DİMES GO VİŞNE ROTASI 🍒 DENİZLİ – SERİNHİSAR – GÜNEY – SALDA


DİMES GO 
kutularının üzerindeki rotalar kalk gidelim dedi. 🙂

Bu kutuların üzerindeki rotaları keşfetmek için bir süre yollardayız. Amacımız bu güzergahları keşfederken, aynı zamanda sizler için de rehberlerini çıkarmak.

Tüm rotalar aşağıdaki gibi:dimes-go-visne-map-3

🍒  Vişne Denizli – Serinhisar – Güney – Salda
🐼  Kayısı : (Kayısının emojisi yok!!)  Adapazarı – Erenler – Alikahya Fatih – Ballıkayalar
🍑  ŞeftaliBursa – Susurluk – Balıkesir – Assos
🍹  Karışıkİstanbul – Eskişehir – Frig Vadisi

Araştırmaya vişne rotasından başladık. Bindik arabaya, taktık bizim karavanı peşine, başladık keşfe…

İşte Denizli’den başlayan, Serinhisar ve Güney’den geçip Salda’da biten DİMES GO Vişne Rotası keşiflerimiz!

🍒 UNESCO’nun Altın Madeni Denizli

denizli-pamukkale-travertenleri

Denizli’nin denizi yok ama ne derya deniz çıktı arkadaş… Bir günde her yeri görürürüz, her şeyi öğreniriz sandık ama Denizli’nin öyle sakin, mütevazi takıldığına bakmayın, gez gez bitmeyen bir yer çıktı. Buraya sıkıştıramadık, Denizli için iki ayrı rehber çıkardık:

1. Denizli’de 1 ila 3 günü olanlar için DENİZLİ REHBERİ. Bu yazı Denizli’nin kaçırılmaması gereken ögelerini kapsar. Kısaca özetleyecek olursak:
▸ UNESCO Dünya Miraslarından birisi olan PAMUKKALE TRAVERTENLERİ,
▸ Bir şifa merkezi ve UNESCO Dünya Miraslarından birisi olan 2300 yüzyıllık Hierapolis Antik Kenti
▸ Bir depremin yerde bir çukur açması ve Hierapolis’in sütunlarının yuvarlanarak içine düşmesinin ardından termal suların dolması ile meydana gelen ANTİK HAVUZ – KLEOPATRA HAVUZU. Burası da yine UNESCO’nun Dünya Mirası ilan ettiği alanda. Bizim de ölmeden önce yapılacaklar listemizde bir maddeydi 🙂
▸ UNESCO’nın Yaşayan İnsan Hazinesi İlan Ettiği Çoban Müzisyen Hayri Dev

2. Denizli’nin olmazsa olmazlarını gezmiş, ama hala burada vakti olanlar için DENİZLİ’DE GEZİLECEK YERLER

🍒 Tavas Pide NASA’ya Rakip

tavas-pidesi
Denizli’den çıktık, Serinhisar’a gidiyoruz. Aslında sıkı bir kahvaltı da yaptık ama karnımız da gurulduyor. Serinhisar’a varmadan yolda Tavas tabelasını gördük ve kulaklarımızda Evde Yoklar’ın Tavas’ta mutlaka pide yemelisiniz demesi çınladı. Tavas’ın pidesi ünlüymüş. Sadece 10 dakikalık bir yoldan sapma söz konusu olunca kendimizi pidelere girişmiş bulduk. Önden bir kuşbaşı kaşarlı, arkasınan Tavas Pide. Ama ne pide! Yuh! Deli güzel. Artık biz mi çok açtık, yoksa gerçekten Karadeniz’in pide tahtını Tavas elinden mi alacak bilemiyoruz ama parmaklarımızı yaladık. Buranın imza lezzeti Tavas pide, pide değil, roket mübarek. Yiyen uzaya çıkıyor: Üzerinde bal, tahin, kaymak, ceviz var. Güzel ama ağır bir lezzet. Yarım porsiyon söylemekte fayda var. 😉Elmallı Pide Salonu
Adres: 1016. Sk. Samanlık 20500 Tavas/Denizli (Muğla Yolu Üzeri Petrol Ofisi Karşısı) Tel: +90 258 613 2040Konum için tıklayın.

Baloğlu Pide
Yolunuz Tavas’a düşüyorsa burada mutlaka Tavas pidesinin tadına bakın. Kuşbaşılı – kaşarlı ve kıymalı pideleri revaçta ama burada da tahinli ballı günün yıldızı. Fiyatları normal. Tahinli pidesi 2 kişiye 1 tane fazlasıyla yetiyor.

Adres: Sırakapılar Mah. Karaoğlanoğlu Cad. No:14 Tavas 20500 Tavas Tel: +90 258 613 1969  Konum için tıklayın.

 

🍒 Dünya’nın En Büyük Leblebi Üreticisi Serinhisar

serinhisar-leblebi
Türkiye’de sadece 3 bölgenin leblebisi tescilliymiş. Bunlar Çorum, Tavşanlı ve Serinhisar leblebileri. Her ne kadar Türkiye’de leblebisi ile meşhur yer Çorum olsa da aslında Serinhisar Çorum’u sollamış geçmiş de haberimiz olmamış. Piyasada Çorum leblebisi diye satılan leblebiler bile Serinhisar çıkabilir; Serinhisar 250 ton leblebi yolluyormuş Çorum’a! Türkiye’deki leblebi ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını tek başına Denizli’nin Serinhisar ilçesinin karşıladığı çok az biliniyor. Buraya geldiğinizde çeşit çeşit leblebiler satan, sıra sıra dizilmiş dükkanlarla karşılaşacaksınız. Bunlar Serinhisar’ın içinde değiller, Yatağan yönünde otoyol üzerindeler. Hangisinde duralım derseniz, biz de uzman değiliz, ama yolda sorduğumuz bir Serinhisarlı’nın “Benim ailem de leblebici ama ben bile Leblebiciler Çarşı’ndan alıyorum” demesi üzerine biz Leblebiciler Çarşı’na gittik. İsmine aldanmayın, çarşı falan yok, Leblebiciler Çarşı dükkanın ismi. 🙂 25 kadar farklı leblebi tattık: acılı, haşhaşlı, ballı susamlı, vs… Sonra torba torba leblebi aldık. Buradan büyük ihtimalle siz de eliniz boş çıkamayacaksınız 🙂 Konum için tıklayın.

🍒 Yatağan’da 16. Yüzyıldan Beri Atölyelerde Üretimi Devam Eden Yatağan Kılıcı

yatagan-kilici-denizli
Serinhisar’dan Güney’e devam ederken, Yatağan’a uğradık. Yatağan’da yüzyıllardan beri süregelen bir demircilik, bıçakçılık mirası var. Bugün hala gittiğinizde, sokaklarda evlerin altlarındaki atölyelerden gelen bileme seslerini duyabiliyorsunuz. Tabi bugün artık üretim daha çok bıçağa dönmüş. Ama tek tük de olsa kılıç yapan ustalar hala var.

Biz de sesleri dinleyerek Abdurrahman Usta’nın kapısına yanaştık, atölyesine misafir olduk. O bir bıçak ustası. Eskiden metali de burada hazırlanırmış ama artık hazır kesilmiş levhalar olarak geliyormuş. Yani ustalar artık daha çok tasarımını yapıyor. Boynuzdan, fil dişine, ahşap çeşitlerine farklı malzemelerle kulpları yapılıyor, isteğe göre gümüş ile işleniyor, ya da üzerine isim yazılıyor. Buradan bıçak alırsanız aman bulaşık makinasına atmayın! Doğal madde içerdiği için bıçaklar dönüşü olmayan şekilde telef oluyor. Burada neredeyse her 3 evden birisinde atölye var ama özellikle Abdurrahman Usta’ya gitmek isterseniz.  Konum için tıklayın.

Ordan Yatağan’ın en iyi kılıç ustası olduğu söylenen (zaten çok az var) Süleyman Şahin’in yanına meşhur yatağan kılıcını görmeye bilgi almaya geçtik. Kendisinden öğrendiklerimiz şu şekilde: Yatağan kılıcının özelliği yay şeklinde olması ve kesici yerinin iç tarafında olması. 5000 yıllık  tarihi olduğu düşünülüyormuş. Bir Selçuklu savaşçısı ve bu kılıcın ustası olan Yatağan Baba’nın buraya yerleşmesi ile bölge Yatağan ismini almış. Fatih döneminde burada baruthane de kurulmuş. Osmanlı padişahlarının en az bir yatağan kılıcı varmış, ama yatağan zamanla savaş alanlanlarından çekilmiş, daha çok yabancı heyet ziyaretleri, törenler gibi seromoni amaçlı kullanılır olmuş.

Süleyman Beyler daha çok sipariş üzerine kılıç üretiyorlar. En basiti 1500 TL’den başlıyor ama söyle Şam çeliğinden, işlenmiş, bezenmiş bir kılıç alayım dediğiniz noktada fiyatlar 12000’lere fırlıyor. Konumunu not etmemişiz ama arayarak öğrenebilirsiniz: 0535 486 1945

🍒 DİMES GO Vişne’nin son durağı : Salda Gölü Rüyası

Salda-Golu-3
Salda, Burdur’un Yeşilova İlçesi’ndeki bir krater gölü.  Kar beyaz kumu, cam gibi bir turkuazı ile Türkiye’nin Maldivler’i olarak biliniyor. Gördüğümüz en keyifli sular, karavanımızı çektiğimiz en güzel manzaralar… Ölmeden önce yapılacaklar listemizin bir maddesi daha burayı görmekti. Salda’ya eridik bittik. Bir tek Türkiye’nin değil, dünyanın en özel yerlerinden. Salda, Kanada’daki bir göl ile dünyada Mars özelliği gösteren tek yer. Buranın kayaç yapısının oluşumuna neden olan bakterilerin ekstrem koşullarda yaşayabilmesi sebebiyle dünya dışı yaşama ışık tutması bekleniyor.

Salda’ya gidecek olursanız, bir günde burada yapılacak her şeyi görmüş ve yapmış olursunuz ama ne kadar keyfi sürmek istediğinize bağlı olarak ziyaretinizi uzatabilirsiniz. SALDA GÖLÜ REHBERİ yazımızda nerede kalınır, ne yapılır, ne yenilir içilir, tüyolarımız ve uyarılarımıza kadar bilmeniz gereken herşeyi anlattık. Gitmeden önce mutlaka okumalısınız ama hızlıca bir iki ipucu verecek olursak:
▸ Gün batımını gölün doğusundan izlemeyi sakın atlamayın (Rehberde izleyeceğiniz konumu bile verdik kaçırmayın diye)
▸ İmza lezzeti yumurtalı kıymalı tostu yemeden sakın dönmeyin (Rehberde tostçu önerilerimizi bulabilirsiniz)
▸ Gölde yüzen insanlar var ama her yerde tehlikeli ve yasaktır diye uyarılar var. Detayları rehberimizde.

Rota Notu

Denizli merkezden Salda Gölü 55 km ve 45 dakika sürüyor.
Biz Yatağan ve Serinhisar’a yolumuzun üzerinde diye uğradık. Normalde pek turistik yerler değiller. Zamanınız sınırlı ise buraları gezmek yerine Denizli ve Salda’ya daha çok vakit ayırın deriz.

 

Videodan Rota Hakkında Fikir Edinebilirsiniz

One Comment

  1. Leblebi kısmına itirazım var!:)
    Çorum leblebiyi değil ham maddesi nohutu dışardan alır. Ayrıca 2018 verilerine göre 43 çeşit leblebimiz var. Şu aralar 50’yi geçmiştir diye düşünüyorum:) Leblebinin gerçek vatanına da bekleriz 😀

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir