CORDOBA’DA GEZİLECEK YERLER

İtiraf ediyoruz, Cordoba, Sevilla veya Granada gibi ilk bakışta insanın kanına giren bir yer değil.  Öyle sokaklarından gezerken insanı sarıp sarmalayan, insanı yükselten bir enerjisi yok. Ama derinlere inince epey zengin bir mirasa sahip. Hele o La Mezquita (kapak fotoğrafındaki) yok mu… Baş döndürücü güzellikte. Sırf onu görmek için bile gitmeye değer.

Bugün Cordoba bazı Endülüs şehrilerinin renkli şehir yaşantısınının gölgesinde kalıyor olabilir ama 10 ve 11. yüzyılda, bırakın Endülüs’ü, Bağdat ve Kahire ile dünyanın en önemli 3 merkezinden birisiymiş. Bugün 300 kusur bin olan nüfusu o zamanlar 1 milyonmuş. 600’ün üstünde kütüphanesi, rasathanesi, sanat, mimari ve felsefe alanlarındaki eserleri ve dünyanın ilk şehir aydınlatması ile Endülüs’ün tarihi anlamda en önemli yeri.

Haliyle Cordoba bir UNESCO rekortmeni. 2018 itibariyle, Roma ve Paris’i geçerek, dört UNESCO Dünya Miras Alanı’na sahip dünyadaki ilk şehir ve Napoli’den sonra Avrupa’da en büyük ikinci tarihi merkeze sahip şehir.

Hepsi bir yana, Instagram sağolsun, Cordoba denince ilk akla gelen şey duvar saklılarında çiçekler. Ama bu sizi yanlış yönlendirmesin, şehir her zaman saksı çiçekleri ile donatılmış değil. Avlu Festivali döneminde şehir kocaman bir asma bahçeye dönüyor ama onun dışındaki dönemlerde sadece birkaç turistik sokak ve avluda görebilirsiniz.

O zaman Cordoba gezi rehberimize başlıyoruz:

Cordoba Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Cordoba’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

İstanbul’dan Cordoba’ya direkt uçuş bulunmuyor. Şehre, Endülüs’ün başkenti Malaga Havalimanı aktarmalı olarak ulaşabilirsiniz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Malaga Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.

Buradan araba, otobüs veya tren ile Cordoba’ya geçebilirsiniz. Eğer hali hazırda İspanya’daysanız, Cordoba’ya geçmeniz daha kolay. AVE hızlı trenleri ile Madrid’den 1 saat 40 dakika, Malaga’dan 50 dakika, Barselona’dan 4 saat 40 dakika, Valencia’dan 3 saat ve Sevilla’dan 40 dakikada Cordoba’ya hızlı trenle ulaşım sağlayabilirsiniz.


Cordoba’ya Ne Kadar Zaman Ayırmalı

– Bizim önerimiz gece konaklamadan, yarım gününüzü Cordoba’yı görmeye ayırmanız. Yarım gün 1, 2 ve 4. maddelere yeterli olur. Eğer 1-2 saat daha uzatırsanız 3. maddeyi de görebilirsiniz.

– Ama eğer Feria de Los Patios’a denk geliyorsanız, gece konaklamanızı da tavsiye ederiz.


Cordoba’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı

Tarihi Merkez: Cordoba’da ya merkezde otoparkı olan bir otel bulacaksınız ya da arabayla eşyalarınızı otele bıraktıktan sonra otele 15-20 dakika mesafede, tarihi yerin dışında kalan bir bölgede sokakta yer bulmaya çalışacaksınız. O da bulabilirseniz tabii. Eğer yüksek sezonda gidiyorsanız ihtimaller iyice düşüyor.

Cordoba tarihi merkez otellerini incelemek için tıklayın.

Calahorra Tower Çevresi: Eğer otoparka para vermek istemiyorsanız nehrin diğer yakasında kalan Calahorra Tower civarında yani Sur Fray Albino bölgesinde bir otel bakabilirsiniz.


Cordoba’da Seçtiğimiz Oteller & Evler

Cordoba’da her bütçeye göre uygun konaklama seçenekleri bulabilirsiniz. Biz sizin için birkaç otel seçtik.

Hospes Palacio del Bailio $$$

16. yüzyıldan kalma bir palacio’da bulunan, 5 yıldızlı lüks bir otel. Otelin açık yüzme havuzu, portakal ağaçlarıyla çevrili bahçeleri ve spa merkezi de var. İncelemek için TIKLAYIN.

Las Casas de la Judería de Córdoba $$

Las Casas de la Judería de Córdoba, 17. ve 18. yüzyıldan kalma evlerden oluşan dört yıldızlı bir otel. Bahçesi, açık havuzu, fitness alanı ve bir terası olan otelin cafe-bar’ında da tipik Endülüs yemekleri servis ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Hotel Madinat $$

Cordoba’nın tarihi merkezindeki Hotel Madinat, panoramik manzaralı bir otel. Odalarda saç kurutma makinesi, tv, wifi, minibar, klima var. Otelde, açık büfe kahvaltı servis ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

ApartaSuites Alberca Deluxe $

ApartaSuites Alberca Deluxe, çeşmesi ve hoş bir verandası olan, restore edilmiş geleneksel bir evde hizmet veriyor. Bazı daireleri teraslı. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Cordoba’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Cordoba’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Ayrıca hangi mahalleden otel veya ev rezervasyonu yapmalı gibi bilgiler ve otel önerilerimiz burada: CORDOBA’DA NEREDE KALINIR


Endülüs Turunuzu Böyle Planlayın

Endülüs’te gezilecek yerler, ideal rota, neresine kaç gün ayırmalı, maliyetler, araba kiralarken ve otel tutarken nelere dikkat etmeli gibi programınızın ana hatlarını belirleyen bilgileri için çak faydalı bir yazımız var. Endülüs turunuzu planlamak için sizi buraya alalım: Endülüs


Cordoba’daki En Favori 2 Deneyim

1. Kurtuba Camii’ni görün.
2. Cordoba’nın en meşhur çiçekli avlularını görün.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Cordoba merkezden çıkmayacaksanız araç bir lüks değil bir yük. Çünkü arabalara park yerleri bulmak hem aşırı zor, hem de aşırı pahalı. Ancak kapsamlı bir Endülüs turu yapacaksanız araç kiralamanızı öneririz.

Cordoba’da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Kurtuba Cami
  2. Cordoba Sinagogu
  3. Casa de Sefarad
  4. Calleja de las Flores
  5. Alcázar de los Reyes Cristianos
  6. Plaza de la Corredera
  7. Córdoba Roma Köprüsü
  8. Medinetü’z-Zehra Sarayı
  9. Palacio de Viana
  10. Torre De Calahorra
  11. San Lorenzo Kilisesi
  12. San Miguel Kilisesi
  13. Arkeoloji Müzesi
  14. Cordoba Güzel Sanatlar Müzesi
  15. Botanik Bahçesi
  16. Kraliyet Ahırları
  17. Mercado Victoria

1. La Mezquita (Kurtuba Cami / Cordoba Katedrali) ♡

Önerilerimize Cordoba’nın en güzel yapısı ile başlamasak olmazdı. Karşınızda dünyanın en eski camilerinden, Cordoba kentinin sembolik anıtı ve UNESCO tescilli bir dünya mirası olan La Mezquita. Aynı zamanda Kurtuba Cami ya da Kurtuba Katedrali de deniyor.

1. Abdurrahman tarafından 785 yılında bir kilisenin  üzerine inşa edilmiş. Araplar Endülüs’ü almadan önce bölgede yoğunlukla Hristiyanlar yaşıyordu. Tam bu noktada önerimiz 2 dakika mola verip, henüz okumadıysanız Araplar’ın burada yüzyıllar boyu yaşayacak bir devlet kurmasını anlatan Endülüs Emevileri yazımızı okumanız.

Sonraki birkaç yüzyıl boyunca genişletilmiş ve süslenmiş olan yapı, günümüzde, İspanya’daki en güzel İslam sanatı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Hristiyanların şehri Müslümanlardan geri almasından sonra, 1236’da Cordoba Katedrali’ne dönüştürülüyor ve hala aktif olarak kullanılıyor. Yapı korunarak içine yerleştiriliyor. Dolayısı ile yapı her iki dine ve kültüre ait öğeler barındırıyor. Mesela caminin mihrabı ve minberini görmeniz mümkün. At nalı şeklinde, oymalı mermer mihrab, dünyanın en güzellerinden sayılıyor.

La Mezquita’nın bir özelliği de dünyadaki en fazla sütuna sahip olan dini yapı olması. Sadece burada rastlayabileceğiniz 2 katlı, kırmızı ve beyaz mermerli kemerler o kadar  muhteşem perspektifler yaratıyorlar ki burada fotoğraf çekmeye başladığınızda, kendinizi kaptırıyorsunuz.

Yapı her gün 10:00 – 19:00 saatleri arasında açık. Uzun bilet kuyruklarından kaçmak için biletlerinizi online olarak gitmeden önce almak en mantıklısı. Online bilet almak için tıklayın. Eğer yapıyı rehberle gezmek isterseniz de almanız gereken rehberli tur bileti için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Juderia (Eski Yahudi Mahallesi)  ♡


La Mezquita’nın da içinde bulunduğu Juderia, Yahudilerin 2. yüzyıldan İspanya’dan kovulana kadar Cordoba’da yaşamış oldukları mahalle ve UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’nde.

Bizim ile de mahallenin şöyle bir bağı var: 1492’de Elhamra Kararnamesi ile İspanya’yı terk etmek zorunda kalan Yahudiler Osmanlı topraklarına gelmişlerdi. İzmir’in ünlü boyozu da ünlü birlikte getirdikleri seferad miraslarımızdan.

Juderia’ya dönecek olursak, bizce burayı görmenin en güzel yolu rehberli yürüyüş turlarından birisine katılmak. Turlar hem mahalleyi hem de diğer görülmesi gereken önemli yerleri kapsadıkları için birkaç saatte hızlıca Cordoba’yı özümseyebilirsiniz. Dilerseniz yukarıda bahsettiğimiz Kurtuba Cami ile Yadudi Mahallesi’ni birleştiren turu da düşünebilirsiniz. Böylelikle bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz.


Eğer kendiniz gezecekseniz, en önemli yapılar:
– Kurtuba Cami (yukarıda bahsettiğimiz)
– Cordoba Sinagogu: Mağribi stilinde inşa edilmiş olan sinagog Yahudilerin şehirden çıkarıldığı döneme kadar şehirde aktif olarak ibadetlerini gerçekleştirdikleri yer. Hem tüm Endülüs’teki tek sinagog, hem de İspanya’da en iyi korunmuş üçüncü sinagog. Yapı oldukça küçük ama özellikle ana salonun süslemeleri görülmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Casa Seferad: Sinagog ile aynı sokakta, İspanyol Yahudilerinin yani Sefaradların tarihi ve kültürünü sergileyen Sefarad Müzesi olan Casa de Sefarad var. Burası 14. yüzyıldan kalma, mahallede yaşamış bir Yahudi ailenin evi ama başarılı bir şekilde aslına uygun olarak restore edilmiş. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– Calle de las Flores: de yine bu bölgede, rengarenk çiçeklerle dolu saksıları olan beyaz duvarlı evlerle dolu, küçük, fotojenik bir cadde. Bu sokağın harika bir La Mezquita kadrajı var kaçırmayın. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Alcazar: Şimdi konumuz da zaten buraya geldi.

3. Alcázar de los Reyes Cristianos (Hristiyan Kraliyet Sarayı) ♡


Alcazar kelimesi İspanyolca’ya Arapça’daki el kasr’dan geçmiş, yani kasır demek. Hem kale, hem saray işlevi gören bu yapılacak Endülüs’teki Arap başkentlerinde rastlayabiliyorsunuz. Gezmenizi önermekle birlikte Cordoba’ya yarım gün ayırdıysanız tavsiyemiz burayı atlayarak vaktinizi Juderia ve Mezquita’ya ayırmanız olur.

Cordoba’daki alcazar ilk olarak 8. yüzyılda Araplar tarafından Halifelik sarayı olarak inşa edilmiş. Daha sonra İspanyol fethi akabinde yıkılıp yeniden inşa edilmiş ve Katolik kral ve kraliçelerinin ikamet yeri olarak uzun süre işlev görmüş.

Engizisyon mahkemeleri zamanında ise Kutsal Ofis’in merkezi haline gelmiş ve o dönemde bir hapishaneye çevrilmiş. Sarayın ihtişamlı odaları ve hamamları bile birer işkence odalarına ve hücrelere çevrilmiş.

UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde yer alan Alcázar’a geldiğinizde 4 kulesinden birine tırmanarak geziye başlayabilirsiniz. Surların üzerine çıktığınızda şehrin panoramasıyla karşılaşıyorsunuz. Daha sonra, mozaik salonu, kraliyet banyoları ve verandayı görmek için yapının içine geçebilir ve son olarak da  güzel çeşmeler, göletler ve portakal ağaçları ile kaplı güzel bahçelerinin tadını çıkarabilirsiniz.

Pazartesi günleri kapalı. Giriş ücreti: 4.5 Euro. İndirimli 2,5 Euro. Rehberli tur ise 15 Euro. Fakat size tavsiyemiz, hem sıra beklemeden girişi hem giriş biletinin kendisini hem de canlı rehberli turu kapsayarak çok daha hesaplıya gelen online bileti almanız. Giriş saatleri 16 Eylül-15 Haziran arası salı – cuma 08.30-20.45, cumartesileri 08.30-16.30, pazarları ise 08.30-14.30. 16 Haziran-15 Eylül arası ise salıdan cumartesiye 08.30-15.00, pazarları ise 08.30-14.00. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

4. Corredera Meydanı


Plaza de la Corredera yani Corrodera Meydanı, Cordoba’nın en büyük ve en ünlü meydanı. Dikdörtgen şekli ve arkadlı yapılarla çevrilmiş olması, Venedik’teki San Marco Meydanı’nı hatırlatıyor. Aslında tüm Endülüs’te bu özelliklere sahip tek meydan. Burası, hemen yakınlarındaki bir başka popüler meydan olan Tendillas Meydanı ile birlikte yüzyıllar boyunca, şenlikler, pazarlar, boğa güreşleri ve kutlamalar için bir buluşma yeri olagelmiş. Bugün ise meydandaki cafelerden veya teras barlardan birine geçip bir şeyler içmek veya öğle yemeğinin tadını çıkarmak burada yapabileceğiniz en güzel şey. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

5. Bisikletle Cordoba

Sabahın erken saatlerinde veya daha az insan olduğu gece geç saatlerde şehirde bisikletle dolaşmak da harika bir deneyim. Bisikletleri Rent a Bike Cordoba’dan edinebilirsiniz. Turu kendiniz yapacaksanız, şehrin Guadalquivir Nehri üzerindeki en güzel manzaralarını görmek için Puerto de Almodóvar’dan başlayıp, Juderia’dan, La Mezquita’dan ve ardından Roma Köprüsü’nden geçen bir rota izleyebilirsiniz. Turu gece yaparsanız, La Mezquita’nın aydınlatılmış halini de görmüş olursunuz. Sonra Miraflores Köprüsü’nü geçip daha canlı olan Plaza de la Corredera tarafına gidebilirsiniz. Konum için tıklayın.

Yok ben rota çıkarmakla uğraşmiyim, hazır çıkarılmış rotalardan rehberli tur tercih edeyim derseniz de profesyonel rehberler eşliğinde iki saatlik sürüşlerle gerçekleşen ve şehrin görülecek önemli yerlerine götüren bisiklet turunu tercih edebilirsiniz.

6. Akşamüstü Atıştırması “Merianda”

Şimdi de İspanya’nın en sevilen yemek geleneklerinden birinin tadını çıkarma vakti. İspanyollar geç akşam yemeği yediklerinden, akşamüstü beş çayı niyetine Merianda adlı bir öğünleri var. Saat 18.00 civarında, siz de bir cafeye uğrayıp Merianda yapın.

7. Roma Köprüsü ve Köprü Kapısı


Roma devrinden kalan bu köprü M.Ö. 1. yüzyılda inşa edildiği ve yaklaşık 20 yüzyıl boyunca şehirdeki tek köprü olduğu için önem taşıyor ama onun dışında pek de etkileyici bir yanı yok. Yani ne yapın edin görün diyemeyiz ama nehir boyundaysanız kafanızı çevirip nerede diye bir bakınç
Köprüye açılan süslü tak biçimindeki kapı ise şehirdeki Rönesans Mimarisi’nin en önemli örneklerinden Puerta Del Puente (Köprü Kapısı). 16. yüzyılda, Antik Roma ve Mağribi kapıları üzerine inşa edilen kapı oldukça estetik. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Bu noktaya kadar olan önerilerimizi bir güne rahatlıkla sığdırabilirsiniz.
Arabanız varsa 8. maddedeki Medina Azahara Sarayı’nı da sığdırmanız mümkün olabilir.
Ancak bundan sonrası için daha uzun zamana ihtiyacınız var.
Endülüs’te çokça görülecek yer olduğundan, bizim önerimiz zamanınızı Cordoba’ya 1 günden fazla ayırmamanız yönünde.

8. Medina Azahara Sarayı ♡


Cordoba şehir merkezine 8 kilometre mesafedeki, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki Medinetü’z-Zehra veya Medina Azahara Sarayı, Endülüs’te, El-Hamra ile birlikte Müslüman dönemin en önemli saraylarından kabul ediliyor.

Emevi Halifesi III. Abdurrahman tarafından inşa edilen saray, ismini hükümdarın eşi Zahara’dan alıyor. Etrafı surlara çevrili ve 30 bin kişilik devasa büyüklüğe sahip olduğu için “şehir-saray” olarak adlandırılıyor. Ne yazık ki El-Hamra gibi bütünüyle ayakta kalmayı başaramamış ve savaş yüzünden büyük bölümü yıkılmış. Yine de sarayın kalıntıları bile görülmeye değer.

Buraya gelmek için Cordoba’dan tur ayarlamayı tercih edebilirsiniz. Fiyatlara rehberlik, ulaşım ve alana giriş de dahil oluyor. Medina Azahara rehberli turu için tıklayın. Giriş 2,5 Euro. İndirimli 1,5 Euro. Her gün 09.00-15.00 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

9. Palacio de Viana

Plaza de la Corredera’ya yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde kalan Viana Sarayı (“Palacio de Viana”) her birinin kendine özgü tarzı ve özellikleri olan 12 avlusu ve harika bir peysaja sahip bahçeleri ile öne çıkan bir konut. Evet isminin saray olmasına bakmayın, burası aslında bir aristokrat ailenin evi. Sarayın içinde ise meraklıları için tablolar, antika mobilya ve eşyalar, duvar halıları var.

1 Eylül’den itibaren Salı-Cumartesi 10.00 -17.00 pazarları 10.00-15.00. Pazartesileri kapalı. Temmuz ve Ağustos aylarında ise Salıdan Pazara 09.00-15.00 saatleri arasında açık. Giriş ücreti tam 10 Euro ama biletinizi önden online alırsanız daha uyguna geliyor. Online bilet almak için tıklayın. Çarşamba günleri 14.00-17.00 arası girişler ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

9. Calahorra Kulesi

Köprüyü geçtiğinizde karşınıza, şehre panaromik bir bakış atabileceğiniz, Müslüman dönemden kalma bir savunma noktası olan Calahorra Kulesi çıkıyor. Geçmişte okul ve cezaevi olarak kullanılan kule şimdilerde Al-Andalus adlı, Endülüs tarihine adanmış, şehirde Yahudilerin, Müslümanların ve Hıristiyanların birlikteliğine ışık tutan bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Kışın pazartesiden pazara 10.00-18.00, yazın ise 10.00-14.00, 16.30-20.30 saatleri arasında açık. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

10. San Lorenzo Kilisesi

Iglesia de San Lorenzo yani San Lorenzo Kilisesi de şehirdeki camiden kiliseye çevrilmiş yapılar arasında. 13. yüzyıldan kalma bir Orta Çağ yapısı olan cami-kilisenin harika bir gül penceresi, Barok tarzda bir altarı, kemerli ve sütunlu bir girişi var. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

11. Roma Tapınağı

Corrodera Meydanı’ndan biraz daha ilerlediğinizde, Tendillas Meydanı’na gelmeden karşınıza Roma tapınağı sütunları çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre tapınak, İmparator Claudius (MS 41-54) ve İmparator Domitian dönemi (MS 81-96 CE) arasında yapılmış. Tapınağın günümüze kalan sütunlarını, Belediye Binası’nın hemen önünde görebiliyorsunuz. Zaten kalıntılar, 1950’lerde bu binanın genişletilmesi çalışmaları sırasında keşfedilmiş ve gün yüzüne çıkarılmış. İki meydan arasında yürüreken göz atıp geçebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

12. San Miguel Kilisesi

San Miguel, de 13. yüzyılın başlarında, şehrin fethinden sonra kentte Kastilya Kralı III. Ferdinand’ın emri ile yapılan on iki kiliseden biri. Endülüs’teki diğer kiliselerde olduğu gibi bir caminin dönüştürülmesiyle kilise haline getirilmiş. İç kısmı 1749’da büyük ölçüde yenilenmiş olmasına rağmen, Romanesk’ten Gotik mimariye geçişe güzel bir örnek. Bugün kilise içinde, camiden kalma tek iz, kilisenin at nalı şeklinde kemerli yan girişi. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

13. Cordoba Arkeoloji Müzesi

Páez de Castillejo ailesinin eski Rönesans tarzı sarayı, 1965’den beri İspanya’daki en etkileyici arkeoloji müzelerinden biri olan Cordoba Arkeoloji Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Cordoba’dan çıkan tarih öncesi dönemlere ait buluntulardan, Arap-Müslüman egemenliği dönemlerinden kalma objelere birçok tarihi eser burada sergileniyor.

1 Temmuz’dan 31 Ağustos’a, salıdan pazara 09.00-15.00 saatleri arasında, 1 Eylül’den 30 Haziran’a 09.00-21.00 saatleri arasında açık. Pazartesileri kapalı. Giriş 1,5 Euro. Avrupa vatandaşlarına ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

14. Cordoba Güzel Sanatlar Müzesi

Plaza del Potro’daki eski Hayır Hastanesi’nin binasında bulunan Cordoba Güzel Sanatlar Müzesi, Orta Çağ, Barok ve 20. yüzyıla uzanan bir tarih aralığında, Zurbarán, Alejo Fernandez, Antonio del Castillo ve Julio Romero de Torres gibi sanatçıların da eserlerinin olduğu, İspanyol resimleri ve heykel koleksiyonuna sahip.

1 Temmuz’dan 31 Ağustos’a, salıdan pazara 09.00-15.00 saatleri arasında, 1 Eylül’den 30 Haziran’a 09.00-21.00 saatleri arasında açık. Pazartesileri kapalı. Giriş 1,5 Euro. Avrupa vatandaşlarına ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

15. Botanik Bahçeleri

Cordoba Botanik Bahçesi (Jardín Botánico de Córdoba), Alcazar’a yürüme mesafesinde şehrin ortasında bir botanik bahçesi. İçinde şifalı bitkilerden tropik bitkilere, Akdeniz türlerinden, Endülüs’e özgü endemik türlere çeşitli ağaç ve bitkiler var. Oluşturulma amacı eğitim için olsa da zamanla turistik bir yer haline gelmiş. Websitesi Salıdan pazara açık. Pazartesileri kapalı. Giriş ücreti 3 Euro. İndirimli 1,5 Euro. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

16. Cordoba Kraliyet Ahırları

Alcazar arazisinin bir parçası, 1570 yılında kendisi de bir at binicisi olan Kral Felipe II tarafından kurulmuş Cordoba Kraliyet Ahırları yani Caballerizas Reales’e ait. Hatta ünlü saf kan Endülüs atlarının ırkı da bu ahırlardan çıkma. Ahırlar hala ziyarete açık. İçinde dönemin at arabalarını görebiliyorsunuz. Ayrıca her Çarşamba, Cuma, Cumartesi ve Pazar günü 16,5 Euro’ya binicilik gösterisi oluyor. Etkinliklere websitesinden ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

17. Mercado Victoria ♡

Aşağıda bir sürü restoran önerisi verdik, ama Endülüs’ün önde gelen gastro pazarı Mercado Victoria’yı ayrıca anlatmak istedik. Avrupa’da birçok mutfağı bir araya getiren food hall konsepti çok popüler, Cordoba’da da epey tutmuş. Salmorejo’dan empanada’ya bir sürü mutfaktan lezzetli seçenekler satan yaklaşık 30 yemek tezgahı var. Konum ve websitesi için tıklayın. Haritada 18 numara.

Feria de los Patios (Avlu Festivali)


Córdoba’ya gelmek için iyi zaman hem ideal hava sıcaklıkları, hem de şehrin en güzel halini görmek için Feria de Los Patios dönemi. Genellikle mayıs başına denk geliyor. Festival dönemi herkes kendi avlusunu, sokağını asma saksı çiçekleri ise süslüyor ve en iyi peyzaja ödül veriliyor.

Ufak bir eklememiz de bu asma saksı ile avlu süsleme geleneğinin ta Roma döneminden bu yana süregeldiği. Kavucu Corbada yazlarından korunmak için kalın duvarlı avlular inşa eden halk, zamanla duvarlara çiçek asmaya başlamışlar. Yani nereden baksanız son dönemlerin dikey bahçecilik trendinin atası sayılırlar.

Eğer bu dönemi yakalayamazsanız da Cordoba sokaklarında her daim görebileceğiniz çiçekli avlulardan geçmek için bu yürüyüş turuna katılabilirsiniz.

Cordoba Restoranları & En İyi Tapacılar

Cordoba’yı dağ tepe gezdik, yürü babam yürü yorulduk ve acıktık, artık yavaşlama vakti. Cordoba’nın en sevilen mekanlarını burada topladık. İsterseniz içlerinden bir restorana park edip ağırdan, alın ya da kalabalık bir tapacıda günü noktalayın, size kalmış. Hadi tık tık: Cordoba’da ne yenir & nerede yenir?

Cordoba’yı Anlamak


M.Ö. 206’da Romalılar tarafından fethedilen ve Corduba olarak adlandırılan şehir, 711’de Emevi ordusu tarafından ele geçiriliyor ve başkent oluyor. 10. yüzyıla gelindiğinde, Cordoba halifesi 3. Abdurahman ondan sonra tahta geçen oğlu 2. Hakim’nin saltanatı boyunca altın çağını yaşayan şehir, dünyanın en kalabalık ve en zengin şehirlerinden biri haline geliyor.

Ticarette, sanatta, bilimde, eğitimde, kültürde ve felsefede döneminin en gelişmiş kenti olan Cordoba’da adeta bir ütopya yaşanıyor. 600’den fazla kütüphane, 1 milyondan fazla el yazması kitabın olduğu şehirde, döneminin en büyük kütüphanesi, üniversiteleri, sarayları ve elbette Kurtuba Cami gibi döneminin en güzel mimari eserleri yapılıyor. Anlayacağınız, Avrupa’nın diğer yerleri Orta Çağ’ı yaşarken, Cordoba kendi rönesansını yaşıyor.

Ne yazık ki 10. yüzyılın sonunda iktidar mücadeleri ve iç savaşlarla eski günlerinden çok uzaklaşıp, çöküş dönemine giriyor. 11. yy’ın ortasına gelindiğinde Endülüs’ün merkezi olma özelliğini Sevilla’ya kaptırıyor.

1236 yılında Katolikler şehri geri alıyorlar. Sonrasında o güzelim saraylar yıkılıyor, kütüphaneler ve içlerindeki yüzbinlerce kitap yakılıyor ve Kurtuba Cami gibi mimari harikaları Hristiyan mabedlerine dönüştürülüyor. Yine de zamanının ütopyasından geriye kalanlar, şehri önemli kılmaya devam ediyor.

İspanya’da Rönesans’ın ayak seslerinin duyulduğu, ilk zamanlarının yaşandığı, sonrasında ise yüzyıllarca sürecek engizisyon mahkemelerine ve getirdiği acılara sahne olan Cordoba için, bugün turistik açıdan Sevilla ve Granada’nın gölgesinde kalsa da barındırdığı tarih ve kültür bakımından Endülüs’ün en görülesi yerlerinden diyebiliriz.

Instagram’a Da Bekleriz

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz) on

5 Comments

  1. Sayfanızı yeni keşfettim.Seyahat tutkunu ve 20 yıllık bir uçuş hostesi olarak,tek kelime ile ba-yıl-dım diyebilirim.Emeğinize sağlık.İnsanın gezmesi değil de,onu bir de bu denli ayrıntılı anlatabilmesi…Gerçekten sizi kutluyor, gezileriniz,kaleminiz daim olsun diyorum…Sevgiler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir