MACHU PICCHU GEZİ REHBERİ & NASIL GİDİLİR?

Machu Picchu, İnka Uygarlığı‘ndan tüm insanlığa en ikonik kültür mirası. Dünyada insanoğlunun elinden çıkma en eşsiz yerleşim yerlerinden biri. Tüm Peru seyahatinin zirve noktası.
Müthiş etkileyici bir yer.

Aşağıda Machu Picchu ziyaretiniz için gereken tüm bilgileri derledik. Bilet nereden alınır, bilet için vermeniz gereken evraklar ve ücret, ulaşım bilgisi, konaklama bilgilerini bulabilirsiniz. Ama önerimiz önce aşağıdaki videomuzu izlemeniz.

YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın. Kanalımızda tüm Peru seyahatimizin videolarını bulabilirsiniz. Burayı ziyaretimizin videosunu da aşağıda izleyebilirsiniz.

Machu Picchu Nerede?

Machu Picchu Peru’nun en önemli turizm destinasyonu. Buraya en yakın şehir ise Cusco şehri. Bu nedenle Machu Picchu’ya gitmek için önce Cusco’ya gelmelisiniz.

Machu Picchu yavaş yavaş toprağa battığı için günde sadece belli bir sayıda kişi ziyaret edebiliyor. O yüzden biletlerinizi son güne bırakmamakta fayda var. Buraya Cusco’dan günübirlik gelebilirsiniz ancak burada gün doğumunu izlemek deneyimin önemli bir parçası olduğundan genelde insanlar bir gün önce Aguas Calientes kasabasına gelip burada bir gece konaklıyorlar. (Machu Picchu’nun dibinde pek otel yok, olanlarda pahalı). Sabah da Aguas Calientes’ten Machu Picchu’ya gidiliyor. Yani Machu Pichu için önce Peru, sonra Cusco şehri, sonra da Aguas Calientes kasabasına gelmelisiniz. Sayfanın ilerleyen bölümlerinde buraya ulaşımın tüm detaylarını bulabilirsiniz.

Machu Picchu’nun Tarihi

Machu-Picchu-tapinagi

Kutsallığından mıdır bilinmez ama burası zamanında İspanyol akınından paçayı kurtarmayı başarmış ve 20. yüzyıla kadar hiç keşfedilmeden bugünlere kadar gelmiş. Peru’da İspanyollardan sonra olan biten çoğu şeyi ispanyolların tuttuğu tarihi günlüklerden öğrenmiş olsak da günlüklerde Machu Picchu hakkında hiçbir iz yokmuş.

1911‘de Hiram Bingham adlı Amerikalı tarihçi burayı resmi olarak keşfettiğinde ise Machu Picchu için artık hiçbir şey eskisi gibi olmamış. Bugün dünyanın en ünlü ve önemli arkeolojik sit alanlarından biri olan İnka yerleşimi günde binlerce turistin akınına uğruyor. 2000’deki rakama göre bu sayı yıllık 400,000 civarındaymış.

machu-picchu-2

Aslında Bingham İnkaların son kalelerinden kayıp şehir Vilcabamba‘yı arıyormuş fakat Machu Picchu’ya geldiğinde Vilcabamba’yı bulduğunu zannetmiş. Tıpkı Kolomb’un Hindistan’a ulaşmaya çalışırken Amerika kıtasını keşfetmesi gibi. Bingham, burayı keşfettiği dönemde Machu Picchu çevresi gür bitki örtüsü ile çevrili olduğundan haritada anca kabaca bir işaretleme yapabilmiş. Daha sonraki yıllarda buraya tekrar gide gele bugünkü meşhur İnka Trail‘i de ortaya çıkarmış.

Tabi şaşırtıcı olmamakla birlikte Bingham zamanında Machu Picchu ve çevresinden seramik kaplar, gümüş heykeller, takılar ve insan kemikleri gibi birçok tarihi kalıntıyı da ABD’ye beraberinde götürmüş. Bingham’ın 1912-1915 yılları arasında Yale Üniversitesi‘nde sadece birkaç aylığına inceleme yapmak üzere götürdüğü kalıntılar, üniversite tarafından 2012’ye kadar alıkonulmuş. Bahane de Peru’nun bu tarihi kalıntıları hakkıyla koruyacak altyapı ve şartlara sahip olmamasıymış. Daha sonra Peru hükümeti bu tarihi kalıntıların ülkeye geri iadesi için uzun süre diplomatik mücadele vermiş ve sonunda hepsini 2006-2012 yılları arasında parti parti geri almış. Tüm bu geri alınan buluntular Cusco’daki La Casa Concha Müzesi‘nde görülebiliyor.

Machu-Picchu-duvar

Daha sonraki yıllarda Perulu arkeolojist Luis E. Valcarcel bölge hakkında daha detaylı bir keşif gezisi başlatmış. Fakat Nasca Çizgileri’nde olduğu gibi bugün bile Machu Picchu’nun sırları tamamen çözülmüş değilmiş. Özellikle bu yerleşkenin kurulma amacı halen tartışılmakta olan ve spekülasyonlara açık bir konu. Bazı bilim adamları bu yüksek duvarlarla çevrili şehrin İnkaların kültürlerini dış dünyaya özellikle de İspanyol etkisine karşı savunma amaçlı kurduğunu düşünürken bazıları da şehrin, İspanyol fetihlerinden önce veya fetihler sırasında insansızlaştığını ve kayıp şehre dönüştüğünü düşünüyormuş.

Machu-Picchu-lama-tas-duvar

Günümüze en yakın teori ise Machu Picchu’nun Pachacutec Yupanqui‘nin İspanyol dönemide terkedilmiş yazlık sarayı veya inziva yeri olabileceği yönündeymiş. Şehre çıkan en az 8 yolun olması da buranın Amazon ve And Dağları arasındaki ticaretin kilit merkezlerinden biri olduğu teorisini destekliyormuş. Ayrıca şehirdeki ince taş işçiliği de Machu Picchu’nun aktif olarak kullanılan bir dini bir tören merkezi olduğunu gösteriyormuş.

machu-picchu-1

Cusco’ya bağlı Kutsal Vadi Bölgesi’nde deniz seviyesinden 2.430 metre yükseklikte konuşlanmış 15. yy İnka Uygarlığı yerleşimi Keçuva dilinde machu (yaşlı) pikchu (zirve) “Yaşlı Zirve” demek.

Machu Picchu klasik İnka stilinde taş duvarlarla inşa edilmiş bir şehir. İnka mimarisine özgü Ashlar denilen birbirine inanılmaz mükemmelliyette uyan blok taşların arasında hiç harç yokmuş. Şehrin en büyük dezavantajı sismik dalgalar yayan bir fay hattının üzerinde olmasıymış. Bu nedenele herhangi bir harç kullamak zaten işe yaramazmış. Şehrin diğer dezavantajı da sağanak yağışlarmış. Bu sorunun da üstesinden gelmek için taraçalama yöntemini geliştirmişler. Böylece hem drenajı sağlamış, erozyon, heyelan ve su baskınlarının önüne geçebilmişler. Hem de taraçalara ektikleri mısır, patates, coca gibi tarım ürünleri için güneş ışınlarından maksimum verimi alabilmişler.

Machu-Picchu-tapinak

İnkaların devasa taşları nasıl taşıdıkları ve yerlerine nasıl yerleştirdikleri bugün bile piramitler gibi tam olarak çözülememiş sırlardan. Ama genel kanı, yüzlerce adamın bir araya gelip eğimli rampalardan taşları yerlerine gelecek şekilde ite ite taşımış olabileceğiymiş.

Şehrin en önemli 3 yapısı, Inti Watana, Güneş Tapınağı ve Üç Camlı Oda. Bu yapılar dışında şehri çevreleyen diğer yapılar ziyaretçilerin eski şehrin nasıl bir yer olduğunu kafalarında canlandırabilmeleri için aslına uygun yeniden inşa edilmiş. 1976’da Machu Picchu’nun %30’u restore edilmiş. Bugün de hala yer yer restorasyonlar sürüyor.

Machu-Picchu-tas-duvar

Burası 1981‘de Peru’nun Tarihi Kutsal Tapınağı ilan edilmiş. Daha sonra 1983‘de de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi‘ne alınmış. 2007‘de tüm dünyadan gelen oylarla Dünyanın Yeni 7 Harikası arasına girmiş.

Şehrin kabaca iki ana bölümü var. Biri tarım ve sulama kolaylığı için yapılmış taraçalı basamaklı bölüm diğeri de yerleşime ayrılmış bölüm. Yerleşime ayrılan bölüm de kendi içinde (upper-lower olarak) alt-üst şehir şeklinde ayrılıyor. Üst şehirde daha çok tapınaklar gibi kutsal mekanlar bulunurken kanchalar yani konutlar daha çok alt şehirde bulunuyor.

Machu-Picchu-manzara

Inti Watana Taşı, yani  güneş taşı Güney Amerika Kıtası’ndaki arkeolojik alanlarda karşınıza çıkabilecek pek çok ritüel taştan biri. İnkaların güneş ile olan kutsal bağı malum. Onlar için güneş hayat demek. Bu ritüel taşlar, öyle bir yerleştiriliyormuş ki kış gündönümü sırasında her zaman güneşi işaret ediyormuş. İnkalar bu taşın güneşin yıl boyunca yörüngesinde kalmasını sağladığına inanıyormuş. 11 Kasım ve 30 Ocak tarihlerinde öğle vakti güneş tam olarak bu taş bloğunun üstüne düşüyormuş. Inti Watana Taşı 21 Haziran’da güney tarafına en uzun gölgeyi düşürürken 21 Aralık’ta ise kuzey tarafında en kısa gölgeyi düşürüyormuş. Yani taşın hem dini hem de astrolojik takvim olma gibi bir önemi var.

Machu-Picchu-ve-lama

Machu Picchu Bileti

Machu Picchu’ya Giriş Kısıtlamaları ve Bilet Alma

Hatırlatmakta fayda var ki 2011’den beri Machu Picchu’ya giriş Dirección Regional de Cultura Cusco (DRC) tarafından alınan kararla kısıtlamalı şekilde sağlanıyor. Çünkü bölgenin turist akınına uğramasının UNESCO koruması altında olan bölge açısından bazı deformasyonlar yarattığı (şehir toprağa gömülüyor) gözlemlenmiş. Özellikle Aguas Calientes‘deki resort oteller çevreyi iyice tahrip etmeye başlamış. Ayrıca bölgede yoğun yağışlara bağlı toprak kaymaları gibi turistleri etkileyebilecek tehlikeler olması gibi kısıtlamanın başka nedenleri de var.

Tüm bu nedenlerden burayı ziyaret edebilecek turist sayısı günlük 2.500 kişi olarak belirlenmiş. Hatta bu sayı Huayna Picchu yani sur içine girişte 400‘e kadar düşüyor. Bölgenin ziyaret saatleri de biri 06.00 diğeri 10.00 olmak üzere 2 partiye ayrılmış.

Bilet Nereden Alınır & Gereken Evraklar
Bilet Fiyatları 

Machu Picchu’ya Ne Zaman Gidilir?

Peru’ya gitmek için ideal zaman kuru sezonu olan Mayıs – Ekim arası.
Machu Picchu içinse sabah 6’da kapıları açıldığnda orada olmak tavsiye ediliyor. Hem buradan gün doğumunu izlemek, hem de  öğlen kalabalıkları atlatmak için. Bunla birlikte biz sabah 6’dan 16’ya kadar oradaydık. Öğleden sonra daha kalabalık değildi. Ancak hiç gölge yer olmadığıdan, ideali bizce de öğleden önce turu bitirmiş olmak.

Ne Kadar Zaman Ayırmalı?

Bizim uzun uzun kaldığımıza bakmayın, 3- 4 saat yeterli.

Yanınızda Gerekli Malzemeler

Su, güneş kremi, şapka, rahat yürüyüş ayakkabıları… Yiyecek & İçecek. Cafeler Machu Picchu’nun dışında kalıyor. Alanı gezmek 3 saatinizi alacağından yanınızda yiyecek içecek olmasında fayda var. Normalde içeri yemek sokmak yasak ama çantanızı aramıyorlar. 😉

Machu-Picchu-demiryolu

Machu Picchu’ya Nasıl Gidilir? Ulaşım

Machu Picchu’ya gitmek için önce Aguas Calientes’e varmanız gerekiyor.  Diğer yol, bizim gibi dağları aşarak trekking yapmak. 3. bir alternatif yok. İkisi hakkında aşağıda bilgi bulabilirsiniz.

Tren ile Machu Picchu

Machu Picchu’ya gitmek için önce Aguas Calientes‘e varmanız lazım.Aguas Calientes’e gelmenin tek yolu trene binmek.

Aguas Calientes biraz turist kapanı bir yer. Turistler buraya günübirlik uğradıklarından, işletmeler de bulmuşken sağma kafası var. Dolayısı ile yemek ve konaklama pahalı ama karşılığını veren seviyede kaliteli değil.

Cusco – Aguas Calientes yolculuğu 3 saat, Ollantaytambo – Aguas Calientes de 2 saat sürüyor. Santa Teresa‘da buraya trenle 45dk uzaklıkta. Tüm bu destinasyonlara PeruRail, Inca Rail ve MPTrain şirketlerinin seferleri var. Cusco için PeruRail, Ollantaytambo için Machu Picchu Train, PeruRail ve Inca Rail, Santa Teresa için de PeruRail şirketi çalışıyor. Tren biletlerinin fiyatları inanılmaz pahalı. Yoğun sezonlarda ve günün vaktine göre fiyatlar değişiyor. Mesela tek yön en uygun fiyat 85 USD civarında (Cusco – Aguas Calientes / PeruRail – Haziran 2016 fiyatı). Trene alternatif vasıta bulunmuyor.

Aguas Calientes’ten Machu Picchu’ya varmanın 2 yolu var. Ya 12 dolarlık otobüse bineceksiniz, ya da 1,5 saat basamak çıkarak tırmanacaksınız. Kondisyon isteyen bir 1,5 saat olduğu konusunda uyaralım. Lakin basamakların yüksekliği diz seviyesini bulabiliyor.

salkantay-ekleme-2

Inca ya da Sankantay Trail Yürüyüşü ile Machu Picchu

Machu Picchu İnkaların doğa anaya tapınmak için yaptığı bir tapınak, bir gözlemevi. Biz trene atlayıp, oraya ışınlanarak Machu Picchu’yu harcamak istemedik. Onu en sarp dağların tepesine diken Inkalar gibi, dağları aşa aşa, orada olmayı hak ede ede varmak istedik. Çünkü bizim için önemli olan orayı görmekten çok, o tarihe ve hissiyata dahil olmak. Dolayısı ile, Nat Geo’nun a dünyanın en iyi trekleri arasında gösterdiği Salkantay Trek‘i yaparak oraya ulaşmayı tercih ettik.

Size de ısrarla tavsiyemiz, ne yapıp edip, buraya bir trek ile varmanız olur. Peru’daki tüm vaktinizi Cusco, Machu Picchu ve Salkantay (ya da Inca Trail) için kullanmaya değer.

Inca Trail buraların en meşhur treki. Inkaların ülke boyunca dağlarda ördüğü basamaklı yollardan Machu Picchu’ya varıyor. Günde maksimum 500 kişinin bu yoldan geçmesine izin veriyorlar. Machu Picchu’yu ziyaretle birlikte klasik olarak 4 gün sürüyor ama 3 günlük turlar da var.  Kendiniz yapamıyorsunuz, illa turlara katılmanız gerekiyor. En az 3-4 ay önceden turlar doluyor. Inca Trail Salkantay’dan çok daha pahalı. Machu Picchu’ya meşhur Intipunku, Sun Gate‘ten giriş sadece bu trail ile oluyor. Yani trail 4. gün direk Machu Picchu’nun içine götürüyor sizi. 3 gün trek yapmış, 1 gün de burayı gezmiş oluyorsunuz.

Salkantay-Trek-biz

Salkantay’da ise 4. günün sonunda herkesin Machu Picchu’ya çıkmak için geldiği Aguas Calientes kasabasına ulaşıyorsunuz ve Inca Trail’a gitmemiş herhangi bir ziyaretçi gibi normal giriş kapısından giriyorsunuz. Buradan Machu Picchu’ya gitmenin 2 yolu var: Sabah yürüyerek 1,5 saat merdivenli, basamakların çok diz boyu olduğu bir yol tırmanarak ya da 12 dolar (tek yön) karşılığında 25 dk’lık yolculukla otobüsle.

Salkantay-ekleme-5

Güneş çıkmadan Machu Picchu’ya varmak için sabah 6’dan önce kapıda olmanız lazım. Kapılar 6’da açılıyor. Dolayısı ile yürümeye 4.30’da başlamak gerekiyor. Otobüse bineceklerinse 5’te sıraya girmesi. Machu Picchu’da rehber 2 saat size eşlik ettikten sonra ayrılıyor. Tren vaktinize kadar serbestsiniz. İster Machu Picchu’da kalırsınız, ister trenin kalkış noktası olan Aguas Calientes’e gidersiniz. Aguas Calientes – Machu Picchu arası yine otobüs ve yürüme opsiyonları var.

Peru hakkında daha fazla bilgi için Peru Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.

36 Comments

  1. Bigehan’ın, videonun 1:41’ dakikasında “Hadi beeeh” ve 4:18’ dakikasında “o kadar güzel bir yer ki, yani burayı n’apın edin mutlaka görün” deyişi…
    İnanmayacaksınız biliyorum ama gözlerim doldu. Burayı görmeyi o derece istiyorum yani.
    Nefis video, detaylı bilgiler için teşekkür ederiz tatlı çift. 🙂

    1. Canım Filiz, mesajını gördüm, Bilgehan’a gösterdim. İkimiz de duygulandık, bir hoş olduk. Cmt kahvaltısı eşliğinde seni konuştuk. Machu Picchu’ya gitmeni, bu heyecanı orada bizzat yaşanı canı gönülden diliyoruz

  2. Slm limadan machu pichuya turla gidilebiliyormu ve nekar tutuyor bilginiz varmı iyi gezmeler

  3. merhaba,
    oncelikle verdiginiz oz bilgiler icin tesekkurler! elbette, daha fazlasini isteyecegim 🙂 sanirsam yazinizin icindeki “Machu Picchu Bileti Nereden Alınır & Gereken Evraklar” ve “Machu Picchu Bilet Fiyatları” basliklarinin baglantilari ucmus, eger oyleyse aktif hale getirmeniz mumkun mu acaba?

    keyifle…

  4. Bir iki sene once gezi yazisi yarismasinda tanismistik odul kazanmistim video cekmistik beni hatirladiniz mi 🙂
    Onumuzdeki yil icin ben de Peru gezisi planlamaya calisiyorum, bu yaz Trolltunga’ya ciktiktan sonra artik siradaki hiking burasi olmali diye dusundum 🙂 Faydali bilgiler icin cok tesekkurler, elinize emeginize saglik.

    1. Merhaba Fatma!
      Kemal’in düzenlediği yarışmasanın ödül törenini mi diyorsun? Tabi hatırlıyorum
      Çok güzel geçecek. İyi yolculuklar şimdiden.

  5. Merhaba,

    Lima’dan Machu Picchu’ya kadar olan yolculuğu “Peru Hop” ile mi yaptınız, eğer öyleyse her şey yolunda gitti mi?

    Teşekkürler 🙂

    1. Selam Pınar
      İsmini hatırlamıyorum firmanaın ama YouTube kanalımızdan Peru videolarımızı izleyerek bulabilirsin

  6. İyi günler. Biz ailece machu picchuya gitmek istiyoruz. 12 yaşındaki oğlumuz çok ısrar ediyor. Bu yaştaki bir çocukla gitmemiz zor olur mu?

    1. Vay, çok özel bir çocuk olmalı bu yaşta bunu istediği için.
      Hiç problem teşkil edeceğini düşünmüyorum yaşının.

    1. Lima’dan geçmedik, önce sandboarding yaptık, sonra nasca, sonra oradan otobüse bindik

  7. Uzun süredir takip ediyorum bu bölgeyi.Yurt dışı gezimizin başı burası olacaktır inşaallah.Emekliliğime 1,5 yıl kaldı umarım göre bileceğim eşim ve ben nasip olursa oraları…

    1. Harika 😀
      Peru’nun ozellikle burayı da kapsayan Cusco bölgesine bayılacaksınız

  8. Merhaba, çok çok bilgilendirici ve ilham verici bir yazıydı teşekkürler öncelikle.
    Ben henüz 20 yaşında bir tıp öğrencisiyim ve hayallerimi gerçekleştirmeye yeni yeni başladım bunlardan biri de sizin yazılarınızı okuyup videolarınızı izledikten sonra machu picchu oldu 🙂
    Yazıda vardı da ben kaçırmadıysam, öğrenci bütçem ne kadarına yeter, ertelemeli miyim fikir almak adına tüm bu machu picchu macerası yaklaşık ne kadara mal oldu onu merak ediyorum.

    1. Selam Melis,

      Biz Machu Picchu’ya Salkantay Trek vasıtası ile vardık. Onunla ilgili yazımız var, fiyat bilgilerini de oradan bulanilirsin.
      Peru’ya uygun fiyata uçak bileti bulmak zor. Biz de o yüzden 4 aktarma ile gittik ama Peru’da gezmek çok ucuz. Bütçe yapıyorsan günlük 300 sol (peru parası) gibi bir maliyet düşünebilirsin Peru için.

  9. merhabalar; paylaşımlarınız için teşekkürler öncelikle.
    Peruya ilk ulaşımı nasıl sağladınız, türkiye’den lima’ya mı uçtunuz yoksa cusco’ya mı? ne tavsiye edersiniz bu konuda?

  10. Salkantay turunuzu hangi firmayla yaptınız.ve memnun kalıp kalmadığınızı merak ediyorum.ben 7-Eylüldeh ttp://www.salkantay-trek.com/images/logo.png yapmayı düşünüyorum 9 arkadaşımla birlikte . Verdiğiniz emeğe saygı duyuyorum.teşekkür edip yanıtınızı bekliyorum.

    1. Benzer mail i gittiğini anlayamadığım için iki kere atmışım birini yanıtlamanız yeterli. Teşekkürler.

    2. Merhaba, biz Salkantay Trekking firmasıyla yaptık turu. Memnun da kaldık. 🙂

  11. Harcadığınız emek için teşekkür ediyorum.Ben ve dokuz arkadaşım 7-Eylül de Salkantay trek le Machu Pichu ya çıkmayı planlıyoruz .
    1. sorum sizler hangi tur şirketinden turunuzu satın aldınız.
    2.sorum memnun kaldınız mı? açıkça söylerseniz sevinirim.
    Ben http://www.salkantay-trek.com/images/logo.png tur şirketinden 400 dolar karşılığında satın almak istiyorum. Fiyat ve hizmet anlamında bir fikriniz varmı.
    Yönlendirirseniz sevinirim.

  12. Videonuzu izledim. Tebrik ederim çok çok başarılı. Bundan sonra sıkı bir takipçinizim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir