ÖDEMİŞ’TE GEZİLECEK YERLER

Çeşme ve Alaçatı‘dan oluşan İzmir’de Gezilecek Yerler ezberini bozmanın çoktan geldi. Sizi tarihi dokusu, funası, havası ile farklılaşan Ödemiş’i keşfe davete ediyoruz. Öyle çok uzun bir görülecek yerler listesi yoksa da Türkiye’nin en güzel köylerinden biri olan Birgi‘yi ve fotoğrafçıların gözdesi hayalet köy Lübbey’i görmek için bile uğramaya kesinlikle değer. İzmir’in tek kayak merkezi de yine Ödemiş’te bulunuyor. Gelelim nasıl bir tur planlayabileceğinize…


Ödemiş Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Ödemiş’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Ödemiş’e gelmek için önce İzmir’e gelmeniz gerekiyor. İzmir’e ülkenin hemen hemen her yerinden direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Ödemiş’te Seçtiğimiz Oteller

Ödemiş merkez yerine bölgenin en özellikli yeri olan Birgi’de konaklamanızı öneririz. Burada ağırlıklı olarak konaklardan dönüştürülmüş butik oteller var. Bizim seçtiğimiz konak oteller şöyle:

Saliha Hanım Taş Konak $$

Saliha Hanım Taş Konak, 7 odalı bir konak otel. Odalarında tuvalet-banyo, wi-fi, saç kurutma makinesi bulunuyor. Evcil hayvan kabul ediliyor. Sabahları kahvaltı servisi var. İncelemek için TIKLAYIN.

Kadılar Paşazade Konağı Butik Otel $$

Kadılar Paşazade Konağı Butik Otel, bölgedeki en otantik konaklama seçeneklerinden. Toplam 7 odası var. Tüm odaları, 150 yıllık Birgi mimarisini yansıtıyor. Otel, Birgi’de yöresel bir kahvaltı için de doğru mekan. Evcil hayvan kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Yeni Gelin Evi $$

Birgi’de misafirlerini ağırlayan Yeni Gelin Evi Birgi, bölgenin geleneksel yapısına uygun taş bir konakta 5 odasıyla hizmet veriyor. Sabah kahvaltısı konağın bahçesinde yeşillikler içinde servis ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Ata Konağı $$

Birgi Ata Konağı da bölgeye özgü taş mimariye sahip Birgi otellerinden. Geleneksel detaylarla bezeli odaları olan konağın bir de bahçesi var. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Ödemiş’deki tüm konaklama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

– Ödemiş’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Büyük ihtimalle İzmir’e sadece Ödemiş veya Birgi için gelmeyeceksiniz. Bu bölgeyi İzmir’in Çeşme, Urla, Seferihisar, Selçuk gibi diğer görülesi yerlerine ekleyeceğiniz bir durak olarak düşündüğünüzü tahmin ettiğimizden özel aracınızla gelmediyseniz mutlaka araç kiralamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

– İzmir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
– İzmir Merkez’den uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Ödemiş’te Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Birgi
  2. İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi
  3. Ödemiş Kent Arşivi Müzesi
  4. Ödemiş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  5. Ödemiş Arasta Çarşısı
  6. Merkez Ulu Cami
  7. Kadın El Sanatları Pazarı
  8. Lübbey Köyü
  9. Bozdağ Köyü
  10. Gölcük Gölü
  11. Bozdağ Kayak Merkezi
  12. Tire Salı Pazarı

Yeme-İçme

  1. Dostol Kebap
  2. Hurşit Kebap
  3. Töngül Pide Fırını
  4. Kaplan Dağ Restoran

1. Türkiye’nin En Güzel Osmanlı Köyü: Birgi’ye 1 Gün Ayırın

Unutursam Fısılda filminden gözünüzün aşina olduğu, Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olarak kurulan Birgi kocaman ağaçları, tarihi konakları, medreseleri, camileri ve hamamlar ile bizce Türkiye’nin en güzel Osmanlı köyü. Çakıroğlu Konağı başta olmak üzere, 18. ve 19. yüzyıl sivil Osmanlı mimarisine ait, kalem işinin dile geldiği, genellikle iki katlı ahşap konaklar köyü tam bir açık hava müzesi yapıyor. Zaten köy de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde.

Bizce buranın hakkını tam olarak verebilmek ve bahsettiğimiz Osmanlı köyü ruhunu yaşamak için Birgi’de bir gece konaklamalısınız. Birgi’de ne yenir, nerede kalınır, gezilecek yerleri hangi sıra ile gezilir soruları için Birgi’de Gezilecek Yerler adlı ayrı bir rehberimiz var. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Ödemiş Merkez’de Gezilecek Yerleri Görün

Ödemiş’in merkezinde az vaktiniz varsa önceliğiniz cumartesi geldiyseniz tarihi pazarı, diğer günler geldiyseniz töngül pidesi veya Ödemiş köftesi gibi lezzetlerini tatmak olsun ama merkezde daha çok vaktiniz varsa, aşağıda sayacağımız yerlere de uğrayabilirsiniz.

2.1 İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi & Bedia Akartürk Müzesi

Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr
Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr

Bu müze aslında iki ayrı müzeyi içinde barındırıyor. Kent müzesi kısmı Ödemişli İbrahim Hakkı Ayvaz’ın ailesi tarafından bağışlanan evden dönüştürülmüş. O nedenle de müzenin bir bölümünde aileye ait tarihi belgelere yer veriliyor. Diğer bölümünde ise Ödemiş’ten çıkma Türk halk müziği yorumcusu Bedia Akartürk’ün bugüne kadar almış olduğu ödülleri, çıkarmış olduğu plaklar, kasetler, gazete haberleri, sanatçının resimleri ve sahne kıyafetleri sergileniyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

2.2 Ödemiş Yıldız Kent Müzesi ve Arşivi

Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr
Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr
Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr

Tarihseverler için önerimiz bu müzeyi gezmeleri olur. Tarihi Yıldız Oteli’nin içinde bulunan müzede, sadece Ödemiş’in değil Ege Bölgesi’nin tarihi, kültürü, sosyal yaşamı, ekonomisi ve günlük yaşamına ışık tutan binlerce obje ve doküman bulunuyor. Müzenin kimi odalarında çeyiz, alma veya düğün gibi sahneler canlandırılırken başka odalarında kunduracı, berber, tütüncü, saatçi gibi çeşitli mesleklerin canlandırmaları bulunuyor. Pazartesi günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

2.3 Ödemiş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Ödemiş’ten çıkan arkeolojik buluntular ve etnografik eserler ise bu müzede sergileniyor. Arkeolojik bölümde, Eski Tunç Çağı’ndan (M.Ö. 3000) Bizans’a kadar (M.S. 395-1453) seramikler, baltalar, kandiller, bronz ve cam eserler, süs eşyaları, pişmiş toprak ve mermer heykelcikler sergileniyor. Ayrıca burada Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait 12.278 adet sikke bulunuyor. Etnografik bölümde ise çoğunluğu Osmanlı dönemine ait çeşitli silahlar, bakır ve gümüş eşyalar, cam eserler, süs eşyaları, el işlemeleri, giysi örnekleri sergileniyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

2.4 Ödemiş Arastası

Ödemiş Arastası, 1800’lü yılların Osmanlısından günümüze kalmış ender açık arastalardan. Günümüze kadar kalabilmesinin tek sebebi ise Yunan işgali sırasında yakılmaktan kurtarılmış olması. Birinci derece kentsel sit alanı olanı tarihi arasta, semerci, keçeci, kalaycı, tenekeci, sepetçi gibi Ege’ye özgü el sanatlarının ve zanaatlarının hala yaşatıldığı bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

2.5 Merkez Ulu Cami

Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr

Ödemiş Merkez Ulu Cami ise 1702 yılında Bıçakçızade Mustafa Bey tarafından yapılmış. En önemli özelliği, caminin tavanının ve içindeki sütunların ahşaptan olması. Caminin sol üst tarafında, çok şirin bir detay olarak kuş sarayı bulunuyor. 1852 yılında büyük bir yangın geçirmiş olsa da bugün halen daha ibadete açık. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

2.6 Ödemiş Cumartesi Pazarı

Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr
Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr

Cumartesi günleri kurulan Ödemiş pazarı en az 110 yıllık bir pazar. Pazarda nohut mayasıyla yapılan köy ekmeği, kekik, çökelek peyniri, salça ve reçel gibi yöresel ürünler ve taze köy ürünleri, yerel üreticilerden ve çiftçilerden sebze ve meyve çeşitleri bulabiliyorsunuz. Özellikle de meşhur Ödemiş patatesini ve şevketi bostan, ebegümeci, turp otu gibi Ege otlarının en tazesini arayanlar için ideal pazarlardan.

Ödemiş Pazarı ile aynı gün yani cumartesileri Teyyare Parkı’nda kurulan Kadın El Sanatları Pazarı da Ödemiş’te emekçi kadınların standlarını kurduğu, yöresel el emeği ürünlerini saattığı bir pazar. Özellikle de bu yöreye ait ipekçilik standları gezilesi. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

3. Ödemiş’in Lezzetlerini Tadın: Töngül, Kar Helvası ve Ödemiş Köftesi

Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr

Ödemiş’in tatmadan geçmeyin diyeceğimiz belli başlı lezzetleri var. Hepsinin nerede yenir bilgilerini aşağıdaki yeme-içme bölümümüzde bulacaksınız. Bunlardan ilki Ödemiş’in kendine has pidesi Töngül. Töngül pidesi, otlu kır pidesini andıran bir hamur işi. Pidenin içinde az kıyma, maydanoz ve yumurta, üstünde rende peynir ve tereyağı oluyor. Kır pidesi boyutlarında ve tıpkı onun gibi üstü kapalı ve genellikle kahvaltıda yeniyor. Töngül için doğru adres Tarihi Töngül Pide Fırını. Yalnız kahvaltıda yenen bir pide türü olduğundan öğlene kadar kalmayabiliyor.

Ödemiş’te öğle yemeğinin yıldızı ise Ödemiş Köftesi. Tereyağlı ekmek ve baharatlı köfte ile servis edilen lezzeti hakkıyla yapan iki yer Hurşit Kebap ve Dostol Kebap.

Son olarak denemeden gitmeyin ama çok da matah değil diyeceğimiz bir lezzet var. Özellikle sıcak yaz aylarında halkın kurtarıcısı olan Kar helvası. Kırılmış buz ve Bozdağ’dan getirilen taze karın üstüne karadut suyu dökülerek yapılıyor. Mersin ve Adana’nın karsambaçına benziyor. Yazın Ödemiş merkezdeki seyyar satıcılarda bulabilirsiniz.

4. Gelmişken Hayalet Köy Lübbey Köyü’nü De Görün

Fotoğraf Kaynak: Adil Alpkoçak / Flickr

Bozdağ’ın eteklerindeki bir diğer görülmesi gereken yer de Türkmen kökenli bir dağ köyü olan Lübbey Köyü, nam-ı diğer Hayalet Köy. Terk edilmiş bir film platosu gibi sessiz ve sakin bir yerleşim. Tahmin edebileceğiniz üzere dışarıya göç vere vere zamanla burada yaşayan yerli nüfusun sayısı iki elin parmağını geçmeyecek kadar azalmış. Tıpkı Kayaköy gibi fotoğrafçılar için bulunmaz Hint kumaşı. Özellikle de kiremit çatılı, taş, toprak, kerpiç, ahşap malzemelerin karışımından oluşan evler çok fotojenik. Google Haritalar’da Lübbey olarak değil bölge olarak Çamyayla diye geçiyor. Özel aracınız yoksa Ödemiş’ten kalkan minibüslerle Lübbey’e gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

5. Bozdağ Köyü, Gölcük Gölü ve Yaylası’nda Oksijene Doyun

Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr

Ödemiş’e 36 kilometre mesafede yer alan Bozdağ Köyü, ismini Birgi ve Lübbey Köyü’nün de eteklerinde bulunduğu, İzmir’in Alpler’i olarak geçen Bozdağ’dan alan yeri. Deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte kalan köy özellikle de şifalı olduğu düşünülen su kaynakları, kayak merkezi ve patatesi ile ünlü. Girişte sizi “Yeryüzü Cenneti Bozdağ’a Hoş Geldiniz” yazısı karşılıyor. Gerçekten de köy ve dağ havasının şehirlerden sonra insana iyi geldiği yerlerden. Yüksek rakımlı bir köy olduğundan, yaz aylarında sıcaklardan kaçan Ödemiş ve İzmirlilerin de yayla mantığı ile geldikleri yer. Çevresinde de az sonra bahsedeceğimiz Gölcük, Gündalan ve Çavdar gibi gerçek yaylalar da var. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Bozdağ Ege’nin Alpler’i ise Gölcük Gölü ise Hallstatt’ı. Bu çam ormanları arasındaki küçük ama pitoresk göl, Bozdağ Köyü’ne 10 kilometre mesafede, Gölcük Yaylası’na giderken 1050 metre yükseklikte yer alıyor. Denilene göre 1938’de İsmet İnönü buraya geldiğinde gölü görünce “Aaa” demiş o yüzden de gölü gören tepenin ismi de “A Tepesi” kalmış. Göl kenarındaki alanda birkaç restoran, otel ve pansiyon bulunuyor. Ayrıca günübirlik pikniğe gelecekler için de çadır kampı kuracaklar için de uygun yerler mevcut. Göl kenarında bir de futbol sahası var. Hatta futbol kulüpleri de buradaki temiz havadan istifade etmek için buraya kampa girmeye ve antrenman yapmaya geliyormuş. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

6. İzmir’de Kayak Merkezi De Mi Varmış Dedirten Bozdağ Kayak Merkezi’ne Kayağa Gelin

Fotoğraf Kaynak: Selin Erkan / Unsplash

Bozdağ Kayak Merkezi, özellikle İzmirlilerin tercih ettiği, Ege bölgesinin en yüksek ikinci noktası olan Bozdağ’ın zirvesinde, 3 pistli, 2 liftli küçük bir kayak merkezi. Aralık-Mart arası kar seviyesi kayak yapmaya elverişli oluyor. Fakat zaman zaman çığ düşme tehlikesi olduğundan kapatılabiliyor. Yani bir sezon boyunca kapalı kaldığı dönemler de oluyor. O yüzden gitmek istediğiniz zaman telefonla arayarak açık mı kapalı mı kontrolünü yapmadan yola çıkmayın. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

7. Bonus Olarak Ödemiş’in Komşusu Tire’ye Geçin

Fotoğraf Kaynak: www.tire.gov.tr

Tire de Ödemiş merkeze sadece yarım saat mesafede olması nedeniyle programınıza kolayca eklenebilir bir seçenek. Burada yapılacak açık ara en keyifli şeyler Tire’nin meşhur salı pazarını gezmek ve Tire’ye geldiğinizde yolunuzu mutlaka yemyeşil doğası ile insana huzur veren Güme Dağı eteklerindeki Kaplan Köyü’ne düşürmek.

Burada sizi benzersiz bir Tire klasiği karşılıyor: Kaplan Dağ Restaurant. Kendisi Tire ve Ege mutfağını en iyi şekilde temsil eden gastronomi noktalarından. Tamamen bu bölgenin malzemelerinden yerel tatlar yaratıyor. Ne yapın edin burada bir yemek molası verin. Türkiye’nin en özel pazarlarından Tire Salı Pazarı’nı da yakalayarak bir taşla iki kuş vurmanın tek yolu, Tire’ye olan ziyaretinizi salı gününe denk getirmek.

Tire Salı Pazarı

Fotoğraf Kaynak: www.tire.gov.tr
Fotoğraf Kaynak: www.tire.gov.tr

Çevre köylerden yerel üreticilerin ürünlerini getirdiği, bölgenin en büyük pazarı. Hatta denilene göre Kırgızistan’dan sonra dünyanın en büyük ikinci açık hava pazarı Tire pazarı. Sabahleyin saat 08.30′ da belediye hoparlöründen anons edilen pazar duasından ile açılıyor. Ege otlar, peynirler, patates, keçe, çekirdek gibi 5000’den fazla ürünün tezgahı bulunuyor. Tüm şehir koca bir pazar alanına dönüşüyor. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Ödemiş’te Yeme-İçme

Dostol Kebap

Fotoğraf Kaynak: dostol.com.tr

Dostol Kebap da Ödemiş köftesi için ikinci alternatifiniz. Tam bir esnaf lokantası. Küçük bir yer>olduğu için oturmak için sıra bekleyebilir veya masanızı başkaları ile paylaşmak durumunda kalabilirsiniz. Köfte üstüne tahinli fındıklı kemalpaşa tatlısı da yemeyi unutmayın. Adres: Akıncılar Mah. Hürriyet Cad. No:18, Vergi Dairesi Karşısı Tel: (0232) 543 26 55 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Hurşit Kebap

Ödemiş’te en iyi Ödemiş köftesini yiyebileceğiniz iki yerden biri. Saat 15.00 gibi köfteler bitiyor ona göre erken gitmeye çalışın. İyi haber! Köftesini beğenirseniz websitesinden İstanbul’dan bile donmuş halde köfte siparişi verip buzluğa atabiliyorsunuz. Adres: Umurbey, Saraçoğlu Cad. No:14, 35759 Tel: (0232) 545 40 98 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Tarihi Töngül Pide Fırını

Fotoğraf Kaynak: www.odemis.bel.tr

Ödemiş’te Töngül pidesinin tek adresi. Zaten pide ismini fırının kurucuları Töngül Ailesi’nden alıyor. Töngül Ailesi yaklaşık 130 yıllık fırını 4 nesildir işletmeyi sürdürüyor. Sadece tek çeşit pide var. Meşhur töngül pidesi. Meşe odunu fırınında pişiyor. Öğleden önce tükeniyor çünkü kıymalı, maydanozlu peynirli bir pide olduğu için Ödemişliler bu pideyi genellikle kahvaltıda yiyor. Adres: Mimar Sinan, 35753 Tel: (0232) 545 73 75 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Kaplan Dağ Restaurant

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/kaplandagrestorantire

Doğanın içinde, asırlık kestane, ceviz, çınar ağaçlarının ortasında kalan Kaplan Dağ Restaurant Tire’nin sembollerinden biri olan, hatta buranın bir gastronomi durağı olmasına ön ayak olmuş lezzet durağı. Ege coğrafyasına ve özellikle Tire de yöresine ait keşkek, yerel ot kavurmaları, kabak çiçeği dolması,Ttire köftesi, ceviz kroket, Girit kabağı salatası, tandır ve lor peyniri tatlısı gibi geleneksel yemekleri tadabileceğiniz restorandan memnun ayrılmamak çok zor. Yemeğin üstüne de Derekahve Köyü Ayazması’nda kahve molası kaçmaz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

2 Comments

  1. Doğanın ve huzurun insanı kucakladığı güzel ödemiş beni kendine her yıl gidip görmem için çeken bir sürü sebepleri var .Salihliden dönünce Allah diyen yerleşke karşılar orada bulunan güzel mekanlar da mola vermek gercekoksijenle ciğerlerin buluşmasını sağlar.Kırkoluklar da içilen bir yudum su ve köylünün yaptığı herşey özeldir Bozdağdan ödemişe doğru inerken o güzel doğanın havası kokusu birbaşkadır sarar insanı sımsıcak.Gölcükte gölün etrafında yürümek bitmesini istemeyecegin kadar rahatlatır bedeni ve ruhumuzu hele birde unutamadıklarınla bir hatıran varsa esen rüzgarın yapraklara dokunuşunda bulursun kendini duygusala maneviyata baglarsın Sabırla şükürle tövbeyle Hamd edersin Rabbine,…Ödemişin girişinde asıl ziyaret sebebim olan AHRANDI Mezarlığına girerim 2006 yılından beri giderim küçük bir dağın eteğine kurulmuş bir mezarlık burası ve Suyun üzerinden alınmış ve yaşayamamış olan NİLÜFER UÇARSU çiceğinin toprağa gömüldüğü yer burası onunla da dertleşip gözyaşımızla suladıktan sonra topragını ayrılırız ödemişten .Rabbim Rahmet ve merhamet etsin.

  2. İzmir’in güzelliklerini keşfetmek için yaptığım Ödemiş seyahati benim için oldukça keyifliydi. Şehrin tarihi ve kültürel zenginliği, doğal güzellikleriyle buluşuyor ve ortaya enfes bir deneyim çıkıyor. Özellikle Ödemiş’in doğal manzaraları, dağları, vadileri ve yeşillikleri beni büyüledi. Ayrıca yöresel lezzetleri de tatma fırsatı buldum ve gerçekten damak zevkime hitap etti. Yerel halkın sıcakkanlılığı ve misafirperverliği ise seyahatimi daha da unutulmaz kıldı. İzmir’in bu saklı hazinesini keşfetmek isteyen herkese Ödemiş’i ziyaret etmelerini şiddetle öneririm!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir