EVCİL HAYVAN KABUL EDEN OTEL VE KAMPLAR

BU YAZIYI NASIL OKUMALISINIZ

Hatırlarsanız, Caretta karavanımızla Ege kıyıları kazan, biz kepçe gezmiştik. İstanbul’dan çıktık, kıyıdan kıyıdan ta Antalya’ya kadar uzadık. Kuçumuz Google’ı da, bohçasını toplayıp götürmüştük. (Buradan hatırlayabilirsiniz)

Bizim için köpeğimizle gezmek büyük bir tecrübe oldu. Bu konudaki kaynak eksikliği ve sizin de sorularınız karşısında kendi tecrübelerimizden yola çıkarak tavsiyelerimizi derledik.

Öte yandan, (ve çok şükür! :D) başımıza her şey gelmediği için, aslında insanlara aktarılması gereken ama bizim bilmediğimizden ötürü atladığımız durumlar ve bilgiler vardır elbet. Aklınıza gelen böyle konular varsa, lütfen siz de buraya yorum olarak yazın ki hepberaber kocaman bir kaynakça oluşturalım ve herkes faydalanabilsin.

5 YAZIDA İNCELEDİK. DİĞER YAZILARIMIZ:
1. EVCİL HAYVANLA YOLA ÇIKMADAN YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR
2. EVCİL HAYVANLA ULAŞIM – KABUL EDEN DENİZ & HAVA & KARA YOLU ŞİRKETLERİ VE UYGULAMALARI
3. EVCİL HAYVANLA KONAKLAMA – KAMPLAR VE KABUL EDEN OTELLER
4. KÖPEĞİMİZ TATİLİMİZDEN TECRÜBELERİMİZ VE TAVSİLERİMİZ

5. KÖPEKLE DENİZDE
Gelelim Konumuza…


Konaklama: Evcil Hayvan Kabul Eden Otel ve Kamplar

Biz köpeğimizle hem kamplarda, hem de otellerde konakladık. İkisinin de kendisine göre avantaj ve dezavantajları var. Bizim tecrübemiz köpeğimizle olduğu için, köpek odaklı yazdık ama birçok şey kedi yada diğer evcil hayvanlar için de geçerli zaten.

köpekle-tatil-konaklama

Evcil Hayvanla Otelde Konaklama

Oteller tabii ki daha masraflı ve kabul görmesi zorlar. Otellerde kalmak, evcil hayvan dostu otellerde önceden yer kapmayı gerektirdiği için kamplardaki gibi spontane hareket etme şansını da yok ediyor. 🙁

Ancak otelin de şöyle avantajları var: Gece çıkmak istediniz ve köpeğinizi yüksek desibele maruz bırakmak istemiyorsunuz. Dediğimiz gibi, çadırlıysanız, köpeğinizi ne çadırda bırakmak, ne de dışarıya bağlamak emniyetli bir opsiyon. Ama köpeğinizi gönül rahatlığı ile odada bırakabilirsiniz. Bu da size daha fazla özgürlük tanır.

Ayrıca genelde köpek kabul eden otellerin (özellikle küçük otellerin) işletmecileri de köpeksever oluyor. 😀 Böyle bir servis yok ama, siz yokken köpeğinizle arada bir ilgilenmelerini de rica etme şansınız olabilir.

Köpeğinizin huyuna suyuna göre oda tercih edin. Mesela Google, kedi görüp atlar falan diye, her ne kadar manzaraya kıysa da, balkonlu ama parmaklık yerine dökme beton olan otelleri tercih ettik. Balkon uslu köpekler için iyidir, ama havlayanlar için tercih edilmemesinde fayda var. Keza giriş katları, her gelip gideni duyduğu için havlayan köpekler için uygun olmayabilir…

Şimdi yiğidi öldürüp, hakkını verelim: Google serbestken yaramaz olduğu kadar, bağlıyken ya da otel odasında uslu bir hayvandır. Ne otelde kimseye varlığını hissettirir, ne de bir yeri pisletir, ya da zarar verir. Köpeğimize bu açılardan güvenmesek, biz de otel sahiplerine mahçup olma riskini almayız.

Evcil Hayvan Kabul Eden, “PET-FRIENDLY” (Evcil Hayvan Dostu) Otel Bulma Yolları

köpekle-gezmek-bafa
Bizim kapı kapı gezip, köpeğimizi alırlar mı diye sorduğumuz oldu. Şansımızın daha yüksek olduğunu düşündüğümüz küçük işletmelerin kapısını çaldık hep. Apart oteller ve pansiyonlarda daha iyi karşılandık çünkü genelde birebir sahibi ile konuşuyorsunuz öyle durumlarda. Ege sahillerinde işletmeler daha hayvanseverler diğer yerlerden. Kapı kapı gezmeyi deneyebilirsiniz ama bu yorucu olabiliyor tabi. Eşeği sağlam kazığa bağlamak daha mantıklı.

Bunlar da otel bulma önerilerimiz:

booking.com
Booking.com’dan gideceğiniz yerdeki köpek kabul eden otelleri aratabilirsiniz. Tarih ve yer bilgilerini girdikten sonra ARA’ya basın.
Sol tarafta “Şunu arıyorum” diye bir sütun var. Orada “Özellikler”e girin. Buradan “Evcil Hayvan Girebilir”i seçerseniz, istediğiniz tarihte ve yerde köpeğinizi ve sizi kabul edecek, boş odası olan otelleri bulabilirsiniz.

kucukvebutikoteller.com
Köpeği ile daha butik, genelde sahibinin başında olduğu işletmelerde kalmak isteyenler buradan “evcil hayvan kabul”u seçerek filtreleyebilirler. Bizce köpeğinizle böyle bir yerde kalmak daha avantajlı çünkü küçük işletmeler genelde sahiplerince yönetildiğinden karar verme yetkisi olan kişi ile yüz yüzesiniz. Yani,  siz yokken ufaklığa göz kulak olması, ya da ona yemek hazırlamak için mutfaklarını kullanma gibi ekstra ricalarınız olduğunda, sizi kırmamak için, herhangi bir çalışana nazaran, işletme sahipleri daha fazla çaba sarf edeceklerdir.
http://www.kucukvebutikoteller.com/search_main.aspx

minikdostum.com
http://www.minikdostum.com/onemli-adresler/pet-oteller

Facebook
Burada listelenen evcil hayvan kabul eden oteller hakkında Facebook kullanıcılarının yorumları var. Yorumları biraz okuduğumuzda listenin çok güncel olmadığı gibi hissiyat oluştu. Ama kullanıcı yorularını okumak iyi oluyor.
https://tr-tr.facebook.com/notes/köpekler-hakkında-herşey/pet-kabul-eden-otellerin-listesi/560767250640694

eniyim.com
Burada listelenen evcil hayvan kabul eden otelleri kullanıcılar oylamışlar.
http://www.eniyim.com/topics/414/evcil-hayvan-kabul-eden-oteller

Kamp alanlarında köpekle konaklamak

köpekle-kamp
Kamp alanlarında köpeğini alıp gelmiş çok kişi var. Bizim gibi kısa konaklayanlar da var, ama genelde, bir hafta tatil yapmaya gelmiş kişilerden ziyade, kamp alanını yazlığı yapmış kişiler bunlar. Karavanlarını oraya sabitlemişler, önüne bahçe yapmışlar, hatta hatta çanak anten takan, yanına kendine betonarme kitchenette yapan bile var.

Bu kişiler kampın müdavimleri oldukları için, işletmeciler nazarında onların orada daha çok forsu oluyor. Olur da, sizin köpeklerle, onlarınki  geçinemezse, alttan almak zorunda kalan siz olabilirsiniz. (Biz böyle bir şey yaşamadık ama olma potansiyelini gördük 😀 )

Kampta konaklamanın en güzel yanı, her yere kabul edilmek. En azından bizim herhangibi bir kamptan geri çevrildiğimiz olmadı. Öte yandan, devlet işletmesi olan kamp alanlarında (sadece Orman Kampları’nda bunu yaşadık) şöyle bir sıkıntı olabiliyor: buralarda yaşayan köpek sürüleri ile karşılaştık.  Bu sokak hayvanları, bölgelerini sahiplendikleri için misafir köpeklere kafa tutabiliyorlar. O da insanı sürekli diken üzerinde hissettirebiliyor. Böyle durumlarda köpeği dışarı bağlamak çok sakıncalı çünkü  bağlı bir köpeğin bir saldırı halinde kendini koruması çok daha zor.

Başka bir sıkıntı da pek köpek sevmeyen müşteriler olabiliyor. ☹ Bunu okuyorsanız çok muhtemelen köpek sahibisiniz ve karşı kaldırımdan yürürken “Aman bana yaklaştırma!” diyen insanlarla karşılaşmışsınızdır. Bu devlet işletmelerinde daha sık karşılaştığımız bir sıkıntıydı.

Biz şanslıydık, çünkü Google tantanacı bir köpek değil. Bizim köpeğin diğer misafirlerin kafasını şişirmesi muhtemel değil. Ancak iki birbirini gören ama uzlaşamayan köpek pek bir “muhabbetkar” olabiliyor. 😀 Google sessiz olduğu için biz yaşamadık ama sizin köpek çalçene ise havhavlardan rahatsız olan komşular çıkması çok muhtemel.

köpekle-tatil-
Özetle, mesele şuna geliyor: söz dinleyen, sakin bir köpeğiniz varsa kamp alanlarında rahat edebilirsiniz. Yine de köpeğinizden kaynaklanmayan sebeplerden ötürü (sokak hayvanları gibi) huzurunuz bozulabilir. Özel kamp alanlarında bunu yaşama ihtimaliniz daha düşük olduğundan, daha doğru bir tercih olabilir. En iyisi, gitmeden önce kampı arayıp, etrafta başka köpekler var mı sormak. Bazen kamp sahiplerinin de kedisi yad a köpeği olabiliyor. Onu da öğrenmekte fayda var.

ÖNEMLİ: Çadırla kamp kampını köpeğiyle yapmayı düşünenler!
Çadırınıza köpeğinizi alıyor musunuz bilmiyorum ama orman kamplarında dışarıda bırakmak hiç akıl karı değil, çünkü gece iyice kalabalıklaşan sürüler gördük. En beteri Akyaka Orman Kampı’ydı. Bizim karavana iki yetişkin anca sığdığı için biz Google’ı yanımıza alamıyorduk. Onun yerine, arabayı ve karavanı yan yana koyabileceğimiz gölge bir yer bulup arabanın ve karavanın camını birbirini öpecek şekilde ayarlayıp, camları açık bırakıyorduk birbirimizi görebilmemiz için. Böylece hem Google güvende oluyordu, hem de inen köpeklere arabadan havladığında kamp sakinlerine sesi gitmiyordu. Sabahları en geç 9’da kalkıp mutlaka Google’ı arabadan indiriyorduk çünkü köpeklerin sıcağa toleransı bizden çok çok daha düşük.

ÖNEMLİ: Kampa gidiyorsanız köpeğinizin dış parazit damlası yapılmış ve aşıları tam olsun!
Bunu yerleşim içindeki yerlerden ziyade, Orman Kampları’nda ve doğanın kucağındaki kamplarda kalacak kişiler dikkatle okusun: Ormanlık yerde kene, bit gibi dış parazitler daha fazla var. Bunlara karşı ayda bir uygulanması gereken dış parazit damlası şöyle işliyor: kenenin gelmesine engel olamıyor ama yapışan kenenin barınamaması sağlıyor. Kene bir kere yapışınca eğer Lyme Hastalığı taşıyorsa bunu köpeğinize veriyor. Lyme, insanlara da bulaşabilen ve tedavisi zor bir hastalık. O yüzden Lyme aşısının güncel olduğundan emin olun. Diğer aşılarınında tam olması lazım tabi.


Diğer Konular

İlgilendiğiniz yazıyı okumak için konunun üzerine tıklayabilirsiniz.
01_Hazırlık_Mavi
02_Konaklama_Yesil
03_Ulasım_Sarı
04_2AylıkGezi_Turuncu
05_Mavi_köpekledeniz

 

17 Comments

  1. Merhaba, bu blog yazınızı okudum ve biz de geçen hafta köpeğimizi alıp Kaş kamping’ e gittik. Blogda övdüğünüz ve hayvan dostu olduğunu belirttiğiniz yerde köpeklerin denize girmesi, restoran ve iskele kısımlarına çıkması yasaktı. Sıcak havada hayvanı sadece çadırın yanında bağlı tutmak ne kadar hayvan dostu anlamadım. Siz gittiğinizde belli ki böyle değildi, o yüzden size haber vermek istedim. Yazınızda sonuçta en çok vurguladığınız yer burasıydı, belki gözden geçirmek istersiniz. Tüm iyi dileklerimle, selamlar

    1. Merhaba dediğiniz gibi biz gittiğimizde böyle bir uygulama ile karşılaşmamıştık çok üzüldük bunları yaşamanıza hemen gerekli revizyonları da yapacağız yazımızda.

  2. Artık oteli geçtik kampingler daha rahat bulunur dedik ama sizs katılmıyorum. Telefonla aradığım çoğu kamping ki 10/9 u 3 kiloluk sessiz köpeğimi kabul etmiyeceğini söyledi. Cocuğumuz ve köpeğimizle doğa içinde bir tatil hayal ettik ama yok. Var olan bir kaçı acayip fırsatcı lüks otel ücreti istiyor çadırda konaklamaya. Vicdansızlık, böyld bir açığın varlıını hissetmiş kaça geçirirsem. Bu gidişle karavan alıcam. Bu konuda hayvan dostu, otel güncellemesi yok. Tek bir sitede toplansa ve güncel olsa bdnce hepsi ful çeker ve almayan işletmecilerde yumuşar. Çarşafa tuvaletini yaptırmak bu kadar iğrenç insanlar varsa sözleşme imzalatıp check out da kontrol edip ceza kes arkadaş. Bizim günahımız ne. Issırgan hayvanı olanlar varsa onları da gezmemeye davet edip önce eğitime gitmelerini tavsiye ederim. Ki sayelerinde her köpek ısırıcak algısını kaldırsın milletimiz.

  3. Merhabalar benim de 12 yaşında erkek Golden cinsi köpegim var. Erkek kopeklerle pek anlaşamıyor. O yüzden onunla tatile çıkınca ve bir erkek köpekle karşılaşınca çok zorlaniyorum. Tatile çıkınca hep sıkıntı oluyor. Hem her yerde denize giremiyor hem çok sevdiğim sokak köpeklerinden hep kaçarcasına uzaklaşıyorum. Tedirgin şekilde geçiyor. Belki sizlerin bu konuda önerisi olabilir. Şimdiden teşekkür ederim

  4. merhaba bir kampta köpeklerin denize girmesi yasak olabilir mi? Mavi bayrak değilse yani. Yasal karşılığı var mıdır?

    1. Hiç böyle birşey duymadım ama böyle bir ayrımcılık yapmak yasalara aykırı olmalı bence. Köpeklilere karşı faşizm gibi birşey

  5. Merhaba,
    Faydalı bilgiler için çok teşekkür ederiz.
    Size ya da bilenlere bir sorum olacak.
    Akyaka’da ya da Marmaris’te köpeğimi nerelerden denize sokabilirim?
    Günübirlik gideceğiz konaklamayacağız, Muğla’da yaşıyoruz.
    Muğla’da her yer sahil fakat dediğiniz gibi misafirperver olmayan köpekler tarafından rahatsız edilmeden, köpeklere yasak olmayan bir plajdan yüzmek istiyoruz

  6. merhabalar
    öncelikle sizi cok yakından takip ediyorum
    giderek deneyimlediklerinizi bir bir anlatmanız müthiş bir emek. saygım sonsuz 🙂
    benimde bir sorum olacak. ben, eşim ve maltese terrier henüz 1 yaşındaki kızımızla igomenitsadan feribota binerek italyanın sahil kasabalarını gezerek tüm çizmeyi 9 günlük kısmına sığabilecek kadarıyla gezmek istiyoruz. daha önce buna benzer bir deneyim yaşayan biri var ise benimle iletişime geçebilmesi beni cok memnun edecektir.
    teşekkürler

  7. Bende kısmetse 12 ağustos’ta köpeğim ile 12 günlük bir tatile çıkacağım. Denizi ve eğlenmeyi seven şebek bir dişi Golden’ım olduğu için otellerden ziyade kamp yapmak bana daha cazip geliyor. Kamp hayatına daha yeni atılıyorum diyebilirim 🙂 İlk olarak gitmek istediğim rotayı Kaş olarak düşünüyorum. Ancak yorumlara baktığımda işletme sahibi değiştiğinden pek olumlu şeyler okumadım. Tavsiye edebileceğiniz, canımızın sıkılmayacağı Türkiye’nin herhangi bir bölgesi var mı acaba? 🙂

  8. Biz kedi’mizle seyahat ediyoruz. Apart-Otel tercih ediyoruz. Ve son derece rahat oluyor.
    Genel olarak balkonlu, ağaçlıklı mekanlar hayvanları çok mutlu ediyor.
    Kendi eşyaları da yanınızdaysa problemi en aza indirgeye biliyorsunuz.
    Türkiye’de bu deneyimi yaşamadık. Ama yurt dışında bu konu da hiç sıkıntı yok.
    İtalya evcil hayvanlarla tatil için bir cennet.

    İyi tatiller

  9. Merhabalar Yorum değil sorum olacak.Birileri yardımcı olursa çok sevinirim. Kızımla birlikte sıkıntılı bir yıl geçirdik.Benim amacım sadece onun rahat edebileceği bir yer bulmak.Bursa’da yaşıyoruz ve kızımı araba tutar.Bu nedenle yol çok uzun olmamalı.Denizi ve yüzmeyi çok sever.Daha önce hiç kamp yapmadım ama onun için deneyebilirim.Ançak sadece ikimiz olacağız.Ben elli yaşında bir kadınım.Kızımda uslu ve oldukça ürkektir.Bu nedenle güvenli bir yer olmalı.Maliyette önemli bizim için. Çok şey istedik sanırım. Önerilerinizi bekliyoruz.Herkese sevgiler..

  10. Merhaba,bizde cooker ve terrier cinsi iki köpeğimizle daha yeni Akyaka orman kampında kaldık.köpekleri çoğu otel kabul etmediği için biz de eşimle artık her yıl çadırla tatile çıkıyoruz.Benim kamp da sorunum terrier cinsi köpeğimle oluyor çünkü yüzmeyi sevmiyor bizimle denize gelmek istemiyor çadırda kalmak istiyor .cooker cinsi köpeğimiz tam tersine denizi çok sevdiği için onu alıp denize gidiyoruz,diğerini çadırın önünde bırakıyoruz ama aklımda onda kalıyor 🙁 bir yönden de iyi oluyor kızım çadıra bekçilik yapıyor 🙂 Akyaka orman kampında en büyük sorun başıboş köpekler gündüzleri hiç sesleri çıkmazken geceleri çete kuruyorlar ve bütün gece havlıyorlar ve kavga ediyorlar.Biz köpeklerimizi çadırın içine aldığımız için pek sorunumuz olmuyor sadece arada sırada bizimkilerde onlara cevap verme isteği duyuyorlar o kadar :-)Köpekleriyle ilk defa kampa gelecek olanlara ilk tavsiyem dış parazit damlasını en az iki gün önceden mutlaka yaptırmanız biz ilk kamp deneyimimizde köpeğimize dış parazit damlasını unuttuğumuz için zavallının her yerini kene ve pire kaplamıştı,diğer tavsiyem de köpeğinizin tüyleri uzunsa gelmeden önce mutlaka traş ettirmeniz çünkü her yer diken oluyor ve onlar tüylerine dolanıyor ve çıkarması çok zor oluyor.

    1. Çok teşekkürler bilgiler için 🙂 Biz de aynı sorunu yaşamıştık diğer köpeklerle Akyaka Orman Kampında.

  11. Biz de küçük ırk, eğitimli, ses bile çıkarmayan köpeğimizle İzmir’den başlayıp Olimpos’a uzanan bir kıyı yolculuğu yaptık – ama kışın. Köpek dostu olabilecek küçük otel ve pansiyonların çoğu kapalıydı. Her gittiğimiz yerde kısıtlı bütçeyle konaklama yapabilmek için en az 1 – 2 saat dolaşmak zorunda kaldık, çünkü booking.com’da evcil hayvan kabul ettiği belirtilen işletmeler bile telefonda sorun yok demelerine rağmen kapıdan bizi geri çevirdiler. Anlatmaya çalıştık: köpeğimiz eğitimli, yatağa çıkartmayı, taşıma kutusunda yatar, malzemeleri yanımızda, sesi çıkmaz… Ama nafile. Birçok yerde ya bütçemizi aşmak zorunda kaldık ya da odanın kirlenmesini umursamayan çünkü zaten odaları dökülen otellerde. Arabada yatsak daha iyiydi dedik çoğu yerde çünkü kış şartlarında kaldığımız yerler daha da korkunç olmuştu. Özellikle Kuşadası’nda saatlerce kapı kapı kucağımızda köpekle fırtınada dolaştık. Türkiye’de evcil hayvanlara ve sahiplerine yönelik birçok olumsuz önyargı var, çoğu evde kedi köpek beslemenin nasıl bir şey olduğunu bilmemekten kaynaklı. Ama bazıları da daha önce yaşadıkları olumsuz tecrübelerden dolayı kapılarını açmak istemiyorlar. Elbette tüm yatak örtülerini tüy, çiş vb içinde bulmak hoş değil. Bunda da hayvanların değil sahiplerinin suçu var. Ama köpek bir iki kez havlarsa diye almamak? Ya ağlayan bebekler, tartışan çiftler, son ses müzik açan tatilciler vb. ne olacak? Ön yargıları konuşarak, paylaşarak aşmaya çalışmalıyız. Her hayvanın ya da sahibinin aynı olmadığını ama onların da herkes gibi kendilerine özgü ihtiyaç ve hataları olduğunu zamanla anlarlar belki. Bu arada evcil hayvan kabul ettiğini iddia edip kapıda müşteriyi mağdur bırakan, ya da önceden belirtmeden fırsatçılık yapıp ek ücret isteyen (çünkü bütün hayvan sahiplerini zengin zanneden) işletmeleri de uyarıp deşifre edebilirsek belki birseyler değişir…

    1. Canan, çok teşekkürler tecrübelerini burada da paylaştığın için 😉

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir