DALYAN’DA GEZİLECEK YERLER

Bu yazıyı okuduğunuza göre muhtemelen Muğla’nın 100 yerine zaten gittiniz, şimdi de Dalyan’a alıcı gözüyle bakıyorsunuz. Nereden mi biliyorum? Çünkü Dalyan enfes doğasına rağmen Türklerin pek rağbet etmediği bir yer. Ama İngilizler arasında çok popüler. Hatta kalıcı İngiliz nüfusu ile minik bir Birleşik Krallık uydusu. Zaten Dalyan’da fiyatlar da, ortamlar da Manchester’dan hallice. 🙂 Sanırım Türklerin buraya pek sarmamasının sebebi de tam olarak bu.

Yine de Dalyan o kadar özel bir coğrafya ki mutlaka herkesin burayı bir kez görmesi gerekir. Köyceğiz-Dalyan Lagün sistemi göller ve sazlıklarla süslü kanallardan oluşan bir doğa harikası. Güzel olduğu kadar müthiş bir biyo çeşitliliğe sahip bir habitat da. Üzerine deltadan yükselen Kaunos Antik Kenti, yamaçları süsleyen kral mezarları, İztuzu Plaj’ında yumurtayan caretta carettalar Dalyan’ı daha da özel bir yer yapıyor.

Dalyan Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Dalyan’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Dalyan’a uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı. Dalyan merkez, Dalaman Havalimanı’ndan arabayla 30 kilometre, 40 dakika kadar sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Dalaman Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Dalyan’a Ne Kadar Zaman Ayırmalı & Nasıl Planlamalı

Dalyan’ı nihai tatil yeriniz olarak değil de 2-3 günlüğüne uğramalık bir yol üstü durağı olarak planlamak daha doğru olur çünkü ufacık yer. 🙂  Hatta vaktiniz azsa en önemli şeyler bir güne bile sığar.

1. gün: Tekne turuna çıkarak hem deltayı, hem de İztuzu Plajı’nı görebilirsiniz. Eğer kaptan ile anlaşırsanız Kaunos Antik Kenti ve çamur banyosuna, Dekamer’e bile götürüyorlar. Akşamında bir mavi yengeç yediniz mi tüm önemli kutulara tik atmış oluyorsunuz.

2. gün: Uzatmaya karar verirseniz de ertesi gün Kargıcak Bay’e gider, oradan kano turu yapar, gün batmadan da Radar Tepesi’ne çıkarınız.

3. gün: Dalyan’dan 30 saniye süren feribotlarda karşı yakaya geçebilirsiniz (alternatifi de bir saati gözden çıkartıp Köyceğiz Gölü’nün etrafını dönmek). Eğer antik kenti henüz gezmediyseniz feribottan iner inmez antik kentin girişi var. Ayrıca çamur banyosu ve Sultaniye Kaplıcaları da bu yakada. Akabinde; Çandır Köyü’nde yörük müzesi ve gözleme molasının ardından Ekincik Koyu’na gidebilirsiniz. Dönüşte gün batımında Çandır Manzara Tepesi’ne bir şeyler içmeye gidebilirsiniz. Akşama da Cemil’in Yeri/ Akdeniz Kamp’ta okaliptusların altında köfte-patates yersiniz.


Dalyan’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Dalyan, ağırlıklı olarak mütevazı işletmelerin olduğu bir bölge. Burada Marmaris ve Fethiye’deki gibi resort otel mantığında yerler yok. Ayrıca çok şirin kiralık villa ve tatil evi opsiyonlarının da bulunduğu bir yer. Eğer arkadaş grubunuzla seyahat ediyorsanız veya aile ile geliyorsanız, ev tutmak hem daha maliyetsiz, hem de daha keyifli olabilir. Çiftler için de ev alternatifleri mevcut. Dalyan’dan bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Midas Pension $$

Midas Pension, Dalyan Nehri’nin kıyısında, kral mezarları manzaralı 10 odası olan yeşillikler içinde bir pansiyon seçeneği. Kahvaltı fiyatlara dahil. İncelemek için TIKLAYIN.

Hotel Arp Dalyan $$

Hotel Arp Dalyan, Dalyan kanalları ve kral mezarları manzaralı, 15 odası olan bir otel seçeneği. Kahvaltı dahil hizmet veriyor. Açık havuzu var. İncelemek için TIKLAYIN.

Doğa Manzaralı Villa $$

Toplam 14 kişilik, 7 odasında 7 yatak ve 7 banyosu bulunan, geniş bahçeli, havuzlu, müstakil bir villa seçeneği. Kalabalık aileler ve arkadaş grupları için uygun. İncelemek için TIKLAYIN.

İztuzu Plajı Manzaralı Villa $$

Toplam 8 kişi kapasiteli, 3 yatak odasında 3 yatak olan, 3 banyolu, havuzlu ve İztuzu Plajı manzaralı bir konaklama seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Dalyan’daki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

Dalyan’daki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Dalyan’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Dalyan’daki tüm otel önerilerimizi de DALYAN OTELLERİ yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Dalyan’da Günlük ve Saatlik Tekne Kiralamak

Dalyan’da tekneyle gidip demir atabileceğiniz, kalabalıklardan uzak, çok güzel koylar var. Kendi tekneniz olmasa da günlük kiralama yapıp koy koy gezebilir, denize girebilirsiniz. Günlük ve saatlik kiralanabilir Dalyan teknelerini incelemek için tıklayın.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Sadece merkezde kalacaksanız araç kiralamanıza gerek yok çünkü Kaunos Antik Kenti ve İztuzu Plajı gibi en turistik yerlere dolmuş ve tekneler kalkıyor ama Dalyan’a geldiğinizde ikinci gün programınıza Köyceğiz Gölü’nü, Ekincik Koyu’nu, Kargıcak’ı da eklemek isteyeceksiniz. O yüzden altınızda bir araç olması şart. Özellikle de Radar Tepesi ve Çandır Tepesi gibi yolu zorlu yerler için tercihen 4×4 bir araç kiralamanızı öneririz. Dalaman Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Eşi Benzeri Olmayan Köyceğiz – Dalyan Lagün Sistemi


Dalyan’nın bütün cazibesi bu lagün sistemi olduğu için önce kendisini takdim ederek başlayalım dedik. Yiyeceğiniz mavi yengeci de, izleyeceğiniz nefes kesici manzarayı da bu lagüne borçlusunuz.

Bir zamanlar Köyceğiz Gölü Akdeniz’de bir koymuş. Hikayenin devamını coğrafya derslerinden zaten biliyorsunuz: Gel zaman, git zaman antik dönemde Calbys adı ile bilinen nehrin taşıdığı alüvyonları dalgalar koyun ağzına doldurur ve Dalyan Koyu denizden kopar. Böylece dünyanın en karışık lagün sistemlerinden biri oluşur. Düşünsenize gezegenimizde toplamda sadece 7 böyle yer varmış.

Köyceğiz – Dalyan Lagün Sistemi, bir uçta dağlardan gelen sularla beslenen Köyceğiz Gölü, diğer uçta Akdeniz, ikisinin arasında kalan sazlıklarla örülmüş, adeta bir labirenti andıran muhteşem Dalyan Kanalı ve Alagöl, Sülüklü, Sülüngür göllerinden oluşuyor. Aralarında göl ve deniz ekosistemlerini birbirine harmanlayan bambaşka bir ekosistem oluşmuş ve inanılmaz bir doğal zenginliğe ev sahipliği yapıyor.

Caretta Carettalar

İztuzu Plajı nesli tükenmekte olan caretta carettaların üreme alanlarından bir tanesi. Her yaz yumurtalarını gömmeye buraya geliyorlar. 60 günlük kuluçkanın ardından yumurtalarından çıkan bıdı bıdı carettalar denize koşuyorlar.

Balık Deposu Dalyan

Denizde doğan balıklar bol ve kolay besin buldukları Dalyan sazlıklarına geliyorlar. Burada olgunlaştıklarında üremek için İztuzu’ndan denize açılıyorlar. Tabii “medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar” bu kadar çok ve kolay yakalanan balığı kendi haline bırakır mı?

Bugün Dalyan Dalko’nun işletmesinde ve kurulan bariyerle içeri giren balıkların sadece 1/5’inin denize geri dönmesine izin veriliyor. DALKO, her sene, sıkı durun, buradan 500 ton balık çekiyor! Kimseye olta attırmıyorlar diye halktan serzenişler duyduk.

Tilapia İstilası

Bir üzücü haber de bir balık çiftliğinin üretmek üzere ithal ettiği tropik bir balık çeşidi olan Tilapia’yı (tatlı su kefali) göle salmış olması. Kendi havuzlarında balık çok üreyince öldürmek yerine Dalyan’a salmayı *akıl etmişler* ve bu istilacı tür gölün öz ve öz türü olan sazan balığının soyunu neredeyse tüketmiş. Buralılar ismini “kıntaş” ya da “dişli balık” koymuş.

Dalyan’da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Kaunos Kral Mezarları
  2. Kaunos Antik Kenti
  3. Kaptan June’un Kulübesi
  4. İztuzu Belediye Plajı
  5. İztuzu Dalyanağazı Plajı
  6. Dekamer
  7. DALKO
  8. Kargıcak Bay
  9. Radar Tepesi
  10. Çandır Tepesi
  11. Sultaniye Kaplıcaları
  12. Çamur Banyosu
  13. Akdeniz Kamping Cemil’in Yeri
  14. Ekincik Plajı
  15. Sülüngür Gölü
  16. Köyceğiz Gölü

Yeme-İçme

  1. Kaunos Çay Bahçesi
  2. Backyard No:9
  3. Le Cafe

1. Dalyan’da Tekne Turu: Bir Taşla Çokça Kuş


Hiç demiyorsunuz Amsterdam buraya şube açmış. 😀 Meğer kanal boyunca yer kapan barlar, restoranlar, evler ile Dalyan Kanalı oldukça canlı bir yermiş. Elbette daha sonra fotoğrafta gördüğünüz labirent gibi sazlıklara bağlanıyor ve yaşam bitiyor. Ama o zaman da başka bir türlü güzellik başlıyor. Gerçi sudayken ne kadar özel bir yerde olduğunuzu anlayamıyorsunuz, anca tepeden bakınca insan idrak edebiliyor. Merak etmeyin, sizi şahene iki manzara noktasına da götüreceğiz.


Tekne turuna dönersek, bizce Dalyan’nın olmazsa olmazı. Biz istediğimiz gibi hareket edebilmek için özel bir tekne tuttuk ama toplu günlük turlar da var. Program sabah 10.30’da iskeleden hareket, Delik Ada’da yüzme molası, yemek ve yüzme molası için İztuzu Plajı, Alagöl, çamur banyoları, Köyceğiz Gölü ve 17.30 gibi geri dönüş şeklinde. Bazı turlar bu programa Kaunos Antik Kenti gezisini de ekliyor fakat tüm tekne turları üç aşağı beş yukarı aynı güzergahı kullanıyor. Bir de aynı şekilde Ekincik Koyu ve çevresindeki mağaraları gezen versiyonu var.

Aklınızda olsun, akıntı ve tekne trafiği sebebiyle kanalda yüzülmüyor. Ancak İztuzu’nun göl tarafında yüzebiliyorsunuz. E o zaman da “Denizde yüzeriz daha iyi” dedik ama İztuzu da hiç misafirperver bir deniz değilmiş. Acayip dövüyor. 🙂 Ancak bir ucundaki Dalyanağzı Plajı yüzmek için en ideal yer. Plajın bir diğer ucunda da Dekamer var. İsterseniz Dekamer’i de programa ekletebilirsiniz. Yani aslında tekne turu Dalyan’ın tüm öne çıkanlarını görmenin en hızlı ve keyifli bir yolu. Siz de bizim gibi kendi teknenizi kiralamak isterseniz, günlük ve saatlik kiralanabilir Dalyan teknelerini incelemek için tıklayın.

2. Karşısında Bir Çay İçmelik Kaunos Kral Mezarları

Dalyan ile özdeşleşmiş iki simge varsa birisi Caretta Carettalardır, diğeri de Kaunos Kaya Mezarları. Dalyan merkezde sahile indiğinizde tam karşınızda göreceksiniz.

Urartu, Frig ve Likya gibi Anadolu’daki birçok eski medeniyette kaya mezarları görüyoruz.  Mezarlar ne kadar yüksekte olursa tanrıya da o kadar yakın olunacağına dair bir inanış varmış. O yüzden önemli insanların mezarları kayalara olabildiğince yükseğe kazılırmış. Bugün bile bu zor yamaçtaki mezarları hangi teknik kullanılarak inşa edildikleri net değil. Kaunos Kaya Mezarları’nı diğerlerinden farklılaştıran bir özelliği Helenistik tapınakları andıran cephe mimarilerine sahip olmaları.


Aslında Kaunos Antik Kent’inde toplam 167 adet kaya mezarı var ama bunlardan şehrin güneyindeki kayalıklara oyulmuş olan 6’lı grup en ünlüsü. Tarihleri  MÖ 4. yüzyıla dayanıyor. En büyük olanının, şehre yapılan akınlar nedeniyle yarım kaldığı düşünülüyor.

Mezarların yakınına kadar gidilemiyor. Ama zaten gitmeye gerek yok hepsi karşı kıyıdan yani Dalyan merkezden görülebiliyorlar. Ayrıca tekne turunda biraz yanaşıp daha yakından görmenizi sağlıyorlar. Yine de epey uzak kalıyor tabi. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

3. Kaunos Antik Kenti’nde Geçmişe Yolculuk


Gelelim Kaunoslulara… Durun tahmin edeyim, kral mezarlarını biliyordunuz ama Kaunos Antik Kenti’ni duymamıştınız di mi? Haklısınız, 2014’de UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde alındı ama hala çok bilinen antik kentlerden biri değil.

Kaunos, Dalyan Koyu alüvyonlarla bloke olmadan önce Karya’nın deniz kenarındaki şehirlerinden biriymiş. Liman da şimdiki Sülüklü Göl’ün olduğu yermiş. Bu dönemde tuz üretimi ve ticareti yapması ile öne çıkıyormuş. Hatta kendi paraları bile varmış.

Herodot’un aktarımına göre halk aslen Giritli olduklarını söylüyormuş. Dilleri Karyalılarınkine yakınsa da sosyal yaşantıları hem Karya’dan hem de komşu olduğu Likya’dan çok farklıymış. Özellikle de kadın, erkek ve çoluk çocuk sık sık şarap içmelerine şaşırmış Herodot.

M.Ö. 10. yüzyılda kurulan Kaunos M.S. 15. yüzyıla kadar farklı medeniyetlerin altında bir yaşam alanı olarak varolmuş. Önce Persler’in, sonra İskender’in sonrasında, Rodos Krallığı, Bergama Kralığı ve Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiş. Zamanla limanın alüvyonlarla dolmasıyla liman statüsünü kaybetse de varlığını sürdürmüş.

13. yüzyılda Türk aklınlarına karşı kalelerini güçlendirmişler. 14. yüzyılda Türkler Karya’nın çoğunu ele geçirince Kaunos’un deniz ticareti dibe vurmuş ve Kaunoslular göç etmeye başlamış. 15. yüzyılda artık Türkler Kuzey Karya’yı tamamen ele geçirince ve şehirde de sıtma salgını patlak verince şehir terk edilmiş.

Ayakta çok fazla birşey kalmamış fakat sur duvarları ve kalesinden oluşan akropolü, 5000 kişilik tiyatrosu, kilise, hamam, depo, çeşme, agora, stoa ve kent içi yolları, tapınaklar ve kutsal alan, liman ve mezarlık gibi yapıları görülebiliyor.

Kaunos ve Byblis

Antik kentin tabii bir de mitolojik hikayesi var. kent ismini, kurucusu olduğu düşünülen Miletos’un oğlu Kral Kaunos’tan alıyor. Efsaneye göre Apollo’nun oğlu Miletos’un biri kız diğeri erkek ikiz çocukları oluyor: Kaunos ve Byblis. Byblis büyüyünce erkek kardeşine aşık oluyor. Yine iki rivayete göre ya babası tarafından ülkeden kovuluyor ya da kendi isteği ile bu aşka karşılık vermeyerek ülkesini terk edip Dalyan’a gelerek kendi adını taşıyan Kaunos’u kuruyor. Byblis ise hem aşkına karşılık bulamayınca üzüntüsünden hem de bu ayrılığa dayanamadığından göz pınarları kuruyuncaya kadar ağlıyor ve bir kayadan atlayarak intihar ediyor. İşte Dalyan’ın labirenti andıran kanalları da Byblis’in gözyaşlarından oluşuyor.

Kaunos Antik Kenti’ne Ulaşım ve Ziyaret Bilgileri

Kaunos Antik Kenti Dalyan’ın karşı yakısında kalıyor. Karşı kıyıya sandallarla ya da feribotla geçebilirsiniz. İndiğiniz yerden 10-15 dakikalık bir yürüyüşle Kaunos Antik Kenti’ne varıyorsunuz.

Çalışma Saatleri:
Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 10.00-19.00,
1 Ekim-1 Nisan 08.30-17.30 saatleri arasında haftanın 7 günü ziyarete açık.

Müze Kart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

4. Dayak Atan İztuzu Plajı, Caretta Carettalar & Dekamer

Fotoğraf Kaynak: Sercan Sever

İztuzu Plajı

Bu 5400 metrelik İztuzu Plajı’na ağzınızın suyu akmadan kötü haberi vereyim; denizi felaket dalgalı ve çok esiyor. Plaj keyfi yapmayı unutun gitsin. Neyse ki iki ucundaki bölümler daha korunaklı ve az buçuk keyif yapmak mümkün olabiliyor.

O yüzden Avrupa’nın en iyi 10 plajından biri seçilmesine çok şaşırmıştım. Sonra üzerine biraz düşünce hak verdim. Çünkü bir yakası tuzlu denize, bir yakası tatlı suya açılına, iki ekosistemi birbirine harmanlayan, anne caretta carettaların yumurtlamak için tercih ettiği eşi benzeri olmayan bir yer. Ama denize girmek için çok daha iyi yerler olduğu da bir gerçek.

Caretta Carettalar

Aslında İztuzu’nun bizlere pek misafirperver davranmaması bir yandan iyi bir şey. Çünkü insanlar gelmedikçe caretta carettalar rahat ediyor. 🙂 Bu güzel yaratıkların yavrulamak için doğdukları sahile geri dönmek gibi bir huyları var. Yani düşünsenize, yüzyıllardır aynı aileler buraya geliyor. 7 değil, 70 ceddir Dalyanlılar. 🙂

Kaptan June

İztuzu Plajı bir otel olmaktan son anda kurtulmuş ve sit alanı olarak korunma altına alınmış. Bunun için Kaptan June isimli bir İngiliz çevreciye teşekkür borçluyuz. İztuzu’na otel yapılacağını duyunca uluslararası medyayı ayağa kaldırmış. Dönemin içişleri bakanı Turgut Özal’a kadar ulaşıp inşaatı püskürtmüş.

1986’dan beri Dalyan’da yaşıyor ve artık bir Türk vatandaşı. Hala da Dalyan’da borusu ötüyor. 🙂 Kendisinin Dalyan’daki caretta caretta’ların korunması için yaptığı çalışmalarının fotoğrafları ve belgelerinin yer aldığı, geliri yine kaplumbağaların tedavisine giden hediyelik eşyaların satıldığı bir kulübesi de var. Kaplumbağa Hastanesi’ni geçince hemen karşınıza çıkıyor. Gelmişken hem Kaptan June’un kulübesini hem de DEKAMER’in kaplumbağa hastanesini ziyaret edip burada yürütülen çalışmaları yerinde görmeyi ve küçük de olsa maddi destek vermeyi unutmayın. Kaptan June’s Hut Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Peki İztuzu Plajı’nın Neresinde Yüzebiliriz?

1. Belediye Plajı: Belediye Plajı karayolu ile ulaşabileceğiniz tek yer. Girişte caretta caretta’ların bakımı için kullanılmak üzere cüzi bir ücret alınıyor. Otopark, cafe, restoran, soyunma kabini, duş, tuvalet her olanak mevcut. Şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Plaj belediyece işletiliyor o yüzden fiyatlar gayet makul.

Şahsi aracınız yoksa, İztuzu Plajı’na Dalyan merkezden kalkan dolmuşlarla da gelebiliyorsunuz. Ayrıca Dalyan merkezden kalkan günübirlik teknelerle de ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

2. Dalyanağzı Plajı: 5,4 kilometrelik plajın diğer ucunda da Dalyanağzı Plajı var. İztuzu’nun devamı olsa da Belediye Plaj’ından girmek suretiyle plajı boylu boyunca yürümedikçe karadan ulaşımı yok. Ama genelde Dalyan merkezden teknelerle 45 dakika sazlıklar arasından kıvrıla kıvrıla yapılan bir yolculukla ulaşılıyor. Bu plaj da İztuzu gibi belediye tarafından işletiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Dekamer & Caretta Caretta Gönüllüsü Olmak

Fotoğraf Kaynak: Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi

Dekamer, 2009 yılında İztuzu sahilinde kurulan, caretta ceretta deniz kaplumbağlarının popülasyonunun korunması, günlük bakım ve tedavilerin yapılması için çalışmalar yürüten, Türkiye’nin ilk ve tek Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi. Siz de bir İztuzu programında Dekamer’i ziyaret edip rehabilitasyon gören ve merkezde tedavi gören caretta caretta’ları yakından görebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ayrıca minimum 4 haftanızı ayırırsanız Dekamer’de gönüllü çalışabilirsiniz. Size yemek ve kalacak yer de sağlıyorlar. Detayları Tatilinizde Caretta Caretta’lar İçin Gönüllü Olun gönüllülük yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

5. Pek De Bir Özelliği Olmayan Dalyan Merkez


Dalyan’ın merkezi oldukça ufak; bir mecburiyet caddesine dizilmiş mekan ve esnaftan ibaret. Size burada “Aman kaçırmayın” diyeceğimi hiç bir şey yok ama gelmişken illa bi uğrarsınız.

Takılacak mekan arıyorsanız Dalyan’da çok fazla içimize sinen yer olmadı. Genelde fiyat da, performans da beklentilerimizi karşılamadı. Ama:

– Kaunos Çay Bahçesi’nin su kenarındaki masalarından bir tane kapıp, kral mezarlarına karşı bir çay için. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Akşamları hoş müzikli bir barda takılmak isterseniz, bahçe içinde, hoş müzikli, samimi bar olan Backyard No:9’u tercih edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Kahve molası için de önerimiz Le Cafe. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Mavi Yengeç Yemeyin

Normalde size “Bulmuşken mavi yengeç yiyin” derdim ama artık diyemiyorum çünkü aşırı avlanma onları da tehdit ediyor. Normalde sadece yetişkinleri ve erkekleri avlamaları lazımken artık yetişkin ve erkek popülasyonu kalmayına sıra küçüklere ve dişilere geçilmiş. 2013’te gittiğimizde durum böyle değildi. Bir porsiyona 3 büyük yengeç geliyordu. Şimdi ise tabakta 5-6 tane yavru görüyorsunuz.

Yabancılar arasında “Mavi Yengeçi Boykot Edelim” konuşuluyor. Zaten Caretta Carettaları da Captain June isimli bir İngiliz kurtarmıştı. Ülkeye asıl sahip çıkması gereken yurttaşları olarak siz de konuya hassasiyet gösterirseniz çok iyi olur. “Zaten ölmüş, ben yesem ne, yemesen ne?” diye düşünmeyin. Siz bu talebi yarattığınız sürece bu kısır döngü devam edecek.

6. Her Sabah 8’de DALKO’ya Gelen Müdavimler: Nil Kaplumbağaları


Dalyan’ın kanallarında yüzen kaplumbağalar göreceksiniz. Bunlar caretta carettalar değiller, Nil Kaplumbağası olarak geçen bir tatlı su türü. Her sabah 8’de, sanırım yemlenmeye alıştıkları için, DALKO’nun önüne geliyorlar. Henüz hava henüz yakmaya başlamamış oluyor ve ışık da çok güzel oluyor. Bu tazelik hissi ve kaplumbağaların selamı ile güne başlamak güzel fikir. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

7. Kargıcak’ta Deniz Keyfi ve Kano Turu


Yaşasın yolu bozuk yerler! Çünkü böylece gelenler bir doğal seleksiyondan geçiyor. Sadece burayı yaşamanın o uğraşıya değer olduğunun düşünenler geliyor.

İztuzu’a komşu bakir koylarından biri olan Kargıcak’a gelmek için virajlı bir toprak yoldan geliyorsunuz. Kimileri çok of pof etmiş. Açıkçası biz kaç kere, 2 çeker binek araba ile, hem de gece ve gündüz olmak suretiyle bu yolu yaptık ve neden insanların gözünde büyüdüğüne çok anlam veremiyoruz. Tabii biz de yıllardır gezmekten artık kamyoncu gibi olduk, o ayrı . 🙂

Kargıcak Bay koydaki tek işletme. Gördüğümüz kadarı ile Dalyan’nın en nitelikli yeri. İşletenleri de tanıyoruz, Büşra ve Orçun İstanbul’da pazarlama dünyasının kalbinden buraya yerleşen bir çift. Mekanda da İstanbul’da pişmiş olmanın izlerini görüyorsunuz. Bazı günler gün batımında DJ performansları oluyor. Bahçeden gelen narlı mojitolarla eşlik etmelik.

Gittiğinizde sade, doğaya uyumlu bir işletme bulacaksınız. Koyun iç tarafları organik tarım alanı. Kargıcak Bay’in mutfağındaki çoğu şey kendi bahçelerinden. İşletmeden şezlong da kiralayabiliyorsunuz. Sabah deniz çarşaf gibi ama öğleden sonra dalgalanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Kano İle Yan Koylara Geçmenizi Şiddetle Tavsiye Ederiz!


Kargıcak Bay’den kano kiralayıp çevredeki harika koyları ve mağaraları keşfetmek tüm Dalyan’da yapılacak açık ara en güzel aktivitelerden biri. Burada kano ile gidebileceğiniz yakınlıkta iki tane cennet gibi koy var. Biri tur teknelerinin de uğradığı Bacardi Koyu, diğeri ise küçük isimsiz bir koy. Ayrıca biraz daha ileride güzel bir mağara var. İçine kano ile girdiğinizde ufak bir plajı olduğunu göreceksiniz.

8. En Az Bir Manzara Tepesine Çıkın: Radar Tepesi


Kargıcak’a gelmişken gün batımında mutlaka ama mutlaka ef-sa-ne bir manzara ile karşılaşacağınız Radar Tepesi’ne çıkmalısınız. Ama Kargıcak’ın yolu size kötü geldiyse burası beter, hiç girmeyin derim. Biz buraya Dalyan’a ikinci gelişimizde gittik, altımızda 4 çeker vardı. Önümüzdeki 2 çeker arabadakiler yolun son kısmında pes edip 20 dakikalık kısmını yürüdüler.

Radar Tepesi’nin bir tarafı güneşin renk renk batışını izleyeceğiniz açık denize bakıyor. Diğer tarafı ise fotoğraftaki gibi boylu boyunca İztuzu Plajı’nı, Çandar Tepesi’ni, Sülüngür Gölü’nü, Dalyan deltasını ve uzakta Köyceğiz Gölü’nü görüyor.

Buraya çıkan yol da oldukça bozuk. Yine altınızda güvendiğiniz bir araç olması şart. Tercihen 4×4. En azından nokta atışı bir konumu var yani kaybolmadan rahatça geliniyor. İztuzu Plajı yolunda Kargıcak Koyu tabelasından giriyorsunuz. Yol bir süre sonra ikiye ayrılıyor. Sağdaki yoldan devam ettiğinizde Radar Tepesi’ne varıyorsunuz. Bir yerden sonra yol bitiyor 2 kilometre kadar daha toprak yoldan sürüyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

9. Diğer Seçenek: Çandır Manzara Tepesinden Muhteşem Dalyan Panoraması


Arabasına kıyamayanlara yine iyi haberlerle gelmiyoruz. 🙂 Buranın yolu da toprak. En azından Radar Tepesi’ne göre daha iyi durumda ama burada da yönlendirme kötü olduğu için bulması çok daha zor. Kaybolmadan giden az.


Vardığınızda ise sizi yine Radar Tepesi gibi muhteşem bir Dalyan manzarası karşılayacak. Radar Tepesi’ne kıyasla Dalyan sazlıklarını daha yakından ve detaylı görüyorsunuz. Bir de bonus: Buraya birisi buzdobabı koymuş, içecek bir şeyler satıyor. 😀 Birisi de ev yapmış, yabancılara kiralıyormuş. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Güncel not: Özel mülke ait olmasından dolayı kapalı durumdaymış. 

10. Termaller & Çamur Banyoları

Sultaniye Kaplıcaları

Ne yalan söyleyelim, bu kaplıca olayı bizi hiç çekmiyor ama ilgilenenler için bahsetmeden geçmeyelim dedik. Çünkü günün sonunda çamur banyosu Dalyan’ın en bilinen aktivitelerinden birisi. Özellikle yabancılar çamur banyolarında seramik heykele dönemeden Dalyan’dan gitmiyorlar.

Bildiğiniz üzere kaplıcaların romatizma, siyatik ve bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Dalyan’dan birkaç kaplıca var. Tekne turları da buralara uğradığı için öğleden sonra kalabalıklarla karşılaşabilirsiniz.

Akdeniz Kamp’ın çok yakınındaki Sultaniye Kaplıcaları: Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Çamur Banyosu Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

11. Muhteşem Gün Doğumları İle Akdeniz Kamping


Biz bu kampı ayrı bir seviyoruz. Doğası ve insanı ile bizde yeri başka. Tevfik Abi ve eşi işletiyorlar. Tonton mu tonton insanlar. Radyolojiden emekli olduktan sonra bu kampı devralmışlar. Böylesi özel bir yerin onlar gibi doğaya kıymet veren, makyajla süsle bozmayan insanların elinde görmek çok güzel.

Akdeniz Kamp’ı 7-8 yıl önce tesadüfen keşfetmiştik. O zaman Cemil Bey işletiyordu. El değiştirdiğini duyunca çok korkmuştuk, eyvah yeni gelenler ahşap iskelesini yıkıp “yeniler”, her yeri bungalov dolurur diye. Ama aksine Tevfik abiler buraya ilaç gibi gelmişler. Aynı sadelikte ama çok daha bakımlı bir yer bulduk. Bu gözler istisnasız her sabah Tevfik Abi’nin sahili baştan başa tırmıkladığına, eşinin gece gündüz hortumla tuvelet yıkadığına şahit oldu. O yüzden giderseniz siz de bu güzel insanları lütfen üzmeyin.


Kamp çok büyük bir yer değil ama genelde sakin oluyor. Tevfik abiler çok insan almıyorlar. Kibarca geri çeviriliyorlar. Böyle bir durumla karşılaşırsanız lütfen kızmak yerine yetişebileceklerinden fazla insan almaya özen gösteren bu çifte saygı duyun. Ama doğrusu mağdur olmamak için gitmeden önce aramanız.

Bayıldığımız bir başka özelliği de duman sıkıntısı ve kıvılcım tehlikesini engellemek için mangal yapmanın yasak olması. Ama her akşam Tevfik Abi kampın ortak mangalını yakıyor. Orada sırayla orada etinizi pişirebiliyorsunuz. Gelirken mutlaka market alışverişinizi yapıp da gelin. Yoksa Çandır’daki bir köy bakkallı dışında alternatifiniz yok. Orada da ekmek biterse – ki bitiyormuş- ekmek almaya Dalyana feribotla gitmeniz gerekiyor.

Göle giriyor. Hatta su baya sıcak. Yılan balıkları görebiliyorsunuz ama sizi görünce kaçıyorlar. Ahşaptan tatlı bir iskelesi var, genelde çocuklar oradan suya atlıyor. Dalyan’ın genelindeki sivri sinek sıkıntısı burada daha çok fark edilliyor. Sinekkovarlarınızı kuşanın. Son olarak mutlaka ama mutlaka en az bir gün burada gün doğumunu izlemelisiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

12. Dalyan’da Kanal Kenarında Üçgen Evde Kalın

Bildiğiniz gibi üçgen evler, tiny house’lar inanılmaz yükselişte. Biz de Dalyan’da nehir kenarındaki bu sevimli üçgen evi gördüğümüz anda bayıldık ve detayları anlattığımız bir video çektik. Toplam 4 kişi kapasiteli bu üçgen ev yıl boyunca kiralanabiliyor. Keyifli bir hafta sonu kaçamağı düşünenler için bire bir.

Daha konforlu ve havuzlu bir ev veya villa ararsanız Dalyan’da havuzlu/manzaralı seçenekler de mevcut. Bu üçgen evi ve Dalyan’dan en çok beğendiğimiz diğer evleri Dalyan’da Kiralık Evler yazımıda toparladık. Bütçenize, zevkinize ve kişi sayınıza göre size en uygun olanı oradan seçebilirsiniz. Bu arada birden fazla odaya ihtiyacınız olduğu durumlarda çok otellere kıyasla daha ekonomik ve keyifli olduğunu unutmayın.

13. Ekincik Koyu’da Deniz Molası

Fotoğraf Kaynak: koycegiz.bel.tr/Ilc/ekincik-plaji.html

Dalyan’daydan feribota binip aracınızla 20 dakikada ulaşabileceğiniz bir yüzme & kamp noktası da Köyceğiz’e bağlı Ekincik Koyu. Caretta’ların yumurtalama alanlarından olmasına rağmen İztuzu’na kıyasla epey gelişmiş. Bir sürü kamp, birkaç bakkal, cafe & restoran var.

Yüzmek için gelinebilinir ancak bizce buradaki kamplar çok kalabalık ve sıkışıklar. O yüzden aralarından beğendiğimiz bir yer olmadı. Plajı kum ve çakıl karışımı ve şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Giriş ücreti yok. Bir de çamur banyosuyla ilgilenenler için koydan Sultaniye, Delibey, Gelgirme gibi Sultaniye Kaplıcaları’na tekneler kalkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

14. Sülüngür Gölü’nde Gün Batımı

Sülüngür Gölü, İztuzu Plajı’nın hemen arka tarafında kalan, gün batımları ile ünlü tatlı su gölü. İçeceğini, sandalyesini alan gölün kenarına kuruluyor. Manzara tepelerinden güneşi batırdıysanız bir akşam da buraya gelebilirsiniz.

Göle girmek, yüzmek, balık tutmak yasak. Çünkü Sülüngür Gölü, balık kooperatifi tarafından çipura ve levrek yetiştiriciliği amaçlı kullanılıyor. Ayrıca göl, yumuşak kabuklu bir tatlı su kaplumbağası türü olan Nil Kaplumbağası’nın da yumurtlama noktalarından. Yine de göl kenarında piknik yapabilir, çay bahçesinde bir şeyler içebilir, yürüyüş parkurunda yürüyüş yapabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

15. Eco Trails: Aktif Gezenler İçin: Bisiklet & Yürüyüş Rotaları

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/theecotrails

İçinde yaşadığımız coğrafyaya farklı bir gözle bakmamızı sağlayan oluşumları çok seviyor ve destekliyoruz. İşte The Eco Trails de onlardan biri. The Eco Trails, Muğla’nın Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca ilçelerini kapsayan, doğa koruma ve ekolojik temeller üzerine oluşturulmuş, farkındalık yaratma misyonu da olan uzun mesafeli, işaretlenmiş bisiklet ve yürüyüş rotaları içeren bir ekoturizm oluşumu. Bu nedenle rotalar özellikle su hayattır felsefesi ile su yollarından, sulak alanlardan ve nesli tehdit altındaki canlıların olduğu yaban hayattan geçiyor. 3 ana güzergahta toplam 470 kilometrelik bir yürüyüş rotası, 14 ana güzergahta toplam 700 kilometrelik de bisiklet rotası mevcut. Rotaları izlerken rehber kitap, websitesi, mobil uygulama gibi ihtiyacınız olan her şey hazırda var. Buraya geldiğinizde Köyceğiz-Dalyan arasında kalan yürüyüş ve bisiklet rotalarını yapmayı düşünebilirsiniz. Özellikle Köyceğiz Gölü ve Sığla Ormanları bisikletçiler için, Dalyan sahilinden geçen Sahil Yürüyüş rotası da yürüyüşçüler için çok daha farklı bir Dalyan deneyimi vadediyor.

16. Köyceğiz’e De Uğramak  Gerekir Mi?

Aslında Köyceğiz’de turizm adına pek bir şey yok.

Derinliği 20-60 metreye varan gölde iki de ada var. Küçük olanı Hapishane Adası olarak geçiyor. Çünkü zamanında Cenevizlilerce hapishane olarak kullanılmış. Üzerinde yine Cenevizlilerden kalma bir kalenin kalıntıları var. Ama tekneyle tura çıksanız bile adaya çıkıp gezmek mümkün değil.

Onun dışında seçeneklerimiz göl kenarında yürüyüş, olta balıkçılığı ve kano ile limitli. Baharda gölde Köyceğiz Belediyesi Durgunsu Kano Bahar Kupası Yarışları da gerçekleşiyor. Bu döneme denk gelirseniz izlemek için uğramak keyfli olabilir.

Ayrıca bu bağlantıdan göl çevresindeki bisiklet rotasını ve detaylı rota bilgilerini de bulabilirsiniz. Hiçbiri için değilse bile Köyceğiz Gölü’ne güneşi batırmak için gelinir. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Dalyan Çevresinde Gezilecek Yerler

Fethiye


Fethiye, bizce Muğla’nın en güzel ilçesi. Tüm sahil şeridinde ne kadar cennet koy ne kadar turkuaz deniz varsa hepsini Fethiye kapmış. Burada sizi Kelebekler Vadisi’nden, Kabak Koyu’na kamping ve glamping alanlarında kalmalı, Göcek’te mavi tura çıkmalı, Ölüdeniz’de yamaç paraşütü yapmalı, Dalyan’da Caretta’larla yüzmeli seçenekler bekliyor. Detaylar için Fethiye’de Gezilecek Yerler yazımıza mutlaka göz atın. Ayrıca taze çiftler için Fethiye gerçek bir balayı opsiyonu. Çiftlere özel düşünülmüş çok güzel evler ve villalar bulduk. Hepsini Fethiye’de Kiralık Villa ve Tatil Evleri yazımızda topladık.

Akyaka


Dalyan’dan sadece 50 dakika mesafedeki Akyaka Türkiye’nin kitesurf cenneti. Akyaka’da Gezilecek Yerler önerilerimizi burada bulabilirsiniz. Akkaya’da da dünya tatlısı, doğa içinde evler var. Onları da Akyaka’da Kiralık Villalar yazımıdan bulabilirsiniz.

Marmaris

Marmaris herkes için bir Marmaris var diyeceğimiz yerlerden çünkü merkez ve çevresi bizim çok tercih edeceğimiz yerlerden değil. Daha çok Ölüdeniz merkezi anımsatan turistik bir yer. Fakat Marmaris’i, Marmaris’in yerlisi gibi yaşayayım, tekne ile bakir kalan yollarını keşfedeyim derseniz, Selimiye, Bozburun, Söğüt’ü, herkesten uzakta kafamı dinleyeyim derseniz Hisarönü ve Bördübet’i tercih ederseniz bambaşka bir Marmaris yaşarsınız. Buralarda tam da kafanıza göre yerler bulabilirsiniz. Plan yapmak için Marmaris’te Gezilecek Yerler yazımıza bakabilirsiniz. Kalabalık bir grupsanız buralarda villa kiralayıp tatilinizi dilediğiniz gibi şekillendirme fırsatınız da var. Burada keşfettiğimiz en güzel villaları ve evleri Marmaris’te Kiralık Villa ve Tatil Evleri yazımızda bulabilirsiniz.

Yuvarlak Çay

Yuvarlak Çay da Köyceğiz’de, Dalyan merkeze yarım saat mesafede, serin su üzerinde salıncaklar ve çardaklar olan bir sayfiye yeri. Bizim gitmeye fırsatımız olmadı ama Instagram noktası olarak ünlenmiş yerlerden. Alabalık buranın spesiyali. Fakat gelecekseniz hafta içi gelmeye bakın, hafta sonları çok kalabalık oluyormuş. Konum için tıklayın.

Dalaman Çayı Rafting

Dalyan seyahatinizde biraz daha aksiyonu heyecanı bol aktivitelerin arayışında olanlar için Dalaman Çayı’nda rafting harika fikir. İndos Rafting en oturmuş firmalardan. Rafting iki parkurdan oluşuyor. İlk parkur, yüksek su debisine bağlı olarak daha aksiyonlu ve daha yorucu geçiyor. İkinci parkur daha sakin ve doğa manzaralarıyla geçiyor. Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği de etkinliğe dahil. Öncesinde herhangi bir rafting deneyiminiz olması beklenmiyor. Tüm etkinlik 5 saat kadar sürüyor. Varsa yanımıza goprolarınızı almayı unutmayın. Önemli not: 16 yaşından küçükler katılamıyor. Konum için tıklayın.

Dalyan Plajları

Dalyan’da nerede yüzülür ve en güzel Dalyan plajları hangileridir gibi soruları Dalyan Plajları: En Güzel Koylar yazımızda yazdık.

Dalyan’da Yeme-İçme

Dalyan’da ne gastronomi, ne de ambiyans adına pek fazla özel bir şey yok. O nedenle buraya geldiğinizde daha tercih edilesi mekanları Dalyan Restoranları yazımızda anlattık.

Dalyan’a Ulaşım

Dalyan’a havayolu ile gelecekseniz en yakın seçenek Dalaman Havalimanı. Havalimanı, Dalyan merkeze yaklaşık 30 kilometre yarım saat 40 dakikalık bir konumda kalıyor. Türkiye’nin pek çok şehrinden Dalaman Havalimanı’na günlük seferler var. Havalimanından araba kiralayarak, taksi tutarak veya buradan kalkan transferleri kullanarak Dalyan’a direkt ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Karayolunu tercih edecekseniz, yine Türkiye’nin farklı bölgelerinden Ortaca’ya ve Muğla merkeze gelen birçok otobüs firması var. Ortaca otogarda inip minibüslerle Dalyan’a ulaşım sağlanabilirsiniz. Yolculuk sadece 15 dakika sürüyor. Ayrıca çoğu otobüs firmasının kendi sağladığı transfer hizmetleri de mevcut. Firma ile görüşüp ayarlama yapabilirsiniz.

Kendi aracınızla gelecekseniz de bazı il merkezlerinin Dalyan’a olan mesafesi ise şöyle:
Muğla – Dalyan arası yaklaşık 83 kilometre, 1 saat 15 dakika,
İstanbul – Dalyan arası yaklaşık 753 kilometre, 8 saat,
İzmir – Dalyan arası yaklaşık 292 kilometre ve 3 saat 40 dakika,
Ankara -Dalyan arası yaklaşık 680 kilometre, 8 saat sürüyor.

7 Comments

  1. Merhaba,
    Çandır ya da Radar tepelerine sizce hangi saatlerde çıkılmalı. Sabah erken saatleri düşündük biz eşimle. Siz hangi saatleri tercih etmiştiniz

    Şimdiden teşekkürler:)

    1. Merhaba, dediğiniz gibi akşamüzeri olduğunda güneşin açısı nedeniyle tüm renkler kayboluyor o nedenle de 11, 12 gibi gündüz saatlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

    2. Merhaba, dediğiniz gibi akşamüzeri olduğunda güneşin açısı nedeniyle tüm renkler kayboluyor o nedenle de 11, 12 gibi gündüz saatlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.

  2. Merhaba Duygu & Bilgehan;

    Bloğunuzu takip ediyoruz ve Dalyanımız ile ilgili bu kapsamlı blog çok kıymetli, ellerinize sağlık. Eleştirileriniz biraz üzücü olsa da size katılmamak elde değil. Eleştirilerinizi toplantıda dile getirdik ve kendimizi geliştirmek için elimizden geleni yapacağız. 2022 sezonu için bir tanıtım kampanyasında bazı fotoğraf ve varsa videolarınızı izin verirseniz kullanmak istiyoruz. Bu konuda bize ulaşabilirseniz bizi çok mutlu ederisiniz.

    Saygılarımızla,
    Volkan’s Adventures Dalyan

  3. Merhaba ,
    Öncelikle ayrıntılı verdiğiniz bilgiler için ellerinize sağlık. Size bir sorum olacak umarım görürsünüz yorumumu. Dalyan’da özel olarak tekne kiraladığınızı anlatmışsınız. Yönlendirebileceğiniz bir isim ya da telefon numarası varsa paylaşabilir misiniz ? Bayram döneminde gidecegimiz için ve tekne turunu da yapan bir suru insan oldugu için öneriyle gitmek ve rezervasyon yaptırmak daha iyi olur diye düşündük. Umarım yardımcı olabilirsiniz, şimdiden teşekkürler.

    1. Pınarcım bence de önden ayarlamak çok mantıklı olur ama maalesef bizde herhangi bir kaptanın telefonu yok.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir