GAZİANTEP’TEN NE ALINIR & NEREDEN ALINIR

Umarım ev falan döşüyorsunuzdur çünkü Gaziantep’e gidince insanın bir sürü şey alası geliyor. Özellikle Bakırcılar Çarşısı ve Elmacı Pazarı’nda kendinizi kaybedebilirsiniz.

Hediyelik eşya için en beğendiğmiz yer Zeugma Müzesi’nin hediyelik eşya dükkanı oldu çünkü geleneksel ürünlere biraz daha modern dokunuşlar getirilmişti. Evde kendi kendinize yapabileceğiniz mozaik setleri, kutnu kumaşından yapımı el ve kol çantaları var.

Gaziantep’in hangi ünlü yemeği nerede yenir öğrenmek için tıklayın 👉 Antep’te Ne Yenir, Nerede Yenir

Yediğiniz yemekleri gezerek eritmek isterseniz 👉 Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep’te otel tutmak için en iyi bölgeler 👉 Gaziantep’te Nerede Kalınır

Gaziantep’ten en sık alınan hediyeliklere gelince:

Yemeni (El İşi Pabuç)

Gaziantep zanaatkarların şehri. Ülkenin birçok yerinde unutulmaya yüz tutmuş zanaatler burada yaşatılıyor. Özellikle şehrin tarihi kısmında ardaşık atölye dükkanlarda ustalar harıl harıl çalışıyor. Yemenici Hayri Usta da Gaziantep’in deriden yapılan, geleneksel “köşker” denilen pabuçları olan yemenileri ve yemenicilik işini devam ettiren isimlerden. Her yemeni inanılmaz bir el emeği gerektiriyor. Bir yemeni, manda, sığır, oğlak, keçi ve koyun olmak üzere toplamda 5 farklı hayvan derisinden üretiliyor ve yapımı sadece el işçiliğine ve dikişe dayanıyor. Buralardan hatıra olarak alınabilecek en özellikli ürünlerden biri. Daha fazla bilgi almak isterseniz diye Hayri Usta’nın Websitesini de verelim.

Kutnu Kumaşı

Fotoğraf Kaynak: www.gaziantepturizm.gov.tr

Kutnu, bir zamanlar padişahların o görkemli ve zarif kaftanlarının yapıldığı kumaş ama şimdilerde turistik amaçlı çanta, perde, dekoratif yastık kılıfı gibi ürünlerde kullanılıyor. Aslında tarihi ta Anadolu Selçukluları’na kadar gidiyor ama 16. yy’dan beri sadece bu coğrafyada dokunuyor ve buradan her yere gönderiliyor. Hammaddesinde suni ipek ve pamuk ipliği var.

Bakır İşleri

Gaziantep’deki bir numaralı zanaat bakır işçiliği. Şehirde çok sayıda kadınlı erkekli bakır ustası var. Hepsinin kümelendiği yer hem atölyelerin bulunduğu hem de ürünlerin satıldığı Bakırcılar Çarşısı. Gecenin 23’üne kadar içeriden tak tuk kakma sesleri geliyordu. Baktık bir baba ve 10 – 12 yaşlarında oğlu işleri toparlamaya çalışıyor.

Sedef İşleri

Gaziantep’te ikinci bir zanaat da sedef işçiliği.  Sedef midye, istiridye gibi deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan pırıltılı bir maddeden elde ediliyor.  Böyle denizden gelen birşeyin zanaatının denizi olmayan Gaziantep’te gelişmesi enteresan. Biz muthemelen İpek Yolu üzerinde olmasının eseridir diye düşüdük ama yine de şaşırtıcı.

Baklava

Gaziantep’ten baklava alınır demek, İstanbul’da boğazı görün demek kadar abes kaçacağından biz sizi direkt Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir? sorusunun cevabını öğrenmeye alalım.

Antep Fıstığı

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Gaziantep mutfağındaki çoğu tatlının dünyaca ün yapması tesadüf değil, antep fıstığı girdiği her şeyin lezzetini kat kat artıran bir kuruyemiş. Baklavanın binbir türlüsüne de, fıstıklı kebaba da tuzlu-tatlı her şeye sihirli değneğini değdirmiş zamanında. Gaziantep mutfağının diğerlerine göre fark atmasının başlıca sebeplerinden. Antep fıstığı denmesinin nedeni de Türkiye’deki ilk fıstık üretiminin Gaziantep’te başlaması ve halen Türkiye’nin antep fıstığı üretiminin büyük bölümünün burada yapılmasıymış.

Aslında Antep fıstığının türleri var, mesela İran fıstığı bizim alıştığımız fıstığa göre daha iri ve daha az yağlı, Gaziantep’te üretilenler ise genellikle yağlı ve orta büyüklükte oluyor. Fıstığın kalitesi ve bolluğu, yemeğin veya tatlının da lezzetini uçuruyor. O yüzden dönmeden mutlaka bir iki kilo Antep fıstığı kapın deriz.  Ekim sonu, Kasım başı yeni hasat denilen üründen bulmanız mümkün. Ağustos – Eylül aylarında da taze Antep fıstığu bulmanız mümkün.

Karpuz Çekirdeği

Karpuz çekirdeği, Gaziantep halkının severek tükettiği kuruyemişlerden. Malum Antep fıstığının kilosu oldukça yüksek. Özellikle kilo fiyatının diğer kuruyemişlere göre uygun olması onu daha çok tercih edilir yapıyormuş. Her ne kadar Antep fıstığı gibi bu yörenin bir ürünü olmasa da Diyarbakır’dan, Mardin’de yetişen karpuzların çekirdekleri diğer çekirdekler gibi güneşte kurutulup daha sonra da tuzlanıp fırında kavruluyor.

Kahke

Fotoğraf Kaynak: www.gaziantepturizm.gov.tr

Kandil simidine mi benzetsek, kurabiye mi desek bilemedik ama özetle Gaziantep’in en ünlü atıştırmalığı diyebiliriz kahke için. Tarifini sır gibi sakladıkları için içinde ne var tam bilemiyoruz ama gizli lezzetini bulduk! Meğer kahke nohut mayalı olduğu için bu kadar güzel ve sırf Gaziantep’e özel bir lezzet olarak kalıyormuş. Her yerde bulamıyorsunuz ve en güzel özelliği de acayip dayanıyor olması. Dışarda 3 aya yakın, buzdolabında ise 6 aya kadar taze oluyormuş. Her köşebaşında muhtemelen rastlayacaksınız, Gaziantep’te yediğiniz sürece hepsi benzer lezzette olacaktır. Kahkenin nerede yenmesi gerektiği konusunda önerileriniz varsa yorumlarda mutlaka bekliyoruz. 🙂

Akşam Simitçisi

İlk akla gelen yerlerden birisi burası ama kahke açıkçası sırf kahke almak için buraya gitmenize gerek de yok. Zira kahke simit kadar yaygın ve standart birşey.  Websitesi  Konum için tıklayın.

Menengiç Kahvesi

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Türkiye’de Güneydoğu Anadolu’da üretilen menengiç ağacının meyvelerinin kurutulup kavrulmasından elde edilen bir kahve türü. Tam anlamıyla bir kahve değil ama sütle pişirip Türk kahvesi fincanlarında içince sanki sütlü Türk kahvesi içermiş gibi oluyor. Aynı zamanda mide ağrılarına, öksürüğe ve idrar yolları sorunlarına da iyi geliyormuş. Tadını beğenmeme ihtimaline karşı tavsiyemiz satın almadan önce burada bir kez yerinde denemeniz.

Kendir Tohumlu Çerez


Alışmayana biraz garip bir lezzet ama diğer çerezlerin içinde kaynayıp gidiyor. Kenevir tohumuna benzer bir yapısı var zaten akraba bitkilerin tohumlarılarmış.

İpek Pul Biber

Gaziantep mutfağının baştacı pul biber ama özellikle de ipek pul biber olarak geçen sadece kanat kısmından elde edileni pek makbul. Biz de bir kurutmalığa gidip olayı yeri inceledik. Mutlaka dönerken bir iki paket çantanıza atın ama tavsiyemiz paketleri birkaç kat iç içe tutmanız çünkü taze kurutulmuş biber oldukça kötü bir koku yayıyor bizden söylemesi.

Zahter

Zahter, aslında bir çeşit dağ kekiği. Hem yemeklerde kullanılıyor, hem salatalarda, hem de kaynatılıp bitki çayı yapılıyor. Oldukça ferahlatıcı ve hoş bir tadı var. Gaziantep’te yer gök baharatçı, alacak yer kolayca bulursunuz ama alırken en tazesini tercih etmek lazım. Rengi gri-yeşil olmalı, sararmışsa ya da uçları kararmışsa almayın.

17 Comments

  1. Merhaba,
    Gaziantep rotanızı birebir uyguladık ve çok rahat gezdik tüm şehri. Teşekkür ederiz

    Sadece ek bir yorumum var, bundan sonra gideceklere faydası olabilir. Çulcuoğlu Restaurant’ta fiyatlar sipariş öncesinde teyit edilmeli mutlaka. Menü yok ve hesap diğer yerlere göre çok yüksek. Örneğin 1 lahmacun 70 tl idi. Adana kebap 150 tl. hesabı öderken sorduğumuzda. Turist olarak gidildiğinde dikkat edilmeli.

  2. Metanet katmeri çok şekerli değil. Beğendim. Bir de küşleme ve simit kebabı için Halil Usta’ya mutlaka gitmelisiniz. Akınal Gar Restoran’a bir akşam gittik. Yalnız yılbaşında Gar içindeki yeri kapanıyormuş. Kuruyemiş, baharatı Cumba’dan aldık. Merkeze uzak ancak vatiniz varsa uğrayabilirsiniz. Havuç dilimini Çelebioğlu’nda yiyelim dedik 15:00’e kadar bitiyormuş.

  3. Selam, sizi zaten 4 yıldır instagramdan takip ediyorum. Her gezi planımda da sitenizi zaplıyorum, notlar alıyorum. Siz de yazılarınız da paylaşımlarınız da seviliyorsunuz.

  4. Dün geldim Antep’e. Keşke sayfanızı daha önce görseydim. Daha iyi gezermişim. Ne güzel tek tek anlatmışsınız. Emeğinize sağlık.

    1. Çok teşekkür ederiz güzel sözleriniz için. O zaman bir sonraki gezilerinizde görüşmek üzere diyelim 🙂

  5. Nereye gideceksek gidelim ilk uğrak yerimiz bloğunuz. Antepteyiz şu an. Yarin sabah talan ederiz buraları. 4 yasindaki oglumuzla evde yokuz. Tesekkurler emeginize.

    1. Canım Melike,
      Çok mutlu etti bizi yorumun. Çok teşekkürler ve iyi gezmeler

  6. Kahke için kale alt yolundan Bakırcılar çarşısına giderken sağda kahke-ci var ordan alabilirsiniz. Çok eski bir kahkecidir.

  7. Gezerken sitenizi gördüm:) Ve beğendim acik net birde konaklama konusunda ipuclariniz olursa daha bir güzel olur :). Tek.

      1. Rehberim bu kez siz olacaksınız 🙂 Zamanım çok kısıtlı 5 Mart Perşembe 15.00 ile 6 Mart Cuma saat 19.00 kadar Antep’te olacağım. Önerdiğiniz otellerden birinde kalacağım umarım doğru planlamayı yapabilirim en azından listenin 15 maddesini aradan çıkarabilirim ❤️

  8. Nereye gideceksem once sizin blogunuzu okuyorum. En tatmin edici, en samimi, en eglenceli yorumlari sizde buluyorum. Sevgiler,

  9. Tesadüfen buldum bloğunuzu ve gerçekten bayıldım.harika anlatmışsınız..sıralaması okurken sıkmaması çok başarılı

  10. Kahkenin bir çok çeşidi varmış.

    Sadesi varmış ,Susamlısı varmış , Tahinlisi varmış ,Haşhaşlısı varmış

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir