İRAN TURU PLANLAMASI & İRAN REHBERİ

Bu İran rehberi yazımızda gezinizi planlarken bütün bilmeniz gerekenleri bilgileri bir yerde toplamaya çalıştık. Başka hiç bir kaynağa başvurmadan tüm soru işaretlerinizi gidebileceğiniz nitelikte yazı çıkartmayı amaçladık.

İran Nasıl Bir Yer?

Lafa İran ile ilgili beklentileriniz her neyse, çıtanızı x2 yükseltebilirsiniz diyerek başlamak istiyoruz. Aranızda Tahran’a iş vs için gitmiş olanlar varsa Tahran’nın İran’ın güzelliğini gölgeleyen çirkinliğine lütfen aldanmayın. Gözlerinizi fal taşı gibi büyüten estetikte yerler, tüylerinizi diken diken eden mistik coğrafyalar görecek, iki günde 2. derecen kuzen olacağınız İranlılarla tanışacaksanız. Tur ile gidenler pek dışarıdan insanla tanışmadıkları için akraba zincirinin büyüme saadetinden mahrum kalabilirler tabi.  🙂

Bizim önerimiz her zaman ve her yeri olduğu gibi, İran’ı da kendi başınıza keşfetmeniz. Güvenlik anlamında Avrupa’dan kesinlikle eksik kalır bir yanı yok,  misafirperverlik & yardımseverlik gibi şeylerdeyse Avrupa’dan çok ötedeler. Tursuz kendi kendinize keşfedememeniz için neden yok. Ancak, yanlız bir kadınsanız göreceğiniz aşırı ilgiden rahatsız olup, kendi başınıza keşfetmeyi tercih etmeyebilirsiniz. Diğer taraftan 1 kadın 1 erkek ya da birkaç kadından oluşan bir grup da İran’da seyahat etmek için elverişli.

Gitmeden Mutlaka Bilinmesi Gerekenler


Kadın ve erkeklerin İran İslam Cumhuriyet’inin işleyişine dair gitmeden önce mutlaka öğrenmesi gereken bazı şeyler var.

1. İran’da kadın turistler nasıl giyinmeli & İran’da tessettür
Bu konu daha İran’a ayak basmadan insana stres yapıyor. İran’da kapanmak özgür bir seçim değil, bir yasa olduğu için neyin nasıl kapanacağının da bir kuralı var. Mesela sandalet giyilebiliyor ama yarım kollu kıyafetler uygun bulunmuyor. Ya da bir rüzgar kafanızsaki örtüyü alıp götürse ne olur? Gözünüz korkmasın, İran oldukça sıkı kurallarla yönetilen bir yer olsa da işleyişte çok daha rahat. Hele turistlere inanılmaz bir müsama gösteriyorlar. Yine de nerede nasıl davranılacağını bilmek gerekiyor. Meşhed, Qom mesela oldukça muhafazakar yerlerken, Şiraz daha liberal. Şiraz’da skinny jean üzeri kalçayı örten bir gömlek ile rahat edebilirken, Meşhed’de kendinizi çıplak hissedebilirsiniz. İşte bunun gibi elzem konuları bu yazıda anlattık.

2. İran’da dikkat edilmesi gerekenler
İran’da döviz bozdurmaktan tutun da, İran’da rock müziğin yasak olmasına kadar bilmeniz gereken bazı şeyler var. Çalışma günleri Hicri takvim kullandıkları için bizden farklı ve güneşin insafsızlığı nedeniyle bazıl yerlerde siesta uygulanıyor. Bunlar orada da keşfedebileceğinşz şeyler ama bazı şeyleri gitmeden bilmekte fayda var; mesela gay olmak ölümle cezalandırılabilen bir suç.

3. İran İslam Devrimi
Nereye giderseniz gidin, rejimin nefesini ensenizde hissedeceksiniz. Her 80 kişiden birinin gizli polis olduğu bilgisi insanların toplum içindeki davranışlarını bayağı bir şekillendiriyor. Humeyni ve İran İslam Devrimi’nin gelişini gitmeden mutlaka bir okuyun deriz, çünkü bu karşılacaşacağınız her şey için iyi bir analiz şablonu sağlayarak anlamanıza yardımcı olacak.

4. İran hakkında genel bilgi edinmek için de bu yazıya tıklayabilirsiniz.

İran’a Gitmek İçin En İyi Zaman

Nisan İran’a gitmek için ideal zaman. Hava sıcak ama bunaltıcı değil. Ancak yüksek sezon olduğundan otellerde yer bulmak zor ve fiyatlar da pahalı oluyor. O yüzden Mart ve Mayıs’ı da öneririz.

İran Turu Planlamak İçin Bilgiler

İran’ı hakkıyla gezmek için bi 10 günü kafadan çıkarmalısınız ama 14 gün aslında ülkenin en etkileyici yerlerini görmek için ideal zaman. Tüm ülkeyi gezmek ise 1 ay ve üzeri zaman ister.

Aşağıdaki tabloda turistlere önerilen klasik 13 günlük programı bulabilirsiniz. Tahran’a uçak ile varılıyor ve geri kalan tüm seyahat boyunca araba ile yavaş yavaş güneye iniliyor.

2 Haftalık klasik İran Turu:

GÜN ŞEHİR GÖRÜLECEK YERLER DAHA FAZLA BİLGİ
1. gün Tahran – Gülistan Sarayı

– İran Ulusal Müzesi

– Tahran Çarşı

– İran Ulusal Mücevher Müzesi

Tahran’da Gezilecek Yerler
2. gün Tahran – Sadabat Sarayı

– Niavaran Sarayı

– Tecriş Çarşısı

3. gün Tahran – Milad ve Azadi Kuleleri

– Tochal Kayak Merkezi

4. gün İsfahan – İmam Humeyni Türbesi (Tahran’dan çıkışta)

– Borujerdi Konağı (Kaşan’da)

– Ağa Bozorg Cami(Kaşan’da)

– Sultan Amir Ahmed Hamamı (Kaşan’da)

Kaşan Gezi Rehberi
5. gün İsfahan – Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı)

– Mescid-i Şah (Abbasi Camisi)

– Şeyh Lütfullah Cami

– Ali Kapı Sarayı

– Çehel Sütun Sarayı (40 Sütun Sarayı)

İsfahan Gezi Rehberi
6. gün İsfahan – Jameh Cami

– Zayandeh Nehri Köprüleri

– Vank Katedrali

7. gün İsfahan -İmam Meydanı’ndaki çaycılar ve çarşı
8. gün Yezd – Amir Chakhmaq Cami Kompleksi

– Yezd Jameh Cami

Yezd Gezi Rehberi
9. gün Yezd – Yezd Sessizlik Kuleleri

– Zerdüştlük Ateş Tapınağı

10. gün Şiraz – Zein-o-din Kervansarayı

– Pasargad Antik Şehri

Şiraz Gezi Rehberi
11. gün Şiraz – Persepolis

– Nakş-ı Rüstem ve Nakş-ı Recep Mezarları

12. gün Şiraz – Hafız-ı Şirazi ve Şeyh Sadi-I Şirazi Anıt Mezarları

-İrem Bahçesi

13. gün Şiraz – Nasir al-Mülk Cami

– Kerim Hand Zend

 

Notlar

1. GÜN: Gülistan Sarayı’yla İran Ulusal Müzesi birbirine yakınlar ve çok da büyük değiller, bu yüzden çok zamanınızı almayacaklardır. İran Mücevher Müzesi de Tahran’ın en çok turist çeken noktalarından, kraliyet mücevherlerine göz atmak isterseniz görülesi bir yer.

2. GÜN: Tahran’ın kuzeyinde eskiden Şah’ın yaşadığı yer şimdi şehir müzelerine dönüştürülmüş. Sadabat Sarayı’nın için 10 farklı büyüklükte bina var. Niavaran Sarayı da aslında benzer ama Sadabat’tan daha ufak. Yakınlarda da alışveriş yapabileceğiniz, bir sürü kafe-restoran bulabileceğiniz Tecriş Çarşısı var.

3. GÜN:Eğer vaktiniz varsa Tochal Kayak Merkezi’nin tepelerindeki kışlık evleri ve dağ yamaçlarını görün.

4. GÜN: Tahran’dan İsfahan’a giderken İmam Humeyni Türbesi’ne uğrayabilirsiniz. Sonra Kaşan’a devam edip zaman durumunuza göre Borujerdi Konağı, Ağa Bozorg Cami, Sultan Amir Ahmed Hamamı sevilen yerlerden. Biz Kaşan’ı çok sevdik, ne yapın edin en azından bir uğrayın deriz.

Not: Türbe, saray, çarşı hepsi harika peki hiç eğlence yok mu diyenler için Tahran’ın çılgın gece hayatını yazdık. Merak edenler Tahran Gece Hayatı yazımızda kendilerini biraz şok edebilirler. 🙂

5. GÜN: Gününüzü içinde Abbasi Camisi, Şeyh Lütfullah Cami ve Ali Kapı Sarayı’nın da bulunduğu İmam Meydanı’nda geçirin. Meydanda bir sürü lokal dükkan ve hediyelik eşya satan yer bulabilirsiniz. Çehel Sütun Sarayı ve Bahçeler de yakın.

6. GÜN: İsfahan ‘ın tarihi köprüleri çok meşhur, birçok insan burada zaman geçirip bir şeyler yiyip içmek için geliyor.

7. GÜN: İsfahan’ın yerel çaycılarına mutlaka bir uğrayın. Geleneksel mimarisi ve avlusuyla ünlü Abbasi Hotel’de çay-kahve molası verin.

8. GÜN: Yezd’de geldiğinizde mutlaka Amir Chakhmaq Cami Kompleksi’ni ve Yezd Jameh Cami’ni görün.

9. GÜN: Sabah Yezd Sessizlik Kuleleri’ni ve Zerdüştlük Ateş Tapınağı’nı gezin. Sonra da günün kalanını eski şehri keşfetmeye ayırın.

10. GÜN: Yezd’den ayrıldıktan sonra Zein-o-din Kervansarayı’na uğrayın. Sonra Şiraz’a doğru yol koyulduktan sonra Pasargad Antik Şehri Şiraz’ın kuzeyinde kalacak, orası da görülmeye değer.

11. GÜN: Şiraz’ın biraz dışındaki kocaman Persepolis Antik Şehri’ni kapsamlı gezmek istiyorsanız bütün gününüzü ayırın deriz. Bunun dışında Nakş-ı Rüstem ve Nakş-ı Recep Mezarları da görülmeye değer.

12. GÜN: İran’ın en önemli iki şairinden olan Hafız ve Sadi’nin mezarları kamusal bir toplanma alanı olarak iş görüyor. Haftasonları çekirdeğini alan burada.

13. GÜN: Son iki gününüzü Şiraz’ın en ünlü yerlerini görmeye ayırın, planlama size kalmış.

Ama Bizce İran Turunu Böyle Değiştirin

– Tahran’a 1 gün ayırabilirsiniz ya da tamamen atlayabilirsiniz. Maksimum 2 gün ayırmalı.

– Şiraz’ı da 1 güne, sabahtan Nasir al-Mülk Cami, öğlen Persapolis + Nagsh-e Rostam şeklinde kısaltabilirsiniz.

– Ne Tahran, ne de Şiraz’da 3-4 gün harcamalı çünkü yerine yapılacak daha enteresan şeyler var. Ama İran’a gelen turistler sıkça Tahran ve Şiraz’da vakit geçirmeyi tercih ettiği için yine de yazımıza ekledik standart turist rotasını izlemek isteyenler için. Bununla birlikte gönül rahatlığı ile Tahran’a ayıracağınız zamanı kesinlikle başka şeylere ayırmalısınız deriz. Aşağıda klasik tur planını verdik ama bizim önerimiz Tahran’da geçecek günleri biraz da maceracıysanız, şunlardan biri ya da vaktiniz daha genişse ve hepsi ile takas etmeniz olur:

Göçebe Yaşayan Kaşkay Türklerinin Otağılarına Konuk Olun!

Kaykay Türkleri İran’da konar göçer yaşayan bir Türk halkı. Orta Asya’dan başlayan batıya başlayan kavimler göçü ile şu an ki İran’a gelmişler ve modernleşmeye rağmen göçebe kültürleri devam ettiriyorlar. Erkekler atçılık, kadınlar halı dokumacılığına usta. Senede sürüleri ile 2 kere göç ediyor ve otağılar kuruyorlar. Kendilerine özü kıyafetleri var: kadınlar otantik renkli etekler, erkekler de biraz kafkas şapkalarını andıran bir şapka takıyorlar. Türkçe ile akraba bir dil olan Kaşkay ve Farsça konuşuyorlar. Geniş bir coğrafyada yaşayan halk yoğun olarak Şiraz ve Firuz Abad’a yakın dağlarda bulunuyor. Kaşkay Türkler’nin göç yürüyüşlerine katılabilir ya da otağılarına konuk olabilirsiniz.

Mayıs’a Denk Geliyorsanız Ghamsar & Niasar Civarlarındaki Gül Hasadı (Gül Ve Gül Suyu Festivali)

Yere serilen kumaşlara yayılan gül yapraklarının sokakları renk patlamasına boğduğu Ghamsar & Niasar harika kareler veriyor. Özellikle Mayıs’ın 2. yarısı en civcivli hali.

Çölde Kamp Yapmalı Deve Üzerindeki Safarilere Katılmak (Gece De Yıldız Gözlemi Yapılıyor Teleskoplarla!)

Kaynak: surfiran.com

Bu turu düzenleyen bazı firmalar: Yezd tarafında 2 günlük tur için İrtouring İsfahan yakınlarında tur için Matinabad

İran’ın Otantik Köylerine Gidin!

İsfahan yakınlarındaki Abyaneh Köyü İran’nın en eski ve otantik köylerinden biri ve yamaca dizilmiş kırmızı kil evlerde yaşayan halk hala geleneksel kıyafetlerini giyiyor, eski köy hayatını sürdürüyor.

Palangan Köyü

Foto kaynak: dailymail.co.uk

İran’da dağların içine kamufle olmuş, geleneksel bir Kürt köyü

Hürmüz Adası

Fotoğraf Kaynak: zavarchitects.com

Basra Körfezi’ndeki Hürmüz Adası’nda yer alan bu renkli kubbe evler Instagram’da mutlaka karşınıza çıkmıştır. Bu evler aslında bir mimarlık ofisinin hayata geçirdiği kentsel dönüşüm projesi. Bu yerleşke, bir zamanlar Orta Doğu’daki petrol sevkiyatı açısından eskiden stratejik öneme sahip bir liman olan adanın yeniden canlanmasına, adanın yerel halkını hem ekonomik hem de kültürel açıdan desteklemeye hizmet ediyor. Bu yapay köyde konaklama, yeme-içme veya ibadet birimleri var. Fotoğraf makinesi ve drone için çok güzel kareler vadeden bir yer.

İran’a Ulaşım

Vakti olanlar için İran’a gitmenin en maceraperest yolu Transasya Ekspresi. Kuşetli vagonlarda yat kalk 3 günde Ankara’dan Tebriz’e varıyor. Van Gölü’ünde TCDD’den inip İran demiryollarına ait bir trene biniyorsunuz. Sınırı çekerken kadınların kapanması gerekiyor.

Uçak ile İran’a ulaşmak çok kolay.
Istanbul – Tahran: THY, Atlas, Pegasus, Qeshm Air, Mahan Air, her gün uçuyor. Aynı zamanda her gün olmasa da İran Air, ATA Airlines, Taban Airlines
İstanbul – İsfahan:  THY haftada 2 kez uçuyor
İstanbul – Kermanshah: THY haftada 2 kez uçuyor
İstanbul – Tebriz: THY, ATA Airlines ve İran Air uçuyor. Günde biri ya da öbürüyle ortalama 2 uçuş var.
İstanbul – Meşhed: THY her gün uçuyor.
İstanbul – Şiraz : THY her gün uçuyor.
Ankara – Tahran: Mahan ve İran Air’a ait haftada toplam 6 uçuş var. (Pazartesileri uçuş yok)
(Tüm bilgiler ters yönler için de geçerli)

Önemli

İran bankacılık sistemi uluslarası sisteme bağlı olmadığı için kredi kartı ile işlem yapılamıyor. O yüzden mutlaka yanınızda bolca nakit olsun.
Ayrıca internet de son derece problemli ve yavaş. Dosya alışverişi neredeyse imkansız. Bir yandan işlerinizi takip etmeniz gerekiyorsa yandınız. 🙂

İran’da Konaklama

İran kanunlarına göre evli olmayan bir çiftin beraber bir odada kalması zinaya giriyor. Ancak oteller yabancılara ne evli misiniz diye soruyor, ne de farklı soyadları taşımalarını dert ediyor. Yani göz yumuluyor ama tabi kanun gözünde hala zina. Tur şirketleri kesinlikle problem yaşamazsınız diyor, ve turistler de çok umursamadan beraber kalıyorlar ama riski alıp almamak size kalmış. En kötü ne olabilir derseniz; kendinizi İran’dan evlilik cüzdanı ile dönerken bulabilirsiniz. 🙂 İki bekar kişi beraber “basılırsa”, evlenmeyi kabul ettikleri takdir de cezalandırılmıyorlar. Ama ikisinden birisi evli ise o zaman siz sormayın biz söylemeyelim.

24 Comments

  1. Merhaba arkadaşlar
    İran gezisi için rehber isteğiniz olursa sizlere yardımcı olabilirim.
    @Rezai.sohail@gmail.com

  2. Ben İran’a araba ile gitmek istiyorum yol durumu ve gezmek konusunda sıkıntı olur mu acaba

  3. Merhabalar, İran’a gitmeyi düşünüyorum Nisan ayı için fakat Ekim ayında New York’a gidicem ve seneye de Kuzey Avrupa turu düşünüyorum, acaba İran’a giriş çıkış yapmam schengen vizesi ya da amerika vizesi almamda sorun olur mu bu yönde söylentiler var tam bilgiyi nereden alabilirim onu da bilmiyorum siz mükemmel çifti takip ettiğim için buradan yazmak istedim, teşekkür ediyorum 🙂

    1. Selam Gül
      Ortalık yine gergin. Problem olabilir İran damgası. İstersen ikiz pasaport çıkar 6 aylık, onla gir

    2. Seyyah Uğur Kola’dan aktarıyorum:
      Gümrükte rica et mühür basmıyor 🙂

  4. MERHABALAR BIZ BU HAFTA IRANAgitmeyi dusnuyoruzx esim cocgum 4 yasinda ve ben.bizim program Tebriz sonrada denizli plajli bi sehir en iyisi kish adasi dediler bilginiz varmi cokmu pahali orasi ? ve ya sizin onderdiginiz deniz kenari sehir hangisidr ?

    1. Merhaba, çocukla gittiğinizde bir sorun yaşadınız mı? Sağlık ile ilgili bir yazı ve çocukla ilgili birşey bulamıyorum, paylaşırsanız çok sevinirim.

  5. Merhaba! Acaba rehberinizin bilgisini de paylaşmanız mümkün olabilir mi? Bu faydalı yazı için de ayrıca çok teşekkürler. Ben de Haziran başında gitmeyi planlıyorum.

    1. Selamlar,

      Rehberimiz iyi niyetli biriydi ama çok da önerebileceğimiz biri değildi 🙂

  6. Merhaba. Dün Nisan ayı için Şiraz gidiş, Tahran dönüş biletimizi aldım:)) ve bugün merakla gezi sitelerini dolaşırken sizinkine rastladım. Planlama aşamasında yazdıklarınızdan çok faydalanacağız gibi görünüyor. Bilgilerinizi paylaştığınız için çok sağolun. Couchsurfing ile ilgili yazdıklarınızı kesinlikle dikkate alacağız. Anladığım kadarıyla araba kiralayarak gezmişsiniz, herhangi bir sıkıntı yaşadınız mı? Yolların durumu, tabelaları okuyamamak, maliyetli olması filan gibi.

    1. Selamlar!
      Yanımızda rehberimiz de vardı. Hiç bir sıkıntı yaşamadık. Rehbersiz de yaşamazdık muhtemelen

  7. ben iran turkmen bolgesinde yasiyorum (babam fars ve annem turk) ve sizden bir sey sormak istiyorum iran in turkmen bolgesinde bu kadar turk varken neden hic gelmiyorsunuzzz???

  8. Merhaba, güzel insanlar. Bir üniversite öğrencisi olarak kendi imkanlarımla ülkeleri geziyorum ve İran 3. ülke oldu. Açık konuşmak gerekirse İran benim ilk ve yalnız seyahatimdi. Bu sebepten ötürü 1. semestr sınavlarının bitmesinden 4 gün sonra İran’a (plansız) gittim. 5 gün 2 İranlı ailede kaldım. Gezimin 2. günü blogunuzu buldum ve turumu Tehran’daki tecrübelerinize göre yapdım. Gerçekten gezilmesi gereken saraylar, müzeler var (Gülistan sarayı, Neivaran, Sada – bad, Azadi Tower, Milad Tower, Tajirish Bazarr,Mücevherler Müzesi ve şanslıydımki Uluslararası İran Kültür etkinliğine İranlı arkadaşlarımla gittim.) Hayatımda bir İstanbul çocuğu olarak bu kadar müzelere,etkinliklere para verdiğimi hatırlamıyorum.Her şeye değdi açıkçası.Sözün kısası her şey için teşekkürler. Sadece bir teşekkür mahiyetinde yazdım. Salam,Mercy, minnettaram 🙂

    1. Ademcim, çok ama çok mutlu ettin bizi bu yorumunla.
      Ayrıca helal olsun ilk yurt dışı tecrübesi için çok otantik ve farklı bir yer seçmişsin. Genelde herkes ilk bi İtalya’ya, Fransa’ya gider.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir