EN İYİ KUZEY IŞIKLARI NEREDE, NE ZAMAN, NASIL

Kuzey Işıkları yani diğer ismi ile Aurora Borealis, açık ara bu gezegende meydana gelen en büyüleyici doğa olaylarından. Sanılanın aksine aurora kuzey ülkelerinde her gün görülebilen birşey değil. Her yıl, kuzey ışıklarını görmeye binlerce turist gidiyor ama çoğu eli boş dönüyor. Haliyle onca masraf, emek ve zaman boşa gidiyor. Görmenizi garantileyemeyiz ama kuzey ışıkları macerasından zaferle dönmüş kişiler olarak, görme şansınızı maksimuma yükseltecek bilgiler içeren bir rehber hazırladık.

Güney ışıkları da var! – Bu Aurora’lara Güney Kutbu’nda da rastlanıyor, onlara da Aurora Australis deniliyor.  Yani Tazmanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de görülebiliyor ama Kuzey’deki ışıklara ulaşım çok daha kolay ve ışıkları yakalayabileceğiniz yer seçeneği fazla olduğundan, sıklıkla Kuzey Kutup Dairesi içinde kalan ülkeler tercih ediliyor. Bu nedenle biz de burada özellikle Kuzey Işıkları’na değineceğiz.

Kuzey Işıkları Nerelerde Görülüyor

Kuzey Işıkları’nı görmek için en uygun yerler, Aurora Ovali denilen yay içinde kalan ülkelerin Kuzey Kutbu’na yakın kesimleri:

İsveç Abisko, Björkliden, Jukkasjärvi, Kiruna, Luleå, Tornedalen
Finlandiya Inari, Ivalo, Kakslauttanen, Luosto, Nellim, Nuorgam, Rovaniemi, Saariselkä, Utsjoki
Norveç Alta, Andøya, Bødø, Finnmark, Hammerfest, Harstad, Karasjok, Kirkenes, Kjollefjord, Lakselv, Lofoten Islands, Narvik, Nordkapp, Skibotn, Svalbard, Tana Bru, Tromsø, Vardø
İzlanda Akureyri, Grimsey, Hvalfjörður, Ísafjörður, Þingvellir National Park, Reykjavik, Snæfellsnes, Vatnajokull
Grönland Ammassalik, Isortoq, Kangerlussuaq, Kulusuk, Kuummiut, Sermiligaaq, Tasiilaq, Tiniteqilaaq
Rusya Murmansk, Salekhard, Severodvinsk
Alaska Anchorage, Barrow, Bettles, Denali, Fairbanks, Fort Yukon, Prudhoe Bay
Kanada Calgary, Dawson City, Fort McMurray, Fort Nelson, Gillam, Lake Athapapuskow Manitoba, Pangnirtung, Whitehorse, Yellowknife, Yukon

Elbette her yerin kendine göre eksileri ve artıları var. Örneğin, Rusya aralarından en ekonomik olan seçenek. Fakat burada da aktivite anlamında yapabilecekleriniz sınırlı. Finlandiya Laponyası, diğer İskandinav ülkelerinden hem çok daha uygun fiyatlı hem de çok daha fazla yan aktivite vadediyor. Daha fazla bilgi için Kuzey Işıkları Nerede: Ülkelerin Avantaj ve Dezavantajları yazımıza bakabilirsiniz.

Aurora Halkası

Dünyanın Arktik bölgelerinden geçen bu kalın yeşil halka, Kuzey Işıkları’nın yaygın olarak görüldüğü bölgeyi işaret ediyor. İzlanda’nın tümü ve Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın kuzey bölgeleri aurora  çemberinde kalıyor.

Ancak aurora aktivitesinin çok yoğun olduğu nadir zamanlarda ışıklar ince yeşil çizgi ile gösterilen bölgeye kadar inebiliyor. Fakat bu kadar güneye görülme ihtimali  oldukça düşük. İyi ihtimalle senede bir elin parmağı kadar günde mümkün oluyor diyebiliriz. Yani kuzey ışıklarını görmeye gidiyorsanız daha kuzeye çıkmasınız.

Diğer yandan, çok sıradışı yoğunlukta bir aurora aktivitesi olduğunda Kuzey Işıkları, Akdeniz’e kadar inebiliyormuş. NASA’nın sayfasında böyle yazıyor. Ama bu anca 10 yılda 1 rastlanan bir durum.

Haritadan da görebileceğiniz üzere, tam Kuzey Kutbu’nun üzerinde herhangi bir Aurora aktivitesi görülmüyor. Yani ne kadar Kuzey o kadar iyi efsanesi tam olarak doğru değil. Ama, Aurora Halkası’nın içinde ne kadar kuzeyde kalırsanız, o kadar iyi. Bu arada, Aurora Ovali’nin de yıllar içinde biraz Güney’e kaydığı saptanmış.

Yine de ne yazık ki Aurora Ovali içindeki bir yere gitmek Kuzey Işıkları’nı görmeyi garantilemiyor. Işıkları görme ihtimalinizin en yüksek olduğu yeri anlamak için önce Kuzey Işıkları’nın oluşumunu ve görünürlüğünü belirleyen faktörleri anlamamız lazım.

Kuzey Işıkları’nı Görme Şansınızı Belirleyen Faktörler

1. Güneş’te Meydana Gelen Aktivitenin Yoğunluğu

Kısaca açıklamaya çalışırsak, Kuzey Işıkları’nı oluşturan şey, Güneş’te meydana gelen patlamalarla yayılan elektrik yüklü parçacıkların, atmosferimizdeki gazlarla girdiği tepkime. Güneşteki patlamadan savrulan parçacıklar dünyaya girince manyetik alanların etkisi ile Kuzey ve Güney Kutbu’nda doğru çekiliyorlar. Aurorayı dünyanın kuzey ve güney kısımlarında görmemizin sebebi de bu.

Özetle; güneşteki aktivitenin yoğunluğu – yani güneş rüzgarının ne kadar yoğun ve hızlı olduğu – Kuzey Işıkları’nın ne kadar görülebilir olduğunu belirliyor.

Güneş’teki aktivitenin çok yoğun olduğu günler de oluyor, hiç yoğun olmadığı günler de… Güneşte olan biteni takip ederek aurora durumunu öngören uygulamalar var. Hepsinden az sonra bahsedeceğiz.

Güneşten savrulan parçacıklar dünya’ya ortalama 4 günde ulaştığından, ışıkların ne yoğunlukta olacağı sadece 4 günlük tahminlerle verilebiliyor ama en doğru tahmin günlük tahminler oluyor. Yani, Kuzey Işıkları’nı görmek için aylar öncesinden plan yaptığınızda, yazı-tura atmış oluyorsunuz.

2. Gökyüzünün Açık Olması

Kuzey Işıkları görme konusunda ikinci önemli nokta da gökyüzünün açık olup olmaması konusu. Bulutlu ve karlı havalar, Aurora ile aramıza bir perde çektiğinden, yeterli aktivite olsa dahi ışıkları göremiyoruz. Bu duruma Norveç’te sıkça rastlanıyor çünkü yüksek Norveç dağları okyanusun üzerinden gelen bulutları tutarak şehrin üzerinde hapsediyor. Biraz bizim bizim Karadeniz’deki bol yağışın sebebi gibi. Bu da Kuzey Işıkları’nı görme şansınızı azaltıyor.

Özetle; Kuzey Işıkları’nı görmek için, açık bir gökyüzüne ve Güneş’te meydana gelen aktivitenin yoğun olmasına ihtiyaç var.

Laponya’da Işıkları En İyi Görebileceğiniz Yerler

İstatistikler açık hava ve yüksek aktivite kombinasyonuna en sık İsveç’in Abisko kentinde rastlandığını ileri sürüyor. Farklı yönlerden gelen hava akımları burada çarpıştığı için bulutları süpürüyormuş. Abisko’nun takma adı da gökyüzünün açık olması sebebiyle Blue Hole.

Bu da Abisko’yu, birçok yere göre daha yüksek ihtimalli bir Aurora noktası yapıyor ki biz de zaten bu yüzden Abisko’yu tercih ettik ve olağanüstü bir Kuzey Işıkları deneyimi yaşadık. Gerçekten gördüğümüz en yoğun aktivite burada idi. Fakat yine de bu büyük oranla şans işi. Muhtemelen aynı gece Finandiya’nın & Norveç’in kuzeyi de kopuyordu.

Finlandiya için önereceğimiz yer İnari gölü çevresi. Özetle Saariselka’nın kuzeyine çıkarsanız şanısınızı maksimize edersiniz. Biz bu bölgede, Nellim’de kuzey ışıklarıyla müthiş bir gece geçirdik. Hatta şansımıza Aurora Kabin kiraladığımız geceydi. Akşam sağanak kar yağışı varken gece 12’de yağış durdu. Bulutlar dağıldı ve sabaha kadar inanılmaz bir ışık şöleni vardı.

Norveç’te ise Tromso (Şehrin ışıklarından kaçmanız gerek) ve kuzeyi en iyi izlenecek yerler arasında. Yani bu 3 ülkede de ne kadar kuzey o kadar iyi gibi bir durum var.

Bu arada Laponya’da hava durumu çok hızlı değişibiliyor. Birden bulutlanıyor, birden bulutlar dağılıp hava açıyor. Herşey şans.

Nordik Ülkeler İçin En İyi Hava Tahmini

Anlayacağınız, kuzey ışıklarını görebilmeniz için bir gözünüzle hava durumunu, diğer gözünüzle de güneş aktivitesini takip etmeniz lazım. Genellikle tüm kuzey ülkelerinde iyi tutturduğu için bu Norveç websitesini takip ediyorlar. Araba kiralayıp, yüksek aktivite beklenen günlerde havanın açık olduğu yerleri kovalamak da iyi fikir. Biz öyle yaptık.

Ayrıca uçağınızın kalkış saati hava karardıktan sonraya denk geliyorsa ve cam kenarında oturuyorsanız, gözleriniz açık olsun. Uçak yeterli irtifaya ulaştığında, bulutların üzerine çıktığınız için Aurora görme ihtimaliniz var.

3. Işık Kirliliği

Bulunduğunuz ortam ne kadar karanlık olursa, ışıkları o kadar iyi görebiliyorsunuz. O nedenle de kendinizi şehir ışıklarından olabildiğince izole etmeye çalışın. Çoğu Aurora otelinin şehirden uzak yerlerde, orman içlerinde olmasının nedeni de bu. Yine altınızda kiralık bir araba olması size bunun için gereken mobiliteyi sağlayacaktır.

4. Dolunaydan Kaçının

Aynı şekilde, bulunduğunuz ortam gibi, gökyüzünün de olabildiğince karanlık olduğu tarihleri seçmek önemli. Bu linkte, ayın evrelerini gösteren bir takvimi bulabilirsiniz. Dolunaydan kaçınmakta fayda var.

5. Kuzey’e Dönün & Ufkunuz Açık Olsun

Güneş aktivitesinin çok yüksek olduğu günlerde, Kuzey Işıkları gökyüzünde her yerde görülüyor. Hatta oradan oraya dans ediyorlar. Ama aktivite düşükse, Kuzey Işıkları,  uzaktaki şehir ışıkları misali belli belirsiz görülüyor, hareket etmiyor ve sadece kuzey yönünde ufukta görülüyor. Dolayısı ile ufuk çizgisi hizanızda, tepelik veya ağaçlık bir alan varsa, görmenize engel oluyor. Yüksekçe bir yere çıkarak veya bir gölün kıyısına giderek görüş alanınızı açabilirsiniz.

6. Işıkları Görmek İçin Yeterli Zamanı Ayırın

Aurora Halkası’nda ne kadar fazla zaman geçirirseniz, ışıkları görmek için kendinize o kadar çok şans vermiş olursunuz. Biz de İsveç ve Finlandiya Laponya’sına 10 günlük bir gezi planladık. Bir sürü harika deneyimle dolu, unutamayacağımız bir yolculuk oldu. Ayrıca 10 günün 4’ünde Kuzey Işıkları’nı görecek kadar da şanslıydık. Size de bizim rotayı şiddetle tavsiye ederiz: Kuzey Işıkları Rotası yazımızdan inceleyebilirsiniz.

7. Güneş Döngüsü

Güneşteki aktivitelerinin 11 yıllık bir döngüden oluşan bir ritimde gittiği biliniyor. 11 yıllık döngünün her aşamasında aktivite oluyor ama bilim insanları, bu 11 yıl içinde aktivitenin tavan yaptığı ve dibe vurduğu zamanlar olduğunu söylüyor. Eğer seyahatinizi döngünün yüksek aktiviteli senelerinden birine denk getiriseniz, olağanüstü manzaralara şahit olma şansınızı arttabilirsiniz.

Ama tabi ki illa ki pik dönemi beklemeniz gerekmiyor. Biz döngünün bitişinde gittik (Mart 2019) ve ama yine de rehberimiz son senelerin en güzel Kuzey Işıkları’nından birini gördüğümüzü söyledi. Hatta birkaç taç şeklinde korona bile gördük.

Her döngü 11 yılda tamamlanıyor, bu bazen daha kısa veya daha uzun olabiliyor. Ayrıca bu tablodan, Güneş’teki aktivitenin yıldan yıla azaldığı da söylenebilir.

Kuzey Işıkları’nı Görmek İçin En İyi Zaman

Ne Zaman Gitmek Lazım

Kuzey Işıkları, Eylül-Mart arası görülüyor.

İdeal Zaman: Genel kanı Kuzey Işıkları’nı izlemek için en iyi ayların, özellikle iki ekinoks dönemi olduğu şeklinde. Yani Eylül ve Mart ayları. Bunun dayandırıldığı bilimsel araştırmayı bulamadık ama NASA’nın websitesindeki makalelerden bile böyle geçiyor. Ekinoks dönemindeki eksen eğiminin dünyayı güneşten gelen rüzgarları yakalamaya daha açık hale getirdiği yazıyor.

Eylül-Ekim: Eylül veya Ekim aylarında gitmeyi seçerseniz, hava sıcaklıkları daha ılımlı olacaktır. Su kütleleri henüz donnamış olacağından, Kuzey Işıkları’nın su yüzeyine yansıma yaptığı harika kareler yakalama şansınız var. Bu mevsimin dezavantajı ise, buz balıkçılığı, buz karting, vb gibi kış aktiviteleri için gerekli kar seviyesinin olmaması.

Kasım – Ocak: Kış aylarında Kuzey Kutup Bölgesi’nde günler oldukça kısalıyor. Ne kadar Kuzey’e çıkarsanız, gün ışığı süresi de bir o kadar kısalıyor. Örneğin, Abisko 4-5 saat aydınlık oluyor. Bu Aurora’ları yakalama açısından oldukça iyi bir fırsat yaratabilir. Sonuçta ne kadar fazla gece yaşarsanız, Kuzey Işıkları’nı görme şansınız da o kadar çok artar. Fakat bunun yanında, gündüz yapabileceğiniz aktivitelerine yer kalmıyor ki bunlar da ışıklar kadar özel şeyler. Ayrıca kar yağışlarının daha yoğun olduğu bir dönem olması gökyüzünün kapalı olması ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Şubat – Mart: Biz Mart ayını tercih ettik çünkü artık hava yumuşamaya başlıyor, ekinoks yaklaşıyor, gökyüzü daha açık ve günler uzamaya başlıyor. Dolayısıyla da hem gündüz yapılabilecek kış aktivitelerine yeterli zamanı, hem de kuzey ışıklarını görmek gereken koşulları aynı anda sağlayan biri dönem.

Nisan – Ağustos: Yaz aylarında da  güneş aktivitesi devam ediyor ancak gökyüzü yeterince karanlık olmadığından ışıklar görülmüyor. Bu da bizi bir sonraki noktaya getiriyor.

Kuzey Kutup Bölgesi’nde Günlerin Uzunluğu

Bu İzlanda için yapılmış ama diğer tüm Kuzey Işıkları izlenebilen yerler için aşağı yukarı geçerli bir tablo. Ay ay ne kadar gün ışığı olduğunu inceleyebilirsiniz. Kutup dairesinin kuzeyindeyseniz aşağıdaki tablodan farklı olarak 21 Aralık çevresinde 24 saat gece olduğunu unutmayın.

Kaynak: Cool Science Dad

Günün Hangi Saatinde Işıklar Görülüyor

Genel olarak, ışıklar en iyi 08.00-01.00 arasında görülüyor ama bu duruma göre değişebiliyor. Bazen hava karardığı anda görünür hale geliyor bazen de sizi gecenin ilerleyen saatlerine kadar ayakta ve soğukta bekletebiliyorlar. Bizim gezimiz sırasında, bir kez saat 00.00’da çıkıp sabah 06.00’ya kadar devam ettiler. Bu yüzden gözünüz daima gökyüzünde olsun ve aynı anda birazdan bahsedeceğimiz uygulamaları da kontrol ettiğinizden emin olun.

Kuzey Işıkları Çıplak Gözle Nasıl Görülüyor / Fotoğraflarda Nasıl Çıkıyor

Bazı durumlarda insan gözü, bazı durumlarda da fotoğraf makinaları daha iyi görüyor. Her şey ne kadar güçlü bir aurora aktivitesi olduğuna bağlı.

Aurora fotoğrafları uzun pozlama yöntemi ile çekiliyor. Aşağıdaki insan gözü x fotoğraf makinası karşılaştırmasında da bu şekilde çekilmiş fotoğraflardan bahsediyoruz:

Çok Düşük Seviyede Aurora Aktivitesi Olduğunda


Bu fotoğrafı çektiğimiz gün, çıplak gözle aurora aktivitesi görünmüyordu ama fotoğraf makinası ile çektiğimizde aslında az da olsa kuzey ışıklarının çıktığını gördük. Gözlerimiz çok düşük seviyedeki ışıkları algılamaya yetecek kadar hassas değil ancak kameralar uzun pozlama sayeside algılayabiliyor.

O yüzden boş bir gökyüzü gördüğünüzde hemen ışıkların olmadığını varsayıp gitmeyin, bir de fotoğraf çekmeyi deneyin. Ama tabi uzun pozlamayı bilmeye ve bir de tripoda ihtiyacınız var. Ayrıca düşük ışıkta çekilen fotoğrafları editlemek fotoğrafı bozuyor (en son kareden de görebilirsiniz), dolayısı ile kaliteli bir görüntü istiyorsanız bir de iyi fotoğraf makinenizin olması lazım.

Düşük Seviyede Aurora Aktivitesi Olduğunda

Aurora aktivitesi çok düşük seviyeden sadece bir tık daha yükselip düşük seviyeye geldiğinde artık kendi gözlerimizle görebiliyoruz. Düşük seviyedeki aktivite sanki ufukta yeşil bir pus veya yeşil bir bulut varmış gibi görünüyor. Üstteki örneğe döencek olursak, gözümüz sonuncu fotoğrafa benzer şekilde (ve daha güzelini) görüyor. Elbette hala kameralar, insan gözünden çok daha başarılı performans çıkarıyor.

Orta Derecede Aurora Aktivitesi

Orta derecede aurora aktivitesi var. (Fotoğrafta edit bulunmuyor)
Burada da hiç edit yok. Orta dereceli aktivite var.

Orta derecede aurora aktivitesi olduğunda gökte yeşil sis değil de artık güzel ve net çizgiler görmeye başlıyorsunuz. Hatta ara sıra dans ettiklerini bile yakalayabilirsiniz. Çıplak gözle ışıklar bariz bir şekilde görülüyorlar ama kameralar yine insan gözünden daha başarılı sonuç çıkarıyor. Orta düzeyde aktivite, fotoğraf çekmek için çok elverişlisi, özellikle karede siz de olacaksanız. Çoğunlukla ışıklar yeşil ve beyaz renkte oluyor.

Yüksek Aktivite

Eğer yüksek aurora aktivitesi varsa görsel şölene hazır olun. Gökyüzü bir anda, Winamp’ın o hareketli görsellerine dönüşüyor. Güçlenen ışıklar artık ufuk çizgisinden yukarı doğru yükseliyor, kafanızın üzerine kadar çıkıyor ve çılgınca dans ediyorlar. Aynı anda birden çok renk görmeyi bekleyebilirsiniz (dominant olarak yeşil, beyaz ve pembe) ama bir de korona yakalarsanız ultra şanslısınız demektir.

Bu videoyu bizim orda tanıştığımız bir fotoğrafçı Oliver Wright biz İsveç’e gelmeden 1 gün önce çekmiş. Biz de Abisko’da videodaki 1. ve 2. korona seviyesinde aktivite gördük. Ama videodaki 3. korona sonrası bizim de şahit olmadığımız bir durumdu. Umarız siz böyle bir geceye denk gelirsiniz. Bu arada Murphy kuralı gibi bir kural da şu. Mutlaka siz gelmeden bir veya bir kaç gün önce harika bir geceyi kaçırmış olacaksınız 🙂 Umarız daha iyisine denk gelirsiniz.

Korona (corona)

Yukarıdaki videoda koronalar göreceksiniz. Korona, güneşten sıradışı büyüklükte salınım olduğunda oluşuyor. Gökyüzü baştan başa sanki bir ışık tüneli ile ikiye bölünüyor ve işte o anda işler iyice çılgınlaşıyor. Rengarenk parlak ışıklar suya damlatılan bir mürekkep gibi gözyüzünde dağılmaya başlıyor.

Yüksek aktivite ışıkların tadını çıkarmak için muhteşem ancak fotoğraflaması daha zor. Uzun pozlama yaparsanız çok fazla ışık ve hareket olduğundan o net çizgi çizgi ışıklar kayboluyor, yerine sanki gök Pril ile sıvanmış gibi yeşil oluyor. Uzun pozlamanızın süresini azaltmanız gerek. Ama o anlar o kadar büyüleyici ki, fotoğraf çekmek insanın aklına bile gelmiyor.

Video çekmek içinse yüksek ISO seviyelerini kaldırabilen bir kamera ve 2’nin altında diyafram açıklığına sahip bir lens lazım.

Kuzey Işıkları Renkleri

En yaygın aurora rengi yeşil ama bazen kırmızı, pembe, mavi, mor gibi renkler de çıkıyor.

Bir Aurora’nın rengi, Güneş’ten gelen elektronlarla hangi gazın etkileşime geçtiğine ve arada ne kadar enerji değiş tokuş edildiğine bağlı. Örneğin, Oksijen yeşilimsi-sarı bir ışık yayıyor (en yaygın olan Aurora rengi de o); nitrojen ise genellikle mavi bir renk veriyor. Oksijen ve azot molekülleri de bir araya geldiğinde ultraviyole ışık yayıyor. Fakat bu renk sadece özel kameralar veya uydular aracılığı ile görülebiliyor. İlginizi çekiyorsa NASA‘dan okuyabilirsiniz.

Kuzey Işıkları’nı Nasıl Fotoğraflarsınız

Kuzey ışıklarını kameranızın otomatik modunda yakalayamazsınız. Kameranızı bir tripoda yerleştirmeniz ve o anki ışığa en uygun uzun pozlama ayarlarını yapmanız gere. Bu çok zor bir şey değil ama temel fotoğrafçılık bilgisi gerektiriyor. Kuzey Işıkları Fotoğrafı Nasıl Çekilir yazımızdan bu işin A’sını B’sini  öğrenebilirsiniz.

Kuzey Işıklarını Tahmin ve Takip Eden Uygulamalar

Aurora Uygulaması

Kuzey ışıklarını takip etmek için birkaç uygulama var. Telefonunuza indirebileceğiniz bu uygulamalar sayesinde, ne zaman nerede aktivite olacağını görebiliyorsunuz. Tıpkı hava durumuna bakar gibi. Tahminler oldukça doğru çıkıyor ama yine de sadece ona güvenmeyin, gözünüz her daim gökyüzünde olsun. Birkaç tane uygulama var, biz en çok Aurora‘dan memnun kaldık ve şimdi size nasıl kullanıldığını anlatacağız.

Aurora Uygulaması Nasıl Kullanılır?
En soldaki görüntü, o gece yaşanması beklenen aktivitenin resmi. Yeşilden turuncuya, turuncudan kırmızıya aurora yoğunluğu giderek artıyor. Eğer bulunduğunuz yerin üzerinde görünüyorsa (uygulama konumuzu da gösteriyor) şanslısınız. Hele hele turuncu ya da kırmızı ise sizden ballısı yok. Gece boyunca renkli bölge hareket ediyor.

Bizim önerimiz, aktivitenin yoğunluğunu belirleyen faktörleri bilip, verileri kendiniz analiz etmeniz. Uygulama size Güneş rüzgarının yoğunluğu ve hızı gibi bilgileri veriyor. Genel geçer bir kural olarak;
– 3’ün üzerinde bir yoğunluk yani Solar Wind Density (nT),
– 300 km/s’nin üzerinde bir hız yani  Solar Wind Speed (p/cc)
– 0’ın altında bir Bz değeri gördüğünüzdei bu değeri gördükten 1,5 – 2 saat içinde aktivite bekleyebilirsiniz. Ama bizim önerimiz eğer harita üzerindeki yeşil alan sizin üzerinizdeyse üşenmeyin kovalayın ışıkları. Şansınızı tahminlere bırakmayın. Biz ilk gecemizde daha grafikleri okumayı öğrenemişken sadece üzerimize yeşil alan geldi diye arabamızla şehrin dışına çıkıp saatlerce ışık kovaladık ve ilk gecemizde çok yoğun olmasalarda ışıkları gördük. Hem de Lulea gibi halkanın en altlarında. Hatta arada uygulama aktivite göstermiyorsa bile kafanızı havaya kaldırıp bakın.

Ben kolaylık olsun diye değerleri grafiklerin üzerilerilerine de yazdım.

Ayrıca, etkinlik olduğunda size anında bildirimler gönderen ücretli uygulamalar da kullandık, ancak pek memnun kalmadık. Gerek yok bizce

Bir kez daha altını çizelim. Görünürlük için hava durumu raporları da önemli. İskandinavya ve Laponya için önerimiz: Norwegian forecast. Saat saat tutturuyorlardı tahminleri.

Kuzey Işıkları’nı Görme Olasılığının Yüksek Olduğu Yerlerdeki En İyi Cam Iglolar


Aurora bubble’lar ve cam iglo’lar ışıkları izlemek için en güzel konaklama seçenekleri. Her biri sıcak, rahat, romantik ve eşsiz. Ancak hiç de ucuz konaklama seçenekleri olduklarını söyleyemeyeceğiz. O yüzden bu tip yerlerde kalmayı düşünüyorsanız, Kuzey ışıklarını görebilme olasılığınızın daha yüksek olduğu mümkün olduğu kadar kuzeydeki yerleri tercih etmeye çalışın deriz. İşte bu konuda önerebileceğimiz tüm yerleri, Kuzey Işıkları’nı İzlemek İçin En İyi Cam Iglolar ve Aurora Kabinler yazımızda bulabilirsiniz.

Ne Giymek Lazım

Kuzey ışıkları zaten dünyanın en soğuk yerlerinde görülüyor. Bir de üzerine geceleri çıkmaları ve izlemek için uzun süre açık havada ve ayakta beklenmesi tuz biber ekiyor. Kendinizi, ışıkları izlemek ve soğuktan donmamak arasında git-geller yaşarken buluyorsunuz. -20° derecede 4-5 saat geçirmek durumunda kalıyorsunuz, zaman geçtikçe ışıklar daha da güzelleşebiliyor ve gidemiyorsunuz. Bazı aurora turları da uzun sürebiliyor. Şakaya gelmez, iyi donanımla soğuğa çıkmak lazım. Bizim önerilerimiz:

– Standart kayak / snowboard takımları: Termal içlik, tozluk ve üst (yün veya sentetik), polar, kar pantolonu ve montu, kayak çorapları.

– Isıtmalı Tabanlık: Bunlar sizi birkaç saat sıcak tutan elektrikli ısıtıcılar. Onları gün boyunca da kullanabilirsiniz. Şarj edilebilir olduklarından tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Bizde yoktu. Keşke alsaymışız dedik.

– Dokunmatik Eldivenler: Soğuktan en çok etkilenen, elleriniz, yüzünüz ve ayaklarınız oluyor. Hiç şüphesiz çok fazla fotoğraf çekmek isteyeceksiniz. Fakat fotoğraf makinenizi her çıkarışınızda veya telefonunuzu kullanmak için eldivenlerinizi çıkardığınızda, çok fazla ısı kaybediyorsunuz. Fotoğraf makinasının gövdesi ya da tripod gibi metal objelere dokunmak da en kötüsü. Bu noktada dokunmatik eldivenler çok kullanışlı oluyor. Bazı eldivenler, birkaç yıkanışta dokunmatik özelliklerini kaybediyorlar. Bu yüzden kaliteli bir çift almakta fayda var.

– Tek Parmaklı Eldivenler: Dokunmatik eldivenler, size kolaylık sağlıyor ama tek başlarına soğukla mücadele etmek için de yeterli değiller. O yüzden dokunmatik eldivenlerin de üstüne 4 parmağın bir arada olduğu türden bir kar eldiveni giymenizi tavsiye ederiz. 4 parmağınız bir arada olduğunda elleriniz çok daha sıcak oluyor.

– Neopren Yüz Maskesi: Çoğu insan yüz maskesiz idare ediyor, ancak bazen keşke olsaydı diyorsunuz. Pişman olmaya değmez, yanınızda bulunsun deriz. Zaten uygun fiyatlı bir ürün.

– Kar Tulumu: Kayak kıyafetlerinizin de üzerine giyeceğiniz tek parça bir tulum gibi düşünebilirsiniz. Eğer bir fotoğrafçılık/snowmobile gibi bir tura katılırsanız aktivite firmaları da size bu tulumlardan veriyorlar. Hem pratikler hem de soğuktan çok iyi koruyorlar.

– Sorel Botlar veya Moon Botlar: Tüm kışlık botlar aynı derecede koruyucu değiller. Lastik burunlu Sorel botları bu konuda en iyileri. Onlar kadar iyi olmasa da, Moon Botlar da iyi performans gösteriyor. Tecrübe ile sabit. 🙂

– Diğer:
Ekstra piller ve power bank’ler
Kuzey Işıkları’nı görmek için karanlık bir yere gidecekseniz, önünüzü görmek için bir fener.

Sonuç

Mart ayındaki Ekinoks döneminde, İsveç’te Abisko’ya, Finlandiya’da Saariselka kuzeyine gitmek, görme ihtimalinizi yükseltebilir. Ama en nihayetinde, hepsi bir şans meselesi. Malesef bu işin garantisi yok.

Telefonunuza Aurora uygulamasını indirerek takip etmeyi ve verdiğimiz siteden hava tahminlerine bakmayı da ihmal etmeyin.

Şimdiden iyi şanslar!

Instagram’a Da Bekleriz!

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

7 Comments

  1. Kapsamlı yazı için teşekkürler, harika bir içerik olmuş. Aklımda bir soru var, kamp yaparken veya ışıkların izleneceği bölgelerde herhangi bir güvenlik problemi var mı?

    1. Merhaba biz olumsuz bir durum yaşamadık ve böyle bir deneyim yaşayanı da duymadık 🙂

  2. merhabalar 🙂 2. kez mesaj atıyorum buraya. bana e posta göndermişsiniz üye oldum bloğunuza fakat bu yazınızda geçen, ‘Kuzey Işıkları’nı Nasıl Fotoğraflarsınız’ başlığı altındaki “Kuzey Işıkları Fotoğrafı Nasıl Çekilir yazımızdan bu işin A’sını B’sini öğrenebilirsiniz.” cümlesinde geçen Kuzey Işıkları Fotoğrafı Nasıl Çekilir linki aktif değil. Bir türlü o yazınıza ulaşamıyorum. Yardımcı olabilir misiniz? Tabi bu kadar çalışma ve emek sonucunda umarım kuzey ışıklarını da görürüz 🙂

  3. Merhaba,
    Sevgili Duygu&Bilgehan, Lapland konusunda vermis oldugunuz muhtesem bilgiler rehberligin de esim ve ben 16-25 aralik 2019 tarihlerinde guzel bir tatil yaptik.
    Lulea’dan yola cikip, Levi-Inari-Rovaniemi derken 1.630km yol yaptik. Pitea’da Ice Breaker, Levi’de Reindeer ve en onemlisi Kuzey Isiklari, Rovainemi’de de Husky tecrubelerini yasadik.
    butun bunlari yaparken cok sIk dualarimizi aldiniz.
    kisacasi cook tesekkurler ve gezmeye devam 🙂

    1. Çok sevindim yorumunu okuyunca. Dönüşte buraya dönüp yazdığın için çok teşekkürler!

    2. Keşke dikkatli okusaydınız, böylece zavallı Husky turunu yapmamanız gerektiğini anlardınız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir