LONDRA GEZİ REHBERİ

Londra bir okyanus! Tavsiye edebileceğimiz istediğimiz o kadar çok şey var ki…

Bu yazımızın gezinizi planlamak için bir başlangıç noktası olmasına niyet ettik. Hem tüm Londra’daki tüm olanaklardan bahsederek tüm resmi önünüze koymak, hem de seçenek okyanusunda boğulmayın diye yönlendirecek şekilde yazdık.

BURADAN BAŞLAYIN bölümü ilk kez Londra’ya gelenler için can simidi olacak. Özellikle de Londra’da Gezilecek Yerler yazımız! Burada Londra’ya gelen turistlerin gezdiği klasik yerleri bulacaksınız. Yani bir nevi Londra’nın Sultanahmet’i, Kapalı Çarşısı… Londra’nın en önemli durakları olduğundan şüphe yok ama bizim daha çok sevdiğimiz şeyler daha çok bu sayfanın ikinci bölümü olan Londra’da Ne Yapılır bölümünde. 🙂

LONDRA’DA NE YAPILIR bölümünde ise Londra’nın daha eğlenceli yüzünü bulacaksınız. Aralarında klasik turist durakları da var, gerçek Londra’ya açılan alternatif kapılar da. Londra’ya ilk kez gidiyorsanız muhtemelen daha çok Londra’da Gezilecek Yerler yazımız daha çok işinize yarayacak ama buraya da mutlaka bir göz atın deriz.

BURADAN BAŞLAYIN

LONDRA GEZİLECEK YERLER

New York kadar modern ama asla bir New York gibi yapay değil. Paris kadar köklü ve asil ama asla Paris gibi burnundan kıl aldırmaz değil. Londra’nın altını üstüne getirdik, en güzel yerlerini sizin için derledik.

DİĞER LONDRA YAZILARI

LONDRA GECE HAYATI

Kurtlarını dökmek isteyenler buraya! 5 çayını sütle içen halis muhlis Londralılardan öğrendiğimiz süper bar ve club önerimiz var!

LONDRA’DA NE YENİR – EN GÜZEL RESTORAN VE CAFELER

Londra’da ne yenir deyince aklınıza fish and chips’ten başka bir şey gelmiyorsa haklısınız, İngiliz muftağının pek de iddialı oldukları söylenemez. 😀 Ama Londra çok kültürlü mirası sayesinde parmak yalatan dünya restoranlarına ve cafelere sahip. Londra’nın en popüler ortamlarını yazdık.

LONDRA’NIN MEŞHUR PUBLARI

Londra’da bu pub işi ciddi konu. İngiliz sosyal hayatının bel kemiğini publar oluşturuyor. Biz de hafife almayıp kendisine bir yazı atfettik. Klasik İngiliz publarından, yeni nesil publara Londralıların en sevdiği mekanlar. Cheers mate! 🍻

LONDRA’DA NE YAPILIR?

Haritayı GoogleMaps‘te açmak için tıklayın.

Sanırım bizim Londra’yı Biz Evde Yokuz usulu gezebilmemiz için 1 ay bile kafi gelemeyebilir. Saraylardı, müzelerdi gibi en baba şeyler insanın gözlerini şaşı eden güzellikte ama Londra’da bizi asıl çeken “yaşayan” tarafı oldu. Londra’yı sıra dışı yapan, Kraliyet Rasathanesi’nde yıldız gözlemi yapmaya, mum ışığında müze gecelerine katılmaya, gizli pop-up yoga seanslarına bulmaya, Hyde Park’taki açık mikrofondan dünyaya haykırmaya, Amy Winehouse’un müdavimi olduğu publardaki taburesini paylaşmak gibi özel deneyimler. İşte Londra’nın bu “yaşayan” tarafı dipsiz kuyu, o kadar çok güzel deneyim var ki… Bir şehri turistler gibi değil de, daha deneyim odaklı ve gerçek yaşamayı sevenler için sol şeritten akan Biz Evde Yokuz usulü Londra turumuz başlıyor!

1. HİP & COOL LONDRA’YI KEŞFEDİN

Londra’nın öyle yerleri var ki günün her saati cıvıl cıvıl ama öyle turistik bir kalabalıktan bahsetmiyoruz. Londralıların takıldığı hip yerler buraları. Covent Garden bölgesinde semt pazarını gezip Shorts Gardens ve Monmouth Caddesi arasında rengarenk bir çıkmaz sokak oluşturan Neal’s Yard‘a uğrayın. Burada sağlıklı atıştırmalıklar bulabileceğiniz cafeler ve doğal güzellik ürünleri satan butikler var. Hairtada 6 numara ile işartetlenmiş yer.

Portobello Road ve pazarı da antikacıların, vintage dükkanların ve taze lezzetler satan tezgahlarların olduğu günün her saati dolup taşan bir bölge. Burada göreceklerinizi başka yerde görmeniz pek mümkün değil. Hairtada 1 numara ile işartetlenmiş yer.

Brixton ise son dönemde Berlin’deki Kreuzberg gibi bizdeki Karaköy gibi graffiti gibi sokak sanatlarının, alt kültürlerin, modanın, sanat galerilerinin, gece klüplerinin yoğunlaştığı hipster semtlerden. Hairtada 16 numara ile işartetlenmiş yer.

Londra’nın doğusu Brick Lane ve Shoreditch de geçtiğimiz 20 sene içinde halk arasında “Shoreditchification” (“Shoreditcleşme”) veya “Very Shoreditch” (“çok Shoreditchçe”) gibi deyimler türettirecek şekilde hızlı bir gentrifikasyonun yaşandığı semtlerden. Daha çok Last.fm, Songkick, SocialGO gibi yaratıcı endüstrilerden dijital şirketlerin ofislerini buraya taşımasıyla, sanat galerilerinin, barların, sokak yemekleri bulabileceğiniz restoranların kümelendiği bir yer haline gelmiş. Brick Lane sokaklarında avare dolaşırken ünlü graffiti sanatçısı Banksy’nin bir graffitisine denk gelmeniz mümkün. Hairtada 13 – 14 numara ile işartetlenmiş yerler.

2. EN ROMANTİK MÜZE DENEYİMİ – SİR JOHN SOANE MÜZESİ’NDE MUM IŞIĞINDA TURA KATILIN

 

Fotoğraf Kaynak: www.soane.org

İngiltere Bankası’nın mimarı Sir John Soane’nın evi olan Sir John Soane Müzesi’nin özelliği, harika bir antika koleksiyonuna sahip olması ve Turner’dan Canaletto’ya çok ayrıcalıklı bir yağlıboya resim seçkisini gezebileceğiniz, her ayın ilk salı akşamı 18.00 – 21.00 saatleri arasında mum ışığında gerçekleşen çok özel bir turun olması. Bu tur öyle popüler bir etkinlik ki tur günü kapıda sıra olan ilk 200 kişi biletleri kapıyor. Müze Salı – Cumartesi 10.00 – 17.00 saatleri arasında açık. Pazar ve Pazartesi kapalı. Konum için tıklayın.  Haritada 7 numara ile işaretli yer.

3. MÜZELERDE AKŞAM OTURMALARINA KALIN

Bizde de müzelerde ve galerilerde yeni yeni filizlenmeye başlayan uzun perşembeler ve cumalar Londra’da bir klasik haline gelmiş kültürel etkinliklerden. Neredeyse hepsinin düzenli gerçekleşen akşam sohbetleri, konserleri, film gösterimleri, dj performansları, workshoplar ve yeme-içme aktiviteleri oluyor. En iyi yanı da bu kültürel ama bir o kadar da eğlenceli akşamlara katılım için herhangi bir ücret ödemiyor oluşunuz. Tüm müze ve galerilerin web sitelerinden ayın hangi günleri geç açılış veya uzun müze günleri olduğunu öğrenebilirsiniz ama örnek vermek gerekirse;

Victoria and Albert Museum cuma günleri galeriler 22.00’ye, haritada 4 numara ile işartetlenmiş yer.
British Museum‘da 20.30’a, harita 5 numara ile işartetlenmiş yer.
Tate Modern 22.00’ye, harita 11 numara ile işartetlenmiş yer.
National Gallery‘de 21.00’e kadar açık, harita 9 numara ile işaretli yer.
Hepsinin cafe-restoranları geç saate kadar açık ve hepsinde o geceye özel gerçekleşen canlı müzik, özel gösterimler, dj set ve atölye çalışmaları var.

4. ROYAL OPERA HOUSE’DA BİR BALE VEYA OPERA’YA GİDİN

Fotoğraf Kaynak: Norio NAKAYAMA / Flickr

İngiliz Kraliyet Balesi’nin evi, bu dünyaca ünlü görkemli opera binasında bir bale veya opera izleme ayrıcalığı yaşayın. Eğer vaktiniz kısıtlıysa da opera binası içindeki, Covent Garden Meydanı manzaralı harika bir terasa sahip Amphitheatre restoranda bir şeyler için. Performanslar için biletler Pazartesiden Cumartesiye 10.00 – 20.00 arası Covent Garden Meydanı ve Bow Caddesi arasındaki gişeden alınabiliyor. Konum için tıklayın.  Haritada 8 numara ile işaretli yer.

5. HYDE PARK’TA ATA BİNİN

Fotoğraf Kaynak: Aires Almeida / Flickr

Eğer daha önce hiç ata binmediyseniz, neden Hyde Park’ta bir ilki gerçekleştirmeyesiniz? Burada her yaştan her seviyeden binicilerin kullanabileceği çok kapsamlı bir binicilik tesisi var. Üstelik kasktan, çizmelere tüm ekipmanı sağlıyorlar. isterseniz grup derslerine katılabiliyor isterseniz de bire bir özel dersler alabiliyorsunuz. Elbette o noktada bir fiyat farkı oluyor. Grup dersine katılım kişi başı 95 Pound iken teke tek özel ders 129 Pound. Dersler başlangıç, acemi, orta ve deneyimli olmak üzere 4 kademede oluyor. Tesis haftanın her günü açık. Hafta içi çok yoğun olmuyor ama hafta sonları için en az 1 hafta önceden rezervasyon ve ödeme yaptırmanız bekleniyor. Adres: Hyde Park Stables, 63 Bathurst Mews, London W2 2SB Web Sitesi için tıklayın Tel:+44 20 7723 2813 Konum için tıklayın. Haritada numara ile işaretlenmiş yer.

6. GREENWICH KRALİYET GÖZLEMEVİ’NDEN YILDIZLARA BAKIN

 

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Royal Observatory Greenwich yani Greenwich Kraliyet Gözlemevi, hem bahçesinde 0 meridyeninin bulunduğu hem de astronomi tarihine çıkaran galerileriyle Londra’nın tek planetaryumu. Birleşik Krallık’ın en büyük teleskopundan yıldız gözlemi yapmak, 4,5 milyar yaşındaki bir asteroide dokunmak, tarih boyunca insan elinden çıkma bilimsel icatları görmek, baş meridyene tek ayağınızı koyarak fotoğraf çektirmek burada yapabilecekleriniz arasında. Ziyaret saatleri 10.00 – 17.00. Adres: Greenwich Park, Greenwich SE10 9NF Tel:+44 20 8312 6565 Bilet almak için tıklayın. Konum için tıklayın.  Haritada 15 numara ile işartetlenmiş yer.

7. GORDON’S WINE BAR’DA ŞARAP TADIMI YAPIN

 

Fotoğraf Kaynak: gordonswinebar.com

Gordon’s Wine Bar, 1890 yılına uzanan tarihiyle Londra’nın en eski şaraphanesi. Tam bir aile işletmesi olan barın çalışanları bile emaktar çalışanlardan. İşletmenin temel felsefesi zaten “değişiklik yapmamak”. Bu nedenle mekanın orijinal mahzen ortamını, klasik ve geleneksel menülerini koruyor, fiyatlarla oynamıyor aynı zamanda da içki olarak sadece ve sadece şarap servis etmeye de devam ediyorlar. Sırf bu nedenle genci yaşlısı tüm şarapseverler bu tarihi şaraphanenin müdavimlerinden. Ödüllü bir şarap listesi var ve fiyatlar da gayet uygun.1 kadeh 6 poundan başlıyor. El yapımı turtaları ve şarabın yanına güzel giden çeşit çeşit peynirler var. Adres: 47 Villiers St, London WC2N 6NE  Tel:+44 20 7930 1408 Web Sitesi için tıklayın Konum için tıklayın. Haritada 10 numara ile işartetlenmiş yer.

8. LONDRA KALESİ’NDE TOWER TWILIGHT TURLARINA KATILIN

 

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Londra Gezi Rehberimizin en tüyler ülperten maddesi: Pazar günleri, Londra’nın merkezindeki film seti gibi kalede Tower Twilight Tours adlı turla rehber eşliğinde kale etrafında geziyor ve kalenin eski sakinlerinin, burada hapis olan mahkumların veya kraliyet üyelerinin tüyer ürperten hikayelerini dinliyorsunuz. Bu tur o kadar popüler ki aylar öncesinden satışa çıkıyor ve hemen doluyor. 2017’nin biletleri 1 Eylül 2017’de satışa çıkıyor. Tur 19.00’da başlayıp 20.30’da sona eriyor ve toplamda 1,5 saat sürüyor. Tam: 27.50 Pound. Adres: St Katharine’s & Wapping, Londra EC3N 4AB Tel:+44 (0)844 482 7799 Web Sitesi için tıklayın Konum için tıklayın.  Haritada 12 numara ile işartetlenmiş yer.

9. Aşırı Turistik Ama Fena Fikir De Değil Hani! – YOLCULUĞA CİN VE PASTA İKİLİSİNİN EŞLİK ETTİĞİ TURA KATILIN

Fotoğraf Kaynak: twitter.com/b8bakery

Londra’nın ikonik yerlerini yorulmadan gezinirken size çay, cin ve pasta sunan bir otobüs turu var desek! İçi rengarenk çiçeklerle süslenmiş, çok şeker bir kafe görüntüsünde, hem Londra’nın görülmeye değer yerlerini otobüsle şöyle bir görmüş oluyorsunuz hem de B Bakery’nin “Gin Loves Afternoon Tea” fikriyle ortaya çıkardığı yolculukta keyif yapıyorsunuz. Tabi ki sırf bu otobüs gezintisiyle görülmesi gereken yerler listenize tik atamazsınız, çünkü Londra sokaklarından geçerken sağınızda solunuzda görseniz de ekstra bir bilgi almayacaksınız. Ama yine de ekstra bir vaktiniz varsa Londra sokaklarını görmek ve böyle bir atmosferde cin/çay içmek veya minik tatlı pastalar yemek bizce alternatif ve süper bir tur fikri olabilir! Söylemekte fayda var, 1.5 saatlik bu tur 55£ (Nisan, 2017), yani biraz lükse kaçtığını söylemek yanlış olmaz. Tur maalesef her gün yapılmıyor, yapıldığı günler ve daha fazla bilgi için websitesini ziyaret edebilirsiniz.

10. U2, JİMİ HENDRİX, SEX PİSTOLS, THE BEATLES, QUEEN, DAVİD BOWİE, PİNK FLOYD, AMY WİNEHOUSE İZİNDE LONDRA’DA MÜZİK TURU YAPIN

Fotoğraf Turu: Neil Crump / Flickr

Yaklaşık 3, 5 saat süren müzik turunda rehber eşiliğinde araçla U2, Elton John, Jimi Hendrix, Sex Pistols, the Beatles, Queen, David Bowie, Pink Floyd, Amy Winehouse gibi yıldızlarla ilişkili yerleri görüyorsunuz. Rolling Stones ve Pink Floyd’un ilk albümünü kaydettikleri stüdyolar, Beatles’ın o ünlü albüm kapağındaki Abbey Road’daki yaya geçiti, Camden Town’da Amy Winehouse’un yaşadığı ve vefat ettiği ev gibi gibi. Detaylı bilgi için websitesine bakabilirsiniz . Haritada 2 numara ile işartetlenmiş yer.

11. HEM EVSİZLER KAZANSIN, HEM DE SİZİN BÜTÇENİZ: ALTERNATİF LONDRA TURU 

Fotoğraf Kaynak: sockmobevents.org.uk

Londra’da yapılacak şeyler listesi daha bitmez ama geldik Londra Gezi Rehberimizin son maddesine… Unseen Tours adı altında toplanan turlar, sosyal dezavantajlı bireylerin istihdamına katkıda bulunmak üzere tasarlanmış süper bir oluşum. Bu turlarda rehberler eskiden evsiz olan insanlar. Yani bu turlarda sokakları ve onların hikayelerini çok yakından bilen insanlara emanetsiniz. Camden, Brick Lane, London Bridge ve Shoreditch olmak üzere yürüyerek gezeceğiniz 4 rota ve 4 farklı rehber var. Özellikle Londra müzik piyasası ile ilgilenenler, kendisi de müzikle fazlasıyla ilgili rehber Mike eşliğindeki Camden turunu kaçırmasın deriz. Ücret kişi başı 10 Pound kadar. Detaylı bilgi için websitelerini ziyaret edebilirsiniz.

12. LONDRA’NIN İKONLARINI GÖRÜN

Fotoğraf Kaynak: wikipedia.org

Eğer ilk kez geliyorsanız, kafadan bir gününüzü Londra’nın sembolü haline gelmiş yapılarına ayırın. London Eye, Westminster Sarayı (Parlamento Binası), Big Ben ve Westminster Manastırı zaten aynı bölgede yan yana gezilecek yerler. Hepsini kolaylıkla yarım güne sığdırabilirsiniz. Geri kalan yarım günde de dünyanın en prestijli ve görülmeye değer müzelerinden Tate Modern ve British Museum‘u aradan çıkarabilirsiniz. Normalde insanlar bu programa SEA LIFE London Aquarium ve London Dungeon’ı da ekliyor ama bizce atlanabilir. Hepsi hakkında detaylı bilgiyi Londra Gezilecek Yerler yazımızdan okuyabilirsiniz. Hatta kesinlikle okumalısınız çünkü Londra’nın görülmesi gereken en ünlü yerler o yazımızda.

13. İNGİLİZ KRALİYET AİLESİNDEMİŞ GİBİ TAKILIN

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Londra’da bir gününüzü Kraliçe Elizabethcesine geçirebilirsiniz desek? 😀

Tek yapmanız gereken kendinize şöyle dolu dolu bir kraliyet turu oluşturmak. Mesela güne Buckingham Sarayı‘nda başlayıp, eğer aylardan Ağustos veya Eylül ise sarayın halka açık alanlarını gezip saat 11.30’da sarayın ön avlusunda artık bir Londra klasiği haline gelmiş meşhur asker değişim törenine katılabilir ardından da Kensington Sarayı‘na geçebilirsiniz.

Muhtemelen biraz açıkmış olacaksınız . Kraliçelerin de zamanında bolca vakit geçirdiği sosyalleşme alanı, kraliyet bahçesi içindeki sarayın kraliyet cafesi Orangery gerçek bir kraliyet günü için ideal mola yeri. Öğle yemeği sonrası sıra geldi Prens William, Cambridge Düşesi Kate, Prens George ve Prenses Charlotte’ın evi olan Kensington Sarayı‘nı turlamaya. Akşam üstünü ise ister Londra’ya trenle sadece 20 dakika mesafedeki, dünyanın en eski ve en büyük kraliyet şatolarından biri olan Kraliçe Elizabeth’in haftasonu evi Windsor Şatosu‘nu ziyaret edin isterseniz de müşterileri arasında kraliçenin de bulunduğu, İngiliz asaleti ve stilinin mabedi, tarihi alışveriş merkezi Harrods’a uğrayıp günü tamamlayın.

14. LONDRA’DA BİR MÜZİKALE GİDİN

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Londra’da ne yapıp edip bir müzikal deneyimi yaşayın. Les Miserables‘dan Lion King, Singing in the Rain, Mamma Mia‘ya, Operadaki Hayalet‘ten (Phantom of the Opera), Dirty Dancing‘e haftanın neredeyse her günü denk gelebileceğiniz müzikaller var. Kişi başı ücret yaklaşık 30-60 Pound arasında değişiyor ama son dakika kapıdan değil de buraya gelmeden önce internetten bilet aldığınızda çok daha avantajlı biletler bulma şansınız yüksek.

15. BİR İNGİLİZ ASİLZADESİ GİBİ 5 ÇAYI YAPIN

Biz halis mulis Türk çayını yere göğe sığdıramayanlardanız o ayrı ama buraya kadar gelip de İngiliz asilzadeleri gibi porselen fincanlarda sütlü çay ve yanında leziz kurabiyeler eşliğinde bir 5 çayı yapmadan da dönmek olmaz şimdi. İngilizler için tea time bir seramoni, köklü bir gelenek. İsmi tea time ama yanına muffinlerden BTL kanepeler gibi çeşit çeşit ikramla geliyor.

Afternoon tea için Londra’da nereye gitmeli?

Bizce tea time yapacaksanız yerinde yapın; kesenin ağzını biraz daha açıp Fortnum & Mason’nun Diamond Jubilee Salon (Fiyatlar 40 – 45 Pound) ya da veya The Goring‘e (Fiyatlar 45 Pound üstü) gidin. Çünkü buralar geleneksel “afternoon tea” olayını tüm ambiyansı ile yaşatıyorlar. Daha uygun fiyatlı bir alternatif isteyenler için Orange Pekoe Teas (Fiyatlar 20 Pound civarı) bir alternatif olabilir.

16. LONDRA’NIN KLASİK PUBLARINDA İNGİLİZLERE KARIŞIN

Pub’ı bazen Türkçe’ye çevirirken bar diyorlar ya, aslında İngiltere’yi anlasalar kahvehane derlerdi. 😀 Pub, İngilizce halk evi anlamına gelen “public house”tan geliyor. Aynı biz deki kahvehaneler gibi gün içinde insanların komşuları ile iki lafın belini kırmaya, maç izlemeye çoluk çocuğu ile gelidiği yerler. Hatta o kadar kamusal bir alan ki bu müşteri olmasanız bile içeri girip hiçbirşey söylemeden tuvaletlerini kullanma hakkınız var.

Publar o kadar köklü bir kültür ki aslında tarihi İngiltere’deki Roma hakimiyeti zamanlarına kadar uzanıyor. O dönemde İtalyanların memleketlerinden uzakta kendilerine sosyalleşme ortamı yaratma çabaları ve alkol sevdalarıyla açtıkları taverna tarzı mekanlar ve ardından da Anglo-Saksonların bölgeye egemen olmalarıyla açtıkları “alehouse” yani birahaneler zamanla günümüzün publarına dönüşmüş. Bugün İngiltere’de 48.000 pub var ve bu publarda yılda ortalama 26.9 milyon fıçı bira satılıyor!

Bugün publar sadece bira içme yerleri değil aynı zamanda sosyalleşme, yeni insanlarla tanışma, iş çıkışı lokal gibi takılma veya favori futbol takımınızın maçlarını favori atıştırmalıklarınız eşliğinde seyretme yerleri. Hemen hemen hepsinde biranıza eşlik edecek lezzetler bulmak mümkün. Özellikle iyi “fish and chips” veya tuzlu turtalar için ille de restoranlara gitmeye gerek yok. İngiltere kanunları gereğince bu ülkede publar 11.00’de açılıyor ve 23.00’e kadar içki servisi yapabiliyor. Alkol tüketme yaşı ise bizdeki gibi 18.

Londra’da Hangi Pub’a gitmeli?

Londra’da bu pub işi ciddi konu. Biz de hafife almayıp kendisine bir yazı atfettik: Meşhur Londra Pubları

17. ÜZERİNE FISH AND CHIPS İLE CİLA ÇEKİN

Fotoğraf Kaynak: LearningLark / Flickr

İngiltere’nin bu kadar köklü bir ülke olup da bu kadar yavan bir mutfak kültürüne sahip olmalarına ne demeli peki? Milli yemeğinin balık ve patates kızartma olması da ne yahu? Çok üzüldük, buradan kamyon kamyon taze fasulye, etli nohut, ıspanak kökü, barbunya, yayla çorba yolluyoruz az sonra. 🙂 Peki özellikle de buz gibi biranızın yanına pek yakışacak olan bu meşhur lezzeti nerede yemek lazım?

Londra’da Fish & Chips nerede yenir?

Londra gezi rehberimiz midenizi düşünmez mi hiç? Londra’daki meşhur fish & chipscileri ve diğer öne çıkan mekanları Londra’da Ne Yenir yazımızda bir bir yazdık.

18. LONDRA’NIN MEŞHUR SEMTLERİNİ GEZİN

Sıra geldi Londra’nın en meşhur semtlerini arşınlamaya. Merkezde, sokaklarında o meşhur nostaljik kırmızı telefon kulübelerinin olduğu, caddelerinde kırmızı çift katlı otobüslerin vızır vızır geçtiği Londra’nın en işlek kavşağı Piccadilly Circus‘u, kuzeyinde çeşit çeşit pubların, dükkanların, cafelerin ve müzik mekanlarının bulunduğu Londra’daki alt-kültürün ve Amy Wineouse’un semti Camden Town‘ı, doğusunda tarihi binaları, meydanı, müzeleri, operası ile yüksek kültürün semti Covent Garden‘ı, batısında neon ışıklarla sinemalar merkezi Leicester Meydanı’nı ve binbir çeşit antikacı, vintage kıyafet dükkanları, tasarım veya el işi ürünler ve nefis atıştırmalıklar bulabileceğiniz Portobello Market‘i görmeden yani kısacası daha karpuz kesmeden Londra’dan dönmek yok.

19. KRALİYET PARKI HYDE PARK’TA PEDALLAYIN, OLMADI DENİZ BİSİKLETİNE VEYA ATA BİNİN

Fotoğraf Kaynak: Garry Knight / Flickr

Hyde Park, kapladığı 142 hektarlık alanda bisikletten biniciliğe, yazın yüzmeden deniz bisikletine, kışın buz patenine, tenisten takım oyunlarına ve festivallere herkesin kendine göre bir aktivite bulabileceği, Pink Floyd, Bon Jovi, Rolling Stones gibi efsane isimlerin tüm o şahane konserlerinin gerçekleştiği, Londra Olimpiyatları’na sahne olan, dünyanın bilinen en büyük şehir parklarından biri. Aynı zamanda da kraliyet parkı. Yıl boyunca açık hava etkinliklerinin merkezi olan parka yılın hangi zamanında giderseniz gidin illa bir aktiviteye denk geliyorsunuz. Karnı acıkanlara veya kahve tatlı ikilisi yapmak isteyenlere parktaki göl çevresine iki tane göl kenarı restoranı da var. Pazar günleri buradaysanız Speaker’s Corner‘da takılıp eski usül ahşap kasa üstü nutuk çekenlere kulak kabartın deriz. Parktaki tüm etkinlik ve aktivitelerin bilgilerine web sitesinden ulaşabilirsiniz.

20. BİR ORTAÇAĞ ZİYAFETİ ÇEKİN

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/pg/medievalbanquet

Londra’nın en turistik aktivitelerinden biri. Çok populer olunca biz yazalım, gidip gitmemeyi sizin zevkinize havale edelim dedik:

Thames Nehri kıyısındaki tarihi St Katharine Docks bölgesinde, kraliyet şövalyeleri, hokkabazları, dansçıları, soytarıları ve çalgıcılarıyla beraber Ortaçağ atmosferinde Kral Henry’nin sofrasına konuk oluyorsunuz. Kendini ortamın büyüsüne daha da kaptırmak isteyenlere kostüm kiralama olanakları da var! Dört bölümden oluşan yemeğe eşlik edecek içkinizi bira veya kırmızı şarap olarak seçebiliyorsunuz. Menü hem et severlere hem de vejetaryanlara göre tasarlanmış. Standart menüde sebze çorbası, o eski Tarkan filmlerinden aşina olduğumuz fırında nar gibi kızarmış patates eşliğinde gelen fırınlanmış tavuk butları finalde de meyveli tart var. Vejetaryan menüde ise ana yemek olarak fırınlanmış kabak ve kök sebzeleri var. Yemeğe eşlik eden canlı müzik de 12.yy Ortaçağ’dan 16.yy Rönesans’ına uzanan geniş bir tarih aralığından çıkıp gelme.

Yemek Pazar günleri 18.00’de diğer günler 19.15’te başlıyor ve aşağı yukarı 2 saat kadar sürüyor. Eğer vejetaryan menüyü seçecekseniz rezervasyon sırasında belirtmeniz gerekiyor. Rezervasyonu ve ödemeyi online yapıyorsunuz. Kişi başı tam 50 Pound çocuk 30 Pound Aile Paketi 2 yetişkin 2 çocuk 130 Pound. 4 yaş altı çocuk ücretsiz. Tel: +44 (0)20 7480 5353 email: info@medievalbanquet.com Websitesi için tıklayın.

21. HARRY POTTER’DAN BİR SAHNE ÇEKİN

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Harry Potter serisinin Londra’da geçtiği yerleri görmek, kitapta ve filmde geçen Harry ve arkadaşlarının Hogwarts’a giden trenin kaltığı platform 9 3/4 ‘da fotoğraf çektirmek için çok keyifli bir yürüyüş turu var. Magical London turuna bilet almak için tıklayın. Sağlam Harry Potter hayranları içinse önerimiz Warner Bros’un Londra’nın biraz dışında kurmuş olduğu Harry Potter serisinin çekildiği seti gezmeleri. Warner Bros Stüdyoları turuna bilet almak için tıklayın.

22. LONDRA’DAN TRENLE GİDEBİLECEĞİNİZ KAÇAMAKLAR

Stonehenge, Windsor Castle, Bath, Cotswolds gibi İngitere’nin diğer meşhur yerlerine, hatta Paris’e bile günübirlik kaçmak çok kolay! Hepsine dair detaylı bilgiyi LONDRA’DAN GÜNÜBİRLİK KAÇMAKLAR yazımızda bulabilirsiniz.

LONDRA HAKKINDA PRATİK BİLGİLER

LONDRA NEREDE?

Hem Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri hem de Birleşik Krallık’ın başkenti olan Londra, ülkenin güneydoğu kesiminde bulunan başkentin Birleşik Krallık’ın diğer önemli kentlerine karayolu olarak uzaklığı şöyle:

Londra Oxford arası 96 kilometre 1 saat 35 dakika,
Londra Cambridge arası 104 kilometre 1 saat 40 dakika,
Londra Liverpool arası 355 kilometre 4 saat 10 dakika,
Londra Manchester arası 323 kilometre 4 saat,
Londra Edinburgh arası 666 kilometre 7 saat 35 dakika sürüyor.

LONDRA’YA ULAŞIM

İstanbul’dan Londra’ya Pegasus, AtlasGlobal, THY’nin aktarmasız uçuşları var ama İngiliz havayolları firması British Airways ile de uygun fırsatlar yakalayabilirsiniz. Londra’da dört büyük iki küçük havalimanı var. Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, London City ve Southend. Hiçbiri şehrin merkezine yakın değil bu nedenle hangi havalimanına inerseniz inin havalimanından şehir merkezine ulaşım için raylı sistemler en ideal seçenek.

İstanbul’dan kalkan THY ve Pegasus uçakları Heathrow veya Gatwick havalimanlarına iniş yapıyor. Metronun Piccadilly hattı, Heathrow’dan kalkıp Londra merkeze gidiyor. 10 dakikada bir kalkıyor. Havaalanında terminal 2-3, terminal 4 ve terminal 5 olmak üzere toplam 3 tane metro durağı var. Merkeze yani 1. bölgeye tek bilet 6 Pound. 1 günlük 1-9 bölge arası tüm raylı sistemleri kapsayan Travelcard ise 13 Pound. Yolculuk ortalama 50 dakika sürüyor. Bir de Paddington ana tren istasyonu Heathrow arası tren seçeneği olan Heathrow Express ve Heathrow Connect var. Yolculuk 15 dakika sürüyor. Biletler yaklaşık 22 Pound. Heathrow Londra merkez arası (otobüs) coach seçenekleri de var. Tabi yolculuk bu şekilde daha uzun sürüyor.

Gatwick havalimanından ise Gatwick Express‘e binip şehir merkezine geçmek en uygun seçenek.Her 15 dakikada bir kalkıyor ve merkezdeki Victoria durağına bırakıyor. Buradan Londra metrosuna aktarma yaparak istediğiniz yere gidersiniz. Yolculuk yaklaşık 30 dakika sürüyor. Biletler yaklaşık 18 Pound. Yine bu havalimanından da Easy Bus veya National Express firmalarının coach seçeneği var. Biletler 8 Pound civarında.

Pegasus ve AtlasGlobal ise Stendted’e iniyor. Buradan ister 5 Pound ödeyip coachdenilen transfer otobüslerine binebilir isterseniz de Stansted Express trenlerini kullanabilirsiniz. Trenler her 5.30 – 00.30 arası her 00, 15, 30 ve 45lerde kalkıyor. Bu trenler Londra metrosu ile bağlantıları bulunuyor. Daha sonra bu bağlantılarda aktarma yaparak gideceğiniz yere kolayca ulaşıyorsunuz. Her iki seçenek de 45-50 dakika arası sürüyor.

FAYDALI BİLGİLER

Londra Havaalanları ve Şehir Merkezi’ne Ulaşım

Londra’nın merkezine yakın 4 havalimanı var. Bunlar London City, Heathrow, Gatwick, Luton. London City şehir merkezine 11 kilometre, Heathrow 22 kilometre, Gatwick 53 kilometre ve Luton 46 kilometre mesafede. Toplu taşıma ulaşım konusunda en iyi seçenek tren ve metroları kullanmak. Hem pratik hem hızlı hem de Oyster Card geçerli. London City Havalimanı,  Docklands Light Railway(DLR) ile Londra’nın yeni finans merkezi olan Canary Wharf’a, eski finans merkezi olan merkeze ve Stratford bölgesine doğrudan bağlı. Docklands Light Railway(DLR) de London metrosuna ve London Overground, TfL Rail, Abellio Greater Anglia, c2c ve Southeastern High Speed train gibi diğer tüm raylı sistemlerle aktarma noktası bulunuyor.

Heathrow Havalimanı’na Paddington İstasyonu’ndan 15 dakikada bir express trenler kalkıyor. Yolculuk 15 dakika sürüyor. Londra metrosuyla da havalimanına ulaşmak mümkün. Piccadilly hattının, Terminal 2, 3, 4 ve 5’te durakları var. Yolculuk merkezden 40-50 dakika sürüyor.
Gatwick Havalimanı ve Londra merkez Victoria İstasyonu arasında her 15 dakikada bir express trenler var. Yolculuk 30 dakika sürüyor.
Luton Havalimanı’nın da Blackfriars, City Thameslink, Farringdon and St Pancras International gibi istasyonlardan gündüz ve akşam 10 dakikada bir geceleri de saat başı geçen express trenler var. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Son duraktan havalimanına yolculuğun 10 dakika sürdüğü shuttle servisi var.

Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşım için tüm metrolarda, otobüslerde, tramvaylarda, banliyö trenlerinde geçerli Oyster Card almak en ideal ulaşım çözümü. Travelcard adı altında günlük, haftalık ve aylık olan türleri var. Tüm metro ve tren istasyonlarından, veya size en yakın Oyster Ticket Stop’tan ve Visitor Centerlardan bu kartı edinebilirsiniz. Ayrıca eğer günlük, haftalık, aylık kart almak istemezseniz Oyster Card için internet sitesinden bir hesap oluşturup kartınıza online yükleme de yapabiliyorsunuz. Böylece kartınıza ihtiyacınız olacak kadar para yükleyip ihtiyacınız olduğu zaman tekrar yükleme yapabiliyorsunuz. Bölge bölge metrolarda geçerli Travelcard tarifeleri için: http://content.tfl.gov.uk/adult-fares-2017.pdf

Tek günlük Otobüs – Tramvay Pass – £5.00
7 Günlük Otobüs – Tramvay Pass – £21.20
Aylık Otobüs – Tramvay Pass – £81.50

Tek Bilet 60 Gezilecek Yer

London Pass ile Londra Kalesi’nden, Westminster Abbey’e, London Köprüsü’nden Thames Nehri’nde bot gezilerine Londra’da yapılacaklar listesindeki 60’dan fazla etkinliğin üzerini çizebiliyorsunuz. Üstelik hem giriş önceliği kazanarak ve fiyat açısından çok daha avantajlı olarak. London Pass’ınızı internetten online satın alıp telefonuma gönder seçeneğini seçtiğinizde kartınız anında telefonunuza yönlendiriliyor. London Pass’ınızı, ister tek günlük isterseniz de 2, 3, 6, 10 günlük alabiliyorsunuz. Hepsinde de metrolarda ve raylı sistemlerde 6. bölgeye kadar geçerli Travelcard özelliği de bulunuyor. Ekstra bir ücret ödeyerek passınıza bu özelliği de ekleyebiliyorsunuz. Bu pass ile gezebileceğiniz yerler nereler öğrenmek için: www.londonpass.com/ london-attractions/ Ayrıca eğer biletli etkinliklere ve görülecek yerlere önceden internetten online bilet alırsanız hem %10’a varan indirim kazanmış hem de kapıdaki bilet kuyruklarından kurtulup zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

Faydalı Uygulamalar

DoJo

Londra her gün yüzlerce cool etkinliğin gerçekleştiği, yeni mekanların ve sergilerin açıldığı, popüler olsun veya alternatif olsun enteresan şeylerin döndüğü bir şehir. E hal böyle olunca da neyin ne zaman, nerede, ne kadar süreceğini takip etmek bir hayli zor. Telefonunuza indireceğiniz DoJo adlı uygulamayla şehirde ne oluyor ne bitiyor kolayca haberiniz oluyor. Ayrıca uygulamanın bir güzel yanı da Uber ve CityMapper ile de bağlantısının olması. Yani sizi sadece etkinlikler ve mekanlar hakkında bilgilendirmiyor size ulaşım desteği de veriyor. Hem android hem de ios için versiyonları var.

CityMapper

Hepimiz için yenisi olduğunuz bir şehir oldukça karmaşık olabiliyor. CityMapper, şehir içi ulaşım konusunda bu konuda baya hayat kurtarıcı oluyor. Şehir içinde ulaşım için kullanılan tüm araçlar hakkında çok geniş bir veri tabanı olan uygulama, Google, OpenStreetMaps, Foursquare, Uber gibi birçok diğer uygulamayla da işbirlikleri sayesinde hem her dakika güncellenen yönlendirmelerle sizi A noktasından B noktasına ulaştırıyor hem de mekanlardan ulaşım aracınıza kadar olan süreçlere de destek oluyor. Ne kadar yürüyeceğinizi, otobüs veya metro hangi alternatifleri tercih edebileceğinizi, yolculuk sürenizi, ulaşım araçlarının fiyatlarını hatta yürüyerek veya bisikletle kaç dakikada gideceğinizi bile söyleyen çok yararlı ve akıllı bir uygulama Citymapper! Hem android hem de ios için versiyonları var. Ayrıca güzel haber! Bu uygulamanın veri tabanında İstanbul da bulunuyor.

Street Art London Map

Banksy fanlarına müjde! Londra sokaklarında bayıldığınız sanatçının graffitilerini fellik fellik aramak yerine bu uygulama sayesinde nokta atışı bulabiliyorsunuz. Sürekli güncellenen bir harita üzerinde, Londra sokaklarındaki tüm sokak sanatı eserleri işaretli. Siz de favori sanatçınızın adıyla arama yapıp sadece onun çalışmalarını görüntüleyebiliyorsunuz. GPS takip eklentisiyle de şıp diye aradığınız yere yönlendiriliyorsunuz. Uygulamanın hem android hem de ios için versiyonları var.

Santander Cycles

Londra’da şehir içi kısa sürüşler için self-servis bisiklet paylaşım uygulaması. Santander’ın şehirdeki tüm bisiklet istasyonlarını bu uygulamada görüntüleyebiliyor, telefonunuza gelen kod sayesinde çok daha hızlı ve pratik bir şekilde bisikletinize kavuşuyorsunuz. Ayrıca Londra’daki tüm diğer raylı toplu taşıma araçları duraklarını ve sokak sokak tüm Londra’yı bir harita üzerinde görebiliyorsunuz.

Prizlerin Farklı Oluşu ve Bahşiş Oranları

İngiltere’de elektrik prizleri Türkiye’dekinden farklı. Türkiye iki girişli sistemi kullanıyorken, İngiltere’de üç dişli sistem yaygın. Bu nedenle ek olarak takılan, çevirici bir apart almanızı tavsiye ederiz. İngiltere’de trafik tersten akıyor: Yani karşıdan karşıya geçerken önce sağa, sonra sola, sonra sağa bakmalısınız. Aynı şekilde araç kiraladığınızda direksiyonun ters tarafta olacağını hatırlatmakta fayda var. Restoranlarda bahşiş usülü, hesabın %10-15’ini bahşiş olarak bırakmak ama genellikle çoğu restoran hesabın üzerine %12.5 oranında servis bedeli ekliyor. Bu nedenle iki kere bahşiş bırakmış olmamak için servis bedeline dikkat edin deriz. Buna karşın pub’larda genelde tip bırakılmıyor. Londra’ da siyah taksilere de %10-15 oranında bahşiş bırakmak yaygın bir davranış. Fakat genellikle çoğu insan üstü kalsın usulü ücreti bütüne yuvarlıyor.

BİZ EVDE YOKUZ

Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?

BİZİ TAKİP EDİN