Gönüllülüğün Yanı Sıra Bir Servis Değiş Tokuşu & Deneyim: Emeğini Ver, Yemek, Yatak, Aile Ve İlgili Konularda Eğitim Al.
Biliyorsunuz, Biz Evde Yokuz olarak kaliteli “boş zaman” geçirmeyi savunuyoruz.
Şezlongda yatarak ya da televizyon karşısında şekerleyerek geçirilen tatiller ve hafta sonları, geriye dönüp baktığımızda hafızamızda ya da hayatımızda hiç yer bırakmayan, yaşanmamış gibi geçen zamanlar. Biz istiyoruz ki, kendimize ayırdığımız zaman kendi fiziksel ya da entellektüel gelişimimize fayda sağlayan bir vakit olsun. Mihenk taşları olarak hafızamızda yer etsin, kişisel zaman tünellerimizde bir anlamı olsun. Biz Evde Yokuz’da paylaştığımız aktiviteleri de hep bu optikte seçtik.
Şimdi de, kendine ayırdığı zamanı hem kaliteli, hem de topluma faydalı geçirmek, bir yandan da sıra dışı bir deneyim edinmek isteyenler için Türkiye’nin dört bir yanından önerilerimiz var. Bir taşla 3 kuş.
Farklı ilgi alanları olanlara cevap verebilmek için 4 farklı deneyim seçtik: Doğa (Caretta Caretta) / Doğa (Yaban Hayat) / Toplum / Ekolojik Tarım. Şimdi Ekolojik Tarım başlığında TaTuTa’ları ele alacağız.
Diğerleri için:
Doğa (Caretta Caretta): Dekamer ve Lisinia Doğa
Doğa (Yaban Hayat): KuzeyDoğa Derneği
Toplum: Düşler Akademisi
Ortak özellikleri şunlar:
1. Klasik gönüllülükten farklı olarak, desteğin karşılıklı olması: Sen onlara bakıyorsun, onlar da sana bakıyorlar. Sen ortaya emeğini koyuyorsun, onlar da sana yemek & konaklama & ilgili konularda eğitim veriyorlar. Bize sorarsanız, bundan iyisi şamda kayısı. 🙂
2. Hepsinin sizi içine alan sıcak bir ahalisi var.
3. Hepsi gönüllülerine eşi olmayan bir deneyim yaşatıyor.
4. Hepsi dünyayı daha güzel bir yer yapıyor.
Eğer siz de yukarıda listelediğimiz ortak özellikleri taşıyan başka “gönülülük kampları “biliyorsanız lütfen yorumlar kısmında paylaşın.
EKOLOJİK TARIM
Badem Toplayan Gönüllüler – Foto Kaynak: Buğday Derneği
TaTuTa’lar
Kendi sağdığınız ineğin sütünden yaptığınız peynirle, tohumlarını bizzat kendinizin ektiği maydanozla ve az sonra tavuğun altından alacağınız yumurtayla yapacağınız omleti yemek üzere bir sabaha uyanmak kulağınıza nasıl geliyor?
Toprakla haşır neşir olmayı ve çiftlik hayatını sevenlere veya kuruttuğu çiçeklerine rağmen mutfağında fesleğen, biber yetiştirmeye heves edenlere göre bir önerimiz var: TaTuTa’lar!
Çok sevdiğimiz Buğday Derneği tarafından gerçekleştirilen “Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası”nın amacı, Türkiye’de ekolojik tarım kavramının gönüllülük desteği ile yerleşmesini ve devamlılığını sağlamak.
Dünyada çok yaygın bir konsept: Çiftliklerinde veya evlerinde mutfağından tarlasına çeşitli görevlerde yer alıyorsunuz. Onlarda ekolojik bahçelerinden gelen sağlıklı ve leziz yemeklerle karnınızı doyuruyorlar ve köy evlerinde veya çiftliklerinde (bazılarının evleri de ekolojik) konaklatıyorlar. Karnınız tok, sırtınız pek, oh mis… Üstelik bir yandan da tarıma dair bir çok şey öğreniyorsunuz.
TaTuTa ağına dahil olan bütün çiftlikler doğa dostu yöntemlerle tarım yapıp, ekolojik üretim bilincini ve uygulanmasını yerel kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde çevreleri ve gönüllüleri ile paylaşıyorlar. Bazı TaTuTa’larsa sadece tarımda değil, 360 derece ekolojikler, örneğin Dedetepe’nin mimarisi de ekolojik prensiplere göre yapılmış.
Türkiye’deki TaTuTalar’ın da dahil olduğu, içinde binlerce çiftlik olan küresel, dev bir ağ var. (WWOOF – www.wwoof.net) Sadece ülkemizde 100’e yakın çiftlik var. Bunların bir kısmında hayvancılık da yapılıyor. Bu ağdan bakıp, ülkemizde ya da gitmek istediğiniz ülkede, ilgi alanınıza, yapmak istediğiniz görevlere, çiftlikte olmasını istediğiniz özelliklere göre filtreleme yapıp, uygun bir çiftlik bulabilirsiniz. (Arama kriterlerini görmek için alttaki tabloyu inceleyin.)
Size uygun TaTuTa’yı bu filtrelemeleri yaparak bulabilirsiniz.
TaTuTa projesinin parçası olmanın 2 farklı yolu var: 1. Katılımcı olmak (gönüllü, stajyer, AGH gibi) 2. Konuk olmak.
– Katılımcı Olmak: İşgücünüzü, bilginizi ve tecrübenizi içeren her türlü desteği gönüllü olarak sağlayarak TaTuTa çiftliklerinde çalışmanız demek. Çalışma karşılığında konaklama ve yemek ihtiyaçlarınız çiftlik tarafından karşılanıyor.
– Konuk Olmak: Çiftlikte çalışma zorunluluğunuz olmadan konaklama ve aldığınız diğer hizmetlerle ilgili mali desteğinizi aracısız olarak çiftliğe vermeniz demek.
Hem ekonomik bir seyahat alternatifi olan, hem de insana kendini geliştirme imkânı sunan TaTuTa’lar sıklıkla gezginler ve doğa dostu seyahat severler tarafından da tercih ediliyor. TaTuTa çiftliklerinde her yaştan yerli yabancı doğa dostu gönüllüler, yerel halk, gezginler ve maceraperestler bir arada, uyum içinde ekolojik üretim yapıyor, öğretiyor ve öğreniyor.
Nedir?
Bir nevi gönüllüler ve TaTuTa’lar arasında karşılıklı ihtiyaç karşılama. Örneğin siz bahçelerdeki ekolojik mamulleri topluyorsunuz, onlar da hem size yemek ve kalacak yer veriyor hem de ekolojik tarım konusunda eğitim sağlıyorlar. Aynı zamanda bazı TaTuTa’larda paralel temalarda kurslar açılıyor, herkes ücret karşılığı bu kurslara katılabiliyor.
Ne Kurslar Var?
TaTuTa’larda permakültüre giriş, şifalı bitkiler atölyesi, fitoterapi, homeopati, doğal yapı atölyesi, doğa gözlem, çocuk kampları gibi birçok kurs gerçekleştiriliyor. TaTuTa’lar kar amacı gütmese de masraflarını çevirmeleri gerektiği için bu kurslar ücretli. Fiyat bilgilerini sitelerinden görüntüleyebilirsiniz.
Katılımcıların Bir Günü Nasıl Geçiyor?
Yapılacak işler her TaTuTa’nın o günlük ya da dönemlik ihtiyacına göre değişiyor. Başvururken görev almak istediğiniz alanları belirtebiliyorsunuz.
Refikler Çiftliği, Fethiye / Foto Kaynak: Buğday Derneği
Nasıl Başvuruluyor?
Öncelikle http://www.tatuta.org/?p=26&lang=tr adresinden üyelik kaydı yaptırmanız gerekiyor. Üyelik kaydı yaparak tüm çiftliklerin ayrıntılı profillerini, gönüllü taleplerini, ne gibi işler olduğunu ve ziyaretçi yorumlarını görüntüleyebiliyor, internet kullanan çiftliklerle “çiftçiye iletmek istedikleriniz” bölümünden doğrudan temasa geçme fırsatı elde ediyorsunuz. Aklınıza takılan tüm sorunların yanıtlarını Buğday Derneği adına çiftlik rezervasyonlarını yapan GENÇTUR’dan edinebilirsiniz. Ziyaret etmek istediğiniz çiftlikte gönüllü veya konuk olma konusunda karar verdikten sonra hangi tarihlerde ziyaret edeceğiniz ve ilgili diğer detayları çiftçi aile ile görüşerek seyahatinizi programlıyorsunuz. (18 yaşından küçükler sadece refakatçileri vasıtası ile sisteme dâhil olabiliyorlar.)
Nerede?
Türkiye’de Marmara’dan Doğu Anadolu’ya kadar 8’i Çanakkale’de, 17’si Muğla’da, 6’sı Antalya’da, 8’i Samsun’da, 5’i Artvin’de olmak üzere toplamda 92 tane TaTuTa çiftliği var.
Ne Zaman?
TaTuTalar yıl boyu açıklar. Bununla birlikte her çiftlik kendi takvimini kendi belirliyor. Hangisinde, ne zaman, hangi işe ihtiyaç olduğuna http://www.tatuta.org/?p=1&lang=tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Ne Kadar Süre İle?
Her TaTuTa’nın farklı kapasitesi var.Genel olarak çoğu ev sahibi gönüllülerden en az 1 hafta kalmalarını bekliyor. Konuk olarak ziyarette ise istediğiniz kadar kısa kalabilirsiniz. Bu bilgileri ağlarına kayıt olarak görüntüleyebilir ya da gitmek istediğiniz TaTuTa ile yazışarak öğrenebilirsiniz.
Dedetepe Çiftliği / Foto Kaynak: Buğday Derneği
Kime Uygun?
Farklı bir deneyim yaşamak isteyen maceracılara, ekolojik tarım öğrenmek isteyenlere, alternatif tatilcilere ve doğa dostu gönüllülere uygun. Bazı çiftliklerde işler yoğunken bazısında oldukça kolay işler olabiliyor, dönemine göre. 7-8 saat maksimum, kimi yerde 5, kimi yerde 6 saat gibi de olabiliyor. Bu inek sağmaktan, çapa yapmaya kadar çeşitli işler olabilir. Bu bilgiler her ev sahibinin sayfasında belirtilmiş durumda.
Ne götürmeli?
Varsa kendi aletinizi, götürün. Yoksa sıkıntı yok, onlar da sağlayabiliyor.
İletişim İçin
http://www.tatuta.org/?p=0&lang=tr
TaTuTa ziyaretçi işlemleri Gençtur tarafından yapılmaktadır. Gençtur temsilcisi: Zafer Yılmaz
Türkiye Tatuta (WWOOFing) Haritası