EVCİL HAYVANLA TATİL – KÖPEK VE DENİZ

BU YAZIYI NASIL OKUMALISINIZ

Hatırlarsanız, Caretta karavanımızla Ege kıyıları kazan, biz kepçe gezmiştik. İstanbul’dan çıktık, kıyıdan kıyıdan ta Antalya’ya kadar uzadık. Kuçumuz Google’ı da, bohçasını toplayıp götürmüştük. (Buradan hatırlayabilirsiniz)

Bizim için köpeğimizle gezmek büyük bir tecrübe oldu. Bazı şeyleri zor yolla öğrendik. Bir musibet bin nasihata bedeldir derler, tamam da, biz internette nasihat de bulamamıştık. Bu konudaki kaynak eksikliği ve sizin de sorularınız karşısında kendi tecrübelerimizden yola çıkarak tavsiyelerimizi derledik.

Öte yandan, (ve çok şükür! :D) başımıza her şey gelmediği için, aslında insanlara aktarılması gereken ama bizim bilmediğimizden ötürü atladığımız durumlar ve bilgiler vardır elbet. Aklınıza gelen böyle konular varsa, lütfen siz de buraya yorum olarak yazın ki hepberaber kocaman bir kaynakça oluşturalım ve herkes faydalanabilsin.

5 YAZIDA İNCELEDİK. DİĞER YAZILARIMIZ:
1. EVCİL HAYVANLA YOLA ÇIKMADAN YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR

2. EVCİL HAYVANLA ULAŞIM – KABUL EDEN DENİZ & HAVA & KARA YOLU ŞİRKETLERİ VE UYGULAMALARI
3. EVCİL HAYVANLA KONAKLAMA – KAMPLAR VE KABUL EDEN OTELLER
4. KÖPEĞİMİZ TATİLİMİZDEN TECRÜBELERİMİZ VE TAVSİLERİMİZ
5. KÖPEKLE DENİZDE

Gelelim konumuza…


Köpekle Denizde

KÖPEKLE-DENİZ-TATİLİ-GOOGLE
Birkaç küçük önlemle birlikte yaz tatilinizde köpeğinizle deniz keyfi yapmanız için hiçbir engel yok. Elbette veterinerinizden köpeğinizin yüzme konusunda herhangi bir sıkıntısı olup olmadığını öğrendikten sonra. Köpekler iyi yüzücülerdir fakat bazı cinsler sağlıkla ilgili nedenlerden yüzemeyebilirler. Bazılarıysa sadece hoşlanmadıklarından yüzmek istemeyebilirler. Bu noktada onu zorlamamak ve korkutmamak en iyisi. Eğer ki köpeğinizin yüzmesine engel hiçbir sağlık sorunu yoksa ve yüzmeyi de seviyorsa yazın sıcağında ideal serinleme keyfi onu bekliyor.

Her Köpek Doğuştan Yüzmeyi Bilmez!

Araştırınca okuduk ki, her köpeğin doğuştan köpekleme stili yüzebileceğini düşünmek genel bir yanılgıymış. Eğer köpeğinizin yüzerken zorlandığını fark ederseniz bu onun yüzmeyi tam anlamıyla bilmediğinin göstergesi olabilirmiş. Sadece ön ayaklarını kullanıyorsa, iyi bir yüzücü değildir ve dört ayağıyla yüzmeyi bilmiyordur. Bu noktada sizin vereceğiniz birkaç yüzme dersi yeterli olacaktır.

Köpeğe Yüzme Öğretmek

KÖPEKLE-DENİZ-TATİLİ-YÜZERKEN
2 ayakla yüzüyorsa, bu onu çok yorar, ve bolca debelenerek paniklemesine sebep olur. Ama ona 4 ayak yüzmeyi öğretebilirmişiz: Köpekle beraber suya girip arka ayaklarını tutarak onları nasıl ön ayakları gibi kullanabileceğini göstermek gerekiyormuş. Ayrıca suya dalıp çıkmayı da iyice öğrendiğinden ve zorlanmadığından emin olun. İçiniz yine de rahat etmezse köpekler için tasarlanmış can yeleği giydirin. Tabi ki, köpeğiniz her ne kadar iyi ve deneyimli bir yüzücü olsa da gözümüzü üzerinden ayırmamamız lazım.

Köpeğim Suda Neden Üzerime Tırmanmaya Çalışıyor?

Yüzmek köpekleri kolay yorar. Hele bir de dalgalar ve akıntı varsa daha fazla yorar. Bu nedenle yorulan köpek panik yapmaya başlar. Ve su içinde panik olan köpek sudan bir an önce çıkma içgüdüsüyle siz dahil yakınında bulduğu her şeye tırmanma girişiminde bulunabilir. O patiler insanın sırtını, yüzünü, nereye ulaşabildiyse artık, zebraya çeviriyor. 😀

Eğer kuçu yüzmede acemiyse, önerimiz sizin de güvenliğiniz için yanınızda suya batmayan yüzme tahtası veya şişme simit bulundurmanız. Bu sayede onu kıyıya kolayca ve güvenli bir şekilde çekebilirsiniz. Yine de köpeğinizin çok fazla suda kalıp aşırı yorulmaması en iyisi.

Hastalıklar

Köpeklerin tuzlu deniz suyunu içmesi kusma, ishal ve dehidrasyon gibi sorunlara neden olur. Göl, akarsu ve dere gibi tatlı sularda da köpeğinizin hasta olmasına neden olabilecek mikroorganizmalar bulunabilir. Genelde suda olmak aynı zamanda güneşin de altında olmak demek olduğundan yanınızda köpeğiniz için bol su getirdiğinizden emin olun.

Güneşe direnci az olan türler
Güneşin altında olmak demişken genel olarak tüm köpeklerin ve özellikli olarak bazı cinslerin (açık renk-pembe burunlu, kısa tüylü vb.) güneşe tahammülü azdır. Güneşe çıkmadan önce açıkta kalan burunlarına, kulaklara ve kısa tüylü olan cinslerin vücutlarına evcil hayvanlara özel güneş koruyucu krem sürüp yüzme sonrası da gölgelik bir dinlenme alanı yaratmanız onun için ideal olur.

Yüzdükten sonra
Köpeğiniz sudan çıktıktan sonra onu temiz suyla iyice durulayıp havluyla kurulayın. Eğer tuzlu su ve kum üzerinde kurursa cildine zarar verebilir, egzama ve deride tahrişe neden olabilir. Kulakların nemli kalmaması da çok önemli. Çünkü nem köpeğinizin kulak kanallarında iltihaba neden olabilir.

Sahillerdeki camlar
Sahilde koşturmak, dalgalarla oynamak genellikle çoğu köpeğin sevdiği şeylerdir. Fakat köpeğiniz, sahildeki kırık camlar, deniz kabukları ve olta iğnesi gibi küçük ama keskin atıklar yüzünden zarar görebilir. Ayrıca denizanaları, deniz kestanesi, keskin mercanlar gibi denizdeki su canlıları da insanlar için olduğu kadar köpeğiniz için de zararlı olabilir. Bu nedenle yanınızda olası yaralanmalara karşı küçük bir ilk yardım çantası da bulundurabilirsiniz.

köpekle-gezmek-çeşme


Diğer Konular

İlgilendiğiniz yazıyı okumak için konunun üzerine tıklayabilirsiniz.
01_Hazırlık_Mavi
02_Konaklama_Yesil
03_Ulasım_Sarı
04_2AylıkGezi_Turuncu
05_Mavi_köpekledeniz

 

11 Comments

  1. Ben de köpeğimle Fethiyeye tatile gideceğim, evcil hayvan dostu bir otel bulduk ancak görüştüğüm beach’ler köpek kabul etmediğini belirtti. Burada veya başka bölgelerde köpek girebildiğini bildiğiniz yerler varsa paylaşabilir misiniz? Can dostumla yüzmeye gidip canımız sıkılsın istemiyoruz. 🙁

    1. Bizde bu sene Fethiyeye gitmek istiyoruz ama otel konusu biraz zor. Hangi otel evcil hayvan kabul ettigini ögrene bilirmiyim?

  2. Ya siz ne tatlısınız… her daim takipteyim zaten bu yılda yeni bir köpüş geldi aileye. Yine siz yine siz… çok teşekkürler yine yine yine…

  3. Çok teşekkürler bizlerle bilgi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için. Ben de küçük kızımla sürekli seyahat ediyorum ve plaja gideceksem gölgelik biryer olmasına ve en geç saatte bir su vermeye özen gösteriyorum. O sıcakta tabi En sevdiği aktiviteler şezlongumun altında soğuk kumun üzerinde uyumak ve kumu eşeleyip deniz kabukları çıkarmak kokusu kötüyse de geri gömmek 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir