ÇİPLİ PASAPORT, ELEKTRONİK PASAPORT, E-PASAPORT NEDİR?

Eski tip pasaport gitti, yerine “e-Pasaport” geldi. Çipli pasaport, elektronik pasaport, e-pasaport, hepsi aynı şey demek.

Bildiğiniz üzere eski tip pasaportlar 2015’den beri tamamen kullanımdan kaldırıldı. Onların yerine gelen e-pasaportlar (çipli) 2011’den beri kullanılabiliyor.

Elekronik Pasaport (e-pasaport) ya da çipli pasaport nedir?

Elektronik pasaport ya da e-pasaport ya da çipli pasaport denilmesinin sebebi içinde emniyet mensuplarının özel cihazlarıyla okunabilen ve içinde sizin kişisel biometrik özelliklerinizi barındıran bir yonganın olması. Peki nedir bu biometrik özellikler? “Biometrik” kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade eder. Yani biometrik sistem yüzünüz, parmak iziniz, imzanızı ölçerek bunu kimlik saptamaya yarayan verilere dönüştürür. Böylece memur pasaportunuzu cihaza okuttuğu zaman sizin verilerinizi ekranda görür ve pasaportun sahibi olan kişi olduğunuzu teyit eder. Çipli pasaport denmesinin sebebi de sizin biometrik verilerinizi barındırması.

Geçmişte elektronik pasaport/ e-pasaport ismi sebebiyle bunun emniyete gitmeden, internetten alınan bir pasaport türü olduğunu sananlar oldu. Keza, çipli olarak bilinmesi sebebiyle üzerinde çip arayanlar oldu. Bu yanılgılara kapılmayın. Pasaport başvurusunda bulunmak için bizzat ilçe emniyet müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor. Üzerinde de kredi kartlarındaki gibi bir çip yok.

Eski pasaportlarda da bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgileri yine çipli pasaportlarda hala var.

e-Pasaportlar sahteciliğe engel olmayı amaçlıyor

e-Pasaportların arka kapağındaki çipler ve e-Pasaportların kimlik sayfalarının alt tarafında bulunan iki satırlık bir makinede okunabilir alan ekstra bir güvenlik katmanı sağladı. Bu sistemin sahtecilikten insan kaçakçılığına bir çok probleme çözül olması umuluyor.

Aynı zamanda pasaport kuyruğunda bekleme sürelerini kısaltarak üzerimizden bir derdi daha aldı.

Pasaport Türleri ve Pasaport Nasıl Çıkarılır yazılarımızdan pasaporta başvurusu hakkında bilgi alabilirsiniz.

6 Comments

  1. Merhaba ben ve eşim yeşil pasaport sahibiyiz.Pasaport süremiz 20Temmuz 2023 te sona eriyor.
    1. Pasaportlarımızla 2023 haziran sonu Yunanistan ve Makedonya ya araçla (arabayla)çıkıp 5,6 gün kalıp 3 temmuzda geri dönmeyi düşünüyoruz şu anki mevcut yeşil pasaportumuzla çıkış yapabilir miyiz.
    2. Yeşil pasaportlarımıza ücretsiz süre uzatımı yaptırabiliyormuyuz yaptırırsak yurtdışına çıkabilir miyiz
    teşekkürler

    1. Merhaba ne yazık ki seyahatinizin bitişi sonrası bile ülkeden ülkeye değişen sürelerde 3 ila 6 ay geçerli pasaportunuzun olması gerekiyor çıkış için. Bu halde mutlaka uzatma yapmalısınız.

  2. Merhaba, Kasım 2013’te 10 yıllık pasaport almıştım, önümüzdeki ay yurtdışına çıkmak istiyorum. Bugün baktım benim pasaport çipli değil. Değiştirmem mi gerekiyor, 2015 yılından sonra çipsiz pasaport kullanılamaz diye bir satır okudum. Ne yapmam gerekiyor, yardımcı olabilir misiniz.

    1. Merhaba 2013’te aldıysanız sizin pasaportunuzun zaten çipli olması lazım. Pasaportunuzun ilk sayfasında jelatinli bir sayfa varsa zaten geçerlidir. Çünkü Türkiye’de 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren çipli pasaporta geçildi. Sizin pasaport da 2013 tarihli ise zaten otomatikman sorun yok.

  3. 10 yıllık pasaport aldık diyelim. 10 yılın sonunda yine değişecek mi? Yoksa üzerine devam mı edecek?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir