EVCİL HAYVANLA TATİL – TAVSİYELER

Hatırlarsanız, Caretta karavanımızla Ege kıyıları kazan, biz kepçe gezmiştik. İstanbul’dan çıktık, kıyıdan kıyıdan ta Antalya’ya kadar uzadık. Kuçumuz Google’ı da, bohçasını toplayıp götürmüştük. (Buradan hatırlayabilirsiniz)

Bizim için köpeğimizle gezmek büyük bir tecrübe oldu. Bazı şeyleri zor yolla öğrendik. Bir musibet bin nasihata bedeldir derler, tamam da, biz internette nasihat de bulamamıştık. Bu konudaki kaynak eksikliği ve sizin de sorularınız karşısında kendi tecrübelerimizden yola çıkarak tavsiyelerimizi derledik.

Öte yandan, (ve çok şükür! :D) başımıza her şey gelmediği için, aslında insanlara aktarılması gereken ama bizim bilmediğimizden ötürü atladığımız durumlar ve bilgiler vardır elbet. Aklınıza gelen böyle konular varsa, lütfen siz de buraya yorum olarak yazın ki hepberaber kocaman bir kaynakça oluşturalım ve herkes faydalanabilsin.

5 YAZIDA İNCELEDİK. DİĞER YAZILARIMIZ:
1. EVCİL HAYVANLA YOLA ÇIKMADAN YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR
2. EVCİL HAYVANLA ULAŞIM – KABUL EDEN DENİZ & HAVA & KARA YOLU ŞİRKETLERİ VE UYGULAMALARI
3. EVCİL HAYVANLA KONAKLAMA – KAMPLAR VE KABUL EDEN OTELLER
4. KÖPEĞİMİZLE TATİLİMİZDEN TECRÜBELERİMİZ VE TAVSİLERİMİZ
5. KÖPEKLE DENİZDE

Gelelim Konumuza…


köpekle-tatil-karavan

Tabii ki her köpeğin başka bir karakteri var ve bu tatilin gidişatını çok değiştiriyor. O yüzden önce bizim başımızın tatlı belası Google ile tanıştıralım:

Google, bizim eve keyfine göre girip çıkan, av köpeği kırması bir sokak hayvanı. Onunla birlikte, 2 sokak köpeğine daha benzer şekilde bakıyoruz. Dolayısı ile, çok sosyal ve sürü psikolojisi çok güçlü bir köpek. Aynı zamanda çok hareketli bir hayvan. Özgürlüğüne de çok düşkün. Biz evde yokken, üçüncü kattaki tuvaletin minnacik camından çıkıp, pencerenin pervajında kalmışlığı var.

Tam bir serseri ruh. Yaramaz erkek çocuğu numarası yapan bir dişi.

Google, diğer kızlarımızla birlikte yarı zamanlı sokak hayvanı olduğu için, bölgesini ve sürüsünü koruma içgüdüleri tavan yapmış durumda. Ama seyahat halindeyken sürekli başka köpeklerin bölgesindesiniz. Bu da bizim kızımızı çok gergin yaptı. Sanki biz onun sürüsüyüz, ve bölgenin köpeklerince kapışacağız moduna girdi. Haliyle, başka köpeklerin bölgelerinde  gezdirirken baya zorlandık.

Köpeği tatile giderken götürmek mi iyi, bırakmak mı?

köpekle-gezmek-beni-de-götür
Google’ın bizimle gezmekten mutlu olacağını düşünerek bizimle götürdük. Ama sonra gördük ki, böyle başına buyruk gezmeye ve bolca hareket etmeye alışmış bir köpek için karavan ile gezmek çok keyifli olmayabiliyor. Şöyle ki, biz onu ne kadar gezdirirsek gezdirelim, onun alıştığı hareket seviyelerini bulması imkansız. Dolayısı ile köpeğin normalde özgür ve hareketli hayatı birden tasmanın boyunda kısaldı. Şöyle 10 gün sürseydi, yine halinden memnundu, ama aylar olunca, Google’ın tadı kaçtı.

Yani köpeğinizi mutlu eden faktörleri iyi analiz etmek ve tatilde bunların ne kadarını ona sağlayabileceğinizi tartmak lazım. Mesela, size çok bağımlıysa, arkanızdan ağlayan, yokluğunuzda depresyona giren bir köpekse, ve gittiğiniz yerde köpeğin konforunu sağlayabiliyorsanız götürmeyi tercih edebilirsiniz.

Diğer taraftan Google gibi başına buyruk bir köpekse, ve bırakacağınız yer yada kişi annanesi gibi zaten hep gördüğü ve sevdiği, ve gözünüzün hiç arkada kalmayacağı anne yarısı gibi biriyse, ve çok uzun bir yolculuğa gitmiyorsanız, bırakmayı tercih edebilirsiniz.

Köpek pansiyonlarına biz çok sıcak bakmıyoruz, ama bu bizim tercihimiz. Ama bir gün herhangibi bir köpeğimizi pansiyona bırakmak zorunda kalırsak, kreşi de olan pansiyonları yerleri tercih edebiliriz herhalde. Yola çıkmadan önce, bir müddet gündüzleri bırakır, akşamları alırdık ki alışsın, kendini birden yabancı bir yerde terk edilmiş hissetmesin.

Köpekle tatildeyken bilinmesi gerekenler hayati konular

Köpekler ısıya çok duyarlılar. Bizim arabada rahatça oturabildiğimiz durumlarda, onlar çok darlanabiliyorlar. Yazın gölgedeki bir arabada aralanmış camlar bile olsa köpeğinizi asla arabada bırakmayın! Böyle köpekler ölüyor. 🙁

Arılar proteinin kokusunu hemen alıyorlar. Siz mesela tavuk verip ona bir ziyafet yaşatmayı planlarken ve çocuğun mamasına birden bir sürü arı çöktü. 10 saniye içinde birden etraf arı doldu. Köpek nerdeden bilsin arının sokacağını. Sen tavukları üzerindeki arılarla birlikte ağzına at…  Google’ı fena soktular. Bir sürü yerinden ama en beteri ağzının içinden . Üstelik veterinere yetiştiremeyeceğimiz bir yerdeydik. Eğer allerjik reaksiyona girseydi, takibindeki birkaç dakika içinda Google’ı kaybedebilirdik. Akla karayı seçtik takibindeki dakikalarda.

Yani;
1) Allerjik reaksiyona olması halinde arı sokmalarına müdehale etmek için veterinerden ilaç alın ve nasıl uygulanması gerektiğini öğrenenin (klasik veteriner hekim cevabı ilk olarak bize getirindir, ısrarla veterinere erişmeye zamanınızın olmadığı durumlara ne yapmanız gerektiğini sorun).

Bizim veterine hekimimizin bize önerdiği ilaçları EVCİL HAYVANLA YOLA ÇIKMADAN YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR yazımızın köpeğin bavulunda olması gerekenler bölümünde yazdık.

2) Tavuk gibi birşey vereceğiniz zaman mümkünse içerde verin yada köpek mamasını bitirene kadar başında bekleyin ki arılar çullanırsa köpeğinizi uzaklaştırabilin.

Yolculuğumuz sırasında köpeğimizle gezmek için en iyi yerler nereleriydi?

köpekle-gezmek-akyaka

AKYAKA KITE ZONE
Biz Akyaka Kite Zone’da çok rahat ettik. Google’ın da en mutlu olduğu, tatilde olduğunu en çok hissettiği yer orası oldu. Öncelikle, Kite Zone’un bir tarafından Azmak Çayı, bir tarafından da deniz çevirdiği için, sınırları belli, kocaman bir alan vardı köpeğimizi serbest bırakmak için.  Üç tarafı su ile çevrili olunca baya rahat ettik. Böylece kaybolmasından endişelenmeden tasmasını açtık ve gönlünce koşturdu.

Ayrıca buranın köpekleri çok arkadaş canlısıydılar. 4 gün boyunca hiç bir huzursuzluk çıkmadan bol bol oynadılar, yuvarlandılar. Hatta Google aşık bile oldu. 😀 Şimdi şunu da söylemek lazım, yarın öbür gün vicdansızın teki gelir oraya köpeğini atar, yada farklı nedenlerle yeni köpekler gelir, dinamikler değişir, belli olmaz tabi..

Akyaka merkezde çok sokak hayvanı var ama bize agresif bir tavır sergilemediler.

Öte yandan, Akyaka Orman Kampı’ndaki kalabalık köpek sürüleri bizi sürekli tedirgin etti. Bununla birlikte, dün olan köpek sürüsü, ertesi gün devlet eliyle yada şahsi müdehale ile birden yok olabiliyor. 🙁 Gitmeden kampa telefon açıp güncel durumu öğrenmekte fayda var.

MARMARİS
Marmaris’te otelde kaldık. Otel ayarlamadan gecenin bir yarısı varmıştık. İkinci sorduğumuz otel bizi kabul etti. Tabi biz de bizi kabul etmek ihtimalini daha yüksek bulduğumuz, biraz daha içerilerde kalan, aile işletmelerini tercih ettik.

Barış Motel (0535 468 34 55) bizi kabul etti ama bu onların genel politikası gibi düşünülmesin. Bize bir torpil de yapmış olabilirler. Yine de danışabilirsiniz. Biraz iç taraflarda ama yine yürüme mesafesinde, ekonomik, temiz ama yıllanmış bir otel. İşletenler bize ve kuçumuza çok misafirperverlerdi. Şunu da atlamayalım, Google serbestken yaramaz olduğu kadar, bağlıyken yada otel odasında uslu bir hayvandır. Ne otelde kimseye varlığını hissettirir, ne de bir yeri pisletir, yada zarar verir. Köpeğimize bu açılardan güvenmesek, biz de bu sorumluluk altına girmeyiz.

Odamızın balkonu vardı ve balkonda korkuluk yerine dökme beton vardı. Bu, bir yandan köpeğin dışarıyla etkileşimini limitlerken, bir yandan da ona dışarıda olma hissiyatını verdiği için çok ideal bir senaryoydu.

Ve enteresan bir şekilde, Marmaris’te biz hiç sokak köpeğine denk gelmedik! O yüzden köpeğimizi çok rahat gezdirebildik, restaurantda rahatça yemek yiyebildik vs…
köpekle-gezmek-surf

Yolculuğumuz sırasında köpeğimizle gezmek için en kötü yerler nereleriydi?

ALAÇATI, SURF BEACH
Alaçatı’da rüzgar sörfü yapanların toplandığı, muhtemelen en kalabalık Çeşme plajı bize tam bir kabus oldu. Şöyle ki, burada yabancı köpeklere karşı ciddi agresif olan bir köpek sürüsü var. Biz daha arabadan iner inmez çete başı olan köpek Google’a saldırdı. Dakika 1, gol 1. Baya ağzında kalacaktı Google. İki kişi olduğumuz için ve oradaki işletmelerden de koşup müdahale edenler olduğu için kurtarabildik.

Sonra işletmeci taze bir olayı anlatınca iyice gerildik: Oradaki bir otelin sahibinin kocaman bir köpeği varmış. Sahibi o kadar seviyormuş ki, ona otelde özel bölüm yaptırmış. Bir gün köpek ortadan kaybolmuş. Bir gün, iki gün, bekle bekle köpek yok… Adam oturup güvenlik kameralarını taratmış ve çok acı bir şekilde bu diğer köpeklerin kendi köpeğini parçalayışını kayıttan izlemiş…

Gerçekten, ne zaman Google’ı görseler üzerimize yürüdüler. Tuvalete gitmek için 50 metre yürümek bile bir gerilim haline geldi. Alaçatı merkezde durum daha iyi, ama yine de radarlarınız hep açık olsun.

Akyaka Orman Kampı da ikinci zorlandığımız yer olmakla birlikte Alaçatı’dan sonra öpüp başımıza koyduk.


DİĞER KONULAR:

İlgilendiğiniz yazıyı okumak için konunun üzerine tıklayabilirsiniz.
01_Hazırlık_Mavi
02_Konaklama_Yesil
03_Ulasım_Sarı
04_2AylıkGezi_Turuncu
05_Mavi_köpekledeniz

 

7 Comments

  1. Merhabalar,

    küçük ırk köpeğimizle italya turuna çıkmak istiyoruz.
    fakat vatikan a alıyorlarmı orada bir sorun yaşarmıyız bizi bilgilendirecek birine ihtiyacımız var. belki sesimi burdan duyurabilirim diye yazıyorm
    teşekkürler,

  2. Bizim köpeğim iz de aynı cins, rengi bile aynı. Biz Şila ile Bodrum ‘dayız ve Yahşi’de Vira’s, Gündoğan’da Sail Loft adlı mekanlar sorun çıkarmıyor. Şimdilik buraları tespit ettik.

    1. Sizinki de mi sokak kuçusunu! Ne güzel! Çok seviniyoruz böyle haberlere.
      Ayrıca bilgiler için de çok teşekkürler!

  3. Merhabalar, İstanbul’da köpeğimizle gidebileceğimiz, önerebileceğiniz güzel bir yer var mı? Ancak köpeğim diğer köpeklerle çok anlaşamıyor. Mümkün olduğunca sakin bir yer olmalı. 🙂

    1. Maalesef…
      İstanbul’da yer gök sokak hayvanı. Biz de bilmiyoruz size önerebileceğimiz sokak hayvansız bir yer. 🙁

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir