KOZAK YAYLASI: AYVALIK – BERGAMA ARASI BİR CENNET

Kozak Yaylası uçsuz bucaksız bir brokoli ormanııııı! 😀 😀 😀

İzmir, akıllara kurak bir şehir olarak yer etmiş ama aslında iç taraflarda harika ormanlar var. Bergama – Ayvalık arası, fıstık çamı ormanlarıyla kaplı devasa bir yeşil alan Kozak Yaylası da bunlardan biri. Çok ama çok güzel bir orman, belki de Türkiye’nin en güzellerinden. Bir kısmı İzmir, bir kısmı Balıkesir’e bağlı.

Arabayla Bergama’dan sadece yarım saat mesafede olduğundan kolayca Bergama gezinize dahil edebilirsiniz. Ayvalık’tan ise 40 dakika sürüyor. Ayvalık – İzmir gezisi yapacaklar için de düşünülmüş hazır bir rotamız var.

Bu yazımızda da Kozak’a gidecekler için gezilecek yer, yapılacak şeyler gibi şeylerden bahsedeceğiz. Peşinen söylemiş olalım, burası Kazdağları gibi değil, doğada vakit geçirmek dışında yapılacak çok fazla şey yok. Bu asla bir eksik değil, bozulmamışlık göstergesi.

Muhteşem Bir Fıstık Çamı Ormanı

Madra Dağı’nındaki Kozak Yaylası, ismini çam kozalağından alıyor. Yayla silme fıstık çamı dolu. Yayla deyince aklınıza Karadeniz’deki gibi dağın üzerindeki dar bir plato gelmesin, Kozak’ı daha çok dağda ucu bucağı olmayan bir orman gibi düşünebilirsiniz. İçinde bir sürü köy bile var.

Köyler de geçimlerini maddi değeri yüksek bir ürün olan çam fıstığından sağlıyorlar. Bizim iç pilavlara, zeytinyağlı dolmalara ve sarmalara koymaya alışkın olduğumuz bu fıstıklar hem iç pazarlarda hem de Avrupa’da dış pazarlarda alıcı buluyor.

Kasım – Mart arası yaylada çam kozalağı toplama dönemi oluyor. Toplanan kozalaklar yaz aylarında güneşe seriliyor ve kurutuluyor. Kurutulunca açılan kozalaklardan fıstıklar çıkarılıyor. Bu bölgede kozak toplayamayana kız yok. 🙂

Mantar sevenlerin dikkatine: Bu dönemde çam ağaçlarının dibinde yetişen bir mantar türü olan çıntar da hem Bergamalıların sofralarına hem de ceplerine ek gelir kaynağı olarak giriyor. Mayıs ayı da kuzu göbeği mevsimi.

Kozak Yaylası Spesiyalleri

Kozak Yaylası fıstık ağaçları ile dolu bir yer olduğundan, yerel mutfağa da fıstık spesiyalleri girmiş.

Cilveli Çay – Çam fıstıkları kavruluyor, çayın içine atılıyor. O şekilde içiyorsunuz. Ben beğendim.
Fıstık Helvası – Ezilmiş çam fıstığından yapılan şeker bombası. İkisini de Kozak Yaşam Vadisi’nde bulabilirsiniz.

Siyanürle Altın Arayan Şirketler

Türkiye’deki çam fıstığının %80 buradan geliyordu ancak 2015’ten beri ağaçlar fıstık vermez olmuş. Parmaklar siyanürle altın arayan firmaları işaret ediyor. 🙁

Antik çağdan beri bölgede fıstık ticareti yapılıyor. Türkiye’nin fıstık ihracatından kazancı da 40 milyon doları aşıyormuş. Bir habere göre bir köyün geliri başına gelir 2 milyon TL’leri bulurken 65 bine düşmüş.

Kozak Köyleri

Yaylanın farklı yerlerine serpiştirilmiş Kozak köylerini gezmek burada sıklıkla yapılan şeylerden. 1’i Ayvalık’a, 16’sı Bergama’ya bağlı 17 köy buluyor.

Demircidere, Çamavlu en bilinenleri olamak üzere, Yukarıbey, Hisarköy, Ayvalar, Hacıhamzalar, Okçular, Güneşli (Tekke), Göbeller, Terzihaliller, Kaplan, Aşağıcuma, Aşağıbey, Hacıhamzalar, , Yukarıcuma Karaveliler, Kıranlı köyleri.

Bu köylerin isimlerini belki manşetlerden hatırlarsınız. Bergama Belediyesi siyanürle altın arama faaliyetlerine destek verdiği için Ayvalık’a bağlanmak istemişdi.

Demircidere Köyü

Yayladaki en güzel köylerden biri Demircidere Köyü. Kahvesinde demlenen amcaların meraklı bakışları sizi karşılacayak. Gezmeye kahvenin yanındaki köylüler kendi gayretleri yaptığı etnografya müzesinden başlayabilirsiniz.

Acıkırsanız Kozak Cafe’de gözleme ve kahvaltı tarzı şeyler bulabilirsiniz. Ayrıca burada bir de Pinea diye bir yer var. Dışarıdan çok tatlı görünüyor ama internet yorumları hiç iç açıcı değil. Biz deneyemedik çünkü kapalıydı. Konum için tıklayın.

Kamp

Kamp yapmak isterseniz harika bir ormandasınız. Dükkan sizin.

Tesis içinde olmadan rahat edemeyenlerdenseniz, yörüklerin işlettiği Yaşam Vadisi isimli koca bir piknik alanı/ cafe var. Çadır ve karavan kabul ediyorlar. Çoban kavurması da çok iyi. Konum için tıklayın.

Parşömenci Amca

Burada oğlak derilerinden parşömen ve darbuka yapan bir amca var. Kendisi ile irtibata geçmek için Bergama’daki parşömenci Pergamon Parchment ile irtibara geçebilirsiniz.
Adres: Zafer Mahallesi Atatürk Bulvarı no:54 Tel: 0506 0558408  Konum için tıklayın.

Yeme İçme

Yukarıdaki önerilerimize ek olarak bir de Zirve Cafe var. Menüde keşkek, gözleme ve yumurta türevi şeyler oluyor. Biz gittiğimizde söğüş hazırlayacak kadar bile sebze meyve bulundurmuyorlardı. Eğer seçenekler çok limitli gelirse Yaşam Vadisi’nde daha çok seçenek var. Konum için tıklayın.

Kozak Yaylası’na Çıkarken: Ma’adra Bağ Evi

Fotoğraf Kaynak: Gmz Dmc / Foursquare

Kozak Yaylası’na doğru çıkarken, Madra Dağı eteklerinde geçtiğimiz sene (2018) kurulmuş bir bağ evi var. Ma’adra Vineyard. Yalnız buraya gelmek için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yolun da biraz bozuk olduğu konusunda uyarımızı yapalım. Yol üzerinde Seki Bağcılık tabelasını gördüğünüzde sapabilirsiniz. Bu isim işletmenin ticari unvanı.

Adres: Kobaşlar Mahallesi, Kubaşlar Köyü Yolu, 10717 Gömeç Tel: 0530 100 55 66 Konum için tıklayın.

Instagram’a da Bekleriz!

Instagram hesabımızdan ufak bir Kozak Yaylası videosu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz) on

7 Comments

  1. Taş ocağı işleten şirketlerin canına okuduğu canım yayla. İş makinalarıyla devrilmiş fıstık çamlarını gördükten sonra içinize derin bir hüzün oturacak… Bir şey yapmalı, diye dolanacaksınız ortalıkta…

    1. Yazıklar olsun, mahvettiler bu ülkeyi! Gidin de Toscana Vadisi’nde adamlar neler yapmış görün!!

  2. Merhaba,
    Biz birkaç güne Bergama’da olacağız. Kuzu göbeği toplamaya gitmek istiyoruz ama internette tur bulamadık. Bildiğiniz bir yer var mı? Ya da toplamak için olmasa da kuzu göbeği yemek için bir yer? Yazılarınız için çok teşekkürler, çok beğeniyoruz.

    1. Çok teşekkürler. Maalesef bilgimiz yok kuzugöbeği ile ilgili. Ama mantar toplamak çok sakat bir iştir, kendiniz yapmanızı önermeyiz

  3. Bu hafta içi 2 günlüğüne Kozak yaylasına çıkacağız. Genel olarak yollar altı alçak araba için uygun mu(Golf 7) Birde sanırım yangınlar dolayısıyla her yerde kamp yapmaya izin verilmiyor. Bilginiz varsa paylaşır mısınız?

    1. Merhaba;
      Biz aracımızla bir sıkıntı yaşamamıştık, siz de yaşamazsınız diye düşünüyorum. Yangın sonrası kamp yönetmeliği nedir bilmiyoruz ama yazıda geçen özel tesis olduğu için kamp yapabilirsiniz

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir