Foto Kaynak: KuzeyDoğa Derneği
Gönüllülükten Ziyade Bir Servis Değiş Tokuşu & Deneyim: Emeğini Ver, Yemek, Yatak, Aile Ve İlgili Konularda Eğitim Al.
Biliyorsunuz, Biz Evde Yokuz olarak kaliteli “boş zaman” geçirmeyi savunuyoruz.
Şezlongda yatarak ya da televizyon karşısında şekerleyerek geçirilen tatiller ve hafta sonları, geriye dönüp baktığımızda hafızamızda ya da hayatımızda hiç yer bırakmayan, yaşanmamış gibi geçen zamanlar. Biz istiyoruz ki, kendimize ayırdığımız zaman kendi fiziksel ya da entellektüel gelişimimize fayda sağlayan bir vakit olsun. Mihenk taşları olarak hafızamızda yer etsin, kişisel zaman tünellerimizde bir anlamı olsun. Biz Evde Yokuz’da paylaştığımız aktiviteleri de hep bu optikte seçtik.
Şimdi de, kendine ayırdığı zamanı hem kaliteli, hem de topluma faydalı geçirmek, bir yandan da sıra dışı bir deneyim edinmek isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanından önerilerimiz var. Bir taşla 3 kuş.
Farklı ilgi alanları olanlara cevap verebilmek için 4 farklı deneyim seçtik: Doğa (Caretta Caretta) / Doğa (Yaban Hayat) / Toplum / Ekolojik Tarım. Şimdi Doğa(Yaban Hayat) başlığında Kuzeydoğa Derneği’ni ele alacağız.
Diğerleri için:
Doğa (Caretta Caretta): Dekamer ve Lisinia Doğa
Ekolojik Tarım: TaTuTa’lar
Toplum: Düşler Akademisi
Ortak özellikleri şunlar:
1. Klasik gönüllülükten farklı olarak, desteğin karşılıklı olması: Sen onlara bakıyorsun, onlar da sana bakıyorlar. Sen ortaya emeğini koyuyorsun, onlar da sana yemek & konaklama & ilgili konularda eğitim veriyorlar. Bize sorarsanız, bundan iyisi şamda kayısı. 🙂
2. Hepsinin sizi içine alan sıcak bir ahalisi var.
3. Hepsi gönüllülerine eşi olmayan bir deneyim yaşatıyor.
4. Hepsi dünyayı daha güzel bir yer yapıyor.
KuzeyDoğa’da biz de gönüllü olduk. DEKAMER’i henüz kendimiz denemedik ama hakında güzel şeyler duyduk. Eğer siz de yukarıda listelediğimiz ortak özellikleri taşıyan başka “gönülülük kampları “biliyorsanız lütfen yorumlar kısmında paylaşın.
KUZEYDOĞA DERNEĞİ
KuzeyDoğa Derneği kuş halkalama gönüllüleri – Kars
Bu kış yaptığımız Doğu Ekspresi yolculuğumuzda Kars’ta KuzeyDoğa Derneği’nde gönüllü olmuştuk. Zehirlenen akbabaları önce tedavi edip, sonra yaşam alanlarına geri salmışlardı, biz de verdikleri görevleri büyük bir heyecanla yerine getirmiştik. Misyonlarına çok inanan, ve işlerini büyük bir şevkle yapan kafadar bir ekip var. İşe gelince sıkı, arkadaşlığa gelince de içtenler. Türkiye ve dünya için iyi ki varlar. Biz KuzeyDoğa’yı çok sevdik.
Onları National Geographic Amerika’nın Türkiye’de yaban hayata dair çektiği ilk belgesel olan ve derneğin çalışmalarını anlatan “Boz Ayının İzinde Sarıkamış”tan da tanıyor olabilirsiniz.
Türkiye’de yaban hayatın ayısıyla kurduyla dolu dizgin devam ettiği ender yerlerden biri Kars ve çevresi. KuzeyDoğa, Bu biyolojik çeşitliliğin bu şekilde devam edebilmesi için yerel halkın ve özel sektörün bilinç ve etkinliğinin artmasını amaçlıyor. Bir yandan araştırmalar yaparken, bir yandan da yaralı ve hasta yaban hayvanlarına rehabilitasyon ve tedaviler uyguluyor. Bu amaçla, Aras Havzası’nda (Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı) önemli kuş, bitki ve doğa alanlarında doğa koruma eğitimleri, bilimsel araştırma, kapasite geliştirme ve doğa turizmi (özellikle de kuş gözlem turizminin geliştirilmesi) yoluyla yörede gelir getirici faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Odak konusu kuşlar olmak üzere bu çalışmaları, sulak alan restorasyonu, yerel bitkiler, teknik canlı çizim, çevre eğitimi, doğa turizmi geliştirme ve yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon oluşturuyor. Anlayacağınız aranızda doğa için birşey yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Hem doğada olmayı seven, hem de ofis koltuğundan destek olmayı tercih eden gönüllülere uygun pozisyonlar var.
Ba arada Kars’a henüz gitmediyseniz çok ama çok şey kaçırıyorsunuz. Türkiye’de mimarisiyle, doğasıyla, yemekleri ile eşi benzeri olmayan harika bir yer. Şu yazımızı okuduktan sonra Kars’ı görmek için yanıp tutuşmazsanız biz de Biz Evde Yokuz değiliz: Benzersiz 10 Kars Deneyimi.
Neler yapılıyor?
Kuşların göç rotalarını takip etmeye yarayan global bir sistem var. Bu sisteme veri sağlamak için göçmen kuşlar havzalara uğradıklarında halka takılıp geri salınıyor, hali hazırda halkalı olanların numaraları alınıp sisteme işleniyor. Bu sayede hangi kuşun nereye hangi göç yollarından geldiğinin haritası çıkıyor. Bu davranışları bilmek kuş nüfusunu koruyabilmek için büyük önem taşıyor.
Benzer şekilde Kars ve çevresindeki yaban hayvanlarının (özellikle kurt, ayı ve vaşakların) hareketleri boyunlarına takılan vericilerle takip ediliyor. Daha sonra bu bilgiler bu hayvanları ve yaşam alanlarını korumak için stratejiler geliştirmek için kullanılıyor.
Bunun yanında öksüz, yaralı gibi bakıma ihtiyacı olan hayvanlar merkeze getirilip tedavi ediliyor. Tedavilerini veteriner yapıyor elbet ama yan işler için sizlere ihtiyaçları var.
Kuzeydoga Derneği, tüm faaliyetlerinde doğaseverlere gönüllü katkı sağlama olanağı sunuyor.
Üzerinde verici taşıyan hayvanlar uydudan takip ediliyor
Gönüllülerin Bir Günü Nasıl Geçiyor?
Türlü faaliyet var. Gönüllülerin yoğun olarak çalıştığı halkalama işleminden örnekleyelim: Kuşların günlük aktivitelerine göre çalışma saatleri için Sabah 5 akşam 8. Gün doğumu ile beraber halkalama istasyonlarında ilk kontroller de başlıyor. Saat başı yapılan halkalama ve doğaya geri bırakma işleminden sonra 8-9 arası kahvaltı ediliyor. Zaten acıkmış olan mideler Kars kaşarı ile coşuyorlar. 🙂
Kuzey Doğa Derneği kuş gözlem ve halkalama istasyonlarında ortalama 4-5 kişi çalışıyor. İstasyonlardaki halkalama çalışması dışındaki işler rotasyon gerektirmiyor. Ağları kontrol etmek, yakalanan kuşları toplamak, halkası takılan kuşların kayıtlarını yapmak ve verileri deftere yazmak, oryantasyon deneyleri yapmak gibi işler gönüllüler tarafından yapılıyor.
Kuşların aktivitesinin yavaş yavaş düşmeye başladığı öğlen saatlerine kadar halkalama çalışmaları devam ediyor. Daha sonra ofis işleri, yemek hazırlıkları gibi diğer günlük işler yapılıyor. Erken başlayan günden sonra akşam 9 -10 uyku çöküyorsa da, KuzeyDoğa evinde yıldız izlemek bir klasik. Önce biraz battaniye altından yıldız gözlemi, sonra tumba yatak.
Eldivenleri, çizmeleri çekip sahaya çıkmadan da görev almak mümkün, örneğin, Türkçe-İngilizce ya da İngilizce-Türkçe çeviriler yapabilir ya da ikinci bir yabancı dile sahipseniz çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Hatta, niyetim var ama Kars’a gitmeye vaktim yok diyorsanız, bulunduğunuz yerden de gönüllü olabilirsiniz! İnternet sayfasının güncellenmesine katıda bulunarak, poster, broşür, logo, banner, sticker, vb. tasarımlar yapacak KuzeyDoğa elçilerine de ihtiyaç var.
Gönüllülere Ne Sağlıyorlar?
Şehir dışından gelen gönüllülerin sadece yol masraflarını karşılamaları yeterli. Şehir dışından gelen gönüllüler de dâhil tüm gönüllülere konaklama ve yemek imkânı sağlıyorlar. Ayrıca size aktiviteye uygun giysileri sağlıyorlar.
Süreçlerde yaban hayatına dair birçok bilgi ediniyorsunuz. Gönüllüler ilk 3-4 gün kuş halkalama konusunda profesyonellerle birlikte hareket ediyor daha sonra istasyonlarda kendi başlarına çalışabilecek beceriyi ve bilgiyi ediniyorlar. Kuş gözlem, kuş araştırma tekniklerini öğrenmek için harika bir okul oluyor.
Bir bonusu da diğer yerli-yabancı doğa gönüllüsü insanlarla etkileşim ortamı. 😉
Verici takılan vaşak Veteriner Hekim Ayşegül tarafından muayne ediliyor
Nasıl Başvuruluyor?
Gönüllü olmak ve ayrıntılı bilgi için info@kuzeydoga.org ya da gonullu@kuzeydoga.org.tr adresine e-posta iletebilir, http://www.kuzeydoga.org.tr/ adresindeki gönüllülük bölümünde bulunan bilgi formunu doldurabilir ya da diğer iletişim adreslerini kullanabilirsiniz. Başvuru sonrasında gönüllülere iş tanımlarının olduğu bir dosya gönderiliyor. 18 yaşından küçük gönüllülerden izin belgesi isteniyor.
Nerede?
Kuzey Doğa Derneği Kars ve çevresinde faliyet gösteriyor.
Ne Zaman?
Yıl boyunca gönüllü kabul ediyorlar. Özellikle kuş halkalama yapmak isteyenler, 15 Mart – 30 Mayıs ve 15 Ağustos – 30 Ekim tarihlerini kaçırmasınlar!
Ne Kadar Süre İle?
Günübirlik bile gönüllü olmak mümkün. Ancak minimum 15 gün gönüllü olanlara yemek ve konaklama verebiliyorlar. Fakat 2-2,5 ay çalışan gönüllüler bile var.
Kime Uygun?
7’den 70’e herkese! Fiziksel dayanıklılık gerektiren işler de var, gerekmeyen de. Sizin beceri ve istek kriterlerinize uygun bir göreve yerleştiriliyorsunuz.
Yüzde seksenini üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir gönüllü profilleri var. Aynı zamanda üniversite öğrencilerine staj imkânı da bulunuyor.
Ne götürmeli?
Yapılan faliyetler için gereken yağmurluk, çizme ve kafa fenerini onlar size sağlıyorlar.. Kendi keyfiniz için trekking botu, mevsime bağlı olarak kalın kıyafetler ve uyku tulumu götürmekte fayda var.
Kars’te nereleri gezmeli?
Buyrun: Kars Gezi Rehberi
İletişim İçin
www.kuzeydoga.org * www.kuzeydoga.org.tr
info@kuzeydoga.org *
https://www.facebook.com/kuzeydoga
Kars’a gidiyorsanız şu yazılara mutlaka göz atın:
KARS’TA NE YAPILIR?
DOĞU EKSPRESİ YOLCULUĞUNA ÇIKACAKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER
DOĞU EKSPRESİ İLE KARS YOLCULUĞUMUZ