EN GÜZEL İZMİR KÖYLERİ

Bu köyler sadece fotojeniklikleri ile değil, ortaya koydukları duruşla da kalbinizi tekrar tekrar çalacak.

Bu köyler o kadar sempatik ki buralardan kameralar eksik olmuyor: Fatmagül’ün Suçu Ne, Kalbim Ege’de Kaldı, Hayat Sevince Güzel dizileri ve Oscar’a aday olmuş Susuz Yaz ve daha nicesi set olarak bu köyleri kullandı.

Ama biz sadece tatlı taş evlerini, kır kahvelerini kastetmiyoruz. Kimisi çöpünü dönüştürmesiyle, kimisi dünyadaki alternatif turizm akımlarını takip eden köylüsüyle hem kalbinizi çalacak, hem de içinizi umutla dolduracaklar.

Köy oldukları için ufaklar, bir günde birkaçını birden gezebilirsiniz. Şöyle bi turladınız mı 10 dakikaya hepsi bitiveriyor, ama tabi köylüler salarsa… 😀

☞ Bunlar da ilginizi çekebilir:

İzmir’de Gezilecek Yerler
İzmir Plajları
İzmir’de Ne Yenir, Nerede Yenir?
Türkiye’ninn Toskanası İzmir

En Güzel İzmir Köyleri Haritası

  1. Barbaros Köyü
  2. Germiyan Köyü
  3. Bademler Köyü
  4. Kösedere Köyü
  5. Özbek Köyü
  6. Saip Köyü
  7. Ildır
  8. Birgi
  9. Lubbey Köyü
  10. Şirince
  11. Kozbeyli Köyü

1. Barbaros Köyü – Vizyonu İle Döven Köy 🎓

Burası İzmir’nin gözlerden uzak, iç taraflarda, sessiz sakin Barbaros Köyü. Ama ne Köy! Sakin sular derin akar: Bu minnacık köyün vizyonunu kendi kelimeleriyle aktarıyoruz: “Köyümüzün sakinliğine zarar vermeden, doğal dokusunu bozmadan, gelenekleri canlandırmak, üretim gücümüzü ortaya koymak, kırsal yaşamın bize sunduğu nimetlerden ödün vermeden, sürdürülebilir kalkınmamızı sağlamak!” Vallahi üniversite mezunlarının kollarının altına verirler diplomayı. 😀

Bu vizyonlarını, topraktan, imeceden gelen geleneklerine sahip çıkmayı amaçlayan bir korkuluk festivali ile kutluyorlar. Köylü yaptıkları korkuluklarını yarıştırıyor, yiyor içiyor. Sonra o korkulukları köyün sokaklarında sergiliyorlar. Korkuluklar hem çok sevimliler, hem de ne yalan söyleyelim, azıcık ürkütücüler. Bize Cadılar Bayramı hissi yaşattı biraz. Özellikle havalar kararınca çok enteresan olabileceğini tahmin ediyoruz.

Bir de çat kapı evleri diye bir şey yapmışlar. Kapılarında çat kapı evi yazan evlerin kapısını çalıp konuk olabiliyorsunuz.

Unutmadan, Kalbim Ege’de Kaldı dizisinin bazı bölümleri şu an burada çekilmiş.

Barbaros Köyü hakkında daha detaylı bilgiyi Barbaros Köyü yazımızda anlattık.

Buralara gelecekseniz Urla Bağ Yolu‘unda bağ turunu kaçırmayın.

Barbaros Köyü Nerede? Nasıl Gidilir?

E881 İzmir-Çeşme otoyolu üzerinden O-32’ye girdiğinizde 5km içerde, İzmir Merkez’e de yarım saat mesafede bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Germiyan Köyü – Türkiye’nin İlk Slow Food Köyü 🐌

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz) on


Bu bir köylülerin, köylerini farklılaştırma hikayesi. Önce, Çeşme’ye bağlı Germiyan Köyü, köyün sakinlerinden Nuran Hanım’ın eline bir palet boya ve fırça alması ile kabuk değiştirmiş. Burası, sokakları çiçek muralları (duvar resimleri) ile dolu bir köy. Üzerine de Türkiye’nin ilk Slow Food köyü olma ünvanını alarak öncülük etmiş.

Türkiye’nin İlk Slow Food Köyü

Köy konseyi ve yerel yetkililerin, İtalya ile yürüttükleri 3 yıllık sürecin ardından, Mayıs 2016 itibariyle globali değil, yereli, endüstriyeli değil gelenekseli savunan, her kültürün kendi geleneksel yöntemlerini koruyup sürdürmesini amaçlayan akımla Türkiye’nin ilk Slow Food köyü olmayı başarmışlar. Çok tebrik ederiz! Slow Food, Amerika’nın liderliğinde dünyayı ele geçiren fast food akımına tepki olarak İtalya’da doğmuş bir akım. Yani aslında yavaş olmakla bir alakası yok, ismini fast food’a itiraz eden bir kelime oyunundan alıyor. Slow food yemeğin küreselleşmesi ve sağlıksızlaşmasına karşı ata mutfağına tutunmak demek.

Bundan sonra içinde kimyasal ürün olmayan, temiz ve adil olarak üretilen Germiyan’a özgü, atalardan kalan onlarca yıllık tohumlar kullanılarak üretilen ürünler, ağzında zeytin dalı taşıyan salyangoz logosu kullanılarak satılabilecek. Aynı zamanda aynı logonun bulunduğu işletmelerde, mevsimsiz, turfanda ürün bile kullanılamayacak.

Germiyan Köyü’nde Ne Yapılır?

ev
Germiyan’nın imza lezzetleri yörenin adını taşıyan, ekşi maya ile yapılan ve odun ateşinde pişirilen Germiyan Ekmeği ve Kopanisti Peyniri. Köy Kahvesi’nde de adaçayı ve karabaş otu çayı da denenmeli.

Köyün sakinlerinden Dilek Hanım’ın Otantik Evi’ne uğrayın deriz. Halen yaşadıkları aile evlerini ziyaretçilere açık. Gördüğümüz en güzel otantik evlerden. 100 – 150 yıllık eşyalar evi süslüyor. O kadar ki ev aynı zamanda dizi çekimlerinde set olarak kullanılıyor. Burası Fatma Gül’ün Suçu Ne? gibi bir dönemin popüler dizisine set olmasıyla da ünlü. Bu köy hala pek turiste alışık değil, önden arayarak haber verin 🙂 Dilek Hanım 0533 369 6863

Germiyan Köyü Nerede? Nasıl Gidilir?

Germiyan Köyü İzmir Merkez’e 1 saat uzaklıkta. İzmir Çeşme Yolu D300 Germiyan Köyü İç Yolu sapağına giriyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Bademler Köyü – Çöpünü Dönüştüren, Tiyatro Oynayan Entel Köy 🎭


Bademler Köyü, Güzelbahçe ve Seferihisar ilçeleri arasındaki boğazın tam ortasındaki tepelik alana kurulu Urla’ya bağlı bir Alevi köyü. Rivayete göre Bademler ismi köyün ilk kurulmaya başlandığı dönemde tepeliklerdeki badem ağaçlarından geliyormuş.

Köy halkının eğitime, sağlığa, çevreye, spora, kültür sanata verdiği değer büyük illerle yarışır düzeyde. Köyün okur yazar oranı %100! Kendi kütüphanesi de var, müzesi de tiyatrosu da, Kültür Sanat Derneği ve Spor Kulübü de…Sokakları her gün yıkanıyor, tertemiz. Çöpler geri dönüşüm için ayrıştırılıyor, çevre bilinci bir hayli yüksek. Zaten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2012’de yaptığı bir yarışma sonucu Türkiye’nin en temiz köyü seçilmiş. Buradaki gençlik aktif bir şekilde köy hayatında. Hıdırellez’in, Nevruz’un en coşkulu halleri bu köyde kutlanıyor. Kadını erkeği her anlamda eşit. Köyde ne yapılıyorsa kaç göç olmadan hep beraber yapılıyor.

Türkiye’nin İlk Köy Tiyatrosu

izmir-koyleri
Foto kaynak: Egeninsesi.com

Keçi Gezdirme ve Derme Deşirme gibi çeşit çeşit seremoniler, bayramlar, kutlamalar, yarışmalar, imeceler, kılıktan kılığa girmeler, şamatalar, oyunlar ve tabi ki Köyü’nün alamet-i farikası 84 yıldan beri “perde” dedikleri köy tiyatrosu hep burada. 1932 yılında Mustafa Anarat adında bir yedek subay öğretmenin kendi çabasıyla gençlerden oluşan bir tiyatro grubu kurmasıyla başlayan tiyatro geleneği, tiyatroların bir bir kapanmaya başladığı bugünlerde bile hala ayakta. Artık köy yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelmiş. Tiyatro kadrosunun tamamı da köylülerden oluşuyor. Gündüz tarla akşam tiyatro! Buradaki tiyatro geleneğinin çocukluğuna inecek olursak, köyün yakınlardaki Antik Kent Teos’ta, Helenistik Dönem’de kurulmuş Dionysos Sanatçıları Birliği’nin karşımıza çıkması da tesadüf değil. İşte bunlar hep tragedya! 🙂

Bademler Köyü’nde Ne Yapılır?

Haliyle, köyde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Tiyatro Binası geliyor. Bugüne kadar 150’nin üzerinde oyunun sahnelendiği yer, her yıl Mayıs’ın ilk haftası Bademler Tiyatro Şenliği’nin de yapıldığı yer. Bir diğer enteresan yer de Arkeolog Dr. Musa Baran kendi evini dönüştürmesiyle oluşturduğu Türkiye’nin ilk Çocuk Oyuncakları Müzesi. Köy meydanındaki müzede geleneksel çocuk oyuncakları kadar köy tarihiyle de ilgili belgeler var. Fakat her zaman açık değil. Bu meydanda her pazar yöresel pazar da kuruluyor.

Eğer Pazar günü buradaysanız, sadece Pazar günlerinde açık olan Şermin Anne’nin Yeri’nde, odun ateşinde gözleme ve çay / ayran / limonata (eğer şanslıysanız çünkü her zaman olmuyor) yapın deriz. Köy ekmeği ve kalbura bastısı da ayrıca meşhur.

Bademler Köyü, aynı zamanda Türk Sineması’nın çok ünlü filmlerinden birinin de seti. 1963 yılında Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü kazanan, En İyi Yabancı Film dalında Oscar aday adayı Susuz Yaz filmi burada çekilmiş. Necati Cumalı’nın tütün emekçilerinin mücadelesini anlatan eserinden uyarlanan film, Bademler’e ülke çapında ün yaptırmış.

Kim derdi ki bir gün matematik, yüzme, basketbol, tenis gibi sporlarla dolu yaz okullarına alternatif olacak diye? Bademler Köyü’nde bu sene 30 yıllık matematik öğretmeni Tufan Döleneken öncülüğünde bir de Matematik Çiftliği var. Türkiye’deki İlk örneği Şirince’deki Nesin Matematik Köyü olan yerde, temelde hayattaki herşeyin bir matematiği var felsefesiyle matematik dersi ders olmaktan çıkıyor ve oyunlarla, aktivitelerle, sanatla, sporla, doğayla iç içe bir yaz kampına dönüşüyor.

Bademler Köyü Nerede/ Bademler Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Bademler Köyü, İzmir’e 35 km 40 dk, Seferihisar’a 10 ve Urla’ya 9 km. uzaklıkta. İzmir – Seferihisar Yolu üzerinden devam edip 15000. Sk.yönünde dönüyorsunuz. İzmir, Karabağlar, Fahrettin Altay durağından her bir saatte bir köye otobüs kalkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Kösedere Köyü 🍇

kosedere-berber

Burası Karaburun’a bağlı, tarihi taş evleri, tarihi camisi, demirbaş köy berberi, köy bakkalı, köy kahvesi ve bozulmamış köy hayatı ile Kösedere Köyü. Klasik bir Karaburun Köyü olarak denizden (3km kadar) içeride. Köy meydanı köy kahvesi ve 1299 tarihli caminin bulunduğu köyün ana merkezi.

Kösedere Köyü’nde Ne Yapılır?

kosedere-sokakta

Burada yapılacaklar: 1. Tarihi camisini ve tarihi taş evli sokaklarını gezmek. 2. Tarihi köy kahvesinde çay molası vermek. 3. Kösedere Mutfağı’nı deneyimlemek.

Kösedere Mutfağı’nda çeşit çok: Hurma Zeytini, Ege Otları, Peksimet, Kösedere mantısı, Masır Böreği, Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak Çiçeği Dolması, Çiğ Sarma, Etli Sıra, Pirinçli Mantar Böreği, Peynirli pide, Katmer, Puf böreği, Körmen köftesi, Fırın Böreği, Kupanisti Peyniri, Sündürme (Höşmerim -Peynir Tatlısı), Damat Tatlısı, Oklavadan Sıyırma ve Ev Baklavası… Burasının imza lezzeti Öküz Köftesi! İsmi kıyma köftesi değil, satır köftesi olmasından geliyor. Cumartesi pazar günleri ziyaretçiler Şükran Kandıralı’nın köy meydanındaki mekanında tadabilirler. Gitmedan aramanızı tavsiye ederiz: 0555 6621858. Ayrıca sadece Karaburun’a özgü, dalında olgunlaşıp sofraya gelen Hurma Zeytini’nin yeri de ayrı.

Kösedere Köyü de antik bağcılık mirasına sahip çıkmaya başlayan yerleden. Tarım ürünü olarak binlerce yıl öncesinde olduğu gibi zeytin ve üzüm ön planda. Her yıl Ağustos’un üçüncü haftası Üzüm Festivali düzenleniyor. İlgililere duyurulur 😉

Köy aynı zamanda yaz dizilerine set de oluyor. Burada şu an Limon Yapım’ın Hayat Sevince Güzel dizi çekimleri yapılıyor. Biz gidemedik ama komşu köyler olan Eğlenhoca ve İnecik Köyleri’nin de burası kadar güzel olduğunu duyduk.

Kösedere Köyü Nerede/ Kösedere Köyü’ne Nasıl Gidilir?

İzmir Merkez’den 93km 1,5 saat uzakta. İzmir-Karaburun yolu üzerinde İnecik Köyü yoluna sapıp Kösedere Köyü’ne gelene kadar devam ediyorsunuz. Karaburun Merkez’den ise 14km 20dk. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Özbek Köyü – Balıkçı Köyü 🎣

ozbek-koyu-tas-ev
Foto: İsmail Bülbül

Özbek Köyü, isminden de anlaşılacağı gibi Osmanlı döneminde Özbekistan’dan göç eden Özbekler tarafından kurulmuş. Burası diğer köylerin aksine dağların eteklerinde değil sahil kenarında taş evleriyle ünlü bir balıkçı köyü. Haliyle temel geçim kaynağı balıkçılık. Çipura, Sargoz, Levrek, Mercan, Mırmır, Kefal, Kaya ve Tekir Barbunu, Karides, Dil Balığı…

Ne yazık ki köyün geçmişine ait belgeler (henüz ortada bilgisayar yokken) Urla Hükümet Konağı’nda çıkan bir yangında yok olmuş. O yüzden köyün tarihinin en canlı kanıtı tarihi cami bahçesindeki neredeyse 1000 yaşında olan servi ağacı. 

Bir okuyucumuzun verdiği bilgiye göre resimdeki ev marsilya kiremit le kaplanmış. Alaçatı evleri gibi taştan yapılmamış. Çatısı da tek oluklu, yerli kiremit.

Özbek Köyü’nde Ne Yapılır?

ozbek-koyu-koy
Foto: İsmail Bülbül

Özellikle hafta sonları Akkum Limanı’nda yapılan balık kantosu (açık arttırma balık satışı) baya hararetli geçiyor. Burada sıra sıra restoranlar var. Hepsi birbirinin muadili fakat balıkta ve mezede 50 yıllık babadan oğula geçme işletme Akın’ın Yeri en popüleri. Hatta tv dünyasından çoğu ünlü ismin de uğrak yerleri. (Konum için tıklayın)

Haftasonları kadınlar tarafından kurulan pazar da görülmeye değer. Binbir türlü Ege otu, baharat, ev yapımı salça, reçel, erişte ve tarhana, zeytin, üzüm, köy ekmeği…Özellikle Özbek Katmeri buranın imza lezzeti. Kahvaltının yıldızı ise Yonga denilen hamur kızartması.

Barbaros ve Ildır’da olduğu gibi Kalbim Ege’de Kaldı dizisinin bazı bölümleri şu an burada çekiliyor.

Özbek Köyü Nerede? Özbek Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Özbek Köyü, İzmir Merkez’den 50dk 48km. Urla’ya ise 18km 23dk uzaklıkta. İzmir-Çeşme otoyolundan İzmir-Çeşme otoyolu Urla bağlantısına sapıp önce İzmir Çeşme Caddesi sonra da Özbek Caddesi boyunca devam ediyorsunuz. Urla garajından da minibüsler kalkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Saip Köyü – Manzaralı Kır Kahvesi 🍳

saip-kahvesi

İzmir’de ne nerede yenir diye sosyal medya hesaplarımızdan takipçilerimize sorduğumuzda herkes ağız birliği etmişcesine tek bir mekanın ismini verdi: Saip Kır Kahvesi. Kimi ismini hatırlayamadı ama yerini tarif etti kimisi ismini hatırladı ama kahvaltısı tarif edilemez yaşanır dedi. İşte bu meşhur kır kahvesinin bulunduğu yer Karaburun’nun merkeze 3km uzaklıktaki, Yarımadanın, Foça’ya bakan tarafında denize nazır dağ eteklerine kurulmuş sevimli köyü Saip Köyü.

Zamanında Rumlar ve Müslümanların bir arada yaşadığı köyün tarihi de haliyle eskilere dayanıyor. Ne yazık ki mübadele ve dışa göçlerden bugün burası çevredeki diğer köyler kadar az nüfuslu. Oysa ki Saipaltı denilen bir iskeleye de sahip olan köy, bölgedeki eski ticaret merkezlerinden. Tarım, hayvancılık ve balıkçılık köyün temel geçim kaynaklarından.

Saip Köyü’nde Ne Yapılır?

saip-kir-kahvesi-recelleri

Köyün alamet-i farikası, Emekli turizmci Eşref Bey ve Finans sektöründen emekli Nihal Hanım’ın işletmeciliğini yaptığı Saip Kır Kahvesi. Burası artık o kadar popüler ki köyün simgesi desek yalan olmaz. İstanbul’dan kaçıp Saip Köyü’ne yerleşip, burada tanışıp evlenen ikili önceleri sadece kahve çay niyetiyle açtıkları kahveyi daha sonra köyün kültür-sanat, sosyalleşme, alternatif eğitim ve yerel kalkınma merkezine dönüştürmüş. Yemekler köy kadınlarının ellerinden, reçeller Nihal Hanım’ın ellerinden. Hem de 40 yerel çeşitle! Burası en çok kahvaltısıyla ünlü fakat geleneksel Osmanlı şerbetleri de onunla yarışır. Mekan artık zaman zaman çok yönlü olarak da kullanılıyor: İngilizce kursu, sergi alanı, yürüyüş rotalarına durak…Gerçek bir başarı öyküsü! Daha fazla bilgiye web sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Saip Köyü Nerede/ Saip Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Saip Köyü İzmir Merkez’den arabayla 1.30 saat. Karaburun Merkez’den ise 6dk. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

7. Ildır Köyü (Ildırı) – Türk Dizilerinin Favori Seti 🎬

ildir-manzarasi

İşte Türk TV dizilerinin yerli turizime kazandırdığı nadide köylerimizden biri daha! Geçtiğimiz senelerde Ildır’da çekilen Fatmagül’ün Suçu Ne adlı dizi ile burası acayip ünlendi. Dizi bir hayli tutunca da ekranlarda Ildır ve çevresindeki güzellikleri de bol bol görmüş ve haliyle de merak etmiş olduk. Şu anda Hayat Sevince Güzel dizisi ve Kalbim Ege’de Kaldı dizileri burada çekiliyor.

Köye İsmini Veren Erythrai Antik Kenti

erythtrai

Eski adı Erythrai (Anlamı: Kırmızı. Şehrin kurucusu Rhadamanthys’in oğlu Erythros’tan geldiği düşünülüyor) olan Ildır’da yerleşim Tunç Çağı’na kadar gidiyor ve burası aslında 2. derece sit alanı. Yani neresini kazsanız altından antik kalıntılar çıkacak kadar değerli bir yer. Ildır merkezin hemen bir set üstünde de zaten Giritlerden kalma Erythrai Antik Kenti ziyarete açık. MÖ. 300’lü yıllardan beri birbiri ardına hakimiyet sürmüş birçok Ege medeniyetinin izlerine rastlanıyor. Buradan günbatımı efsane güzel! Hatta öyle güzel ki bu bölgede yaşamış ünlü Filozof Platon’a bile “Dünya’da görülebilir en güzel günbatımı Erythrai’dadır” dedirtecek kadar.

Ildır’da Ne Yenir?

Köyün midyecisi Özgür tam bir efsane! Enginarlı Midye Dolması başka hiçbir yerde yok. Tel: 0507 1842356 Konum için tıklayın.

Ildır’ın lokması da çok meşhur. Tabi Ildır’ın bir balıkçı köyü olduğunun ve yarımadanın en güzel balıkçılarından bazılarının burada olduğunun da altını çizmek gerekir. Ali’nin Yeri Ildırı Balık Restoran’ı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın.

Fakat bölgenin bugünlerdeki spesyali de Şıpıldak Otu. Çünkü Hayat Sevince Güzel Dizisi’nde ana karakter Zarife, sadece kendi köylerinde yetişmekte olan Şıpıldak Otu ile yaraları iyileştiren bir merhem yapıyormuş. Fatmagül Kolyesi, Hürrem Yüzüğünden sonra şimdi de Şıpıldak otunun şifası revaçta!

Ildır Nerede/ Ildır’a Nasıl Gidilir?

İzmir Merkez’e 71km, 1 saat 10 dk. İzmir – Çeşme otoyolundan Barbaros Köyü sapağından sapıp 7026. Sk. yönüne devam ediyorsunuz. 7032’ye devam edip Kemal Tuğrul Cd. yönünde sahile kadar devam edin. Çeşme Merkez’e ise 35dk 23 km uzaklıkta. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

8. Birgi Köyü – Osmanlı Mimarisinin İzleri 🔱

Birgi-evi
Fotoğraf kaynak: odemisbirgi.com

Dağ eteklerinde bir başka güzellik abidesi: Birgi Köyü. Ödemiş‘e bağlı, Bozdağ’ın eteklerinde kurulu tarihi yerleri, MÖ 2000 öncesine uzanan kültürel mirası, asırlık çınar ağaçları ve ahşap pencereli taş evleri ile Birgi Köyü sadece İzmir’in değil belki de tüm Türkiye’nin en güzel köylerinden biri.

Bizans döneminde Pyrgion adıyla geçen Birgi, Aydınoğulları Beyliği döneminde de beyliğe başkentlik yapmış. Aydınoğulları ile en parlak zamanını yaşayan Birgi, o dönemde Ege’de önemli kültür, bilim ve dini merkezlerden biri olmuş. Bu özelliğini Osmanlı ile de sürdürmüş. Daha sonra 1922’de Büyük Taarruz sırasında Yunanlar bölgeden çıkarken köyü de ateşe vererek çıkmış. Ne yazık ki Birgi yerle bir olmuş. Yangınla beraber çoğu tarihi eser de kül olmuş.Şimdi ise burası bir sit alanı. Geleneksel mimarisi, tarihi konakları, medrese, türbe ve camileri koruma altında.

Birgi Köyü’nde Ne Yapılır?

Birgi-cakiraga-konagi
Fotoğraf kaynak: odemisbirgi.com

Özellikle Çakırağa ve SandıkoğluKonakları, Ulu Cami, Dervişağa Camii, Birgi Türbesi görülmesi gereken yerlerden. Yangın sonrası çok kayıp vermiş de olsa yine de buraya geldiğinizde küçücük köydeki tarihi ve kültürel miras zenginliğine şaşırmamak elde değil.

Birgi hakkında çok daha ayrıntılı bilgiyi Birgi’de Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.

Buranın imza lezzeti ise İzmir’de nenerede yenir yazımızda da şiddetle önerildiği üzere Ödemiş’in kendine has pidesi Töngül.

Birgi Nerede/ Birgi’ye Nasıl Gidilir?

Birgi İzmir Merkez’e 110 km uzaklıkta. Ödemiş Merkez’e ise 10km / 15-20 dakika uzaklıkta. İzmir-Aydın otoyolundan giderken Ödemiş sapağından sapıyorsunuz. Ayrıca Ödemiş merkezden buraya her yarım saatte bir minibüs var. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

9. Lübbey Köyü – Hayalet Köy 👻

lubbey-koyu
Fotoğraf kaynak: Adil Alpkoçak / Flickr

Lübbey Köyü, nam-ı diğer Hayalet Köy. Köy sakinlerinin sayısının iki elin parmağını geçmediği, Ege’nin göç vere vere neredeyse tamamı boşalmış, Ödemiş’e bağlı Türkmen kökenli bir dağ köyü. Etrafta çıt çıkmıyor, köye pür sessizlik hakim. Burada kalanlar inatçı, eski toprak denilen nesilden. Nuh diyorlar peygamber demiyorlar, bir şekilde hayvancılıkla geçinip köylerini terk etmiyorlar.

Lübbey Köyü’nde Ne Yapılır?

lubbey-koyu-ev
Fotoğraf:: Adil Alpkoçak / Flickr, Lübbey köyü camisi

Her ne kadar köy kaderine terk edilmiş ve köyün bir avuç sakini kalmış da olsa, burası şimdilerde fotoğraf meraklılarının uğrak yeri. Özellikle tarihi dokusu ve her ne kadar çoğu yıkıntı da olsa kiremit çatılı, taş, toprak, kerpiç, ahşap malzemelerin karışımından oluşan evler çok fotojenik. Ayrıca ÇEKÜL Vakfı da 1997’den beri bu bölgedeki köy yerleşimlerinin korunması ve yaşatılması için çalışmalarını sürdürüyor. Eğer gerekli altyapı çalışmaları yapılırsa, Lübbey Köyü’nün Bursa Cumalıkızık ve İzmir Şirince gibi turistik bir cazibe merkezi olabileceği yönünde söylentiler dolaşıyor.

Lübbey Köyü hakkında çok daha ayrıntılı bilgiyi Yolda Olmak / Being On The Road ‘da bulabilirsiniz. Kemal Kaya, Lübbey hakkında harika bir yazı hazırlamış. Kendisi Türkiye’den, dünya çapında bir blogger. Takip edin deriz!

Lübbey Köyü Nerede/ Lübbey Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Google Haritalar’da Lübbey olarak değil bölge olarak Çamyayla diye geçiyor. İzmir Merkez’e 2 saat 127km, Ödemiş’e 13km uzaklıkta, Bozdağ’ın eteklerinde. Ödemişten bir sabah bir de akşam minibüsü Lübbey’e geliyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

10. Şirince Köyü – Mayaların Kıyamet Kehanetine Şerefe Diyen Köy🍷

sirince-evleri-manzara
Burası İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı, eski bir Rum Köyü. Bağcılığıyla, müthiş restore edilmiş Rum evleriyle ünlü. Aynı zamanda Matematik Köyü ve Tiyatro Medresesi gibi harika oluşumlara da ev sahipliği yapıyor. Şirince’nin özellikle yurtdışından hatırı sayılır bir yabancı turist kitlesi var. Tabi yerli turistler için de İzmir’deki en popüler destinasyonlardan. Aman yanlış anlaşılmasın ki Şirince öyle yediğim önümde yemedeğim arkamda lüks tatil beldelerinden değil. Buranın olayı: Bozulmamış mimari dokusu içinde Rum evlerinden pansiyona dönüştürülmüş mütevazi işletmelerde konaklamaca, yerel mutfağın nimetlerinin tadına bakmaca…

Bu köyü hiç duymayanlar bile, Mayaların 21 Aralık 2012’de olacağını kehanet ettiği kıyamet gününden bir tek Şirince’nin kurtulacağı söylentileri ile duymuş oldu. Dünyanın her yerinden kehanetin gerçekleşeceğinden korkan insanlar kendilerini kurtarmak için buraya yığılmıştı.

Şirince Köyü’nde Ne Yapılır?

Aziz John Baptist Kilisesi’nin kafesinde deneyebileceğiniz Mürver Şurubu’nu atlamayın deriz. Tabii merkezde kurulan köy pazarını ve tarihi Rum evleriyle dolu Arnavut kaldırmlı sokaklarını turlamak da Şirince’nin olmazsa olmazlarından.

sirince-sarap

Peki Şirince’de görülecek neler var derseniz de 1805 yılından kalma Aziz John Baptist Kilisesi’ni, köyü olarak panaromik görmek için ideal yer Hodri Meydan Kulesi’ni, performans sanatları sektöründe yer alanlar için tam bir öğrenme ve uygulama mekanı Tiyatro Medresesi‘ni ve tamamen bağışlar ve gönüllü desteğiyle yola devam eden, matematiği dört duvar dersliklerin sınırından çıkaran Nesin Matematik Köyü‘nü sayabiliriz.

Şirince hakkında daha detaylı bilgiyi Şirince’de Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.

Şirince Köyü Nerede? / Şirince Köyü’ne Nasıl Gidilir?

İzmir Merkez’e 87 kilometre 1,5 saat, Selçuk Merkez’e ise 8 kilometre 15 dk mesafede. Arabayla, İzmir-Aydın otoyolu üzerinden Şelçuk yönünde gidip Selçuk-İzmir otoyoluna girip Şht. Er Yüksel Özülkü Caddesi üzerinden Şirince yönüne devam ederek buraya ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
Bu yazımızda sadece köyleri listelediğimiz için çok beğendiğimiz Sığacık ve Seferihisar bu listede değil. Buraları bu köylere ek olarak listenize alın deriz.

11. Kozbeyli – Foça’nın Deniz Manzaralı Köyü


Foça’ya 20 dakika sürüş mesafesindeki Kozbeyli Köyü de bu civara geldiğinizde uğrayabileceğiniz noktalardan biri. En az 600 yıllık tarihi, Rum’lardan kalma taş evleri, müthiş manzaralı camisi, köy kahvesinde içebileceğiniz meşhur dibek kahvesi ile sakin köy yaşamını deneyimleyebileceğiniz yerlerden biri. Henüz yeni yeni tanınmaya başlıyor. Şimdiden butik işletmelerin, sanatçı atölyelerinin civardaki yeni meskeni.

Kozbeyli Köyü’nde Ne Yapılır?

Buraya gelince köy içinde şöyle bir tur atıp tarihi Rum evlerini fotoğraflamak, köyün en hakim noktasına konuşlanmış, muhteşem bir manzaraya sahip köy camisine kelimenin tam anlamıyla tırmanmak, sonrasında köy kahvesinde mola verip meşhur dibek kahvesi içmek listenizde olsun. Eğer gittiğinizde açıklarsa meydandaki sanat atölyelerini de gezebilirsiniz.

Kozbeyli Köyü Nerede? / Kozbeyli Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Kozbeyli Köyü, İzmir Merkez’e 73 kilometre 1 saat, Foça Merkez’e ise 20 kilometre 20 dk mesafede. Arabayla, O-30 üzerinden Foça yönünde gidip Şehitkemal çıkışından çıkıp Barbaros Caddesi üzerinden Kozbeyli yönüne devam ederek buraya ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

103 Comments

  1. Harika bir yazı. Bu yıl dikiliden başlayan bir tur yapmak istiyoruz . Bu köyler de listede artık ☺️ keşke konaklama fikri de verseniz yada bir rota☺️

  2. Birgi’nin haritadaki yerini yanlış Birgi için işaretlediniz sanırım. 🙂
    8 olan yer Urla Birgi

    1. Merhaba uyarınız için teşekkürler gözümüzden kaçmış düzelttik şimdi 🙂

  3. Mükemmel bir yazı olmuş, oldukça detaylı ve faydalı. Teşekkür ederim. Yazın gidilmesi gereken yerler arasına eklendi.

  4. Merhabalar, o kadar faydalandık bilgilerden ve o kadar güzel gezdik ki çok teşekkür ederiz.

  5. Bence de köyde yaşamak kadar cazip birşey yok. Köylerin orjinalliğinin gideceğini sanmıyorum. Yerleşen şehirlilerin de mutlaka katacağı güzellikler olacaktır.

  6. Uzun zamandır planladığım bir gezi izmir köyleri, gerçekten görmek için can atıyorum ama covid umarım ki bu yazın başına kadar bir yola girer.

    Emeğiniz için teşekkürler.

  7. Detaylı bir İzmir turu yapmayı planlıyordum. Bu yazınız o kadar güzel oldu ki benim için. Teşekkür ederim.

  8. Çok keyif alarak okuduk İzmirimizin bu güzel yerlerini paylaştığınız için teşekkür ederiz. Sizi takip ediyoruz

  9. Çok faydalı bir çalışma olmuş. Şirince özellkle 21.Aralık.2012 kehaneti ile meşhur olmuştu ama şimdi popülerliğini sürdüremedi.

  10. Çok farklı yazılar okudum, özellikle İzmir için birçok gezilecek yerleri anlatan kaynak var fakat gerçekten sizin kadar iştah verici şekilde anlatanı görmedim. İnsanın canı İzmir çekiyor, bir anda kendini biletall da uçak bileti bakarken buluyor 😀

  11. İzmir’de herkesin bilmediği bölgelerden bahsettiğiniz için teşekkür ederiz.

  12. Evet bir egeli olarak kesinlikle Seferihisar, şirince, sığacık, urla, Ödemiş birgi ve foça nın kozbeyli ve gencelli köylerini tavsiye ederim. Harika yerler, hayvancılık uğraşanlara Ödemiş diyorum.

  13. Merhaba,
    Şubat’ta eşimin doğum günü var ve bi haftasonu kaçamağı için şehir disina supriz plan yapmak istiyorum. Malum uçak biletleri biraz tuzlu olduğu için ben de normalde yazın gidilen ama kışın da keşfedilecek yerler olabilecek bir yere gitmek istiyorum.

    2 günlük Izmır veya Bodrum seyahatinden hangisini onerirsiniz? Bir de 2 gunluk romantik kisa bi tatil icin nasil bir plan önerirsiniz?
    Cok ihtiyacim var yardimaaaa, teskkurler simdiden :))

    1. Bunlar çok kişisel kararlar. Eşinizi tanıyan kişi olarak hangisi ona göre siz karar vermelisiniz

  14. Paylaşımınız çok mutlu etti

    Ama Şirince konusunda maalesef katılmıyorum. Ya bana denk geldiğinde öyleydi, aşırı turist kalabalığı, konaklama için ev sorduğumuzda dolar üzerinden fiyat verenler.. İş sakinlikten ve otantiklikten biraz “çakallığa” dönmüş gibi geldi maalesef. Bu tür yerlerin hem tanınmasını istiyoruz, fazla tanınınca da tadı, rengi kaçabiliyor bazen :/

    1. Malesef Türkiyemizin kaderi böyle. Dediğiniz gibi her yerin gelişmesini istiyoruz fakat biraz gelişince yabancı turist akını başlayınca hem ikinci sınıf muamelesi görmeye başlıyoruz hem de yabancı turistlerle olan kur farklarıyla yarışıyoruz. Ya o parayı ödeyip bizde güzel yerlerde oturacağız ya da biryer güzelleşiyorsa onu yabancı turistlere bırakıp biz yine kendimize göre arka mahallerde, kenar semtlerde veya esnaf lokantalarında yemek ısmarlayacağız. Taki oralarda tanına kadar…

  15. Nisan’da Seferihisar için niyetlendik, yazınız harika bir kılavuz olacak bizim için. Şimdiden heveslendim 🙂

  16. Merhaba ben Gülnihal kod adım milky wayben ve biscolattam sizi n tavsiye ettiğiniz ve deneyimlediğiniz yerlerde dolaşmak istiyoruz . Sizden haber almak ve destinasyonlarımızı belirlemek çok keyifli olacak
    Şimdiden teşekkürler

  17. Arkadaşlar merhabalar ,izmir in yanaşabilir en güzel köyleri hakkında sağlıklı bilgi edinmek istiyorum ,hayvancılık için en uygun köyler hangileridir,teşekkürler

  18. İzmirin yeri bende bir başkadır. İzmire gittiğinizde mutlaka dalyanköy gidin çok güzel bir yere. Anlatılmaz yaşanır cinsinde bir yer

  19. Güzel bir çalışma ayrıca faydalı olmuş yorumlarda katkıda bulunmuş herkesin zevkine göre yaşam tarzı bulabilir emeğinize sağliık

  20. Koyleri gezme turu düzenlerseniz araba kullanamayanlar için yararlı olur diye düsünüyorum

  21. yorumlarınız için çok teşekkürler çok güzel yorumlamışsınız izmir köylerini

  22. Harika bir yazı olmuş ellerinize sağlık, İzmir sadece kıyıları ile değil kırsal kültürü ve doğanın kucak kucağa olduğu köyleri ile çok güzel. Zaten İzmirimi anlat anlat bitiremeyiz. Çok güzel bir yazı zevkle okudum ve sanırım Birgi ve Lübbey’e gidemediniz ki malesef diğer köylere göre biraz daha dezavantajlı bir lokasyonda fakat siz böyle güzel yazılar yazdıkça buralara daha çok kişi merak edecek, laf aramızda Lübbey’i yeniden yaşatmak için şimdilerde çalışıyoruz belki seneye Lübbey’i daha başka görüşürüz 🙂

  23. Merhaba ben İzmir Çanakkale arası kasaba veya köy sakin bir mekana yerleşmek istiyorum.Gezgin dostlardan tavsiye almak istiyorum.Deneyimlerinize göre yardımcı olursanız gerçekten çok memnun olurum. Geziniz ve sağlığınız bol olsun..

    1. Selamlar,
      Ne kadar sakin bir yer istiyorsunuz bilmiyoruz tabi ama Ören, Ayvalık hem ufak, hem de yeterince büyük yerleşimlere yakın. Bir göz atın isterseniz

    2. merhaba .ben size akçay’ı tavsiye ederim.sanayiden ve trafikten uzak ,denizi ,temiz dağ havası,termaller,çok sayıda gezilcek şelaleler ve piknik alanları.tarihi yerler.yani say say bitmez.ben izmirde yaşıyorum ama ordan ev aldım.

      1. Teşekkürler öneri için. Bu yaz Assos yolunda uğradık Akçay’a. O coğrafyalar da çok güzel.

  24. Harika!
    Emeklernize sağlık.
    Dikili’nin Denizköy ve Bademli ‘si de mutlak eklenmesi gereken köylerden.

  25. İzmir’in köyleri listenizdeki iki köyü hemen gezdik.Germiyan ve Barbaros. Yazdığınız gözlemlerinin tümü karşımıza çıktı.Gerçekten güzel işler yapılmış.İnsanlari misafirperver sıcakkanlı .İnsanlar doğayı bozmadan da bir şeyler yapilabilecegini göstermişler…Bizlere gidilmesi gezilmesi gereken yerleri önceden tanıttığımız içinde teşekkür ederiz.

    1. Nazik sözleriniz için çok teşekkür ederiz, bizi çok sevindirdiniz.
      Elimizden geldiğiğince öğrendiklerimiz kaynakçalaştırmaya çalışıyoruz. Beğenilmesi, işe yaraması bizi çok mutlu ediyor. Geriye dönüp burada deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler

  26. Bir kaç köy isminde ben vereyim.
    Bornova’da Yakaköy,
    Foçada Kozbeyli,
    İzmir kemalpaşada Yiğitler,
    “. “. Damlacık,
    “. “. Ören. Vs.

  27. İzmir Tire’de bulunan Kaplan dağ köyünü de listenize eklemenizi şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca fotoğraflarınızı yazılarınızı ilgiyle okuyorum bu işte iyisiniz selamlar

  28. Sakın ola köylerin yazdıklarına aldanmayın ben arkadaşlarımla gittim hiç bir söylenen yok yazık onca yol yaptık pişman olduk keşke gitmez olaydık

    1. Sen hangi köye gittin Serkan ve neyi bulamadık spesifik olarak? Giden herkes çok memlun?

  29. Elinize saglik…guzel bir tantim olmus…hakikaten ..kalbim ege de kaldi….//izmir

  30. Mükemmel.Bazı yerleri görmüştüm ama bukadar teferruatlı değil,hazırlayan ve yayılmasında yardımcı olanlara teşekkür ederim.

  31. Ne kadar güzelve keyifli bir olay.Tebrik eder devamını dileriz.Yanlız bu fotoğraflar değildir tabii.Diğer çekriklerinizi de görmek ve takdir etmek isterim.selamlar.

  32. ÖZBEK balıkçıköy tanıtım fotosunda ”taşev..” denilmiş.ev briketten üstelik marsilya kiremit le kaplanmış.taşevleri çeşme alaçatı da görüyoruz.yerli tek oluklu kiremitle kaplı çatısı var.bilginin; izleyiciyi, takipçiyi doğru bilgilendirmesi gerekir diye düşünüyorum.görseller muhteşem.tebrikler…

  33. Yürüyüş gruplarımızın sürekli ziyaret ettiği köyleri usta kaleminizden okumak çok keyifliydi. Henüz gitme fırsatı bulamadığım bir kaçını da ayrıca gündeme aldım. Çok teşekkürler bu güzel yazı için…:)

    1. Karaburun inecik köyünüde ekleyebilirsiniz karaburunun en güzel köyüdür manzarası evleri havası eşsiz

  34. Birgi için köy demişsiniz. Birgi, bırakın köy olmayı bir beylik başkenti. Köy tabiri hoş olmamış.
    Ayrıca. Bayındır’ın Ilıca’sını da tavsiye ederim.

    1. Aferin. köy dedikleri için algıda manyaklık yapıp hakaret alınganlığı yapmışsın. Aferin.

    2. “Köy” kelimesi yüz ölçümü ve nüfusu ölçü birimi alınarak yapılan bir tanımdır. Neden küfretmişler gibi bir tavır sergilediniz anlaşılır gibi değil 🙂

  35. Geçen haftalarda paylaşımınızdan yararlanarak bu köy rotasını yaptıkHarikaydıEvet Lübbey için bayağı zorlandık( baraj yapımı yolları mahvetmiş) ki dağ yollarından geçerken gördüğümüz manzaralar farklı bir yerdeyiz dedirttisonrasında Urla bağ rotasını yaparak o haftamızı taçlandırdıkÇoook teşekkürler paylaşımlarınız içinYolunuz açık olsun

    1. Çok sevindik!!! Yazılarımızdan faylananlar geri dönüp yorum yazınca çok seviniyoruz!

  36. izmir torbalı da dağ tekke köyüne de gidilebilir bence hem şifa lı suyu hem de oksijenin tavan yaptigi iki dağın ortasında mis gibi çınar agaclarinin altinda cay yayik ayrani ve gozleme de yenile bilir bence

  37. Urla ve çevresi çok güzel siz de çok güzel anlatmışsınız.Teşekkür ederiz.

  38. İlgiyle okudum.Emekli gazeteciyim.Motorumla Ege köylerini geziyor,köy ortasındaki dev çınarların altında yaşlılarla sohbet ederken çayımı içiyorum.İnanın bunun verdiği keyif hiçbir şeyde yok.Konusunu ettiğiniz bazı köylere gittim,diğerlerine de gideceğim.Yararlı bir paylaşım ve bilgiler, çok teşekkür ederim. A.D.

    1. Merhaba Ali Bey,

      Sizin gibi birisinin yazımızı beğenmiş olmasından gurur duyduk. 🙂

      Umarız radarınıza yeni soktuğumuz yerleri de seversiniz.

      Sevgiler

      1. Çok faydali bir çalışma olmuş. Kutlarım. Dibek kahvesi ile meshur Kozbeyli köyü de tanitilabilir.

  39. Bu yazınızı okuduktan sonra Barbaros köyüne gittim,inanılmaz beğendim huzur dolu bir gün geçirdim.Dolasirken Ayten Teyze Enis amca beni davet etti o güzel sohbetleri eşliğinde kahvemi içtim..teşekkürler Barbaros Köyü ve Biz Evde Yokuz
    Sırada diğerleri var ve dostlarımla “herhafta bir köy” programı yaptık sayenizde

  40. allaskina suralarin reklamini yapmayin… bi oralar kaldi zaten gidebildigimiz birakin da oldugu gibi kalsin…

  41. Merhaba Ege de bir köye yerleşmek istiyorum …hangisini tavsiye edersiniz …mesela hayvanları en çok hangi köy seviyordu….

    1. Merhabalar, sizin kriterlerinizi bilmiyoruz ama bu aralar Urla’ya yerleşenler çok memnunlar. Urla’ya bağlı köyler tavsiyemiz olur 🙂

    2. Lütfen yerleşmeyelim….taş yerinde ağırdır…Çeşme yi İstanbul a çevirdiler zaten….Buralara en son lazım olan şey tatlı su köylüleri olurdu…misafir olun gezin ve

      1. Onur Bey size kesinlikle hak veriyorum. İzmir merkeze gelen göçler zaten çok sıktı, bari köylerimizi bıraksınlar.

      2. Katılıyorum size . Alaçatı cok cirkinkesti. Eşim Çeşme li. Biz kaçtık oradan 🙁 artik tadi kacti.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir