederiz. Öte yandan denize akarsular döküldüğü için berraklık seviyesi sizi bir nebze üzebilir. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
Neum otellerini incelemek için tıklayın.
9. Jajce
Adını Boşnakça “jaja”dan yani yumurtadan alan, Yayçe şeklinde okunan, ortasından Vrbas Nehri geçen Jajce küçük ve sevimli bir şehir. Kiliseleri, camileri, dik çatılı evleri, etrafını saran ve gerçekten de jaja’ya benzeyen tepeleriyle pitoresk bir kasaba. Üstelik şehir merkezinde şırıldayan bir de göz alıcı bir Pilva Şelalesi var. Yolu bütün Bosna’da olduğu gibi oldukça dönemeçli olsa da Jajce’de bir yarım gün hiç de fena olmaz. Dilerseniz Saraybosna’dan kalkan turlarla pratik bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Günübirlik Travnik, Jajce ve Pilva turu bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
Jajce otellerini incelemek için tıklayın.
10. Tuzla
Bosna’nın üçüncü büyük şehri olan Tuzla adını içindeki tuz yataklarından alıyor. Orta Avrupa’daki yegane tuz yatağını barındıran şehir bütün zamanlar boyunca tuzuyla nam salmış. Düşünün Roma çağındaki adı Salinas olan bir yer burası. Tuzuyla ünlü bu şehrin tuz gölü Panonica’ya uğramadan şehirden ayrılmayın. Sıcak bir mevsime denk geldiyseniz göl kıyısındaki şezlonglardan birine serilip mineral bakımından zengin suyun keyfini sürebilirsiniz. Tuz Madeni ve şehrin geçmişinden bir kuple sunan Gradačac Kalesi de Tuzla’ya yolunuz düşerse listenizde olsun. Köftesi ile ünlü şehirlerden. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
Tuzla otellerini incelemek için tıklayın.
11. Zvornik
Zvornik, ortasından Drina Nehri geçen, yarısı Sırbistan sınırında kalan, Keltler, Romalılar, Osmanlılar’a ve Avustuya-Macaristan İmparatorluğu’na mesken olmuş bir şehir. Vaktiyle gümüş ve tuz ile zengin mi zenginmiş. Drina Vadisi’ne bakan Kula Grad yani Zvornik Kalesi şehri kuşbakışı incelemek için bire bir. Çan kuleleriyle şehrin her yerinden gözünüze ilişecek Meryem Ana’nın Doğuşu Katedrali, Osmanlı askerleri tarafından bir dağın tepesine 15. yüzyılda inşa edilen Kuşlat Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Zvornik termal otelleriyle ünlü, yeraltı suyu ile şifalanmak isteyenlere duyurulur. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
Zvornik otellerini incelemek için tıklayın.
12. Visegrad
Yugoslav yazar Ivo Andrić’in Nobel ödüllü romanı Dirina Köprüsü ile hafızalara kazınan ve edebiyatperestleri kendinden geçirmesi muhtemel bir şehir Visegrad. Küçük bir kasaba görünümde olan şehrin ortasından Drina Nehri geçiyor. Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılan köprü şehri bütün dünyaya tanıtmış ve UNESCO koruması altında. Şehire bu güzel köprüyü armağan eden Sokullu Mehmet Paşa’nın heykeli, Ivo Andrić’in çocukluğunun geçtiği ev (sadece dışarıdan görülebilir şimdilik), restoranları ve hediyelik eşya dükkanlarıyla Andricgrad, II. Dünya Savaşı kurbanlarına adanan Stari Brod Anıtı Visegrad’da görülecek yerler arasında. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
Visegrad otellerini incelemek için tıklayın.
13. Travnik
200 sene Osmanlı egemenliğinde kalmış ama aynı zamanda da o dönemde zamanda kalakalmış bir şehir. Kalesi, camileri, türbeleri ve içinden geçen nehri ile Bosna Hersek’in Amasya’sı. Osmanlı’da bölgeyi yöneten devlet adamlarının çıktığı şehirlerden biri olmasıyla da takma ismi “vezirler şehri”. Aynı zamanda köftesi de meşhur. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
Travnik otellerini incelemek için tıklayın.
14. Banja Luka
Bosna Hersek’in ikinci büyük şehri. Ancak Bosnalılar değil ağırlıklı olarak Sırpların yaşadığı bir şehir. Zaten ülkedeki Özerk Sırp Cumhuriyeti’nin başkenti de Banja Luka. Travnik gibi köftesi ve görkemli Kurtarıcı İsa Katedrali ile ünlü. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
Banja Luka otellerini incelemek için tıklayın.
Tuzla gezdikten sonra sizi turumu yazdıklarınızı okuduktan sonra uzsttım.teşekkür ederim. çok faydalandım.