TATİLİNİZDE YABAN HAYAT İÇİN GÖNÜLLÜ OLUN – KUZEYDOĞA DERNEĞİ

Foto Kaynak: KuzeyDoğa Derneği 

Gönüllülükten Ziyade Bir Servis Değiş Tokuşu & Deneyim: Emeğini Ver, Yemek, Yatak, Aile Ve İlgili Konularda Eğitim Al.

Biliyorsunuz, Biz Evde Yokuz olarak kaliteli “boş zaman” geçirmeyi savunuyoruz.

Şezlongda yatarak ya da televizyon karşısında şekerleyerek geçirilen tatiller ve hafta sonları, geriye dönüp baktığımızda hafızamızda ya da hayatımızda hiç yer bırakmayan, yaşanmamış gibi geçen zamanlar. Biz istiyoruz ki, kendimize ayırdığımız zaman kendi fiziksel ya da entellektüel gelişimimize fayda sağlayan bir vakit olsun. Mihenk taşları olarak hafızamızda yer etsin, kişisel zaman tünellerimizde bir anlamı olsun. Biz Evde Yokuz’da paylaştığımız aktiviteleri de hep bu optikte seçtik.

Şimdi de, kendine ayırdığı zamanı hem kaliteli, hem de topluma faydalı geçirmek, bir yandan da sıra dışı bir deneyim edinmek isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanından önerilerimiz var. Bir taşla 3 kuş.

Farklı ilgi alanları olanlara cevap verebilmek için  4 farklı deneyim seçtik:  Doğa (Caretta Caretta) / Doğa (Yaban Hayat) / Toplum / Ekolojik Tarım. Şimdi Doğa(Yaban Hayat) başlığında Kuzeydoğa Derneği’ni ele alacağız.

Diğerleri için:
Doğa (Caretta Caretta): Dekamer ve Lisinia Doğa
Ekolojik Tarım: TaTuTa’lar
Toplum: Düşler Akademisi 

Ortak özellikleri şunlar:

1. Klasik gönüllülükten farklı olarak, desteğin karşılıklı olması: Sen onlara bakıyorsun, onlar da sana bakıyorlar. Sen ortaya emeğini koyuyorsun, onlar da sana yemek & konaklama & ilgili konularda eğitim veriyorlar. Bize sorarsanız, bundan iyisi şamda kayısı. 🙂
2. Hepsinin sizi içine alan sıcak bir ahalisi var.
3. Hepsi gönüllülerine eşi olmayan bir deneyim yaşatıyor.
4. Hepsi dünyayı daha güzel bir yer yapıyor.

KuzeyDoğa’da biz de gönüllü olduk. DEKAMER’i henüz kendimiz denemedik ama hakında güzel şeyler duyduk. Eğer siz de yukarıda listelediğimiz ortak özellikleri taşıyan başka “gönülülük kampları “biliyorsanız lütfen yorumlar kısmında paylaşın.

KUZEYDOĞA DERNEĞİ

kuzeydoğa-derneği-kuş-halkalamaKuzeyDoğa Derneği kuş halkalama gönüllüleri – Kars 

Bu kış yaptığımız Doğu Ekspresi yolculuğumuzda Kars’ta KuzeyDoğa Derneği’nde gönüllü olmuştuk. Zehirlenen akbabaları önce tedavi edip, sonra yaşam alanlarına geri salmışlardı, biz de verdikleri görevleri büyük bir heyecanla yerine getirmiştik. Misyonlarına çok inanan, ve işlerini büyük bir şevkle yapan kafadar bir ekip var. İşe gelince sıkı, arkadaşlığa gelince de içtenler. Türkiye ve dünya için iyi ki varlar. Biz KuzeyDoğa’yı çok sevdik.

Onları National Geographic Amerika’nın Türkiye’de yaban hayata dair çektiği ilk belgesel olan ve derneğin çalışmalarını anlatan “Boz Ayının İzinde Sarıkamış”tan da tanıyor olabilirsiniz. 

Türkiye’de yaban hayatın ayısıyla kurduyla dolu dizgin devam ettiği ender yerlerden biri Kars ve çevresi. KuzeyDoğa, Bu biyolojik çeşitliliğin bu şekilde devam edebilmesi için yerel halkın ve özel sektörün bilinç ve etkinliğinin artmasını amaçlıyor. Bir yandan araştırmalar yaparken, bir yandan da yaralı ve hasta yaban hayvanlarına rehabilitasyon ve tedaviler uyguluyor. Bu amaçla, Aras Havzası’nda (Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı) önemli kuş, bitki ve doğa alanlarında doğa koruma eğitimleri, bilimsel araştırma, kapasite geliştirme ve doğa turizmi (özellikle de kuş gözlem turizminin geliştirilmesi) yoluyla yörede gelir getirici faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Odak konusu kuşlar olmak üzere bu çalışmaları, sulak alan restorasyonu, yerel bitkiler, teknik canlı çizim, çevre eğitimi, doğa turizmi geliştirme ve yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon oluşturuyor. Anlayacağınız aranızda doğa için birşey yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Hem doğada olmayı seven, hem de ofis koltuğundan destek olmayı tercih eden gönüllülere uygun pozisyonlar var.

Ba arada Kars’a henüz gitmediyseniz çok ama çok şey kaçırıyorsunuz. Türkiye’de mimarisiyle, doğasıyla, yemekleri ile eşi benzeri olmayan harika bir yer. Şu yazımızı okuduktan sonra Kars’ı görmek için yanıp tutuşmazsanız biz de Biz Evde Yokuz değiliz: Benzersiz 10 Kars Deneyimi

Neler yapılıyor?

Kuşların göç rotalarını takip etmeye yarayan global bir sistem var. Bu sisteme veri sağlamak için göçmen kuşlar havzalara uğradıklarında halka takılıp geri salınıyor, hali hazırda halkalı olanların numaraları alınıp sisteme işleniyor. Bu sayede hangi kuşun nereye hangi göç yollarından geldiğinin haritası çıkıyor. Bu davranışları bilmek kuş nüfusunu koruyabilmek için büyük önem taşıyor.

Benzer şekilde Kars ve çevresindeki yaban hayvanlarının (özellikle kurt, ayı ve vaşakların) hareketleri boyunlarına takılan vericilerle takip ediliyor. Daha sonra bu bilgiler bu hayvanları ve yaşam alanlarını korumak için stratejiler geliştirmek için kullanılıyor.

Bunun yanında öksüz, yaralı gibi bakıma ihtiyacı olan hayvanlar merkeze getirilip tedavi ediliyor. Tedavilerini veteriner yapıyor elbet ama yan işler için sizlere ihtiyaçları var.

Kuzeydoga Derneği, tüm faaliyetlerinde doğaseverlere gönüllü katkı sağlama olanağı sunuyor.

kuzeydoğa-uydu-takip-tasmalama-karsÜzerinde verici taşıyan hayvanlar uydudan takip ediliyor

Gönüllülerin Bir Günü Nasıl Geçiyor?

Türlü faaliyet var. Gönüllülerin yoğun olarak çalıştığı halkalama işleminden örnekleyelim: Kuşların günlük aktivitelerine göre çalışma saatleri için Sabah 5 akşam 8. Gün doğumu ile beraber halkalama istasyonlarında ilk kontroller de başlıyor. Saat başı yapılan halkalama ve doğaya geri bırakma işleminden sonra 8-9 arası kahvaltı ediliyor. Zaten acıkmış olan mideler Kars kaşarı ile coşuyorlar. 🙂

Kuzey Doğa Derneği kuş gözlem ve halkalama istasyonlarında ortalama 4-5 kişi çalışıyor. İstasyonlardaki halkalama çalışması dışındaki işler rotasyon gerektirmiyor. Ağları kontrol etmek, yakalanan kuşları toplamak, halkası takılan kuşların kayıtlarını yapmak ve verileri deftere yazmak, oryantasyon deneyleri yapmak gibi işler gönüllüler tarafından yapılıyor.

Kuşların aktivitesinin yavaş yavaş düşmeye başladığı öğlen saatlerine kadar halkalama çalışmaları devam ediyor. Daha sonra ofis işleri, yemek hazırlıkları gibi diğer günlük işler yapılıyor. Erken başlayan günden sonra akşam 9 -10 uyku çöküyorsa da,  KuzeyDoğa evinde yıldız izlemek bir klasik. Önce biraz battaniye altından yıldız gözlemi, sonra tumba yatak.

Eldivenleri, çizmeleri çekip sahaya çıkmadan da görev almak mümkün, örneğin, Türkçe-İngilizce ya da İngilizce-Türkçe çeviriler yapabilir ya da ikinci bir yabancı dile sahipseniz çalışmaların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Hatta, niyetim var ama Kars’a gitmeye vaktim yok diyorsanız, bulunduğunuz yerden de  gönüllü olabilirsiniz! İnternet sayfasının güncellenmesine katıda bulunarak, poster, broşür, logo, banner, sticker, vb. tasarımlar yapacak KuzeyDoğa elçilerine de ihtiyaç var.

Gönüllülere Ne Sağlıyorlar?

Şehir dışından gelen gönüllülerin sadece yol masraflarını karşılamaları yeterli. Şehir dışından gelen gönüllüler de dâhil tüm gönüllülere konaklama ve yemek imkânı sağlıyorlar. Ayrıca size aktiviteye uygun giysileri sağlıyorlar.

Süreçlerde yaban hayatına dair birçok bilgi ediniyorsunuz. Gönüllüler ilk 3-4 gün kuş halkalama konusunda profesyonellerle birlikte hareket ediyor daha sonra istasyonlarda kendi başlarına çalışabilecek beceriyi ve bilgiyi ediniyorlar. Kuş gözlem, kuş araştırma tekniklerini öğrenmek için harika bir okul oluyor.

Bir bonusu da diğer yerli-yabancı doğa gönüllüsü insanlarla etkileşim ortamı. 😉

kars-vaşak-kuzeydoğa-derneğiVerici takılan vaşak Veteriner Hekim Ayşegül tarafından muayne ediliyor

Nasıl Başvuruluyor?

Gönüllü olmak ve ayrıntılı bilgi için info@kuzeydoga.org ya da gonullu@kuzeydoga.org.tr adresine e-posta iletebilir, http://www.kuzeydoga.org.tr/ adresindeki gönüllülük bölümünde bulunan bilgi formunu doldurabilir ya da diğer iletişim adreslerini kullanabilirsiniz. Başvuru sonrasında gönüllülere iş tanımlarının olduğu bir dosya gönderiliyor. 18 yaşından küçük gönüllülerden izin belgesi isteniyor.

Nerede?
Kuzey Doğa Derneği Kars ve çevresinde faliyet gösteriyor.

Ne Zaman?
Yıl boyunca gönüllü kabul ediyorlar. Özellikle kuş halkalama yapmak isteyenler, 15 Mart – 30 Mayıs ve 15 Ağustos – 30 Ekim tarihlerini kaçırmasınlar!

Ne Kadar Süre İle?
Günübirlik bile gönüllü olmak mümkün. Ancak minimum 15 gün gönüllü olanlara yemek ve konaklama verebiliyorlar. Fakat 2-2,5 ay çalışan gönüllüler bile var.

Kime Uygun?
7’den 70’e herkese! Fiziksel dayanıklılık gerektiren işler de var, gerekmeyen de. Sizin beceri ve istek kriterlerinize uygun bir göreve yerleştiriliyorsunuz.

Yüzde seksenini üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bir gönüllü profilleri var. Aynı zamanda üniversite öğrencilerine staj imkânı da bulunuyor.

Ne götürmeli?
Yapılan faliyetler için gereken yağmurluk, çizme ve kafa fenerini onlar size sağlıyorlar.. Kendi keyfiniz için trekking botu, mevsime bağlı olarak kalın kıyafetler ve uyku tulumu götürmekte fayda var.

Kars’te nereleri gezmeli?
Buyrun: Kars Gezi Rehberi

İletişim İçin
www.kuzeydoga.orgwww.kuzeydoga.org.tr
info@kuzeydoga.org
*
https://www.facebook.com/kuzeydoga

Kars’a gidiyorsanız şu yazılara mutlaka göz atın:
KARS’TA NE YAPILIR?
DOĞU EKSPRESİ YOLCULUĞUNA ÇIKACAKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER

DOĞU EKSPRESİ İLE KARS YOLCULUĞUMUZ

38 Comments

  1. Merhaba, ankara veteriner fakültesinde intörn öğrenciyim. Konu çok ilgimi çekti. Benim de katılmam mümkün mü acaba?

    1. Kuzeydoğa ile iletişime geçerseniz gönüllülük opsiyonlarını öğrenebilirsiniz.

  2. Merhaba,
    Yazınızı okuyunca çok heyecanlandım. Doğa ve canlılarla iç içe olmak ve onlara yardımcı olabilmek güzel bir deneyim olacak. Bununla birlikte minimum 15 gün gönüllü olanlara yemek ve konaklama verebiliyor olması beni üzdü. Çünkü memurum ve zaten yıllık izin hakkım sadece 15 gün. Bu konu da esnek davranılırsa katılımın daha çok, paylaşımların daha güzel olacağına inanıyorum.

    1. Bence arayıp konuşmalısın. Nitelikli insana her zaman ihtiyaçları var çünkü 🙂

  3. merhabalar ben eskişehirde büyümüş iş dolayısı ile 3 yıldır kayseride yasayan sonra dan asosyal olmus biri olarak yazıyorum size. kayseri ve çevresinde faaliyetleriniz var mı ?

  4. Merhaba biz yani 9 yaşındaki kızım ve ben bu projede yer alabilirmiyiz tabiki okullar kapandıktan sonra ,boyle bir deneyim ikimiz içinde muhteşem olur,kuşlarda ayrıca hayranlık duyduğum canlılardır.

    1. Merhaba Berna Hanım,
      Kızınızın yaşı kuşları halkalamak için çok küçük. Çok itina ile yapılması gereken hassas bir iştir. Yine de bi dernek ile yazışın derim: emrahcoban1@gmail.com

  5. Merhaba ben kars değilde adana aladağ ilçesinde faaliyet göstere bilirim yaban hayatı konusunda bu yörede ihtiyaç duyulursa katilabilirim.

    1. Teşekkürler 🙂
      Malesef Kuzeydoğa Derneği Kars ve civarı bölgelerde faaliyet gösteriyor

  6. Tuzluca da oturuyorum ciyrikli köyü kuş halkalama istasyonu bana çok yakın çalışmalara katılmak istiyorum.

  7. Merhaba bilgilendirme için teşekkürler.Ben konaklama kısmını merak ediyorum KuzeyDoğayla iletişime geçtim fakat konaklama bilgisi yok siz bilgilendirebilir misiniz acaba ? teşekkürler ve iyi gezmeler 🙂

    1. Yazıda konaklamayı karşıladıklarını yazmıştık. Yatakhanede konaklama imkanı sunuyorlar.

  8. Merhabalar, yaban hayatı konusunda gönüllü olduğumuz zaman keyfi avlananlarla zevk için balıkları öldürenlerle de mücadale edebilicik miyiz acaba?? Çok dolu olduğum bi konu çünkü bu malesef ki bu sitede da karşıma çıktı ;(((

  9. Kars’a yakin bir yerde oturuyorum ve biyoloji öğrencisiyim gönüllü olmayi cok isterimm

    1. Damla selamlar, Yazımızdaki iletişim bilgilerinden KuzeyDoğa bağlantıya geçebilirsin gönüllülükle ilgili 🙂

    1. Aklınla bin yaşa!

      Ben daha küçükken annem onlara destek oluyordu. Kesinlike listemize eklememiz gereken bir oluşum.

    2. Aklınla bin yaşa! 🙂

      Ben daha küçükken annem onlara destek oluyordu. Kesinlike listemize eklememiz gereken bir oluşum.

  10. Doğa tutkunu olarak artık yurdumuzda da bu tür eğitimlerin olması müthiş. Katılmayı çok isterım. Selamlar

    1. Tabi ki çok şey öğreniyorsunuz süreçte ama eğitim demek yanlış olur. Bu bir doğa gönüllülüğü. Siz eforunuzu koyuyorsunuz, onlarda size yatakhanelerinde konaklama, 2 öğün yemek ve benzersiz bi deneyim veriyorlar. Ama tabi ki gönüllülerin ve derneğin amacı doğa için bir fayda yaratmak var.

  11. Merhaba Duygu ve Bilgehan,
    Umarım iyisinizdir.
    Yayınladığınız “Alternatif Tatiller” adlı yazı dizisini inceledim ve bir başka alternatif seçenek hemen aklıma geldi. Sizinle paylaşmak/size hatırlatmak istedim.
    Görüşmek üzere. Kolay gelsin…

    Doğa için bir gönüllülük projesi olan “lisinia”…
    http://www.lisinia.com

      1. @ encander derneğini de listeye eklemelisiniz felçli yaralı kurtarılmış kedi ve köpekleri barındıran bir yer çok zor şartlarda ayaktalar ağır işleri yapan çalışanlar var ama hayvanseverler köpek ve kedilere sadece sevgi göstermek basit gezdirmeler moral vermek için bile gönüllü olsalar harika olur zaman zaman organizasyonlar var Türkiye güzelleri bir gün grçirmişlerdi mesela hayvanların sevincini görmenizi isterdim

  12. Doğayla bütünleşip ihtiyacı olan dilsiz dostlarımıza yardımcı olmak beni çok heyecanlandırdı Uygun Görülen faydalı olabileceğim bütün aktivitelerde görev almak isterim saygılarımla

    1. Merhaba Asuman, KuzeyDoğa Derneği ile mutlaka irtibata geç 🙂 Yazımızda iletişim bilgileri de mevcut.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir