ÇEKİM KİTİMİZ: HANGİ FOTOGRAF MAKİNELERİ VE VİDEO EKİPMANLARI KULLANIYORUZ?
FOTOĞRAF VE VİDEOLARIMIZI AYNI FOTOĞRAF MAKİNALARIYLA ÇEKİYORUZ
GÜNLÜK KULLANIM 1. KAMERA
Sony sonunda 4k 30fps çekebilen, harici mikrofon takılan, otomatik odaklaması çok iyi, ekranı yana açılan optimum ve en kompakt vlogging kamerasını çıkarttı. Biz de çok büyük aletler taşımak istemediğimiz için bu kamerayı tercih ettik. Aşağıdaki malzemeler de bu kamera ile kullandıklarımız.
- Ulanzi Mt-16 Tripod
- Ulanzi WL-1 Geniş Açı & Makro Lens Seti
- Rode VideoMicro Mikrofon
Buna alternatif olarak aşağıdaki seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
Çok tercih edilen başka önerilerimiz:
Canon EOS M50 Vlogger Kit – Bu da Sony kadar çok tercih edilen bir kamera vloggerlar arasında. 15-45mm lens + tripod + mikrofon ile geliyor. Amacınız vlogging değilse bunun yerine 18-150mm lens ile gelen Canon EOS M50‘yi inceleyebilirsiniz. Bizim bu kamera yerine Sony’i tercih etmemizin en büyük nedeni boyut. Sony gerçekten çok çok kompakt ve yetenekli bir kamera.
GÜNLÜK KULLANIM 2. KAMERA
Yanımızdan ayırmadığımız bir diğer kamera da DJI Pocket 2. Videolarımızdaki hiç titremeden akarak giden görüntüler bu minik canavardan çıkıyor. 4k 60 fps çekebiliyor. Biz ikinci kamera olarak kullandığımız için aksesuarlarına çok gerek duymuyoruz. Eğer tam paket sitiyorsanız Creator Combo versiyonuna bakın deriz.
AKSİYON KAMERASI
Aksiyon kamerası olarak GoPro’yu tercih ediyoruz. Şu anda elimizde GoPro 6 var. GoPro her sene çok geliştirdi ürünlerini. Bizimki eski kaldı diyebiliriz artık. Önerimiz mümkün olduğu kadar son versiyonunu yani GoPro Hero 9‘u almanız olur. Bütçeniz limitliyse bir önceki modeli de değerlendirin. Özellikle görüntü sabitleme konusunda GoPro çok çok başarılı son modellerinde. Bizim aksiyon kamerasını kullanımımız limitli. Eğer sizin de aksiyon kamerasını kullanım alanlarınız çok değilse buna para harcamak yerine drone alın deriz. Ana Kamera + Drone çok daha iyi bir kombinasyon olur yapacağınız videolar için. Bu arada Gopro’yu da vlogging kitleri ile ana kamera olarak kullanabilirsiniz. Biz çok tercih etmiyoruz ama.
PROFESYONEL ÜRÜNLER
Aşağıdaki ekipmanımızı genelde daha profesyonel çekimler yapacağımızda kullanıyoruz. Hem boyut olarak büyükler hem de fiyat olarak pahalılar. Ama performansları gayet iyi.
Panasonic Lumix GH5
Türkiye’de bulmak zor. Sanırız distribitörü yok. Aslında peynir ekmek gidi satan bir kamera. Biz Almanya’dan almıştık. Tam bir fiyat/performans ürünü. Bu kamerayı seçmemizin sebebi:
– 60 fps 4K çekebilmesi
– 5 axis image stabilization olması.
Yukarıdaki özelliklerde Türkiye’de bulabileceğiniz yine fiyat/performans ürünü bakarsanız önerimiz Fujifilm XT-4 olur. Türkiye’de servis sıkınıtısı da yok.
Lensler – (Micro Four Third)
– 8-18 mm / Panasonic – Bu lens de Türkiye’de yok. Bunu da Panasonic Lumix GH5 ile Almanya’dan almıştık. İspanya seyahatimizde yere düşüp kırıldı biz de yenisiniz almak zorunda kaldık orada. Yenisini de İtalya seyahatimizde kırdık. Sonra bu lensleri Almanya’ya gidip gelen bir arkadaşımız vasıtasıyla Almanya’daki Panasonic servisine gönderdik. Tamamiyle bizim hatamız olmasına rağmen bize iki adet kutusunda sıfır lens gönderdiler. Böyle bir müşteri memnuniyeti yok 🙂 Teşekkürler Panasonic. Bu arada bizi bilmeleri ve bu nedenle bize kıyak geçmeleri gibi bir durum da yok kesinlikle. Bu lensten önce kullandığımız alternatif de 7-14 mm / Olympus. Bu da gayet güzel bir lens.
– 14-40 mm / Olympus
– 40-150 mm / Olympus Bu lens bir harika.
DRONE
DJI Mavic 2
Biz drone hayatımıza DJI Phantom 4 ile başladık. O zaman daha kompakt dronelar yoktu istediğimiz çekim kalitesine ulaşabileceğimiz.DJI Mavic Pro’nun çıkması ile ona geçtik. Sonra da DJI Mavic 2’ye. Şimdi hem DJI Mini 2, hem de DJI Mavic 2 kullanıyoruz. Yolculuklarda boyutları ve kollarının katlanabilmesi sayesinde sırt çantamıza atıp taşıyabildiğimiz ve görüntü kalitesi olarak da istediğimiz standartları sağlıyor. Söyleyebileceğimiz negatif bir şey yok. Ama artık DJI Mavic 2 yerine daha da iyi özellikleri olan ve boyutu da daha küçük DJI Air 2S’i öneririz. Altta detaylar var.
Bize çok soru geliyor hangi drone’u önerirsiniz diye. Önerilerimiz:
- Drone’umu cebime atıp her yere götürmek istiyorum, küçük olması benim için çok çok önemli ama bir taraftan da 4k – 30 fps video çekeceğim, Sivil Havacılık kaydıyla uğraşamam diyorsanız DJI Mini 2 Fly More Combo
- Eğer görüntü kalitesi iyi olsun, 4k – 60 fps çeksin, çarpma önleyici sensörleri olsun, kompakt olsun ki sırt çantama atıp her yere götüreyim diyorsanız DJI Mavic Air 2 Fly More Combo
- Eğer görüntü kalitesi çok çok önemli, sensörü 1 inch olsun ki özellikle az ışıklı ortamlarda iyi sonuç alayım, hatta 5,4k – 30 fps ve 4k – 60 fps çeksin, çarpma önleyici sensörleri olsun, hem de kompakt olsun, sırt çantama atıp her yere götüreyim diyorsanız DJI Air 2S Fly More Combo
sizin için uygun olur. Bizim önerimiz eğer hobi için alacaksanız Mini 2 almanız, bu işlerde biraz daha ciddi düşünüyorsanız Mavic Air 2 almanız, zaten yol almışsanız ve Mavic Air 2 bile sizi kurtarmıyorsa Air 2s almanı olur. Ama hepsinde Fly More Combo paketini öneririz. Ekstra batarya her zaman lazım oluyor.
500 gram üzerinde drone alacaksanız hem kendinizi, hem de drone’nunuzu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü‘ne kaydettirmeniz gerekiyor ve tüm uçuşlarınızda drone ile ilgili yönetmeliğe tabiisiniz. Mini 2 500’ün altında. Mavic Air 2 ve Air 2S üzerinde. Yasalar çerçevesinde uçuş yapmanız gerek. DJI Mavic Air ve DJI Spark 500 gram altında olduğu için herhangi bir kayıt işlemine gerek yok ama yine de uçuşunuzu yasalar çerçevesinde yapmak durumundasınız.
DroneTürk websitesi ve Facebook grubu da bizim çokça faydalandığımız bir yer. Ürün, eğitim, izin, sigorta , mevzuat gibi, drone ile ilgili her türlü konuda cevaplar bulabileceğiniz içeriklerin olduğu, Türkiye’deki bir çok drone pilotunu bir araya getiren bir platform. Aynı zamanda eğitimler ve başka etkinlikler de yapıyorlar. Mutlaka üye olun.
Yurtdışına drone götürme konusu da çok soruluyor. Her ülkenin regülasyonları farklı. Gitmeden araştırın. Bazı ülkelerde hiç bir sorun yaşanmazken, bazı ülkelerde silah sayılıyor ve ülkeye girişte el koyuluyor. Sonra bye bye hepiniz!
VIDEO & FOTOĞRAF EDITING PROGRAMLARI
Video için Final Cut Pro X. Başka program kullanmadık hiç. Bu nedenle Premiere ve FCPX farkı ile ilgili yorum yapamıyoruz. Fotoğraflarda ise Snapseed ve Lightroom programları.
YENİ BAŞLAYACAKLARA ÖNERİLER
Öncelikle video işine başlayacaksanız çekmekten ziyade kurgu en büyük zamanı alan şey. Bu aklınızın bir köşesinde bulunsun. Bir diğer önemli olan da anlatmak istediğiniz şeyi nasıl hikayelendirdiğiniz. En son gelen de çekim ekipmanı. Akıllı telefon bile yeter. Aşağıda sadece akıllı telefonla çelikmiş bir film ve sahne arkasını görebilirsiniz.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=X_QNBwvBV4Y
Sahne Arkası
https://www.youtube.com/watch?v=hZDStYlgMLA
BİZ EVDE YOKUZ
Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?