ÇANAKKALE’DE GEZİLECEK YERLER – EN GÜZEL 10 ÇANAKKALE DENEYİMİ

ÖNCELİKLE yukarıdaki EN GÜZEL 7 ÇANAKKALE DENEYİMİ VİDEOMUZU izleyiniz. Aşağıdaki yazılarda da detayları okuyabilirsiniz. YOUTUBE KANALIMIZA abone olmayı unutmayın.

Çanakkale’yi her zaman sevmişizdir. Ne zaman fırsat bulsak kaçar gideriz. Kaç kere orada hayatımızı yeniden perspektife kavuşturmuşuzdur, kim bilir…

Çanakkale’yi Biz Evde Yokuz olarak tabi ki deneyim odaklı gezdik: batık dalışı yaptık, seramik atölyesine gittik, Athena Tapınağı’ında güneşi batırdık. Sadece Çanakkale’ye özgü, başka bir yerde olmayan şeyler kovaladık.

Çanakkale yine bizi denize inen çam ormanları, sakin plajları, yaz sıcaklarına deva rüzgarı, tüyleri diken diken eden tarihine tezat cıvıl cıvıl şehir yaşantısı, kiraz bahçeleri içindeki köyleri ile çok güzel ağırladı, marine etti, evimize yumuşacık yolladı.

Artık benim de bi sinirlerim alınsın diyen herkes için en güzel Çanakkale deneyimlerimizi derledik. 😀

Not: Gökçeada ve Bozcaada‘yı ayrıca anlatacağımız için bu videoda yer vermedik diye atladık sanılmasın. Atlar mıyız hiç, adalar tadından yenmez, hakkı bir başka videoda tek tek anlatmadan da çıkmaz.  😉

Çanakkale Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Çanakkale’ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Çanakkale’ye uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Havalimanı. Buraya çeşitli havayolu firmalarının İstanbul’dan direkt uçuşları var. Balıkesir Havalimanı’ndan Çanakkale merkez ise arabayla 2,5 saat sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce fiyat karşılaştırması yapmayı unutmayın. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Çanakkale’de Seçtiğimiz Oteller

Çanakkale’de bizim önerdiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz.

Kolin Hotel $$

274 odası olan büyük ve beş yıldızlı bir otel kompleksi. Konumu ve kahvaltısı güzel. Ferah, temiz, rahat edebileceğiniz odaları var. Deniz kenarındaki odaları manzaralı. Otelin tam donanımlı bir spa’sı, restoranı, barı, havuzu var. Ücretsiz gidiş-dönüş havaalanı transfer servisi, açık büfe kahvaltı, wifi ve otopark sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Hotel Des Etrangers $$

8 odalı, merkezde, üç yıldızlı bir otel seçeneği. Otelin kendi restoran ve barı, bahçesi, feribot terminaline gidiş geliş servisi, ücretsiz kontinental kahvaltı ve kablosuz internet servisi var. Odaları şehir veya deniz manzaralı. Odalarında klima, minibar, saç kurutma makinası ve tv mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Çanakkale’deki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Çanakkale‘deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Çanakkale’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Yukarıdaki işletmelerin fiyat karşılaştırmasını, kişi başı maliyetlere göre belirledik. Özellikle villa veya ev kiraladığınızda, kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Çanakkale’ye kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Burada görülecek noktalar birbirine yakın değil. Özellikle de Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı gezerken altınızda araç olması en ideali olur. Hem dilerseniz arabanızla Bozcaada ve Gökçeada’ya da geçebilirsiniz. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Çanakkale’de Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Aynalı Çarşı
  2. Kordon
  3. Çanakkale Deniz Müzesi
  4. Truva Atı
  5. Seramik Müzesi
  6. Kilitbahir Kalesi
  7. Seyit Onbaşı Anıtı
  8. Çanakkale Şehitler Abidesi
  9. 57. Alay Şehitliği
  10. Seyit Onbaşı Anıtı
  11. Çanakkale Şehitler Abidesi
  12. Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperler
  13. Troia Antik Kenti
  14. Troya Müzesi
  15. Tevfikiye Arkeo Köy
  16. Porta Caeli Bağları

Yeme-İçme

  1. Çanakkale Helvacısı Kadir Usta
  2. Tekin Peynir Helvacısı
  3. Hüsmenoğlu
  4. Sardalye
  5. Hasan Tefik Restoran ve Zeytinyağı
  6. Suvla

1. Çanakkale Şehir Merkezi’ni Gezin


Çanakkale’ye indikten sonra ilk duraklarınız Aynalı Çarşı, kordon ve deniz müzesi olsun. Bu üç yeri gezmek yarım gününüzden fazlasını almaz çünkü üçü de birbirine çok yakın.

Aynalı Çarşı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

“Çanakkale içinde Aynalı Çarşı” türküsünü duymayanımız yoktur herhalde. Çanakkale’nin meşhur Aynalı Çarşı’sı şarkılara bile konu olmuş. Tam 1890 senesinde yaptırılan çarşı Gelibolu Savaşı’nda bombalanıp kelimenin tam anlamıyla harabe haline gelmiş. Uzunca bir süre bu yüzden kullanılamasa da 1967 yılında yenilenerek şu an olduğu duruma gelmiş. Adının neden aynalı çarşı olduğuyla ilgili ise rivayet çok! Biz hangisine inanacağımıza karar veremedik o yüzden en iyisi biz en çok duyduklarımızı yazalım siz karar verin. 🙂 Bir kesim eski zamanlarda “ayna” adı verilen at gözlükleri satıldığı için bir kesim ise girişinde iki tarafta bulunan aynalardan dolayı bu adın verildiğini söylüyor. Gitmeyi düşünenleri uyaralım, Kapalıçarşı gibi büyük bir yer beklemeyin, aksine Aynalı Çarşı onun minyatür hali gibi. İçinde hediyelik eşyalar satılıyor ve tarih kokan bir mekan, Çanakkale’ye gitmişken görülmeye değer. Aynalı Çarşı’daki dükkanlar her gün sabah 8’de açılıyor, normalde akşamüstü 5 gibi kapanıyor ama yaz aylarında daha geç de olabiliyor. Konum için tıklayın.
Haritada 1 numara.

Kordon


Mutlaka kordon boyunca yürüyüş yapın ve sahil şeridindeki onlarca restoran/kafe/çay bahçesinden birini rastgele seçip boğaz ve Gelibolu manzarasına karşı keyifle oturun. Özellikle de bahar veya yaz aylarında gittiyseniz daha bir keyifli olacaktır. Tabi güzel havalarda daha kalabalık oluyor ama Çanakkale’ye gelmişken bu manzara kaçmaz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Çanakkale Deniz Müzesi

Bu müze Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Müzenin içinde farklı bölümler ve yapabileceğiniz farklı etkinlikler var. Öncelikle Osmanlı Donanması’ndan kalma Nusret Mayın Gemisi’ni mutlaka görün, geminin giriş bölümünde gemiye ve yapıldığı döneme dair eşyalar var. Ayrıca geminin hikayesi anlatılıyor. Bunun dışında müzenin içinde 1462 yılında yapılan ve Çanakkale’nin simgelerinden olan Çimenlik Kalesi, bir hediyelik eşya binası, resim ve fotoğraf sergilerinin olduğu bir bölüm ve Çanakkale Savaşları İhtisas Kütüphanesi var. Bu kütüphanede Çanakkale Savaşları’na dair birçok kaynak ve bilgi bulabilirsiniz. Hediyelik eşya binasından minik hediyeler bulabilirsiniz ve aklınızda bulunsun hediyelik eşyaların bir kısmı internetten müzenin sitesinde de satılıyor.

Müze kart maalesef geçmiyor. Bayramların ilk günü, yılbaşında ve Pazartesileri kapalı; onun dışında haftaiçi sabah 9 ile akşam 5 arası, haftasonu ise sabah 10 ile akşam 6 arası açık. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Troy Filminden kalan Truva Atı


“Yerinde çekilseydi daha doğru olurdu.”

Öyle sette kullanılan atı hediye ederek kalplerini alacaklarını sandılarsa, Brad Pitt kardeşimize söyleyelim Çanakkaleliler hala kırgınlar. Ama kaykaycılar, patenciler bu vesile ile meydana mermer zemin yapılmasından pek bi memnun, o ayrı. 😀

Efsaneye göre Truvalı Paris’in, Sparta kralının karısı Helen’i kaçırması ile iki şehir savaşa tutuşur. On yıllarca devam eden savaş nihayetinde Paris’in Sparta’nın en iyi savaşçısı olan Akhilleus’u ok ile öldürmesi ile Truva lehine neticelenir. Spartalılar bir barış hediyesi olarak Truva’ya tahta bir at heykeli gönderirler. Şehrin kapıları açılır ve at içeri girer. Ancak aslında bu sinsi bir intikam planıdır ve atın içi Spartalı askerlerle doludur. Karanlıktan sonra herkes uyurken askerler attan çıkıp, herkesi katlederler ve Truva’yı düşürürler.

Çanakkale’de Kordon’da sergilenen Truva Atı da işte bu hikayeyi konu alan Brad Pitt’in oynadığı Troy filminde kullanılan at. Filmiin kendisi Malta ve Meksika da çekilmiş, sonra da çekimlerde kullanılan at Çanakkale’ye hediye edilmiş. 2004’ten beri de burada sergileniyor. Truva Antik Kenti’yle karıştırmayın, o tamamen farklı bir noktada, merkezde değil. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

2. Batık Dalışı Yapın!

Çanakkale dalış için mükemmel bir yer. Biz dünyada Çanakkale ile kapışabilecek kalibrede başka bir tarihi dalış noktası bilmiyoruz. Filipinler’deki Coron Körfezi’inde 12 tane 2. Dünya Savaşı’ndan kalma batık olduğundan dünyanın dört bir yerinden turistler akın akın dalmaya geliyor. Çanakkale’de ise, 1. Dünya Savaşı’ndan kalma 175’e yakın batık var! Bir zamanlar savaş sırlarını barındıran gemiler, şimdi müren, ıstakoz ailelerini barındırıyor…

Çanakkale savaşının ne kadar büyük olduğunu anlamanın en görsel yolu birkaç ayda gemi mezarına dönen Çanakkale sularına dalmak herhalde… Savaşın en stratejik misillemelerinin birinden bahsedelim: Boğaz, itilaf kuvvetleri gemileriyle dolu. Osmanlı’nın ve müttefiği Almanya’nın imkanlarıysa çok dar. Bütün gemilerle savaşmaları mümkün değil. Stratejik hedefler belirleyerek, kaynaklarını iyi kullanmaktan başka çıkar yol yok… Majestik, Churchill’in itirazlarına rağmen, büyüklüğü (119 metre!) sebebiyle boğazı kolayca aşacağına inandıkları için İngiliz donanmasına ekledikleri bir iletişim gemisi. Bir Alman denizaltı, İngiliz donanmasının iletişimini sabote etmek için gemiyi 757 kişilik mürettebatıyla gemiyi batırarak, kritik bir hamle yapıyor. Topunun döner zemini, kullanmaya fırsat bulamadığı bombaları, ve eğer batırılmasaydı savaşın kaderini nasıl etkileyeceğinin hayali hala gemin güvertesinde duruyor. Daha dinlerken tüyleriniz diken diken oldu di mi?

Batık dalışı için en çok tercih edilen batıklar Alman Torpedo Gemisi, Majestic Batığı, Kaptan Franco Batığı, Lundy Batığı, Küçük Kemikli Burnu, Büyük Kemikli Burnu, Bebek Kayalıkları ve Su Gemisi Batığı. Ha bu arada, illa dalış brövenizin olması gerekmiyor. Çünkü Çanakkale Boğazı’nın suları genellikle sığ olduğu için 6 metrelerde bile batık var. Şnorkelle yukarıdan seyretmek ya da deneme dalışı yapmak da mümkün. İlk defa dalış yapacakların telaşlanmasına hiç gerek yok; dalış yapacağınız firmaların hepsinde dalmadan önce kapsamlı bir anlatım oluyor ve sizi güzelce yönlendiriyorlar. Batık dalışı için servis veren bazı firmalar:

Saros Diving
Badim
BlackFish

3. Çanakkale’nin meşhur peynir helvasını tadın

www.husmenoglu.com

Çanakkale’nin kendine has lezzetlerinden peynir helvasını mutlaka deneyin. Peynir helvası, tuzsuz peynir, irmik, yumurta ve şekerle yapılıyor. Biraz fazla şekerli olduğu için iç bayabiliyor ama gitmişken denemek lazım deriz. Yiyebileceğiniz ünlü adresler:

Kadir Yaşar Çanakkale Helvacısı

Burası da Çanakkale’nin en ünlü ve eski adreslerinden. Helvayı çok lezzetli yapıyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Babalık Tekin Helvacısı

Çanakkale’de peynir helvasını, ilk ve en meşhur adreslerinden biri. Babalık Helvacısı çok uzun senelerdir var, Çanakkalelilerin büyük bir kısmından da tam not almış. Dondurmalı peynir helvasının bir porsiyonu 6 TL (Kasım,2016) Tel:02862174610 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Hüsmenoğlu Peynir Helvası

1912’de açılmış, lezzetli peynir helvası yapan helvacılardan biri. İstiyorsanız siteden evinize de sipariş verebiliyorsunuz. Websitesi: www.husmenoglu.com Tel: 02862177733 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Sardalya avlayın veya yiyin

Çanakkale’ye gittiyseniz, özellikle de yaz mevsimlerindeyseniz, sardalya yemeden sakın dönmeyin! Zaten lezzetli olan sardalyalar yaz mevsimlerinde parmak yedirten cinste oluyor. Aslına bakarsanız Çanakkale’de sardalya için çok özel bir pişirme yöntemi veya tarifi yok. Olay sardalyanın özellikle de mevsiminde bol ve çok lezzetli olması. Hatta yaklaşık 20 senedir her sene yaz aylarında “Uluslararası Gelibolu Altın Sardalya Kültür ve Sanat Festivali” düzenleniyor. Çanakkale’ye özel bu lezzeti tatmak isterseniz birkaç adres:

Sardalye

Vaktiniz varsa mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri, Çanakkale’nin enlerinden. Ekmek arası sardalyası dillere destan, ama onun dışında acılı turşu, mezgit, midye ve kalamar gibi pek çok lezzeti denemeye değer.  Tel: 02862134848 Websitesi: www.sardalye.com.tr Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Hasan Tevfik Lokantası

Bozcaada’da, çok eski bir lokanta olmasa da kısa sürede taze balıkları, özel ve lezzetli mezeleriyle epey adını duyurmuş. Asma yaprağında sardalyayı mutlaka denemelisiniz ama onun dışında etli sarma, asma yaprağındaki keçi peyniri, yoğurtlu dil balığı, kabak çiçeği dolması ve ot kavurması da çok ünlü lezzetlerinden. Tel: 02862173949 Websitesi: www.hasantefik.com Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Balık tutmayı sevenlerdenseniz, sardalyayı direk mideye indirmek yerine yapabileceğiniz keyifli aktivitelerden biri de sardalya avlamak olabilir. Sonra da afiyetle yersiniz! Biz de sardalya avlamak için çıktık fakat maalesef şanslı günümüzde değildik, elimiz boş döndük. Siz de şansınızı denemek isterseniz tekne kiralamak en mantıklısı. Kordon boyunca gördüğünüz tekneciler ya da balıkçılarla konuşup ayarlayabilirsiniz.

5. Seramik Müzesi

Eskiden hamam olarak kullanılan çok şeker bir binada olan Seramik Müzesi, Geleneksel Çanakkale Seramikleri’nin geçmişten beri gelişimini, değişimini anlatan bir yer. Müzede bu belgelerin dışında seramik sanatını deneyimleyebileceğiniz bir atölye, süreli sergiler ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Hatta biz de atölyede tornanı başına geçip seramik yapmayı denedik, çok keyifli bir deneyim ama seramik şekillendirmenin göründüğü kadar kolay olmadığını söyleyebiliriz 🙂 Müzeye giriş ücretsiz ve çoğu müze gibi pazartesi günleri kapalı. 1 Eylül-31 Mart tarihleri arasında sabah 9’la akşam 5 arası açık, 1 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında ise sabah 9 akşam 7 arası açık. Adres: Cevatpaşa Mahallesi, Kaya Sk. 33-35, 17000 Merkez/Çanakkale Merkez Tel: 02862110130  Websitesi: www.canakkaleseramikmuzesi.org  Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”
– Mustafa Kemal Atatürk


Ülkemizin en  etkileyici yerlerinden biri olan Milli Park, 1973 yılında kurulmuş. Bize sorarsanız parkı kesinlikle bir rehberle gezmek lazım. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda Çanakkale Savaşları’nda verilen binlerce kayıbın hatırasına anıtlar ve şehitlikler yapılmış, ayrıca bir sürü savaş kalıntısı ve dönem eşyası da bulunuyor, öyle bir atmosfer var ki savaşı ve yaşananları size de hissettiriyor. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Turu’nda fedakarlık ve kahramanlık hikayelerini dinlerken çeşit çeşit duygular çullanıyor insanın üzerine. Biraz hüzün, biraz dünya düzenine kızgınlık, bolca fedakarlıklar karşısında mahçubiyet ve bolca gurur.

Park denildiğine bakmayın, oldukça büyük bir alan ve her yer bir güne hepsini sığmayabilir ama bir gün yine de derinlemesine gezersiniz. Park’ta görülebilecek çok nokta var buraları önceliklendirmenizi öneririz:

Kilitbahir Kalesi – İstanbul Kuşatması sırasında 1452’de Fatih Sultan Mehmet’in Bizans İmparatorluğu’na yardım götürenlerin önünü kesmek için yaptırdığı kale. 1980’de Kültür Bakanlığı “Korunması Gereken Kültürel Varlık” listesine almış. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Seyit Onbaşı Anıtı ve Mecidiye Tabyaları – 2. Abdülhamit dönemlerinde yapılan tabyanın yanında Seyit Onbaşı’nın heykeli ve Mecidiye Şehitliği ve Anıtı yer alıyor. Mecidiye Tabyası 1915 Deniz Savaşları’nda oldukça zarar görmüş. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Çanakkale Şehitler Abidesi – 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı’nda şehit olmuş Türk askerlerinin anısın yaptırılan şehitlik Gelibolu Yarımadası’nın en etkileyici yerlerinden. Yanında başka anıtlar da bulunuyor ve parkta kesinlikle görülmesi gereken bir nokta. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

57. Alay Şehitliği – Savaşta hayatını kaybeden 57. Alay’ın anısına yapılan şehitlik 1992’den beri ziyarete açık durumda. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Conkbayırı, Atatürk Anıtı ve Siperler – 10 Ağustos 1915 günü Mustafa Kemal’in verdiği taarruz emrini simgeleyen Atatürk Anıt Heykeli de görülmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

7. Truva Antik Kenti


Truva Antik Kenti, çok fazla farklı iddialar ortaya atılsa da, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu düşünülen, tarihin en önemli ve tanınan antik kentlerinden biri. Özellikle bulunduğu konum ve liman kenti olması nedeniyle farklı medeniyetlerin alışveriş ve paylaşımına da olanak sağladığı için arkeolojik ve tarihi olarak da çok önemli bir nokta. Taşıdığı önemden ötürü 1996 yılından beri Milli Park statüsünde ve 1998’ten beri ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Bununla birlikte, pek taş üzerinde taş kalmadığından, malesef görsel açıdan bir Bergama ya da Efes keyifinde değil. Şehirden geriye araziye yayılmış dağınık taşlar kalmış, biraz da duvar kalıntısı. Girişte de meşhur  Truva Atı var. Sembolik olarak bulunan eser bir tarihi nitelik taşımıyor.Nisan-Ekim ayları arasında her gün sabah 8 akşam 8 arası, Kasım-Mart ayları arasında ise her gün sabah 8 akşam 5 arası açık. Dini bayramların ilk günü ise saat öğlen 1’de açılıyor. Müzekartınız ile bir yıl içinde iki kez girebilirsiniz, Müzekart+’a sahipseniz ziyaret hakkınız sınırsız. Tel: 02862172371 Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

8. Suvla’nın Fabrikası’na Uğrayın

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/suvlawines

Eceabat’tan feribotla Çanakkale merkeze geçmeden önce veya Çanakkale dönüşü Suvla’ya uğramak bir klasik haline geldi. Burası, Eceabat’ta ‘şato tipi’ üretim yapan Suvla’nın, hem kahvaltıya gelebileceğiniz hem de yemek yiyebileceğiniz bir gastronomi noktası.

Suvla’da bulabileceğini üzüm cinsleri; Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabernet Franc, Grenache Noir, Petit Verdot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Roussanne ve Marsanne gibi yabancı üzümler ve tarihi yarımadaya özgü yerli üzümler beyaz Kınalı Yapıncak ve kırmızı Karasakız. Hepsi Kabatepe bölgesinde, 600 dönümlük aile bağlarında yetişiyor. Websitesi Adres: İsmetpaşa, İsmetpaşa Mahallesi, Çınarlıdere No:11, OPET Benzin İstasyon yanı, Eceabat, 17900 Eceabat/Çanakkale Tel: +902868141000 Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

9. Ödüllü Troya Müzesi ve Arkeo Köy Tevfikiye’yi Gezin

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Son olarak mitolojilerin şehri Troya Antik Kenti’ne gidelim. Belki duymuşsunuzdur, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıldönümünde Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018’i Troya Yılı ilan etmişti. İşte tam da bu dönemde Tevfikiye Köyü sınırları içinde, Troya Antik Kenti girişinde yeni bir müze açıldı. 2020 Yılı Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi olan Troya Müzesi. İçinde Troya’nın farklı katmanları, mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılıyor. Müzede çeşitli çağlara ait mermer heykeller, lahitler, yazıtlar, sunaklar, pişmiş topraktan seramikler, metal kaplar, silahlar, sikkeler, kemik aletler, cam bilezikler, süs eşyaları gibi eserler sergileniyor. Müzede müzekart geçiyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

10. Etno Köyler

Yine aynı dönemde ören yerine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü ardından da onun komşusu Çıplak Köy, Troya döneminin ruhunu yaşatan arkeo köylere dönüştürülüyor. Köylerin meydanları, kahvehaneleri, dispanserleri Troya dönemini yansıtacak şekilde yenileniyor, köylere müzeler ve alışveriş alanları yapılıyor, atıl kalmış evler “Troya evi” konseptinde yenilenerek el işi ve eğitim için atölye alanlarına dönüştürülüyor, kimi yapılar da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi desteği ile dönemin iç mimarisine göre düzenleniyor. Köy halkının katılabildiği, girişimcilik, iş ve sosyal hayatta iletişim, kişisel gelişim, İngilizce vb. gibi çeşitli eğitimler veriliyor. Troya ören yeri, Troya Müzesi, Tevfikiye ve Çıplak Köyleri’ni kapsayan bir program için takviminizde mutlaka yer açın. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

11. Porta Caeli Bağları’nda Bağ Bozumuna Katılın

Fotoğraf Kaynak: portacaeli.com.tr

Eceabat’taki Hotel Porta Caeli, hem Toskana veya Napa vadilerindeki bağ otellerini aratmayan bir otel hem de gerçek bir gastronomi deneyimi yaşayabileceğiniz bir durak. Bizce tüm Çanakkale’nin en özel konaklama noktası ama asıl uzmanlık alanı bağcılık. Tamamen geleneksel yöntemlerle Chateau tipi bağcılık yapıyorlar. Dikili kırmızı üzümler Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot ve Cabernet Sauvignon beyaz üzümler ise Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier. Buraya Ağustos sonu Eylül ortası yani bağ bozumu döneminde geldiğinizde hem uzmanlar eşliğinde üzümün yolculuğuna tanıklık edebiliyorsunuz. Ayrıca otelin dünyanın sadece birkaç noktasında sunulan üzüm içerikli patentli Spa tera pilerinin bulunduğu SPA Caeli by Caudalie ve tarladan sofraya mantığı ile hizmet veren restoranı da buradaki gününüzü sonlandırmak için ideal finali vadediyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

BONUS: Bozcaada, Assos, Windsurf, Anzak Günü, Adatepe ve Babakale

Yukardaki 11 deneyime artı olarak bonus 6 şey daha eklemek istedik!

Bozcaada

Dışı boz ama her yeri bağlarda keyif, yerel tatlar, harika gün batımları, masmavi koylarda yüzme fırsatları ile dolu Bozcaada’dan önerilerimizi Bozcaada’da Gezilecek Yerler yazımızda topladık.

Assos’ta Deniz Keyfi

Assos bizce ülkemizde an butik deniz tatili keyfi yaşanan yer. Denizi çok güzel olmasına karşın, ulaşımı meşakatli olduğu ve pek bir gece hayatı vaad etmediği için yazın sahilleri yağmalayan turist akınından yırtıyor.  Mükemmel bir tarihi doku var; Antik Liman, Behramkale Köyü ve Athena Tapınağı mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Assos’ta gezebileceğiniz yerler için kapsamlı bir yazımız var, merak ederseniz Assos Gezilecek Yerler yazımız ile 10 dakikada bir Assos kurdu olabilirsiniz. 🙂

Windsurf

Çanakkalenin rüzgarı çok bol olduğu için ıskalama riski yok, gittiğinizde garanti sörf rüzgarı olacaktır. Bu yüzden windsurf tatili yapmak isteyenler için kesinlikle ideal spot. Windsurf okulları listemizden Çanakkale’ki okulları öğrenebilirsiniz. Bizim Kabatepe’yi tenhalığından ve doğal güzelliğinden ötürü çok severiz. Burayı değerlendirmek isterseniz Kum Otel buradaki tek tesis ve içinde bir de rüzgar sörfü okulu var. Giderseniz mutlaka Zeytin Cafe’nin bahçesinde köfte & patates yemelisiniz. Kum’dan sahile çıkınca sola dönüp 5 – 10 dakika yürüyünce görürsünüz.

Anzak Günü

Çanakkaleli neredeyse herkesin bir Avusturalya bağlantısı var; ya gitme hayali, ya orada yaşayan bi eşi dostu, ya da bir aşk hikayesi. Bir balıkçıya soruyoruz, “Bunca yaşanandan sonra, nasıl oluyor bu işler?” “Göze göz, dişe diş diye gidirsek, bütün dünya kör kalır. Biz artık kardeşiz. Tüm dünyaya da örnek olsun” diyor. Çanakkale’nin dört bir yanında yazdığı gibi: Barış mümkün…

Bu dostlukların büyük çoğunluğu Anzak Günü’nde kurulmuş. Anzak Günü her sene Yeni Zelanda ve Avustralya askerlerini ve sivillerini anmak için Gelibolu’da düzenlenen gün. Resmi adı “Çanakkale Kara Savaşları’nın Yıldönümü”, yani 1915’de Gelibolu’ya çıkışın yıldönümü olarak kabul ediliyor. Anzac’ın açılımı da “Australian New Zealand Army Corps”. Aslına bakarsanız “Anzak Günü” Avustralya, Yeni Zelanda ve Gelibolu olmak üzere üç farklı yerde aynı anda gerçekleşiyor. Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları ülkelerinden sırf bugün için Gelibolu’ya gelip şehitlerini anıyorlar. Her sene 24-25 Nisan tarihlerinde düzenleniyor.

Şafak vaktinde “Şafak Töreni”yle başlayan tören yürüyerek devam ediyor, öğlen 11.30’da  da Conkbayırı’nda Yeni Zelanda Töreni oluyor. Bütün gün devlet başkanları tarafından konuşmalar yapılıyor, ilahiler okunuyor ve şehitler anılıyor.

Adatepe Köyü

Burası Kaz Dağları‘nın eteklerine konuşlanmış, bir tutam mitoloji bir tutam da yakın tarihle harmanlanmış oksijen deposu köyü Adatepe. Adatepe’yi burada bir paragrafa sığdırmak istemedik ve uzun uzun Adatepe’de Gezilecek Yerler yazımızda anlattık.

Babakale

Fotoğraf Kaynak: pxhere.com

Babakale Osmanlıların yaptığı son kalelerden biri ve Osmanlı Dönemi’nden kalmış ufak, şirin bir köy. Babakale hakkında biraz bilgi aradığınızda muhtemelen karşınıza en çok çıkacak bilgi buranın Asya kıtasının en batı ucu olması. Babakale en çok yerlisinin yaptığı el yapımı keskin bıçaklarıyla ve denizinden çıkan lezzetli balıklarıyla ünlü bir yer. Bu yüzden giderseniz mutlaka lezzetli balıklarını tadın ve yaklaşık 300 sene önceden günümüze kalan birkaç bıçak atölyesinden birinde keskin bıçaklara bir göz atın. Konum için tıklayın.

91 Comments

  1. Merhaba,
    Bozcada için ayrıca video çekilecek demişsiniz ama ben sitenizde bulamadım, nasıl aratabiliriz? Teşekkürler

    1. Merhaba, çok yakın zamanda kapsamlı bir Bozcaada dosyamız yayında olacak websitemizden takip edebilirsiniz 🙂

  2. Çanakkale’ye bir daha ki gelişinizde sizi Rhapsodos Mozaik Atölyesi’nde de görmek isteriz. Gelmeden önce lutfen rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Gezileriniz, keyfiniz hep daim olsun

    1. Çok teşekkür ederiz nazik davetiniz için. Umarım yakın zamanda tekrar yolumuz düşer Çanakkale’ye

  3. Merhaba,

    Kış gezisi için bu yerleri gezmek sıkıntılı olur mu? Otel sektörü çalışanları olunca bizim tatilimiz de kışın oluyor mecburen 🙂

    1. Merhaba Yasemin,
      Gelibolu tarafları çok soğuk olur. Assos vs de yazın güzeller. Yani şehir merkezi dışında biraz ölü olur gibi geldi bize.

  4. Merhabalar…
    Uçurum yollarda araba kullanamayan biri olduğum için gezimi ona göre planlamak zorundayım. Bu listedeki hangi seçenekleri listemden çıkarmamı tavsiye edersiniz? Dağlık bir alan olduğu için yollardan emin olamıyorum. Mesela Assos yolunda güvenlik yoktu gibi hatırlıyorum.
    Sevgiler

  5. Merhaba. Tekneyi merkez kordondan kşrlayabilir miyiz ve siz kiraladığınızdaki ücretler ne kadardı

    1. Rayif merhaba
      Ücretleri hatırlamıyoruz, evet biz Kordon’dan binmiştik yalnış hatırlamıyorsam

  6. Çanakkale’de gidilecek ilk ve en önemli yer bence abideler olmalı. Buraya gidenlerin oradaki şehitlere saygılı olmasını ve çevreyi temiz tutmasını istiyorum.

  7. Merhabalar Çanakkale de nereye gideriz diyen turistler için rehber hazırlıyordum sizin siteniz denk geldi elinize sağlık.Sadece merakımdan soruyorum buraya yazılan otel ve yeme içme yerleri size sponsor mu oldular bildiğim kadarıyla Çanakkale de çok iyi yerler var bahsi geçen yerlerde mutlaka güzeldir ama biraz taraflı olmuş gibi geldi. Araştırmanızı daha kapsamlı yapmanızı yeni açılan yerleri görmenizi tavsiye ederim.

    Saygılarımla

    1. Hayır hiç bisiyle anlaşmamız yok, bizim beğendiğimiz yerleri koyuyoruz sadece.

  8. Merhaba,

    Bu yukarıdaki saymış olduğunuz 16 yeri gezmek icin Kolin Otelde kalmak ideal mi mesafe olarak? Yoksa her yer birbirine uzak mı

    1. Merhaba 16 yerin hepsine birden yakın değil sadece merkeze yakın bir otel. Diğer yerler için altınızda araç olması şart. O nedenle ya şahsi aracınızla gezmenizi ya da merkezden araç kiralamanızı öneririz.

  9. Merhaba, tüm gezilerimizi keyifle sizinle planladığımızı belirtmek isterim. Temmuz başı bir Gökçeada ve Bozcaada planımız var ama yetişir mi acaba yazınız, merakla bekliyoruz, yoksa rota değişecek 🙂

    1. Merhaba Tuba,
      Maalesef size yetişir gibi durmuyor bizim rehberler. Bizim planlar sizden sonra çünkü 🙂

  10. Gezi programlarınızı çok beğendim. Bursa, Çanakkale, İzmir gezisi planlıyorum. Paylaşımlarınızdan çok faydalandım. Teşekkür ederim. Mutlu gezmelerinizin devamı dileğiyle. İyi yaşamlar.

    1. Çok teşekkürler Yunus Emre. Sizden böyle mesajlar almak en büyük motivasyonumuz.

  11. Öncelikle çok çok faydalı bir yazı olmuş teşekkür ederim.Birde geliboluyu turla mi gezdiniz ücretleri ne kadar di acaba

    1. Bağ bozumu için bir sürü insan gidiyor her sene ama tabi yaz sıcaklarını beklemeyin

    1. Henüz yazmadık ama otel için Son Vapur, bir de gün batımında imroz poseidon’da akşam yemeği

  12. Merhaba
    Sizi instagramdan da çok beğenerek takip etmekteyim. Ankara’dan arabamızla eşim oğlum ve ben bursadan başlayarak kuzey ege gezisi planlıyorum. Kuşadasında turu bitireceğiz. 14 günümüz var. Bursa-Çanakkale-Bozcaada-Assos-Kaz Dağları-Dimes Go Vişne rotası-Kuşadası düşünüyorum. Şu an Bozcaadayı araştırmaktayım. Bozcaada yazılarınızı bir türlü bulamadım 🙁 Yardımıcı olursanız sevinirim.
    Teşekkürler.

    1. Selam Eylem
      Harika bir plan yapmışsınız!
      Bizim maalesef hala bir Bozcaada rehberimiz yok 🙁

  13. Merhabalar, gezilerimiz için ön araştırma anlamında her daim ön ayak olmuşsunuzdur bunun için öncelikle paylaşımlarınızdan dolayı size teşekkür ederim. Ben çanakkalede okudum 2 yıl bayramiç ilçesinde daha çok milli-maneviyatıyla ünlü bu (bana göre) kutsal şehrimizin oksijen deposu bayramiçte çok güzel 2 yılım geçti. Benim gibi özellikle izmirli olan yada bu güzergahtan gelecek olan kişilere tavsiyem Ayazma tabiat parkını da görmeleridir. Doğa ile iç içe harika bi yerdir ezineden sonra 55 KM uzaklıkta bi yer ama o yola degecek bi yerdir. Gezmeyi görmeyi paylaşmayı seven herkese selam️

  14. Merhaba,

    Geliboluya geçiş ya da tam tersi Çanakkale merkeze geçiş feribot seferleri sürekli çalışıyor mu ?

  15. Küçük düzeltme. Peynir tatlısı apayrı bir şey, peynir helvası apayrı. Tek ortak yanı peynirli tatlı olmaları.

  16. Piri uygulamasını tavsiye ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Gezi boyunca kullandık.

  17. Otellerde iletisim numarasi yazmiyor guvenilir yerlermi bizde gitmek istiyoruz fakat tereddut ettik biraz

  18. Merhaba, denize hangi aydan itibaren girilir çanakkalede mayıs ayında girilir mi mesela ?

  19. Sitenize en son girdikten sonra ilham aldık ve bu yil çanakkale bozcaadada düzenlenen bağbozumu festivaline katıldık.ada campta kamp kurup uc gun adanın keyfini çıkarttık.akvaryum koyu harika ve günbatımı adi altinda ruzgar enerji santralinde muhakkak gun batısı izlenmelidir.ayazma plaji anlatmaya kelimeler yetmez.kısaca şahane

  20. Kadir usta size peynir tatlısı dememiştir herhalde. Peynir helvası olacaktı. Onun haricinde güzel bir video olmuş .

  21. Truva’da turistler 5000 yıllık tarihi bırakıp en çok bunları çekmiş. Zira millete tarih lazım değil. Show, magazin lazım.
    Yine de taktir ettim gençleri.Zira böylesi çalışmalara valilik, üniversite kültür müdürlüğü el atmıyor.

  22. 4 Ayım Çanakkale’de Geçti Gezmeye Doyamadığım Bir Şehirdi.
    Yaşamayı Bile Düşündüm.
    Doğal ve Temiz Havasıyla Her Derdime Derman Oldu Diyebilirim 🙂
    En Büyük Hobim İse Bisikletime Binip Abideye Gidip Gelmek Olmuştu 🙂

    1. Oraları bisikletle gezmek harika bir fikir. Biz oradayken de binenler vardı. Bisiklet ve Gelibolu, bol ve kaymak gibi yakışır birbirine.

  23. çanakakle gezisi ve çanakkale şehitlik turu için mutlaka rehberle gezmenizi tavsiye ederim. rehbersiz ve organizasyonsuz yarım bir gezi olmuş olur . dönüşte yarım gezdiğinizi hissseder sonra üzülür tekrar gelmek için gün sayarsınız 🙂

    1. Kesinlikle! Ama rehberle gezmeden neler kaçırdıklarını bilmelerine imkan yok. Rehbersiz gezmek anlamadığın bir dilde film izlemek gibi olur.

  24. Ankara’da yaşayan bir Çanakkale’li olarak sayenizde memleketimi ne kadar özlediğimi fark ettim. Umarım bu aralar iş güç bir şekilde ayarlayıp haftasonu için de olsa giderim

  25. Ben de Çanakkale’ye gittim ama bu saydıklarınızın yarısını bile yapmadan döndüğümü fark ettim 😀 En kısa zamanda tekrar gidip listeyi tamamlayacağım 😀

    1. O zaman sardalya festivalini de yakalamaya çalışın. Bir de, bizim de zamanımıza sığdıramadığımız birkaç yer var yorumlarda yazan. Oraları da gündeme alın derim.

  26. Meğer ne çok şey varmış yapılacak Çanakkale’de. Hiç böyle düşünmemiştim 😀 Ben de aldım gidilecekler listeme. Umarım Eylül gibi yaz bitmeden gidebilirim. Bozcaada ve Gökçeada videolarını da merakla bekliyorum

  27. çok güzel bir gezinti yapmışınız gerçekten ben bu batık dalışı için nereyle iltibata geçebilirim bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim 🙂

  28. Merhaba, ben bir Çanakkaleli olarak videoyu çok beğendim. Güzel Çanakkale’mizi böyle güzel tanıttığınız için çok teşekkürler. Sizleri Biga’ya da bekleriz.

  29. Yeni formatınız harika olmuş kısa kısa her şeyden biraz var 😀 Elinize sağlık 😀 .

  30. süpersiniz.sizi görüp enerjiiiiiiiii diye bağırasım var.:) ha biraz gıcık oluyorum size ama hemen geçiyor.:)bol şans arkadaşlar….

  31. Elinize sağlık harika özetlemişsiniz 🙂 Videolarınızın devamını dört gözle bekliyoruz.

  32. Liste süper, video çok eğlenceli olmuş 🙂 BA-YIL-DIM! Tek eksik İstanbul’dan Asos’a göç etmiş emekli bir çiftin evinde içilmesi gereken türk kahvesi ve ev yapımı vişne likörü tecrübesi olmuş sanki… 🙂 Onu da bir dahaki sefere mutlaka deneyin ♡

  33. Nefis bir derleme, kısa ve net bir yapılacaklar videosu olmuş, çok eğlenceli görünüyor

  34. Harika olmus sizde cok eğlenmissiniz. Supersiniz. oralarda tek dalisi yapmadim batiklari nasil gorebilirim. Dalis yaptiracak birilerini tavsiye edeblirmisiniz.

  35. Gökçeada ve Bozcada yı atlamak olmaz. Orayıda lütfen listeye eklemek gerek. Birde dünyada ikinci oksijen merkezi sayabileceğimiz Kaz Dağları unutulmamalı.

    1. Adalarda yapacak o kadar çok şey var ki onların videosunu ayrı yapacağız 🙂

    2. Hiç atlar mıyız!! Yazıyı okursanız göreceksiniz neden video da olmadığını. 😉

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir