EVCİL HAYVANLA TATİL REHBERİ – ULAŞIM & KONAKLAMA & SAĞLIK

BU YAZIYI NASIL OKUMALISINIZ

Hatırlarsanız, Caretta karavanımızla Ege kıyılarını kazan, biz kepçe gezmiştik. İstanbul’dan çıktık, kıyıdan kıyıdan ta Antalya’ya kadar uzadık. Kuçumuz Google’ı da, bohçasını toplayıp götürmüştük. (Buradan hatırlayabilirsiniz)

Bizim için köpeğimizle gezmek büyük bir tecrübe oldu. Bu konudaki kaynak eksikliği ve sizin de sorularınız karşısında kendi tecrübelerimizden yola çıkarak tavsiyelerimizi derledik.

Öte yandan, (ve çok şükür! :D) başımıza her şey gelmediği için, aslında insanlara aktarılması gereken ama bizim bilmediğimizden ötürü atladığımız durumlar ve bilgiler vardır elbet. Aklınıza gelen böyle konular varsa, lütfen siz de buraya yorum olarak yazın ki hepberaber kocaman bir kaynakça oluşturalım ve herkes faydalanabilsin.

5 YAZIDA İNCELEDİK. DİĞER YAZILARIMIZ:
1. EVCİL HAYVANLA YOLA ÇIKMADAN YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR
2. EVCİL HAYVANLA ULAŞIM – KABUL EDEN DENİZ & HAVA & KARA YOLU ŞİRKETLERİ VE UYGULAMALARI
3. EVCİL HAYVANLA KONAKLAMA – KAMPLAR VE KABUL EDEN OTELLER
4. KÖPEĞİMİZ TATİLİMİZDEN TECRÜBELERİMİZ VE TAVSİLERİMİZ
5. KÖPEKLE DENİZDE

Gelelim konumuza…


Yola Çıkmadan Yapılması Gereken Hazırlıklar

İnsan köpeği rahat edemeyince, kendi de edemiyor. O huzursuz yada konforsuz ise geçmiş olsun, tadınız kaçmıştır…
O yüzden önden planlayarak yaşanabilecek streslerin önünü kesmek lazım. Köpekle tatilin, spontaneden ziyade, planlı olması daha zen olacaktır. Biz, 2 ay plansız gezdik ama bunu mümkün kılan karavanlı olmamızdı. Ne de olsa, motoru durdurduğun her yer, artık otel 😀

Ama aklın yolu bir tabi, şu hazırlıkları yapmak lazım:

1) Evcil Hayvan Dostu Konaklama Seçenekleri

KÖPEKLE-GEZMEK-720-YENİ

Kamp alanlarında köpekle konaklamak ve köpek kabul eden oteller konusunu inceledik.
Evcil Hayvanla Konaklama yazımızdan okuyabilirsiniz.

2) Köpekle Tatile Gitmeden Veteriner Hekimde Yapılacaklar

Doğa ile haşır neşir olacaksa:
Doğada pire & kene gibi parazitleri kapma riski çok yüksek. Özellikle bazı keneler insan sağlığı için de tehdit oluşturan Lyme hastalığını taşıdığı için mutlaka önlem alınması gereken bir durum.

Dış parazit için bir enseye damlatılan damlalar tek başına korumaya yetmiyorlar. Çünkü damla parazitin gelmesini engellemiyor, gelen hayvanın vücutta barınmasını engelliyor. Bu durumda kene yapışıyor, ama hayvanda uzun süre kalamıyor. Eğer kene Lyme taşıyorduysa, zaten bunu çoktan köpeğe geçirmiş oluyor. Geçen hastalığı etkisiz hale getirmek için de mutlaka hayvanın önceden Lyme için aşılanmış olması gerekiyor. Özetle, ayda bir yapılan dış parazit damlasını, ve 2 ayda bir uygulanan Lyme aşısını mutlaka yaptırmak lazım.

Elbette aşılar köpeğinizi ancak %95 oranında koruyor. Geri kalan %5 risk hep var. O yüzden, doğada bulduğu yabancı maddelerden ve dışkılardan uzak tutmaya dikkat etmek lazım.

Alerjiler ve Hassasiyetler
ÖNEMLİ: ARI ALERJİSİ!
Bizim başımıza gelince anladık dünyanın kaç bucak olduğunu ve ne kadar önemli bir şeyi atladığımızı…

Köpeğin bir sürü şeye alerjisi olabilir, ve hepsi ile de düşe kalka yaşar gider. Arı alerjisi hariç! Eğer köpeğin alerjisi varsa arı sokmasına, köpeğin oracıkta ölmesi birkaç dakikasını alabilir. Yazın tatile gidiyorsanız mutlaka veterinere alerjisi var mı danışın. Varsa, hiç veteriner hekimin “Bize getirin bir şey olursa”sına kulak vermeyin, zamanla yarışıyorsunuz ve kendiniz müdehale etmek zorundasınız! İlaçlarını ve nasıl uygulanacağını mutlaka öğrenin ve hep yanınızda taşıyın. Bu konuya biraz da aşağıda bavulda olması gerekenler/ ilk yardım kiti kısmında değindik.

Çok elzem değil bizce ama gittiğiniz ortama göre alerjisinin olabileceği şeyleri düşünüp test yaptırabilirsiniz. Mesela deniz suyu bazı köpeklere dokunuyor. Deniz tatili planlıyorsanız, veterinerinize danışabilirsiniz. Kısa tatiller için çok mühim değil de, belki uzun tatile çıkacaklar için önemli olabilir.

3) Traş

Bir okuyucumuz hatırlarmış: Özellikle uzun tüylü köpeklere dert olan otlar var. Pisi pisi otu, dikenler vs.. uzun tüylere yapışıp hayvana rahatsızlık verebiliyor. Onları yalayarak da çıkaramıyorlar tüylere dolandıkları için.

Tüyler hayvanı dış faktörlerden koruduğu için komple traştan ziyade, yerle temas eden patiler ve karın & göğüz bölgesindeki tüyleri biraz kısalttırabilirsiniz.

4) Köpekle Tatile Giderken Kuçunun Bavulunda Neler Olmalı?

köpekle-tatil-bavul

Uzun Bir İp Yada Zincir
Köpeğinizin bağladığınızda nispeten daha özgür olabilmesi için uzun bir ip ya da zincir işinizi görecektir. Tuzlu suya temas ederse zincir anında paslanıyor, aklınızda olsun.

Kuçunun Yatağı
Eğer halihazırda evde kullandığı yatağını getirebilme imkanınız varsa köpeğinizin ortama adaptasyonu için çok daha iyi olur. Köpekler yeni yatakları yada minderleri yabancılarlar. Zaten ortamını değiştiriyoruz, bari alışık olduğu ve güvende hissettiği yatağı yanında olsun.

Eğer doğada kalınacaksa sıcak ve kuru tutan daha teknik malzemeden yapılmış yataklar var. Mutlaka bunlara göz atmalısınız.

Mama & Su ve Saklama Kapları
Eğer medeniyetten uzak, doğanın ortasında kamp kuruyorsanız mama ve su da götürmeniz lazım. Kamp alanında taze su bulabileceğiniz akarsu ya da dere tarzı bir su kaynağı varsa çok şanslısınız.
Aklınızda olsun, doğadaki sular hayallerimizdeki gibi temiz ve pür olmayabiliyorlar. 🙁 Dolayısı ile köpeğin tüketmesi için de çok uygun olmayabilir. İlla doğadaki su kaynağını kullanmak zorunda kalırsanız, mutlaka suyun hareketli yerini tercih edin. Akan sularda bakterilerin üremesi daha zordur. Duran sulardan kaçının.
Ayrıca, kamp alanında mamaları açık hava koşullarından ve diğer hayvanlardan korumaya uygun saklama kapları bulundurmak lazım. Hem mamayı nemden, böcekten koruyan, hem de koku sızdırarak diğer hayvanları cezbetmeyecek kaplar ideal. Biz fermuarlı torbaları seviyoruz. Özellikle Ikea’nınkiler çok dayanıklılar. Kokuyu azaltmak için birkaç tanesini üst üste kapatabilirsiniz.

Mama / Su Kabı
Kamp alanında mamaları açık hava koşullarından ve diğer hayvanlardan korumaya uygun saklama kapları kullanın.

Bolca Havlu
Çadırda veya karavanda ıslak köpek burnunuzun direğini itinayla kırar. Kurulamazsanız o zaten herşeyi ıslatacaktır. Ayrıca, gerekirse köpek için gölgelik yapma şansınız da var.

Gölgelik
Köpekler bize göre daha fazla etkilenebiliyorlar hararetten. Plaj gibi bir yerde olacaksanız ona gölge yapabileceğiniz bir hazırlığınız olsun.

5) Evcil Hayvana İlk Yardım

İlk Yardım Kiti
Bizim Google ile yaşayabileceğimiz vakalar için Anipoli Veteriner Polikliniği’nden Veteriner Hekim Fatih Adalıgil şöyle bir hazırlık önerdi:

ARI SOKMASI
Alerjik bir reaksiyon halinde köpek şişiyor ve nefes borusu daralıp nefes alamıyor. Bu reaskiyona acil müdahale gerekiyor. Veterinerimiz Fatih Bey, bize köpeğin kilosuna göre ayarlanmış adrenalin veya kortizon iğnesi ile kalçadan müdehale yapılması gerektiğini anlattı. Siz de kendi hekiminize danışın, miktarı ve uygulama şeklini öğrenin!

Daha küçük reaksiyonlarda antialerjik haplar (antihistaminikler) veya sprey de önerebiliyorlar.

YARALANMALAR
Yaralanma halinde medeniyet içindeyseniz zaten bir klinliğe yetiştirirsiniz. O yüzden biz veterinere hemen ulaşamadığımız durumda ne yapmamız gerektiği üzerine ve  ecza çantamızda ne olması gerektiğine yoğunlaştık.

1. Ufak yaralanmalara karşı çantaya Batikon atabilirsiniz. Köpekler genelde yaralarını yalarlar. Batikon, köpeğin yutması halinde ona zarar vermediğinden iyi bir seçim.
Yine de yeriniz varsa bir yakalalık taşımamak isteyebilirsiniz. Daha ciddi yaralanmalar halinde zaten gerekecektir.
2.Kanamalı yaraların üzerine adrenalin kapsülünden adrenalin damlatılıp üzerine baskı uygulanabilir. Adrenalin pıhtılaşma sağlıyormuş. Bu işlem için kiloya göre doz ayarına gerek olmadığını, ve gerekirse bütün bir ampülü korkmadan yaraya dökebileceğimizi öğrendik.

Bizim ilk aklımıza gelenler böyle.

köpekle-gezmek-plaj

6) Araba Dışındaki Ulaşım Yolunun Evcil Hayvanlar Konusundaki Politikalarının Kontrol Edilmesi

Her havayolunun kendine ait evcil hayvan taşıma politikası var. Tek birleştikleri nokta hepsi de ücretlendirmeye tabi tutmak ama orada da her havayolunun başka tarifesi var.

Evcil hayvan kategorisine sadece kedi, köpek ve kuş giriyor.

Evcil hayvanın ağırlığına göre kabinde mi yoksa kargo bölümünde mi seyahat edeceği belirleniyor. Genel olarak kabin içi seyahat ağırlık sınırı tüm havayollarında kafes dahil 8 kilo olarak belirlenmiş. Fakat Sunexpress gibi 6 kilo sınırı koyan da var.

Hangi hava yolu ve otobüs firmaları köpek kabul ediyor ve şartları neler Evcil Hayvanla Ulaşım yazımızda listeledik.

7) Eğer Uçakla Yurt Dışına Gidiyorsanız İlgili Kurumlardan Gerekli Sertifika Ve İzin Belgelerinin Alımı

Özellikle EU ülkelerinin şart koştuğu belirli belgeler var. Diğer ülkeler için gideceğiniz ülkenin büyükelçiliğine danışmanız gerekiyor. Londra ve Avustralya gibi bazı ülkelerde petiniz uzun süre (6 ay gibi) karantinada kalmak zorunda kalabilir. Bu nedenle, kısa süreli ziyaretler için yanınızda götürmeniz çok da önerilmiyor.

Eğer uçakla yurt dışına gidiyorsanız ilgili kurumlardan gerekli sertifika ve izin belgelerini almalısınız. AB ülkeleri dışındaki diğer ülkeler için ayrı ayrı kurallar bulunuyor. Bu kuralları öğrenmek için yolculuktan mümkün olduğunca kısa bir süre önce ilgili ülkenin büyükelçiliğine danışmak gerekiyor.

Fakat genel olarak AB ülkeleri için standart prosedüre şu adresten ulaşabilirsiniz:


Diğer Konular

İlgilendiğiniz yazıyı okumak için konunun üzerine tıklayabilirsiniz.
01_Hazırlık_Mavi
02_Konaklama_Yesil
03_Ulasım_Sarı
04_2AylıkGezi_Turuncu
05_Mavi_köpekledeniz

 

11 Comments

  1. Güzel bilgiler için teşekkür ederim. Sitenizi de bu işlerle de uğraşan biri olarak gerçekten çok beğeniyorum.

    Yalnız bir konuda büyük bir yanlış var. Köpekler hangi cins olursa olsun traşlanmamalıdır. Köpeklerdeki tüyler onları sadece soğuktan korumaz. Sıcaktan ve güneşin zararlı ışınlarından da korur. Hangi bölgesi olursa olsun köpekleri çok zorunlu haller dışında (deri hastalıkları, aşırı bit ya da pirelenme, ameliyat vb.) traşlamamak gerekir. Traşlanmaları bir çok deri hastalığına davetiye çıkarır, kanser riskini arttırır.

    Bu konudaki bilgilerim sadece yerli/yabancı internette yer alan makaleleri kapsamamakta. En azından 10 farklı veterinere da danışıp bu konu hakkında bilgi aldığım belirtmek isterim.

    Güzel günler.

  2. Benim alman kurdum var ve bir ay sonra 900 km lik araba yolculuğu yapacağız . Kokusu için ne öneriyorsunuz?

    1. merhabalar
      benim köpeğim her daim mis gibi kokuyor
      siz normal yemek mi veriyorsunuz köpeğinize
      her gören yeni yıkanmış belli diyor ama 3 ayda bir yıkanıyor ona rağmen mislere pamuklara kokuyo 🙂

      1. Ufak köpeklerin derdi de ufak oluyor, kokusu da daha az oluyor kütle olarak az oldukları için. Sizinkinin ırkı ne

  3. Selamlar, yine büyük bir bilgi açığını kapatma yolunda süper bir post hazırlamışsınız, teşekkürler. 🙂
    Geçtiğimiz ay 15 günümüzü karavanla değilse de benzer bir düzenekle T3 minibüsümüzle Karadeniz’de geçirdik.
    Bu yolculuk öncesi İngiliz setter kızımız Coco’yu yanımıza alıp almama konusunda çok düşündükten sonra abimlere bırakmaya karar verdik. Yolculuk sırasında da özlüyor olsak da iyi ki bırakmışız dedik hep. Zira yaylalarda karşılaştığımız hayvan sürülerinin çoban köpekleri yabancı 4 ayaklıları hiç hoş karşılamıyor. Ya da Erfelek Şelalelerini tırmanırken Coco’yu arabada bırakmış olsak hep bir “iyi midir, nefes nefese midir, camdan birileri ona salça oluyor mudur” düşünce balonu asılı kalacaktı kafamızda.
    Vel hasıl yapılacak seyahatin patili dostların can güvenliğini ve yaşam kalitesini etkileyip etkilemeyeceğine göre – ve tabi ki imkanlar doğrultusunda – yanınıza almak ve almamakla ilgili kararın iyi düşünülmesi gerekiyor.
    Tatiliniz sırasında yapmayı düşündüğünüz her aktivitede köpeğinizin de ne yapacak olduğunu öngörebilmeniz gerekiyor. Siz bir derede rafting yapacaksanız köpeğiniz sizi kimin gözetiminde nerede bekleyecek ya da doğa yürüyüşü yaptığınız bölgede hangi yaban hayvanlarıyla karşılaşma ihtimaliniz var gibi soruların cevabını seyahate çıkmadan once düşünmek gerekiyor.
    Hep yeni yerler görmeniz dileklerimle. 🙂

  4. Ben bu post’unuzda da ‘like’ düğmesi bulamadım, eminim benim gibi pek çok kişi vardır ve bu ilk defa olmuyor! :))

  5. Çok çok sağolun.bilgiler çok işime yarayacak.goglee benim köpeğim şanslının yüz olarak tıpatıp aynısı.vücudu biraz farklı renk olarak.iyi tatiller..sağlıklı huzurlu günler..

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir