Sıkça İngiltere vizesi olarak bahsedilen “UK visa” yani Birleşik Krallık vizesi, aslında İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’i de içine alan Birleşik Krallık’ın tümü için geçerli bir uygulamadır. Bu ülkelerden birine gidecek olan herkesin konsolosluğa başvurarak vize yani ülkeye giriş izini alması gerekir. Pasaportunuza basılan bu belge ile, vize üzerinde belirtilen süre boyunca bu ülkelerin hepsine gidebilirsiniz.
İngiltere vizesi başvurusu en meşakatli ve en pahalı vizelerden bir tanesi. İyi bir dosya sunmak ve red almamak çok önemli. Çünkü red sonucu dosyanıza işler ve alınan bir red 10 sene boyunca her başvurunuzda kırmızı kart olarak görünebilir. Ayrıca Amerika, Avusturalya ve İsrail kendi aralarında bilgi paylaşımı yaptığından bu ülkelere yapacağınız vize başvurunuz üzerinde de etki sahibidir. İngiltere’den aldığınız vize diğer başvurularınızı olumlu yönde etkilerken, bir red durumu da negatif yönde etkileyebilir. Kötü niyet taşımayan ama hatalı bir beyanın yalan beyan olarak algılanması durumu birçok yerde önünüzü kesebilir. O yüzden başvurunuzun kesinlikle titizlikle hazırlanması lazım. Aşağıda İngiltere vize başvurusu için gerekli evraklardan faydalı tüyolara bilmeniz gereken her şeyi adım adım anlattık. Son 10 sene içinde Shengen, Amerika, Avusturalya ve İsrail vizesi aldıysanız pozitif anlamda etkileyecektir. Daha önce hiç vize başvurusunda bulunmadıysanız bu konuda danışmanlık veren firmalar aracılığında başvurmayı düşünebilirsiniz.
NOT: İstikamet Londra ise LONDRA GEZİLECEK YERLER ve LONDRA GEZİ REHBERİ yazılarımıza bakmayı unutmayın!
İçindekiler:
Kimlerin İngiltere Vizesi Alması Gerekir
Hangi İngiltere Vizesi Türüne Başvurmalısınız
İngiltere Turist Vizesine Online Başvuru
İngiltere Vizesi Ücreti
İngiltere Vizesi İçin Gerekli Evraklar
İngiltere Vize Başvuru Merkezleri
İngiltere Konsolosluğu
Sıkça Sorulan Sorular
İngiltere vizesi ile Gidilen Yerler
İngiltere’nin Brexit Kararı
İNGİLTERE VİZE BAŞVURUSUNDAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Kimlerin İngiltere Vizesi Alması Gerekir?
– İngiltere, İrlanda, İskoçya ya da Galler’e gidecek tüm bordo ve yeşil pasaport sahiplerine gerekir. Yeşil pasaportun maalesef İngiltere’ye vizesiz giriş ayrıcalığı yoktur. Siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 gün vize almadan İngiltere’de bulunabilirler.
– Aslında başka bir ülkeye giden ancak İngiltere, İrlanda, İskoçya ya da Galler’deki bir havalimanından transit uçan yani aktarma yapan kişilerin de ülkeye girmeseler dahi vize alması gerekmektedir. Ancak bunun için bu yazıda anlattığımız tür vize değil, daha kolay verilen transit vize almaları gerekmektedir. Bazı muafiyet durumları da var. Nasıl alınır, kimler muaftır İngiltere Transit Vize yazımızda anlattık.
– Shengen vizesi ile Birleşik Krallığa giriş yapılamamaktadır. Aynı şekilde İngiltere vizesi ile de Shengen ülkelerine gidilememekte.
İngiltere Vize Başvurusu Süreci
1. Önce siz online bir başvuru formu dolduruyorsunuz.
2. Bu formu doldurunca sistem size vize başvuru merkezlerinden randevu alma şansı tanıyor. Genelde randevu doldurduktan bir hafta – 10 sonrası için boş yer buluyor. Ama aşağıda anlattığımız gibi ekstra bir ücret ödeyerek süreci hızlandırabiliyorsunuz.
3. Randevu gününe kadar başvurunuzda bahsettiğiniz bilgileri belgeleyen tüm evrakları toparlamanız gerekiyor. Aşağıda bunları detaylıca anlatıyoruz.
4. Vize başvuru merkezlerindenki randevunuza gidiyorsunuz. Burada bir mülakat gerçekleşmiyor. Görevli kişi evraklarınızın tam olduğunu kontrol edip konsolosluğa yollamak üzere pasaportunuzu ve vize başvuru dosyanızı alıyor. Bir de parmak izi veriyorsunuz.
5. Başvurunuz konsolosluk ya da büyükelçik tarafından değerlendiriliyor ve sonuca göre vizeniz pasaporta basılarak ya da basılmadan vize başvuru merkezlerine yollanıyor.
6. Vize başvuru merkezlerinden pasaportunuzu teslim alıyorsunuz.
Not:
İngiltere vizesi, İstanbul, İzmir ve Ankara’daki İngiltere konsolosluk ve büyükelçik tarafından veriliyor fakat hiçbirine bizzat gidip vize başvurusunda bulunamıyorsunuz. Tüm süreç, Birleşik Krallık Vize ve Göç Dairesi’nin atadığı veya anlaşmalı olarak çalıştığı İngiltere Vize Başvuru Merkezleri tarafından yürütülüyor. Yani sizin tek muhattabınız bu başvuru merkezleri.
Türkiye’de 7 ilde İngiltere Vize Başvuru Merkezleri bulunuyor: Antalya, Ankara, Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul ve İzmir’de bulunuyor. Bu merkezler randevu yöntemiyle çalışıyor. Randevuları, bu merkezlerden sizin şehrinize en yakın olanından, İngiltere vize başvurusu online işlemler sayfasından alıyorsunuz.
Ne Amaçla İngiltere’ye Gittiğinize Göre Başvuracağınız İngiltere Vizesi Türü Değişir
İngiltere’ye gitme sebebinize göre başvurmanız gereken vizenin türü ve buna göre de başvurunuz için gereken evraklar değişir. Biz bu yazıda İngiltere’ye turistik amaçla gidenlere verilen İngiltere turist vizesi alacaklar için geçerli prosedürü ve gerekli evrakları ele alacağız. Diğer vize türleri şunlar:
Turist (ziyaretçi) vizesi
Turizm amaçlı İngiltere’ye gidenlerin başvurması gereken vize türü.İngiltere turist vizesi, İngiltere’ye turistik amaçla, bir seferde 6 aydan kısa süreli ziyaretler için başvurulacak olan ve en az 6 aylık olmak üzere 1-2-5-10 yıllık sürede geçerli olabilen vize türüdür. Başvuru ücretleri de hangi uzunlukta vize talep ettiğinize göre değişir. Bu tip bir vize alacak olan kişinin asla ve asla ticari bir amaç taşımaması gerekiyor. İngiltere turist vizesi ile sadece İngiltere’ye değil Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler gibi diğer Birleşik Krallık ülkelerine de giriş yapabiliyorsunuz. Tabi turist / ziyaret vizesi başvuru sürecinin de kendi içinde birçok alt kırılımları bulunuyor: Öğrenci, çalışan, emekli, ev hanımı vb.
Öğrenci vizesi
Eğer vize alma amacınız, Birleşik Krallık ülkelerinde lisans veya yüksek lisans düzeyinde eğitim görme, dil eğitimi alma, sertifika programına gitme gibi eğitimle ilgiliyse almanız gereken vize türü. İngiltere öğrenci vizesinin, biri kısa süreli diğeri ise uzun dönem olmak üzere 2 türü bulunuyor: 1. Öğrenci ziyaretçi vizesi (Student visitor visa), 2. Tier 4 (General student visa).
Tier 4 yani uzun dönem İngiltere öğrenci vizesi, Birleşik Krallık’a, lisans ve yükseklisans düzeyinde eğitim görmek, bir seneden fazla dil okuluna gitmek amacıyla başvuracak öğrencilerin alması gereken vize türü. Bu vize türünde orta düzeyde (intermediate) İngilizce bilgisi ön koşulu bulunuyor. İngilizce bilginizi kanıtı için, IELTS, TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan İngilizce yeterlilik sınavlarına girmiş ve gereken baraj puanını kazanmış olmanız gerekiyor. Tier 4 vizesi ile dil kursuna katılacak olanların, Birleşik Krallık’ta çalışma izni olmuyor ama lisans veya yüksek lisans için gideceklerin 1 haftada 20 saati geçirmeyecek şekilde yarı zamanlı çalışma hakları oluyor. Ayrıca bu vize türünün süresi bittiğinde Birleşik Krallık’tan çıkmadan uzatma işlemi yapılabiliyor. Yani Türkiye’ye dönmenize gerek kalmıyor.
Öğrenci ziyaretçi vizesi (6 aylık) ve Uzatılmış öğrenci ziyaretçi vizesi (6-11 aylık), kısa süreli dil kurslarına katılım amacı taşıyan, en az 6 aydan en fazla 11 aya kadar olan kalışlar için verilmektedir. Bu iki vize türü ile İngiltere’de çalışma izni çıkarma ve vizenizi İngiltere’den uzatma gibi imkanlarınız yok. Vizeniz bittiğinde Türkiye’ye geri dönüp tekrar başvuru yapmanız gerekiyor. Bu vize için orta düzey (intermediate) İngilizce bilgisi şartı bulunmuyor.
Çalışma vizesi
Birleşik Krallık’ta çalışmak isteyenlerin başvurabileceği 2 tür vize var: Tier 2 ve Tier 5 Bu iki vize türü de İngiltere’de çalışma izni (work permit) sağlayan vizeler.
Tier 2, Genel Çalışma Vizesi olarak geçen, Birleşik Krallık’taki bir işveren kurumda işe girdiğinizde almanız gereken vize türü. Bu vize türü ile haftada 20 saati geçmeyecek şekilde ve aynı sektörden olmak kaydıyla ek iş yapabiliyor, aile bireylerini yanında kendisiyle beraber İngiltere’ye getirebiliyor.
Tier 5, İngiltere Geçici Çalışan Vizesi olarak geçen, Birleşik Krallık’taki bir işveren kurumda kısa dönemli (12 – 24 ay) çalışacakların alması gereken vize türü. Genel olarak yaratıcı alanlarda çalışanlar ve sporcular, vakıf – hayır kurumlarında çalışanlar, din görevlileri, Erasmus programı adaylarının ve uluslararsı anlaşmaların devrede olduğu durumlarla Birleşik Krallık’ta çalışacak kişilerin aldığı vize türü. Bu vize türünde de kişi haftada 20 saati geçmeyecek şekilde ve aynı sektörden olmak kaydıyla ek iş yapabiliyor, aile bireylerini yanında kendisiyle beraber İngiltere’ye getirebiliyor. Fakat kesinlikle her ay banka hesabında diğer aile bireylerinin sponsorluğunu üstlenebilecek miktarda para sahibi olması gerekiyor.
Yerleşme vizesi
Birleşik Krallık vatandaşlarının, Birleşik Krallık dışı ülkelerin vatandaşı aile bireyleri için yerleşim hakkı veren vize türü. İngiltere Yerleşim Vizesi (settlement visa) olarak geçen vizenin, evli, evli olmayan, nişanlı, ebevyn, siyasi nedenlerden aile birleşimi, 18 yaş altı çocuklar, evlatlık çoçuklar, diğer akrabalar vs türleri var.
Ayrıca bu türlerin de kendi içinde çeşitli kırılımları bulunuyor.
Artık bu detayları kafamızda netleştirdiysek İngiltere vizesi başvurumuza başlayabiliriz.
ADIM ADIM İNGİLTERE VİZE BAŞVURUSU
İngiltere vize işlemleri temelde, internetten online olarak başvuru formunun doldurulması, bir çıktısını alınması, seçilen vize türüne göre gerekli evrakların hazırlanması, randevu yeri, tarihi ve saatinin belirlenmesi, vize ücretlerinin ödenmesi, randevu tarihinde randevu yerinde bizzat bulunarak belgelerin teslimi, parmak izi alımı ve diğer biometrik veri girişlerinin yapılması, belgelerin teslim tarihinden itibaren en fazla 3 hafta içinde nihai sonucun çıkması olarak özetlenebilen bir süreç.
1. ADIM:
İNGİLTERE VİZESİ ONLINE BAŞVURU FORMUNU DOLDURUN
Visa4UK sitesine tıklayın. Buradaki başvuru formunu doldurmanız gerekiyor. İngiltere vizesine internetten sorunsuz başvuru yapabilmek için Internet Explorer 10-9-8, Chrome 30-29, Firefox 25 gibi Visa4UK sitesinin desteklediği tarayıcılardan birini kullanıyor olmanız gerekiyor. Aşağıda adım adım formu nasıl dolduracağınızı anlattık:
ÖNEMLİ UYARILAR
– Başvurunuzun kendi içinde tutarlı olması çok çok önemlidir. Kalış süreniz ve yaptığınız rezervasyonların gerektirdiği harcama bankadaki tüm birikiminize denk geliyorsa bu pek ikna edici bir durum değil. İngiltere Konsolosluğu’nu etkilemek için gidip de en pahalı otelden rezervasyon yapmanın bir manası yok. Ayağını yorganına göre uzatan bir tablo daha samimidir.
– Formda doldurduğunuz bilgileri sunduğunuz dokümanlarla ispatlamanız beklenir. Gelirinizi olduğundan daha fazla beyan etmeyin. Örneğin; maaşınızı bordroda göründüğü kadar olmalı. Elden aldığınız düzenli bir geliriniz daha olsa bile bunu ispat etmenize imkan olmadığından başvurunuza yazmanızı önermiyoruz çünkü ispatı olmayan her beyan çarpık duracaktır. Keza birikmiş gelirinizi de bankadan alacağınız varlık raporundan fazla göstermeyin.
– Daha önce vize başvurusunda bulunduysanız o başvurunuzdaki tüm beyanlarınız ve başvurunun sonucu onların sisteminde kayıtlı olarak duruyor. Daha önce red aldıysanız “Daha önce red aldınız mı” sorusunda açık açık evet diyin, kesinlikle saklamaya çalışmayın. Saklamak yalan beyana girer. Aynı şekilde başvurunuz daha iyi dursun diye daha önce verdiğiniz değişmez bilgiler üzerinde oynamalar yapmayın; örneğin daha önceki başvurunuzsa eğitim durumunuz lise dediyseniz, üniversite demeyin (tabi eğer bu zarfta ünivesite bitirmediyseniz).
👉 1.1. Visa4UK Adresinden Hesap Açın
– Eğer ilk kez online olarak İngiltere vizesine başvuruyorsanız, Visa4UK adresine girdiğinizde ilk olarak Start Now bölümünden ikamet ettiğiniz ülkeyi Türkiye olarak seçiyorsunuz. Formun İngilizce doldurulması gerekiyor. Bu nedenle eğer ihtiyaç duyarsanız, hesabınızı oluşturduğunuz bölümde yardımcı dil olarak Türkçe seçeneğini seçebilirsiniz.
– Ardından karşınıza “What are you coming to the UK to do?” (Birleşik Krallığa Ne Amaçla Geliyorsunuz?) sorusu ve çeşitli şıklar çıkıyor. Bu sorunun amacı ülkeye giriş yaparken vizeye ihtiyacınız olup olmadığını belirlemeye yönelik. Ülkeye gidiş amacınıza göre şıklardan birini seçiyorsunuz. Biz ilk soruyu turistik amaçlı şeklinde yanıtladık ve aşağıdaki tüm adımları, “Standard Visitor visa” (standart turist vizesi) üzerinden ele aldık.
– Standart turist vizesi sayfasına geçtiğinizde “Apply”a (Başvur) tıklayarak bir sonraki adıma geçiyorsunuz.
– Karşınıza çıkan Standard Visitor visa sayfasının alt kısmında Create an Account (Bir hesap oluşturun) bölümünden kendinize bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Eğer hali hazırda bir hesabınız varsa Sign in (giriş yap) bölümünden daha önce belirlediğiniz şifre ile hesabınıza giriş yapabiliyorsunuz.
– Bu bölümde isim, soyisim, doğum tarihi, uyruk gibi temel bilgilerin yanı sıra e-mail adresiniz, açık adresiniz ve telefon numaranız gibi temel iletişim bilgilerinizi girmeniz bekleniyor. Ardından da kendinize bir şifre belirliyorsunuz. Bu işlemleri tamamladıktan sonra sisteme girmiş olduğunuz e-mailinize bir hesap onay maili geliyor. Gelen maile tıkladığınızda otomatik olarak hesabınız aktive oluyor. Artık önünüze açılan sayfadan belirlediğiniz şifreyi ve e-mail adresinizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz.
– Sisteme girdiğinizde size kendiniz için mi yoksa başkası adına mı başvuru yaptığınız soruluyor. Eğer kendiniz adına yapıyorsanız “Apply For Myself” eğer bir başkası adına yapıyorsanız “Apply For Someone Else” bölümüne girerek devam ediyorsunuz.
👉 1.2. Vize Türünü Seçin
Bir sonraki aşamada önce seyahat tarihinizi ve pasaport numaranızı sisteme giriyor ardından da vize türünüzü seçip, seçtiğiniz vize türünün gerektirdiği soruları yanıtlayın. Turistik amaçla gideceğinizi varsayarsak “Reason for Visit” bölümünü visit, “Visa Type”‘ı tourism, “Visa Sub Type”ı 6 months (6 aylık) olarak seçiyorsunuz.
“*” ile işaretli alanlar zorunlu alanlardır. Hepsinin KESİNLİKLE eksiksiz doldurulması gerekiyor. Ardından “create application”’a tıklayıp devam ediyorsunuz.
Başvuru formunu doldurmaya geçmeden önce, “Go To Application”ı tıklayarak “GWF reference” (Başvuru referans) numaranızı elde ediyorsunuz.
👉 1.3. Başvuru Formunu Doldurun
Seçtiğiniz vize türüne ait başvuru formunda ilgili alanları eksiksiz doldurduğunuzda, sayfanın sol kısmındaki alanlar yeşile dönüyor. Eğer bir soruyu atlarsanız o sorunun olduğu konu başlığı da siyah renkte kalıyor ve devam etmenize izin verilmiyor. DİKKAT: Formun İngilizce doldurulması gerekiyor. Bu nedenle eğer ihtiyaç duyarsanız, hesabınızı oluşturduğunuz bölümde yardımcı dil olarak Türkçe seçeneğini seçebilirsiniz.
Formda Yanıtlamanız İstenilen Bölümler
1. Pasaport ve Seyahat Bilgileri
Pasaport bölümünde, sizden pasaportunuzu aldığınız tarih, pasaportunuzun geçerli olduğu tarih, pasaportunuzu aldığınız il, makam, vize başvurusunda bulunduğunuz ülkenin vatandaşı olup olmadığınız, bu pasaportunuzun sizin ilk pasaportunuz olup olmadığı gibi sorular soruluyor. Ardından son 10 içinde sahip olduğunuz tüm diğer pasaportların ve seyahat belgelerinin detaylarını girmeniz bekleniyor.
Seyahat bölümünde ise, birlikte seyahat edeceğiniz biri olup olmadığı, Birleşik Krallık’ta ne kadar süre kalmayı planladığınız ve konaklayacağınız yerin tam adresini belirtmeniz bekleniyor. Bu aşamaları doldurduktan sonra next section’a bastığınızda Pasaport ve Seyahat Bilgileri bölümü yeşil renge dönüyor ve sistem sizi Kişisel Detaylar ve Seyahat Geçmişiniz bölümüne geçiriyor.
2. Kişisel Detaylar ve Seyahat Geçmişiniz
Kişisel Detaylar bölümünde sisteme kayıt olurken girmiş olduğunuz iletişim ve adres bilgileri teyit ediliyor. Verdiğiniz adreste ne kadar süredir ikamet ettiğiniz soruluyor.
Seyahat Geçmişiniz bölümünde ise, YES / NO sorularıyla, soruların cevabı YES ise nedenlerini açıklayarak cevaplamanız üzere, son 10 yıl içinde Birleşik Krallık, Birleşik Krallık’ın Denizaşırı Toprakları veya İngiliz Milletler Topluluğu Ülkeleri için vize vize alıp almadığınız, seyahat edip etmediğiniz veya seyahat edip de ülkeye alınmadığınız, kendi isteğinizle ayrıldığınız, herhangi bir ülkeden sınır dışı edilip edilmediğiniz soruluyor. Ayrıca son 10 yıl içinde herhangi bir ülkeye girişinizin olup olmadığı, başka bir ülkede veya kendi ülkenizde davalı, sanık veya suçlu konumunda bulunup bulunmadığınız sorgulanıyor. Gerektiği durumda sizi konsolosluğa görüşmeye çağırmak durumunda kalırlarsa görüşmeyi hangi dille yapılmasını istediğiniz de soruluyor. Bu aşamaları doldurduktan sonra next section’a bastığınızda Kişisel Detaylar ve Seyahat Geçmişiniz bölümü yeşil renge dönüyor ve sistem sizi Aile Detayları bölümüne geçiriyor.
3. Aile Detayları
Bu bölümde önce medeni durumunuz soruluyor. Eğer evli veya nişanlıysanız, beraber seyahat edecek olun veya olmayın, eşinizin veya nişanlınızın da pasaport bilgilerini girmeniz gerekiyor. Daha sonra da babanızın, annenizin ve varsa çocuklarınızın kimlik bilgileri isteniyor. Next section’a bastığınızda Çalışma ve Gelir bölümüne geçiyorsunuz.
4. Çalışma ve Gelir
Çalışma bölümünde tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışan, kendi işinizin çalışanı, öğrenci, gönüllü, işsiz, eş/aile sponsorlu şıklarından birini seçiyorsunuz. Böylece o şıkka ait soruları önünüze çıkıyor. Eğer tam zamanlı veya yarı zamanlı çalışansanız veya kendi işiniz varsa, aylık NET kazancınızın miktarını belirtmeniz gerekiyor. Şirket / kuruluş adı, o kuruluştaki pozisyonunuz, kuruluşun adresi ve iletişim bilgileri, ne kadar süredir çalıştığınız gibi sorulara cevap veriyorsunuz.
Gelir ve Harcamalar bölümünde ise Birleşik Krallık seyahatiniz boyunca yapacağınız konaklama, yaşam, ulaşım gibi masraflarınızın tahmini olarak Pound üzerinden ne kadar olacağı ve bu masrafları karşılamaya yeterli bütçeniz olup olmadığı soruları yer alıyor. Eğer sponsorunuz varsa, önce kim olduğu sonra da size ne kadar maddi katkı sağlayacağı soruluyor. Daha sonra bir sonraki adım olan Birleşik Krallık’taki Aile Üyeleri ve Arkadaşlar bölümüne geçiyorsunuz.
5. Birleşik Krallık’taki Aile Üyeleri ve Arkadaşlar
Bu bölüm Birleşik Krallık’ta ne yapacağınızı ve seyahat planınızı detaylı olarak anlattığınız bölüm. Eğer Birleşik Krallık’ta yaşayan arkadaşınız veya akrabanız varsa, açılan ekstra pencerede, kısaca onların kimlik, iletişim ve ikamet bilgilerini giriyorsunuz. Yoksa next diyorsunuz ve Tıbbi Tedavi bölümüne geçiyorsunuz.
6. Tıbbı Tedavi
Eğer daha önce Birleşik Krallık’ta herhangi bir tedavi görmüşseniz, tedavinin tarih aralığı, tedavi olduğunuz yerin adres – iletişim bilgilerini ve varsa toplam tedavi masrafınızı belirtiyosunuz.
7. 18 Yaş Altı
18 yaşın altındaki başvuru sahiplerinin, önce ebeveyn kimlik, adres ve iletişim bilgilerinin girip, sonra da seyahate yalnız mı, ebeveynlerle mi, yasal vasiyle mi, başka bir yetişkinle mi çıktığınızı belirtmeniz isteniyor. Eğer ebeveynler dışında biriyle seyahat ediliyorsa o kişinin kimlik, adres ve iletişim bilgilerini veriyorsunuz.
8. Ek Bilgiler
Eğer başvurunuzla ilgili eklemek istediğiniz herhangi bir şey varsa bu bölüme yazıyorsunuz.
👉 1.4. Başvurunuzu Onaylayın
Bu bölüm başvurunuzun son haline bakabildiğiniz veya üzerinde değişiklik yapabildiğiniz bölüm. “confirm application”a (başvuruyu onayla) tıkladığınızda o ana kadar girmiş olduğunuz tüm bilgileri görebiliyor, gerekirse “return to application” a (başvuruya geri dön) tıklayarak üzerinde değişiklik yapabiliyor veya “submit application”a (başvuruyu teslim et) tıklayarak başvurunuzun nihai halini gönderebilirsiniz. DİKKAT: “submit application”a tıkladıktan sonra başvurunuz üzerinde tekrar değişiklik yapamıyorsunuz.
“Sign Declaration”a (beyanın imzalanması) bölümüne tıkladığınızda boş alana adınız ve soyadınızı yazarak imzanızı atıp başvurunuzu okuduğunuzu, verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu ve gerçekliğini tasdikliyorsunuz. Eğer eksik bir belgeye sahipseniz kesinlikle imzayı atmadan önce sebebini açıklamalısınız.
👉 1.5. Başvuru Formunun Çıktısını Alın
İster bireysel, ister aracı şirket desteğiyle olsun, İngiltere vizesi almak için vize başvuru merkezine gittiğinizde bu başvuru formunun (VAF1A Başvuru Formu) çıktısını, sizden istenilen diğer belgelerle birlikte getirmeniz gerekiyor.
2. ADIM:
İngiltere Vize Başvuru Merkezinden Randevu Alın
Sıra geldi randevu almaya. “Book Appointment”a (randevu al) bölümünden “Appointment Location” (randevu yeri) ve “Visa Appointment Type”ı (vize randevusu türü) seçiyorsunuz. Standart randevuya ek olarak, 4 vize randevu türü daha var. Bu seçenekler randevunun zamanlamasında sıkıntı yaşayanlar için ekstra bir ücret karşılığı çeşitli hızlandırmak ya da iş saatleri dışında başvuru kabulu gibi hizmetler sağlıyor. İNGİLTERE VİZESİ ÜCRETİ & KAÇ GÜNDE ÇIKAR yazımızdan bu servislerle ilgili bilgi alabilirsiniz.
Aracı şirket üzerinden ya da münferit olarak başvurmuş olmanız fark etmez; randevu günü randevunuza bizzat kendinizin gitmesi gerekiyor. Seyahat tarihinizden en erken 90 gün (3 ay) öncesine kadar randevu alabiliyorsunuz.
3. ADIM:
İngiltere Vize Ücreti Ödemesi
İngilter vize ücretleri online olarak ödeniyor. “condition of payment” (ödeme koşulları) bölümünü okuyup anladığınıza dair olan kutucukları işaretleyerek devam ediyorsunuz. Bu aşamada online ödeme sistemine geçiyorsunuz. Kredi kartınızla, 6 aylık, 1-2-5-10 yıllık olmak üzere güncel vize ücretini ödüyorsunuz. Ödemeyi yaptığınıza dair dekont e-mail adresinize otomatik olarak gönderiliyor.
Eğer ki başvurunuz reddedilirse, bu ücretin geri ödenmesi gibi bir durum yok.
2022 yılı için İngiltere turist vizesi başvuru ücretleri aşağıdaki gibi:
6 Aylık: 131 USD
2 Yıllık: 496 USD
5 Yıllık: 900 USD
10 Yıllık: 1105 USD
Eğer yukarıda belirttiğimiz hızlandırma ya da zamanlamada esneklik sağlayan servislerden birini alacaksanız bunları için ek ücret ödemeniz gerekiyor. Onların da ödemesini bu aşamada yapıyorsunuz. İşlemlerle ilgili emailınıza bir dekont ve randevu bilgilerinizi de içeren bir başvuru / referans numaranız gelecek. Bir çıktısını alıp başvuru dosyanızı eklemelisiniz.
4. ADIM:
İngiltere Vizesi İçin Gerekli Evrakları Toplayın
Vize başvuru merkezindeki randevunuza gelirken yanınızada getireceğiniz standart evraklar:
Başvuru formunuzun çıktısı
2 adet 35 mm x 45 mm ölçülerinde güncel, arka fonu açık renkte, biometrik fotoğraf, randevu bildiriminizin çıktısı
Yaptığınız ödemelere ilişkin bildirim emaili çıktısı
Destekleyici belgeler
Destekleyici belgeler
Destekleyici belgeler tüm başvurunun belki de EN önemli kısmı. Başvurunuzun konsolosluğa inandırıcı ve güvenilir görünmesi şart. Sizin burada vereceğiniz evraklara konsolosluğu, İngiltere’ye gitme sebebinizi, bu geziyi karşılayacak imkanlarınızın olduğunu ve İngiltere’ye kaçak yerleşmeye meğilli olmadığınız konularında ikna etmeniz gerekiyor. Örneğin; maaşınız, birikmiş paranız ve yaptığınız otel rezervasyonu tutarlı olmalı. Ayrıca çalışma durumunuza göre sizden sağlamanızı istedikleri gereken evraklar da değişiyor. Zaten randevu yeri ve türünü seçerken önünüze açılan saat/tarih seçeneklerinden size uygun olanı seçip “Next”’e (bir sonraki adım) tıkladığınızda randevu onayınız ve sizden istedikleri destekleyici belgeler sayfası açılıyor. Başvurunuz için gereken belgeleri öğrenip yine next’e tıklıyorsunuz. Bu konu ekranda göründüğü kadar hafif bir konu değil. Çok önemli bir konu olduğu için hepsini İngiltere Vizesi Gerekli Evraklar yazımızda iyice anlattık. Mutlaka okumalısınız.
Randevu gününüze kadar tüm bu evrakların hazır edilmesi lazım. Herhangi bir eksik belge olduğu zaman İngiltere vizenizin çıkması uzayabilir veya vize talebiniz reddedilebilir. Randevu günü belge teslimine istenilen belgelerin orijinallerini de getirmekte fayda var. Gerektiği durumda belgelerin orijinalleri de konsoloslukça alınıp daha sonra kargoyla size geri gönderiliyor.
5. ADIM:
Randevu Günü
Sistemden daha önce seçmiş olduğunuz İngiltere Vize Başvuru Merkezi’ndeki randevunuza, belgeleri teslim etmek ve parmak izi vermek üzere, doğru gün ve tam saatinde, kesinlikle ve kesinlikle bizzat kendiniz gelmelisiniz. Eğer herhangi bir nedenle randevunuza gecikirseniz tekrardan randevu almanız gerekiyor. 18 yaş altı kişilere randevu günü bir yetişkinin eşlik etmesi bekleniyor.
Görevlinin karşısına oturuyor ve hazır olan dosyanızı görevliye teslim ediyorsunuz. Görevli size “TLS contact checklist” yani (tüm belgelerinizi teslim ettiğinizde görevlinin size verdiği form) veriyor. Randevu günü belge teslimine, gereken durumlarda konsolosluğa gönderilmek üzere istenilen belgelerin fotokopilerinin yanında orijinallerini de getirmelisiniz. Son olarak tüm parmaklarınızın ve elektronik imzanız alınıyor, dijital fotoğraf çekimi yapılıyor.
Bu sırada bir mülakat gerçekleşmiyor ancak gerek duyduğu takdirde, İngiltere Konsolosluğu da sizi yeni bir mülakata çağırabiliyor veya e-maille bildirerek ek evrak talebinde bulunabiliyor.
6. ADIM:
Vize Başvurusunun Sonuçlanması
6.1 Vizenin Çıkması
- Nihai karar İstanbul’daki İngiltere Konsolosluğu’ndan çıkıyor. Vizenizin onaylanıp onaylanmadığını kişisel hesabınızdan belirlediğiniz şifreyi girerek takip edebiliyorsunuz. Bu alan sistemde “Visa Application Status” (vize başvuru durumu) bölümü diye geçiyor. Tabi aynı zamanda e-malinize vizenizin merkeze gönderildiği bildirimi de geliyor. Tabi vizenizin olumlu veya olumsuz sonuçlandığını başvuru yaptığınız vize merkezine gittiğinizde öğreniyorsunuz.
- Normalde vize başvurunuz ortalama 3 hafta içinde sonuçlanıyor. Bu süre 1 hafta da olabilir 3 hafta da olabilir. Fakat yine de vizenizin belirtilen sürede çıkmasının garantisi yok. Yoğun dönemlerde, resmi bayram ve tatillerde bu sürenin uzaması normal. Eğer teslim etmeniz gereken eksik belgeleriniz varsa veya konsolosluk sizden ek belge talep ederse bu süre daha da uzayabilir. Bu nedenle başvurunuza herhangi bir geçikme payı da koymanız faydalı olacaktır.
6.2 Vizenizin Teslimi
- Normalde içinde vizenizin yer aldığı pasaportunuz ve konsoloslukta olan orijinal belgeleriniz başvuru yaptığınız İngiltere Vize Merkezi’ne gönderiliyor. Size gelen e-mail doğrultusunda merkeze gidip kendiniz teslim alıyorsunuz.
- Vizenizi teslim alırken, yanınızda getirmeniz gereken bazı belgeler var. 1. Orijinal TLScontact checklist (tüm belgelerinizi teslim ettiğinizde görevlinin size verdiği form) 2. Üzerinde fotoğrafınızın bulunduğu kimliğiniz.
- Mail ile bildirim istemiyorsanız, daha garanti bir bildirim için SMS ile bildirimi de tercih edebilirsiniz. Fakat bu hizmetin de cüzi bir bedeli var.
- Bu aşamada ek bir ücret karşılığında vizenizin yer aldığı pasaportunuz adresinize kurye ile getiriliyor. Bu hizmetten yararlanmak için başvuru formunu doldurduğunu kişisel hesabınıza girip “Return Courier Service” (Adrese teslim kurye) seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Bu hizmetin de bedeli var.
VİZE İŞLEMLERİNİ SÜRESİ, HIZLANDIRMA VE ESNEKLİKLER
Konsolosluk 21 iş günü içinde yani 4 hafta içinde kararını neticelendiriyor ve başvurunuzu İngiltere Vize Başvuru Merkezi’ne postalıyor. Eğer yoğunluk yoksa daha erken de yollayabiliyorlar; mesela bizimki 2 hafta içinde geldi. Ancak aceleniz var ise ya da başvuru merkezinin saatleri size uymuyorsa ekstra bir ücret ödeyerek öncelik ya da zamanda esneklik hakkı satın alabiliyorsunuz. Bu servisler neler, ücretleri ne kadar İNGİLTERE VİZESİ ÜCRETİ & KAÇ GÜNDE ÇIKAR yazımızda bulabilirsiniz.
İNGİLTERE VİZE BAŞVURU MERKEZİ
İstanbul ve Ankara’daki İngiltere konsoloslukları ve diğer şehirlerdeki İngiltere fahri Konsoloslukları direkt vize başvurusu kabul etmiyorlar. Bunun için belirli şehirlerde İngiltere Vize Başvuru Merkezleri var. Online olarak alınan tüm randevular ve biometrik veri alımları bu merkezlerde gerçekleşiyor. Vize teslimatı da bu merkezlerden gerçekleşiyor. Türkiye’deki tüm İngiltere Vize Başvuru Merkezleri’ni aşağıda verdik:
İstanbul Vize Başvuru Merkezi
Adres: Profilo AVM, Gülbahar Mahallesi, Cemal Sahil Caddesi, Kat.4 No.138/A Mecidiyeköy İstanbul Konum için tıklayın.
Ankara Vize Başvuru Merkezi
Adres: Sheraton Business Centre, Boğaz Sokak, Kavaklıdere 06700, Ankara Konum için tıklayın.
İzmir Vize Başvuru Merkezi
Adres: Aksoy Plaza, Kıbrıs Şehitleri Caddesi No:152, Alsancak 35220 Konum için tıklayın.
Bursa Vize Başvuru Merkezi
Adres: Sheraton Bursa Hotel, Odunluk Mahallesi, Akpınar Caddesi 16110 Nilufer Konum için tıklayın.
Adana Vize Başvuru Merkezi
Adres: Adana Ticaret Odası, Abidinpaşa Caddesi No: 52 Seyhan/Adana Konum için tıklayın.
Antalya Vize Başvuru Merkezi
Adres: Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Göksu Mahallesi, Gazi Bulvarı No 531 Konum için tıklayın.
Gaziantep Vize Başvuru Merkezi
Adres: Muammer Aksoy Bulvarı, Hüseyin İncioğlu Cad. No.34/B Şehitkamil Konum için tıklayın.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Vize Başvurumu Ne Zaman Yapmalıyım?
Özellikle de Türkiye ve Birleşik Krallık’taki belli başlı tatil dönemleri öncesinde başvurunuzu işlem süresi için yeterince zaman tanıyarak yapmanızı öneririz. Vize başvurunuzu yolculuk tarihinizden 3 ay öncesine kadar yapabilirsiniz.
İngiltere Vizesi Kaç Günde Çıkar?
İstenilen vize belgeleri eksiksiz teslim edildiyse nihai sonuç 21 iş günü içinde çıkıyor. Fakat resmi tatiller, bayramlar gibi dönemlerde yaşanabilecek yoğunluk hesaba katılarak seyahat tarihinden en az 1-1,5 ay öncesinden başvuru yapılması en sağlıklı olur. İngiltere vizesi için en erken başvurabileceğiniz tarih de seyahat tarihinden 3 ay öncesine kadar olabiliyor. Fakat ek hizmetlerle vize başvurunuzu hızlandırabiliyorsunuz. Bu hizmetler ekstra ücrete tabi olan Süper Öncelikli Vize ve Öncelikli Vize servisleri. Daha fazla bilgi için: İngiltere Vizesi Kaç Günde Çıkar
İngiltere Vizem Reddedilirse Ne Yapabilirim?
Eğer İngiltere vizesi başvurunuz olumsuz sonuçlandıysa, tekrar vize başvurusunda bulunabiliyor ama turist vizesi için çıkan karara itiraz edemiyorsunuz. Eksik veya açık olmayan belgeler yüzünden red almışsanız, eksikleri veya hataları düzeltip tekrar başvurduğunuzda bir önceki başvurunuz red aldı diye otomatik olarak yine red alacağınız diye bir şey yok. Tabi eğer belgelerde sahtecilik gibi hayati hatalar yapmadıysanız. Böyle bir suç için 10 yıl ülkeye girememe durumunuz bile olabilir.
Vize Sonucuna İtiraz Hakkı Var Mı?
İngiltere vizesinin her türü için red kararına itiraz hakkı ne yazık ki yok. Örneğin İngiltere Aile Ziyareti vizesine red kararından 28 gün içinde itiraz edebiliyorken, Genel Turist vizesine edemiyorsunuz. Tekrardan başvuru yapmanız gerekiyor.
İngiltere Yeşil Pasaporta Vize İstiyor Mu?
Evet istiyor. Yeşil ve gri pasaport sahiplerine de vize uygulaması var. Sadece siyah pasaport sahipleri İngiltere’nin vize uygulamasından muaflar.
İngiltere’ye Kendi Aracıyla Gidecek Olanlar Ne Yapmalı?
İngiltere vizenizi aldınız fakat İngiltere’ye kendi aracınızla gitmek istiyorsunuz. O zaman çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor) ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz. Özel araçla yurtdışına çıkmak hakkında tüm bilinmesi gerekenleri ÖZEL ARAÇLA YURT DIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERİN EL KİTABI yazımızda detaylıca anlattık.
Tüm Belgelerin İngilizce Olması Gerekiyor Mu?
Evet. Tüm İngiltere vize başvuruları UK Border Agency (Birleşik Krallık Vize ve Göç Dairesi) çalışanları tarafından tarafından değerlendirildiğinden, tüm belgelerin İngilizce olarak düzenlenmesi gerekiyor. Türkçe olan belgelerin yeminli tercüme bürolarınca tercüme edilmiş olması bekleniyor. Terüme belgelerin hepsinde tercümanın adı, iletişim adresi, imzası, tarih ve noter onaylı tasdik olması gerekiyor.
Başvurumu Nasıl Geri Çekebilirim?
Başvurunuzu çekmek isterseniz, başvuru yaptığınız vize başvuru merkezi aracılığıyla başvuru geri çekimi talep formu doldurmanız gerekiyor. Bir kere başvurunuzu geri çektiğinizde, herhangi bir değerlendirme yapılmaz, pasaportunuz ve belgeleriniz vize merkezine geri iade edilir.
Başvuru Sonrasında Orjinal Belgelerim İade Edilmedi. Ne Yapmalıyım?
Eğer orijinal belgeleriniz hala size geri teslim edilmediyse, buraya bir e-mail ile geri iadesini beklediğiniz belgeleri hatırlatabilirsiniz.
İstenilen Ek Belgeleri Nasıl Teslim Ederim?
Eğer sizden ek belge istendiyse, Pazartesi – Cuma sadece 10.00 – 11.00 saatleri arası bavurunuzu değerlendirecek olan İngiliz Konsolosluğu’na getirebiliyorsunuz.
İNGİLTERE KONSOLOSLUĞU BİLGİLERİ
Birleşik Krallık vizesi için başvuran herkes, vizeyle ilgili bilgili almak ya da vize başvuru süreciyle ilgili soru sormak için, özel olarak oluşturulmuş uluslararası danışma servisinden yararlanabiliyorlar: https://ukvi-international.faq-help.com/
Ankara İngiltere Büyükelçiliği
Adres: Çankaya, Şht. Ersan Cd. 46/A, 06680 Çankaya/Ankara Tel: (0212) 334 64 00 Fax: +90 312 455 33 52 E-mail: info.officer@fco.gov.uk Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma, 08.45 – 17.00 Konum için tıklayın.
İstanbul İngiltere Konsolosluğu
Adres: Kamer Hatun, Meşrutiyet Cd. No:34, 34435 TepeBaşı/Beyoğlu Tel: (0312) 455 33 44 Fax: +90 212 334 64 01 E-mail: britembcon@fco.gov.uk Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma, 08.30 – 16.45 Konum için tıklayın.
İNGİLTERE VİZESİ İLE GİDEBİLECEĞİNİZ YERLER
Ülkemizde sıkça İngiltere vizesi olarak geçen vizenin orijinal adı Birleşik Krallık vizesi (UK visa). Yani bu vizenin kapsama alanı sadece İngiltere ile sınırlı değil. Bu vize, İngiltere’nin denizaşırı toprakları dahil İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda’yı da içine alan çok geniş bir alanı kapsıyor. Aşağıda Birleşik Krallık vizesi ile gidebileceğiniz yerleri listeledik:
- İngiltere
- İskoçya
- Kuzey İrlanda
- Galler
- Anguilla
- Bermuda
- İngiliz Virgin Adaları
- Cayman Adaları
- Pitcairn
- Cebelitarık
- Montserrat
- Falkland Adaları
İNGİLTERE’NİN BREXIT KARARI
Birleşik Krallık, Avrupa Birliği üyeliğinin beraberinde getirdiği ekonomik bağlayıcıklıkları gerekçe göstererek, 1973’te katıldığı Avrupa Birliği üyeliğine son verme kararı aldı. 2016’daki referandumun %52 oranında Brexit yönünde çıkmasıyla 2017 yılı itibariyle İngiltere dahil diğer tüm Birleşik Krallık ülkeleri Avrupa Birliği dahilinde olmayacak.
Birleşik Krallık, zaten Avrupa Birliği’ne üye olduğu zamanlarda da diğer üye devletlerden ayrı olarak Schengen Vizesi uygulamasına dahil olmayan, Euro yerine kendi para birimini kullanmaya devam eden bir politika izliyordu. Bu durumda 2016’da yaşanan Brexit yani Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması kararı ile 2017’de Türk vatandaşları için vize uygulamaları ne yönde değişecek henüz kesinleşmiş değil. Ama kesinlikle altını çizmek gerekir ki İngiltere vizesine sahipseniz fakat Schengen’iniz yoksa diğer Avrupa ülkelerine İngiltere üzerinden geçemiyorsunuz. Mutlaka Schengen’inizin olması gerekiyor. Yani İngiltere vizesi ile sadece İngiltere ve Birleşik Krallık dahilindeki ülkelere girebiliyorsunuz.