BOZCAADA’DA BAĞLAR, ŞARAPÇILIK, TADIM VE BAĞBOZUMU ETKİNLİKLERİ
Bozcaada şarap ve şarap turizmi konusunda Türkiye’de bir marka. Adada bağcılık ve şarapçılığın tarihi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Antik çağlardan beri adada üzüm bağlarının bulunduğu, Evliya Çelebi’nin de 16. yüzyılda seyahatnamesinde dünyanın en kaliteli şaraplarının Bozcaada’da üretildiğini yazdığı biliniyor.
Bu köklü şarapçılık geleneği, adanın kendine has üzümleri, tarım arazilerinin %80’ını ören bağları, butik şarap üreticileri ve bağbozumu şenlikleri sayesine bağcılık ve şarap Bozcaada’nın DNA’sına işlemiş, Bozcaada’yı en çok tanımlayan unsur olmuş. Haliyle Bozcaada’yı keşfetmek aynı zamanda kadeh kadeh yudumlamak da olduğundan size güzel bir bağ rehberi çıkardık.
Bizi en çok şaşırtan, yurt dışından ya da Urla Bağ Yolu‘ndan alışık olduğumuz gibi üreticilerin yerlerinin bağların içinde olmaması ve gezilebilen bir üretim tesisi/sergi alanındanın bulunmaması oldu. Bozcaada’daki 6 üreticinin 4’ünün yürüyerek gidebileceğiniz merkezde bar tarzı işletmeleri var. Daha çok farklı üzümlerden şaraplarını tadıp, şişe satın alabileceğiniz yerler. Keyifli mekanlar ancak şarapçılığa dair pek bir bilgi almayı beklemeyin. Yasa gereği tadımlar ücretli, fiyatlar makul. Hepsi en az bir çeşit Bozcaada üzümü ile üretim yapıyor ama cabarnet, chardonnay gibi popüler üzümlerle kupajları da var. İmza şarapları ise sezondan sezona üzüme göre değişiyor. Gittiğinizde üreticiye o seneki favorilerini sorabilirsiniz.
Hadi o zaman sağlığınıza!
Not: Bozcaada’de Gezilecek Yerler ve Bozcaada’nın En İyi Mekanları‘na dair önerilerimize de göz atmadan planlarınızı finalize etmeyin, olur mu?
Bozcaada’ya Özgü Üzümler
Bozcaada’nın, kendine has dört çeşit üzümü var. Bu üzümler Kuntra, Karalahna, Vasilaki, Çavuş. Kuntra, Karalahna’dan kırmızı şarap, Çavuş ve Vasilaki’den beyaz şarap yapılıyor.
Kuntra (Karasakız): Rivayete göre adaya adını (Rumcası Tenedos) da veren, Yunan mitolojisinde denizler tanrısı Poseidon’un çocuklarından biri olan Kyknos oğlu olan Tenes, adada yabani bir asma bulur. Onu geliştirip “Kuntra” denilen adaya has bir üzüm haline getirir. O günden sonra Kuntra üzümü, Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarına konu olan Bozcaada şarabının olmazsa olmazı, adanın en önemli değeri olur. Hatta M.Ö 5.yy’da basılan Tenedos sikkelerinin üzerinde bile Kuntra üzümü salkımları yer alıyor.
İşte o Kuntra üzümü bugün hala adanın en değerli üzümü. Yılda ortalama 300’den fazla gün rüzgarlı olan Bozcaada’da, rüzgar üzümün kalitesini bozacak zararlı bileşenlerin üzüme yapışıp kalmasını engelliyor. Bu da ortaya çok daha kaliteli bir üzüm çıkarıyor. Kırmızı ve roze şarap üretiminde kullanılan Kuntra’dan açık renkli, hafif ve içimi kolay şaraplar çıkıyor. Türkler “Karasakız”, Rumlar ise “Kuntra” adını verdiğinden iki ismi var. Eylül’ün ilk haftasında olgunlaşan bir tür. Kuntra az biraz Bayramiç’te de yetişiyor.
Karalahna: Kırmızı şarap üretiminde kullanılan Karalahna, kekremsi bir tada sahip. Tanenli ve yüksek asitli şarap yapımında kullanılıyor. Bozcaada dışında Mürefte’de de üretiliyor. Eylül’ün ikinci yarısında olgunlaşıyor. Bir miktar Mürefte’te de üretiliyor.
Vasilaki: Hafif ve tatlı beyaz şarap yapımında kullanılan Vasilaki erken olgunlaşan, büyük salkımlı, ufak taneli ve ince kabuklu bir üzüm. Eylül’ün ilk haftasında olgunlaşıyor.
Çavuş: Çavuş ise Vasilaki’ye göre biraz daha gövdeli bir üzüm. Yine beyaz şarap yapımında kullanılıyor. Aralarından sofralık olarak da kullanılan tek üzüm çeşidi. Ağustos sonu Eylül başı gibi olgunlaşan bir tür.
Şarapevlerinde Tadım & Alışveriş
Eskiden dini sebeplerle sadece Rumlar tarafından yapılan şarapçılık, Cumhuriyet sonrası Türklerin de yapmaya başladığı bir faaliyet haline geliyor. Fakat bu dönemden önce de Türkler zaten bağcılık yapar, kendileri üzümleri işlemek yerine, şarap yapan Rumlara satarlarmış. Yani 500 yıldan uzun bir süre boyunca Türkler ve Rumlar, Bozcaada birlikte yaşamış, üretmiş, geçinmiş.
Cumhuriyet’ten sonra adadaki şarap üretim tekeli Rumların elinden çıkmış ve şarapçılık 60’lı yıllardan 80’lere kadar Türkler için de önemli bir geçim kaynağı haline dönüşmüş. 80-90 yılları arasında duraklama dönemine girilse de 1990’larda modern tesislerin kurulması ve markalaşmaların başlamasıyla ada şarabı bugünki ününe kavuşmuş.
Her ne kadar küçük bir ada olsa da buraya geldiğinizde bu üzümlerden üretim yapan 6 üretimhane bulacaksınız. Bunlar: Talay, Corvus, Amadeus, Gülerada, Çamlıbağ (Yunatçılar) ve Ataol. Aralarından en eski olanı 1925 tarihli Çamlıbağ (Yunatçılar). Onu 1927’de Ataol, 1948’de Talay, 2002’de Corvus, 2008’de Gülerada ve son olarak 2010’da açılan Amadeus takip ediyor.
Talay Şarapçılık
Ada üzümlerinden yapılan butik şarapların tadımı için uğrayabileceğiniz duraklardan biri. 17. yüzyıl Osmanlısında, Bozcaada’ya yerleştirilen ilk Müslüman-Türk ailelerden biri olan Talay Ailesi’nin son jenerasyonu adadaki köklü bağcılık geleneğini sürdürerek 1948’den beri üretim yapıyor. 1948’de 1955’e kadar dökme başladığı üretime 1955’ten sonra şişeleme ile devam ediyor. Üretimlerinin büyük bir bölümünü ailenin bağlarında yetişen Çavuş, Vasilaki, Karalahna, Kuntra üzümlerinden gerçekleştiriyor ama Avrupa kökenli üzümlerden de şaraplar üretiyor. Talay’ın hem merkezdeki iki şarap dükkanında ücret karşılığı şarap tadımı yapılıyor. Adres: Cumhuriyet, Lale Sok., 17680 Tel: 02866978080 Konum için tıklayın. 1948 Wine House Talay Şarap Evi Adres: Alaybey, 17680 Konum için tıklayın.
Amadeus Şarapçılık ve Mozart Cafe Şarap Evi
1960’larda İstanbul’a yerleşen bir Avusturyalı ailenin, 1986 yılında Bozcaada’ya aşık olmasıyla başlayan Amadeus Şarapçılık diğer üreticilerden hem merkezde yerinin olmamasıyla, hem de yabancı üzüm çeşitleriyle farklılaşıyor. Tek çeşit ya da 5 çeşit olarak tadım paketleri var. Sayıyı belirleyip istediğiniz şaraptan tadabiliyorsunuz. Sauvignon Blanc, Zinfandel, Syrah, Zlahtina, Cabernet Sauvignon gibi Avrupa üzümlerinden şarapları var ama asıl buraya gelmişken markaya ismini veren Avusturalyalı Amadei üzümünü es geçmemek lazım. Bahçelerindeki ahşap masalarında tadım yaparken peynir tabağı da sipariş edebilirsiniz. Adres: Cumhuriyet, Kumkuyu Mevkii No 9/1 17680 Tel: 02866900016 Konum için tıklayın.
Çamlıbağ (Yunatçılar)
Bizce fiyat/ performans olarak en iyi şişeyi yakaladığımız yer 1925’te kapılarını açan, adanın en eski üreticisi Yunatçılar. Ancak biz gittiğimizde mağazasında tadım yapılmıyordu, sadece ürün satışı vardı. Tadım ileride olacak dediler, uğrayıp sorabilirsiniz. Hala yoksa, adada karma tadım ve satış yapan kavlarda bulabilirsiniz.
Toplam 9 şarabı var: Vasilaki, Blush, Kuntra, Karalahna, Kuntra Özel Rezerv, Merlot-Kuntra, Cabernet- Kuntra, Merlot, Cabernet Sauvignon. 9 şarabı da tatmak isterseniz Tenedion Wine House’a uğrayabilirsiniz. Adres: Cumhuriyet, Emniyet Sk. No:01, 17680 Tel: 02866978055 Konum için tıklayın.
Corvus Vineyard ve Wine Bite
Corvus ise adanın en isim yapmış şarap markası ama enteresan bir şekilde aslında adalı değiller. 🙂 Üretimleri de ada üzümlerinden çok daha geniş. İki yeri var, birisi üretimhanenin içindeki fabrika satış mağazası, diğeri de merkezdeki Salhane’nin yakınlarındaki Wine Bite kısmı. Eskiden Akaretler’deki yerlerine gidenler nasıl nefis tapas tarzı şeyler yaptıklarını bilir. Bir heves gittik ama hala sezon için kapılarını açmamışlardı. Açık olmadıkları için teyit edemedik ama sanırsak artık o lezzet şöleni de bitmiş, peynir tabağı gibi basit eşlikçilere dönmüşler. Fabrika Satış Mağazası Adres: Alaybey, 17680 Tel: 02866978181 Konum için tıklayın. Wine & Bite Adres: Cumhuriyet, Şükran Sk. No:4, 17680, 17680 Konum için tıklayın.
Gülerada Şarapçılık ve Gülerada Wine & Jam
Gülerada adanın en salaş şarap üreticisi. Bahçe içinde bir restoran olarak hizmet veriyor, hatta şarap üreticisinden çok kendi şarabını yapan bir restoran gibi düşünmenizde fayda var. Şarapları bizce biraz geri planda. Yalnız akşam yemeği saatlerinde geldiğinizde yoğunluktan tadım fırsatınız olamıyor. Adres: Alaybey, 17680 Tel: 05367200617 Konum için tıklayın.
Ataol Şarapçılık
1927’de açılan Ataol Şarapçılık, adadaki en eski ikinci şarap üreticisi. Özellikle Alikante adlı şarabı meşhur. Bozcaada’nın iç kesimlerinde bir de konaklayabileceğiniz bağ evleri var. Şaraphane Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sk. Nu:3, 17680 Tel: 02866978004 Konum için tıklayın.
Birkaç Üreticiyi Birden Tadabileceğiniz Kavlar
Acaba aynı üzümü farklı üreticiler nasıl yorumlamış diye merak ederseniz o zaman birkaç üreticiyi birden bulabileceğiniz şarap barlarını değerlendirebilirsiniz.
Tenedion Wine House
Çalışanlar oldukça bilgili ve ilgililer. Satın alırken onlarla sohbet edebilir, şaraplar hakkında bilgi alabilirsiniz. Popüler bir yer olduğundan çareyi dışarıya masa atmak yerine minder ve mini masa atmakta bulmuşlar. Adres: Cumhuriyet, Atatürk Cd. No:11, 17680 Tel: 02866978055 Konum için tıklayın.
Krasi
Hazırladığı gün batımı paketileri ile öne çıkan Krasi’nin hemen yan tarafında küçük bir tadım barı olduğunu fark edeceksiniz. Adadaki farklı üreticiler tadarken güzel şarküteri tabaklarında söyleyebilirsiniz. Adres: Cumhuriyet, Çınarçarşı Cad No:66, 17680 Tel: 5445606550 Konum için tıklayın.
Bozcaada Bağbozumu Festivali
Bozcaada’da eylül başı bağbozumu dönemi. Eğer seyahatinizi bu döneme denk getirirseniz Bozcaada Bağbozumu Festivali’ni de yakalama şansınız var. Belediye, Kaymakamlık ve Bağcılar Kooperatifi’nin birlikte düzenlediği bu 3 gün süren festival süresince, merkezden iki saatte bir kalkan, asma yaprakları ile süslenmiş kasalı traktörlere binip hasır sepetinizle bağlara gittiğiniz, üzüm topladığınız bağbozumu turları oluyor. Bu şekilde her gün bir üreticinin bağına gidiliyor. Siz de belirli bir ücret karşılığında sepetinizin aldığı kadar üzüm toplayabiliyorsunuz. Turlara katılmak isterseniz, ada merkezinde kurulan tur standlarına başvurarak belirtilen saatteki araca rezervasyon yaptırıyorsunuz. Ayrıca festival süresince en iyi çavuş üzümü ve üzüm güzelinin seçildiği yarışmalar, belediyenin işletmesi olan Salhane’de şarap tadım günleri, konuşmacılarla söyleşiler, Bozcaada Kalesi’nde festivale özel resitaller de oluyor.
Bozcaada’da Konaklayabileceğiniz Bağ Evleri
Adanın merkezinden ve haraketliliğinden uzak, bağlar arasında, sessizliğin ve sakinliğin ortasında konaklama opsiyonları arayanlar için Bozcaada’da birçok bağ evi işletmesi mevcut.
Talay Bağları Konuk Evi
Talay Ailesi, üzüm bağları arasındaki yarım asırlık bağ evlerini restore ederek bir konuk evine dönüştürmüş. Sadece dört odası ve deniz manzaralı bir terası var. Kahvaltısı da çok seviliyor. Websitesi Adres: Alaybey, Sulubahçe Bağ Yolu, NO.24, 17680 Tel: 05332328395 Konum için tıklayın.
Ataol Tatil Çiftliği
Yine bir şarap üreticisi olan Ataol’un tatil çiftliği. Zeytinliklerle çevrili taş bir binada misafirlerini ağırlayan Ataol Tatil Çiftliği’nin doğa ile iç içe 31 odası bulunuyor. Odalarında wifi, minibar, ve klima gibi olanaklar yer alıyor. Otelin havuzu da var. Evcil hayvan kabul edilemiyor. Konaklama birimini detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Madam Eleni Bağ Evi
Eskiden Patiska Bağ Evi olan yer Madam Eleni Bağ Evi olarak değişmiş ama Patiska’nın o meşhur kahvaltısı baki kalmış. Konaklama yapabileceğiniz gibi sadece kahvaltısına da gelebilirsiniz. Geniş bir bahçe içinde, toplam 6 taş odadan oluşan bir işletme. Oda-kahvaltı hizmet veriyor. Evcil hayvan da kabul ediliyor. Konaklama birimini detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Defne Bağ Evi
Çayır mevkiinde bulunan Defne Bağ Evi, bahçe içinde, deniz manzaralı, toplam 6 odadan oluşuyor. Oda-kahvaltı hizmet veriyor. Odalarında klima, minibar ve wifi mevcut. Özellikle de Emel Hanım ve çalışanlarının çok ilgili olması ve kahvaltısı beğeniliyor. Evcil hayvan da kabul edilmiyor. Konaklama birimini detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Aral Tatil Çiftliği
Yaz kış konaklayabileceğiniz, toplam 50 odalı bir taş otel. Kendi tavuklarının yumurtalarından kahvaltılar sunuyor. Evcil hayvan kabul ediliyor. Zaten çok hayvan dostu bir işletme. Etrafta keçiler, tavuklar, horozlar var. Personeli ilgili ve güler yüzlü. Odaları taştan. Yeşillik alanı bol bir yer olduğundan çocuklu ailelerin de tercihi. Konaklama birimini detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Güleda Bağ Evi
Güleda Bağ Evi, adanın merkezine 20 dakikalık yürüme mesafesinde, Poyraz Limanı Koyu’na yakın bir konumda yer alıyor. Yemyeşil bahçe içinde, mütevazı bir aile işletmesi olan tesiste toplam 6 oda mevcut. Her sabah sunulan serpme kahvaltısı, Behiç Bey ve ekibinin misafirperverliği oldukça beğeniliyor. Evcil hayvan kabul edilmiyor. Konaklama birimini detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Elyada Bağ Evi
Bozcaada’nın hizmeti, konumu, kahvaltısı ile en sevilen bağ evlerinden biri. Özellikle işletmecisi Ali Bey’in misafirperverliği ile ünlü. Geniş bahçeli, yeşili bol, etrafta tavukların gezdiği, sessiz, huzurlu, tam kafa dinlemelik bir yer. Toplam 8 odası var. Konaklama birimini detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Harmani Tatil Çiftliği
Toplam 14 odası bulunan, taş bir çiftlik evi. Özellikle de gün batımını izlemek için ideal. Etrafta dolaşan şirin köpekleri var. Zaten çiftliğe evcil hayvan da kabul ediliyor fakat çocuk misafir kabul edilmiyor. Kahvaltısı ve işletmecisinin ilgisi alakası özellikle beğeniliyor. Konaklama birimini detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Airbnb’den Kiralayabileceğiniz Bağ Evleri
Bozcaada’daki Airbnb’den kiralanabilen en güzel bağ evlerini Bozcaada’da Kiralık Bağ Evleri yazımızda verdik. İncelemeden tercih yapmayın deriz.
Öncelikle merhaba, şarapçılık ile ilgili çok güzel bir paylaşım olmuş. Güzel bir rehber olarak adlandırıp tavsiyelerinizi adım adım deneyimlemek için sabırsızlanıyorum. Paylaşım için teşekkürler.
Merhaba biz teşekkür ederiz beğenmenize sevindik :)))
Merhaba ne zaman bir gezi planı yapsam internette arama yapıyorum ve mutlaka sizin sayfanızla karşılaşıyorum. Gerçekten idolümsünüz, umarım ben de sizin kadar gezebilirim.